Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Πρυτανεία καλεί εισαγγελέα να δώσει εντολή παρέμβασης της Αστυνομίας στη Νομική

Αίρεται το άσυλο

Στιγμιότυπο έξω από τη Νομική
Στιγμιότυπο έξω από τη Νομική (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Χωρίς επιβάτες έφυγαν τα λεωφορεία που εστάλησαν από τον πρύτανη, Θεοδόση Πελεγρίνη, στο κτίριο της Νομικής για να παραλάβουν τους μετανάστες, αφού οι τελευταίοι ψήφισαν κατά της αποχώρησης.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Θεοδόσης Πελεγρίνης, δήλωσε: «Η λύση βρέθηκε, αλλά απορρίφθηκε γιατί θέλουν να παραμείνουν εδώ. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο συνεννόησης. Θα δούμε τι θα πράξουμε στη συνέχεια. Πάντως, οι χώρος θα προστατευθεί.»

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας, Ελένη Ράικου, δέχθηκε αίτημα από την πρυτανεία του πανεπιστημίου να επιτρέψει την παρέμβαση της Αστυνομίας για την εκκένωση του χώρου.

Οι εξελίξεις: συνεχής ενημέρωση

Ο χώρος της Νομικής έχει περικυκλωθεί από κλούβες της Αστυνομίας.

Η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κτίριο έχει αποκλεισθεί, η πρόσβαση ακόμη και σε πεζούς δεν είναι εφικτή, και από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η επέμβαση των ΜΑΤ.

Δύο εισαγγελείς βρίσκονται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και ένας βρίσκεται με τις δυνάμεις της Αστυνομίας.

Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, Νίκος Γιαννόπουλος, δήλωσε ότι «τα μέλη της Κίνησης θα παραμείνουν στο πλευρό των απεργών μέχρις εσχάτων».

Προσυγκεντρώσεις σε εξέλιξη στην Πλατεία Εξαρχείων και στα Προπύλαια. Συγκέντρωση διοργανώνεται και στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Τη Νομική προσέγγισαν λίγο μετά τις 7:00 μ.μ. άνδρες της ομάδας Δέλτα, με επικεφαλής ένα αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και ένα εισαγγελέα. Συνομίλησαν με τον Αέκο Αλαβάνο, τον Θ.Δρίτσα και τον εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Νίκο Γιαννόπουλο.

Διυπουργική στη Βουλή

Σε εξέλιξη στο πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή βρίσκεται σύσκεψη με αντικείμενο την αντιμετώπιση του θέματος.

Στη σύσκεψη λαμβάνουν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών Γ.Ραγκούσης, Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, Προστασίας του Πολίτη Χρ.Παπουτσής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής.

Νωρίτερα, οι μετανάστες είχαν αποφασίσει να μην αποχωρήσουν από τη Νομική. Στο κείμενό τους, όπως αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο Indymedia, αναφέρουν τους τρεις λόγους άρνησης:

  • Στον προτεινόμενο χώρο μπορούν να είναι μέσα μόνο οι απεργοί και όχι οι αλληλέγγυοι.
  • Ο χώρος αυτός θα φρουρείται από την αστυνομία, γεγονός το οποίο όχι μόνο δε θα λύσει προβλήματα αλλά θα δημιουργήσει και εντάσεις.
  • Η προτεινόμενη λύση είναι μόνο προσωρινή και δεν δίνει μόνιμη λύση.
* Επίθεση στον Αλ.Αλαβάνο εξαπέλυσε η ΝΔ για τη δήλωσή του ότι «δεν είναι Έλληνας, όποιος εισηγείται την κατάργηση του ασύλου». «Ο κ. Αλαβάνος έφτασε σήμερα στην έσχατη πολιτική αθλιότητα να μοιράζει πιστοποιητικά ελληνικότητας. Προφανώς θεωρεί Έλληνα μόνον όποιον επιδίδεται σε καταστροφές, λεηλασίες και εμπρησμούς και όποιον προσφέρει πολιτική κάλυψη σε κάθε παράνομη πράξη» αναφέρει η ανακοίνωση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: