Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

«Ελπίζουμε να βγούμε φέτος στις αγορές» Παπανδρέου: «Δεν κινούμαστε προς την αναδιάρθρωση»

Απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στο Νταβός.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμα πως το χρέος είναι το σύμπτωμα και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

«Δεν κινούμαστε προς την αναδιάρθρωση. Έχουμε ξεκάθαρο οδικό χάρτη. Ελπίζουμε να ανοιχτούμε στις αγορές ακόμα και φέτος», είπε.

Τόνισε επίσης, ότι η διαφάνεια στην Ελλάδα έχει πλέον ενισχυθεί σημαντικά. «Πέρυσι έλεγαν πως τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία ήταν το συντομότερο ανέκδοτο, αλλά τώρα είμαστε από τις πιο διαφανείς χώρες στην ΕΕ».

Το ελληνικό πρόβλημα

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο «ελληνικό πρόβλημα» είπε ότι ήταν περισσότερο πρόβλημα διακυβέρνησης και αδιαφάνειας. Πριν από ένα χρόνο, είπε, με ρωτούσαν αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Εμείς- συνέχισε- πήραμε όλα τα μέτρα και με υπευθυνότητα κάναμε το καθήκον μας. Δώσαμε μεγάλη έμφαση στην πλήρη διαφάνεια και ήδη σήμερα είμαστε από τις πιο διαφανείς χώρες στον κόσμο. Μειώσαμε το έλλειμμα κατά 6%, επιλύσαμε το ασφαλιστικό και ανοίξαμε τα κλειστά επαγγέλματα. Σε αυτά, επισήμανε, οι αγορές δεν έχουν αντιδράσει ακόμη.

Αναφέρθηκε ακόμη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και επέμεινε ότι πρέπει να είναι περισσότερο διαφανές και ότι χρειαζόμαστε τα κατάλληλα εργαλεία για να ηρεμήσουν οι αγορές ενώ, εστιάζοντας στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης, είπε ότι πρέπει να είναι ευέλικτος και ταυτόχρονα ισχυρός.

Όταν τέλος, κλήθηκε να απαντήσει στο γιατί πρέπει να ασχολούμαστε με την Ευρώπη, τόνισε ότι η Ευρώπη υπήρξε ένα μεγάλο και ειρηνικό εγχείρημα. Θέλουμε να είναι ένα μοντέλο διακυβέρνησης και πράσινης ανάπτυξης, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Τρισέ : «Δεν υπάρχει κρίση του ευρώ»

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ ανέφερε ότι αναδιάρθρωση ή περικοπή (haircut) χρέους χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεν είναι στο πρόγραμμα.

«Δεν υπάρχει κρίση του ενιαίου νομίσματος. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο», ανέφερε ο γάλλος διοικητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: