Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Πέθανε ο ηθοποιός Θύμιος Καρακατσάνης

Σε ηλικία 72 ετών


Ο Θύμιος Καρακατσάνης
Ο Θύμιος Καρακατσάνης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 72 ετών ο ηθοποιός Θύμιος Καρακατσάνης.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 2 Ιουλίου από το νεκροταφείο Παιανίας.

Είχε γεννηθεί το 1940 στα Ταμπούρια του Πειραιά.

Σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, όπου από το 1960 εργάζεται συνεχώς στο θέατρο, αρχικά ως βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης και στη συνέχεια στο ελεύθερο θέατρο.

Στο θέατρο είχε παίξει σε έργα του Αριστοφάνη, του Μολιέρου, ενώ στον κινηματογράφο οι εμφανίσεις του υπήρξαν πιο σπάνιες.

Είχε εμφανιστεί στις ταινίες Το πιο λαμπρό αστέρι, Η χαρτορίχτρα, Η γυναικοκρατία, Μπουμ Ταρατατζούμ, Καραβάν Σαράι.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΔΗΜΑΡ: Έρχεται καταιγίδα...



Η Δημοκρατική Αριστερά είναι ο αδύναμος κρίκος του κυβερνητικού συνασπισμού. Μπορεί στο ΠΑΣΟΚ να σπαράσσονται για προσωπικούς λόγους, η τακτική του Βενιζέλου πάντως έχει ως σήμερα προστατεύσει το κόμμα από σοβαρότερες κακοτοπιές και ουσιαστικές πολιτικές διαφορές δεν...
υπάρχουν. Το ΠΑΣΟΚ έχει δυο χρόνια πείρα μνημονίων και αυτό που καλείται να στηρίξει τώρα δεν του φαίνεται τραγικό.


Η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται στο άλλο άκρο. Το στυλ Κουβέλη έχει κουράσει πολλούς στο κόμμα, που ακολουθούν τις εντολές της ηγεσίας με δυσφορία. Στην εσωκομματική δυσφορία έρχεται να προστεθεί και η προγραμματική διαφωνία. Την Πέμπτη, ένα από τα 8 μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ που διαφώνησαν με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην συγκυβέρνηση, ο Στέφανος Μπαγιώργος, ανακοίνωσε την παραίτηση την παραίτηση και αποχώρησή του από τη ΔΗΜΑΡ.

Ο Μπαγιώργος είχε καταψηφίσει και στην Κ.Ε την πρόταση συμμετοχής και στήριξης της κυβέρνηση Σαμαρά, μαζί με τρία ακόμα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας τους Βασίλη Ζορκάδη, Ανδρέα Νεφελούδη και Σάκη Παπαθανασίου. Αυτοί όμως δεν θα τον ακολουθήσουν στην έξοδο. Θα παραμείνουν στη ΔΗΜΑΡ και θα δημιουργήσουν πόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Το ότι οι γραμμές τους μπορεί να πυκνώσουν πολύ γρήγορα το έδειξε η δήλωση του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ βουλευτή του κόμματος Οδυσσέα Βουδούρη την Παρασκευή.

Ο κ. Βουδούρης έκανε την επανάστασή του ασκώντας κριτική στην επιστολή Σαμαρά προς τη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία επισημαίνει ότι η επιστολή βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση. Κατά τον βουλευτή, τα τα όσα δήλωσε προς του ηγέτες των κρατών – μελών ο πρωθυπουργός, περί «απόλυτης προσήλωσης της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», βρίσκονται «σε πλήρη αναντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση, που εκφράστηκε στις εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου».

Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ τα δύσκολα για τον κ. Κουβέλη και το κόμμα του δεν έχουν αρχίσει καν. Τι θα γίνει αν ο κ. Στουρνάρας αρχίσει να εφαρμόζει το μνημόνιο, ακόμα και αν θεωρεί, ότι κερδίζει έτσι χρόνο για την επαναδιαπραγμάτευση; Τι θα γίνει στην πρώτη αποκρατικοποίηση, μέσω της οποίας ο κ. Σαμαράς θέλει να κερδίσει αξιοπιστία στα μάτια των Εταίρων μας. Τι θα γίνει αν ξεκινήσουν μαζικές απελάσεις λαθρομεταναστών; Τα μέτωπα στα οποία ο κ. Κουβέλης μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με αντιδράσεις είναι περισσότερα του ενός και με την ως τώρα τακτική του έχει καταφέρει να δυσαρεστήσει ακόμα και όσους συμφωνούν με την συγκυβέρνηση.

Ο παραγκωνισμός του Δ. Χατζησωκράτη, ενός από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της πολιτική του κ. Κουβέλη θεωρήθηκε από πολλά ιδρυτικά μέλη της ΔΗΜΑΡ απρέπεια. Το προηγούμενο διάστημα είχε …αδειάσει μια σειρά από στελέχη που ζητούσαν έναν πιο ενεργό κυβερνητικό ρόλο για τη ΔΗΜΑΡ. Όλους αυτούς, για διαφορετικούς λόγους, θα τους βρει απέναντι του.

Θέμης Δαγκλής
newpost.gr


Read more...

Η νίκη του «μονομάχου» Μόντι


Η νίκη του «μονομάχου» Μόντι
Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, έχει κατηγορηθεί για πολλά: Ότι είναι «υπάλληλος» των τραπεζών, ότι κάνει τα «χατίρια» της Ε.Ε. της οποίας υπήρξε Επίτροπος, ότι ανέβηκε στην εξουσία με τη βοήθεια της Goldman Sachs. O ιταλός πρωθυπουργός, πάντως, στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής επέδειξε ηγετική στόφα κάνοντας... μαθήματα διαπραγμάτευσης και υποχρεώνοντας τη «σκληρή» Άνγκελα Μέρκελ να κάνει πίσω.
 


Ο τεχνοκράτης Μόντι πήγε στη Σύνοδο Κορυφής αποφασισμένος: Να τραβήξει στο σκοινί όσο χρειαστεί, για να βρεθεί λύση που θα ηρεμήσει τις αγορές. Το επιτόκιο δανεισμού της Ιταλίας κάλπαζε προς τα πάνω και σε περίπτωση που σημειωνόταν αδιέξοδο στη Σύνοδο, η Ρώμη θα βρισκόταν ένα βήμα πιο κοντά στην ανάγκη χρηματοδότησης από μηχανισμό στήριξης και μακρύτερα από τις αγορές.
 
Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του πριν από τη Σύνοδο, στις οποίες ανέφερε ότι θα ήταν διατεθειμένος να μείνει έως και την... Κυριακή στις Βρυξέλλες, προκειμένου να βρεθεί λύση για τη χώρα του. Παράλληλα, μία μέρα πριν από τη Σύνοδο δήλωνε ότι η Ιταλία «δεν πρόκειται να στηρίξει τον προτεινόμενο φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών» (φόρο Τόμπιν) εάν η ευρωζώνη δεν στηρίξει την Ρώμη ώστε να μειώσει το υπερβολικό κόστος εξωτερικού δανεισμού της
 
Η κίνηση- ματ του «Σούπερ Μάριο» δεν ήταν άλλη από το περίφημο «πού πας» που απηύθηνε με αγριεμένο ύφος προς τον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπάι, όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα του Spiegel. Tην πρώτη μέρα της Συνόδου, την Πέμπτη περίπου στις 19:00, ο Βαν Ρομπάι ετοιμάστηκε να σηκωθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να ανακοινώσει τη συμφωνία των «27» για το πακέτο της ανάπτυξης, με τον Μόντι να του βάζει «φρένο» με την ατάκα του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να φύγει από τη Σύνοδο Κορυφής εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών επιτοκίων με τα οποία αναγκάζεται να δανείζεται η Ιταλία. Διεμήνυσε επίσης ότι δεν πρόκειται να δώσει τη συναίνεσή του στο πακέτο ανάπτυξης εάν δεν ξεκαθαριστεί αυτό το ζήτημα. Εκείνη την ώρα, ο ισπανός ομόλογός του, Μαριάνο Ραχόι στήριξε το ξέσπασμά του. 
 
Η απόφαση ότι οι χώρες θα είναι σε θέση να λαμβάνουν κεφάλαια από το ESM, χωρίς να χρειάζεται να μπουν στην εποπτεία της Τρόικας αποτελεί τη μεγάλη νίκη του Μόντι απέναντι στη Μέρκελ.
 
Ο ιταλός πρωθυπουργός αποδείχθηκε ότι είχε πυγμή, βάζοντας το πιστόλι στο τραπέζι, αντίθετα με άλλους που προτίμησαν να πουν «ναι σε όλα», εννοώντας φυσικά την ελληνική πλευρά, από τη μέρα που χτυπήθηκε η χώρα μας από την κρίση. Παράλληλα, προετοίμασε ιδανικά το έδαφος πριν από την κομβική Σύνοδο, δείχνοντας τις προθέσεις του, ενώ υπογράμμισε την ζωτική -για το μέλλον της ευρωζώνης- αναγκη λήψης αποφάσεων με ηχηρές δηλώσεις, όπως στη συνέντευξή του στον κυριακάτικο Guardian, στην οποία ανέφερε ότι «έχουμε μία εβδομάδα για να σώσουμε την ευρωζώνη».
 
Ο Μάριο Μόντι θα πάει ήρεμος στο Κίεβο για να παρακολουθήσει τη χώρα του στον τελικό του Euro 2012 κόντρα στην Ισπανία (του Ραχόι). Η μεγάλη νίκη επί των Γερμανών επετεύχθη και στα δύο γήπεδα. Μπορεί να μην κέρδισε τον πόλεμο, κέρδισε όμως μία σημαντική μάχη που δίνει πολιτική ανάσα στον ίδιο, στη χώρα του, ενδεχομένως σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο.
 
Βαγγέλης Βιτζηλαίος
 moneypost.gr

Read more...

Σημασία στη διαπραγμάτευση δίνει το ΠΑΣΟΚ...



Σημασία στη διαπραγμάτευση δίνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ενδεικτικό είναι ότι με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει την πρότασή του για συγκρότηση άμεσα της «Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης», στην οποία μάλιστα σκοπεύει να ... μετέχει και ο ίδιος, ενώ το ίδιο ζητά και από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός, ότι με δημόσια δήλωσή του χθες, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση στην Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του σε αυτά τα θέματα να συμφωνήσουν όχι μόνο τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά «όσο γίνεται περισσότερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις». Υποστήριξε άλλωστε πως «είναι τώρα ένα κρίσιμο momentum στην ΕΕ και την Ευρωζώνη» και πως μέσα από την παρούσα συγκυρία μπορεί να αντλήσει οφέλη η χώρα.

Στην πραγματικότητα, ο κ. Βενιζέλος δίνει μία άτυπη «διορία» λίγων μηνών στην κυβέρνηση, συνδέοντας τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας στο εξωτερικό ακόμα και με την ίδια τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος. Δεν αποκλείεται μάλιστα, να θέσει ως και θέμα αλλαγής στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Αναλόγως της εξέλιξης της διαπραγμάτευσης, δηλαδή, δεν αποκλείεται να θεωρήσει πως η χώρα χρειάζεται μία «αμιγώς πολιτική» κυβέρνηση, με τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ - κάτι το οποίο απέφυγε κατά τη σύνθεση της παρούσας κυβέρνησης, συγκρουόμενος μάλιστα με κορυφαία στελέχη του κόμματός του - ή αντίθετα, ότι η κατάσταση χρήζει μίας κυβέρνησης άκρως τεχνοκρατικής, με εξωκοινοβουλευτικό μάλιστα ή άλλον πρωθυπουργό. Μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε άλλωστε η αιχμή του κατά της ΔΗΜΑΡ στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη, όταν υποστήριξε πως αν είχε σχηματιστεί κυβέρνηση μετά την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου ίσως ο κ. Σαμαράς να μην ήταν πρωθυπουργός...

Αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ

Στο εσωκομματικό πεδίο, ο κ. Βενιζέλος εστιάζει πλέον στην επιχείρηση –«ανασύσταση» της παράταξης - με την πρώτη πράξη να παίζεται στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, με τη συνεδρίαση της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ. Οι αλλαγές που δρομολογούνται είναι τέτοιες - ακόμα και στο καταστατικό, τη διακήρυξη, πιθανώς δε και στο όνομα και τα σύμβολα του κόμματος - που ίσως στο τέλος του φθινοπώρου και μετά το «συντακτικό συνέδριο» που δρομολογείται για τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου, να αντιληφθούν όλοι τι εννοούσε ο πρόεδρος του κόμματος όταν έλεγε πως «το αποτέλεσμα των δίδυμων εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου σηματοδοτεί πρακτικά το τέλος του ΠΑΣΟΚ, όπως το ξέραμε τα τελευταία χρόνια»...
real.gr


Read more...

Aφορολόγητο 8000€... με δόσεις



Σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου που ισχύει στα φυσικά πρόσωπα κατά 1000 ευρώ το χρόνο, προκειμένου το 2015 να φτάσει στα 8.000 ευρώ (από 5000 σήμερα) προβλέπει σχέδιο που επεκεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.
Το σχέδιο προβλέπει και πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε έξι διμηνιαίες δόσεις (αντί για τρεις που ισχύει σήμερα) ώστε να μειωθεί το ποσό που θα καταβάλλεται από τους πολίτες σε κάθε δόση.
Πηγή: Δημοκρατία

Read more...

Έλεγχος για 42.000 δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων ...Φαντάσματα !



ΠΕΡΙΠΟΥ 42.000 δικαιούχους-φαντάσματα οι οποίοι λάμβαναν επί σειρά ετών προνοιακά επιδόματα αναζητούν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εργασίας παρουσιάστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα...
οποία από τους 240.000 δικαιούχους κατεγράφησαν οι 198.060.
Ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Νικολόπουλος, προανήγγειλε ότι θα ξεκινήσει έλεγχος των στοιχείων όσων έπαιρναν επιδόματα χωρίς πραγματικά να τα δικαιούνται, τονίζοντας πως θα ελεγχθούν και όσοι από τη δημόσια μηχανή χορηγούσαν βεβαιώσεις.
«Υπήρξε ενημέρωση σχετικά με την ολοκλήρωση της απογραφής των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων και την προσδοκώμενη οικονομική ωφέλεια από αυτό, προκειμένου παράλληλα να υπάρξει αναθεώρηση των πολιτικών για τα πολυτεκνικά επιδόματα, στην κατεύθυνση που έχει συμφωνηθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της κυβέρνηση.
Στόχος μας η διόρθωση στρεβλώσεων και η υποστήριξη των πολιτών, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στους εταίρους μας, χωρίς επιβάρυνση της εθνικής οικονομίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εργασίας....


Read more...

Θησαυρός στη Δυτική Ελλάδα



Στην κορυφή των προτιμήσεων των ξένων εταιριών για την έρευνα στο πεδίο των υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα βρίσκεται το Κατάκολο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του energia.gr και του econews.gr, εκτιμάται πως τουλάχιστον τρεις εταιρείες θα υποβάλλουν προσφορές, με την περιοχή Κατακόλου, όπου υπάρχουν βεβαιωμένα κοιτάσματα, να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Λόγω του ενδιαφέροντος, η κυβέρνηση επιδιώκει την άμεση επίλυση των εκκρεμοτήτων στον τομέα των πετρελαϊκών ερευνών, εν όψει της καταληκτικής ημερομηνίας της 2ας Ιουλίου του διαγωνισμού για την παραχώρηση των τριών γνωστών κοιτασμάτων στην Δυτική Ελλάδα.
Οι εξελίξεις σε αυτό τον τομέα αναμένεται να είναι ραγδαίες, καθώς η ανακήρυξη του αναδόχου δεν προϋποθέτει ουδεμία εκταμίευση από πλευράς Δημοσίου, ενώ όσο το δυνατό πιο σύντομα η επιτυχούσα εταιρεία αναλάβει να υλοποιήσει τις έρευνες και παραδώσει τους φακέλους με τα δεδομένα στο ΥΠΕΚΑ, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει να εισπράττει το δημόσιο από την διάθεση τους στις διεθνείς εταιρείες που έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον.
Πηγή: ilialive.gr
 .enikos.gr

Read more...

Βαθιά το χέρι στην τσέπη για μια βουτιά στην Αττική...



Μέχρι 54 ευρώ καλείται να πληρώσει μια οικογένεια...
Κάτι... παραπάνω θα κοστίσει και φέτος στους κατοίκους της πρωτεύουσας η βουτιά σε κάποια κοντινή οργανωμένη παραλία, καθώς οι ... λουόμενοι καλούνται να πληρώσουν στις περισσότερες από αυτές το «καπέλο» της εισόδου, προκειμένου να απολαύσουν το μπάνιο τους.

Αποτέλεσμα... μια μέρα στην πλαζ για την ελληνική οικογένεια να φτάνει να κοστίζει… 54 ευρώ!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, μια τετραμελής οικογένεια με ανήλικα παιδιά ή μια τετραμελής παρέα θα χρειαστεί 54 ευρώ για 4 εισιτήρια εισόδου στην πλαζ, 4 ξαπλώστρες και 4 ροφήματα.

Αρκετά λιγότερα θα πληρώσει μια οικογένεια στην περιφέρεια, όπου δεν υπάρχει το «φέσι» της εισόδου και οι τιμές των προϊόντων είναι πιο χαμηλές.

Πλαζ στην Βουλιαγμένη

Σε μια από τις πιο δημοφιλείς πλαζ της Βούλας οι τιμές εισόδου διαμορφώνονται στα 5.50 ευρώ για τις καθημερινές και στα 6.50 ευρώ για τα Σαββατοκύριακα ανά άτομο, ενώ ο καφές υπολογίζεται γύρω στα 2.5 με 3 ευρώ.
Ακόμα πιο υψηλές είναι οι τιμές σε γνωστή πλαζ της Γλυφάδας, όπου για τις καθημερινές ένας λουόμενος πρέπει να δώσει 6 ευρώ είσοδο και το Σαββατοκύριακο 8, ενώ στα 7 ευρώ για τις καθημερινές διαμορφώνεται η τιμή εισόδου σε γνωστή πλαζ της Βάρκιζας. Οι τιμές «πέφτουν» περίπου στα 3.50 ευρώ για φοιτητές, ανέργους και ηλικιωμένους.

Οικονομικές λύσεις στην Αττική

Πιο οικονομικά είναι τα μπάνια στις οργανωμένες παραλίες: Μαύρο Λιθάρι στην Ανάβυσσο και Καράβι στον Σχοινιά, όπου δεν υπάρχει είσοδος, ενώ σε ορισμένα από τα μαγαζιά δεν χρεώνονται και οι ξαπλώστρες.

Δωρεάν οι ξαπλώστρες στη Θεσσαλονίκη

Τα μπάνια στην συμπρωτεύουσα είναι πιο οικονομικά, αφού δεν τίθεται θέμα εισόδου στις πλαζ, ούτε χρεώνονται οι ξαπλώστρες. Οι λουόμενοι μπορούν να ξοδέψουν από... τίποτα έως 2.50 – 3 ευρώ που κοστίζουν οι καφέδες στις παραλίες Περαία, Μπαχτσέ, Μηχανιώνα, Οφρυνίου, Επανομή, Ασπροβάλτα, Βράσνα και Σταυρός.
newsbeast


Read more...

Τι μπορεί να κερδίσει η Ελλάδα από την συμφωνία των Βρυξελλών

Στο δρόμο της επαναδιαπραγμάτευσης


Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει για καλύτερους όρους μετά τη συμφωνία
Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει για καλύτερους όρους μετά τη συμφωνία   (Φωτογραφία:  Reuters )


Αθήνα
Ελπίδες για ένα πιο διαλλακτικό πεδίο διαπραγμάτευσης δημιουργούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής στη Σύνοδο Κορυφής. Στο πλαίσιο της συζήτησης που θα ανοίξει η κυβέρνηση, με στόχο τη βελτίωση των όρων του ελληνικού προγράμματος, αλλαγές προς το καλύτερο μπορεί να επέλθουν όσον αφορά την επιμήκυνση του προγράμματος, τη μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής των δανείων και το επιτόκιο.
Η συμφωνία για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μπορεί να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος, εφόσον ισχύσει και για την Ελλάδα, αφού τα 50 δισ. ευρώ που προορίζονται για τις ελληνικές τράπεζες δεν θα συνυπολογίζονται στο δάνειο της τρόικας, αφού θα προέλθουν από τον μηχανισμό στήριξης.
Όλα αυτά με δεδομένο ότι οι εταίροι θα δεχτούν μια επαναδιαπραγμάτευση, έναν δρόμο που ίσως πολύ σύντομα ανοίξει η Ιρλανδία.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ιδιαίτερα για την Ελλάδα το γεγονός ότι απλοποιούνται και γίνονται λιγότεροι σύνθετοι οι κανόνες για την επίδειξη κοινοτικής αλληλεγγύης.
Η σημαντικότερη από τις αποφάσεις αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου μετά την υποχώρηση της Γερμανίας συμφωνήθηκε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, θα μπορούν να απευθύνονται για ανακεφαλαιοποίηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Με τη λύση αυτή διασφαλίζεται ότι δεν θα επιβαρύνονται άμεσα τα κράτη-μέλη και οι φορολογούμενοι πολίτες με πρόσθετο βάρος, αφού η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα επηρεάζει το δημόσιο χρέος, όπως γίνεται σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τη διάσωση τραπεζών μιας χώρας θα προηγείται ομόφωνη απόφαση του Eurogroup και υπογραφή Μνημονίου, το οποίο ωστόσο θα περιορίζεται μόνο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Προβλέπεται ότι οι κανόνες για την εφαρμογή των μέτρων αυτών, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012.
Εξάλλου, εξίσου σημαντική είναι η απόφαση που ελήφθη για την αγορά ομολόγων. Αποφασίστηκε η υπό προϋποθέσεις παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) -δηλαδή το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης που θα αρχίσει να λειτουργεί από τον επόμενο μήνα- ο οποίος θα μπορεί να αγοράζει στη δευτερογενή αγορά ομόλογα μιας χώρας που βρίσκονται υπό πίεση στις αγορές. Βασική προϋπόθεση που τίθεται είναι η εν λόγω χώρα να τηρεί κατά γράμμα τους κανόνες περί δημοσιονομικής πειθαρχίας και να τηρεί όλους τους στόχους που έχουν τεθεί στην εν λόγω χώρα στο πλαίσιο της νέας οικονομικής διακυβέρνησης.
Στη δήλωση που εξέδωσαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης επιβεβαιώνουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος τραπεζών και δημοσίου χρέους. Η Επιτροπή θα υποβάλει σύντομα προτάσεις δυνάμει του άρθρου 127, παράγραφος 6, για ενιαίο εποπτικό μηχανισμό.
Αφ' ότου θεσπισθεί αποτελεσματικός ενιαίος εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες στην ευρωζώνη, στον οποίον θα συμμετέχει και η ΕΚΤ, ο ΕΜΣ θα μπορούσε, κατόπιν απόφασης, να έχει τη δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτό θα υπόκειται στις κατάλληλες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων η συμμόρφωση προς τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες θα είναι συγκεκριμένες για κάθε ίδρυμα, τομέα ή οικονομία, και θα διατυπωθούν τυπικά σε μνημόνιο συμφωνίας.
Σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, οι 27 υιοθέτησαν το Σύμφωνο για την ανάπτυξη και την απασχόληση που στόχο έχει την τόνωση της χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας με 120 δισ. (ποσό που αναλογεί στο 1% του κοινοτικού ΑΕΠ) για τη στήριξη αναπτυξιακών μέτρων ταχείας δράσης.
Ειδικότερα, συμφωνήθηκε ότι τα κεφάλαια της ΕΤΕπ πρέπει να αυξηθούν κατά 10 δισ. ευρώ, με σκοπό να ενισχυθεί η κεφαλαιακή της βάση, καθώς και να αυξηθεί η συνολική δανειοδοτική ικανότητά της κατά 60 δισ. ευρώ και, επομένως, να αποδεσμευθούν 180 δισ. ευρώ πρόσθετων επενδύσεων, κατανεμημένων στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένων των πλέον ευάλωτων χωρών. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ θα πρέπει να λάβει τη σχετική απόφαση εγκαίρως, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα τεθεί σε ισχύ το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2012.
Επίσης, συμφωνήθηκε ότι η πιλοτική φάση των ομολόγων χρηματοδότησης έργων θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα, προσφέροντας πρόσθετες επενδύσεις ύψους 4,5 δισ. ευρώ για πιλοτικά σχέδια σε βασικά έργα υποδομής στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των ευρυζωνικών δικτύων.
Παράλληλα, επιπλέον 55 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν σε μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης την προσεχή περίοδο από πόρους των διαρθρωτικών ταμείων που δεν έχουν αξιοποιηθεί . Υπογραμμίστηκε ότι η στήριξη των ΜΜΕ θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας την ευκολότερη πρόσβασή τους σε κεφάλαια της ΕΕ.
Οι τέσσερις πυλώνες
Εξάλλου, οι 27 εξέτασαν την έκθεση με τίτλο «Προς μια ουσιαστική Οικονομική και Νομισματική Ένωση», την οποία παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, σε συνεργασία με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, η οποία προβλέπει τέσσερα συστατικά στοιχεία για το μέλλον της ΟΝΕ: ένα ενοποιημένο χρηματοοικονομικό πλαίσιο, ένα ενοποιημένο δημοσιονομικό πλαίσιο, ένα ενοποιημένο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής και ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμότητας και της λογοδοσίας.
Σε συνέχεια της έκθεσης αυτής, καλείται πλέον ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αναπτύξει, σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της Επιτροπής, τον πρόεδρο της Ευρωομάδας και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συγκεκριμένο και χρονικά δεσμευτικό οδικό χάρτη για την υλοποίηση μιας ουσιαστικής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Αναλυτικότερα, θα εξετάσουν τι μπορεί να γίνει στο πλαίσιο των ισχυουσών Συνθηκών και ποια μέτρα θα απαιτούσαν αλλαγή της Συνθήκης. Τα κράτη μέλη, για να εξασφαλιστεί η ενεργή συμμετοχή τους, θα συμμετέχουν στους προβληματισμούς και σε τακτικές διαβουλεύσεις. Θα υπάρξουν, επίσης, διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον Οκτώβριο του 2012 θα υποβληθεί ενδιάμεση έκθεση και τελική έκθεση πριν από το τέλος του έτους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...