Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Δηλώσεις Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς τους πολιτικούς συντάκτες


ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ




Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλό μεσημέρι. Αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ ένα άρθρο - παρέμβαση - του Προέδρου του Κινήματος, σχετικά με τη διαφάνεια και την αυτονομία του πολιτικού συστήματος.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει μια σύγκριση. Μια σύγκριση ανάμεσα στην Ελλάδα του 2004 και στην Ελλάδα των πρόσφατων καλοκαιριών, με τα σκάνδαλα. Και βέβαια, το φετινό καλοκαίρι με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους να γίνεται πλέον εθνική υπόθεση. Πραγματικά εθνική υπόθεση, όχι όπως το 2007 που αποτέλεσε πρόφαση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, λέει ότι για την έξοδο από την κρίση που μαστίζει τη χώρα είναι θεμελιώδης προϋπόθεση το νοικοκύρεμα, το σχέδιο, η διαφάνεια, η τήρηση κανόνων και αξιών μιας ευνομούμενης πολιτείας.

Κι εδώ η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες, γιατί δεν έχει αδράξει, δεν έχει αξιοποιήσει τις προτάσεις που έχουμε κάνει εδώ και πολύ καιρό σε αυτή την κατεύθυνση. Και αυτό γιατί πολύ απλά αποδείχθηκε μέρος του προβλήματος, και όχι μέρος της λύσης. Γι' αυτό και η χώρα σήμερα χρειάζεται μία νέα ηγεσία με διαφορετική αντίληψη και άλλη βούληση για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Με απλά λόγια, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, στα μάτια του Έλληνα πολίτη, είναι πια αναπόφευκτος όρος για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση σε όλες τις διαστάσεις. Κρίση οικονομική, κοινωνική, ηθική, κρίση αξιών.

Και στην κατεύθυνση αυτή, εμείς έχουμε διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμευόμαστε από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, μετά τις επόμενες εκλογές, να προχωρήσουμε σε μία σειρά από παρεμβάσεις, κάποιες από τις οποίες, αναφέρει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο άρθρο του.

Τη μείωση δραστικά των εκλογικών δαπανών με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, το να χτυπήσουμε αποφασιστικά το μαύρο πολιτικό χρήμα, κάνοντας διαφανείς όλες τις πηγές της χρηματοδότησης των κομμάτων, βάζοντας τέρμα στην αδιαφάνεια και στη συναλλαγή κάτω από το τραπέζι, τιμωρώντας παραδειγματικά τους δημόσιους λειτουργούς, που δεν δικαιολογούν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Με απλά λόγια, διαφάνεια παντού, σε κάθε απόφαση, για κάθε ευρώ, για κάθε πρόσωπο, καμία απόφαση εν κρυπτώ και χωρίς έλεγχο.

Εμείς δείχνουμε έμπρακτα τη βούλησή μας, για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, την ευθύνη των υπουργών, τη βούλησή μας να λυτρώσουμε τη δικαιοσύνη από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό που έχει σήμερα, για να μπορεί να κάνει απρόσκοπτα το έργο της.

Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, έχουμε πάρει και πρόσφατες πρωτοβουλίες, όπως ξέρετε, για την επιτάχυνση του έργου της δικαιοσύνης σε ζητήματα σκανδάλων, για την ευνοϊκή μεταχείριση όσων δίνουν στοιχεία και αποδείξεις για επίορκους πολιτικούς.

Και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κλείνει λέγοντας ότι χωρίς την αλήθεια, χωρίς αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και στο κράτος, χωρίς ξεκάθαρες κουβέντες στον πολιτικό κόσμο, αυτή η πορεία απαξίωσης του πολιτικού κόσμου, που βιώνουμε τις τελευταίες, όχι μόνο ημέρες, και εβδομάδες αλλά θα έλεγα μήνες και χρόνια, αυτή δεν θα σταματήσει. Και εμείς θέλουμε να σταματήσει και σε αυτή την κατεύθυνση θα πάρουμε πρωτοβουλίες.

***

Σήμερα είχαμε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΤΕΜΠΜΕ. Η αγορά, το ξέρουμε όλοι μας, στενάζει από την πιστωτική ασφυξία και την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός κάνει ασκήσεις επικοινωνίας. Αυτό που ξέρουν όλοι οι πολίτες, αλλά φαίνεται πως ο πρωθυπουργός δεν αντιλαμβάνεται, είναι μια σειρά από πολύ επιβαρυντικά στοιχεία.

Είναι για παράδειγμα η αύξηση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών, που στο επτάμηνο έχουν φτάσει και ξεπεράσει τα 2 δις. Είναι το γεγονός, ότι η μεταχρονολόγηση των επιταγών για περίπου 30% των επιχειρήσεων έχει πάει από 6 μήνες και πάνω. Είναι το γεγονός, της επιβράδυνσης της πιστωτικής επέκτασης. Είναι το γεγονός, ότι το σκέλος των εγγυήσεων των 15 δις που δόθηκε στις τράπεζες δεν έχει αξιοποιηθεί και παραμένει παγωμένο.

Είναι το, ότι τα νέα δις που διοχετεύτηκαν στο ΤΕΜΠΜΕ δεν έφτασαν στις επιχειρήσεις που είχαν πραγματικό πρόβλημα, λόγω κακού σχεδιασμού και αναποτελεσματικών όρων. Είναι το γεγονός, ότι οι εγγυήσεις στις επιχειρήσεις δίνονται χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις και έχουν σαφώς προεκλογικό προσανατολισμό.

Σε αυτά τα στοιχεία δεν απάντησε σήμερα ο πρωθυπουργός. Δεν ακούσαμε κάποιες προτάσεις, κάποιες πρωτοβουλίες, που μπορούν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση.

Εμείς έχουμε κάνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Έχουμε μιλήσει για τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου αναχρηματοδότησης, έτσι ώστε τα χρήματα να πηγαίνουν κατευθείαν στις επιχειρήσεις. Έχουμε μιλήσει για την αλλαγή των όρων του ΤΕΜΠΜΕ, επέκταση του προγράμματος, ώστε να καλύπτει περισσότερες επιχειρήσεις, τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του.

Έχουμε μιλήσει για το πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων για ένα χρόνο, τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών για επιχειρήσεις που πλήττονται ιδιαίτερα, και βέβαια την υιοθέτηση μέτρων για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων καταναλωτών. Τίποτα απ' όλα αυτά δεν έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση.

Εφόσον δεν έχει αποδεχθεί τίποτα απ' όλα αυτά, εμείς δικαιούμαστε -όπως εξάλλου το λένε και οι οργανώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με σημερινή τους ανακοίνωση- να θεωρούμε ότι όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από ασκήσεις επικοινωνίας και όχι ιδιαίτερα πειστικές.

***

Έρχομαι σε ένα ζήτημα που βρίσκεται σήμερα στην επικαιρότητα και είναι πολύ σημαντικό. Για το προηγούμενο ζήτημα του ΤΕΜΠΜΕ θα υπάρξει σε λίγο μία κοινή ανακοίνωση των αρμόδιων πολιτικών εκπροσώπων, της κυρίας Κατσέλη και του κ. Χρυσοχοΐδη. Για το ζήτημα στο οποίο θα αναφερθώ τώρα, υπάρχει μια ανακοίνωση της κυρίας Χριστοφιλοπούλου, πολιτικής εκπροσώπου για θέματα απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας.

Είναι το γνωστό θέμα της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών. Λεπτομέρειες θα δείτε στην ανακοίνωση. Εγώ απλώς θα μείνω στο γεγονός, ότι αυτά που διαβάζουμε σήμερα στις εφημερίδες, δείχνουν πολύ καθαρά τον απόλυτο ερασιτεχνισμό αυτής της κυβέρνησης στο ζήτημα, όπως και σε πολλά άλλα.

Η κυβέρνηση δεν προετοίμασε το θέμα αυτό, δεν διαπραγματεύτηκε σωστά, δεν έκανε τις σωστές θεσμικές κινήσεις για να μην το βρούμε μπροστά μας, και δεν φρόντισε, και δεν φροντίζει ακόμα όπως άλλες χώρες, να πάρουμε μία δυνατότητα πολυετή, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει μία ομαλή προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Δυστυχώς η κυβέρνηση αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αδυναμία της να προβλέψει, να σχεδιάσει και να προστατεύσει τον Έλληνα πολίτη, και στη συγκεκριμένη περίπτωση την Ελληνίδα.

***

Θέλω να κάνω μία αναφορά, σε ένα ζήτημα για το οποίο υπήρξε πριν από μερικές μέρες μία ανακοίνωση του Τομέα Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ και αυτό αφορά την απεργία πείνας του κ. Ηλιόπουλου.

Θα θυμάστε, πριν από μερικές μέρες μιλούσαμε για την ανάγκη να εξαντληθεί κάθε δικονομική δυνατότητα που θα υπηρετήσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα υπό τις παρούσες συνθήκες.

Σήμερα υπήρξε μία επίσκεψη στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Κλιμάκιο γιατρών του ΠΑΣΟΚ, με τον Άρη Μουσιώνη, και τον Θανάση Νησιώτη, οι οποίοι εξέτασαν τον απεργό πείνας, διαπίστωσαν την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του, και έκριναν ως επείγουσα τη διακομιδή του σε δημόσιο νοσοκομείο με τις απαραίτητες ιατρικές υποδομές. Πρέπει να τονίσουμε ότι, στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο γιατρός της φυλακής.

Εδώ λοιπόν, θέλουμε να απευθύνουμε μία δημόσια έκκληση στους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας, να γίνει αυτή η άμεση μεταφορά, να διασφαλίσουν την άμεση μεταφορά του Θόδωρου Ηλιόπουλου στο κατάλληλο δημόσιο νοσοκομείο, γιατί πλέον η υγεία του βρίσκεται σε εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο.

***

Θέλω να κλείσω, με μια αναφορά στο γενικότερο πολιτικό κλίμα, με αφορμή και τις δηλώσεις διαφόρων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, του κυβερνητικού εκπροσώπου χθες και σήμερα.

Η γενική αίσθηση που, νομίζω, αποκομίζουμε όλοι μας, είναι ότι η κυβέρνηση πλέον δεν κάνει καν τον κόπο να διαψεύσει ότι προσανατολίζεται σε πρόωρες εκλογές. Εμείς λέμε μακάρι να γίνουν πρόωρες εκλογές, το έχουμε ζητήσει, θα είναι μια λύτρωση για τη χώρα.

Βέβαια, θέλουμε να επισημάνουμε μια σειρά από πράγματα. Το πρώτο είναι ότι γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να πείσουν τους Έλληνες πολίτες ότι και γι' αυτό φταίει το ΠΑΣΟΚ.

Και για τις πρόωρες εκλογές το ΠΑΣΟΚ φταίει, όπως φταίει -είναι γνωστό- και για μια σειρά από άλλα πράγματα. Δεν φταίει η ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, δεν φταίνε τα αδιέξοδα της, φταίει το ΠΑΣΟΚ, και το γεγονός ότι βάζει υποτίθεται τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο όπως το είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το δεύτερο είναι ότι πηγαίνοντας προς αυτές τις πρόωρες εκλογές το πιο πιθανό -αναφέρθηκα και χθες σε αυτό- είναι η κυβέρνηση να ανασχηματιστεί. Να επιχειρήσει ο Μανωλιός να βάλει τα ρούχα του αλλιώς.

Για κάποιο λόγο, τον οποίο ειλικρινά δεν κατάλαβα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θεώρησε τις χθεσινές μου αναφορές στον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης ως «αήθη συμπεριφορά». Ομολογώ πως με εκπλήττει, το γιατί η μια παρόμοια αναφορά, αποτελεί αήθη συμπεριφορά.

Με την ευκαιρία αυτή, πρέπει να πω ότι, τελικά, η πολιτική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης συνολικά, αλλά και του εκπροσώπου της ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης, που είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι πλέον παιδαριώδης. Θα διδάσκεται στα πανεπιστήμια του κόσμου, στις Σχολές Πολιτικής Επιστήμης, ως παράδειγμα προς αποφυγήν.

Τώρα τι άλλο θα ακούσουμε πηγαίνοντας προς εκλογές; Κατ' αρχάς, θα δούμε τη κυβέρνηση να τάζει και να υπόσχεται τα πάντα. Η λογική τους είναι πολύ απλή. «Ας δώσουμε τώρα, ας τινάξουμε τα πάντα στον αέρα, ο λογαριασμός θα έρθει στην επόμενη κυβέρνηση, έτσι κι αλλιώς δεν θα είμαστε εμείς».

Και βέβαια, τέλος και αυτό το έχουμε δει, πολύ έντονα τις τελευταίες ημέρες, θα μπει λάσπη στον ανεμιστήρα, και θα επιχειρήσουν να στοχοποιήσουν μια σειρά από στελέχη μας, βεβαίως κυρίως τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Είναι απολύτως φυσιολογικό αυτό, εμείς το περιμένουμε, είμαστε έτοιμοι γι' αυτό, και αυτό γιατί στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί τη ελπίδα για να βγούμε όλοι από το σημερινό τέλμα. Να ηγηθεί μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας, που θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση.

Εγώ λοιπόν θα επαναλάβω αυτό που είπα και χθες ας: φύγουν με αξιοπρέπεια. Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Αντώναρος εχθές είπε ότι δεν θα σας αφήσει να βάλετε τη χώρα σε μια πολύμηνη προεκλογική περίοδο. Πώς το ερμηνεύετε αυτό; Και δεύτερον, πως απαντάτε στον κ. Ζαγορίτη που λέει ότι έχετε μεγάλη ευθύνη γιατί οδηγείτε τη χώρα σε μια πολύ μεγάλη περιπέτεια μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Μποτώνη, τα είπαμε όλα αυτά. Να επαναλάβω τα ίδια;

ΣΠ.ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε αναφερόμενος στον κυβερνητικό εκπρόσωπο είπατε τις λέξεις «εκπρόσωπος της ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης». Υπαινίσσεστε κάτι με αυτό; Θεωρείτε ότι υπάρχουν υποομάδες στην κυβέρνηση που ενδεχομένως να μην εκπροσωπούνται από τον κ. Αντώναρο;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Του ανταποδίδω τη φιλοφρόνηση. Με ονόμασε εκπρόσωπο της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Ν.ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Στη λασπολογία και στην όξυνση που λέτε ότι θα δεχτείτε από την κυβέρνηση πως θα απαντήσετε, με ποιον τρόπο;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Νηφάλια, με προτάσεις για το μέλλον του τόπου.

Α.ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Προτιμάτε 4 ή 11 Οκτωβρίου τις εκλογές;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Προτιμάμε εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Δεν έχουμε καμία προτίμηση στην ημερομηνία. Ο Οκτώβρης έχει και συμβολικές ημερομηνίες για εμάς, όπως ξέρετε, αλλά οι εκλογές αυτές θα είναι εκλογές λύτρωσης, όποτε και να γίνουν.

Α.ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ήθελα μου πείτε πώς σκοπεύετε να πείσετε τον Έλληνα πολίτη, ο οποίος άκουγε το 2004 τον κ. Καραμανλή να υπόσχεται από τη μεταρρύθμιση του κράτους μέχρι πλήρη διαφάνεια παντού και δεν είδε προφανώς όπως λέτε εσείς τίποτα, πώς σκοπεύετε εσείς να πείσετε τον Έλληνα πολίτη γι' αυτά που δεσμεύεστε, για τις γενικόλογες, θα μου επιτρέψετε την παρατήρηση αναφορές για το μαύρο πολιτικό χρήμα και την αντιμετώπιση του. Το πρώτο είναι αυτό.

Και το δεύτερο είναι πώς σχολιάζετε τη θετική αντίδραση κάποιων στελεχών του Συνασπισμού, όχι μόνο του κ. Κύρκου, στην πρόταση που κάνατε για κοινή συνεννόηση των δυο χώρων και προγραμματική συνεργασία. Ευχαριστώ.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Για το δεύτερο χαιρόμαστε ιδιαίτερα. Για το πρώτο, θα πείσουμε με τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει όλο αυτόν τον καιρό, με την προσωπικότητα και τις αξίες που πρεσβεύει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με τα στελέχη μας και με τη διαδρομή όλων.

Γ.ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θεωρείτε μήπως ότι όλο αυτό το παιχνίδι που γίνεται με την υπόθεση SIEMENS και με τον κ. Χριστοφοράκο και η καθυστέρηση στην έκδοσή του στην Ελλάδα, ίσως έχει σχέση με το να πάει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ χωρίς να έχει το βαρίδι αυτό;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ξέρετε ότι έχουμε ασκήσει έντονη κριτική στον όλο χειρισμό αυτής της υπόθεσης με κυρίαρχο στοιχείο -και από αυτό ξεκινούν όλα- το γεγονός, ότι ο κ. Χριστοφοράκης αφέθηκε να φύγει από την Ελλάδα.

Τώρα, εάν η κυβέρνηση φτάσει στο σημείο να επιχειρεί να κάνει ένα συγκεκριμένο προγραμματισμό, για το πότε ακριβώς θα φτάσει στο αεροδρόμιο σιδηροδέσμιος ο κ. Χριστοφοράκος, νομίζω πως οι Έλληνες πολίτες έχουν καταλάβει τον τρόπο, με τον οποίο λειτουργεί.

Α.ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Έχουμε να πούμε κάτι σχετικά με τις φετινές εκδηλώσεις των γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ, στις 3 του Σεπτέμβρη;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να περιμένετε να σηματοδοτήσουμε, όχι απλώς την ιστορία του Κινήματός μας, η οποία είναι γνωστή στο πανελλήνιο, αλλά και το μέλλον.

Γ.ΜΗΛΙΩΝΗΣ: Στο άρθρο του ο κ. Παπανδρέου λέει στο δεύτερο σημείο των προτάσεών του: «Οι ιδιωτικές εισφορές» -στα κόμματα εννοεί- υποχρεωτικά ονομαστικοποιημένες και μέσω τραπεζικών λογαριασμών». Κατ' αρχήν εννοεί και συνδρομές κομματικών μελών ενός κόμματος στο κόμμα του;

Και δεύτερον, πως θα το κάνει αυτό; Και αν κάποιος αρνηθεί; Δηλαδή ως πού φτάνουν τα προσωπικά δεδομένα του κάθε πολίτη; Και πώς θα επιβάλλει την υποχρεωτική ονομαστικοποίηση;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εμείς, ως προς αυτό, δεν έχουμε το πρόβλημα, που φαίνεται να έχουν άλλα πολιτικά κόμματα. Όποιος ιδιώτης θέλει να προσφέρει στο ΠΑΣΟΚ, μέσα στο πλαίσιο των όσων ορίζει, ο νόμος θα πρέπει να το κάνει ονομαστικοποιημένα, και μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Οι εισφορές, βεβαίως, όπως ξέρετε, έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, για να γίνονται κι αυτές με αυτό τον τρόπο, με τη γνωστή έκδοση της κάρτας μέλους, και τις άλλες συναφείς πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει.

Γ.ΜΗΛΙΩΝΗΣ: Συγνώμη που επιμένω αλλά δεν λέει εδώ για το ΠΑΣΟΚ. Λέει «των κομμάτων».

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ναι. Εμείς ξεκινήσαμε ήδη να το κάνουμε για το δικό μας το κόμμα, ως κυβέρνηση, θα θελήσουμε να το διευρύνουμε σε όλα τα πολιτικά κόμματα.

Γ.ΜΗΛΙΩΝΗΣ: Υποχρεωτικά με νόμο;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μετά από μια περίοδο διαβούλευσης συνήθως με αυτόν τον τρόπο γίνονται αυτές οι αλλαγές.

ΣΠ.ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Παπανδρέου σήμερα στο άρθρο του μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι: «Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε σε υποδίκους να γίνονται τιμητές του πολιτικού συστήματος».

Και σήμερα πάντως υπάρχουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, που ψέγουν τον κ. Παπανδρέου ότι άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με υποδίκους. Πως απαντάτε εσείς σε αυτό;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα μπορούσα να απαντήσω, κάνοντας ένα μακρύ κατάλογο υποδίκων με τους οποίους εναγκαλίζεται η κυβέρνηση.

Ο κ. Ψωμιάδης για παράδειγμα, ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ο κ. Βουρλούμης, στελέχη που είχαν εμπλακεί με την ιστορία των τοξικών ομολόγων. Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος, αν θέλει η κυβέρνηση πραγματικά να μιλήσουμε για υποδίκους.

Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Για το θέμα που αναφέρατε πριν σε σχέση με την εξίσωση ανδρών - γυναικών στα συνταξιοδοτικά όρια.

Αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ είναι ότι εφόσον η κυβέρνηση δεν έκανε αυτές τις ενέργειες, που όπως είπατε δεν έκανε, δεν υπάρχει καμία ελπίδα γι' αυτούς τους ανθρώπους. Δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση αναθεώρησης, αλλαγής του τοπίου εάν και εφόσον το ΠΑΣΟΚ έρθει στην εξουσία. Θα ισχύσει αυτό, το οποίο βλέπουμε σήμερα στις εφημερίδες.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι, δεν είναι έτσι. Κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης των συγκεκριμένων όρων και βεβαίως και της περιόδου προσαρμογής. Πολλές χώρες έχουν πετύχει θετικά πράγματα για τους πολίτες, για τις γυναίκες, στη συγκεκριμένη περίπτωση, και στους όρους αλλά και στην περίοδο προσαρμογής.

Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Συγνώμη, αλλά τώρα βλέπουμε ότι το πολύ να δοθεί μια πενταετία για ειδικές περιπτώσεις γυναικών που έχουν άνδρα με αναπηρία 67%, 3 παιδιά κλπ. Εσείς αυτό θα το αλλάξετε; Δηλαδή θα βάλετε παραπάνω από 5 χρόνια;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτό δεν το ξέρουμε. Ξέρουμε απλώς μια πρώτη άρνηση στις αιτήσεις, που έχει υποβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά είναι ζητήματα διαπραγμάτευσης. Μια κυβέρνηση, η οποία έχει μια διαπραγματευτική δυνατότητα, και το πολεμάει το ζήτημα, μπορεί να πετύχει πολλά πράγματα.

Ν.ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία και λέγοντας ότι φορτώνει το λογαριασμό στην επόμενη κυβέρνηση, μήπως προετοιμάζετε το έδαφος κι εσείς για δεινά μέτρα, για δύσκολα μέτρα που θα πάρετε στο επίπεδο της οικονομίας; Δηλαδή τη λογική της «καμένης γης» που παραλάβατε, άρα είναι δύσκολα.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ως προς την «καμένη γη», επειδή με ρωτούν συχνά. Έχουμε απόλυτη συναίσθηση της σημερινής κατάστασης, δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της «καμένης γης».

Δύσκολα μέτρα θα πάρουμε, ναι. Αλλά θα είναι για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες είναι ευνοημένες. Είναι οι έχοντες και οι κατέχοντες, είναι όσοι έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα, όσοι φοροδιαφεύγουν, όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Είναι προφανές, ότι αυτοί θα σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος, από αυτό που σηκώνουν σήμερα.

Ευχαριστώ πολύ.




Read more...

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ!!!!!!!




Σήμερα υπήρξε μία επίσκεψη στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Κλιμάκιο γιατρών του ΠΑΣΟΚ, με τον Άρη Μουσιώνη, και τον Θανάση Νησιώτη, οι οποίοι εξέτασαν τον απεργό πείνας, διαπίστωσαν την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του, και έκριναν ως επείγουσα τη διακομιδή του σε δημόσιο νοσοκομείο με τις απαραίτητες ιατρικές υποδομές. Πρέπει να τονίσουμε ότι, στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο γιατρός της φυλακής.

Εδώ λοιπόν, θέλουμε να απευθύνουμε μία δημόσια έκκληση στους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας, να γίνει αυτή η άμεση μεταφορά, να διασφαλίσουν την άμεση μεταφορά του Θόδωρου Ηλιόπουλου στο κατάλληλο δημόσιο νοσοκομείο, γιατί πλέον η υγεία του βρίσκεται σε εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο.


Read more...

Γιώργος: Ο Ελληνισμός απέδειξε ότι μπορεί




Του Γιώργου Α.Παπανδρέου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ *

"Τέτοιες μέρες, Αύγουστο, πριν από πέντε χρόνια, ο Ελληνισμός απέδειξε ότι μπορεί.

Αποδείξαμε ως λαός, ότι δεν μας λείπει η οργανωτική ικανότητα, δεν μας λείπει η γνώση ούτε η εμπειρία.

Αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας τόπο ασφαλή, καθαρό, φιλόξενο, ανθρώπινο, προοδευτικό και σύγχρονο.

Αποδείξαμε ότι δεν μας λείπει η διάθεση για συλλογική εργασία, για εθελοντισμό και προσφορά στην πατρίδα.

Αποδείξαμε την ενότητά μας σε έναν κοινό σκοπό. Σκοπό που υπηρετούσε η πολιτεία και στον οποίο συνέβαλαν καθοριστικά οι πολίτες.

Ήταν η Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της ανάτασης και περηφάνιας. Ήταν η πατρίδα της ομοψυχίας και προσφοράς που έδωσε με επιτυχία αξιοθαύμαστη τη μάχη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και είχε αποτέλεσμα που θαύμασε η υφήλιος.

Τα τελευταία χρόνια ο Αύγουστος μας αφήνει με πολύ διαφορετικά μηνύματα.

Πέρυσι δέσποζαν τα ζητήματα της διαφθοράς: Βατοπέδι και άγονες γραμμές για τις συγκοινωνίες στο Αιγαίο.

Το 2007, ο Αύγουστος μας αποχαιρετούσε με την έκθεση Ζορμπά για μαύρο πολιτικό χρήμα, μέσω της λεηλασίας των ασφαλιστικών ταμείων με τα δομημένα ομόλογα.

Θέμα που μόνο οι καπνοί των πυρκαγιών κατάφεραν να σκεπάσουν. Τότε πήγαμε σε εκλογές, πρόωρες και αιφνιδιαστικές, με πρόσχημα την εθνική ανάγκη να καταρτίσει η κυβέρνηση «αξιόπιστο προϋπολογισμό».

Τελικά, ούτε αυτό το αυτονόητο, δεν κατάφερε.

orfni.blogspot.


Read more...

Ο Κοροβέσης, το παράδοξο και η διαψευστόπιτα



Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Αν όλοι οι πολιτικοί της Ελλάδος που έχουν κάνει μία δήλωση απλά για αν τη διαψεύσουν είχαν διαβάσει ένα μικρό βιβλιαράκι με κείμενα του Uberto Eco: «Πως να διαψεύσετε μια διάψευση και άλλες οδηγίες χρήσεως», τότε θα είχαμε ένα ακόμη best seller από τον γνωστό συγγραφέα.

Πολλοί θα το έλεγαν επιχείρημα έξυπνου λόγου ή τσιτάτου, αλλά όπως και να το κάνουμε, υπάρχουν στιγμές που μία φράση που έχει ειπωθεί ταιριάζει απόλυτα σε αυτό που θέλεις να πεις. Λέει λοιπόν ο Eco, περιγράφοντας τη διάψευση της διάψευσης, «αφήστε με να διασκεδάσω με μια απαραίτητη ειρωνεία προς τα ήθη μας, μια εξοικείωση με ορισμένα θέματα πολιτισμού και μια αντιμετώπιση της γλώσσας ως χώρο παιχνιδιού». Αυτό λέτε να θέλουν να κάνουν και οι πολιτικοί μας με τις δηλώσεις τους που σπεύδουν άμεσα να διαψεύσουν; Παίζουν ένα παιχνιδάκι με τον πολιτισμό και τη γλώσσα μας; Παίζουν κρυφτό; Γιατί όμως έχουν αυτό το σοβαρό ύφος; Και στη διατύπωση και στη διάψευση είναι το ίδιο ανέκφραστοι, τόσο σιωπηρά kinky.

Αυτές τις σκέψεις μου έφερε στο μυαλό η πρόσφατη παρωδία με τις δηλώσεις του, καθόλα σοβαρού και αξιότιμου, Περικλή Κοροβέση.

Τι είπε ο Κοροβέσης; «… δεν έχουν αντιδράσει. Άρα λοιπόν πρόκειται για μία διαφθορά όλου του πολιτικού συστήματος και δυστυχώς είναι μέσα και η Αριστερά». Δεν ανακυκλώνει, βγάζει συμπέρασμα, διατυπώνει άποψη. Δεν διερωτάται, δεν αφήνει περιθώρια άλλου ενδεχομένου είναι καταφατικός και αποφασιστικός.

Και ξαφνικά; «Το ανακύκλωσα για να πάρει θέση η αριστερά. Χαίρομαι που πήρε έκταση η δήλωση μου».

Για μία ακόμη φορά έχουμε ασκήσεις φιλοσοφικής ετοιμότητας από άντρες του δημοσίου μας βίου. Η διάψευση του Κοροβέση μου θύμισε τον Επιμενίδη και το παράδοξο του ψεύτη: «Η επόμενη πρόταση είναι λάθος, η προηγούμενη είναι σωστή…αυτή η πρόταση είναι λάθος, είναι αλήθεια, τότε είναι αλήθεια και η υπόθεση είναι αυτό που λέει. Αλλά αυτό που λέει είναι λάθος, επομένως είναι λάθος…».

Άντε να βγάλεις άκρη δηλαδή, εδώ ακόμη και η πατρότητα της θεωρία; του ψευδόμενου είναι υπό συζήτηση, άλλοι μιλούν για τον Επιμενίδη και άλλοι για τον Ευβουλίδη. Η ουσία είναι ότι μόνο ως ασκήσεις φιλοσοφικής ετοιμότητας μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει τις δηλώσεις των πολιτικών στην Ελλάδα. Αν και εγώ προσωπικά θα προτιμούσα τη χαριτωμένη προσέγγιση του Eco, αλλά περί ορέξεως διαψευστόπιτα…

Επιλογικά, εσωκομματική δημοκρατία και ελευθερία της έκφρασης άποψης δεν νοείται ούτε και στην ανανεωτική αριστερά στην Ελλάδα τελικά. Όποιος διατυπώσει κάτι διαφορετικό πρέπει να παραιτηθεί. Γιατί δεν μπορεί απλά να πάρει μία απάντηση, εάν αυτή υπάρχει; Πάντως κύριοι του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ απαντήστε για την ουσία της υποθέσεως και αφήστε τις χαριτωμενιές περί μόνιμης ευθυμίας του Κοροβέση, δεν σας τιμούν και δεν αποτελούν άλλοθι. Με τη λογική αυτή να σας ρωτήσουμε και εμείς γιατί το συμπεριλάβατε στα ψηφοδέλτια σας. Λίγος σεβασμός σε αυτόν που κατήγγειλε τους ανθρωποφύλακες δεν βλάπτει. Βέβαια, πρώτα θα έπρεπε να σεβαστεί ο ίδιος ο Κοροβέσης την ιστορία του… αλλά είπαμε, περί ορέξεως διαψευστόπιτα…




Read more...

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ 20.000 ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ...


Αρωμα εκλογών αναδύεται από την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε χθες στην κλειστή Βουλή και προβλέπει την πρόσληψη έως 20.000 ανέργων σε θέσεις εργασίας στους ΟΤΑ πρώτου βαθμού και στα νομικά τους πρόσωπα. Με βάση την έκθεση του... Γενικού Λογιστηρίου, το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί κατά 98% από έσοδα που προκύπτουν από τον φόρο ζύθου και κατά το υπόλοιπο από τα τέλη διαφήμισης και ακίνητης περιουσίας που κατατίθενται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Όπως σημειώνεται στην τροπολογία, η κατανομή των προς κάλυψη θέσεων ανά νομό και δήμο θα γίνει από την ΚΕΔΚΕ με κριτήρια που συνεκτιμούν την ένταση του προβλήματος της ανεργίας κατά νομό, τη σχέση του τοπικού εισοδήματος σε συνάρτηση με τον εθνικό μέσο όρο καθώς και τις διαρθρωτικές ιδιαιτερότητες της παραγωγικής βάσης κάθε περιοχής.
Σε πρώτη φάση θα κατανεμηθούν 15.000 θέσεις εργασίες, ενώ οι υπόλοιπες θα κατανεμηθούν σταδιακά και ανάλογα με την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης και τις επιπτώσεις της στις τοπικές κοινωνίες.
/fimotro.


Read more...

«Όργιο αδιαφάνειας στο Εργατικό Κέντρο…»


ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΠΑΣΚΕΜε μία ανακοίνωση της οποία το περιεχόμενο είναι σκληρά πολιτικό και με εκφράσεις που θα συζητηθούν, η παράταξη της ΠΑΣΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, επανέρχεται στο θέμα της «φωτογραφικής πρόσληψης υπαλλήλου» και καταλογίζει τον Πρόεδρο και τη ΔΑΚΕ «αναξιοκρατία» και «καταστρατήγηση όρων διαφάνειας».
Αναφέρει σχετικά:

«Ο πανικός και έλλειψη πολιτικής στρατηγικής έκανε και πάλι το θαύμα της. Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και οι άνθρωποι της ΔΑΚΕ, που έχουν την πλειοψηφία στον συνδικαλιστικό μας χώρο, επιχείρησαν να επιβάλλουν την ίδια λογική λειτουργίας που έχουν επιβάλλει στο σύνολο της κρατικής μηχανής: αδιαφανείς και φωτογραφικές διατάξεις για την τακτοποίηση ημετέρων, όταν η οικονομική κρίση έχει «χτυπήσει» την πόρτα όλων μας. ΄Εδειξαν όλοι αυτοί οι υποστηριχτές του δόγματος «σεμνά και ταπεινά», ότι μπορούν να καταστρατηγούν ηθικές, να καταπατούν αξιοκρατικά κριτήρια, να κάνουν αυτό που αυτοί νομίζουν καλύτερο για τους δικούς τους ανθρώπους… Αυτή είναι η νοοτροπία, αυτό είναι το πρόσωπο της φιλελεύθερης διακυβέρνησης και των στελεχών της, που «άλωσαν» την πόλη και το νομό, βάζοντας και μόνο στελέχη τους για να λένε ότι εξουσιάζουν, χωρίς να παράγουν τίποτα για τον εργαζόμενο και τον πολίτη. Είναι οι ίδιοι που άφησαν τους εργασιακούς χώρους έρμαια των συμφερόντων, είναι αυτοί που δεν έβλεπαν μέχρι σήμερα αύξηση της ανεργίας και είναι όλοι αυτοί που αντί να προσφέρουν κάτι στον τόπο, αφαίρεσαν χιλιάδες θέσεις εργασίας και χιλιάδες οικονομικούς πόρους, κλείνοντας τα Συνεταιριστικά Εργοστάσια, βάζοντας ταφόπλακα στο οικονομικό και εργασιακό μέλλον του τόπου μας. Αυτοί λοιπόν, γνωρίζοντας ότι αποχωρούν από την εξουσία, λεηλατώντας ότι έχει απομείνει, δίνουν αγώνα δρόμου για να τακτοποιήσουν όσους απέμειναν και διαμαρτύρονται, σε μια απέλπιδα προσπάθεια μείωσης της ήττας που είναι δεδομένη. Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και οι άνθρωποι της ΔΑΚΕ, αρνήθηκαν να ακολουθήσουν της πρότασή μας για διαφάνεια στην πρόσληψη νέου εργαζόμενου στο Εργατικό Κέντρο μετά την αποχώρηση του υφιστάμενου. Αρνήθηκαν να πουν «ναι» στην αξιοκρατία. Ομολόγησαν με τις δηλώσεις τους στον τύπο ότι έτσι έπρεπε να γίνει, λες και πρέπει να γίνει νόμος η αδιαφάνεια και η αναξιοκρατία. ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ σε όλη την κοινωνία αυτήν την πράξη. Προειδοποιούμε ότι κάθε παράνομη ενέργεια θα ελεγχθεί από την νέα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχθούμε αυτοί που φεύγουν να υποθηκεύουν του μέλλον του τόπου με τις προεκλογικού χαρακτήρα κινήσεις τους. Το Εργατικό Κέντρο δεν είναι πολιτικό μικρομάγαζο για να ικανοποιούμε ρουσφέτια πολιτικών γραφείων! Η αξιοκρατία είναι το κεκτημένο που πέτυχε η ΠΑΣΚΕ σε όλους τους χώρους δουλειάς, όλα αυτά τα χρόνια και δεν τη χαρίζουμε σε κανένα κόμμα και σε καμία παράταξη. Ξάνθη 20 Αυγούστου 2009 Μπεμπεκίδης ΄Αγγελος Γραμματέας ΠΑΣΚΕ Ν. Ξάνθης»

thrakinews


Read more...

Φουντώνουν οι φήμες για εκλογές...


…ενώ το Μαξίμου προσπαθεί να θολώσει τα νερά διοχετεύοντας «πληροφορίες» για ανασχηματισμό
.
Από το http://e-politico-gr.blogspot.com/
.
@ Από χθες φούντωσαν οι φήμες για τις εκλογές και αυτό αποτυπώνεται στα πρωτοσέλιδα αλλά και τα πολιτικά ρεπορτάζ των εφημερίδων.
@ Οι δηλώσεις Αντώναρου και Ζαγορίτη είχαν ως στόχο να προετοιμάσουν το κλίμα.
@ Αξιοσημείωτες, όμως, είναι και οι δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη.
@ Είναι η πρώτη φορά που η Υπουργός Εξωτερικών δεν πήρε κατηγορηματική θέση εναντίον των εκλογών.
@ Επίσης, οι αναφορές της για εξάμηνο έντασης στα εθνικά θέματα προσφέρει μία πρόσθετη νομιμοποιητική βάση για...

την προσφυγή στις εκλογές.
@ Πάμε σε εκλογές με πρόσχημα τα προβλήματα της οικονομία αλλά και τα εθνικά μας θέματα.
@ Πότε όμως θα ξεκαθαρίσει το θέμα των εκλογών;
@ Πιθανότατα τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου.
@ Επειδή, όμως, μέχρι τότε μεσολαβούν 10 μέρες ο Καραμανλής δεν θέλει να δημιουργηθεί βεβαιότητα για τις προθέσεις του.
@ Γι΄αυτό από το Μαξίμου εκπέμπονται αντιφατικά μηνύματα που στόχο έχουν να θολώσουν τα νερά.
@ Κάποια στελέχη με δηλώσεις τους θα προετοιμάζουν το κλίμα για εκλογές και θα ανεβάσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ.
@ Παράλληλα το Μαξίμου διοχετεύει και σενάρια ανασχηματισμού.
@ Ας κάνουμε, λοιπόν, λίγες μέρες υπομονή και σημειώστε ως πιθανή ημερομηνία εκλογών την 4η Οκτωβρίου που γράψαμε χθες.




Read more...

Δημοσιεύματα φέρουν να υπάρχει πρόβλημα νέας γρίπης και έλλειψης τροφίμων στη φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ  Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Λασιθίου

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στη Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» που συμμετέχει σε Νατοϊκή δύναμη και πλέει στα Διεθνή ύδατα, υπήρχαν κρούσματα του ιού νέας γρίπης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΕΘΑ

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, στη Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» που συμμετέχει σε Νατοϊκή δύναμη και πλέει στα Διεθνή ύδατα, υπήρχαν κρούσματα του ιού νέας γρίπης και για τον λόγο αυτό η φρεγάτα διατάχθηκε να πλεύσει στο λιμάνι του Τσιμπουτί, για προληπτικούς λόγους και περεταίρω εξετάσεις των ασθενών.

Και ενώ το ΓΕΝ αναφέρει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης του υπολοίπου πληρώματος, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, πληροφορίες συγγενών του προσωπικού αναφέρουν ότι δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση και υπάρχει έντονη ανησυχία στα μέλη του πληρώματος όχι μόνο για τον ενδεχόμενο κίνδυνο προσβολής τους από τον ιό της νέας γρίπης, αλλά και λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε τρόφιμα και καύσιμα.

Μετά τα παραπάνω ερωτάστε:

  1. Ανταποκρίνονται όλα αυτά στην πραγματικότητα ;
  2. Αν ναι, τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε,

- Για το θέμα αντιμετώπισης της υγείας του πληρώματος.

- Για το θέμα ανεφοδιασμού των τροφίμων και των καυσίμων στη φρεγάτα «ΝΑΥΑΡΙΝΟΝ».

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μιχάλης Καρχιμάκης




Read more...

Δεν φοβόμαστε κανέναν και το αποδεικνύουμε στην πράξη κάθε μέρα

Δεν φοβόμαστε κανέναν και το αποδεικνύουμε στην πράξη κάθε μέρα


Στο πλαίσιο αυτό ο Γιώργος Α. Παπανδρέου διατυπώνει τις δεσμεύσεις του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος σε καίρια ζητήματα:

  1. Μείωση εκλογικών δαπανών με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών σε μονοεδρικές.
  2. Όλες οι πηγές χρηματοδότησης των κομμάτων να είναι διαφανείς.
  3. Δημοσιοποίηση όλων των πράξεων του Δημοσίου στο διαδίκτυο
  4. Ριζική αναμόρφωση του θεσμού του «πόθεν έσχες» ώστε εκείνοι που δεν έχουν δηλώσει περιουσιακά στοιχεία αυτά να κατάσχονται υπέρ του δημοσίου.

Read more...

Προτάσεις -δεσμεύσεις Παπανδρέου για Διαφάνεια




Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πύρινος εφιάλτης πάλι για Πάρνηθα.
Ολονύχτια μάχη για να μην ξεφύγει προς την κορυφή η φωτιά. Δυο χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε μεγάλο μέρος του βουνού, ο εφιάλτης επέστρεψε.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μέχρι 31 Αυγούστου Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.
Την άλλη εβδομάδα ο πρωθυπουργός δίνει τέλος στο πολιτικό δίλημμα των ημερών: ανασχηματισμός ή εκλογές...
nonews-news


Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...


ΤΟ ΒΗΜΑ: Λίφτινγκ απελπισίας.
Ο κ. Καραμανλής επιχειρεί μια ύστατη ανασυγκρότηση δυνάμεων. Προς αλλαγές υπουργών-διοικητών ΔΕΚΟ. Συνεχή ραντεβού - Θέμα ημερών ο ανασχηματισμός.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κλειστά ακόμα τα χαρτιά του κ. Καραμανλή.
Πλήθος εισηγήσεων σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και την ανάληψη πρωτοβουλιών για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και την κομματική πυραμίδα, δέχεται από τους συνεργάτες του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αλλά ο ίδιος κρατάει κλειστά τα χαρτιά του.

nonews-news


Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...

TA NEA: Κάλπες τον Οκτώβρη δείχνει το Μαξίμου.
Εκλογικόε συναγερμός έχει σημάνει στα υπουργικά γραφεία, καθώς το Μαξίμου άρχισε να στήνει από χθες το σκηνικό για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο.

ΕΘΝΟΣ: Τελεσίγραφο για συντάξεις γυναικών.

Απορρίπτει η Κομισιόν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για σταδιακή εξομοίωση των ορίων συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες και ζητά την άμεση προσαρμογή με το Κοινοτικό Δίκαιο.

nonews-news.
Read more...

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Ανατροπή στα σχέδια ζωής δεκάδων χιλιάδων γυναικών, υπαλλήλων του Δημοσίου, φέρνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, να πει «όχι» στο ελληνικό αίτημα για δεκαετή περίοδο σταδιακής εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών. Την αρνητική αυτή στάση... διεμήνυσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή στην κυβέρνηση, που καλείται τώρα να ψηφίσει σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε η χώρα να προσαρμοστεί στην κοινοτική νομοθεσία και στη σχετική καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του περασμένου Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για πάνω από 100.000 γυναίκες θα αυξηθεί κατά 5 έως 17 χρόνια. Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση επίσημα σε λίγες ημέρες. Τα μόνα περιθώρια διαπραγμάτευσης που απομένουν πλέον στην Ελλάδα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αφορούν μια πενταετή περίοδο σταδιακής προσαρμογής για κάποιες ειδικές κατηγορίες γυναικών που θίγονται περισσότερο από όλες. Ειδικότερα αναφέρονται όσες έχουν τρία παιδιά ή και περισσότερα και όσες έχουν σύζυγο με αναπηρία άνω του 67%. Ποιες θίγονται Η απόφαση της Κομισιόν, συνέχεια της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του περασμένου Μαρτίου, θίγει τις γυναίκες οι οποίες προσελήφθησαν στο Δημόσιο μετά το 1983. Ειδικότερα θίγονται οι εξής κατηγορίες: ● Οι γυναίκες που προσδοκούσαν να λάβουν μειωμένη σύνταξη στα 55 έτη με 25ετία, οι οποίες θα χρειαστεί να δουλέψουν άλλα 5 χρόνια και να βγουν στη σύνταξη στα 60 τους όπως και οι άντρες. ● Οι μητέρες ανήλικων παιδιών που λογάριαζαν να συνταξιοδοτηθούν στα 50 με μειωμένη σύνταξη ή στα 55 με πλήρη, οι οποίες θα δουλέψουν 10 χρόνια επιπλέον. Να σημειωθεί ότι το κανονικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο είναι τα 65 χρόνια για τους άνδρες και τα 60 για τις γυναίκες. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η διαφοροποίηση αυτή είναι αντίθετη στο κοινοτικό δίκαιο και ειδικότερα στο άρθρο της Συνθήκης που απαγορεύει τις διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών.
fimotro


Read more...

ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ή ΜΠΛΟΦΑ;


Οι δυο ημερομηνίες που βλέπετε δίπλα είναι οι πιθανότερες για να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, εάν και εφόσον αποφασίσει να τις προκηρύξει για το Φθινόπωρο ο πρωθυπουργός. Οι αποφάσεις δεν έχουν ακόμα παρθεί. Ωστόσο μια σειρά στελεχών της Νέας Δημοκρατίας έχει εισηγηθεί στον Καραμανλή να πάει σε πρόωρες εκλογές. Ενδεχομένως όμως να είναι πολιτική μπλόφα. Αφενός για να διατηρήσει συσπειρωμένη την εκλογική του βάση ο πρωθυπουργός και αφετέρου για να δει τις αντιδράσεις των πολιτών στις πρώτες δημοσκοπήσεις που θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου...
fimotro.

Read more...