Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Η απάντηση του Μυλόπουλου

«Συκοφαντικές» χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, κάνοντας λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες ενόψει των εκλογών στο Εργατικό Κέντρο.

«Η απώλεια της ψυχραιμίας είναι πολύ κακός σύμβουλος. Όταν, μάλιστα, αυτή συνοδεύεται από πολιτικές σκοπιμότητες, παραμονές εκλογών στο Εργατικό Κέντρο, μπορεί να οδηγήσει, δυστυχώς, μέχρι την κακοήθεια» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Μυλόπουλος.
«Οι υποκινητές της επί σχεδόν δύο μήνες ομηρίας του ΑΠΘ, οι «εργατοπατέρες» οι οποίοι στην πλάτη των απλών εργαζομένων και σε βάρος του Πανεπιστημίου και των 70.000 φοιτητών μας υπηρετούν προσωπικές ατζέντες και αλλότρια συμφέροντα, οι άνθρωποι που καλλιέργησαν προσδοκίες στους εργαζόμενους για μονιμοποίηση και παχυλές αμοιβές σε εποχή κρίσης, οι ηθικοί αυτουργοί της επί οχτώ εβδομάδες παράνομης κατάληψης του Κτιρίου Διοίκησης του ΑΠΘ και της πρόσφατης τρίωρης «αιχμαλωσίας» των Πρυτανικών Αρχών, των μελών της Συγκλήτου και των εργαζομένων της Επιτροπής Ερευνών, με δυο λόγια οι εκπρόσωποι του συστήματος που οδήγησε τη χώρα στη σημερινή δεινή θέση, καταφεύγουν τώρα στο ψέμα και στη συκοφαντία για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα» επισημαίνει.
Όπως αναφέρει ο κ.Μυλόπουλος, «το ΑΠΘ, το οποίο στήριξε εξαρχής το θεσμικό αίτημα των εργολαβικών εργαζομένων, υπέβαλε εγκαίρως συγκεκριμένη πρόταση για εκτόνωση της κρίσης και επιστροφή των απεργών στην εργασία τους, με την προϋπόθεση να εφαρμοστεί ό,τι ο νόμος προβλέπει για τις συμβάσεις και τις αμοιβές τους».

«Η αδιαλλαξία και ο μαξιμαλισμός, όμως, κυριάρχησαν και η πρόταση αυτή απορρίφθηκε. Οι υπεύθυνοι γι’ αυτό ας απολογηθούν τώρα στους εργαζόμενους και στην ελληνική κοινωνία για τα πεπραγμένα τους» καταλήγει του ο κ. Μυλόπουλος.

Read more...

Το ΚΚΕ για την Χρυσή Αυγή:Χρησιμοποιεί τα αισχρά ψέματα της δικτατορίας


Για επιχείρηση σπίλωσης του Πολυτεχνείου από την Χρυσή Αυγή κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, η οποία έχει ως εξής:
"Η ναζιστική Χρυσή Αυγή επιχειρεί να λασπώσει την ηρωική εξέγερση του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο το 1973 ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία, λέγοντας τα ίδια αισχρά ψέματα που χρησιμοποίησε η δικτατορία για να κρύψει το μεγάλο της έγκλημα. Επιχειρεί να αθωώσει τη στρατιωτική δικτατορία, που με τη βία και τα βασανιστήρια κατά του αγωνιζόμενου λαού υπηρέτησε τα μονοπώλια και το ΝΑΤΟ. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να τους δώσουν την απάντηση που τους ταιριάζει".

Read more...

Απολύονται 500 εργαζόμενοι του ΙΚΑ;

Από το ΙΚΑ πρέπει να απολυθούν 500 εργαζόμενοι, σύμφωνα με οκτώ αποφάσεις τού Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη εκείνη τού Ν. 3899/2010, που προβλέπει την «είσοδό τους» στον ασφαλιστικό φορέα.
Ειδικότερα, οι 500 εργαζόμενοι, το έτος 2010, είχαν πετύχει σε διαγωνισμό τού ΑΣΕΠ για να προσληφθούν στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος. Όμως, για την ΑΤΕ είχε δρομολογηθεί η διαδικασία τής αποκρατικοποίησής της.
Έτσι, με το Ν. 3899/2010 οι υποψήφιοι για να προσληφθούν στην ΑΤΕ μετατέθηκαν και προσελήφθησαν στο ΙΚΑ, όπου υπήρχε άμεση ανάγκη προσωπικού, για τη λειτουργία τού πρώτου κρατικού ασφαλιστικού ιδρύματος τής χώρας.
Αυτό είχε ως συνέπεια να παραμείνουν εκτός του ΙΚΑ αντίστοιχος περίπου αριθμός προσώπων που είχε ήδη πετύχει στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, για πρόσληψη προσωπικού στο ασφαλιστικό αυτό ίδρυμα.
Οι επιτυχόντες στο διαγωνισμό, που αφορούσε το ΙΚΑ, οι οποίοι, όμως, ουδέποτε προσλήφθηκαν στο ασφαλιστικό ίδρυμα, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι ο Ν. 3899/2010 που προβλέπει τη μετάταξη των 500 από την ΑΤΕ στο ΙΚΑ, είναι αντισυνταγματικός. Και αυτό, γιατί ο νόμος αυτός παραβιάζει το άρθρο 4 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την ισότητα μεταξύ των πολιτών, ενώ παράλληλα έκριναν οι δικαστές ότι δεν υπάρχει λόγος δημοσίου συμφέροντος για το διορισμό των 500 επιτυχόντων στο ΙΚΑ.
Ο δικηγόρος, Φώτης Χατζηφώτης, που χειρίστηκε την υπόθεση ως συνήγορος τού ΙΚΑ, σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου ελέγχονται ως προς την ορθότητά τους αμετάκλητα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο είναι το κατ’ εξοχήν αρμόδιο δικαστήριο σε ζητήματα αντισυνταγματικότητας νόμων».
Επισήμανε ακόμη ο Χατζηφώτης, ότι «λόγοι δημοσίου συμφέροντος, κυρίως σε ότι αφορά στη λειτουργία των υπηρεσιών του ΙΚΑ, επιβάλλουν την παραμονή των υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους, καθόσον οι εργαζόμενοι αυτοί δεν αντικαθίστανται, πολύ περισσότερο μάλιστα, καθώς υφίστανται αυτονόητα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα για εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι αν και επιτυχόντες τού ΑΣΕΠ, για δεύτερη φορά μετά τη μη απορρόφησή τους από την ΑΤΕ, ταλαιπωρούνται, χωρίς καμία ευθύνη τους».

Πηγή:ΑΜΠΕ

Read more...

2.819 έπαιρναν τη σύνταξη μακαρίτη

Όχι μία, ούτε δυο, αλλά 2.819 περιπτώσεις πολιτών που έπαιρναν τη σύνταξη ενός μακαρίτη συγγενή τους αποκάλυψε έλεγχος του ΣΔΟΕ.
Η απάτη αποκαλύφθηκε έπειτα από τις δυο απογραφές που έγιναν και διαπιστώθηκαν 2.819 περιπτώσεις όπου το ΙΚΑ πλήρωνε κάθε μήνα 900.000 ευρώ για συντάξεις που πήγαιναν σε δικαιούχους που δεν ήταν πια στη ζωή!
Σύμφωνα με τον ALPHA, οι συντάξεις που έπαιρναν οι συγγενείς κόστισαν συνολικά στο ΙΚΑ περισσότερα από 9 εκατ. ευρώ.

Read more...

Ποιες είναι οι εισηγήσεις στον Σαμαρά για την διάλυση της ΝΔ ! ...



Που θα βασίζεται το νέο κόμμα της κεντροδεξιάς 
Πολλές είναι οι συζητήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα για την πιθανή διάλυση της ΝΔ και την επανασύσταση της κεντροδεξιάς. Είναι δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός κια πρόεδρος της ΝΔ δέχεται τέτοιες εισηγήσεις , χωρίς...
ωστόσο ο ίδιος να εκφράζεται προς στιγμήν και απλά ακούει.

Οι προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι λένε πως η ΝΔ και γενικότερα η κεντροδεξιά είναι η μόνη ελπίδα αυτή την στιγμή για την χώρα, αλλά θα πρέπει να επανέλθει στα ιδεολογικά χαρακτηριστικά του Νοεμβρίου του 2009, όταν ο Σαμαράς πήρε την ηγεσία. Στις ίδεις συζητήσεις γίνεται λόγος για φθαρμένο όνομα (το Νέα Δημοκρατία) και πως ο Σαμαράς πρέπει να πατήσει στα χνάρια του Εθνάρχη , ο οποίος διέλυσε την ΕΡΕ και έφτιαξε την ΝΔ.

Είναι στο χέρι του Σαμαρά, όπως λένε, να αποφασίσει πως θα οδηγήσει την κεντροδεξιά στην επόμενη μέρα δημιουργώντας έναν νέο σχηματισμό που θα πατά πάνω στο τετράπτυχο:Ριζοσπαστικό,Πατριωτικό,Φιλοευρωπαϊκό, Λαϊκό...
parapolitika.gr


Read more...

Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου "πλήρωνε" για να γίνει κατάληψη στο υπ. Παιδείας...



Απίστευτη καταγγελία του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκη...
Στη βαρύτατη καταγγελία ότι ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μυλόπουλος, ζητούσε από τους εργολαβικούς υπαλλήλους του πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης(ΕΚΘ), να προχωρήσουν σε ...
καταλήψεις του υπουργείου Παιδείας καλύπτοντας τους μάλιστα τα έξοδα των κινητοποιήσεων, προχώρησε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΕΚΘ, κ. Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. Ο κ. Τσαραμπουλίδης ανέφερε ότι η συγκεκριμένη «πρόταση» έγινε παρουσία του κατά τη διάρκεια συνάντησής που είχε με τις πρυτανικής αρχές του ΑΠΘ για τα εργασιακά ζητήματα των εργολαβικών υπαλλήλων, οι οποίοι απεργούν τους τελευταίους δύο μήνες.

«Οι κινητοποιήσεις των εργολαβικών του ΑΠΘ ξεκίνησαν με τις ευλογίες και την προτροπή του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων, που ήθελαν να εκβιάσουν το υπουργείο Παιδείας να τους δώσουν χρήματα. Η συγκεκριμένη διοίκηση κατασπατάλησε χρήματα του πανεπιστημίου και έτσι ο προϋπολογισμός βγήκε εκτός, ήδη από τον όγδοο μήνα. Όταν είδαν ότι το υπουργείο είναι ανένδοτο, άλλαξαν τακτική και ζήτησαν από τους εργολαβικούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Τις σοβαρές αυτές αναφορές του κ. Τσαραμπουλίδη, τις οποίες ο κ. Μυλόπουλος με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «συκοφαντικές, επιβεβαίωσε και η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κυρία Δέσποινα Χαραλαμπίδου, δηλώνοντας ότι ήταν παρούσα στη συνάντηση όπου προτάθηκε η κατάληψη του υπουργείου Παιδείας με «χορηγία» του ΑΠΘ.

Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε επίσης λίστα με εφτά ονόματα εργολαβικών και διοικητικών υπαλλήλων που λάμβαναν επί έξι μήνες επιπλέον χρήματα από αυτά που προέβλεπαν οι συμβάσεις με την εργολαβική εταιρεία.

Οι επιπλέον αμοιβές των συγκεκριμένων υπαλλήλων, όπως προκύπτει από στοιχεία που προέρχονται από τη «Διαύγεια», έλαβαν ποσά για το διάστημα Ιανουάριος μέχρι και Ιούνιος του 2012, που κατά περίπτωση ξεπερνούν μέχρι και τις 16.000 ευρώ.

Επιπλέον ο πρόεδρος του Σωματείου Εργολαβικών ΑΠΘ, Σιδέρης Κωνσταντινίδης, ανέφερε ότι ο αντιπρύτανης, Γιάννης Παντής, «εκβίασε» τους εργολαβικούς υπαλλήλους να λήξουν την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης προκειμένου να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους για τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο.


Την ίδια στιγμή, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δείχνει να γυρίζει σελίδα με την εκλογή του διακεκριμένου καθηγητή Ελληνικών και Κλασσικών Σπουδών στο πανεπιστήμιου του Κέμπριτζ, Ριτσαρντ Χέντερ, στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης του μεγαλύτερου τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας. Ο διαπρεπής Αυστραλός ακαδημαϊκός, ο οποίος είναι επίτιμος δικάκτορας του ελληνικού πανεπιστημίου από το 2004, δηλώνει έτοιμος να διευρύνει τους ορίζοντες του ΑΠΘ αν και κατά την έλευσή του θα βρεθεί αντιμέτωπος με βουνά σκουπιδιών εντός των πανεπιστημιακών χώρων αλλά κυρίως με τις τέσσερις εισαγγελικές έρευνες για τα πεπραγμένα των πρυτανικών αρχών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η εκλογή του αντιπροέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης ο οποίος θα κληθεί να αφιερώσει πάρα πολύ χρόνο για να διαχειριστεί τη σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΑΠΘ με τη λειτουργία του βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Το protothema.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα.

«Ο κ. Μυλόπουλος μας παρότρυνε να κατέβουμε στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα και να διαμαρτυρηθούμε» ανέφερε ο κ. Τσαραμπουλίδης, προσθέτοντας: «Του απάντησα ότι υπάρχουν δύο προβλήματα: το πρώτο είναι ότι το υπουργείο Παιδείας είναι έξω από την Αθήνα και θα μας διαλύσουν τα ΜΑΤ και το δεύτερο είναι ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα».

Όσο για την απάντηση του κ. Μυλόπουλου; Σύμφωνα με τον κ. Τσαραμπουλίδη, «ο πρύτανης μου είπε ότι "το πρώτο το καταλαβαίνω, όσο για το δεύτερο, μη σε απασχολεί, θα βρούμε τρόπο να το λύσουμε».
protothema


Read more...

Συνεχίζεται ο διάλογος Άκαρπη συνάντηση των ακτοπλόων με τους ναυτεργάτες για τη νέα συλλογική σύμβαση


Σύμφωνα με στελέχη από τα ναυτεργατικά σωματεία, το προεδρείο του ΣΕΕΝ έθεσε θέμα μείωσης των αποδοχών κατά 15% στο ξενοδοχειακό προσωπικό των πλοίων
Σύμφωνα με στελέχη από τα ναυτεργατικά σωματεία, το προεδρείο του ΣΕΕΝ έθεσε θέμα μείωσης των αποδοχών κατά 15% στο ξενοδοχειακό προσωπικό των πλοίων   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Άκαρπη απέβη η συνάντηση των ακτοπλόων με τους ναυτεργάτες, την Τετάρτη, για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας στα πληρώματα των πλοίων.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν και νέα συνάντηση μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με στελέχη από τα ναυτεργατικά σωματεία, το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) έθεσε θέμα μείωσης των αποδοχών κατά 15% στο ξενοδοχειακό προσωπικό των πλοίων, κάτι που απορρίφθηκε άμεσα από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).
Οι ακτοπλόοι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επικαλέστηκαν τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει ο κλάδος, ενώ από την πλευρά της η ΠΝΟ εμφανίστηκε αρνητική να συζητήσει την πρόταση να υπάρξουν αλλαγές στις συνθέσεις των πληρωμάτων στα πλοία, κατά τη χειμερινή περίοδο.
Η ΠΝΟ έθεσε, επίσης, το πρόβλημα με την αποπληρωμή των οφειλόμενων δεδουλευμένων που χρωστούν κάποιες εταιρείες στα πληρώματα, ενώ κατήγγειλε ότι κάποιες εταιρείες δεν έχουν δώσει ακόμα τις αυξήσεις προηγούμενων συμβάσεων.
Σημειώνεται ότι η ΠΝΟ ζητά την υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, καθώς η τελευταία για τα πλοία της Αδριατικής υπογράφτηκε το 2010 και για τις εσωτερικές γραμμές του Αιγαίου το 2011.
Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ του ΣΕΕΝ προκειμένου να αξιολογήσει τα αποτελέσματα των συζητήσεων με τους συνδικαλιστές και γενικότερα την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της ακτοπλοΐας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα» Συμφωνία της HP με COSCO και TΡΑΙΝΟΣΕ για τη διακίνηση προϊόντων της μέσω Πειραιά


Η μεταφορά των εμπορευμάτων θα γίνει από τις εγκαταστάσεις στο Ικόνιο
Η μεταφορά των εμπορευμάτων θα γίνει από τις εγκαταστάσεις στο Ικόνιο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Συμφωνία για την εγκατάσταση διακομιστικού κέντρου της Hewlett-Packard για την ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και την διακίνηση εμπορευμάτων της με τη συνεργασία της COSCO και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ανακοινώθηκε την Τετάρτη. «Είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε σήμερα για την ανάκαμψη της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός που συναντηθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους της COSCO, της HP και της ΤΡΑΙNΟΣΕ παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη και Ναυτιλίας Κ.Μουσουρούλη.

«Η συμφωνία Hewlett-Packard με την COSCO και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε σήμερα για την ανάκαμψη της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η HP έχει καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία με το terminal της COSCO στον Πειραιά (PCT) για την εγκατάσταση σημαντικών δραστηριοτήτων της παγκόσμιας εφοδιαστικής της αλυσίδας στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του χρόνου.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε καταρχήν η εγκατάσταση του κεντρικού κόμβου διανομής των προϊόντων της HP για την Κεντρική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στον Πειραιά.

Από τον Πειραιά, τα προϊόντα της HP θα διανέμονται προς τους τελικούς προορισμούς, θαλάσσια μέσω του terminal της COSCO και σιδηροδρομικά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η συμφωνία συμπίπτει με την ολοκλήρωση της γραμμής του Ικονίου που συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με τα διευρωπαϊκά σιδηροδρομικά δίκτυα και θα επιτρέψει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ να δημιουργήσει ολοκληρωμένες εφοδιαστικές αλυσίδες από τον Πειραιά προς την Κεντρική Ευρώπη.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει η χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

«Πιστεύω ότι η πατρίδα μας μπορεί να τα καταφέρει, όταν η παραγωγική της μηχανή εκσυγχρονίζεται δυναμικά, όπως δείχνει αυτή η σημαντική απόφαση που πήραν αυτοί οι τρεις εταίροι μεταξύ τους. Και όπως πιστεύω ότι όλος ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα σε αυτή την πλευρά της Ευρώπης που μπορεί να κερδίσει συμμάχους επιχειρηματικούς, αγορές επιχειρηματικές, προκειμένου να δώσουμε τον τόνο της ανάπτυξης που απαιτούν οι καιροί.

» Επομένως, είναι μια σημαντική στιγμή και θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους δύο υπουργούς και τους εκπροσώπους των εταιρειών, που δίνουν αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Σαμαρά, το ΚΚΕ τόνισε: «Η ανάπτυξη που υπόσχεται ότι θα φέρει ο πρωθυπουργός είναι η ίδια με αυτήν που έφερε η Cosco στο λιμάνι: των μισθών πείνας και της εργασιακής κόλασης.

» Μόνο αυτή την ανάπτυξη που φέρνει εξαθλίωση και ανασφάλεια στους εργαζόμενους που παράγουν τον πλούτο μπορούν να εξασφαλίσουν και τα άλλα κόμματα που αποδέχονται την καπιταλιστική κερδοφορία, ανταγωνιστικότητα και την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.»
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Επεισοδιακή διαμαρτυρία έξω από την ΤτΕ Μικροομολογιούχοι απέτρεψαν τη συνάντηση Βενιζέλου - Προβόπουλου


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Μικροομολογιούχοι περικύκλωσαν το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος και εμπόδισαν τη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ.Προβόπουλο.

Οι μικροομολογιούχοι διαμαρτύρονται για την απώλεια χρημάτων που υπέστησαν με το «κούρεμα» των ομολόγων.

Οι συγκεντρωμένοι απέτρεψαν την είσοδο του κ. Βενιζέλου στο κτίριο.
Όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσήλθε στην είσοδο επί της οδού Ομήρου, οι συγκεντρωμένοι περικύκλωσαν το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε, εξαναγκάζοντάς τον να αποχωρήσει.
Αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους συγκεντρωμένους, προκειμένου να μπορέσει να αποχωρήσει το αυτοκίνητο του κ. Βενιζέλου.
Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ
Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι η ελληνική αστυνομία δεν έκανε αυτά που έπρεπε, ώστε να διασφαλιστεί μια θεσμική λειτουργία.
«Είναι απορίας άξιον για ποιον λόγο οι "αγανακτισμένοι" ομολογιούχοι δεν απευθύνονται στην κυβέρνηση και τα κόμματα που τους έδωσαν εύκολες προεκλογικές υποσχέσεις, αλλά στο ΠΑΣΟΚ που τους έχει παρουσιάσει κατ’ επανάληψη την αλήθεια και τις μόνες εφικτές και συγκεκριμένες λύσεις που προστατεύουν πλήρως τα συμφέροντά τους» αναφέρει η ανακοίνωση.
«Δυστυχώς, αυτοί που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τους ομολογιούχους και τους εξωθούν με το αζημίωτο σε διάφορες αδιέξοδες ενέργειες και διεκδικήσεις, οργανώνουν διάφορα φασίζοντα happenings αντί να υιοθετήσουν τις λύσεις που έχουν προταθεί» καταλήγει η ανακοίνωση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Μπαράζ αποκαλύψεων... Εξάρθρωση της «συμμορίας της Μαφίας» στην Κρήτη με δεκάδες συλλήψεις


Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν περιλαμβάνουν συνολικά 67 άτομα από τα οποία, 52 Έλληνες και 15 αλλοδαποί
Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν περιλαμβάνουν συνολικά 67 άτομα από τα οποία, 52 Έλληνες και 15 αλλοδαποί   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ηράκλειο
Εξήντα επτά άτομα, εκ των οποίων τα 16 συνελήφθησαν, εμπλέκονται σε δύο εγκληματικά κυκλώματα στο Ηράκλειο και στο Λασίθι. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και τρεις αστυνομικοί, ένας αξιωματικός, ένας ανθυπαστυνόμος και ένας αρχιφύλακας.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι επίσης δύο δικηγόροι, ένας γιατρός, ενώ εξετάζεται και η σχέση του Εργαστηρίου Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου κατασχέθηκε δείγμα από τις τοξικολογικές εξετάσεις υποδίκου για υπόθεση καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών, που διερευνάται περαιτέρω από τον εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης.

Ο αστυνομικός διευθυντής Λασιθίου, Φανούρης Μανιαδάκης, έκανε λόγο για «συμμορία της Μαφίας» στην Κρήτη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μανιαδάκης, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία της εκτεταμένης επιχείρησης που έγινε σε Λασίθι, Ηράκλειο και Ρέθυμνο και αποκάλυψε το διπλό κύκλωμα με κοινές συνισταμένες στη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών και όπλων στο νησί.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τις σπείρες ως αδίστακτες με εγκληματικές δομές αποφασισμένες ακόμη και να σκοτώσουν.

Δύο εγκληματικές οργανώσεις


Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν περιλαμβάνουν συνολικά 67 άτομα από τα οποία, 52 Έλληνες και 15 αλλοδαποί, οι οποίοι είτε συμμετείχαν στις οργανώσεις, είτε συνεργάζονταν με παράνομες δραστηριότητες και δοσοληψίες.

Σύμφωνα με τη Αστυνομία, την πρώτη εγκληματική οργάνωση συγκροτούσαν 15 μέλη, οκτώ από τα οποία αποτελούσαν τα βασικά στελέχη, ενώ, τα υπόλοιπα επτά είχαν περιφερειακό ή έμμεσο ρόλο στην παράνομη δράση της.

Τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση συγκροτούσαν 19 μέλη, 12 από τα οποία αποτελούσαν τα βασικά στελέχη και τα υπόλοιπα επτά είχαν περιφερειακό ή έμμεσο ρόλο στη δράση της.

Τα υπόλοιπα άτομα, που περιλαμβάνονται στις δικογραφίες ως κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα, εμπλέκονται κυρίως σε δοσοληψίες με τις εγκληματικές οργανώσεις, σχετικά με αγορά και διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, φυσιγγιών και ζώων.

Εμπλοκή αστυνομικών


Από τους τρεις αστυνομικούς που συνελήφθησαν, οι δύο, συγκεκριμένα ο αξιωματικός και ο αρχιφύλακας, κατηγορούνται ως απλοί συνεργοί στις οργανώσεις και η παράνομη δράση και διασύνδεσή τους με αυτές προσδιορίζεται στην παροχή πληροφοριών για διενεργούμενες αστυνομικές επιχειρήσεις.

Στην κατοχή του αξιωματικού βρέθηκαν ένα πιστόλι κρότου και 289 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, ενώ, στην κατοχή του αρχιφύλακα, ο οποίος κατηγορείται και για χρήση ναρκωτικών ουσιών, βρέθηκαν 525 βεγγαλικά και 118 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων.

Ο ανθυπαστυνόμος εμπλέκεται σε υπόθεση απόπειρας αγοραπωλησίας πολεμικού όπλου Καλάσνικοφ και παράνομη κατοχή 147 φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, ενώ, και οι τρεις κατηγορούνται επιπλέον για παράβαση καθήκοντος.

Με απόφαση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι τρεις εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσίες της Κρήτης, τέθηκαν άμεσα σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) σε βάρος τους.

Δρούσαν τουλάχιστον δύο χρόνια
Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη, για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων προηγήθηκαν πολύμηνες συστηματικές αστυνομικές έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για τις παράνομες δραστηριότητές τους. Οι οργανώσεις είχαν συσταθεί και δραστηριοποιούνταν εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι δύο οργανώσεις εμπλέκονται σε πλήθος υποθέσεων ζωοκλοπών, καλλιέργειας φυτειών χασίς και διακίνησης και εμπορίας όπλων και φυσιγγίων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας στον εισαγγελέα Νεάπολης Λασιθίου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Από τις βρετανικές αρχές Τη νέα λίστα με τους 97 Έλληνες καταθέτες στην HSBC ζητούν Πεπόνης-Μουζακίτης

Τη νέα λίστα που φέρεται να περιλαμβάνει ονόματα 97 Ελλήνων με καταθέσεις που υπολογίζονται στα 22,3 εκατ. ευρώ στο κατάστημα της τράπεζας HSBC στα Νησιά Τζέρσεϊ ζητoύν επισήμως από τις αρμόδιες αρχές της Βρετανίας οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά το αίτημα του για αποστολή της δικογραφίας σχετικά με την υπόθεση της άλλης λίστας, της λίστας Λαγκάρντ, στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν ευθύνες των πρώην υπουργών Οικονομικών κ.κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικές αρχές αυτή τη φορά ανέλαβαν δράση ώστε να μην επαναληφθούν τα όσα σχεδόν τραγελαφικά έλαβαν χώρα τις προηγούμενες εβδομάδες με την χαμένη λίστα Λαγκάρντ που κανείς αρμόδιος μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει απάντηση στο ερώτημα που τίθεται για το που βρίσκεται. 

Οι δυο οικονομικοί εισαγγελείς διατυπώνουν το αίτημά τους για διαβίβαση της λίστας στην Ελλάδα σε έγγραφό τους προς τη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών. Στο σχετικό έγγρφαό τους αναφέρουν ότι ζητούν να αποσταλεί από τη Μ. Βρετανία στην Ελλάδα η νέα λίστα ώστε τα στοιχεία «να τύχουν νόμιμης φορολογικής επεξεργασίας».

Σκοπός είναι η νέα λίστα να φτάσει με …ασφάλεια αλλά και γρήγορα στις εισαγγελικές αρχές και να ελεγχθούν τα πρόσωπα που έχουν καταθέσει στην εν λόγω τράπεζα προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις που αφορούν σε παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος.  Εξάλλου, στη λίστα περιλαμβάνονται και τα ονόματα 134 Ελληνοκυπρίων με «offshore» λογαριασμούς

Την νέα  λίστα, την ύπαρξη της οποίας αποκάλυψε πρόσφατα η εφημερίδα «The Daily Telegraph», διέρρευσε υπάλληλος τράπεζας και σε αυτή περιλαμβάνονται τα ονόματα περισσοτέρων από 4.500 διεθνών πελατών, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους (4.300) είναι Βρετανοί. Πάντως, βρίσκεται ήδη στα χέρια της αγγλικής εφορίας, η οποία ερευνά εάν υπάρχουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής,

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Daily Telegraph στη λίστα με τους συγκεκριμένους πελάτες της HSBC περιλαμβάνονται έμποροι ναρκωτικών και άτομα που βαρύνονται με ποινικά και οικονομικά εγκλήματα και τα οποία εμφανίζουν μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις.  Οι περισσότεροι πάντως πελάτες της HSBC στη λίστα που έχει η αγγλική εφορία είναι Βρετανοί γιατροί, τραπεζίτες, στελέχη σε εταιρείες πετρελαίου, αλλά και ένας παντοπώλης που έχει στον λογαριασμό του 400.000 λίρες και ένας πολιτικός πρόσφυγας από το Ιράκ που ζει στην Αγγλία με τα κρατικά επιδόματα, αλλά ο λογαριασμός του στην HSBC είναι πάνω από δύο εκατομμύρια λίρες.

Read more...

Απάντηση Σεμέτα σε Χουντή Κομισιόν: Το «μπαλάκι» στην Ελλάδα για την αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ

«Τα κράτη - μέλη λαμβάνουν πληροφορίες και εναπόκειται στα κράτη - μέλη να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν αυτές τις πληροφορίες, πώς θα τις διαχειριστούν, πώς θα τις επεξεργαστούν και πώς θα εφαρμόσουν την εθνική τους νομοθεσία με σωστό τρόπο. Το θέμα αυτό είναι εσωτερικό».

Αυτό απάντησε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα φορολογίας και καταπολέμησης της απάτης, κ. Σεμέτα, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, για τη «νομιμότητα της επεξεργασίας» της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και της νέας λίστας της τράπεζας HSBC, με 97 Έλληνες καταθέτες στο φορολογικό παράδεισο των νησιών Τζέρσεϊ.

Στην ερώτησή του προς τον κ. Σεμέτα, ο κ. Χουντής αναφέρθηκε στο δημοσίευμα της Daily Telegraph για τους «offshore» λογαριασμούς και, συνεχίζοντας με αναφορά στη «λίστα Φαλτσιάνι» (γνωστή ως λίστα Λαγκάρντ στην Ελλάδα), ρώτησε: «Μπορούν να διαβιβασθούν νομίμως μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, στα πλαίσια των συμφωνιών ανταλλαγής πληροφοριών και εάν μετά τη διαβίβαση αυτών των πληροφοριών, τα κράτη - μέλη μπορούν νομίμως να επεξεργάζονται τις πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους».

Η απάντηση του κ. Σεμέτα, κατά λέξη, ήταν η ακόλουθη:

«Στην ερώτηση του κυρίου Χουντή, για τη λίστα Λαγκάρντ. Κι εδώ θα ήθελα να είμαι σαφής. Το θέμα αυτό είναι εσωτερικό, είναι θέμα των Κρατών Μελών. Τα Κράτη Μέλη λαμβάνουν πληροφορίες και εναπόκειται στα Κράτη Μέλη να αποφασίσουν πως θα αντιμετωπίσουν αυτές τις πληροφορίες, πως θα τις διαχειριστούν, πως θα τις επεξεργαστούν και πως θα εφαρμόσουν την εθνική τους νομοθεσία με σωστό τρόπο. Και δεν θα πρέπει φυσικά να εφαρμόζουν την εθνική τους νομοθεσία κατά παράβαση των κοινοτικών διατάξεων. Αν διαπιστωθεί τέτοια παράβαση θα επέμβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλά, στο μεταξύ, έχουν τη διακριτική ευχέρεια τα Κράτη Μέλη, από τη στιγμή που εθνικά είναι νομότυπες οι παρεμβάσεις των Κρατών Μελών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να επέμβει».

Read more...

«Ατόπημα η διαρροή από το ΣτΕ» Αναστάτωση στο ΠΑΣΟΚ από το γαλάζιο «πάγωμα» του νόμου για την ιθαγένεια



Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί επίσημα αφού γίνει γνωστή η απόφαση του ΣτΕ
Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί επίσημα αφού γίνει γνωστή η απόφαση του ΣτΕ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Σοβαρό ατόπημα χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ τη διαρροή του αποτελέσματος της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ για το θέμα της αντισυνταγματικότητας του Νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια.

Η εισηγήτρια του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ,Θεοδώρα Τζάκρη, ξεκαθαρίζει πάντως ότι καμία νομοθετική πρωτοβουλία δεν μπορεί να αναληφθεί χωρίς τη συμφωνία όλων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει υπεύθυνη τοποθέτηση για τις συνέπειες της απόφασης έως ότου αυτή δημοσιευτεί σύμφωνα με το νόμο και γίνει γνωστό το σκεπτικό της» αναφέρει η ίδια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ακόμα:
«Ο δεσμός των νόμιμων μεταναστών που ζουν πολλά χρόνια στη χώρα και των παιδιών τους με την Ελλάδα είναι ένα πραγματικό γεγονός το οποίο η πολιτεία δεν πρέπει να παραβλέπει.
» Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών των μεταναστών που μεγάλωσαν ή μεγαλώνουν στην χώρα μας παραμένει προτεραιότητα μας.
» Η ελληνική κοινωνία πρέπει να είναι μια ανοιχτή σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπερασπίζεται ουσιαστικά και την εθνική ταυτότητα.»
Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο σχολίασαν σχετικά με το θέμα της ιθαγένειας, αλλά και των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών: «Εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση, θέλουμε να τη βοηθήσουμε και πιστεύουμε στην προοπτική της, αλλά πρέπει να υπάρχουν και κανόνες στη λειτουργία της».

Γενικότερη θέση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει «αιφνιδιασμός» στις πρωτοβουλίες που προωθεί η κυβέρνηση, όπως εκτιμούν ότι συνέβη στις παραπάνω περιπτώσεις, αλλά αντίθετα να προηγείται ενημέρωση και συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων που τη στηρίζουν.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν επιπλέον ότι η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση πρέπει να πάρει «καθαρό, συγκεκριμένο και δεσμευτικό χαρακτήρα».

Σχόλια Ραγκούση στο Twitter
Με απανωτά σχόλια στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter σχολίασε ο πρώην υπουργός τις εξελίξεις.
«Αν οι διαρροές είναι ακριβείς το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τα παιδάκια 2ης γενιάς!!!όχι για τους ενήλικες μετανάστες»  ήταν το πρώτο σχόλιο.
«Η άποψή μου αφού μάθουμε επίσημα την απόφαση του ΣτΕ. Πάντως εγώ δεν πρόκειται να επαναλάβω τις αρνητικές πρακτικές της Μεταπολίτευσης» ήταν το επόμενο σχόλιο.
  • Η απόφαση της κυβέρνησης
Υπενθυμίζεται ότι με εντολή Σαμαρά «πάγωσε» η χορήγηση ιθαγένειας με τα κριτήρια που είχαν προβλεφθεί από το νόμο Ραγκούση. 

Σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε ήδη εντολή στους υπουργούς Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αφορά στην απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, τόσο με την γέννηση του αλλοδαπού στην Ελλάδα όσο και με την πολιτογράφηση, έτσι ώστε να ερευνάται πλέον, μεταξύ άλλων, αν αυτοί έχουν δεσμό με το Ελληνικό Έθνος, όπως το δικαστήριο συγκεκριμένα απαιτεί. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου, εντός επτά ημερών να προετοιμάσει και να δώσει στη δημοσιότητα νομοσχέδιο συμβατό με την παραπάνω απόφαση του δικαστηρίου.

Στο θέμα επανήλθε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου με αφορμή τις αντιδράσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε: «Ο νόμος για την απόδοση Ιθαγένειας κρίθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας αντισυνταγματικός. Υπενθυμίζουμε στους πάντες ότι βάσει του άρθρου 95 παράγραφος 5 του Συντάγματος και του άρθρου 50 παράγραφος 4 του Προεδρικού Διατάγματος 18/1989 είναι υποχρεωτική η πιστή τήρηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας.

» Ο νόμος πρέπει -αναγκαστικά πλέον- να αντικατασταθεί με άλλο νομοθέτημα, που θα είναι - εξίσου αναγκαστικά- συμβατό με την απόφαση του ΣτΕ.

» Φιλοδοξία μας και κοινή μας δέσμευση είναι να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο, αντίστοιχο με όσα υπάρχουν και λειτουργούν αποτελεσματικά σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα λαθρομετανάστευσης, όπως η Ελλάδα. Τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο.»
Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...

Απεργίες και συγκεντρώσεις Η Ευρώπη στους δρόμους, συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας σε Ισπανία και Ιταλία


Φοιτητές και εργαζόμενοι διαδηλώνουν στο ΜΙλάνο κόντρα στα μέτρα λιτότητας
Φοιτητές και εργαζόμενοι διαδηλώνουν στο ΜΙλάνο κόντρα στα μέτρα λιτότητας   (Φωτογραφία:  Corbis )

Ρώμη, Ιταλία
Δυναμική φωνή κατά της ασφυκτικής λιτότητας από εκατομμύρια εργαζομένους στην πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης με τη συμμετοχή 40 συνδικαλιστικών οργανώσεων σε 23 χώρες της Ευρώπης. Συντονισμένη γενική απεργία για πρώτη φορά στα χρονικά σε Πορτογαλία και Ισπανία όπου παρέλυσαν οι μετακινήσεις, στάσεις εργασίας στην Ελλάδα και την Ιταλία, συγκεντρώσεις σε δεκάδες χώρες με μήνυμα αλληλεγγύης στον ευρωπαϊκό νότο. Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στην Ισπανία· πλαστικές σφαίρες και πάνω από 80 συλλήψεις. Συμπλοκές, συλλήψεις και τραυματίες στην Ιταλία, όπου διαδηλώνουν παράλληλα οι φοιτητές κόντρα στις περικοπές στη δημόσια παιδεία...
18 φωτογραφίες
Αστυνομικοί και διαδηλωτές συγκρούστηκαν στη Μαδρίτη με τις ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιούν γκλομπ και να πυροβολούν στον αέρα με πλαστικές σφαίρες. Οι συμπλοκές ξέσπασαν όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να διασπάσει το τείχος των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας που εμόδισαν την πρόσβαση στην πλατεία Θιβέλες στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Συμπλοκές μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών σημειώνονταν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Μεγάλη αστυνομική δύναμη αναπτύχθηκε σε όλο το κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, όπου πολλά καταστήματα παρέμειναν κλειστά υπό το φόβο επεισοδίων.
Συγκρούσεις μικρότερης κλίμακας σημειώθηκαν στην κεντρική λεωφόρο της Γκραν Βία, μετά μία πρώτη προσπάθεια της αστυνομίας να διασπάσει το πλήθος. Μετά την επέμβαση, οι διαδηλωτές διασκορπίστηκαν, ανασυντασσόμενοι μετά από λίγο σε μικρή απόσταση από το σημείο των συγκρούσεων.

Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, μικρής κλίμακας «μεμονωμένα επεισόδια» σημειώθηκαν σε πολλές ισπανικές πόλεις, με απολογισμό 34 τραυματίες -18 εκ των οποίων αστυνομικοί, ενώ οι συλλήψεις έφθασαν τις 82.
Δύο διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για το απόγευμα στη Μαδρίτη. Την πρώτη έχουν προκηρύξει τα εργατικά συνδικάτα, και την επόμενη το κίνημα των «Αγανακτισμένων» για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στην αυξανόμενη φτώχεια, τις εξώσεις των υπερχρεωμένων από τα δάνεια ιδιοκτητών, και για τα δισεκ. ευρώ που «καταπίνουν» οι τράπεζες.
Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν και στην Ιταλία, όπου παράλληλα με τους εργαζόμενους διαδήλωσαν και χιλιάδες φοιτητές διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές της κυβέρνησης Μόντι στη δημόσια Παιδεία. Δεκάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν σε 87 πόλεις της Ιταλίας.
Χάος επικράτησε στη Ρώμη με σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας κατά μήκος του Τίβερη. Σοβαρά επεισόδια και στο Μιλάνο, τραυματίες στο Τορίνo και την Πάδοβα. Μπλόκο στο σιδηροδρομικό σταθμό της Νάπολης, βανδαλίστηκαν υποκαταστήματα τραπεζών.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τεράστια κινητοποίηση σε 36 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα Η Ευρώπη διαδηλώνει κατά της λιτότητας

Μπορεί η Ισπανία και η Πορτογαλία να υπολογίζεται ότι θα δουν τις πιο πολυπληθείς πανευρωπαϊκά διαδηλώσεις, όμως, στον "χορό" των διαμαρτυριών κατά της γενικευμένης λιτότητας στη Γηραιά Ήπειρο θα "χορέψουν" εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών.

Τις κινητοποιήσεις στηρίζουν 85 εργατικά συνδικάτα από 36 χώρες που εκπροσωπούνται από το European Trade Union Confederation και έχουν, συνολικά, 60 εκατομμύρια μέλη.

Στην Ισπανία οι απεργοί βρίσκονται στους δρόμους από χθες τη νύχτα. Στη διάρκεια της νύχτας ομάδες απεργών κρατώντας κόκκινες σημαίες των δύο μεγάλων ισπανικών συνδικάτων, UGT και CCOO, βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης και των άλλων μεγάλων πόλεων και πήραν θέσεις σε εισόδους εργοστασίων, εμπορικών κέντρων, αγορών και σταθμών για να συμμετάσχουν στην απεργία.

"Γενική απεργία", "Οχι, όχι δεν φοβόμαστε", φώναζαν οι νέοι διασχίζοντας τις λεωφόρους της ισπανικής πρωτεύουσας.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν, αποκλείοντας τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας και αναγκάζοντας όσα καταστήματα ήταν ακόμα ανοικτά να κλείσουν.

Και στην Πορτογαλία η χώρα παραλύει σήμερα λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας.

«Είναι μία ευκαιρία για όλους τους εργαζομένους να διατρανώσουν την δυσαρέσκειά τους» δήλωσε ο Αρμένιου Κάρλους, γενικός γραμματέας της CGTP, του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου, που έχει προκηρύξει τη γενική απεργία.

Στη Βαρκελώνη ομάδες συνδικαλιστών έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων έξω από την αγορά χονδρικής πώλησης Μερκαμπάρνα.

Οι Ισπανοί διοργανωτές έφτιαξαν ένα συγκλονιστικό video.



Εντυπωσιακή είναι η στήριξη και προς την Ελλάδα. Για παράδειγμα οι αυστριακοί διοργανωτές κυκλοφόρησαν αφίσα «Είμαστε όλοι Ελληνες», ενώ και τα γερμανικά συνδικάτα δήλωσαν ότι βρίσκονται στο πλευρό των Ελλήνων. Διαβάστε περισσότερα www.protothema.gr

Και στην Ιταλία, το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας, το CGIL έχει καλέσει σε στάση εργασίας πολλών ωρών. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Μεταφορών της Ιταλίας αναμένει ότι θα υπάρξουν σοβαρά πολύωρα προβλήματα στα δρομολόγια των τρένων και των πλοίων. Στις διαδηλώσεις και τις πορείες που έχουν οργανωθεί για σήμερα Τετάρτη, πρόκειται να λάβουν μέρος μαθητές, φοιτητές και καθηγητές από όλη τη χώρα, ανέφερε το πρακτορείο Reuters.

Επιπλέον, διαδηλώσεις στήριξης έχουν διοργανωθεί στην Ελβετία, την Τουρκία, στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και σε σκανδιναβικές χώρες.protothema.gr

Read more...