Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Τεράστια κινητοποίηση σε 36 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα Η Ευρώπη διαδηλώνει κατά της λιτότητας

Μπορεί η Ισπανία και η Πορτογαλία να υπολογίζεται ότι θα δουν τις πιο πολυπληθείς πανευρωπαϊκά διαδηλώσεις, όμως, στον "χορό" των διαμαρτυριών κατά της γενικευμένης λιτότητας στη Γηραιά Ήπειρο θα "χορέψουν" εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών.

Τις κινητοποιήσεις στηρίζουν 85 εργατικά συνδικάτα από 36 χώρες που εκπροσωπούνται από το European Trade Union Confederation και έχουν, συνολικά, 60 εκατομμύρια μέλη.

Στην Ισπανία οι απεργοί βρίσκονται στους δρόμους από χθες τη νύχτα. Στη διάρκεια της νύχτας ομάδες απεργών κρατώντας κόκκινες σημαίες των δύο μεγάλων ισπανικών συνδικάτων, UGT και CCOO, βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης και των άλλων μεγάλων πόλεων και πήραν θέσεις σε εισόδους εργοστασίων, εμπορικών κέντρων, αγορών και σταθμών για να συμμετάσχουν στην απεργία.

"Γενική απεργία", "Οχι, όχι δεν φοβόμαστε", φώναζαν οι νέοι διασχίζοντας τις λεωφόρους της ισπανικής πρωτεύουσας.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν, αποκλείοντας τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας και αναγκάζοντας όσα καταστήματα ήταν ακόμα ανοικτά να κλείσουν.

Και στην Πορτογαλία η χώρα παραλύει σήμερα λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας.

«Είναι μία ευκαιρία για όλους τους εργαζομένους να διατρανώσουν την δυσαρέσκειά τους» δήλωσε ο Αρμένιου Κάρλους, γενικός γραμματέας της CGTP, του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου, που έχει προκηρύξει τη γενική απεργία.

Στη Βαρκελώνη ομάδες συνδικαλιστών έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων έξω από την αγορά χονδρικής πώλησης Μερκαμπάρνα.

Οι Ισπανοί διοργανωτές έφτιαξαν ένα συγκλονιστικό video.



Εντυπωσιακή είναι η στήριξη και προς την Ελλάδα. Για παράδειγμα οι αυστριακοί διοργανωτές κυκλοφόρησαν αφίσα «Είμαστε όλοι Ελληνες», ενώ και τα γερμανικά συνδικάτα δήλωσαν ότι βρίσκονται στο πλευρό των Ελλήνων. Διαβάστε περισσότερα www.protothema.gr

Και στην Ιταλία, το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας, το CGIL έχει καλέσει σε στάση εργασίας πολλών ωρών. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Μεταφορών της Ιταλίας αναμένει ότι θα υπάρξουν σοβαρά πολύωρα προβλήματα στα δρομολόγια των τρένων και των πλοίων. Στις διαδηλώσεις και τις πορείες που έχουν οργανωθεί για σήμερα Τετάρτη, πρόκειται να λάβουν μέρος μαθητές, φοιτητές και καθηγητές από όλη τη χώρα, ανέφερε το πρακτορείο Reuters.

Επιπλέον, διαδηλώσεις στήριξης έχουν διοργανωθεί στην Ελβετία, την Τουρκία, στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και σε σκανδιναβικές χώρες.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: