Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Απεργίες και συγκεντρώσεις Η Ευρώπη στους δρόμους, συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας σε Ισπανία και Ιταλία


Φοιτητές και εργαζόμενοι διαδηλώνουν στο ΜΙλάνο κόντρα στα μέτρα λιτότητας
Φοιτητές και εργαζόμενοι διαδηλώνουν στο ΜΙλάνο κόντρα στα μέτρα λιτότητας   (Φωτογραφία:  Corbis )

Ρώμη, Ιταλία
Δυναμική φωνή κατά της ασφυκτικής λιτότητας από εκατομμύρια εργαζομένους στην πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης με τη συμμετοχή 40 συνδικαλιστικών οργανώσεων σε 23 χώρες της Ευρώπης. Συντονισμένη γενική απεργία για πρώτη φορά στα χρονικά σε Πορτογαλία και Ισπανία όπου παρέλυσαν οι μετακινήσεις, στάσεις εργασίας στην Ελλάδα και την Ιταλία, συγκεντρώσεις σε δεκάδες χώρες με μήνυμα αλληλεγγύης στον ευρωπαϊκό νότο. Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στην Ισπανία· πλαστικές σφαίρες και πάνω από 80 συλλήψεις. Συμπλοκές, συλλήψεις και τραυματίες στην Ιταλία, όπου διαδηλώνουν παράλληλα οι φοιτητές κόντρα στις περικοπές στη δημόσια παιδεία...
18 φωτογραφίες
Αστυνομικοί και διαδηλωτές συγκρούστηκαν στη Μαδρίτη με τις ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιούν γκλομπ και να πυροβολούν στον αέρα με πλαστικές σφαίρες. Οι συμπλοκές ξέσπασαν όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να διασπάσει το τείχος των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας που εμόδισαν την πρόσβαση στην πλατεία Θιβέλες στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Συμπλοκές μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών σημειώνονταν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Μεγάλη αστυνομική δύναμη αναπτύχθηκε σε όλο το κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, όπου πολλά καταστήματα παρέμειναν κλειστά υπό το φόβο επεισοδίων.
Συγκρούσεις μικρότερης κλίμακας σημειώθηκαν στην κεντρική λεωφόρο της Γκραν Βία, μετά μία πρώτη προσπάθεια της αστυνομίας να διασπάσει το πλήθος. Μετά την επέμβαση, οι διαδηλωτές διασκορπίστηκαν, ανασυντασσόμενοι μετά από λίγο σε μικρή απόσταση από το σημείο των συγκρούσεων.

Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, μικρής κλίμακας «μεμονωμένα επεισόδια» σημειώθηκαν σε πολλές ισπανικές πόλεις, με απολογισμό 34 τραυματίες -18 εκ των οποίων αστυνομικοί, ενώ οι συλλήψεις έφθασαν τις 82.
Δύο διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για το απόγευμα στη Μαδρίτη. Την πρώτη έχουν προκηρύξει τα εργατικά συνδικάτα, και την επόμενη το κίνημα των «Αγανακτισμένων» για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στην αυξανόμενη φτώχεια, τις εξώσεις των υπερχρεωμένων από τα δάνεια ιδιοκτητών, και για τα δισεκ. ευρώ που «καταπίνουν» οι τράπεζες.
Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν και στην Ιταλία, όπου παράλληλα με τους εργαζόμενους διαδήλωσαν και χιλιάδες φοιτητές διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές της κυβέρνησης Μόντι στη δημόσια Παιδεία. Δεκάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν σε 87 πόλεις της Ιταλίας.
Χάος επικράτησε στη Ρώμη με σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας κατά μήκος του Τίβερη. Σοβαρά επεισόδια και στο Μιλάνο, τραυματίες στο Τορίνo και την Πάδοβα. Μπλόκο στο σιδηροδρομικό σταθμό της Νάπολης, βανδαλίστηκαν υποκαταστήματα τραπεζών.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: