Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Ο σεισμός της Ιαπωνίας μετακίνησε τον άξονα της Γης και το κεντρικό νησί της χώρας


Ο πιο δυνατός σεισμός που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Ιαπωνίας, φαίνεται ότι έχει μετακινήσει το κεντρικό νησί της χώρας κατά 2,4 μέτρα, ενώ μετατόπισε και τον άξονα της Γης κατά σχεδόν 10 εκατοστά, όπως δήλωσαν επιστήμονες.

«Γνωρίζουμε ότι ένας σταθμός GPS μετακινήθηκε (κατά 2,4 μέτρα)», δήλωσε ο Κένεθ Χάντατ, Αμερικανός γεωφυσικός, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστιολογίας της Ιταλίας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μίας έρευνας που διεξήγαγε, ο σεισμός μετακίνησε τη Γη στον άξονα της κατά σχεδόν 10 εκατοστά.

Οι επίπτωσεις αυτού του σεισμού στον άξονα της Γης είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές του σεισμού 9,1 βαθμών που έπληξε την Ινδονησία το 2004. Σημαντικότερες επιπτώσεις φάινεται ότι είχε μόνο ο σεισμός που έπληξε τη Χιλή το 1960, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του ινστιτούτου Αντόνιο Πιερσάντι.

Το 2010 επιστήμονες από τη NASA είχαν δηλώσει ότι ο σεισμός 8,8 βαθμών που σημειώθηκε στη Χιλή τον Φεβρουάριο του 2010 ήταν τόσο δυνατός ώστε μπορεί να μείωσε τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Ρίτσαρντ Γκρος που εργάζεται στο Jet Propulsion Laboratory της NASA ανακάλυψε ότι ο περσινός σεισμός της Χιλής μετακίνησε τον άξονα της Γης κατά περίπου 8 εκατοστά.

Η μετακίνηση του άξονα πάνω στον οποίο ισορροπεί η μάζα της Γης αλλάζει ανεπαίσθητα το χρόνο που χρειάζεται η Γη για να κάνει μία πήρη περιστροφή γύρω από τον ήλιο. Ετσι μετά το σεισμό της Χιλής η διάρκεια της ημέρας μειώθηκε κατά 1,26 μικροδευτερόλεπτα.
Read more...

Τουλάχιστον 1700 νεκροί και 1200 τραυματίες Αγνοείται ολόκληρη πόλη στην Ιαπωνία Περίπου 10000 κάτοικοι αγνοούνται στη ΒΑ Ιαπωνία

Περίπου 10.000 άνθρωποι αγνοούνται στην πόλη Μιναμισανρίκου στη βορειανατολική Ιαπωνία. Οι αρχές της νομαρχίας Μιγιάγκι, ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν κανένα νέο από τους κατοίκους της παραθαλάσσιας πόλης, μία ημέρα μετά το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε την περιοχή, όπως αναφέρει σήμερα στον ιστότοπό του το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των νεκρών άγγιξε τους 1700 ενώ οι τραυματίες είναι περίπου 1200 .Σοκαριστική, ωστόσο, ήταν η χθεσινή ανακάλυψη από τον ιαπωνικό στρατό 300 με 400 πτωμάτων στο λιμάνι Ρικουζεντακάτα, στα νοτιοανατολικά, το οποίο επλήγη από το τσουνάμι που ακολούθησε το σεισμό των 8,9 βαθμών.

Μετακίνηση του άξονα της γης κατά 25 εκατοστά προκάλεσε ο ισχυρότατος σεισμός στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας.

Ο μεγέθους 8,9 βαθμών σεισμός προκάλεσε επίσης ένα τεράστιο τσουνάμι που παρέσυρε κτίρια,σπίτια και αυτοκίνητα κατά μήκος των βορειανατολικών ιαπωνικών ακτών ενώ έσπειρε πανικό σε όλα τα κράτη που βρίσκονται στη λεκάνη του Ειρηνικού.

Δειτε το διαδραστικό γράφημα για το σεισμό

Οι επιζώντες από το σεισμό προσπαθούν, τώρα, να συνέλθουν και να βολευτούν όπως-όπως στους καταυλισμούς.

«Έμοιαζε με σκηνή από τρομακτική ταινία. Μόνο που σε αυτό το θρίλερ έπαιζα κι εγώ» δήλωσε στο ρόιτερς η 34χρονη οδοντίατρος από την Σεντάι, Κούμι Ονοντέρα.

«Ο δρόμος ανέβαινε και κατέβαινε σαν να ήταν κύμα. Πράγματα τυλίγονταν στις φλόγες ενώ χιόνιζε».

Στην πόλη Ιβανούμα, κοντά στην Σεντάι οι κάτοικοι έγραψαν ΣΟΣ πάνω στις στέγες τους.

Το ηλεκτρικό ρεύμα και οι τηλεπικοινωνίες παραμένουν κομμένες στις περισσότερες πληγείσες περοχές τυης Ιαπωνίας ενώ δεν υπάρχει ούτε πόσιμο νερό.

Η απρόσμενη φυσική καταστροφή συνοδεύτηκε από δεκάδες μετασεισμούς μεγάλου μεγέθους που επέτειναν την απόγνωση, κυρίως, αυτών που αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τα σπίτια τους για να γλυτώσουν.

Το αεροδρόμιο στην πόλη Σεντάι καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά που ακολούθησε το τσουνάμι και εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης κινδύνευσαν να θαφτούν ζωντανοί κάτω από τα συντρίμια κτιρίων.

Η ιαπωνική τηλεόραση έδειξε ένα πανό πάνω σε νοσοκομείο της πόλης που έγραφε «Τροφή-Βοήθεια».

Πολλά κράτη προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την τρίτη οικονομική δύναμη του κόσμου, η οποία το τελευταίο διάστημα έδειχνε να ανακάμπτει από την ύφεση.

Πρόκειται για τον πέμπτο μεγαλύτερο σεισμό, που σημειώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο τα τελευταία 100 χρόνια και τον ισχυρότερο στην Ιαπωνία। Σε αυτή την χώρα το 1923 σεισμός μεγέθους 7,9 ρίχτερ είχε σκοτώσει 140 χιλιάδες ανθρώπους στο Τόκιο.

.tanea.gr/


Read more...

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ


Διαφορετικές είναι οι αντιδράσεις και οι εκτιμήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μετά τη σύνοδο κορυφής, όπου η Ελλάδα πέτυχε την επιμήκυνση του ορίου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου από το 5,2% σε 4,2%.
Για "σημαντική απόφαση για την Ευρώπη με θετικές επιπτώσεις και για την Ελλάδα", έκανε λόγο ο αναπληρωτής τομεάρης...
Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον σε ραδιοφωνικό σταθμό, αναφορικά με την απόφαση της συνόδου κορυφής, ενώ τόνισε ότι αρκετές από τις αποφάσεις που ελήφθησαν αποτελούσαν και προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας..
Δόθηκε ένα σημαντικό, ένα ισχυρό, ένα συντονισμένο, ρεαλιστικό μήνυμα -και προς τις αγορές και προς όλο τον κόσμο- ότι η Ευρώπη θέλει καλύτερο δημοσιονομικό συντονισμό και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: αυτή η πρόταση είναι ιδιαίτερα σημαντική και για την Ελλάδα. Κάθε χώρα θα αποφασίζει το δικό της μείγμα πολιτικών και θα λαμβάνονται υπόψη ιδιαίτερες προκλήσεις σε κάθε χώρα, για το πώς θα αντιμετωπίσει την ανταγωνιστικότητα.
Για "αντιδραστικότατη συμφωνία" που θα επιφέρει "νέα και σαρωτικά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ιδιωτικοποίηση των πάντων", έκανε λόγο η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, σε δήλωσή της με αφορμή τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Το ΚΚΕ δικαιώθηκε πλήρως στην εκτίμησή του ότι τελικά θα επιτυγχάνονταν συμφωνία, δήλωσε η κ. Παπαρήγα και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ότι λέει ψέματα όσον αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας. Σημείωσε δε, ότι είναι λογικό να νοιώθει ικανοποίηση ο πρωθυπουργός αφού "του αναγνωρίστηκαν τα βάρβαρα μέτρα που έχει πάρει", ενώ δεσμεύθηκε και για τα μέτρα που θα πάρει στο εξής.
Εκτίμηση της κ. Παπαρήγα είναι ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε, πέρα από τις επιπτώσεις στην κοινωνία και τους εργαζόμενους, είναι εύθραυστη και δεν θα κατασιγάσει διαμάχες κρατών και επιχειρηματιών, ούτε θα αντιμετωπίσει την κρίση. Τα χρέη θα μεγαλώνουν και τα μέτρα κατά των εργαζομένων θα σκληραίνουν, είπε η γγ του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι και την επιμήκυνση στην αποπληρωμή του χρέους και την μείωση του επιτοκίου θα την πληρώσει ακριβά ο λαός.
"Από την Ευρώπη μπορεί να μην πετύχαμε το μάξιμουμ των επιδιώξεων μας, αλλά πήραμε πολλά περισσότερα από ό,σα υπολόγιζαν οι πεσιμιστές.Το θέμα είναι τώρα ποιος θα διαχειριστεί τη νέα ευκαιρία που μας δόθηκε. Προφανώς η δομή αυτής της κυβέρνησης που απέτυχε παταγωδώς στο δεκάμηνο του Μνημονίου, δεν αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για το μέλλον της Ελλάδος, που τόσο έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός", τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.
"Καλό είναι να μη βιαστούν όσοι θέλουν να πανηγυρίσουν. Διότι η επιμήκυνση των 110 δισ. ήταν κάτι το αυτονόητο για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν από εμάς ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Επιπλέον, ότι θα τα πάρουν μέσα στα επόμενα 7,5 χρόνια με πολύ υψηλούς τόκους", είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι η επιμήκυνση των 110 δισ. δίνεται ως αντάλλαγμα με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και με νέα Μνημόνια και νέα βάρη στον ελληνικό λαό".
Τέλος, σημείωσε ότι ο" έλληνας πρωθυπουργός και η κυβέρνηση πρέπει στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 του μήνα, να μην χάσει το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί. Να μη συμφωνήσει για το Ευρωπαϊκό Μνημόνιο, για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, να μη δώσει στην κα Μέρκελ αυτό που ζητά, με αντάλλαγμα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και νέα βάρη στον ελληνικό λαό. Διότι αυτός ο δρόμος δεν έχει επιστροφή. Ο δρόμος του Μνημονίου και της λιτότητας είναι δρόμος που μας βουλιάζει ακόμα πιο βαθιά στην παγίδα του χρέους".
Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου, παρά το ότι αναμένονταν να είναι μεγαλύτερης διάρκειας και μεγαλύτερου εύρους αντιστοίχως, αποτελεί θετική εξέλιξη. Αρνητική όμως εξέλιξη συνιστά η εξακολούθηση της απόρριψης έκδοσης του ευρωομολόγου, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.
Μείζον, όμως, ζήτημα παραμένει στο περιεχόμενο του "Συμφώνου για το Ευρώ", τόνισε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε ότι η οικονομική διακυβέρνηση, όπως προωθείται, με τη συμπίεση των μισθών, με τη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την απομείωση του κοινωνικού κράτους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Τέλος, σημείωσε ότι η πρόταση για τη δημιουργία ενός Πανευρωπαικού Οργανισμού Διαχείρησης Χρέους, ο οποίος θα αναλαμβάνει να εκδίδει κρατικά ομόλογα εκ μέρους των χωρών της ευρωζώνης, αποτελεί μία γόνιμη ιδέα.
"Οι εξελίξεις δικαίωσαν τη Δημοκρατική Συμμαχία που έλεγε ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο η Ευρώπη θα μας βοηθήσει", ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία πρόσθεσε: "Πρέπει άμεσα να συνεννοηθούμε να προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι αποκρατικοποιήσεις, η μείωση του δημόσιου τομέα και η στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Πρώτη πράξη ευθύνης του πολιτικού συστήματος θα είναι το σχέδιο ανόρθωσης της χώρας να ψηφιστεί από 180 βουλευτές στη Βουλή, όπως έχουμε προτείνει".
Read more...

papaioannou

“ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΠΛΗΡΗ ΛΙΣΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ”

Παρεμπιπτοντως διαβάστε τις παρακάτω προγραμματικές δηλώσεις

και μαντεψτε ποιος πολιτικός φορέας τις κάνει

Εθνικοποίηση των Τραπεζων
Στάση Πληρωμών

Διεξοδική εξέταση του Χρέους από Επιτροπή Διεθνούς Κύρους
Ακύρωση του Μνημονίου και του Επαχθούς Χρέους
Τιμωρία των Υπευθύνων με τίμια εργασία σε Αγροτικές Φυλακές
Κατάσχεση των Περιουσιών των Προδοτών
Παλλαϊκή Άμυνα
Εργασία για όλους για αυτάρκεια ανεξαρτησία και αλληλεγγύη-
Μέλημα του κράτους για τις βασικές ανάγκες -Να μην πεινάσει
να μη κρυώσει και να μη μείνει στο σκοτάδι κανείς

Να φάμε πέτρες και να μείνομε Έλληνες!

Δείτε το πρόγραμμα του Πατριωτικού Μέτωπου!

papaioannou
Read more...

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...


Read more...

KATAΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΚΤΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ


Ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε τέσσερις περιοχές στην Καλιφόρνια την Παρασκευή καθώς το τσουνάμι που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία έπληξε την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν εσπευσμένα στην εκκένωση παράκτιων περιοχών και καταστρέφοντας δεκάδες πλεούμενα...


Τουλάχιστον ένας άνθρωπος αγνοείται.

Η απόφαση του Μπράουν θα διευκολύνει την αποδέσμευση ομοσπονδιακών κεφαλαίων για την αποκατάσταση των ζημιών από τα σεισμικά κύματα στην Καλιφόρνια. Το τσουνάμι προκάλεσε επίσης ζημιές στο Όρεγκον.

Οι συνέπειες των κυμάτων απειλούν «τις κομητείες Δελ Νόρτε, Χούμπολντ, Σαν Ματέο και Σάντα Κρους», ανέφερε ανακοινωθέν του γραφείου του κυβερνήτη Μπράουν.

Μια από τις χειρότερα πληγείσες κοινότητες είναι η Κρέσεντ Σίτι, 560 χλμ. βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, όπου τουλάχιστον 35 πλεούμενα καταστράφηκαν σε λιμάνι. Περίπου 7.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν προσωρινά τις εστίες τους πριν το πλήγμα του τσουνάμι.

Στην πόλη αυτή ένα τσουνάμι είχε στοιχίσει τη ζωή 11 ανθρώπων το 1964.

Η Λίσα Έκερς, διευθύντρια του λιμανιού στην πόλη Σάντα Κρους, εκτίμησε ότι οι ζημιές μόνο σε αυτό φθάνουν τα 10 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Στο μεταξύ η ακτοφυλακή των ΗΠΑ αναζητά έναν άνδρα ο οποίος είχε πάει να φωτογραφίσει το τσουνάμι μαζί με δύο φίλους του κοντά στο Κρέσεντ Σίτι αλλά παρασύρθηκε από τα κύματα στα ανοικτά. Οι άλλοι δύο άνδρες κατάφεραν να σωθούν, σύμφωνα με τις αρχές.

Μεγάλες ζημιές αναφέρθηκαν και στο Όρεγκον, ειδικά στο Μπρούκινγκς Χάρμπορ.

Read more...

Ξεπερνούν τους 1.000 οι νεκροί από το «σεισμό-γίγαντα» στην Ιαπωνία

Τόκιο, Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης αντικρύζουν σωστικά συνεργεία, πολίτες και δημοσιογράφοι στις πληγείσες από το «σεισμό-γίγαντα» των 8,9 βαθμών περιοχές της Ιαπωνίας.

Οι νεκροί ξεπερνούν πλέον τους 1.000 χωρίς κανείς να τολμά να κάνει την παραμικρή πρόβλεψη για τον τελικό απολογισμό.

Περίπου 500 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 1.128, αναφέρεται στην τελευταία ανακοίνωση της αστυνομίας.Εκπρόσωπος των Ένοπλων Δυνάμεων της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι οι σοροί περίπου 300 ατόμων εντοπίστηκαν στο λιμάνι Ρικουζεντακάτα.

Ισχυροί μετασεισμοί καταγράφηκαν και εξακολουθούν να καταγράφονται. Σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία ένας ισχυρός μετασεισμός 6,7 Ρίχτερ (6,2 σύμφωνα με το USGS) σημειώθηκε σήμερα στις 04.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδας, την Παρασκευή) στην περιοχή της Νιιγκάτα, επίσης στα βορειονατολικά, αλλά στην αντίθετη φορά από τις κατεστραμμένες περιοχές.

Παράλληλα σεισμικές δονήσεις έως και 6,8 Ρίχτερ έχουν αναφερθεί στις ανατολικές ακτές της νήσου Χόνσου, όπως μεταδίδει σήμερα το αμερικανικό Ινστιτούτο, ενώ τουλάχιστον πέντε μετασεισμοί έντασης μεγαλύτερης των 5,5 Ρίχτερ καταγράφηκαν μέσα σε μία ώρα περί το μεσημέρι (05.00 ώρα Ελλάδος).

Στην εκτεταμένη ζώνη των καταστροφών, περίπου 5,5 εκατ. νοικοκυριά παραμένουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα και 600.000 χωρίς πόσιμο νερό, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Στις περιοχές αυτές έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα βοήθειας.

Ο στρατός της Ιαπωνίας κινητοποίησε χιλιάδες άνδρες για τις προσπάθειες διάσωσης, ενώ ομάδες διασωστών από πολλές χώρες σπεύδουν στις πληγείσες περιοχές. Οι αρχές έχουν αναπτύξει πάνω από 20.000 άτομα, 190 αεροσκάφη και 25 πλεούμενα στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν επιθεώρησε τις πληγείσες περιοχές από ελικόπτερο.

Τα πρώτα κύματα από το παλιρροϊκό κύμα που δημιουργήθηκε από τη σεισμική δόνηση στα ανοικτά της Ιαπωνίας έφθασαν στη διάρκεια της νύκτας και στη Χιλή, σχεδόν 24 ώρες μετά τον σεισμό, αλλά ο κυματισμός ήταν μικρός και «δεν προκάλεσε σημαντικές ζημιές», τόνισαν οι αρχές.

To κύμα από το τσουνάμι

«Τα πρώτα κύματα από το τσουνάμι έφθασαν στα παράλια» της Αρίκα, της Ικίκε, της Αντοφαγάστα, στα βόρεια της χώρας, σε απόσταση 1.100 χλμ από το Σαντιάγο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ροδρίγο Ινσπέτερ στις 6:00 (ώρα Ελλάδος).

Όσον αφορά τα Νησιά του Πάσχα, το πρώτο χιλιανό έδαφος που επλήγη από τα κύματα, σε απόσταση 3.500χλμ από τις ηπειρωτικές ακτές της χώρας, «η εκτίμηση είναι πως οι ακολουθίες κυμάτων έχουν περάσει καθ΄ολοκληρίαν» τόνισε ο Ινσπέτερ. Τα κύματα έφθασαν σε ύψος το 1,16 μ. πάνω από το κανονικό επίπεδό τους και δεν προκάλεσαν μεγάλες ζημιές, πρόσθεσε.

Ο συναγερμός για το τσουνάμι ενδέχεται να αυξηθεί μέσα στο επόμενο δίωρο για προληπτικούς λόγους στη μικρή νήσο με τους 4.000 κατοίκους. Το ένα τρίτο εξ αυτών είχε απομακρυνθεί από τις παράλιες ζώνες χθες το απόγευμα, προς το αεροδρόμιο Ματάβερι, σε ύψος 45 μ από την επιφάνεια της θάλασσας, κοντά στην κυριώτερη πόλη της νήσου Άνγκα Ρόα.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, τα κύματα από τσουνάμι δεν χτύπησαν με τη σφοδρότητα που αναμένετο τις ακτές του Ειρηνικού. Ακόμα και στην περίπτωση των νησιών της Χαβάης τα κύματα δεν ήταν όσο ισχυρά είχαν προβλεφθεί.

Παρόλα αυτά στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ αναφέρθηκαν τραυματίες, και ένας αγνοούμενος, κυρίως από περίεργους που ανέμεναν να δουν το φαινόμενο...

Διεθνής βοήθεια

Μία ομάδα από Ιάπωνες διασώστες, οι οποίοι είχαν μεταβεί στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας μετά τον καταστροφικό σεισμό της 22 Φεβρουαρίου, ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη χώρα τους, η οποία με τη σειρά της επλήγη από βιβλικό σεισμό και σαρωτικό παλιρροϊκό κύμα, μαζύ με άλλα συνεργεία από τις χώρες της περιοχής.
©2011 Δεδομένα χάρτη - Όροι χρήσης
Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Η Ιαπωνία είχε αποστείλει μία ομάδα από 66 διασώστες, καθώς και τρεις ομάδες με εκπαιδευμένα σκυλιά στο Κράιστερτς έπειτα από τον σεισμό που είχε προκαλέσει τον θάνατο 147 ανθρώπων, ενώ άλλοι 50 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Παράλληλα, ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Τζον Κι ανακοίνωσε την άμεση αποστολή στην Ιαπωνία μίας ομάδας από 48 νεοζηλανδούς διασώστες.

«Προφανώς θέλουμε να δώσουμε αυτή την υποστήριξη στον λαό της Ιαπωνίας» τόνισε ο Κι αναγνωρίζοντας την ευγενή βοήθεια της Ιαπωνίας προς τη χώρα του.

Πολλές άλλες χώρες της περιοχής έσπευσαν να προσφέρουν χείρα βοηθείας προς την Ιαπωνία για να αντεπεξέλθει αυτήν τη δύσκολη περίσταση. Χθες ο αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ τόνισε πως είχε επαφή με τον ιάπωνά ομόλογό του και του «πρότεινε κάθε μορφής βοήθεια που θα είχε ανάγκη η Ιαπωνία σε τούτην την περίοδο κρίσης».

Επίσης και η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε σήμερα πως αποστέλλει ομάδα με πέντε ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, ενώ οι Ιάπωνες έχουν ζητήσει τη βοήθεια και των Βρετανών.


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αναστολή παράδοσης φαρμάκων στα νοσοκομεία από εταιρία

Λόγω οφειλών

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Στην αναστολή παράδοσης των φαρμάκων της σε όσα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν εξοφλήσει ληξιπρόθεσμα τιμολόγιά τους για παραδόσεις που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2010 και μετά, προέβη η φαρμακευτική εταιρεία Roche Hellas.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της εταιρείας, «επιπλέον της πιστωτικής της πολιτικής 60 ημερών που είναι σύμφωνη με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, τηρώντας όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις της, παρείχε μια πρόσθετη τρίμηνη έντοκη περίοδο πίστωσης σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία που αδυνατούσαν να τηρήσουν την πιστωτική πολιτική των 60 ημερών».

Σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της εταιρείας με τους αρμοδίους του υπουργείου Υγείας κατέστησαν σαφές ότι «δεν μπορούν να αποδεχθούν τη συνέχιση της παρελθούσας τακτικής των δημόσιων νοσοκομείων να μην τηρούν τις υποχρεώσεις τους».

Σημειώνεται ότι τα φάρμακα για το AIDS και άλλα που χορηγούνται για τη θεραπεία απειλητικών για τη ζωή νόσων (Konakion, Valcyte, Cymevene, CellCept IV και CellCept σκόνη για πόσιμο εναιώρημα) εξακολουθούν να παραδίδονται στα Νοσοκομεία. Επίσης, συνεχίζονται κανονικά οι παραδόσεις σε φαρμακαποθήκες, ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές, ιδιωτικά φαρμακεία και στα δημόσια νοσοκομεία που έχουν εξοφλήσει τα ληξιπρόθεσμα τιμολόγιά τους.

«Παραμένουμε ανοιχτοί και πρόθυμοι να συμμετέχουμε σε έναν ειλικρινή διάλογο με τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να βρεθεί μια αποδεκτή λύση για όλους τους εμπλεκόμενους. Μια λύση, η οποία θα μας επιτρέψει να ξαναρχίσουμε αμέσως τις παραδόσεις σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ασθενείς θα λαμβάνουν την πιο κατάλληλη θεραπεία», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Μήνυση κατέθεσε ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ζητώντας τη συνδρομή της εισαγγελίας Αθηνών.

«Προκειμένου να διερευνηθεί από τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Δικαιοσύνης η πιθανότητα τέλεσης του αδικήματος της έκθεσης και της πρόκλησης κινδύνου για την υγεία και τη ζωή των συνανθρώπων μας, μετά την αιφνίδια απόφαση των αρμοδίων οργάνων και εκπροσώπων της εταιρείας Roche (Hellas) AE να ανασταλεί η προμήθεια των Νοσοκομείων του ΕΣΥ με φαρμακευτικά προϊόντα που παρασκευάζει και εισάγει στην Ελλάδα αποκλειστικά αυτή και που είναι αναγκαία για την καταπολέμηση και αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών ως ο καρκίνος (Herceptin, Avastin, Xeloda), προβάλλοντας ως αιτία τη μη τήρηση των όρων πληρωμής και της έγκαιρης εξόφλησης των σχετικών οφειλών από τα νοσοκομεία και τα ταμεία» αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παίζει;


Ο Φάουστ παραχωρεί τη ψυχή του σε αντάλλαγμα της βοήθειας του διαβόλου προκειμένου να ξανάβρει τη νεότητά του ή να γίνει πρωθυπουργός; classick

papaioannou


Read more...

Τεράστια νίκη Γιώργου. Νέα υποδούλωση της χώρας στο διηνεκές!!!!



Απίστευτο. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό το οποίο ακριβώς είχαμε προβλέψει. Εξάλλου η προπαγάνδα τους έχει γίνει πολύ προβλέψιμη. Από μέρες λοιπόν τώρα, παρατηρούσαμε ότι η κυβέρνηση και όλος ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του καθεστώτος, παρουσίαζαν την όλη κατάσταση πολύ τραγική και τον πρωθυπουργό να δίνει τις «μάχες» του. Άλλωστε και ο ίδιος σε όλες τις δηλώσεις του, επαναλάμβανε συνεχώς τη φράση «θα δώσουμε τη μάχη». Το λέγαμε ότι αυτό μας βάζει σε υποψίες πως στο τέλος θα παρουσιάσουν την καταστροφή ως τεράστια νίκη.Από το πρωϊ λοιπόν σήμερα, ξεκίνησαν τα παπαγαλάκια στα ΜΜΕ να παρουσιάζουν ως τεράστια νίκη του κ. Παπανδρέου, αυτά που συμφωνήθηκαν μέχρι τις 2 τα ξημερώματα σήμερα στις Βρυξέλλες.

Τι συμφωνήθηκαν:

1) Να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ΕΥΡΩ.

2) Να μειωθεί το επιτόκιο από 5,8% σε 4,8% και

3) Να δανείζεται η χώρα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να επαναγοράζει τα ομόλογα που λήγουν. Δηλαδή νέο χρέος με μεγαλύτερο επιτόκιο για εξόφληση του παλιού.

Υπάρχει και μια τέταρτη συμφωνία την οποία κάνουν γαργάρα….. Την πώληση δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δις ΕΥΡΩ, ως αντάλλαγμα για τα πιο πάνω..

Ποιες είναι οι συνέπειες:

1) Κερδίζουμε χρόνο, αλλά να τον κάνουμε τι;;

2) Διασώζεται προς το παρόν τα σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, το οποίο θα συνεχίσει να μας κυβερνά κανονικότατα, χωρίς να αλλάζει τίποτα.

3) Το χρέος των 110 δις μεγαλώνει. Απλά πολλαπλασιάστε τα χρόνια της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του χρέους, επί 4,8% επί το κεφάλαιο, για κάθε χρόνο για να δείτε πόσο ακόμα μεγαλώνει το χρέος.

4) Το χειρότερο. Με τον δανεισμό από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετατρέπεται το ιδιωτικό χρέος προς τους διεθνείς τοκογλύφους, το οποίο θα μπορούσαμε άνετα να «κουρεψουμε» σε ενυπόθηκο χρέος προς τα κράτη της ΕΕ, όπως ακριβώς και τα 110 δις, το οποίο δεν θα μπορούμε πλέον να αγγίξουμε. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!!!!!

5) Θα εκποιηθεί δημόσια περιουσία και επικερδείς ΔΕΚΟ αξίας 50 δις ΕΥΡΩ σε ιδιώτες.

6) Θα περάσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας που θέλει η Γερμανία στο εσωτερικό μας Δίκαιο.

7) Διαρκής λιτότητα και διεθνή υποδούλωσή μας στο διηνεκές.

Πως θα καταντήσουμε;

Στο τέλος, έπειτα από μερικά χρόνια, αφενός

θα έχουμε χάσει τελείως την επικερδή δημόσια περιουσία μας,

αφετέρου θα βρισκόμαστε με ένα τεράστιο ενυπόθηκο πλέον δημόσιο χρέος, προς τα κράτη της ΕΕ, το οποίο θα απειλήσει άμεσα τις ατομικές μας περιουσίες.

Στο μεταξύ τα δύσκολα μέτρα θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται.

Ιδού η τεράστια νίκη του κ. Παπανδρέου.

Αυτή τη φορά περιμένουμε από τον άλλο σημαντικό πόλο του πολιτικού συστήματος, δηλαδή την Νέα Δημοκρατία να αντιδράσει.

Δεν θέλουμε τίποτε άλλο. Θέλουμε μόνο ένα ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ με το ερώτημα «Ναι τη νέα συμφωνία ή πτώχευση;».

Αν δεν το πράξει και τώρα η Νέα Δημοκρατία, δηλαδή, αν δεν αξιώσει να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός γι’ αυτή τη μακροχρόνια σκλαβιά που μας βάζουν, τότε θα έχει διαπράξει ολέθριο ιστορικό λάθος για την ίδια και τον τόπο.

(εγώ να προσθέσω όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλα και των στελεχών του Πασόκ.Ζούμε ιστορικές στιγμές)

Πηγή: http://hassapis-peter.blogspot.com/2011/03/blog-post_3410.html


papaioannou.

Read more...

Λιβύη: Διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Γαλλία


Η γαλλική σημαία στην πρόσοψη ενός δικαστηρίου στη Βεγγάζη, ενώ πολίτες διαδηλώνουν κατά του Καντάφι.

Τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Γαλλία ανακοίνωσε ο λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χαλέντ Καίμ, δυο μέρες ύστερα από την αναγνώριση από το Παρίσι της ηγεσίας των ανταρτών στη Βεγγάζη ως «οιωνεί κυβέρνηση» της Λιβύης.

«Είναι σαφές ότι η γαλλική κυβέρνηση επικεντρώνεται στην διαίρεση της Λιβύης».

Επίσης, η κυβέρνηση της Λιβύης, ανακοίνωσε ότι προσφέρει αμνηστία στους αντάρτες που θα παραδώσουν τα όπλα τους। Όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Λιβύης «όποιος παραδώσει τα όπλα του, δεν θα τιμωρηθεί και ας τους συγχωρήσει ο Θεός για τις πράξεις τους».

tanea.gr

Read more...

Κιβωτός του Νώε για τυφώνες Θα µπορεί να φιλοξενεί 40.000 κατοίκους προστατεύοντάς τους από επικίνδυνα καιρικά φαινόµενα

Η πλωτή πολιτεία θα αντέχει σε ακραία καιρικά φαινόµενα, όπως ο τυφώνας Κατρίνα, χάρη στον πρωτοποριακό σχεδιασµό και τα υλικά της
Μία πλωτή πολιτεία θα σώσει τη Νέα Ορλεάνηκαι άλλες µεγάλες παράκτιες πόλεις από καταστροφές τύπου Κατρίνα.

Στα σχέδια µοιάζει µε ταινία επιστηµονικής φαντασίας, όµως οι σχεδιαστές της «νέας κιβωτού του Νώε» εξηγούν πως αυτή είναι η λύση για τη Νέα Ορλεάνη και άλλα µέρη που κινδυνεύουν από ακραίακαιρικά φαινόµενα. Το οικοδόµηµα, µε την ονοµασία NOAH, έχει ύψος 400 µέτρα καικαλύπτει µία έκταση2,8 εκατ. τετραγωνικών µέτρων. Μπορεί να φιλοξενήσει 40.0

00 κατοίκους. Είναιφτιαγµένο από υλικό που αντέχεισε τυφώνεςµεγάλης ισχύος, όπως ο Κατρίνα, και διατηρεί ανέπαφο το εσωτερικό του προστατεύοντας τους κατοίκους. Το κενό στη δοµή του κτιρίου βοηθά τον άνεµο να περάσει µέσα από αυτό χωρίς να βρει αντίσταση.

Μέσα στην πλωτή πόλη υπάρχουν καταστήµατα, σπίτια, ξενοδοχεία, καζίνο, σχολεία,κήποι,πάρκα, ασανσέρ µεγάλης ταχύτητας και κινούµενοι διάδροµοι για πεζούς. Εµπνευστέςτης πόλης είναιµία οµάδα σχεδιαστών από τη Βοστώνη, που θέλουν να χτίσουν την πόλη στις όχθες του Μισισιπή και να γλιτώσουντη ΝέαΟρλεάνη από τον καταποντισµό στον βυθό του ποταµού.

«Είχαµε τρία βασικά πράγµατα στο µυαλό µας όταν αρχίσαµε τον σχεδιασµό του NOAH»,εξηγεί στην «Daily Mail» ο ΚέβινΣκόφερ, µέλος της σχεδιαστικής οµάδας: «Η πρώτη πρόκληση ήταν να υπερνικήσουµε τις υλικές και ψυχολογικές ζηµιές από επαναλαµβανόµενα καιρικά φαινόµενα. Η ΝέαΟρλεάνη χρειάζεται σταθερότητα και ασφάλεια για να ανακάµψει από τις καταστροφέςτου τυφώναΚατρί να. Το δεύτερο πρόβληµα είναι ότι η πόλη έχει πάρα πολύ νερό. Είναι χτισµένη κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, πράγµα το οποίο σηµαίνει πως η στάθµητων υδάτων συχνά ανεβαίνει επικίνδυνα και προκαλεί πληµµύρες. Είναιιδιαίτερα ευάλωτη σε καταιγίδες. Τέλος, το τρίτο σηµαντικό στοιχείοείναι ότι η πόλη είναι χτισµένη πάνω σε µαλακό έδαφος σε µία τεράστια έκταση, κάτι που δυσκολεύει ακόµα περισσότερο τη θέση της».

Εκτός από τις κατοικίες, εξηγεί ο αρχιτέκτονας, η πολιτεία θα έχει σχολεία, εµπορικούς χώρους, πάρκινγκ και δηµόσιες υποδοµές, όπως ακριβώς µία πόλη στην ξηρά.

Το κενο στη δοµή του κτιρίου βοηθά τον άνεµο να περάσει µέσα από αυτό χωρίς να βρίσκει αντίσταση
400
µέτρα ύψος θα έχει το οικοδόµηµα και θα καλύπτει έκταση 2,8 εκατ. τετραγωνικών µέτρων.

Στις όχθες του ποταµού Μισισιπή

Αντί για θεµέλια, η πλωτή πολιτεία θα ακουµπά πάνω σε µία υδάτινη βάση, µία δεξαµενή µε διάµετρο 400 µέτρα και βάθος 80. Μέρος της δεξαµενής θα βρίσκεται στην όχθη του Μισισιπή και το υπόλοιπο τµήµα της θα εκτείνεται µέσα στον ποταµό.

Μπορεί οι σχεδιαστές της να εµπνεύστηκαν από τις ανάγκες της Νέας ορλεάνης, όµως η πολιτεία µπορεί να προσαρµοσθεί σε οποιοδήποτε µέρος του κόσµου, το οποίο κινδυνεύει από πληµµύρες.

Η Νέα ορλεάνη χτυπήθηκε από τον χειρότερο τυφώνα στην ιστορία των ΗΠΑ τον αύγουστο του 2005। τρεις µέρες µετά το πέρασµά του, το 80% της πόλης είχε πληµµυρίσει από τα νερά του Μισισιπή, καθώς έσπασαν τα περισσότερα φράγµατα που συγκρατούσαν το ποτάµι.
tanea.gr
Read more...

ΔΩΡΕΑ Ν. ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ


«Έλληνες, που έχουν οικονομική επιφάνεια, μπορούν να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια, είναι ούτως ή άλλως καλοδεχούμενη η προσφορά τους. Ήδη, έχουμε πολλές προσφορές και τους ευχαριστώ, επίσης, δημόσια», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής...
κατά την παράδοση επιταγών ύψους 220.000 ευρώ από τον εφοπλιστή, Νικόλα Πατέρα, για επισκευές των μοτοσυκλεττών της Αστυνομίας (200.000 ευρώ) και για την ενίσχυση των οικογενειών (οι 20.000 ευρώ) των θυμάτων αστυνομικών.
Ο υπουργός δέχθηκε την Παρασκευή και τον διευθύνοντα σύμβουλο της EUROBANK, Ν. Νανόπουλο, ο οποίος πρόσφερε στην Ελληνική Αστυνομία 1.300 αλεξίσφαιρα γιλέκα τελευταίας τεχνολογίας. Όπως είπε ο κ. Παπουτσής, η προσφορά είναι συνέχεια της περσινής προσφοράς 1.225 αλεξίσφαιρων γιλέκων.
Μετά τη συνάντησή τους, οι κύριοι Παπουτσής και Πατέρας έκαναν δηλώσεις για το θέμα, ενώ ο κ. Πατέρας αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για το θέμα των μαγνητοταινιών στον χώρο του ποδοσφαίρου.
Ο εφοπλιστής σημείωσε ότι με την επίσκεψή του στο Υπουργείο και την προσφορά, σκοπός του είναι να περάσει το μήνυμα στους Έλληνες πολίτες ότι «πρέπει ο καθένας από εμάς, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να βοηθάει σε αυτό το έργο, το οποίο γίνεται στην Ελληνική Αστυνομία».
Από την πλευρά του, ο υπουργός δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι ευχαριστεί τον κ. Πατέρα επειδή «είχε την πρωτοβουλία να σταθεί στο πλευρό της Ελληνικής Αστυνομίας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, που ο αγώνας ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα γίνεται ολοένα και πιο έντονος και πιο σκληρός».
Σημειώνεται ότι τα τελευταίας τεχνολογίας αλεξίσφαιρα γιλέκα κοστίζουν στο ελεύθερο εμπόριο περίπου 1.000 ευρώ έκαστο.
Ο κ. Παπουτσής απέδωσε τα προβλήματα στη συντήρηση των οχημάτων των Σωμάτων Ασφαλείας αφενός στο ότι είναι τεράστιες οι ανάγκες του Δημοσίου και αφετέρου στο ότι εφαρμόζεται νέο δημόσιο λογιστικό για να νοικοκυρευτούν τα οικονομικά της χώρας, δημιουργώντας, ωστόσο, δημιουργεί μεγάλες πρακτικές δυσκολίες.
«Κι αυτό, λόγω τού ότι για δεκαετίες η ελληνική διοίκηση δεν είχε την αντίληψη της νοικοκυρεμένης διαχείρισης του δημόσιου χρήματος. Αυτά όλα σήμερα έχουν αλλάξει και θα αλλάξουν. Μέχρι τότε, όμως, το οργανωμένο έγκλημα συνεχίζει να εξοπλίζεται, να εκσυγχρονίζεται, να ενισχύεται από όλες τις απόψεις. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να περιμένει η Ελληνική Αστυνομία το πότε θα αλλάξει αντίληψη στο Ελληνικό Δημόσιο και στη διαχείριση των οικονομικών του Κράτους», τόνισε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στο θέμα των μεταναστών απεργών πείνας και απαντώντας σε ερώτηση αν φοβάται την «αντιγραφή» από άλλους μετανάστες, ο κ. Παπουτσής τόνισε «όταν το κράτος εφαρμόζει τους νόμους σταθερά και αποφασιστικά, δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοια φαινόμενα. Και δεν θα υπάρξουν».
Read more...

ΟΔΗΓΟΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ!...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Ετοιµο θα είναι µέσα στην επόµενη εβδοµάδα το πρώτο σχέδιο του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος οικονοµικής πολιτικής της περιόδου 2012-2014, που θα προβλέπει µείωση δαπανών 14 δισ. ευρώ, µε νέες επώδυνες παρεµβάσεις, όπως...
περικοπές αµοιβών δηµοσίων υπαλλήλων και κοινωνικών επιδοµάτων, και κλείσιµο δηµόσιων φορέων. Το σχέδιο θα υποβάλουν οι 16 οµάδες που συστάθηκαν γιατον σκοπό αυτό, σε υπηρεσιακό επίπεδο, µία σε κάθε υπουργείο,µε συµµετοχή πάντα τουΓενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του Συµβουλίου Οικονοµικών Εµπειρογνωµόνων και των εξωτερικών συµβούλων της κυβέρνησης, των5 µεγάλων ελεγκτικών οίκων (Deloitte & Touche, Grant Thornton, KPMG, Ernst & Young,Price Waterhouse). Οι τελευταίες συναντήσεις των οµάδων αυτών έχουν προγραµµατισθεί για την ερχόµενη εβδοµάδα, στο τέλος της οποίας εκτιµάται ότι θα παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονοµικών το πρώτο σχέδιο του προγράµµατος.

Τα στελέχητων υπουργείων µε τους τεχνοκράτες επεξεργάσθηκαν, σύµφωνα µε πληροφορίες, γραµµή γραµµή τούς προϋπολογισµούς των υπουργείων τους, προκειµένου να εντοπίσουν τις πηγές τωνπερικοπών των 14δισ., που µαζίµε την προβλεπόµενη αύξηση φόρων 8 δισ. την ίδια περίοδο θα προσγειώσουν το έλλειµµα στο 1% του ΑΕΠ ή στα 3 δισ. ευρώ το 2015.

οι ΠΡΟΣΛΉΨΕΙΣ. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για να «βγουν» τα νούµερα θα απαιτηθούν πολιτικές αποφάσεις σε κρίσιµα ερωτήµατα. Ενα σηµαντικό τέτοιο ερώτηµα είναι, σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, αν ο περιορισµός των προσλήψεων θα βασιστεί στην αναλογία 1 προς 5 (πρόσληψη προς αποχώρηση), που ισχύει ήδη ή θα γίνει ακόµη αυστηρότερος, όπως 1 προς 7 ή και 1 προς10. Τα νούµερα αυτά έχουν µπει στο τραπέζι, καθώς η τρόικα πιέζει για ακόµη µεγαλύτερη µείωση του αριθµού των εργαζοµένων στο ∆ηµόσιο.

Το ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ. Επίσης, πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαµορφωθεί τελικά το ενιαίο µισθολόγιο των δηµοσίων υπαλλήλων, δηλαδή ποια επιδόµατα θα ενσωµατωθούν στους µισθούς και ποια θα περικοπούν. Τα σενάρια των µελετητών (ICAP και Ηay Group) εκτιµούσαν ότι η εξοικονόµηση θα είναι 2-3 δισ. ευρώ, αλλά µε αυστηρότερο κανόνα πρόσληψης θα είναι πολύ µεγαλύτερη. Οι περικοπές κοινωνικών επιδοµάτων θα αρχίσουναπό το επίδοµα ανεργίας, που θα χορηγείται στο εξήςµε βάση κριτήρια διαβίωσης. Ηδη το Μνηµόνιο προβλέπει 500 εκατ. ευρώ από την περικοπή αυτή.

ή ΓΕΝΙΚΉ ΚΥΒΕΡΝΉΣΉ. Η λεγόµενη «γενική κυβέρνηση», δηλαδή οι ΟΤΑ, τα νοσοκοµεία και τα ασφαλιστικά ταµεία είναι οι τοµείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η προσπάθεια περικοπών.

Τίποτα όµως δεν θα µείνει έξω από την επιχείρηση, η οποία θαστηριχθεί, όπως συµφωνήθηκε µε την τρόικα, σε 8 επιµέρουςτοµεακά προγράµµατα: ∆ΕΚΟ,άλλοι δηµόσιοι φορείς, µισθολόγιο δηµοσίου τοµέα, κοινωνικές δαπάνες, ∆ηµόσια ∆ιοίκηση, δηµόσιες επενδύσεις, στρατιωτικές δαπάνες, φορολογική µεταρρύθµιση. Η τελευταία θα περιλαµβάνει µεταξύ άλλων κατάργηση φορολογικών απαλλαγών που ισχύουν σήµερα και φυσικά ένα νέο σχέδιο για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
Read more...

39 αλλαγές για τη φορολογία...



Σαρωτικές αλλαγές στο τελικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου έφερε χθες στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο. Κυριολεκτικά στο παρά πέντε ο αρμόδιος υφυπουργός Δημήτρης Κουσελάς κατέθεσε 39 τροποποιήσεις επί βασικών άρθρων του φορολογικού. Οι εκτεταμένες προσθήκες και αναδιατυπώσεις που έγιναν, αλλά και η...

κατάθεση τριών τροπολογιών που δεν σχετίζονταν με το φορολογικό, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο Κοινοβούλιο, ακόμη και από τη συμπολίτευση, με την κ. Βάσω Παπανδρέου να ασκεί δριμεία κριτική για τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου.Μεταξύ των άλλων, με τις αλλαγές προβλέπονται: Ποινή φυλάκισης έως 10 χρόνια για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών που «συλλαμβάνονται» για δωροδοκία έστω και ενός ευρώ, κατάργηση των δικαιολογητικών για δωρεές έως 1.000 ευρώ, ποινή κάθειρξης έως 20 χρόνια και για το κακούργημα της λαθρεμπορίας, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη φορολογία των δικηγόρων και απόσυρση και για τα φορτηγά έως 3,5 τόνους με μείωση του τέλους ταξινόμησης μέχρι 60%.
ΕΘΝΟΣ.


Read more...

Γιατί οι 27 «τιμώρησαν» την Ιρλανδία...



Βρυξέλλες
Tέλος καλό, όλα καλά; Ισως. Οι χώρες μέλη της ευρωζώνης αντάμειψαν χθες την Ελλάδα για τα γενναία μέτρα που έχει υιοθετήσει με στόχο τη δημοσιονομική της εξυγίανση, ενώ παράλληλα τιμώρησαν την Ιρλανδία για την άρνησή της να αυξήσει τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Ετσι αποφάσισαν να μειώσουν τα επιτόκια και... τα χρονικά περιθώρια απόσβεσης των δανείων για την Ελλάδα, αρνήθηκαν όμως να πράξουν το ίδιο για την Ιρλανδία θεωρώντας την εμμονή της σε αυτό το ιδιότυπο φορολογικό ντάμπιγκ βλαβερή για το σύνολο της ευρωζώνης. Το ερώτημα που απασχολεί πλέον τους πάντες είναι το πως θα εκλάβουν αυτές τις αποφάσεις οι αγορές, οι οποίες τον τελευταίο καιρό χαρακτηρίζονται από περισσή νευρικότητα. Η απάντηση από τη Δευτέρα και μετά.

Τα καλά λόγια περίσσεψαν πάντως χθες για την Ελλάδα, αφού όλοι λίγο - πολύ αναγνώρισαν τις προσπάθειες που έχει καταβάλει, αλλά και αυτές που θα καταβάλει στο μέλλον. Ο πρωθυπουργός κ Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύθηκε ο ίδιος προσωπικά ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει ένα σχέδιο αξιοποίησης ( της πώλησης συμπεριλαμβανομένης) της περιουσίας του Δημοσίου, αρχής γενομένης από την ακίνητη και με βασικό στόχο την συγκέντρωση 50 δις ως το 2015. Με τα χρήματα αυτά η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεφορτωθεί σχεδόν το ένα πέμπτο του χρέους της, δίδοντας έτσι σήμα στις αγορές ότι η κατάστασή της είναι αναστρέψιμη. Αν δε συνυπολογίσει κανείς ότι με βάση τα όσα αποφάσισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ο ευρωμηχανισμός για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων θα μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για την αγορά κρατικών ομολόγων, εύκολα συνάγεται η εκτίμηση ότι μάλλον έρχονται κάποι ες καλύτερες μέρες για την ελληνική οικονομία. Μόνο για το 2012 η Ελλάδα θα μπορούσε να αντλήσει περί τα 40 δις από τον μηχανισμό, ο οποίος θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά. Το ζητούμενο φυσικά παραμένει η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και ο δανεισμός υπό λογικούς όρους, ήτοι η απεξάρτησή της από τους ευρωμηχανιμούς.

Σε ότι αφορά την Ιρλανδία, ο νέος πρωθυπουργός της Εντα Κένι είχε χθες την ευκαιρία, στην παρθενική του εμφάνιση στις Βρυξέλλες, να αντιληφθεί πόσο προβληματική είναι η κατάσταση της χώρας του. Απομονωμένος από τους πάντες το μόνο που κατάφερε ήταν να εξασφαλίσει δύο εβδομάδες περιθώριο για να σταθμίσει τα δεδομένα και να εμφανισθεί με νέες ιδεες στις 25 Μαρτίου όπου επί της ουσίας θα επικυρωθούν συνολικώς οι αποφάσεις που έλαβαν την Παρασκευη οι «17».
BHMA.


Read more...

Πόρτες ερμητικά κλειστές!...



Δέκα μήνες μετά τα επίσημα εγκαίνια του ογκολογικού ξενώνα στην Πάτρα, από την τότε Υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και το κτίριο παραμένει ακόμα κλειστό. Η αιτία εντοπίζεται σύμφωνα με πληροφορίες, στο δαιδαλώδες πλαίσιο των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Ο ξενώνας, ο οποίος... είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα και είναι κατασκευασμένος με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, μέχρι σήμερα παραμένει κλειστός, στερώντας τις πολύτιμες υπηρεσίες του από δεκάδες καρκινοπαθείς της Δυτικής Ελλάδας, ενώ κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει, πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του.

Ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Πάτρας και αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου Ρίου Γρηγόρης Μπαράκος σε δηλώσεις του τόνισε, ότι η υπηρεσία του είναι έτοιμη να ενισχύσει τη μονάδα όποτε κι αν αυτό απαιτηθεί δεδομένου ότι πρόκειται για ένα έργο προσφοράς στον συνάθρωπο.

thebest.gr


Read more...

Video: Με τις πρώτες εικόνες από την έκρηξη του πυρηνικού εργοστασίου ...



Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ.


Read more...

Διπλά πρόσθετα μέτρα φέρνει η “μαύρη τρύπα” του 1,5 δισ.

Αυξήθηκαν 7 δισ. τα ανείσπρακτα χρέη!

http://img.protothema.gr/7EB91AC40468ECD6AF598F78268217AA.jpg
Την πλήρη κατάρρευση του προϋπολογισμού που συνέταξε πριν 3 μήνες ο υπουργός κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου -αλλά και ολόκληρης της αγοράς- αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με αυτά, στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου φέτος, αντί το υπουργείο Οικονομικών να εισπράξει τουλάχιστον 9,5 δισ. ευρώ, όπως απαιτεί ο ετήσιος στόχος που έχει θέσει στο Μνημόνιο, κατάφερε να εισπράξει τελικά μόλις … 7,94 δισ.

Η υστέρηση ξεπερνά το 15%, από το ξεκίνημα κιόλας της χρονιάς!

Παρά τα σκληρά μέτρα και τους δρακόντειους νόμους που επί ένα χρόνο τώρα καταρτίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου, στα κρατικά ταμεία μπήκαν 9,2% λιγότερα έσοδα από πέρυσι (στο α’ δίμηνο του 2010 είχαν εισπραχθεί 8,74 δισ. ευρώ), ενώ θα έπρεπε να εισπραχθούν τουλάχιστον 8%-8,5% περισσότερα από τότε, για να διατηρηθεί οριακά κοντά στον ετήσιο στόχο.

Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών, αναγνωρίζει ότι τα ανείσπρακτα χρέη (τα περίφημα 30 δισ. ευρώ για τα οποία το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατηγορούσαν ως αντιπολίτευση τη ΝΔ επειδή δεν μπορούσε να τα εισπράξει) έχουν φθάσει αισίως στα 37 δισ. ευρώ.
Έχουν αυξηθεί δηλαδή κατά 20% και πλέον, παρά τις περαιώσεις, τις ρυθμίσεις αλλά και τις απειλές για κατασχέσεις και φυλακίσεις με τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να αναγκάσει τους οφειλέτες, να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Εντύπωση προκαλεί επίσης όμως ότι, παρά τις απολύσεις των πάσης φύσεως συμβασιούχων (stage και όχι μόνο) αλλά και τις δραματικές περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, οι κρατικές δαπάνες… καλά κρατούν! Οι πρωτογενείς δαπάνες του κράτους παραμένουν αμείωτες, στα 8,1 δισ. ευρώ, όπως ακριβώς ήταν και πέρυσι τέτοιο καιρό. Οι συνολικές δαπάνες ήταν μάλιστα αυξημένες (9,3 έναντι 9 δισ. πέρυσι) ενώ και οι δαπάνες για τόκους παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητες (860 εκατ. φέτος έναντι 870 πέρυσι).


Κύκλοι του υπουργείου πάντως υποστήριζαν πως το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης έφτασε στο 1 δισ. ευρώ (από 950 εκ. ευρώ που ήταν πέρυσι) επειδή:

  • πέρυσι τους δύο πρώτους μήνες είχαμε περίπου 500 εκ. πρόσθετα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας και την έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων.
  • πέρυσι ίσχυαν οι υψηλές επιστροφές φόρων για πετρέλαιο θέρμανσης.
  • φέτος ισχύει το νέο φορολογικό σύστημα που μείωσε την φορολογική επιβάρυνση για τα φυσικά πρόσωπα με εισόδημα κάτω από 40.000 ευρώ τον χρόνο, γεγονός που αντανακλάται στην χαμηλότερη παρακράτηση φόρου.
  • το τελευταίο τρίμηνο του 2010 η ύφεση ήταν μεγάλη και αυτό οπωσδήποτε επηρεάζει την κερδοφορία αλλά και τα έσοδα από έμμεση φορολογία.

Άρα, λένε, με δεδομένες τις συνθήκες η υστέρηση των εσόδων είναι πάρα πολύ μικρή, και σίγουρα όχι μη αναστρέψιμη από τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Τονίζουν δε ότι, από τη μεριά των δαπανών δόθηκαν 350 εκατ. για την εξόφληση παλαιών οφειλών νοσοκομείων.

Read more...

Τέσσερις νεκροί - Φόβοι για διαρροή ραδιενέργειας Έκρηξη και λευκός καπνός στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα στην Ιαπωνία

Έκρηξη πραγματοποιήθηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα στην Ιαπωνία σύμφωνα με το ειδησιογραφικό πρακτορείο Jiji, ενώ λευκός καπνός έχει κάνει την εμφάνισή του πάνω από αυτό. Παράλληλα οι αρχές της Ιαπωνίας προειδοποίησαν το ενδεχόμενο τήξης στον αντιδραστήρα, ενώ φόβοι εκφράζονται για διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς και πολλούς τραυματισμένους εργάτες. Σύμφωνα με την εταιρεια TEPCO που διαχειρίζεται τον αντιδραστήρα, η έκρηξη προήλθε από μετασεισμό.Οι τοίχοι ενός κτηρίου έχουν καταρρέυσει, όμως δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές αν πρόκειται για το κτήριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα. Η Ιαπωνική τηλεόραση ζήτησε από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να μην βγουν καθόλου από τα σπίτια τους.

Οι ιαπωνικές Αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή για το ενδεχόμενο διαρροής ραδιενέργειας. Τα επίπεδα ραδιενέργειας στην αίθουσα ελέγχου του Φουκοσίμα 1 μετρήθηκαν 1.000 φορές πάνω από το φυσιολογικό όριο.

Η TEPCO προχώρησε στην ελεγχόμενη έκλυση ραδιενεργού ατμού για να αντιμετωπίσει την αφύσικα υψηλή πίεση σε τουλάχιστον έναν αντιδραστήρα στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό της εργοστάσιο Φουκουσίμα 2, αφού έκανε το ίδιο και στο εργοστάσιο Φουκοσίμα 1, όπου οι αντιδραστήρες αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Τα επίπεδα ραδιενέργειας στην αίθουσα ελέγχου μετρήθηκαν 1.000 φορές πάνω από το φυσιολογικό όριο.

Στο πυρηνικό εργοστάσιο του Φουκοσίμα εντοπίστηκε ραδιενεργό Κάσιο. Το εύρημα έρχεται να ενισχύσει τους φόβους για τήξη του πυρήνα του, που δημιουργήθηκαν μετά τη μέτρηση υψηλών ραδιενεργών επιπέδων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, στον οποίο η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος μετά το φονικό σεισμό έθεσε εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης.

«Δεν είναι πιθανό να υπάρξει μια καταστροφή τύπου Τσέρνομπιλ σε έναν αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος. Η απώλεια ψύξης σημαίνει αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά ταυτόχρονα σταματά την αντίδραση» δήλωσε ο Ναότο Σεκιμούρα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Ακόμα και εάν πραγματωθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, θα σημάνει ότι θα υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας και ζημιά στον εξοπλισμό, αλλά όχι έκρηξη. Εάν η διαδικασία αποδέσμευσης ραδιενεργού ατμού γίνει με προσοχή θα υπάρξει διαρροή λίγης ραδιενέργειας. Ασφαλώς όχι πέραν μιας ακτίνας 3χλμ, διαβεβαίωσε.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας που παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι παραδόθηκε ψυκτικό υγρό στην Ιαπωνία για χρήση σε πυρηνικό εργοστάσιο. Εντούτοις, δεν ήταν σαφές εάν το ψυκτικό αυτό υλικό χρησιμοποιήθηκε τελικά.

Η εταιρία που διαχειρίζεται τα πυρηνικά εργοστάσια του Τόκιο (Tokyo Electric Power Co-Tepco) ανακοίνωσε ότι η πίεση στο εσωτερικό του αντιδραστήρα Νο.1 στην πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταΐτσι έχει αρχίσει να αυξάνεται, με κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας. Μάλιστα, αξιωματούχοι του εργοστασίου προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο μικρής διαρροής, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η πίεση στον αντιδραστήρα.

Η TEPCO σκοπεύει να λάβει μέτρα για να μειώσει την πίεση.

Η ιαπωνική κυβέρνηση είχε διατάξει την εκκένωση της περιοχής γύρω από τη μονάδα, όπου διαμένουν περίπου 3.000 άτομα.

Μετά το σεισμό, διεκόπη αυτόματα η λειτουργία 11 αντιδραστήρων σε όλη τη χώρα, όπως προβλέπεται από το σχεδιασμό τους.

Το σύστημα ψύξης της πυρηνικής μονάδας παρουσίασε σοβαρή δυσλειτουργία μετά τον
ισχυρό σεισμό που έπληξε την βορειοανατολική Ιαπωνία.

Στο εργοστάσιο της Οναγκάουα ξέσπασε πυρκαγιά μετά τον πρωινό καταστροφικό σεισμό। Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έχει λάβει ενημέρωση από την Ιαπωνία ότι η φωτιά έχει κατασβεστεί και δεν έχει εντοπιστεί διαρροή ραδιενέργειας.
.tanea.gr
Read more...

Ο Αχµέτ Νταβούτογλου ήρθε, είδε και απήλθε, χωρίς να κάνει ούτε σπιθαµή πίσω από τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας Δεν άλλαξε τροπάριο...

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έφυγε χαµογελαστός όπως ήρθε,  χωρίς να µετακινηθεί καθόλου από τις πάγιες προκλητικές τουρκικές  θέσεις. Ετσι, παρά τα ευχολόγια για εξοµάλυνση των σχέσεων και το  κλίµα φιλίας που επιχείρησαν να περάσουν µαζί µε τον έλληνα οµόλογό  του Δηµήτρη Δρούτσα στις τοποθετήσεις τους, έγινε πάλι φανερό πως  τίποτα δεν έχει αλλάξει
Τις εκλογές της 12ης Ιουνίου στην Τουρκία θέτει ηΑθήνα ως άτυπο χρονοδιάγραµµα για να γίνουν ουσιαστικές κινήσεις από την Αγκυρα σταελληνοτουρκικά, παρότι όσα είπε – και κυρίως όσα υπαινίχθηκε – ο Αχµέτ Νταβούτογλου στην τριήµερη «επίσκεψη - περιοδεία» στην Ελλάδα δεν εµπνέουν αισιοδοξία, καθώς, όπως λένε διπλωµατικές πηγές, δείχνουν ότι η Τουρκία επιµένει στις γνωστές θέσεις, συµπεριλαµβανοµένης της συντήρησης του casus belli.

Αν και στην Αθήνα λένε ότι δεν πρέπει να περιµένει κανείς «θαύµατα» από τη µια µέρα στην άλλη και θυµίζουν ότιη γειτονικήχώρα διανύει προεκλογικήπερίοδο, οι παροικούντες την Ιερουσαλήµ διαπιστώνουν στασιµότητα στις διερευνητικές επαφές, η επιτάχυνση των οποίων ανακοινώθηκε µε πανηγυρικό τρόποαπό τους δύο υπουργούς Εξωτερικών τον περασµένο Απρίλιο στην Αγκυρα και επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν τον περασµένο Μάιο στην Αθήνα.

Παρά τα ευχολόγιαγια εξοµάλυνση των σχέσεων και το κλίµα φιλίας που επιχείρησαν να περάσουν οι Α. Νταβούτογλου και ∆. ∆ρούτσας στις τοποθετήσεις τους, όσοι την περασµένη χρονιά εµφανίζονταν αισιόδοξοι, σήµερα έχουνµάλλον απογοητευθεί. Μετις πρακτικέςτων παραβιάσεων και των υπερπτήσεων στα κατοικηµένα νησιά και παρά τους δηµόσιους ισχυρισµούς του τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι η Αγκυρα δεν αµφισβητεί το καθεστώς νησιών του Αιγαίου, οι Τούρκοι καθιστούν σαφές ότι αυτό ακριβώς κάνουν.

Μπορεί ο Αχµέτ Νταβούτογλουνα δήλωσε ότι η Τουρκία δεν αµφισβητεί την ελληνικήκυριαρχία και το καθεστώς του Καστελλόριζου,δεν ισχύει όµως το ίδιογια όλα τα νησιά. ∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, όταν στη συνέντευξή του στο Mega ρωτήθηκε γιατί η Αγκυρα δεν σταµατά τις υπερπτήσεις στα κατοικηµένα ελληνικά νησιά,ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωµατίας απάντησε λακωνικά πως «αυτήείναι η ελληνική θέση», χωρίςνα διευκρινίσει αν η ελληνική θέση είναι οι υπερπτήσεις ή ότι το Αγαθονήσι είναι ελληνικό. Οι υπερπτήσεις, πάντως, δεν είναι απλώς µια πρακτική που συντηρεί την ένταση. Η Αγκυρα αµφισβητεί ευθέως την κυριαρχία του νησιού, καθώς, σύµφωνα µε πληροφορίες, στις ρηµατικές διακοινώσεις που η Αγκυρα στέλνει µέχρι και σήµερα αναφέρει ότι «αµφισβητείται ότι το νησί είναι ελληνικό».

Σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις των τουρκικών µαχητικών, ο Α. Νταβούτογλου τις εξοµοίωσε µε τις ελληνικές αναχαιτίσεις τους. Μάλιστα, τις βάφτισε... ελληνικές παραβιάσεις, παρότι ισχυρίστηκε ότιέχουν µειωθεί. «Κανείς δεν µπορεί να ισχυριστεί ότι όλος ο εναέριος χώρος του Αιγαίου ανήκει στην Ελλάδα. Και τα ελληνικά αεροσκάφη κάνουν υπερπτήσεις», είπε χαρακτηριστικά. ∆ιπλωµατικές πηγές σηµειώνουν ότι οι µάσκες έπεσαν ήδη µε τις τουρκικές υπερπτήσεις, παραµονές της επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου στο Ερζερούµ, µαζί µε το επιχείρηµα της Αγκυρας ότι για την ένταση στο Αιγαίο ευθύνεται το στρατιωτικό κατεστηµένο. Κιαυτό, διότι όσα είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δικαιολόγησαν επί της ουσίας την παραβατική συµπεριφορά της Τουρκίας, σηµειώνουνδιπλωµατικές πηγές.

Αν και ο Αχµέτ Νταβούτογλουκατά την επίσκεψή του στη Θράκη δεν έθεσεδηµοσίως το θέµα τής απευθείαςεκλογής των µουφτήδων από τη µειονότητα,αντί του διορισµού τους από το κράτος,το θέµα επανέφερεµε δηλώσειςτου ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν λίγες µέρες πριν απότην άφιξη τουτούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα. Το παραλλήλισε, µάλιστα, κατά την πάγια τακτική της αµοιβαιότητας που επιδιώκουν οι Τούρκοι, µε την εκλογή του Πατριάρχη. Ωστόσο, ο Τ. Ερντογάν, παρότι αρχηγός ισλαµικού κόµµατος, φαίνεται να ξεχνά ότι στην Τουρκίαοι µουφτήδες διορίζονται, δεν εκλέγονται. Στην πανηγυρική επίσκεψή του στη Θράκη, ο Α. Νταβούτογλου συναντήθηκε µε τους «ψευδοµουφτήδες», κάλεσε τα µέλητης µειονότητάς τουςνα διεθνοποιήσουν τις διεκδικήσεις τους στις Βρυξέλλες, ενώ χαρακτήρισε τη µειονότητα «τουρκοµουσουλµανική», επαναλαµβάνοντας τη ρητορική που θέλει την Τουρκία να εµφανίζεται ως προστάτις όχι µόνο της µουσουλµανικής µειονότητας(τουρκογενούς και µη), αλλά και του συνόλου των µουσουλµάνων στην Ελλάδα.

Η Αθήνα θέτει ως όριο για ουσιαστικές κινήσεις τις εκλογές της 12ης Ιουνίου, κάτι που αποφεύγει η Αγκυρα
ΟΙ ΜΟΥΦΤΗΔΕΣ
ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να ξεχνά ότι στην Τουρκία οι µουφτήδες διορίζονται και δεν εκλέγονται και έτσι ― λίγες µέρες πριν από την άφιξη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Αθήνα ― παραλλήλισε πάλι το θέµα των µουφτήδων της Θράκης µε την εκλογή του Πατριάρχη, επαναφέροντας το πάγιο επιχείρηµα της αµοιβαιότητας

Τι κρύβεται... κάτω από το Καστελλόριζο

Ο ΑΧΜΕΤ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ δεν τοποθέτησε τυχαία το Καστελλόριζο – «γεωγραφικά», όπως είπε – στη Μεσόγειο καιόχι στο Αιγαίο. Ηγεωγραφική θέση του Καστελλόριζου και της Στρογγύληςεπηρεάζει καθοριστικά τα όρια της υφαλοκρηπί δας και τηςΑποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης (ΑΟΖ)στην Ανατολική Μεσόγειο.Οι Τούρκοι, λένε διπλωµατικές πηγές, επιθυµούν να εξαιρεθεί το Καστελλόριζο από τη διαπραγµάτευση για το Αιγαίο, εκτιµώντας ότι µε αυτό τον τρόπο θα έχουν συγκριτικό πλεονέκτηµα. Και αυτό διότι η πρόσφατηνοµολογία του ∆ιεθνούς∆ικαστηρίουτης Χάγης έχει χειριστεί δυσµενώς τανησιά. Η τουρκική επιχειρηµατολογίαεστιάζεται στο ότιπρόκειται για αποκοµµένεςνησίδες που επικάθονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και, άρα, δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Αν, για παράδειγµα, πηγαίναµε στη Χάγη για το συγκεκριµένοζήτηµα, η Αγκυρα µετο επιχείρηµα ότιέχει εκτεταµένες ακτές στη Μεσόγειο µπορεί να επικαλεστεί ότι τοΚαστελλόριζο «εµποδίζει» και, άρα, µέρος της υφαλοκρηπίδας του να πάει στην Τουρκία. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα έχουν κοινά όρια υφαλοκρηπίδας (και ΑΟΖ), ενώ η τουρκική ΑΟΖ θα φθάνει χαµηλότερα, στα όρια τηςαιγυπτιακής γραµµής.Η θέση αυτή, λένε διπλωµατικές πηγές, δεν είναι ανεξάρτητη από τις ενεργειακές εξελίξεις στην ΑνατολικήΜεσόγειο, καθώς η Αγκυρα θεωρεί ότι εκεί έχει περισσότερα συµφέροντα από ό,τι στο Αιγαίο.
tanea.gr
Read more...

Μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση 7,5 ετών εξασφάλισε η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Διατηρούνται όμως οι δεσμεύσεις

Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου
Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Τη μείωση των επιτοκίων κατά μια μονάδα και την αύξηση του χρονικού ορίου για την απόσβεση των δανείων στα 7,5 χρόνια ήταν τα κέρδη που αποκόμισε η Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής.

O Γ.Παπανδρέου μίλησε για ιστορικές αποφάσεις όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το ευρώ.

«Ζητήσαμε τη βοήθεια των εταίρων μας στην ευρωζώνη για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος» τόνισε και απέδωσε την «επιτυχή μάχη» στα όπλα με τα οποία προσήλθε στη διαπραγμάτευση: την αξιοπιστία, τη σοβαρότητα και τη συνέπεια στο πρόγραμμα σταθερότητας.

Η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες αναμένεται να έχει οφέλη για την Ελλάδα και θετικό αντίκτυπο στις αγορές.

Η επιμήκυνση των χρονικών ορίων για την απόσβεση των δανείων στα δέκα χρόνια, σημαίνει ότι η τελευταία δόση που θα λάβει η χώρα θα εξοφληθεί το 2023.

Με τη μείωση του επιτοκίου κατά 1%, η Ελλάδα κερδίζει ένα ποσό που φτάνει στα 6 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει στο μέλλον περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Η παροχή της δυνατότητας αγοράς κρατικών ομολόγων στον ευρωμηχανισμό για την οικονομική σταθερότητα, θα φέρει τα πιο άμεσα οφέλη: αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές το 2013 θα το κάνει μέσω του μηχανισμού στήριξης με καλύτερους όρους.

Ο κ. Παπανδρέου έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα ως απόρροια αυτών των αποφάσεων.

«Είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Θα μας βοηθήσουν στο δρόμο που πήραμε. Ο δρόμος όμως είναι δικός μας. Οι όποιες αποφάσεις της ευρωζώνης δεν υποκαθιστούν τις δικές μας προσπάθειες» επισήμανε.

Διατηρούνται οι δεσμεύσεις

Ωστόσο, στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων διατηρήθηκε η δέσμευση για την άντληση πόρων ύψους 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού μιλούσαν για μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία μεταδίδει ισχυρό σήμα στις αγορές και όχι για μέτρο που της επιβλήθηκε.

Το σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και για τα άλλα μέσα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα παρουσιαστεί από το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος του Μαρτίου μαζί με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος.

Η Ελλάδα επιπλέον δεν αποδέχτηκε το συνταγματική «φρένο» για το χρέος, όπως προέβλεπε το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου. Αντί για αυτό αποφασίστηκε να υπάρξει μια νομική δέσμευση την οποία όμως θα καθορίζει το κάθε κράτος-μέλος.

Η συνέντευξη Παπανδρέου

«Κερδίσαμε αυτή τη μάχη με όπλο τη σοβαρότητα και τη συνέπειά μας. Θέλουμε να κρατήσουμε τη συνέπεια της χώρας μας απέναντι στο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να αδικούμε την προσπάθεια του ελληνικού λαού».

«Διεκδικήσαμε, αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε. Όλα αυτά αποτυπώνονται στη σημερινή απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ελληνικά αιτήματα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επετεύχθη η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ στα 7,5 χρόνια καθώς και η μείωση του επιτοκίου για το σύνολο του δανείου κατά 100 μονάδες βάσης (από 5,2% σε 4,2%). Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «σήμερα η Ελλάδα κέρδισε περισσότερα από 6 δισ. ευρώ».

Τόνισε ότι στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, κάτι το οποίο, όπως είπε, «θα ελαφρύνει την πλάτη του ελληνικού λαού από το χρέος, κατά 20%».

«Αυτό που θέλουμε είναι να αναδείξουμε τι θα κάνει η Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, διότι έτσι μόνο θα πεισθούν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της με τρόπο ομαλό» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να βγει η χώρα, το συντομότερο δυνατό, στις αγορές, να βγει από τη διαδικασία της επιτήρησης και να σταθεί στα δικά της πόδια.

Σήμερα ελήφθησαν «ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους και να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να προικοδοτηθεί με 440 δις ευρώ ο σημερινός μηχανισμός και με 500 δις ευρώ ο μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά.

Όπως είπε, χαρακτηριστικά, «αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ασπίδα για τα κράτη απέναντι στις ορέξεις των αγορών.

Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι αποφάσεις της συνόδου δεν συνεπάγονται νέα μέτρα για την ελληνική κυβέρνηση.

Η Σύνοδος αποφάσισε να φορολογηθούν οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ώστε, όπως είπε, να πληρώσουν οι τράπεζες ένα ασφάλιστρο για το μέλλον αλλά και να συγκεντρωθούν σημαντικά ποσά για επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης υιοθέτησαν το «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνει κανόνες και πολιτικές που η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που υλοποιεί.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτές οι αποφάσεις θα μας βοηθήσουν στο δύσκολο δρόμο που έχουμε πάρει αλλά ο δρόμος αυτός είναι δικός μας. Ένας δρόμος αλλαγών και μεγάλων τομών για τη χώρα.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...