Βρυξέλλες
Tέλος καλό, όλα καλά; Ισως. Οι χώρες μέλη της ευρωζώνης αντάμειψαν χθες την Ελλάδα για τα γενναία μέτρα που έχει υιοθετήσει με στόχο τη δημοσιονομική της εξυγίανση, ενώ παράλληλα τιμώρησαν την Ιρλανδία για την άρνησή της να αυξήσει τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Ετσι αποφάσισαν να μειώσουν τα επιτόκια και... τα χρονικά περιθώρια απόσβεσης των δανείων για την Ελλάδα, αρνήθηκαν όμως να πράξουν το ίδιο για την Ιρλανδία θεωρώντας την εμμονή της σε αυτό το ιδιότυπο φορολογικό ντάμπιγκ βλαβερή για το σύνολο της ευρωζώνης. Το ερώτημα που απασχολεί πλέον τους πάντες είναι το πως θα εκλάβουν αυτές τις αποφάσεις οι αγορές, οι οποίες τον τελευταίο καιρό χαρακτηρίζονται από περισσή νευρικότητα. Η απάντηση από τη Δευτέρα και μετά.
Τα καλά λόγια περίσσεψαν πάντως χθες για την Ελλάδα, αφού όλοι λίγο - πολύ αναγνώρισαν τις προσπάθειες που έχει καταβάλει, αλλά και αυτές που θα καταβάλει στο μέλλον. Ο πρωθυπουργός κ Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύθηκε ο ίδιος προσωπικά ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει ένα σχέδιο αξιοποίησης ( της πώλησης συμπεριλαμβανομένης) της περιουσίας του Δημοσίου, αρχής γενομένης από την ακίνητη και με βασικό στόχο την συγκέντρωση 50 δις ως το 2015. Με τα χρήματα αυτά η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεφορτωθεί σχεδόν το ένα πέμπτο του χρέους της, δίδοντας έτσι σήμα στις αγορές ότι η κατάστασή της είναι αναστρέψιμη. Αν δε συνυπολογίσει κανείς ότι με βάση τα όσα αποφάσισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ο ευρωμηχανισμός για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων θα μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για την αγορά κρατικών ομολόγων, εύκολα συνάγεται η εκτίμηση ότι μάλλον έρχονται κάποι ες καλύτερες μέρες για την ελληνική οικονομία. Μόνο για το 2012 η Ελλάδα θα μπορούσε να αντλήσει περί τα 40 δις από τον μηχανισμό, ο οποίος θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά. Το ζητούμενο φυσικά παραμένει η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και ο δανεισμός υπό λογικούς όρους, ήτοι η απεξάρτησή της από τους ευρωμηχανιμούς.
Σε ότι αφορά την Ιρλανδία, ο νέος πρωθυπουργός της Εντα Κένι είχε χθες την ευκαιρία, στην παρθενική του εμφάνιση στις Βρυξέλλες, να αντιληφθεί πόσο προβληματική είναι η κατάσταση της χώρας του. Απομονωμένος από τους πάντες το μόνο που κατάφερε ήταν να εξασφαλίσει δύο εβδομάδες περιθώριο για να σταθμίσει τα δεδομένα και να εμφανισθεί με νέες ιδεες στις 25 Μαρτίου όπου επί της ουσίας θα επικυρωθούν συνολικώς οι αποφάσεις που έλαβαν την Παρασκευη οι «17».
BHMA.
Σάββατο 12 Μαρτίου 2011
Γιατί οι 27 «τιμώρησαν» την Ιρλανδία...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου