Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Διπλά πρόσθετα μέτρα φέρνει η “μαύρη τρύπα” του 1,5 δισ.

Αυξήθηκαν 7 δισ. τα ανείσπρακτα χρέη!

http://img.protothema.gr/7EB91AC40468ECD6AF598F78268217AA.jpg
Την πλήρη κατάρρευση του προϋπολογισμού που συνέταξε πριν 3 μήνες ο υπουργός κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου -αλλά και ολόκληρης της αγοράς- αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με αυτά, στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου φέτος, αντί το υπουργείο Οικονομικών να εισπράξει τουλάχιστον 9,5 δισ. ευρώ, όπως απαιτεί ο ετήσιος στόχος που έχει θέσει στο Μνημόνιο, κατάφερε να εισπράξει τελικά μόλις … 7,94 δισ.

Η υστέρηση ξεπερνά το 15%, από το ξεκίνημα κιόλας της χρονιάς!

Παρά τα σκληρά μέτρα και τους δρακόντειους νόμους που επί ένα χρόνο τώρα καταρτίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου, στα κρατικά ταμεία μπήκαν 9,2% λιγότερα έσοδα από πέρυσι (στο α’ δίμηνο του 2010 είχαν εισπραχθεί 8,74 δισ. ευρώ), ενώ θα έπρεπε να εισπραχθούν τουλάχιστον 8%-8,5% περισσότερα από τότε, για να διατηρηθεί οριακά κοντά στον ετήσιο στόχο.

Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών, αναγνωρίζει ότι τα ανείσπρακτα χρέη (τα περίφημα 30 δισ. ευρώ για τα οποία το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατηγορούσαν ως αντιπολίτευση τη ΝΔ επειδή δεν μπορούσε να τα εισπράξει) έχουν φθάσει αισίως στα 37 δισ. ευρώ.
Έχουν αυξηθεί δηλαδή κατά 20% και πλέον, παρά τις περαιώσεις, τις ρυθμίσεις αλλά και τις απειλές για κατασχέσεις και φυλακίσεις με τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να αναγκάσει τους οφειλέτες, να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Εντύπωση προκαλεί επίσης όμως ότι, παρά τις απολύσεις των πάσης φύσεως συμβασιούχων (stage και όχι μόνο) αλλά και τις δραματικές περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, οι κρατικές δαπάνες… καλά κρατούν! Οι πρωτογενείς δαπάνες του κράτους παραμένουν αμείωτες, στα 8,1 δισ. ευρώ, όπως ακριβώς ήταν και πέρυσι τέτοιο καιρό. Οι συνολικές δαπάνες ήταν μάλιστα αυξημένες (9,3 έναντι 9 δισ. πέρυσι) ενώ και οι δαπάνες για τόκους παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητες (860 εκατ. φέτος έναντι 870 πέρυσι).


Κύκλοι του υπουργείου πάντως υποστήριζαν πως το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης έφτασε στο 1 δισ. ευρώ (από 950 εκ. ευρώ που ήταν πέρυσι) επειδή:

  • πέρυσι τους δύο πρώτους μήνες είχαμε περίπου 500 εκ. πρόσθετα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας και την έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων.
  • πέρυσι ίσχυαν οι υψηλές επιστροφές φόρων για πετρέλαιο θέρμανσης.
  • φέτος ισχύει το νέο φορολογικό σύστημα που μείωσε την φορολογική επιβάρυνση για τα φυσικά πρόσωπα με εισόδημα κάτω από 40.000 ευρώ τον χρόνο, γεγονός που αντανακλάται στην χαμηλότερη παρακράτηση φόρου.
  • το τελευταίο τρίμηνο του 2010 η ύφεση ήταν μεγάλη και αυτό οπωσδήποτε επηρεάζει την κερδοφορία αλλά και τα έσοδα από έμμεση φορολογία.

Άρα, λένε, με δεδομένες τις συνθήκες η υστέρηση των εσόδων είναι πάρα πολύ μικρή, και σίγουρα όχι μη αναστρέψιμη από τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Τονίζουν δε ότι, από τη μεριά των δαπανών δόθηκαν 350 εκατ. για την εξόφληση παλαιών οφειλών νοσοκομείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: