Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Τέλος στον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη;





Του Μιχάλη Μένικου

Η Βουλγαρία ξεκινάει τη μάχη κατά της διαφθοράς και θα τη συνεχίσει μέχρι να υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα, αλλά είναι πολύ πιθανό να ακυρώσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα κατασκευής του πετρελαιαγωγού αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης (συμμετέχουν Ρωσία - Ελλάδα - Βουλγαρία) και στο πρόγραμμα κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε ( συμμετέχουν Βουλγαρία –Ρωσία ). Οι δύο αυτές σημαντικές ειδήσεις, μας έρχονται από τη γειτονική Βουλγαρία. Κομιστής τους, η έγκυρη βρετανική εφημερίδα Financial Times και η ανταποκρίτρια τους στην Αθήνα Κέριν Χόουπ.

Την υπόσχεση για την έναρξη μιας ουσιαστικής μάχης κατά της διαφθοράς μέχρι να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα, έδωσε ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ κατά την τελετή της ορκωμοσίας της κυβέρνησης του στη Βουλγαρική Βουλή. Την εκτίμηση, ότι η Βουλγαρία θα παραιτηθεί πιθανότατα από τα δύο μεγάλα προγράμματα (projects) α) του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης προϋπολογισμού 1 δις ευρώ και β) του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε προϋπολογισμού 4 δις ευρώ, έκανε ο Συμεών Ντιάνκοφ, οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, που είχε διατελέσει και Υπουργός Οικονομικών. Ο κ Ντιάνκοφ αναφερόμενος στα δύο αυτά οικονομικά προγράμματα και επικαλούμενος τις σοβαρότατες συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είπε συγκεκριμένα: « Σε εποχές κρίσης πράγματα γίνονται και άλλα δεν γίνονται… Δεν διαθέτουμε τους οικονομικούς πόρους για να υλοποιήσουμε αυτά προγράμματα (projects)».

Η εκτίμηση του κ. Ντιάνκοφ σύμφωνα με πολλούς αναλυτές δεν είναι εξωπραγματική. Αντίθετα, με δεδομένη την τραγική οικονομική κατάσταση της Βουλγαρίας, και την έκταση που έχει πάρει η διαφθορά στην γειτονική χώρα τείνει να γίνει ρεαλιστική.

Η εκτίμηση του όπως λένε άλλοι αναλυτές στηρίζεται στο εξής επιχείρημα. Που θα βρει η Βουλγαρία τα κονδύλια αυτά των 5δις ευρώ(!), όταν πέρυσι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάγωσε εξαιτίας της διαφθοράς κονδύλια που εδικαιούτο ύψους 200 εκ ευρώ !;

Εάν φυσικά η φαινομενικά ρεαλιστική αυτή εκτίμηση του Βούλγαρου οικονομολόγου επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει την απαρχή ενός πολύ κακού σεναρίου για την Αθήνα και τη Μόσχα, που έχουν επενδύσει στην «γεωστρατηγική θέση» των συμμετεχόντων στην περιοχή, παρότι η Αθήνα δίνει την εντύπωση ότι είχε λάβει το τελευταίο διάστημα πολλαπλά μηνύματα για μια τέτοια πιθανή εξέλιξη. Η χθεσινή ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, επιβεβαίωνε την λήψη τέτοιου είδους ανησυχητικών μηνυμάτων από την γείτονα χώρα. Ο Υπουργός μίλησε για φημολογία, και δεν παρέλειψε να εκφράσει την πεποίθηση του, ότι το έργο θα εξελιχθεί και θα εκτελεστεί ομαλά. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να μιλήσει διαφορετικά. Ούτε να κάνει δημόσια υποθέσεις. Υποθέσεις κάνουν μόνο κάποιοι αναλυτές, που εκτιμούν ότι αν η Βουλγαρία ακυρώσει τα δύο αυτά προγράμματα, η Ρωσία, εκτός από την Ελλάδα, θα βγει αυτομάτως από το γεωστρατηγικό ενεργειακό πεδίο της νότιο-ανατολικής Ευρώπης.

Αυτές βέβαια, είναι προς το παρόν υποθέσεις. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αργά ή γρήγορα θα φανεί αν οι προθέσεις της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης στο θέμα του αγωγού συμπέσουν με τις εκτιμήσεις του κ. Ντιάνκοφ

newstrap


Read more...

Πώς μεταδίδεται η γρίπη των ανθρώπων από άνθρωπο σε άνθρωπο

Πώς μεταδίδεται η γρίπη των ανθρώπων από άνθρωπο σε άνθρωπο




Read more...

Δήλωση Σπύρου Κουβέλη με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Ζάκυνθο και στον Ασπρόπυργο


Δήλωση Σπύρου Κουβέλη με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Ζάκυνθο και στον Ασπρόπυργο


Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Σπύρος Κουβέλης, με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Ζάκυνθο και στον Ασπρόπυργο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ


Read more...

Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη

[logo.gif]

Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη


Η οικολογία, το βιβλίο, ο πολιτισμός, χρειάζονται χώρους ζωντανούς, ανοιχτούς σε δημιουργικές πρωτοβουλίες κάθε προέλευσης, χρειάζονται μια Στέγη της Οικολογικής Σκέψης, αναφέρουν σε κοινή ερώτησή τους τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ


Read more...

Συχνές ερωτήσεις για τον ιό της γρίπης Α(Η1Ν1)v

Συχνές ερωτήσεις για τον ιό της γρίπης

Ανανεωμένες πληροφορίες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)


Read more...

Οι πολίτες ζητούν αλλαγή πορείας για την χώρα


Αθήνα, 29/07/2009

Καταθέτουμε το επιχειρησιακό σχέδιο, τον οδικό χάρτη των πρώτων κινήσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ




Read more...

H επανάσταση των Δικαστών...



Ακόμη και οι Δεξιοί Δικαστές σκύψαν τόσο πολύ το κεφάλι, που δεν αντέχουν άλλο...
Πέντε εισαγγελείς ύψωσαν το ανάστημα τους, απέναντι στον αυταρχισμό και του δικαστικού πραξικοπήματος του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και υπαλλήλου της κυβέρνησης, Σανιδά.
Δυο από αυτούς παραιτήθηκαν. Αυτή η Κυβέρνηση έχει καταβαραθρώσει κάθε έννοια δικαιοσύνης, και επιθυμεί να χρησιμοποιήσει ως υποχείρια τους δικαστές.
Ακόμα καί οι "δικοί" της επαναστατούν.
Κλασσικό παράδειγμα ο Ζορμπάς. Συντηρητικός, φίλος του πρωθυπουργού. Τον αποκαθήλωσαν και προσπάθησαν να τον εξευτελίσουν.
Ι.Λαμπρινόπουλος. Πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Δικαστής.
Άνθρωπος συντηρητικών πεποιθήσεων. Του'καναν το ίδιο.
Χρήστος Γεραρής. Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Δεξιός επίσης. Τον πετάνε όπως...

διαφαίνεται, στο καλάθι των αχρήστων.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Δένδιας, αναλαμβάνει τις εκκαθαρίσεις, και την δημιουργία ενός νομικού καθεστώτος, που θα θωρακίσει το αστυνομικό Κράτος του Καραμανλή.
Η περίοδος της ΕΡΕ, του Κράτους και του Παρακράτους της Δεξιάς με πρωθυπουργό των Κωνσταντίνο Καραμανλή τον πρεσβύτερο, επανιδρύεται τον 21ο αιώνα με πρωθυπουργό τον Καραμανλή τον νεώτερο...
Ν-Ν

nonews-news


Read more...

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!





Δήλωση Ντίνου Ρόβλια σχετικά με τις κάμερες και την σχετική απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα


Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας, σχετικά με τις κάμερες και την σχετική απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ





Δηλώσεις Ντ. Ρόβλια σχετικά με τις 65.061 εγκρίσεις προσλήψεων στον Δημόσιο Τομέα του Α΄ εξαμήνου του 2009

Ημ. Δημοσίευσης : 29/07/2009 12:45

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας, σχετικά με τις 65.061 εγκρίσεις προσλήψεων στον Δημόσιο Τομέα του Α΄ εξαμήνου του 2009, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ




Απολύσεις προσωπικού στο Δήμο Αμαρουσίου

Κατά παράβαση του ισχύοντος οργανισμού εργασίας που ψηφίστηκε το 2008, απολύονται εργαζόμενοι με μεγάλη προϋπηρεσία, με το πρόσχημα της δεινής οικονομικής κατάστασης του Δήμου.

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ
Read more...

Αναπροσαρμογή ειδικού τέλους ΑΠΕ





Αναπροσαρμογή ειδικού τέλους ΑΠΕ


Η κυβέρνηση έχει διττή πολιτική, από τη μία πλευρά επικοινωνιακά είναι υπέρ της πράσινης ενέργειας και από την άλλη κάνει ουσιαστική και ολομέτωπη επίθεση κατά των ΑΠΕ.

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ


Read more...

Νέα δικαίωση για την έκτακτη εισφορά στην Αθήνα - Μάλλον ισχύει άλλος νόμος στην Αθήνα απ'ότι στην Θεσσαλονίκη


Άλλη μια απόφαση της δικαιοσύνης υπέρ του πολίτη που πήγε για να μην πληρώσει την έκτακτη εισφορά. Το διοικητικό δικαστήριο τον δικαίωσε προσωρινά μέχρι να γίνει η δίκη στις 29 του Σεπτεμβρίου όταν θα γίνει συζήτηση επί της ουσίας.
Από την άλλη στην Θεσσαλονίκη απορρίπτουν τα ασφαλιστικά μέτρα και το...

αίτημα να μην πληρωθούν οι έκτακτες εισφορές. Και εμεις οι άσχετοι ρωτάμε. Άλλο νόμο έχουν στην Αθήνα και άλλον στην Θεσσαλονίκη; Για τις ίδιες υποθέσεις άλλα αποφασίζει το ένα δικαστήριο και άλλο το άλλο; Ο νόμος ένας δεν είναι;


troktiko

Read more...

Ο Ανεπρόκοπος αλλά Πολυμήχανος Πάκης



Από τον Πέτρο Ζώγο

Περίπτωση ο Ανεπρόκοπος Πάκης, κατά κόσμον Προκόπης Παυλόπουλος. Τα έχει κάνει σμπαριάλια στο Υπουργείο του όπου κυριαρχεί η ανικανότητα, η αναποτελεσματικότητα, η κακοδιοίκηση και η κακοδιαχείριση. Κυρίαρχο μέλημά του, η άκρατη ρουσφετολογία, η δημιουργία στρατού παρατρεχάμενων και ειδικότερα κατευθυνόμενων δημοσιογράφων για να τον αγιοποιούν και να χαϊδεύουν τα ευκολόπιστα αυτιά της κοινής γνώμης. Διατηρεί με πείσμα τις αυτοκρατορικές υπεραρμοδιότητες που του ανέθεσε ο Πρωθυπουργός, ρουσφετολογώντας ακράτητα, αφού το θηριώδες πολιτικό του γραφείο παρεμβαίνει για όλα τα κλασσικά θέματα τύπου Μαυρογιαλούρου: διορισμοί από το παράθυρο,ευνοικές μεταθέσεις στρατιωτών..... μέχρι άδειες δακτυλίου και σβήσιμο κλήσεων της τροχαίας. Έχει βάλει στο ψυγείο τον Υφυπουργό του Κώστα Γκιουλέκα, διατηρώντας τον σε απόλυτη απραξία και αφωνία. Στη Γενική Γραμματεία Τύπου, οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι δεν ξέρουν ποιες αρμοδιότητες έχει ο άτυχος Υφυπουργός που υποτίθεται ότι έχει οριστεί υπεύθυνος για θέματα μέσων μαζικής επικοινωνίας, αφού το μόνο που κάνει είναι να κλείνεται σε ένα γραφείο και απο εκεί και πέρα ουδεμία φωνή ή ακρόαση. Όχι ότι δε θα ήθελε να κάνει κάτι ο άνθρωπος, αλλά ο Αυτοκράτορας-Ανεπρόκοπος Πάκης, έτσι τον θέλει κλειδωμένο και αδρανοποιημένο. Στον τομέα της δημόσιας τάξης όπου έχει οριστεί υπεύθυνος ο Υπουργός Αναπληρωτής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αν και ο Πρωθυπουργός του έχει τονίσει ξεκάθαρα ότι δε θα πρέπει να ανακατεύεται –μέχρι εντολή να μην πατήσει το πόδι του εκεί του έχει δώσει-διατηρεί στον έκτο όροφο του κτιρίου της Κατεχάκη, στρατιά ημέτερων αστυνομικών, πολύ περισσότερους από τους οκτώ που δικαιούται να έχει ως Υπουργός. Και φυσικά τους χρησιμοποιεί για προσωπική ρουσφετολογική και αυτοκρατορική χρήση. Το πρόβλημα είναι ότι τέτοια φαινόμενα που παράγουν εμφύλιους μέσα στο κυβερνητικό σώμα,κακοδιοίκηση και όχι μόνο, ο Πρωθυπουργός δεν τα αντιμετωπίζει και δε λύνει λύσεις. Ενισχύοντας έτσι την εντύπωση ότι δεν κυβερνά ή ότι δεν ξέρει ή δε θέλει να κυβερνά.




Read more...

Για συνταγματική εκτροπή μίλησε ο "Four Seasons"...


Ο Μπούλης που του πλήρωνε ο ελληνικός λαός τις σουίτες στο "Four Seasons" όπου είχε πάει αποστολή με την κυρά του, μίλησε για συνταγματική εκτροπή.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος του ΠΑΣΟΚ που ήταν μαζί του το πρωί στα παράθυρα του Mega, τον άφηνε κι έλεγε, έλεγε και...

...ξαφνικά του την αμόλησε. "Τολμάτε εσείς κι η κυβέρνηση σας να μιλάτε για συνταγματική εκτροπή αν το ΠΑΣΟΚ προκαλεσει εκλογές το Μάρτη; Εσείς που κλείσατε την Βουλή και πήρατε το κλειδί και φύγατε;"

Ο Μπούλης είχε γουρλώσει τα μάτια. Κι ήταν τόσο αστείος!...


nonews-news.

Read more...

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ : ΠΟΙΕΣ ΚΟΒΕΙ Η ΕΦΟΡΙΑ...


Toυ Νεκτάριου Νώτη
(από το www.capital.gr)

Την ώρα, που το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται προτάσεις για τη διεύρυνση των δαπανών, που προσφέρουν έκπτωση φόρου μέσω της συλλογής αποδείξεων, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αναγκάζονται να «κόψουν» παραστατικά, που υπέβαλαν οι... φορολογούμενοι με τις τελευταίες δηλώσεις τους. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Στο στόχαστρο του κέντρου πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται –μεταξύ άλλων– και οι δαπάνες, που έχουν δηλωθεί μέσω internet. Για ποιο λόγο; Γιατί, πολύ απλά, σε αυτές τις περιπτώσεις, οι φορολογούμενοι δηλώνουν το ποσό, που έχουν συγκεντρώσει με τις αποδείξεις και δεν προσκομμίζουν τα αντίστοιχα χαρτιά. Απλά υποχρεούνται να τα κρατήσουν για πέντε χρόνια. Αποτέλεσμα; Τα στοιχεία των ηλεκτρονικών δηλώσεων δείχνουν σημαντικά αυξημένες δαπάνες, που εκπίπτουν του εισοδήματος μέσω αποδείξεων. Αυτές λοιπόν τις... «ύποπτες» περιπτώσεις έχουν βάλει οι ελεγκτές στο επίκεντρο των διασταυρώσεων. Ποιο, όμως, είναι το κριτήριο, βάσει του οποίου επιλέγονται κάποιες από αυτές τις δηλώσεις; Το όριο, άνω του οποίου μία δήλωση πρέπει να επαναλεγχθεί είναι το 25%. Συγκεκριμένα, αν οι δαπάνες ξεπερνούν το 1/4 του εισοδήματος, που έχει δηλωθεί, τότε ο φορολογούμενος καλείται στην εφορία για να προσκομίσει τις αποδείξεις αυτές, ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι δικαιούται της έκπτωσης. Και αν τελικά αποδειχθεί ότι πράγματι, ο φορολογούμενος δήλωσε δαπάνες υψηλότερες από τις πραγματικές; Τότε, η εφορία προχωρά σε νέα εκκαθάριση φόρου. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος υπολογίζεται ξανά και μάλιστα με προσαύξηση 2% το μήνα, για κάθε μήνα καθυστέρησης στην αποπληρωμή. Υπάρχει δυνατότητα για μείωση των προστίμων και των προσαυξήσεων; Ασφαλώς. Αν ο φορολογούμενος αποδεχθεί μέσα σε δέκα μέρες την κλήση της εφορίας και προχωρήσει σε συμπληρωματική δήλωση με τις πραγματικές δαπάνες -αν δηλαδή παραδεχθεί ότι έσφαλε-, τότε θα καταβάλει μόλις το 1/5 του συνολικού προστίμου. Κι επειδή, πολλοί από εσάς φεύγετε τις επόμενες μέρες για διακοπές, δείτε ποιες αποδείξεις πρέπει να μαζεύετε –και στις τουριστικές περιοχές, όπου η φοροδιαφυγή οργιάζει– για να μειώσετε το φόρο σας: - Δαπάνες για δεξίωση γάμου ή βάπτισης σε αίθουσες ξενοδοχείων, κοσμικές ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, υπαίθριους χώρους, κτήματα κ.λπ.- Εξοδα σε εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, ψητοπωλεία, οβελιστήρια, μεζεδοπωλεία, ουζερί, τσιπουράδικα, ζυθοπωλεία, σνακ μπαρ αλλά και νυχτερινά κέντρα.- Αμοιβή μεσίτη για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας.- Δίδακτρα σε ωδεία, σχολές χορού, ρυθμικής και μπαλέτου, πολεμικές τέχνες, γυμναστήρια, κολυμβητήρια.- Έξοδα σε ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, κομμωτήρια και διαιτολόγους.- Δαπάνες για συντήρηση εγκατάστασης και συσκευών κλιματισμού- Έξοδα επισκευής του ακινήτου – και όχι ανέγερσης – σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, κ.α.
fimotro


Read more...

Διπλοπληρωμές και δαπάνες για εργασίες που δεν έγιναν στον ΟΣΕ σε εργολαβίες του 2005-2006


Διπλοπληρωμές και δαπάνες για εργασίες που δεν έγιναν στον ΟΣΕ σε εργολαβίες του 2005-2006


Διπλοπληρωμές και δαπάνες για εργασίες που δεν έγιναν σε έργα του ΟΣΕ για εργολαβίες του 2005 και του 2006, καταγγέλλουν 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, βασιζόμενοι στο πόρισμα του Σώματος Επιθεώρησης – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.




Read more...

Παράνομες προσλήψεις στη νεοσύστατη Ελληνική Αγροφυλακή




Παράνομες προσλήψεις στη νεοσύστατη Ελληνική Αγροφυλακή

Ημ. Δημοσίευσης : 29/07/2009 10:41

Παράνομες προσλήψεις δεκατριών(13) συνταξιούχων Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας ,ως Αγρονομικών Διευθυντών, στη νεοσύστατη Ελληνική Αγροφυλακή.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ


Read more...

Φωτιές σε Σκόπελο και Εύβοια




Δύο σοβαρές πυρκαγιές παραμένουν σε εξέλιξη, μέχρι στιγμής, στη χώρα. Η μία είναι η πυρκαγιά στον Πάνορμο Σκοπέλου, η οποία καίει πευκοδάσος σε δύσβατη περιοχή και στην οποία επιχειρούν τρία αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο, καθώς και 14 οχήματα με 40 πυροσβέστες και 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Η δεύτερη είναι στο Μαρμάρι της Εύβοιας, η οποία εκδηλώθηκε στις 2 τα ξημερώματα σε έκταση με ξερά χόρτα και πουρνάρια. Η φωτιά έφτασε μέχρι και τις αυλές σπιτιών, χωρίς ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική να προξενήσει ζημιές σε κάποιο από αυτά.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης. Επί τόπου βρίσκονται 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα και 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Μία ακόμα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα σε πευκοδάσος στο Ζευγολατιό Κορινθίας. Η πυρκαγιά δεν απείλησε κατοικημένη περιοχή, ενώ τέθηκε υπό μερικό έλεγχο στις 8.40 το πρωί. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις για την πλήρη κατάσβεσή της.

Το 24ωρο που πέρασε από τις 6 το πρωί της Τρίτης μέχρι τις 6 το πρωί σήμερα, όπως έγινε γνωστό από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, εκδηλώθηκαν συνολικά 58 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα.Ο μηχανισμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και σήμερα, που λόγω των ισχυρών ανέμων, όπως επισημαίνεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υπάρχει πολύ υψηλός δείκτης επικινδυνότητας για πυρκαγιές (βαθμός 4) στην Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Ικαρία και Σποράδες.
protothema

Read more...

Γυναίκα είναι πιθανό να καταδικαστεί σε 40 μαστιγώσεις και πλέον επειδή φορούσε παντελόνια



Μια Σουδανή δημοσιογράφος, υπεύθυνη ενημέρωσης της Αποστολής του ΟΗΕ στο Σουδάν (UNMIS), είναι πιθανό να καταδικαστεί σε περισσότερες από 40 μαστιγώσεις επειδή φορούσε παντελόνια...

Η Λούμπνα Αχμεντ Χουσέιν, συνελήφθη στις αρχές Ιουλίου στο Χαρτούμ μαζί με 13 ακόμα γυναίκες.

Δέκα από αυτές τιμωρήθηκαν ήδη με 10 μαστιγώσεις για παράβαση του ισλαμικού νόμου, αλλά η Χουσέιν ζήτησε δικηγόρο και καθυστέρησε τη δίκη της.

Η Λούμπνα έχει καλέσει τοπικούς και ξένους δημοσιογράφους για να παρακολουθήσουν τη μαστίγωσή της σε περίπτωση που καταδικαστεί.




Read more...

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΖΙΩΝ ΜΕΤΑΤΑΞΕΩΝ


Ρεπορτάζ : Λευτέρης Γαλανός
(από το ΕΘΝΟΣ)

«Γαλάζιο μηχανισμό» ρουσφετολογικών μετατάξεων στις τελωνειακές υπηρεσίες της χώρας με επίκεντρο το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, στο οποίο εμπλέκονται υπουργοί, βουλευτές και κρατικά στελέχη της ΝΔ, φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το «Εθνος» (πατήστε κλικ). Οι μετατάξεις γίνονταν από άλλα υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες, ΝΠΔΔ και κρατικά ΝΠΙΔ σε προνομιακές θέσεις «φαντάσματα» σε τελωνεία παραμεθόριων περιοχών, που εποπτεύονται από το... υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και ως εκ τούτου είχαν μεγάλες αποδοχές και υψηλά επιδόματα, τα μεγαλύτερα μεταξύ όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Το κόλπο ήταν στημένο εξαρχής. Οι «κενές» θέσεις που προκήρυξε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στα τελωνεία των παραμεθόριων περιοχών καλύφθηκαν με μετατάξεις «ημετέρων» από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.
Οι «εκλεκτοί» της «γαλάζιας» επανίδρυσης αν και είχαν την υποχρέωση παραμονής 10 ετών, είτε δεν παρουσιάστηκαν ποτέ στην υπηρεσία τους παραμένοντας στα υπουργικά ή στα πολιτικά γραφεία, είτε μετατέθηκαν ή αποσπάστηκαν στις κεντρικές υπηρεσίες (έως και τα γραφεία του κόμματος στη Ρηγίλλης).
Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των νομικών διατάξεων για τις μετατάξεις στα τελωνεία. Οι επιλογές έγιναν αναξιοκρατικά και κάτω από καθεστώς αδιαφάνειας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι «εκλεκτοί» δεν κατείχαν συναφές προς το αντικείμενο πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά ούτε και τα τυπικά προσόντα (πιστοποίηση γνώσης Η/Υ, γνώση ξένης γλώσσας κ.λπ.).
Μοναδικό κριτήριο των μετατάξεων ήταν η ικανοποίηση αιτημάτων κομματικών «ημετέρων», πρώτιστα όμως συγγενών - συνεργατών υπουργών και βουλευτών, με πιο «χτυπητές» περιπτώσεις συζύγους βουλευτών, ανιψιών γραμματέων, τον γιο κηπουρού (!) πρώην υπουργού και τον οδηγό υφυπουργού.
Η λίστα των «γαλάζιων» μετατάξεων περιλαμβάνει κραυγαλέες περιπτώσεις τακτοποίησης συγγενών και στενών συνεργατών υπουργών και βουλευτών, όπως αποδεικνύεται από τα «γαλάζια» βιογραφικά των υποψηφίων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως... απόδειξη για την επαγγελματική τους εμπειρία προκειμένου να πετύχουν τη «χρυσή» μετάταξη.
Οι περιπτώσειςΟ κατάλογος των «εκλεκτών» είναι μακρύς. Μεταξύ άλλων:
Ο Ι.Γ., γιος κηπουρού πρώην κορυφαίου υπουργού. Μετετάχθη στο Τελωνείο Σύρου με υποχρέωση 10ετούς παραμονής και αποσπάστηκε αμέσως στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα.
Ο Α.Κ., συνεργάτης κορυφαίου υπουργού. Επιλεκτική μετάταξη στην Τελωνειακή Υπηρεσία χωρίς προκήρυξη της θέσης.
Βουλευτής της ΝΔ με επιστολή του στις 20-1-2009 ζητεί από τον υπουργό Οικονομίας την ευνοϊκή μεταχείριση πέντε (5) υποψηφίων προς μετάταξη.
Η Α.Μ., σύζυγος πρώην βουλευτή επαρχίας της ΝΔ. Επιλεκτική μετάταξη στην Τελωνειακή Υπηρεσία χωρίς προκήρυξη της θέσης, παρά το γεγονός ότι η ίδια είχε πρόσφατα ξανά μεταταχθεί από άλλη υπηρεσία.
Ο Α.Π., πρώην οδηγός σημερινού υφυπουργού. Επιλεκτική μετάταξη στην Τελωνειακή Υπηρεσία χωρίς προκήρυξη της θέσης. Η μετάταξη έγινε από την ΕΘΕΛ προς Τελωνείο Ηγουμενίτσας.
Η Ι.Σ., συνεργάτις ακόμη ενός υφυπουργού. Επιλεκτική μετάταξη στην Τελωνειακή Υπηρεσία χωρίς προκήρυξη της θέσης. Υπηρετεί στο πολιτικό γραφείο του συγκεκριμένου βουλευτή από το 1996 έως το 2008, ενώ στο παρελθόν ήταν συνεργάτης ακόμη ενός βουλευτή της ΝΔ του ίδιου νομού. Τη μετάταξή της, μάλιστα, φέρεται να εισηγείται κορυφαίος σημερινός υπουργός.
Ο Α.Π., συνεργάτης σημερινού υφυπουργού, μηχανικός αυτοκινήτων 50 ετών. Επιλεκτική μετάταξη στην Τελωνειακή Υπηρεσία (Τελωνείο Νάξου) χωρίς προκήρυξη της θέσης.
Ο Ι.Β., συνεργάτης άλλου σημερινού υφυπουργού. Επιλεκτική μετάταξη στην Τελωνειακή Υπηρεσία (Τελωνείο Τρικάλων) χωρίς προκήρυξη της θέσης.
Η Α.Λ. είχε υπηρετήσει στο πολιτικό γραφείο βουλευτή της ΝΔ και σημερινού υφυπουργού. Επιλεκτική μετάταξη στο Τελωνείο Αγ. Θεοδώρων χωρίς προκήρυξη της θέσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν παρουσιάστηκε ποτέ στην οργανική της θέση μέχρι σήμερα.
Ιδια περίπτωση με την προηγούμενη ο Δ.Ζ., συνεργάτης άλλου υφυπουργού.
Η Μ.Φ., συνεργάτις υφυπουργού. Επιλεκτική μετάταξη στην Τελωνειακή Υπηρεσία χωρίς προκήρυξη της θέσης και παράλληλα μετάταξη σε ανώτερη κατηγορία από ΔΕ σε ΠΕ.
Ο Σ.Ν., συνεργάτης υφυπουργού. Επιλεκτική μετάταξη στην Τελωνειακή Υπηρεσία χωρίς προκήρυξη της θέσης, αν και είναι εκπαιδευτικός. Στο βιογραφικό του σημείωμα αναφέρει ως προϋπηρεσία ότι ήταν συνεργάτης σε 3 βουλευτές της ΝΔ!
Ο Γ.Α., συνεργάτης ακόμη ενός υφυπουργού, αποσπασμένος στη ΝΔ. Επιλεκτική μετάταξη στην Τελωνειακή Υπηρεσία (Τελωνείο Νίκης) με υποχρέωση παραμονής 10 ετών, αποσπάστηκε στα γραφεία του κόμματος της ΝΔ για τη γραμματειακή του υποστήριξη.
Ο Α.Κ., ανιψιός πρώην γενικού γραμματέα μεγάλου υπουργείου. Επιλεκτική μετάταξη στην Τελωνειακή Υπηρεσία χωρίς προκήρυξη της θέσης.
Τέλος, ερωτηματικά προκαλεί για τη νομιμότητά της η μετάταξη συζύγου υφυπουργού στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΑγνοήθηκαν προσόντα προς εξυπηρέτηση «εκλεκτών»
Το «μεγάλο» πακέτο των μετατάξεων έγινε με την προκήρυξη 61 κενών οργανικών θέσεων στα τελωνεία στις 31/3/2008, ενώ έρχεται και νέο «τσουνάμι» μετατάξεων, καθώς ήδη το υπουργείο Οικονομικών από τις 26/6/2009 με προκήρυξή του προχωρεί στην πλήρωση 385 νέων θέσεων στις τελωνειακές Αρχές της χώρας με μετατάξεις υπαλλήλων από άλλα υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες, ΝΠΔΔ και κρατικά ΝΠΙΔ.
Στην επίμαχη προκήρυξη του 2008 κατατέθηκαν 889 αιτήσεις και επελέγησαν 62 υποψήφιοι για την κάλυψη των προκηρυχθέντων θέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες:
42 εκ των υποψηφίων είχαν πτυχίο Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης που έπρεπε να ληφθεί υπόψη κατά την επιλογή τους. Επελέγησαν μόνο 2!
Μεταξύ των τυπικών προσόντων ήταν η πιστοποίηση γνώσης ηλεκτρονικού υπολογιστή. Από τους 47 ΠΕ που επελέγησαν, οι 36 δεν κατέθεσαν πιστοποίηση γνώσης H/Y.
Ακόμη, μεταξύ των τυπικών προσόντων ήταν η γνώση ξένη γλώσσας. Από τους 47 ΠΕ που επελέγησαν οι 6 δεν κατέθεσαν πτυχίο ξένης γλώσσας, εν αντιθέσει με απορριφθέντες που γνώριζαν 3, 4 ή και 5 ξένες γλώσσες.
Από τους 47 ΠΕ επιτυχόντες, οι 30 κατέθεσαν πτυχίο σχετικό ή παρεμφερές με το αντικείμενο της Τελωνειακής Υπηρεσίας. Χαρακτηριστικά επελέγησαν υποψήφιοι με πτυχία Θεολογίας, Φιλολογίας κ.λπ., δηλαδή καμία σχέση και συνάφεια με την T.Y.
Μεταξύ των επιλεγέντων και εννέα (9) οι οποίοι δεν είχαν τις τυπικές προϋποθέσεις. Ενδεικτική περίπτωση συμβασιούχου έργου (Α.Γ.), που μετατάσσεται από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων στην Τελωνειακή Υπηρεσία ως μόνιμη υπάλληλος κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων.
ΤΟ ΚΟΛΠΟΕφευρίσκουν τα κενά, παρακάμπτουν τη 10ετή παραμονή
«Αδιαφανείς» αποδεικνύονται οι διαδικασίες που εφαρμόζονται στις μετατάξεις των τελωνείων, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών εφευρίσκει «κενά» τα οποία καλύπτει με μετατάξεις από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου προς ικανοποίηση συγγενικών και κομματικών αιτημάτων.
Οι μετατάξεις στις παραμεθόριες περιοχές δεν προκηρύσσονται, με αποτέλεσμα να μη γίνονται γνωστές οι κενές θέσεις και να καλύπτονται από «ημετέρους» που έχουν ευνοϊκή και επιλεκτική πληροφόρηση. Και αυτό γιατί αυτές οι θέσεις του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών είναι από τις πιο προνομιακές του Δημοσίου, καθώς προβλέπουν υψηλότερες αποδοχές σε σύγκριση με άλλα υπουργεία.
Ακολούθως με διάφορα τεχνάσματα (παράνομες αποσπάσεις - μεταθέσεις) καταστρατηγείται η υποχρέωση 10ετούς παραμονής στην παραμεθόριο περιοχή (σύμφωνα με το άρθρο 72 του υπαλληλικού κώδικα), όπως στην περίπτωση της Χ.Μ., που δεν παρουσιάστηκε στο Τελωνείο Σύμης και μετατέθηκε στο Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής.
Αιχμές για «αναξιοκρατία» και «αδιαφάνεια» άφηνε και η ΔΑΚΕ Τελωνείων με ανακοίνωσή της, η οποία αρνήθηκε να νομιμοποιήσει με την παρουσία της στο υπηρεσιακό συμβούλιο τις «αυθαίρετες» και «καταχρηστικές» μετατάξεις - όπως τις χαρακτήριζε.
Τέλος, ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών.
Σε μία μάλιστα περίπτωση, του Τελωνείου Αστακού, αντί για μείωση του προσωπικού και μεταφορά στο Τελωνείο Πάτρας λόγω φόρτου εργασίας όπως αναφέρει σχετική εισήγηση, προκηρύχτηκαν πέντε νέες κενές «φωτογραφικές» οργανικές θέσεις προς μετάταξη σε συνέχεια των δέκα (10) μετατάξεων που είχαν πραγματοποιηθεί πριν από έναν χρόνο.
fimotro


Read more...

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΗΔΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΗΣ Ν.Δ.


Ρεπορτάζ : Γιάννης Λ. Πολίτης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

«Άντε γεια», είπε χθες οριστικά και αμετάκλητα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. ο Γιάννης Μανώλης, τροφοδοτώντας νέο μεγάλο κύκλο εσωστρέφειας σε μια στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση ανακοινώνοντας κάθε μέρα και ένα νέο μέτρο. Μετά τα δωράκια στους ελεύθερους επαγγελματίες, χθες πήρε τη σκυτάλη ο Κωστής Χατζηδάκης για να ανακοινώσει ότι η... Πολιτεία θα επιδοτήσει όσους κάνουν πράσινες επισκευές σε σπίτια και πολυκατοικίες που έχουν χτιστεί πριν από το 1980. Στο εσωκομματικό ακροατήριο, τα μέτρα της κυβέρνησης δεν δείχνουν να συγκινούν τα στελέχη. Στις συζητήσεις της οργανωμένης βάσης κυριαρχεί η νέα δήλωση Μανώλη, στην οποία ανακοινώνει την τελική απόφαση για παραίτηση στις 7 Σεπτεμβρίου. Μια δήλωση που συνοδεύτηκε από την πρόβλεψη ότι «η κυβέρνηση έχει χάσει το παιχνίδι. Ίσως είναι αργά για αλλαγές. Οι αλλαγές και οι πρωτοβουλίες παίρνονται όταν πρέπει. Χρειαζόμαστε ηλεκτροσόκ κι όχι βαλεριάνες», είπε με έμφαση στο Κανάλι 1 ο βουλευτής Αργολίδος, προκαλώντας μεγάλη ενόχληση στη Ρηγίλλης η οποία θεωρεί ότι το σχέδιο της αντεπίθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη και αμέσως μετά το καλοκαίρι στις πρώτες δημοσκοπήσεις η ψαλίδα της διαφοράς με το ΠΑΣΟΚ θα έχει κλείσει. Ρίχνουν λάδι στη φωτιά Δεν είναι όμως μόνο ο Γιάννης Μανώλης που ρίχνει λαδί στη φωτιά. Ο «αρχηγός» της γαλάζιας εξέγερσης των «16» του θεσσαλικού κάμπου, ο γνωστός συνδικαλιστής Θανάσης Κοκκινούλης, κλιμακώνει την αντίδρασή του εναντίον της κυβέρνησης.
ΓΑΛΑΖΙΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗ
Ο «αρχηγός» των «16» του θεσσαλικού κάμπου Θ. Κοκκινούλης συνέχισε την επίθεσή του με υποδείξεις στον Πρωθυπουργό Γιάννης Μανώλης. «Η κυβέρνηση έχει χάσει το παιχνίδι. Ίσως είναι αργά για αλλαγές. Οι αλλαγές και οι πρωτοβουλίες παίρνονται όταν πρέπει. Χρειαζόμαστε ηλεκτροσόκ κι όχι βαλεριάνες», είπε χθες ο βουλευτής Αργολίδας βέρνησης. Χθες έβαλε στο στόχαστρό του τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Βαγγέλη Αντώναρο, «πυροβολώντας» ταυτόχρονα τον Θόδωρο Ρουσόπουλο με τον οποίο είχε βεντέτα στο παρελθόν. Ρωτήθηκε λοιπόν σε συνέντευξή του στον Real FΜ, εάν ο κ. Αντώναρος θα πρέπει να παραμένει στη θέση του μετά τη δήλωσή του ότι δεν γνωρίζει ποιος είναι ο Κοκκινούλης και ο συνδικαλιστής απάντησε: «Κι ο Ρουσόπουλος είπε ότι ντρέπεται για λογαριασμό μου και τώρα μαζεύει βρούβες στο υπόλοιπο Αττικής». Ο συνδικαλιστής συνέχισε την επίθεσή του με υποδείξεις στον Πρωθυπουργό. Αφού είπε πρώτα ότι τα 16 στελέχη της Λάρισας που υπογράφουν την επιστολή που έφθασε στο Μαξίμου μεταφέρουν το κλίμα των ψηφοφόρων της Ν.Δ., κατέληξε: «Ο Πρωθυπουργός να πετάξει τα καρκινώματα που έχουν προσβάλει την ηθική και την κουλτούρα των Ελλήνων σε ό,τι αφορά θέματα ηθικής τάξης». Τελεσίγραφα Θεσσαλονίκης Οι εκρήξεις της βάσης εναντίον της ηγεσίας της Ν.Δ. δεν ξεκίνησαν από τη Λάρισα αλλά από τη Θεσσαλονίκη, τη μητρόπολη του καραμανλισμού. Περισσότερα από 10 στελέχη της συμπρωτεύουσας την περασμένη εβδομάδα έστειλαν τελεσίγραφα στο Μαξίμου ότι πρέπει Πρωθυπουργός να προχωρήσει σύντομα σε ανατροπές. Και διευκρινίζουν ότι αυτό πρέπει να συμβεί πριν ο κ. Καραμανλής ανέβει στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση. Είναι γεγονός ότι η εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ φέτος είναι κομβική εξέλιξη για την πορεία της κυβέρνησης. Υπουργοί, βουλευτές και στελέχη έχουν επενδύσει σε μια άλλη εμφάνιση του Πρωθυπουργού με την οποία θα πάρει τη ρεβάνς για την περσινή ήττα την οποία υπέστη ο ίδιος και η κυβέρνησή του. Η επικεφαλής της νέας ομάδας των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κ. Μ. Γιαννάκου δήλωσε ξεκάθαρα ότι «ΔΕΘ έχει τον συμβολισμό της και είναι μια καμπή». Για τη γαλάζια ανταρσία ρωτήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος απάντησε διαβάζοντας τη φράση του κ. Κοκκινούλη περί καρκινωμάτων: «Τι να σχολιάσω; Νομίζω ότι μιλάει από μόνο του αυτό. Η Ν.Δ. έχει πολύ σοβαρά προβλήματα συνολικά με την ελληνική κοινωνία και όλο και περισσότερο με τα ίδια της τα στελέχη».

fimotro

Read more...

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ...


Ρεπορτάζ : Μίνα Μουστάκα
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Βολές αντισυνταγματικότητας εξαπολύει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την 24ωρη λειτουργία των καμερών, μέτρο το οποίο η κυβέρνηση επικαλούμενη τη δημόσια ασφάλεια έσπευσε να θεσμοθετήσει ερήμην της αρμόδιας Αρχής. Η πολυσέλιδη γνωμοδότηση που θέτει υπό αμφισβήτηση το νέο νομοθετικό οικοδόμημα έρχεται κατόπιν εορτής, παρά το γεγονός ότι... το ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ζητήσει την επιστημονική τοποθέτηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. «Με τη ρύθμιση αυτή καθίσταται αναποτελεσματική η προστασία των προσωπικών δεδομένων, επειδή η πρόταση δεν αναφέρει όρια, κριτήρια ή εξειδικευμένες δράσεις της δημόσιας αρχής και συνεπώς αφήνει ανυπεράσπιστο το υποκείμενο του δικαιώματος. Για τους λόγους αυτούς η ρύθμιση δεν εναρμονίζεται με το Σύνταγμα και τις υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις», καταλήγουν στο διά ταύτα της γνωμοδότησής τους τα μέλη της Αρχής, που όπως αποδείχθηκε απευθύνθηκαν σε ώτα μη ακουόντων. Έστω και ετεροχρονισμένα πάντως, μέσα σε 27 σελίδες περιγράφουν τις γκρίζες ζώνες των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων, που προσκρούουν στο Σύνταγμα και ξεπερνούν τα όρια της πάγιας νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. «Η συνεχής βιντεοεπιτήρηση δημόσιων χώρων ισοδυναμεί με σύστημα αυτόματης μυστικής παρακολούθησης», επισημαίνουν τα μέλη της Αρχής, και αξιολογώντας το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης εντοπίζουν τα «φάουλ» στο νέο νομοθέτημα για τον Μεγάλο Αδερφό. Στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου που αποτέλεσε τον πιλότο για την Αρχή αναφέρεται ότι «η αύξηση της εγκληματικότητας και ιδιαίτερα των εγκλημάτων βίας (εγκλήματα κατά της ζωής, ληστείες, αρπαγές προσώπων, φθορές κ.λπ. καθώς και η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται από τους δράστες καθιστούν ιδιαίτερα δυσχερή την αποτελεσματική δράση των διωκτικών αρχών. Για τους λόγους αυτούς θεωρείται αναγκαία η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και ειδικότερα η χρήση ειδικών τεχνικών μέσων καταγραφής εικόνας και ήχου (καμερών) από δημόσιους χώρους με σκοπό την πρόληψη και καταστολή εγκλημάτων, ιδίως εκείνων που στρέφονται κατά της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Το συγκεκριμένο μέτρο θα ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια των πολιτών, καθώς θα διευκολυνθεί το έργο των διωκτικών αρχών μέσω της ευχερέστερης συλλογής αποδεικτικών στοιχείων». Με ορίζοντα το Σύνταγμα αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Αρχή βάζει ως όριο της ελευθερίας του κοινού νομοθέτη τις θεμελιώδεις αρχές, όπως «η αρχή του σκοπού και της αναλογικότητας και η απαγόρευση της επεξεργασίας ευαίσθητων δεδομένων, η κατοχύρωση δικαιωμάτων των υποκειμένων των δεδομένων, καθώς και η ανάθεση του ελέγχου τήρησης των παραπάνω κανόνων σε ανεξάρτητη αρχή». Και επισημαίνοντας τις συνταγματικές παγίδες του νομοθετικού εγχειρήματος συμπληρώνει ότι «η καταγραφή εικόνας και ήχου από δημόσιους χώρους συνιστά επέμβαση στην ιδιωτική ζωή των προσώπων και η νομοθετική διάταξη που την προβλέπει θα πρέπει να έχει τα ειδικά εκείνα χαρακτηριστικά τα οποία έχουν διαπλαστεί από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Από την απλή και μόνο παράθεση των ποιοτικών χαρακτηριστικών εκτιμάται ότι η προτεινόμενη ρύθμιση δεν εναρμονίζεται με το νομολογιακό αυτό κεκτημένο». Για την πληρότητα της επιστημονικής τους τοποθέτησης τα μέλη της Αρχής στρέφουν τους προβολείς της γνωμοδότησής τους και σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου έχουν ληφθεί ανάλογα μέτρα, αφού προηγουμένως όμως με νόμο προσδιορίζονται με ακρίβεια οι σκοποί της εγκατάστασης των καμερών και τίθεται ως απαραίτητη προϋπόθεση η εποπτεία από τις αντίστοιχες Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

fimotro

Read more...

ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ Η ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ


Ρεπορτάζ : Μάρθα Καϊτανίδη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Στην εντατική νοσηλεύονται τρεις άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον νέο ιό Α, μεταξύ των οποίων και μία 16χρονη κοπέλα, με κοινό παρονομαστή σοβαρή επιπλοκή στο αναπνευστικό σύστημα. Η τριήμερη καθυστέρηση αποστολής δείγματος απο τους υπεύθυνους του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στο Παστέρ δημιουργεί έντονα ερωτηματικά για την οργάνωση των νοσοκομείων απέναντι στην... απειλή της νέας γρίπης. Ειδικότερα, την περασμένη Παρασκευή ένας 42χρονος Βορειοηπειρώτης πήγε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Κρήτης, καθώς εμφάνισε συμπτώματα νέας γρίπης. Εκεί, οι γιατροί έλαβαν επίχρισμα από τον ασθενή, το βιολογικό υλικό ωστόσο εστάλη στα εργαστήρια της Αθήνας με καθυστέρηση τριών ημερών! Σημειώνεται πάντως, πως έως χτες το απόγευμα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθούσε να υποβαθμίσει το όλο ζήτημα, καθώς ναι μεν παραδέχτηκε πως υπήρξε μια καθυστέρηση στην αποστολή του δείγματος, έκανε ωστόσο λόγο για αργοπορία μισής ημέρας... Η δήλωση του διευθυντή ερευνών του Παστέρ, ιολόγου κ. Ανδρέα Μεντή στον τηλεοπτικό σταθμό Μega διέψευσε τους ισχυρισμούς του υπουργείου Υγείας, υπογραμμίζοντας πως το επίχρισμα έφτασε στα εργαστήρια του Παστέρ τη Δευτέρα. Όπως είπε, το απόγευμα της ίδιας ημέρας κοινοποιήθηκε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων πως το δείγμα βγήκε θετικό. Στο μεταξύ, η κατάσταση της υγείας του 42χρονου επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα να μεταφερθεί με αναπνευστική ανεπάρκεια τη Δευτέρα το βράδυ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «η κλινική εικόνα του επιδεινώθηκε ραγδαία και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση». Ολιγωρία Η αποκάλυψη της ολιγωρίας αυξάνει τα ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι έτοιμο το Εθνικό Σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει τη νέα γρίπη, δεδομένου πως το επόμενο διάστημα αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων λόγω της αυξημένης τουριστικής περιόδου αλλά και των κλιματικών συνθηκών που ευνοούν τη μετάδοση του ιού το φθινόπωρο. Επιπλέον, επαναφέρεται εκ νέου το θέμα του φόρτου εργασίας που επωμίζονται τα δύο εργαστήρια ελέγχου των πιθανών κρουσμάτων- το Παστέρ και της Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται δε, πως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης έχει αιτηθεί να λάβει τη σχετική πιστοποίηση, καθώς διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό και άρα είναι σε θέση να καλύπτει τις ανάγκες της Νότιας Ελλάδας αντί να στέλνει τα δείγματα στο Ινστιτούτο της Αθήνας. Αρμόδιοι του νοσοκομείου έλεγαν ωστόσο χτες πως πρόκειται για χρονοβόρα υπόθεση, καθώς πρέπει να ακολουθηθούν επιστημονικά πρωτόκολλα, που ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Αριστείδης Καλογερόπουλος δήλωσε χτες στα «ΝΕΑ» πως έως τώρα δεν ήταν απαραίτητο να ενεργοποιηθούν περισσότε ρα εργαστήρια, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να γίνεται «οικονομία» δυνάμεων στην περίπτωση που ενταθεί τόσο η διασπορά όσο και η ένταση του ιού. Πάντως, δόθηκε εντολή για διεξαγωγή έρευνας στο Βενιζέλειο ώστε να διαπιστωθούν οι αιτίες της πρωτοφανούς αργοπορίας. Μάλιστα, πηγές ανέφεραν πως δεν πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση καθυστέρησης σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο νοσοκομείο. Σοβαρά η 16χρονη Μία 16χρονη κοπέλα είναι διασωληνωμένη από τη Δευτέρα το απόγευμα στο Παίδων Πεντέλης, καθώς παρουσίαζε διάχυτη πνευμονική βλάβη. Ειδικότερα, η νεαρή Βρετανίδα που παραθέριζε στην Κεφαλονιά απευθύνθηκε σε γιατρούς του νησιού την Κυριακή. Τα συμπτώματα που παρουσίαζε έβαλαν σε υποψίες τους ειδικούς, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί άμεσα στην Αθήνα- και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και από εκεί στο Παίδων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, το νεαρό κορίτσι παρουσιάζει βαριά αναπνευστική δυσχέρεια, γεγονός που κάνει τους θεράποντες ιατρούς της να χαρακτηρίζουν την κατάστασή της κρίσιμη, παρ΄ όλο που έως χτες αργά το βράδυ παρουσίαζε τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης. Ανησυχία για τον 33χρονο Κρίσιμη όμως παραμένει και η κατάσταση του 33χρονου άντρα που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης από την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από αναπνευστική ανεπάρκεια ο ασθενής παρουσίασε τα τελευταία 24ωρα και νεφρική ανεπάρκεια, εξέλιξη που ανησυχεί ιδιαίτερα τους θεράποντες ιατρούς του.
fimotro


Read more...

ΠΡΟΣ ΑΝΑΒΟΛΗ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΝΑΡΞΗ


Ρεπορτάζ : Μιχάλης Νιβολιανίτης

Mε πέντε σενάρια που θα εναρμονίζονται με τα δεδομένα που θα υπάρχουν όσον αφορά την εξέλιξη της νέας γρίπης στην αρχή του έτους, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκειά του, βαδίζει το υπουργείο Παιδείας εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. Oπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπ. Παιδείας Aρης Σπηλιωτόπουλος με την πρόεδρο του Eθνικού Eπιστημονικού και Eπιχειρησιακού Συμβουλίου για την... αντιμετώπιση της νέας γρίπης, θα ακολουθήσει τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» όσον αφορά στην προοπτική του «λουκέτου» για κάποιο χρονικό διάστημα στα σχολεία εξαιτίας της νέας γρίπης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο που έχει καταρτιστεί για τα σχολεία προβλέπονται -μεταξύ άλλων- τα εξής:
Oι μαθητές και οι γονείς θα ενημερωθούν για να εφαρμόζουν αυστηρούς κανόνες υγιεινής, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες για τη μετάδοση της γρίπης.
Στην περίπτωση που παρατηρηθεί τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα, τότε είναι πιθανό να εξεταστεί η αναβολή έναρξης του σχολικού έτους για όσο διάστημα χρειαστεί.
Aν η κατάσταση με τον ιό της νέας γρίπης είναι ελεγχόμενη στις αρχές Σεπτεμβρίου, τότε οι σχολικές μονάδες θα ανοίξουν κανονικά και εν συνεχεία θα επανεξετάζεται το θέμα ανά περιοχή ή ακόμη και σχολική μονάδα.
Eίναι πιθανό να παρθούν αποφάσεις στη διάρκεια του σχολικού έτους για «λουκέτο» σε ορισμένα σχολεία ή ακόμη και δημοτικά διαμερίσματα, στα οποία θα έχει καταγραφεί ένα ή και περισσότερα κρούσματα.
H χρονική περίοδος στην οποία θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της γρίπης και από τις οδηγίες που θα δίνονται από το υπουργείο Yγείας και τους ειδικούς επιστήμονες.
ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Αναπροσαρμογή του σχεδίου, εάν αλλάξουν τα δεδομένα
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε χθες με την κ. Γιαμαρέλλου υποστήριξε ότι οι όποιες αποφάσεις παρθούν το προσεχές διάστημα, θα είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις που θα υπάρχουν με τον ιό αλλά και τις κατευθύνσεις από τους ειδικούς επιστήμονες.
Πάντως, ο κ. Σπηλιωτόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, επισημαίνοντας ότι στην παρούσα συγκυρία δεν δικαιολογείται να κλείσουν τα σχολεία. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αναπροσαρμογή του σχεδίου για τα σχολεία, σε περίπτωση που αλλάξουν τα δεδομένα με την εξάπλωση της νέας γρίπης.
«Eμείς, σαν υπουργείο Παιδείας, εκπέμπουμε ένα μήνυμα ψυχραιμίας και σύνεσης. Δεν χρειάζεται κανένας απολύτως πανικός, η κατάσταση στη χώρα μας είναι αρκετά καλή ή τουλάχιστον καλύτερη από άλλες χώρες της Eυρωπαϊκής Eνωσης», δήλωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος μετά τη συνάντηση. O υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν είμαστε σε φάση που μπορούμε να πάρουμε κάποιες βεβιασμένες αποφάσεις και ξεκαθάρισε ότι από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για να μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα πιθανά σενάρια.
Aναφορικά με το θέμα που απασχολεί σχεδόν όλες τις ελληνικές οικογένειες, αν δηλαδή θα καθυστερήσει η έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο υπουργός δήλωσε πως «αυτήν τη στιγμή μία τέτοια απόφαση δεν δικαιολογείται», και πρόσθεσε: «Aυτό, βεβαίως, δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον, αν τα δεδομένα αλλάξουν».
Eρωτηθείς για το αν συζήτησε με την κ. Γιαμαρέλλου και για την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν τα σχολεία ως χώροι εμβολιασμού όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για άλλες ομάδες πληθυσμού, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι «είναι λογικό να έχουμε συζητήσει πάρα πολλά, όπως είναι λογικό να περιοριστώ σε αυτά που έχω πει».
ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Aγωνία επικρατεί όμως και στις τάξεις των εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα, καθώς ακόμη δεν έχει υπάρξει ενημέρωση ή κάποια κατευθυντήρια γραμμή για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. H αγωνία αυτή ήταν ξεκάθαρη και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, στη Nομαρχία Πειραιά, με την παρουσία εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας. O νομάρχης Πειραιά Γιάννης Mίχας τόνισε ότι η νομαρχία έχει ήδη προχωρήσει στη σύνταξη τοπικού σχεδίου δράσης, το οποίο θέτει στη διαβούλευση με δημάρχους, αλλά και με την ιατρική και εκπαιδευτική κοινότητα.

fimotro.

Read more...

Η απάντηση του Σπ. Σπυρίδωνα...


...για το "συνδικάτο του εγκλήματος"

.
.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Πάτρα, 28/07/2009
ΠΡΟΣ: Blog «ΑΔΙΑΚΡΙΤΟΣ.GR»
“Κύριοι, Σε σχέση με σημερινά δημοσιεύματά σας που εμπλέκουν το όνομά μου στη γνωστή υπόθεση του αποκαλούμενου «συνδικάτου του εγκλήματος», δηλώνω κατηγορηματικά προς πάσα κατεύθυνση ότι:

1. Η εταιρεία του κατηγορουμένου Γ. Τρομπούκη, δεν έχει αναλάβει ποτέ κανένα έργο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τουλάχιστον επί της θητείας μου (δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2006).
2. Εάν οποιοσδήποτε διαθέτει έστω και το παραμικρό στοιχείο περί του αντιθέτου, παρακαλώ να το γνωστοποιήσει αμέσως στη δικαιοσύνη.
Με τιμή,
O Γενικός Γραμματέας
Σπύρος Σπυρίδων”



Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...



TO BHMA:Επίδομα... ψήφου! για πόρτες, παράθυρα, ταράτσες
Παρά το ρεκόρ του ελλείμματος που ξεπέρασε τα 17,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική των επιδοτήσεων θυμίζοντας ότι το ενδεχόμενο πρόωρης ...
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κόλαφος για τις κάμερες.
Η Αρχή Προστασίας κάνει φύλλο και φτερό τον νόμο Δένδια.




ΤΑ ΝΕΑ: Μισά κίνητρα για «πράσινα» σπίτια
Μισές... επιδοτήσεις για εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση ενώ το πρόγραμμα αφορά μόνο κατοικίες σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 1.500 ευρώ.



nonews-news.

Read more...

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΚΑΝΤΑΝΤΙΑ...


Πολιτικό unfair. Στις υπηρεσίες του Μαξίμου. Ο Παπούλιας δεν έχει πει ποτέ ότι ενδιαφέρεται για νέα θητεία. Έβαλαν σε εισαγωγικά υποτιθέμενη δήλωσή του την οποία δεν έκανε ποτέ. Τον χρησιμοποιούν για να πουλήσουν εξυπηρέτηση στους παρατρεχάμενους του Καραμανλή. Χρησιμοποιούν τον ανώτατο Πολιτειακό παράγοντα για να επιβιώσουν επειδή έχουν καταλάβει τι συμβαίνει. Απαράδεκτη δημοσιογραφία, η οποία θα μπορούσε να δικαιολογηθεί λόγω της άγνοιάς τους με το πολιτικό ρεπορτάζ. Επειδή όμως εκτελούν συμβόλαια κατά παραγγελία του Μαξίμου για να πάρουν κρατικές διαφημίσεις, το ρεπορτάζ μυρίζει "συμβόλαιο με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους". Ντροπή και κατάντια...
fimotro


Read more...