Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Τέλος στον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη;





Του Μιχάλη Μένικου

Η Βουλγαρία ξεκινάει τη μάχη κατά της διαφθοράς και θα τη συνεχίσει μέχρι να υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα, αλλά είναι πολύ πιθανό να ακυρώσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα κατασκευής του πετρελαιαγωγού αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης (συμμετέχουν Ρωσία - Ελλάδα - Βουλγαρία) και στο πρόγραμμα κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε ( συμμετέχουν Βουλγαρία –Ρωσία ). Οι δύο αυτές σημαντικές ειδήσεις, μας έρχονται από τη γειτονική Βουλγαρία. Κομιστής τους, η έγκυρη βρετανική εφημερίδα Financial Times και η ανταποκρίτρια τους στην Αθήνα Κέριν Χόουπ.

Την υπόσχεση για την έναρξη μιας ουσιαστικής μάχης κατά της διαφθοράς μέχρι να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα, έδωσε ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ κατά την τελετή της ορκωμοσίας της κυβέρνησης του στη Βουλγαρική Βουλή. Την εκτίμηση, ότι η Βουλγαρία θα παραιτηθεί πιθανότατα από τα δύο μεγάλα προγράμματα (projects) α) του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης προϋπολογισμού 1 δις ευρώ και β) του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε προϋπολογισμού 4 δις ευρώ, έκανε ο Συμεών Ντιάνκοφ, οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, που είχε διατελέσει και Υπουργός Οικονομικών. Ο κ Ντιάνκοφ αναφερόμενος στα δύο αυτά οικονομικά προγράμματα και επικαλούμενος τις σοβαρότατες συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είπε συγκεκριμένα: « Σε εποχές κρίσης πράγματα γίνονται και άλλα δεν γίνονται… Δεν διαθέτουμε τους οικονομικούς πόρους για να υλοποιήσουμε αυτά προγράμματα (projects)».

Η εκτίμηση του κ. Ντιάνκοφ σύμφωνα με πολλούς αναλυτές δεν είναι εξωπραγματική. Αντίθετα, με δεδομένη την τραγική οικονομική κατάσταση της Βουλγαρίας, και την έκταση που έχει πάρει η διαφθορά στην γειτονική χώρα τείνει να γίνει ρεαλιστική.

Η εκτίμηση του όπως λένε άλλοι αναλυτές στηρίζεται στο εξής επιχείρημα. Που θα βρει η Βουλγαρία τα κονδύλια αυτά των 5δις ευρώ(!), όταν πέρυσι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάγωσε εξαιτίας της διαφθοράς κονδύλια που εδικαιούτο ύψους 200 εκ ευρώ !;

Εάν φυσικά η φαινομενικά ρεαλιστική αυτή εκτίμηση του Βούλγαρου οικονομολόγου επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει την απαρχή ενός πολύ κακού σεναρίου για την Αθήνα και τη Μόσχα, που έχουν επενδύσει στην «γεωστρατηγική θέση» των συμμετεχόντων στην περιοχή, παρότι η Αθήνα δίνει την εντύπωση ότι είχε λάβει το τελευταίο διάστημα πολλαπλά μηνύματα για μια τέτοια πιθανή εξέλιξη. Η χθεσινή ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, επιβεβαίωνε την λήψη τέτοιου είδους ανησυχητικών μηνυμάτων από την γείτονα χώρα. Ο Υπουργός μίλησε για φημολογία, και δεν παρέλειψε να εκφράσει την πεποίθηση του, ότι το έργο θα εξελιχθεί και θα εκτελεστεί ομαλά. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να μιλήσει διαφορετικά. Ούτε να κάνει δημόσια υποθέσεις. Υποθέσεις κάνουν μόνο κάποιοι αναλυτές, που εκτιμούν ότι αν η Βουλγαρία ακυρώσει τα δύο αυτά προγράμματα, η Ρωσία, εκτός από την Ελλάδα, θα βγει αυτομάτως από το γεωστρατηγικό ενεργειακό πεδίο της νότιο-ανατολικής Ευρώπης.

Αυτές βέβαια, είναι προς το παρόν υποθέσεις. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αργά ή γρήγορα θα φανεί αν οι προθέσεις της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης στο θέμα του αγωγού συμπέσουν με τις εκτιμήσεις του κ. Ντιάνκοφ

newstrap

Δεν υπάρχουν σχόλια: