Τη Δευτέρα φθάνει στην Αθήνα η τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ), η οποία θα περάσει από όλα τα κρίσιμα υπουργεία για να ελέγξει την πορεία των μέτρων.
Σύμφωνα με τα δημοσίευματα, το κλιμάκιο θα παραμείνει μέχρι τις 18 του μήνα και εκτός από το υπουργείο Οικονομικών θα επισκεφθεί τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομίας, Αμυνας, Υγείας, Υποδομών, αλλά και ασφαλιστικά ταμεία. Για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης, το κλιμάκιο θα επανέλθει στα τέλη Ιουλίου, οπότε και θα συνταχθεί η πρώτη κρίσιμη έκθεση προόδου.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι και η δεύτερη και η τρίτη δόση του «πακέτου» στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι εξασφαλισμένες, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει την απόλυτη βούλησή της και την ικανότητά της να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση.
Ακόμη, τόνισε ότι το πρόγραμμα πάει καλά, επικαλούμενος τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου που απεικονίζουν στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού μια πάρα πολύ σημαντική μείωση του ελλείμματος 39%. Η μείωση - όπως εξήγησε - βασίζεται σε μια αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού κατά (πάνω από) 8% - η οποία υπολείπεται μεν λίγο από τους στόχους, υπερκαλύπτεται δε από μια πολύ σημαντική μείωση των δαπανών που ξεπερνά το 10%, πολύ πάνω δηλαδή από το στόχο.
«Είμαστε λοιπόν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι προχωρώντας με αυτό το ρυθμό και γνωρίζοντας ότι τίποτα δεν έχει κερδηθεί μέχρι τέλος του έτους, θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί, για μείωση του ελλείμματος κατά 40%, από το 13,6% του ΑΕΠ στο 8,1% . Προχωράμε καλά και ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει», ανέφερε.
Σχετικά με τα έσοδα του ΦΠΑ, ο υπουργός δήλωσε ότι αυξήθηκαν, αποδίδοντας μέρος της αύξησης στο κίνητρο για την συγκέντρωση των αποδείξεων.
Ωστόσο, σημείωσε ότι εκείνο που πρέπει να προσεχθεί περισσότερο είναι τα έσοδα, καθώς οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί έχουν περιθώρια βελτίωσης.
Στο ζήτημα σχετικά με την ύφεση, επικαλέστηκε τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου για το ΑΕΠ που δείχνουν ότι έπεσε 2,5%, ενώ η πρόβλεψη ήταν για ύφεση 4%, γεγονός που αποτελεί «ένδειξη ότι ίσως τα πράγματα είναι καλύτερα από αυτά τα οποία υπολογίζουμε». Οπως ανέφερε, σε αυτό συντείνουν μια σειρά από δείκτες για την αύξηση των εξαγωγών, μείωση εισαγωγών, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, αύξηση όγκου του λιανικού εμπορίου και μία αίσθηση ότι η εμπιστοσύνη αρχίζει και επανέρχεται.
«Οι δαπάνες κινούνται σε ικανοποιητικό βαθμό. Αν αυξηθούν λίγο τα έσοδα και παραμείνουν στα ίδια ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΟΤΑ, ΑΕΙ και συγκοινωνιακοί φορείς, τότε θα είμαστε εντός του στόχου 8,1% του ελλείμματος», επισήμανε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στην Ελευθεροτυπία, θέλοντας να περιγράψει τη σημερινή κατάσταση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τρόικα θα εστιάσει στην πορεία των δράσεων της κυβέρνησης, καθώς από τις 23 ενέργειες έχουν υλοποιηθεί οι 14 και βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες 9, μεταξύ αυτών και το ασφαλιστικό. Επίσης, στο μικροσκόπιό της θα βρεθούν τα έσοδα, καθώς τον Ιούνιο πρέπει να εξευρεθούν 5,3 δισ. ευρώ, ο ΦΠΑ, οι μηνιαίοι προϋπολογισμοί των υπουργείων, οι κρατικές προμήθειες και τα οικονομικά μεγέθη των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των ΟΤΑ, των ΑΕΙ-ΤΕΙ και των συγκοινωνιακών φορέων.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, θα ελεγχθεί και το νομοσχέδιο με το οποίο συστήνεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Κατά το δημοσίευμα, μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Αυτή τη στιγμή το σχέδιο νόμου βρίσκεται στα γραφεία της ΕΚΤ, για να κάνει τις όποιες παρατηρήσεις έχει. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η δημιουργία του Ταμείου θα θωρακίσει περαιτέρω το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έστειλε, από τη Βιέννη, ηχηρό μήνυμα στις Κασσάνδρες που προβλέπουν χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδο από την ευρωζώνη, λέγοντας ότι είναι «ανοησίες και επικίνδυνες πρακτικές». «Η κυβέρνηση πήρε τα μέτρα, προχωρά σε αλλαγές και με το πακέτο του μηχανισμού στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, ασκεί μια πολιτική ώστε να αποφύγουμε την πτώχευση και να αποκλείσουμε την έξοδο από την Ευρωζώνη», ανέφερε.
Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι είναι ορατά τα πρώτα σημάδια στροφής και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την Στατιστική Υπηρεσία, το φορολογικό σύστημα, τις αλλαγές στην δημόσια διοίκηση με την ανάρτηση των αποφάσεων στο Διαδίκτυο, καθώς και τις Εξεταστικές Επιτροπές, με σκοπό την διαφάνεια στον δημόσιο βίο.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού στην Ελλάδα, τους πρώτους πέντε μήνες του 2010, έχει δρομολογηθεί σωστά.
.nooz.gr
Read more...