Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Ο Παπαθανασίου νοίκιαζε το σπίτι του στον άνθρωπο της Siemens


Ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου νοίκιαζε ένα από τα διαμερίσματα που κατέχει στον ισχυρό άνθρωπο της siemens, τον Ρ.Φίσερ. Σύμφωνα με....

την εφημερίδα "RealNews" ο πρώην υπουργός είχε δώσει το σπίτι του στον άνθρωπο της siemens. Κατά τα άλλα δεν έχουν σχέση με την siemens. Όλοι μαζί ήταν μια ωραία ατμόσφαιρα.



Read more...

Παπαδήμος εν όψει..


Είτε φανερή, είτε υπόγεια η αντιπαράθεση του κ. Παπακωνσταντίνου με την κ. Κατσέλη συνεχίζεται αμείωτη.Με την πρώτη ευκαιρία ανταλάσσουν αιχμές και υπαινιγμούς για την άνοδο του πληθωρισμού, των τιμών και την απουσία στοιχειώδους αναπτυξιακής πολιτικής.
Η ελληνική οικονομία βυθίζεται ολοένα και πιό πολύ στην ύφεση και ο ελληνικός λαός έκπληκτος και αποσβολωμένος παρακολουθεί το ηγετικό δίδυμο της οικονομίας να αναλίσκεται σε παιχνίδια εξουσίας. Κατόπιν τούτων ο αχαμνός κ. Παπακωνσταντίνου απορεί και εξεγείρεται για τα αρνητικά σενάρια που διατυπώνονται εις βάρος των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.Ο δε κ. Παπανδρέου αρνείται να δώσει λύση στις διαφωνίες των επιτελών της οικονομίας και αναζητά τη διέξοδο στην προώθηση του κ. Παπαδήμου στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης με ευθύνη τα θέματα οικονομίας και την εκπροσώπηση στην Ευρώπη και τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και φόρα. Οι πιέσεις προς τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεχίζονται αμείωτες και σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι πλέον τόσο αρνητικός όσο στο πρόσφατο παρελθόν.
Ο κ. Παπαδήμος προαλοίφεται για Β΄ αντιπρόεδρος με τον κ. Πάγκαλο να χάνει αρμοδιότητες αλλά να διατηρεί την θέση του Α΄ αντιπροέδρου.


Read more...

Σύσκεψη αγροτικών φορέων παρουσία Καρχιμάκη-Σαχινίδη

.nooz.gr
«Είμαστε αποφασισμένοι να χτίσουμε γέφυρα εμπιστοσύνης μεταξύ των αγροτών και του υπουργείου», δήλωσε από την Ελασσόνα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη αγροτικών φορέων της περιοχής, παρουσία και του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε το εισόδημα του Έλληνα αγρότη, αλλά, αυτή τη φορά, αυτό θα γίνει με κανόνες και αρχές», είπε ο κ. Καρχιμάκης και παράλληλα, εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι πολιτικές, που εφαρμόζει το υπουργείο, θα αποδώσουν.

Ακόμη, ανέφερε ότι «παλαιότερα οι πολιτικές που εφαρμόζοντας, ήταν χωρίς σχέδιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και πολλές σπατάλες».

Σχετικά με τις επιδοτήσεις τις αποχημιώσεις των αγροτών, παρατήρησε ότι η πολιτική, που ακολουθήθηκε, είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί ο αγροτικός κόσμος σε μια αντιπαραγωγική λογική. «Αυτό, πρέπει να το ανατρέψουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαχινίδης είπε ότι υπάρχει μια μόνιμα ανοιχτή γραμμή μεταξύ των δύο υπουργείων για την καλύτερη αντιμετώπιση εξειδικευμένων θεμάτων.

Σχολιάζοντας το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, υπογράμμισε ότι η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά, απλά, διενεργούνται έλεγχοι για να διαπιστωθεί η ύπαρξη τυχόν τιμολογίων, γι΄ αυτό και σημειώνεται μικρή καθυστέρηση. Μάλιστα, επισήμανε ότι για τον Μάιο η επιστροφή του ΦΠΑ ανήλθε στα 480 εκατομμύρια ευρώ.
Read more...

Ο βουλγαρικός Τύπος για την εγκατάλειψη του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

nooz.gr
Στην πρόθεση της βουλγαρικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης επικεντρώθηκε ο Τύπος της χώρας.

Στα εκτενή ρεπορτάζ επισημαίνεται η εκτίμηση του πρώην υπουργού Ενέργειας Ρούμεν Οβτσάροφ, ότι παρόμοια κίνηση δεν εξυπηρετεί τα βουλγαρικά αλλά τα αμερικανικά συμφέροντα.

Επίσης, αναφέρονται δηλώσεις, με της οποίες διάφοροι εκπρόσωποι του κεντροδεξιού Γαλάζιου Συνασπισμού εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράσταση τους με τις δηλώσεις περί της αποχώρησης της Βουλγαρίας από το Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, την οποία οι Βούλγαροι «γαλάζιοι» έχουν αναδείξει σε προγραμματικό στόχο της κεντροδεξιάς συμμαχίας τους.

«Ο Μπορίσοφ σταμάτησε ενεργειακά σχέδια», «Ο Μπόικο σταμάτησε τον αγωγό, ο Τράιτσο αρνείται», «Ο αγωγός μέχρι την Ελλάδα παγώνει λόγω του κινδύνου διαρροής», είναι μερικοί από τους τίτλους των δημοσιευμάτων.

«Τι τον θέλουμε πράγματι τον αγωγό αυτό», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Τρουντ, υπό τον οποίο ο σχολιογράφος Πλάμεν Έντσεφ υποστηρίζει, ότι «ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ έχει απόλυτο δίκιο».

«Παράφρονη προσωπική απόφαση, με την οποία ο πρωθυπουργός συνεχίζει την πολιτική του που σπέρνει χάος στη Βουλγαρία» αποκάλεσε από την πλευρά του ο Σεργκεί Στανίσεφ (παρουσία του οποίου υπογράφτηκε η τριμερής συμφωνία κατασκευής του αγωγού στην Αθήνα εδώ και μερικά χρόνια).

Ο αρχηγός της αριστερής αντιπολίτευσης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα 24 Ώρες, κάλεσε τον πρωθυπουργό να αλλάξει γνώμη, επειδή «στην αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει όλη την ευθύνη για την αναπόφευκτη δραστική άνοδο των τιμών των ενεργειακών πόρων και του ρεύματος, τους οποίους η Βουλγαρία θα αναγκαστεί να αγοράζει από τους γείτονες της».

«Αναρωτιέμαι ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο κ. Μπορίσοφ με αυτή την προσωπική απόφαση του», αναφέρει στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός, επισημαίνοντας, ότι παρόμοια μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια αγγίζουν και θέματα εθνικής ασφάλειας και προειδοποίησε ότι πέρα από τις μεγάλες οικονομικές απώλειες, η Σόφια ριψοκινδυνεύει και σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων της με τη Μόσχα.

Read more...

Παπανδρέου: Να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο

Την εγκατάλειψη της κακοδιαχείρισης της προηγούμενης κυβέρνησης και την πλήρη αναδόμηση της οικονομίας, ως καθήκον, καθώς και την ανάγκη επένδυσης στο ανθρώπινο κεφάλαιο και ύπαρξης του κοινωνικού κράτους, τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε μακρά συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της έγκυρης αυστριακής εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ», διαβεβαιώνοντας πως η Ελλάδα δεν κινδυνεύει πλέον από χρεοκοπία.

Στην ολοσέλιδη (μεγάλου σχήματος) συνέντευξή του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος χθες βράδυ επευφημήθηκε από εκατοντάδες κορυφαίους εκπροσώπους διεθνών τραπεζικών και χρηματοικονομικών ιδρυμάτων, ως κεντρικός εισηγητής στο εαρινό συνέδριο του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοικονομικών στη Βιέννη, ζητά από την Ευρώπη να μην προβεί σε εξοντωτικές οικονομίες, αλλά να επενδύσει για την ανάπτυξή της και, προκειμένου να αποκτήσει πόρους, να θεσπίσει φόρους χρηματοοικονομικών συναλλαγών και να προχωρήσει στην έκδοση Ευρωομολόγων.

Αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ο πρωθυπουργός τονίζει πως η Ελλάδα διαθέτει προϊόντα για εξειδικευμένες αγορές -μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον τουρισμό, στη γεωργία, στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- αλλά και με τον μεγάλο αριθμό άριστα εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού, δυνατότητες που άφησαν ανεκμετάλλευτες και δεν επένδυσαν σε αυτές, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προκαλώντας πολλά χρέη χωρίς τη δημιουργία ανταγωνιστικής οικονομίας.

Ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα για να αποτραπεί η απειλή κινδύνου απώλειας της δουλειάς, της σύνταξής τους και του ευρώ, με την οποία ζουν εδώ και οκτώ μήνες οι Έλληνες που ταράζονται από φημολογίες και φόβους».

Σημειώνει την ανάγκη πως, πέρα από τις μειώσεις στη δημόσια διοίκηση και στα χρέη σε εθνικό επίπεδο, θα πρέπει να εξεταστούν οι δυνατότητες επενδύσεων από την Ευρώπη και να αναδειχθεί ο φυσικός πλούτος. Ο ίδιος, δε, συζήτησε με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, την επιβολή φόρου χρηματοικονομικών συναλλαγών, φόρου εκπομπής ρύπων, την εισαγωγή euro-bonds ως ευρωπαϊκή πηγή εσόδων για υποδομές και εκπαίδευση, αλλά και τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τις τράπεζες, προκειμένου αυτές να αρχίσουν πάλι να επενδύουν.

Επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη», ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρει ότι, κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Ευρώπη αντέδρασε γρήγορα και συνεργάστηκε, «η ιδέα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι πραγματική και ήταν πολύ βασικό να γίνει αυτό ορατό, καθώς πολλές διακυμάνσεις οφείλονταν στον ισχυρισμό ότι η Ευρώπη δεν ήταν ικανή να αντιδράσει».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου εκφράζει την άποψη πως μέσα στους περασμένους μήνες υπήρξε πληθώρα δυσκολιών, αλλά η περίοδος των αποφάσεων για τη λιτότητα ήταν η σκληρότερη. «Όμως, από την άλλη πλευρά, ορισμένες φορές απαιτείται η λήψη δύσκολων αποφάσεων», λέει.

Η συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στη «Ντερ Στάνταρντ» συνοδεύεται από βιογραφικό και φωτογραφία του, στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας καθώς και από διάφορες επισημάνσεις από την πλευρά των δύο συντακτών της εφημερίδας, όπως για τα προβλήματα με τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι οι Σοσιαλιστές αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση και τα γεγονότα, που επακολούθησαν.

i-reportergr

Read more...

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΜΙΖΟΚΟΜΜΑΤΩΝ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Μιλώντας σε εκδήλωση του Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ με θέμα:
«ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΥΚΛΟ»

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΜΙΖΟΚΟΜΜΑΤΩΝ
ΟΧΙ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΧΛΟ



Το ζητούμενο σήμερα είναι η καλλιέργεια η απόκτηση μιας νέας σύγχρονης, δημοκρατικής, Πολιτικής Παιδείας που θα αποτρέπει την ανακύκλωση της χώρας στις δομές μιας διεφθαρμένης πολιτικής και διεφθαρμένης οικονομίας.

Αυτό απαιτεί δημόσιες συζητήσεις Ελληνικού τύπου, της Αγοράς δηλαδή, όπως αυτή που οργανώσατε σήμερα. Σε περιόδους όπως αυτή οι νέοι άνθρωποι, οι σπουδαστές, οι φοιτητές, οι πανεπιστημιακοί, σκέφτονται, συζητούν γεμίζουν τα αμφιθέατρα.

Το ένοχο και ανίκανο μεταπολιτευτικό πολιτικό προσωπικό με τους μηχανισμούς του αποτρέπει, απαγορεύει αυτόν τον δρόμο. Γιατί στόχος είναι η αυτοαθώωση, η αυτοσυντήρηση του, η διατήρηση των παθολογικών δομών.

Έτσι ο όχλος, οι καημακάμηδες, οι μπέηδες κόντηδες, οι σύγχρονοι κοτζαμπάσηδες αυτό που ονομάζω Τούρκο Μπαρόκ θέλουν και προσφέρουν γκιλοτίνες, κρεμάλες, κεφάλια και αίμα. Τον Τσουκάτο, τον Άκη, τον Μαντέλη.

Προστατεύουν τις δομές, τις δομικές νοοτροπίες που δημιούργησαν. Το μιζοκόμμα δηλαδή.

Η σύγχρονη δημοκρατική ουσιαστική κριτική πρέπει να επικεντρώνεται στο μιζοκόμμα. Στην δημιουργία, τους δημιουργούς, την διαβρωτική για την χώρα λειτουργία του. Στο βιβλίο μου ΑΠΟ ΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΣΤΟ ΚΚΚΑΣΟΡ Ο ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ αναλύω το πότε και το πώς δημιουργήθηκε το μιζοκόμμα. Διαφορετικά όπως έγινε όλο τον μεταπολιτευτικό κύκλο η κοινωνία, η οικονομία θα ανακυκλώνεται, θα συντηρεί και θα παράγει διαφθορείς, διεφθαρμένους, χρέη και κλοπιμαία πλούτη που καταγράφονται ως δημόσιο χρέος.

Το πρώτο βήμα είναι το κλείσιμο των μιζοκομμάτων ΚΚΚΑΣΟΡ – Ν.Δ.. Αυτό διδάσκει η Πολιτική Επιστήμη, η Νομική Επιστήμη, οι καλοί τρόποι και η αγάπη για τον τόπο μας.

Το Τούρκο Μπαρόκ ψευτοκατεστημένο θέλει κεφάλια και αίμα. Ο Ελληνικός Δημοκρατικός Δρόμος κλείσιμο των μιζοκομμάτων.


Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Read more...

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ - Συνέντευξη φωτιά στη Free Blogpress


Συνέντευξη στον ΤΕΡΡΥ ΜΑΥΡΙΔΗ
Ο Βασίλης Οικονόμου δεν είναι ένας τυχαίος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Στη νεολαία ΠΑΣΟΚ από τα μαθητικά του χρόνια (ΠΑΜΚ), αργότερα στέλεχος της ΠΑΣΠ και Μέλος του Κ.Σ. της Νεολαίας, ως ένας εκ των ηγετικών φυσιογνωμιών της, ταυτισμένος με την ευρύτερη αριστερή πτέρυγα του Κινήματος, δεν ξάφνιασε όσους τον γνώριζαν με την απόφασή του να ψηφίσει «παρών». Ξάφνιασε όμως το γεγονός ότι βρέθηκε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδαςΣήμερα, ανεξάρτητος βουλευτής, αλλά μέλος του ΠΑΣΟΚ και πάντα αριστερός, μιλά στη Blog για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, την απομάκρυνση της Κυβέρνησης από την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ και τα μελλοντικά του σχέδια και κινήσεις στον πολιτικό στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θα ήθελα να ξεκινήσουμε, λύνοντάς μου μια απορία. Γιατί στις τηλεοπτικές σας εμφανίσεις, μετά την αποπομπή σας από το ΠΑΣΟΚ, εμφανιστήκατε εμφανώς «μουδιασμένος» -ή ακόμα και μετανιωμένος- καθώς έγινε αντιληπτό ότι αποφασίσατε με βάση τη συνείδησή σας. Τελικά συνεχίζετε να τα έχετε καλά με τον εαυτό σας ή μετανιώσατε που βρεθήκατε εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ;
Τα έχω πολύ καλά με τη συνείδησή μου. Οι χαμηλοί τόνοι που κράτησα, μπορεί να ερμηνεύτηκαν ως «μούδιασμα», αλλά σας διαβεβαιώνω ότι σίγουρα δεν είμαι μετανιωμένος. Είμαι σε ένα βαθμό απογοητευμένος, καθώς η διαγραφή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αντίκειται στα όσα επιτάσσει το Σύνταγμα για τους Βουλευτές και το πώς αυτοί υποχρεούνται να τοποθετούνται με την ψήφο τους στα πλαίσια της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Επιπρόσθετα, είμαι απογοητευμένος από την πορεία των πραγμάτων, από την απομάκρυνση της Κυβέρνησης από την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ, από την υιοθέτηση μέτρων που έρχονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις βασικές επιδιώξεις και τους στόχους του κινήματος. Το μεγαλύτερο βέβαια δυστύχημα είναι το γεγονός ότι οι ανησυχίες μου, οι προβλέψεις και οι φόβοι μου, επιβεβαιώνονται στην πορεία εκτέλεσης του μνημονίου συνεργασίας που αποδέχτηκε η Κυβέρνηση. Φαίνεται, επίσης, ότι πολλοί συνάδελφοι βουλευτές αρχίζουν τώρα να κατανοούν το τι ακριβώς ψήφισαν και τις συνέπειες που η εφαρμογή του μνημονίου θα έχει για τους Έλληνες. Ίσως ο τηλεοπτικός φακός τελικά να αποτύπωσε αυτή ακριβώς την απογοήτευσή μου.
Αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία μια τεράστια οργή για το πολιτικό σύστημα, το οποίο κατά πολλές απόψεις «παίζει τα ρέστα του». Πιστεύετε ότι φτάσαμε στο τέλος του μεταπολιτευτικού πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας;
Το σίγουρο είναι ότι το σύνολο της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου και του πολιτικού συστήματος, έρχεται πλέον αντιμέτωπο με την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα αυτή σίγουρα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που μας παρουσίαζαν οι κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών -ΠΑΣΟΚ και ΝΔ- και αναδεικνύονται πλέον με τραγικό τρόπο οι εγγενείς μας αδυναμίες, οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες. Η αναγκαστική ανάδειξη των προβλημάτων που επιμελώς κρύβονταν από την κοινή γνώμη, οδηγεί αναπόφευκτα σε κοινωνικές διεργασίες και αλλαγές. Το πολιτικό σύστημα, το σημερινό παλαιοκομματικό σύστημα, δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο από τις κοινωνικές εξελίξεις. Μέσα από τις διεργασίες αυτές θα υπάρξουν συγκρούσεις με κατεστημένα συμφέροντα, με ξεπερασμένες νοοτροπίες, θα υπάρξουν πολιτικές ανακατατάξεις, κάποιοι πολιτικοί φορείς θα μεταλλαχθούν και κάποιοι θα εκλείψουν, αφού δε θα εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό. Το αν αυτό θα σημάνει και το τέλος του μεταπολιτευτικού πολιτικού σκηνικού και την εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης της πολιτικής, είναι κάτι που θα αποφασίσει η κοινωνία και το οποίο, αν θέλετε τη γνώμη μου, έρχεται με την ταχύτητα της χιονοστιβάδας... Οι ιστορικοί του μέλλοντος, έχοντας την απαραίτητη απόσταση από τα γεγονότα, θα κρίνουν αν οι αλλαγές που θα ακολουθήσουν είναι τέτοιες που θα σηματοδοτούν το τέλος της μεταπολίτευσης και το άνοιγμα ενός νέου και καλύτερου πολιτικού κύκλου.
Μεγάλο μέρος αυτής της λαϊκής οργής στρέφεται και εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Για μεγάλη μερίδα του κόσμου, ο Γιώργος Παπανδρέου εξαπάτησε τους ψηφοφόρους με το «λεφτά υπάρχουν», ενώ γνώριζε από τον περασμένο Σεπτέμβριο -από τον κ. Προβόπουλο- ότι η Ελλάδα βούλιαζε. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
Η λαϊκή οργή εναντίον του ΠΑΣΟΚ είναι δικαιολογημένη, στο μέτρο που το ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκρίνεται στο προεκλογικό του πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις του απέναντι στον ελληνικό λαό. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω το βαθμό της ενημέρωσης που παρείχε ο κ. Προβόπουλος στον κ Παπανδρέου προεκλογικά, είμαι όμως βέβαιος ότι και ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος έχει ευθύνες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ως διορισμένος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ακόμα όμως και αν δεχτούμε ότι τα όσα ακολούθησαν των εκλογών του Οκτωβρίου ήταν μονόδρομος, που εγώ προσωπικά δεν το δέχομαι, τα μέτρα που έχουν ληφθεί, τόσο λόγω του ΔΝΤ, όσο και πριν την ψήφισή του, πάσχουν στον τομέα της αναλογικότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ορθολογικής κατανομής των βαρών και δε φαίνεται να οδηγούν και στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Ο λαός αρχίζει και το καταλαβαίνει αυτό, είναι σε θέση να αντιληφθεί το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούμαστε και δικαίως εξοργίζεται και εξανίσταται. Σε κάθε περίπτωση, εγώ τουλάχιστον δεν έχω στοιχεία για να υποστηρίξω ότι ο κ. Παπανδρέου εξαπάτησε τον ελληνικό λαό. Αντίθετα, φαίνεται ότι και αυτός εξαπατήθηκε, όπως και το σύνολο του ελληνικού λαού, από την εικόνα μιας δήθεν ισχυρής χώρας, με ισχυρά θεμέλια ανάπτυξης. Ο ελληνικός λαός δε θεωρεί ότι εξαπατήθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Η οργή του συνίσταται στο ότι οι πολιτικές που υιοθετεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ, δεν οδηγούν, παρά σε νέα αδιέξοδα που θα «απαιτούν» νέες θυσίες από αυτούς που δεν ευθύνονται για τη σημερινή πολιτική και οικονομική πραγματικότητα.
Όπως γνωρίζουμε, ας μην κρυφτούμε πίσω από το δάκτυλό μας, ένα μεγάλο κομμάτι του «αριστερού» ή, αν θέλετε, «πατριωτικού» ΠΑΣΟΚ, είναι βαθύτατα απογοητευμένο, δυσαρεστημένο ή ακόμα και εξοργισμένο, τόσο με τις πολιτικές Παπανδρέου, όσο και με τις επιλογές των προσώπων που έχει κάνει. Σα να έχει «εξορίσει το ΠΑΣΟΚ από το ΠΑΣΟΚ». Θα παρακαλούσα το σχόλιο σας…
Ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει τονίσει ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται είναι ξένες προς την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα, είναι νομίζω εμφανές ότι κάποια πρόσωπα που έχουν επιλεγεί σε κρίσιμες θέσεις, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα δεδομένα της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που σήμερα βιώνουμε. Τα προβλήματα είναι πολιτικά, αλλά κάποιοι δεν μπορούν να δώσουν πολιτικές λύσεις. Δυστυχώς, κάποιοι επιτρέπουν την κυριαρχία της νεοφιλελεύθερης και συντηρητικής ιδεολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταφέρουν στη χώρα την τεχνοκρατική προσέγγιση των αριθμών και καταστρέφουν την ελληνική μεσαία τάξη. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κίνημα που οφείλει να ακούει τον ελληνικό λαό. Αυτή τη στιγμή έχει απομακρυνθεί από τη βάση του, από τον αγρότη, το μισθωτό, το μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον νέο, τον ηλικιωμένο, τη νοικοκυρά, δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματά τους και δυσκολεύει αφόρητα την καθημερινότητά τους και την οικονομική τους επιβίωση. Προς το παρόν τουλάχιστον, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας διαζύγιο από την ιδεολογία του κινήματος, πήρε διαζύγιο και από τη μεγάλη λαϊκή του βάση. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα μπορέσει να επιστρέψει στις βασικές και απαραβίαστες καταβολές της.
Η διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας -καθώς πιστεύω ότι η αποπομπή Μπακογιάννη αυτό σηματοδοτεί- και η πιθανότητα της δημιουργίας κόμματος από τη Ντόρα, είναι μια «κρίση» που μπορεί να περάσει και στο ΠΑΣΟΚ; Δηλαδή, στην περίπτωση ευρείας εκλογικής ήττας του κόμματος -αν όχι στις επόμενες, σίγουρα στις μεθεπόμενες εκλογές, ασχέτως εκλογικού νόμου και χρόνου- θα λειτουργήσουν και στο ΠΑΣΟΚ οι ήδη εμφανείς φυγόκεντρες δυνάμεις;
Τα κόμματα αποτελούν πολιτικές εκφράσεις, πολιτικούς φορείς της κοινωνίας. Όσο η κοινωνία αλλάζει, αλλάζουν και τα κόμματα. Κάθε διάσπαση, αλλαγή ή μετατόπιση ενός πολιτικού φορέα, δεν μπορεί, παρά να είναι αποτέλεσμα κοινωνικών διεργασιών. Κατά συνέπεια, το αν θα αναπτυχθούν φυγόκεντρες δυνάμεις στο ΠΑΣΟΚ και ο τρόπος που αυτές θα εξελιχθούν, θα είναι αποτέλεσμα των κοινωνικών ανακατατάξεων. Η πολιτική ήττα ενός κόμματος εξουσίας συνεπάγεται την προσωρινή ή την οριστική απώλεια της δυνατότητας έκφρασης και ανταπόκρισης στην πλειοψηφία της κοινωνίας. Όταν συμβαίνει αυτό, υπάρχουν δύο πιθανές εξελίξεις, μία εκ των οποίων είναι η δημιουργία νέων κομμάτων, που αν κατανοούν τα μηνύματα και τα αιτήματα της κοινωνίας, μπορούν να επιτύχουν και ένα μερίδιο στην εκπροσώπησή της. Είναι όμως πολιτικά πολύ νωρίς για να προβλέψει κάποιος σε τέτοιο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ.
«Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Τι αποτύπωση έχει στο σημερινό ΠΑΣΟΚ αυτή η κορυφαία δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν η πλειοψηφία του λαού πιστεύει και μάλλον δικαίως ότι η πρόσκληση του ΔΝΤ στη χώρα ισούται με απεμπόληση της εθνικής μας κυριαρχίας;
Είναι σαφές και δεν το έχει αρνηθεί κανείς. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία επιτήρησης και πολλές αποφάσεις που ανήκουν στη δικαιοδοσία του ελληνικού κράτους, έχουν εκχωρηθεί. Είναι πλέον βέβαιο ότι οφείλουμε όλοι μαζί να δώσουμε ένα μεγάλο αγώνα ανάκτησης της εθνικής μας κυριαρχίας.
Θα διεκδικήσετε στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου τη νέα περιφέρεια Αττικής. Κάποιοι -κατά τη γνώμη μου- θα σας αποκαλέσουν «αντάρτη». Τι θα θέλατε να τους απαντήσετε; Επίσης, θα είναι πολύ «μοναχικός» ο δρόμος του ανεξάρτητου υποψηφίου ή στην πορεία θα βρεθούν και άλλοι συνοδοιπόροι για να σας πλαισιώσουν στον αγώνα σας;
Ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου είναι πολύ μεγάλος Ακόμα δεν έχω αποφασίσει για το τι ακριβώς θα κάνω σε σχέση με την Περιφέρεια της Αττικής.Δεν κρύβω, πάντως, ότι με ενδιαφέρει η πορεία που θα ακολουθήσει η Περιφέρεια της Αττικής, καθώς πιστεύω ότι οι δυνατότητες που δίνει ο Καλλικράτης είναι τέτοιες, που, αν αξιοποιηθούν, μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη και να βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της Αττικής.Δεν αντιλαμβάνομαι το χαρακτηρισμό του «αντάρτη» και δεν προσβλέπω σε αυτό τον τιμητικό προσδιορισμό, σε περίπτωση που πάρω την απόφαση να συμμετέχω ως υποψήφιος Περιφερειάρχης σε αυτές τις εκλογές. Σε ό,τι αφορά τη «μοναχικότητα», θα απαντήσω ότι οι απόψεις μου είναι σύμφωνες με την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ, τα αιτήματά μου είναι ίδια με αυτά της πλειοψηφίας των κατοίκων της Αττικής, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο συμμετείχα στην πολιτική ζωή του τόπου έως σήμερα ήταν τίμιος και συνεπής με τις ιδέες του κινήματος. Και φυσικά μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι ο δρόμος που θα ακολουθήσω δε θα είναι σε καμία περίπτωση «μοναχικός». Φοβάμαι ότι άλλοι έχουν ανεβεί στο «τρένο της μεγάλης φυγής», για να θυμηθώ το φοβερό έργο του Κοντσαλόφσκι, όπου πρόσκαιρα απολαμβάνουν τη μέθη της εξουσίας τους, αλλά τους περιμένει μπροστά τους ένας ακλόνητος τοίχος! Νομίζω ότι η λαϊκή ετυμηγορία δε χαρίζεται σε κανέναν.vathiprasino

Read more...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 27/06/10


Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά αν δεν πατάμε
στις ρίζες μας
στις αρχές και στις αξίες μας


Την Κυριακή 27 Ιουνίου του 2010

Πανελλαδική Σύσκεψη Στελεχών, στο Ξενοδοχείο Imperial
(Πλατεία ΚαραΪσκάκη), στις 09:30 π.μ.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ - ΣΥΖΗΤΟΥΜΕ -ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Read more...

Στην Αθήνα οι ελεγκτές για μέτρα-μνημόνιο

Τη Δευτέρα φθάνει στην Αθήνα η τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ), η οποία θα περάσει από όλα τα κρίσιμα υπουργεία για να ελέγξει την πορεία των μέτρων.

Σύμφωνα με τα δημοσίευματα, το κλιμάκιο θα παραμείνει μέχρι τις 18 του μήνα και εκτός από το υπουργείο Οικονομικών θα επισκεφθεί τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομίας, Αμυνας, Υγείας, Υποδομών, αλλά και ασφαλιστικά ταμεία. Για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης, το κλιμάκιο θα επανέλθει στα τέλη Ιουλίου, οπότε και θα συνταχθεί η πρώτη κρίσιμη έκθεση προόδου.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι και η δεύτερη και η τρίτη δόση του «πακέτου» στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι εξασφαλισμένες, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει την απόλυτη βούλησή της και την ικανότητά της να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Ακόμη, τόνισε ότι το πρόγραμμα πάει καλά, επικαλούμενος τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου που απεικονίζουν στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού μια πάρα πολύ σημαντική μείωση του ελλείμματος 39%. Η μείωση - όπως εξήγησε - βασίζεται σε μια αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού κατά (πάνω από) 8% - η οποία υπολείπεται μεν λίγο από τους στόχους, υπερκαλύπτεται δε από μια πολύ σημαντική μείωση των δαπανών που ξεπερνά το 10%, πολύ πάνω δηλαδή από το στόχο.

«Είμαστε λοιπόν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι προχωρώντας με αυτό το ρυθμό και γνωρίζοντας ότι τίποτα δεν έχει κερδηθεί μέχρι τέλος του έτους, θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί, για μείωση του ελλείμματος κατά 40%, από το 13,6% του ΑΕΠ στο 8,1% . Προχωράμε καλά και ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει», ανέφερε.

Σχετικά με τα έσοδα του ΦΠΑ, ο υπουργός δήλωσε ότι αυξήθηκαν, αποδίδοντας μέρος της αύξησης στο κίνητρο για την συγκέντρωση των αποδείξεων.

Ωστόσο, σημείωσε ότι εκείνο που πρέπει να προσεχθεί περισσότερο είναι τα έσοδα, καθώς οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί έχουν περιθώρια βελτίωσης.

Στο ζήτημα σχετικά με την ύφεση, επικαλέστηκε τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου για το ΑΕΠ που δείχνουν ότι έπεσε 2,5%, ενώ η πρόβλεψη ήταν για ύφεση 4%, γεγονός που αποτελεί «ένδειξη ότι ίσως τα πράγματα είναι καλύτερα από αυτά τα οποία υπολογίζουμε». Οπως ανέφερε, σε αυτό συντείνουν μια σειρά από δείκτες για την αύξηση των εξαγωγών, μείωση εισαγωγών, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, αύξηση όγκου του λιανικού εμπορίου και μία αίσθηση ότι η εμπιστοσύνη αρχίζει και επανέρχεται.

«Οι δαπάνες κινούνται σε ικανοποιητικό βαθμό. Αν αυξηθούν λίγο τα έσοδα και παραμείνουν στα ίδια ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΟΤΑ, ΑΕΙ και συγκοινωνιακοί φορείς, τότε θα είμαστε εντός του στόχου 8,1% του ελλείμματος», επισήμανε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στην Ελευθεροτυπία, θέλοντας να περιγράψει τη σημερινή κατάσταση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τρόικα θα εστιάσει στην πορεία των δράσεων της κυβέρνησης, καθώς από τις 23 ενέργειες έχουν υλοποιηθεί οι 14 και βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες 9, μεταξύ αυτών και το ασφαλιστικό. Επίσης, στο μικροσκόπιό της θα βρεθούν τα έσοδα, καθώς τον Ιούνιο πρέπει να εξευρεθούν 5,3 δισ. ευρώ, ο ΦΠΑ, οι μηνιαίοι προϋπολογισμοί των υπουργείων, οι κρατικές προμήθειες και τα οικονομικά μεγέθη των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των ΟΤΑ, των ΑΕΙ-ΤΕΙ και των συγκοινωνιακών φορέων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, θα ελεγχθεί και το νομοσχέδιο με το οποίο συστήνεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Κατά το δημοσίευμα, μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Αυτή τη στιγμή το σχέδιο νόμου βρίσκεται στα γραφεία της ΕΚΤ, για να κάνει τις όποιες παρατηρήσεις έχει. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η δημιουργία του Ταμείου θα θωρακίσει περαιτέρω το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έστειλε, από τη Βιέννη, ηχηρό μήνυμα στις Κασσάνδρες που προβλέπουν χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδο από την ευρωζώνη, λέγοντας ότι είναι «ανοησίες και επικίνδυνες πρακτικές». «Η κυβέρνηση πήρε τα μέτρα, προχωρά σε αλλαγές και με το πακέτο του μηχανισμού στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, ασκεί μια πολιτική ώστε να αποφύγουμε την πτώχευση και να αποκλείσουμε την έξοδο από την Ευρωζώνη», ανέφερε.

Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι είναι ορατά τα πρώτα σημάδια στροφής και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την Στατιστική Υπηρεσία, το φορολογικό σύστημα, τις αλλαγές στην δημόσια διοίκηση με την ανάρτηση των αποφάσεων στο Διαδίκτυο, καθώς και τις Εξεταστικές Επιτροπές, με σκοπό την διαφάνεια στον δημόσιο βίο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού στην Ελλάδα, τους πρώτους πέντε μήνες του 2010, έχει δρομολογηθεί σωστά.
.nooz.gr
Read more...

Το παρασκήνιο της υπογραφής του μνημονίου Ελλάδας και Λιβύης

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΥΡΤΗ

ΛΙΒΥΗ- Το μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης που υπεγράφη πριν λίγες μέρες στην Τρίπολη, δίνει σημαντικές ευκαιρίες στις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και στην ελληνική οικονομία στο σύνολό της, εφόσον το μνημόνιο εφαρμοστεί. Σε παρόμοιες περιπτώσεις, διαχρονικά, το μεγάλο πρόβλημα δεν ήταν τα μνημόνια και οι διμερείς συμφωνίες, αλλά η εφαρμογή τους.

Οι ηγεσίες των δύο χωρών έχοντας υπόψη τους το πρόβλημα, αποφάσισαν να το λύσουν και αυτό μέσω του μνημονίου. Με το άρθρο 10 συστήνεται Επιτροπή Παρακολούθησης η οποία, σε τρεις μήνες, θα κάνει την πρώτη αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής όσων συμφωνήθηκαν. Από Λιβυκής πλευράς, μάλιστα, επιδείχθηκε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, καθώς ο Πρωθυπουργός της χώρας Ελ Μαχμούντι, μεταξύ αστείου και σοβαρού και δείχνοντας με το χέρι τον ημέτερο Χάρη Παμπούκη και τον δικό του υπουργό Οικονομικών και Σχεδιασμού (οι οποίοι υπέγραψαν το μνημόνιο για λογαριασμό των δύο κυβερνήσεων) κατονομάζοντάς τους ως υπεύθυνους για την εφαρμογή και προσθέτοντας ότι αν δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους «θα τους ρίξουμε στη Μεσόγειο να κολυμπήσουν».

Οι Λίβυοι, δια του Πρωθυπουργού τους, έκαναν λόγο για «ιστορική μέρα», ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου, λίγο πιο συγκρατημένος (άγνωστο για ποιους λόγους) μίλησε για την αναβίωση μιας καλής σχέσης. Και οι δύο, πάντως, μίλησαν για συμφωνία «στρατηγικής οικονομικής συνεργασίας».

Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, οι τομείς στους οποίους μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, στο διαμορφωθέν πλαίσιο, είναι η ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, οι αποκρατικοποιήσεις, η ανάπτυξη ακινήτων, ο τουρισμός, οι κατασκευές, τα δομικά υλικά. τα τρόφιμα, τα φάρμακα, η αρχαιολογία, η κατασκευή λιμενικών έργων για σκάφη αναψυχής (μαρίνες), παιδεία, υγεία κλπ.

Ήδη έχει υπογραφεί και τίθεται σε εφαρμογή η τηλεπικοινωνιακή σύνδεση με καλώδιο οπτικών ινών που θα ποντιστεί στο Λιβυκό και Κρητικό Πέλαγος και θα συνδέει τη Λιβύη με την Κρήτη. Το όλο έργο, όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, θα χρηματοδοτηθεί από Λιβυκά κεφάλαια και θα κατασκευαστεί, εξ΄ ολοκλήρου από ελληνικές εταιρίες, όπως δήλωσε ο κ. Μαχμούντι.

Η Λιβύη, κατά τις δηλώσεις Μαχμούντι, έχει διαθέσιμα για επενδύσεις περί τα 200 δις δολάρια, γενικά, από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Στον τομέα της ενέργειας, τα έργα που συζητούνται είναι η κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου στους Έλληνες δημοσιογράφους, ξεκινώντας από τη Λιβύη θα φθάνει στην Ευρώπη μέσω Κρήτης-Πελοποννήσου και Αστακού. Την ίδια διαδρομή μπορεί να ακολουθήσει και ένα καλώδιο διοχέτευσης ηλιακής ενέργειας, από το τεράστιο πάρκο παραγωγής ηλιακής ενέργειας στη Σαχάρα, το οποίο χρηματοδοτείται και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η συμφωνία με τη Λιβύη περιλαμβάνει και ορισμένα ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά την ελληνική οικονομία. Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου μέσω του Λιβυκού ενδιαφέροντος για γεωργικά προϊόντα, «μπορούμε να ξαναδώσουμε ζωή στον αγροτικό τομέα, ακόμα και στο άμεσο μέλλον», ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος από την πλευρά της Λιβύης.

Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι συζητήθηκε η δυνατότητα συνεργασιών σε περιοχές της Ελλάδας με φθίνουσα πορεία, όπως η Δυτική Μακεδονία. Εκεί θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή ή η ενίσχυση μονάδων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων ή μονάδες μεταλλευμάτων.

Η ελληνική πλευρά έθεσε και το θέμα των αποζημιώσεων των ελληνικών επιχειρήσεων στις οποίες η Λιβύη οφείλει μεγάλα ποσά, αν και θέλησε να κρατήσει χαμηλά το θέμα σε επικοινωνιακό επίπεδο. Πάντως, στο μνημόνιο περιλαμβάνεται άρθρο, το άρθρο 5, στο οποίο προβλέπεται ότι θα υπογραφεί σχετική συμφωνία πριν το τέλος Σεπτεμβρίου του 2010.

Σημαντική είδηση υπάρχει και για την Εθνική Τράπεζα, η οποία, εφόσον προχωρήσουν οι Λιβυκές επενδύσεις στην Ελλάδα, θα είναι η Τράπεζα η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση των Λιβυκών κεφαλαίων.


i-reportergr
Read more...

Απλά, καταργήθηκε η βουλή, το σύνταγμα και η ελληνική δημοκρατία!



Δημοσιογράφος: Στη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, μεταξύ άλλων, υπάρχουν παράγραφοι οι οποίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα, η κυβέρνηση παραιτείται από κάθε ασυλία, όσον αφορά τη δυνατότητα νομικής προσφυγής της ή νομικής άμυνάς της έναντι τυχόν αξιώσεων των δανειστών, ακόμη και από ασυλία που απορρέει από την εθνική κυριαρχία ή από την κυριότητα επί περιουσιακών στοιχείων της χώρας.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Έχει παραχωρηθεί η εθνική κυριαρχία στους δανειστές και όσον αφορά εθνικές γαίες και όσον αφορά κεφάλαια και πλουτοπαραγωγικές πηγές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως γνωρίζουμε το μνημόνιο αποτελεί μια δανειακή σύμβαση, ανάμεσα στη χώρα μας και στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και όπως κάθε τέτοιου είδους δανειακή σύμβαση έχει και συγκεκριμένους όρους, που πρέπει να διασφαλίζουν και τους δανειστές και τους οφειλέτες. Στο πλαίσιο αυτό είναι και οι όροι που υπάρχουν στο μνημόνιο. Δημοσιογράφος: Δηλαδή, εκχωρείτε τη δημόσια περιουσία στους δανειστές.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καμία εκχώρηση δημόσιας περιουσίας δεν γίνεται στο μνημόνιο. Ευνόητο είναι, όμως, ότι και αυτοί που μας δανείζουν πρέπει να έχουν τις διασφαλίσεις τους και τις εγγυήσεις τους, όπως συμβαίνει σε κάθε δάνειο. Και ας μην ξεχνάμε ότι και μόνο, το ότι υπάρχει αυτή η δανειακή σύμβαση και η χώρα μας έχει βγει από την τραγική κατάσταση που βρισκόταν σε επίπεδο οικονομίας, είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα.

Δημοσιογράφος: Γιατί, όμως, παραιτήθηκε η χώρα από τη δυνατότητα έστω νομικής άμυνάς της; Αν ου μη γένοιτο -κανείς δεν το εύχεται- το πρόγραμμα δεν πετύχει ή κάτι πάει στραβά, δεν θα έχουμε νομική άμυνα. Και επίσης, έχουμε παραιτηθεί και όπως είναι για παράδειγμα η εθνική κυριαρχία. Δεν είναι παρακινδυνευμένο αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας και φυσικά η νομική άμυνα έχει συγκεκριμένα στάδια και συγκεκριμένα επίπεδα, πολλά από τα οποία δεν απεμπολούμε, ακόμη και με τη βούληση των δύο μερών. Γι` αυτό, δεν θα πρέπει να ισοπεδώνουμε και δεν θα πρέπει να υπερβάλουμε. Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πάρα πολύ καλά, πώς θα προστατεύσει τα δικαιώματά της, τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη και το έχει κάνει με τον καλύτερο τρόπο, μέσα από την υπογραφή αυτού του μνημονίου.

ΣΧΟΛΙΟ: Κάθε σχόλιο περιττεύει...τα σχόλια δικά σας.

Ιδού ολόκληρη η σύμβαση που ΤΩΡΑ βγήκε στην δημοσιότητα


Read more...

"Κλείδωσε το σχέδιο σωτηρίας"



Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της χώρας, υπό την προυπόθεση ότι θα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα. Όλες οι λεπτομέρειες για τον μηχανισμό εξόδου απο το ΔΝΤ και την επιστροφή της χώρας στο δανεισμό απο τις αγορές.




Read more...

Τα είχε κρυμμένα σε off shore στενών συνεργατών του



15 σπίτια του Άκη βρήκε το ΣΔΟΕ. Εμπλέκονται ο πρώην γραμματέας αμυντικών προμηθειών Γιάννης Σμπώκος ο διευθυντής του γραφείου του Γιώργος Αγραφιώτης και άλλοι άνθρωποί του.




Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΟΥΡΛΟΥΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ...


Ρεπορτάζ : Δ. Μπρουσάλη - Π. Μπουλούκος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στέλνει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών. Ειδικότερα το δικαστικό συμβούλιο με το 1693/2010 βούλευμά του...
παραπέμπει σε δίκη για το κακούργημα της απιστίας από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση τον κ. Βουρλούμη και τον τέως γενικό διευθυντή Τεχνολογίας του Οργανισμού Γ. Ιωαννίδη. Η υπόθεση αφορά τις υπερτιμημένες αμοιβές που καταβλήθηκαν από τον ΟΤΕ κατά τη χρονική περίοδο 2003-2007 στις εταιρείες Ιntracom, Siemens και ΑΝΚΟ για την παροχή τεχνικής υποστήριξης στα ψηφιακά κέντρα και τα δίκτυα του ΟΤΕ, που είχαν εγκατασταθεί από αυτές.
Το βούλευμα του συμβουλίου κάνει λόγο για δόλο των δύο κατηγορουμένων αναφέροντας ότι αγνοήθηκε η διαδικασία προμηθειών του ΟΤΕ κατ΄ εξακολούθηση και απορρίφθηκαν αναιτιολόγητα οι σχετικές υπηρεσιακές εισηγήσεις, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία στον ΟΤΕ ύψους 51,7 εκατομμυρίων ευρώ. Χαρακτηριστικά το δικαστικό συμβούλιο επικαλείται μεταξύ των άλλων την εισήγηση της Διεύθυνσης Δικτύου και Συντήρησης για τη χρονική περίοδο 2003-2004, η οποία κοστολογούσε τις οφειλές στα 26,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αμοιβές που δόθηκαν από τον ΟΤΕ στους οίκους που παρείχαν υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης ανήλθαν στα 40,6 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης με το ίδιο βούλευμα το δικαστικό συμβούλιο διατάσσει να μην παραπεμφθούν σε δίκη για την ίδια υπόθεση 11 άτομα, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ που είχαν αρχικά κατηγορηθεί μαζί με τους Π. Βουρλούμη και Γ. Ιωαννίδη.
Παράγοντες του οργανισμού σχολιάζοντας τη δικαστική αυτή εξέλιξη τόνιζαν χθες ότι τα στελέχη του ΟΤΕ προστάτευσαν το συμφέρον της εταιρείας, διαχειριζόμενα με τον καλύτερο τρόπο μια προβληματική κατάσταση την οποία παρέλαβαν.
Η υπόθεση εκτυλίσσεται μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2004 και την τοποθέτηση του κ. Βουρλούμη στην ηγεσία του ΟΤΕ. Οι εταιρείες Ιntracom, Siemens και ΑΝΚΟ διεκδικούν περίπου 200 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση των δικτύων του ΟΤΕ προηγούμενων ετών. Οι υπηρεσίες του οργανισμού όμως με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τις εργασίες που έκαναν οι εταιρείες εισηγούνται να δοθεί περίπου το 1/3 των χρημάτων. Το πρόβλημα αυτό δημιουργήθηκε διότι στα κέντρα του ΟΤΕ όταν έμπαιναν οι εταιρείες να κάνουν προγραμματισμένη ή έκτακτη συντήρηση δεν καταγράφονταν ο αριθμός των συντηρητών που δούλευαν ούτε οι ώρες εργασίας, προκειμένου να υπολογιστεί με ακρίβεια το κόστος των εργασιών. Ετσι ο καθένας ζητούσε ό,τι ήθελε αργότερα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2003 ο τότε γενικός διευθυντής του ΟΤΕ με έγγραφό του προς τη Γενική Διεύθυνση Προμηθειών, τη Διεύθυνση Λογιστικών Θεμάτων και τη Διεύθυνση Συντήρησης τους γνωρίζει ότι οι παρασχεθείσες από τις τρεις εταιρείες υπηρεσίες τεχνικής συντήρησης δεν υπερέβησαν τα 15 εκατ. ευρώ! Την ίδια εποχή ένας άλλος γενικός διευθυντής του ΟΤΕ αποδεχόταν για το 2003 τιμολόγια τεχνικής συντήρησης της Ιntracom ύψους 38 εκατ. ευρώ και υποδείκνυε στις υπηρεσίες πώς θα διακανονίσουν σε δόσεις την εξόφλησή τους.
Προκειμένου να λύσει το πρόβλημα αυτό και με εντολή της τότε κυβέρνησης ο κ. Βουρλούμης διαπραγματεύτηκε με τις εταιρείες για να πάρουν ένα ποσό στα μισά από ό,τι διεκδικούσαν και να κλείσει η υπόθεση.
Ετσι στις 17 Δεκεμβρίου 2004 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε να αναγνωρίσει ότι οφείλει στους προμηθευτές του 40,6 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης που προσέφεραν τη διετία 2003-2004, αν και τα παραστατικά δεν δικαιολογούσαν πληρωμές πάνω από 26,5 εκατ. ευρώ, λόγω της κομπίνας με τις μη εγγραφές των ομάδων συντήρησης και του έργου που διεκπεραίωναν.
Στη συνέχεια βέβαια με την τριετή σύμβαση τεχνικής υποστήριξης που υπογράφτηκε για τα έτη 2005-06-07 συνολικά το ποσόν εκτινάχθηκε στα 130 εκατ. ευρώ, καθώς η καλοπληρωμένη και άνευ παραστατικών διετία (2003-04) ήταν το εφαλτήριο.

Read more...

Αλλάζουν υπηρεσία 80.000 υπάλληλοι

nooz.gr
Τρίμηνο πρόγραμμα ανακατανομής προσωπικού θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, λόγω του «Καλλικράτη».

Σύμφωνα με το Βήμα, περίπου 80.000 εργαζόμενοι στις νομαρχίες, στις περιφέρειες, στους δήμους και στα υπουργεία θα κληθούν μέσα σε διάστημα ενός μηνός να επιλέξουν σε ποια νεοσυσταθείσα (με τον «Καλλικράτη») υπηρεσία θα ήθελαν να μεταταγούν, πριν το πράξουν μέσω των υποχρεωτικών μετατάξεων που θα ακολουθήσουν.

Οι μόνιμοι υπάλληλοι των δήμων, των νομαρχιών και των περιφερειών θα πρέπει να δηλώσουν από την 1η Ιουλίου ως τις 31 του μηνός σε ποια υπό μεταφορά υπηρεσία θα ήθελαν να εργαστούν στο μέλλον.

Οι θέσεις που δεν θα καλυφθούν από τις εθελοντικές μετατάξεις, θα στελεχωθούν με την υποχρεωτική μετακίνηση του προσωπικού. Αυτή θα ξεκινήσει την 1η Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2010. Και τούτο για τον επιπρόσθετο λόγο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι έναν μήνα πριν από τις δημοτικές εκλογές «παγώνει» οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή στους ΟΤΑ.

Στόχος της επιχείρησης είναι οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές, οι οποίες θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους στις αρχές του 2011, να βρουν πλήρως στελεχωμένες τις υπηρεσίες τους.

Η τοποθέτηση του προσωπικού δεν θα πραγματοποιηθεί σε νέες οργανικές θέσεις, αλλά σε «προσωποπαγείς».

Σύμφωνα με το Βήμα, που επικαλείται στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, ανεξαρτήτως σε ποιες θέσεις θα μεταταγούν οι εργαζόμενοι, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει πλήρως τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Παράλληλα, έχει ληφθεί ειδική μέριμνα οι υπάλληλοι, ανεξαρτήτως φορέα απασχόλησης, να παραμείνουν στην πόλη όπου ήδη εργάζονται. Το κριτήριο αυτό δεν θα ισχύσει μόνο για τις εθελοντικές μετατάξεις αλλά και για τις υποχρεωτικές.

Μετά την ολοκλήρωση των μετατάξεων, εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν περίπου 25.000 συμβασιούχοι οι οποίοι υπηρετούν σήμερα στους ΟΤΑ.

Το υπουργείο Εσωτερικών ταυτόχρονα με τη διαδικασία των μετατάξεων θα ξεκινήσει και τη σύνταξη 13 οργανισμών που θα ισχύσουν για τις 13 περιφέρειες της χώρας και 6 οργανισμών-πιλότων για τους «καλλικράτειους» δήμους, που θα διαφοροποιούνται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των δήμων και με πληθυσμικά κριτήρια.

Οι οργανισμοί των αυτοδιοικητικών περιφερειών, που θα αποτυπωθούν και σε προεδρικό διάταγμα, θα εμφανίζουν ενιαία δομή.

Ο πρόεδρος της ΑΔΔΥ Σπ. Παπασπύρος δηλώνει στην εφημερίδα ότι δεν διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα ούτε καν του μόνιμου προσωπικού. «Στην περίπτωση που οι μετατάξεις θα γίνουν χωρίς να έχουν αποφασιστεί οι νέοι οργανισμοί, υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν προβλήματα ύστερα από προσφυγές εργαζομένων» επισημαίνει.

Read more...

Ρεν: Έχει επιτευχθεί συμφωνία για το Ασφαλιστικό


Έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας πάνω στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. "Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει μαζί μας για το πώς θα προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, στη γραμμή του Μνημονίου" δήλωσε ο Ρεν προσθέτοντας ότι οι τελικές ρυθμίσεις θα προωθηθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Όπως αναφέρει το Reuters, από τα μέχρι στιγμής γνωστά οι εργαζόμενοι θα μπορούν να βγαίνουν στη σύνταξη μετά από 37 χρόνια εργασίας, ωστόσο υπάρχουν κίνητρα για παραμονή μέχρι τα 40 έτη. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, μίλησε για "πολύ θετική εξέλιξη, που αντικατοπτρίζει τα σχέδια και τις προτάσεις μας".
Σε σωστό δρόμο Ελλάδα και Ισπανία

Παράλληλα ο Ρεν δήλωσε ότι Ισπανία και Ελλάδα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, με τα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης και ότι αν παραμείνουν σε σωστή κατεύθυνση, δεν θα τεθεί εν κινδύνω η ανάκαμψη.

"Η οικονομική ανάκαμψη είναι σε εξέλιξη, έστω και αν είναι ακόμη συγκρατημένη και σταδιακή. Από τη μία πλευρά, έχουμε εντονότερη ανάκαμψη στο διεθνές εμπόριο, αλλά από την άλλη έχουμε τις αβεβαιότητες στα δημοσιονομικά" πρόσθεσε. "Αν καταφέρουμε να θέσουμε υπό έλεγχο τα ζητήματα που αφορούν την οικονομική σταθερότητα, μπορούμε να καταστήσουμε ασφαλή την ανάκαμψη", τόνισε.

Ο κ. Ρεν δήλωσε ότι είναι ενθαρρυμένος από τη δράση που αναλαμβάνουν χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης. "Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα κύμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης και δομικών αλλαγών, οι οποίες τίθενται σε εφαρμογή εκεί που πρέπει, δηλαδή από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία", τόνισε. "Δεν λέμε ότι νικήσαμε, αλλά τα πράγματα στην Ελλάδα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση" πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του Ρεν Αμεντέου Αλφατάζ είχε δηλώσει διευκρινιστικά μετά από δημοσιεύματα του Τύπου, πως το Μνημόνιο δεν αναφέρει ότι οι συντάξεις θα πρέπει να κοπούν στο μισό.

"Ένα ποσοστό αναπλήρωσης από 45% έως 48% έχει αναφερθεί από μερίδα του Τύπου. Πρόκειται για παρανόηση. Το ποσοστό αυτό του 48% προκύπτει από τον απλό υπολογισμό του 1,2% (μέσο ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης) επί 40 έτη (περίοδος εισφορών για πλήρη σύνταξη) και ως εκ τούτου αντιπροσωπεύει το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης από το ανταποδοτικό σύστημα (για ένα άτομο που καταβάλλει εισφορές επί 40 έτη)" δήλωσε.

"Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η μη ανταποδοτική βασική σύνταξη την οποία δεν έχουμε αμφισβητήσει. Η σύνταξη αυτή αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης στο 65%-80% για όλους εκτός από τις υψηλότερες εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού" πρόσθεσε.

Τρισέ: Ο προϋπολογισμός δρομολογείται σωστά

Αισιόδοξος εμφανίστηκε παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής του ομιλίας στο συνέδριο του Institute Of International Finance στη Βιέννη, όπου ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού στην Ελλάδα, τους πρώτους πέντε μήνες του 2010, παρά την επώδυνη ύφεση, έχει δρομολογηθεί σωστά.nooz.gr

Read more...

Ξαναδιέψευσε τα σενάρια πέρι πτώχευσης ο Παπανδρέου Πρώτοι μπήκαμε και πρώτοι θα βγούμε από την κρίση!


«Ποιος ξέρει, ίσως η Ελλάδα να ηγηθεί μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής ατζέντας μεταρρυθμίσεων, ούσα η πρώτη (που μπήκε σε αυτές λόγω της κρίσης) και ούσα η πρώτη που θα εξέλθει (από την κρίση)» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου μιλώντας στην Βιέννη, ως κεντρικός εισηγητής στο δείπνο της Εαρινής Συνάντησης του Institute of International Finance. Τον πρωθυπουργό προλόγισε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου και πρόεδρος της Deutsche Bank, Ζόζεφ Άκερμαν. Το Ινστιτούτο έχει ως μέλη του πάνω από 400 οικονομικά Ινστιτούτα διεθνώς, ενώ στις συναντήσεις του συμμετέχουν ανώτατοι εκπρόσωποι Οικονομικών Οίκων, τραπεζών και οικονομικών επιτελείων διαφόρων κυβερνήσεων.Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα επιχειρεί την ανάταξη της οικονομίας της και υπογράμμισε ότι «ζητάμε τον αναγκαίο σεβασμό και ηρεμία ώστε να κάνουμε την δουλειά μας κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, ώστε οι πολίτες μας να μην τρομοκρατούνται κάθε μέρα με φήμες για απώλεια των χρημάτων τους, για επιστροφή στην δραχμή και για έξοδο από την ευρωζώνη».

«Αυτά είναι ανοησίες, και ταυτόχρονα είναι επικίνδυνες (πρακτικές) καθώς υπονομεύουν τις προσπάθειες μας να προχωρήσουμε τις αλλαγές στην χώρα μας» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πήρε τα μέτρα, προχωρά σε αλλαγές και με το πακέτο του μηχανισμού στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, ασκεί μια πολιτική ώστε «να αποφύγουμε την πτώχευση και να αποκλείσουμε την έξοδο από την Ευρωζώνη».

«Θεωρίες για πτώχευση, "κουρέματα" και έξοδο από την ευρωζώνη δείχνουν σημαντική έλλειψη ιστορικής προοπτικής και κατανόησης των βασικών κανόνων της ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας» υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου.

«Η πρόκληση είναι κοινή για όλους, οι θεσμοί μας είναι ακόμα αδύναμοι ώστε να χρησιμοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητές μας για να αντιμετωπίσουμε τις γρήγορες παγκόσμιες αλλαγές, αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι πολίτες ζητούν από εμάς να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στις ζωές τους, ένα αίσθημα ασφαλείας, πραγματικής διαφάνειας με ένα ξεκάθαρο κοινό σχέδιο και μια ανάγκη συμμετοχής στον χειρισμό των πολύπλοκών διεθνών καταστάσεων» είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «αυτό θα είναι μια πρόκληση διακυβέρνησης εθνική, περιφερειακή και παγκόσμια για όλους μας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «τραγική κατάσταση που κληρονομήσαμε», επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι φτωχή αλλά υπήρξε κακοδιαχείριση με ένα πελατειακό πολιτικό σύστημα, αιχμάλωτο συμφερόντων και προνομίων και με ένα αναποτελεσματικό, τεράστιο, διεφθαρμένο και γραφειοκρατικό κράτος.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση έλαβε εντολή πριν 8 μήνες για μεγάλες αλλαγές, τόνισε ότι η κυβέρνηση ήδη έχει προχωρήσει σε αυτόν τον δρόμο, προσθέτοντας ότι το «πρώτο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας και το κάναμε με σκληρά μέτρα με επείγοντα χαρακτήρα, ενώ από την άλλη εργασθήκαμε μαζί με τους εταίρους μας για την δημιουργία του πακέτου στήριξης».

«Τα χρήματα αυτά είναι δάνεια που πρέπει να επιστραφούν, είναι ένα πακέτο στήριξης της Ελλάδας και όχι επιστροφής σε αρνητικές πρακτικές, όσο κι αν η κρίση είναι επώδυνη, εγώ βλέπω μια ευκαιρία να εξέλθουμε ισχυρότεροι με μια κοινωνία και οικονομία βιώσιμη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αισθάνεται υπερήφανος για όσα επέτυχε η κυβέρνηση αυτήν την περίοδο και πρόσθεσε ότι βλέπει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι ορατά τα πρώτα σημάδια στροφής και επανέλαβε τους στόχους της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2014, για μείωση του χρέους από το 2013, ενώ πρόσθεσε ότι το έλλειμμα το 2010 θα μειωθεί κατά 5,5 μονάδες από το 13,6% στο 8,1% του ΑΕΠ.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση σε ότι αφορά την Στατιστική Υπηρεσία, το φορολογικό σύστημα -«όπου χρησιμοποιούμε την τεχνογνωσία του ΔΝΤ για την καλύτερη συλλογή των φόρων»- τις αλλαγές στην δημόσια διοίκηση με την ανάρτηση των αποφάσεων στο Διαδίκτυο, καθώς και τις Εξεταστικές Επιτροπές, με σκοπό την διαφάνεια στον δημόσιο βίο, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών, «καθώς πολυεθνικές, όπως η Siemens, και δημόσιοι λειτουργοί έκαναν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον «Καλλικράτη», καθώς και στην απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων, και το νέο ασφαλιστικό.

«Σκοπός μου είναι ο πλήρης αναπροσανατολισμός της ελληνικής οικονομίας» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Με βάση τα στοιχεία που προανέφερε ο πρωθυπουργός, τόνισε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα είναι μέσα στους στόχους του προγράμματος που έθεσε και σκοπεύει να παραμείνει σε αυτούς.

Θέτοντας το ρητορικό ερώτημα για «κοινωνική αναταραχή» ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο ελληνικός λαός είναι περήφανος λαός και θέλει αλλαγές και πρόσθεσε ότι «οι δημοσκοπήσεις «σήμερα» δείχνουν πως αν είχαμε εκλογές θα κερδίζαμε με 45%, δηλαδή καλύτερα από τις προηγούμενες, το 55% των Ελλήνων στηρίζει το πρόγραμμα».

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν τον ενδιαφέρει αν αυτή θα είναι η μοναδική του πρωθυπουργική θητεία, «έκανα ότι πίστευα πως ήταν αναγκαίο για να σώσω την Ελλάδα από την καταστροφή και θα κάνω ότι χρειαστεί για πάει η χώρα μου μπροστά και να βγει από την κρίση».

Αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι ισχυρές και παίζουν ισχυρό ρόλο στις γειτονικές μας οικονομίες καθώς και στην Μαύρη Θάλασσα, προσθέτοντας ότι το πρόβλημά τους είναι το εσωτερικό χρέος μας.

«Γι’ αυτό το πακέτο ΕΕ-ΔΝΤ προβλέπει ένα πακέτο στήριξης 10 δισ., ένα δίχτυ ασφαλείας γι’ αυτές αν χρειαστεί» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός πέραν των δημοσιονομικών και άλλων μέτρων, αναφέρθηκε και στο αναπτυξιακό σκέλος του προγράμματος, λέγοντας πως η Ελλάδα έχει δεχθεί το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα και έφερε ως παράδειγμα χώρες όπως το Κατάρ, το Αμπού Ντάμπι, την Λιβύη, την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, την Ρωσία και την Ιταλία που έχουν δείξει ενδιαφέρον, αλλά και έχουν υπογράψει στρατηγικής σημασίας αποφάσεις στην ενέργεια.

Ο κ. Παπανδρέου είπε σε αυτό το σημείο ότι η Ελλάδα έχει γίνει αντικείμενο ανάλυσης από διαφόρους που δεν έχουν γνώση της χώρας, από δημοσιογράφους που ενδιαφέρονται για μια «ιστορία», από ακαδημαϊκούς που ενδιαφέρονται για επιβεβαίωση των θεωριών τους, από πολιτικούς που για μικροκομματικούς λόγους ενδιαφέρονται να επικρατήσουν των τοπικών αντιπάλων τους και από λαϊκιστές που δημιουργούν στερεότυπα για να αποφύγουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν οι κοινωνίες τους.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλα αυτά «υπονομεύουν τις καλύτερες προσπάθειές μας και δυναμιτίζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού και αυτό είναι ξεκάθαρα άδικο».

«Οι τελευταίοι οκτώ μήνες ήταν μια δοκιμασία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη» ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «σίγουρα μπορούσαμε να αντιδράσουμε γρηγορότερα, όμως αν τέσσερεις μήνες πριν έλεγες ότι η Ευρώπη θα δημιουργούσε μηχανισμό στήριξης και η Ελλάδα θα έμπαινε στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, θα σε πίστευαν λίγοι».

«Το σημαντικό είναι πως η Ευρώπη έχει αντιδράσει, τώρα πρέπει να εργασθούμε για ένα μόνιμο ταμείο στήριξης, για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα χρηματοδοτείται αναλογικά από τα μέλη της ευρωζώνης» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να ενισχυθεί και η ανάπτυξη μέσα από ίδιους ευρωπαϊκούς πόρους, όπως τα «πράσινα» ομόλογα, «φόροι άνθρακα» κλπ.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι απαιτείται και ένα πιο διαφανές και αποτελεσματικό οικονομικό ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς και η επανεξέταση μιας σειράς μέχρι τώρα οικονομικών εργαλείων και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει μαζί με την Καγκελάριο Μέρκελ, τον Πρόεδρο Σαρκοζύ και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Γιούνγκερ.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μετά και από συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμπα, η ρύθμιση των διεθνών αγορών πρέπει να είναι στην ατζέντα του επόμενου G-20.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ. Ο κ. Παπανδρέου στην επίσκεψη εργασίας στη Βιέννη συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, τον υπουργό επικρατείας Χάρη Παμπούκη και τον υπουργό οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.protothema.gr

Read more...

Ψάχνουν ΟΣΕ αλλά κοιτούν για λίστες της Siemens

Εξεταστική Siemens


.protothema.gr
Στο μικροσκόπιο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens μπήκαν οι συμβάσεις του ΟΣΕ με την Siemens. Την Παρασκευή κατέθεσε ο κ. Αστέριος Τσαβδάρης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Έλξεως του Οργανισμού, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα εξεταστούν η κυρία Αθανασία Βλάχου, ανακρίτρια που έχει αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης εκ μέρους της δικαιοσύνης, τρία ακόμη διευθυντικά στελέχη της εταιρείας και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Κώστας Γιαννακός.


Προς Αγωγή Φλέσσα κατά Καμμένου

Επίσης, την Παρασκευή ενώπιον της εξεταστικής βρέθηκε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εταιρειών επικοινωνιών CIVITAS Γιώργος Φλέσσας κατόπιν αιτήματος του κ. Παναγιώτη Καμμένου, βουλευτή της Ν.Δ. Ο μάρτυρας παραδέχθηκε ότι είχε επαγγελματική σχέση με την Siemens από το 2000 ως το 2008 με σκοπό την διαφημιστική προώθηση της εταιρείας, την παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων. Δήλωσε ότι ποτέ δεν πλήρωσε πολιτικό, ενώ δεσμεύτηκε να φέρει στοιχεία για δημοσιογράφους που κατά καιρούς συνεργάστηκε η εταιρεία του. Εξεταζόμενος, διέψευσε τα περί αμοιβών 66.000 ευρώ μηνιαίως «για δημιουργία τοπίου» και τα περί «λίστας δημοσιογράφων» που πληρώνονταν από τη Siemens όπως είχε υποστηρίξει ο κ. Καμμένος. Ενώ, εξέφρασε την πρόθεσή του να καταθέσει αγωγή εναντίον του βουλευτή.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο κ. Φλέσσας, αναφορικά με το απόσπασμα του ημερολογίου Χριστοφοράκου όπου γίνεται αναφορά για τα 66.000 ευρώ, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται προφανώς για τυπογραφικό λάθος, γιατί -όπως υποστήριξε- η μηνιαία αμοιβή της εταιρείας δεν ξεπέρασε τα 7.000 ευρώ και δεν κάνει ποτέ συμβάσεις για υπηρεσίες lobbing. Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος κρίνοντας ασαφείς τις απαντήσεις του μάρτυρα ζήτησε την ταχεία έρευνα του ΣΔΟΕ στην εταιρεία CIVITAS. Επιπλέον, ο μάρτυρας παραδέχθηκε ότι ανέλαβε προγράμματα επικοινωνίας και προβολής των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Αθλητισμού και Επικοινωνιών και Μεταφορών, ενώ πρόσθεσε ότι συνεργάστηκε με τη ΝΔ και τη Ντόρα Μπακογιάννη. Παραδέχθηκε, τέλος, η ευρωπαϊκή εταιρεία δημοσίων σχέσεων EURO RSCG και για λογαριασμό του ΔΝΤ του ανέθεσε το έργο της επικοινωνιακής προώθηση της αναγκαιότητας των οικονομικών μέτρων.


Read more...

Ο Παπανδρέου στην Σέριφο;



Μολις κατεβηκε ο Γ. Παπανδρεου απο το speed runner 4 στν ΣΕΡΙΦΟ
Αναγνώστης




Read more...

Οι χαμένοι του Ασφαλιστικού



Οσοι αποχωρούν με 35ετία ή 37ετία, οι μητέρες ανηλίκων, οι εργαζόμενοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, και όσοι σήμερα συνταξιοδοτούνται πριν από το 60ό έτος της ηλικίας τους θα είναι οι χαμένοι του νέου Ασφαλιστικού...



Με ξεχωριστό νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών θα επέλθει η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρώνγυναικών στο Δημόσιο (επιβάρυνση από το 2011 έως το 2013 μέχρι και 15 έτη στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών).

1 Η 40ετία θα αντικαταστήσει την 35ετία και την 37ετία, από την 1/1/2011 έως το 2015: Το 2011 θα χρειάζονται 38 έτη ασφάλισης, το 2012 39 και το 2013 θα φτάσουν τα 40, ενώ η ηλικία των 58 ετών για 35ετία θα αυξηθεί στα 58,6 έτη το 2011, το 2012 στα 59, το 2013 στα 59,6 και το 2014 στα 60. Το ίδιο ισχύει και για το καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα που, επίσης, θα καταργηθεί σταδιακά από την 1/1/2011 έως το 2013 στο Δημόσιο και το 2015 στα υπόλοιπα Ταμεία.

2 Η «ποινή» για κάθε έτος πρόωρης εξόδου μεταξύ του 60ού και του 65ου έτους της ηλικίας θα είναι 6%, εκτός αν έχουν συμπληρωθεί 40 έτη ασφάλισης. Στα 40 έτη ασφάλισης μελετάται να υπολογίζεται και πλασματικός χρόνος και συγκεκριμένα ο στρατός, ο χρόνος λοχείας, η παράλληλη ασφάλιση, η διαδοχική ασφάλιση και οι σπουδές.

3 Από την 1.1.2015 (χωρίς να αποκλείεται και νωρίτερα) και σταδιακά βάση υπολογισμού καθίσταται το σύνολο του εργασιακού βίου με έτος- βάση το 2013 ή και νωρίτερα. Βασική σύνταξη, και για τους ανασφάλιστους άνω των 65 ετών, με εισοδηματικά κριτήρια. Το ποσό της σύνταξης ορίζεται στα 360 ευρώ μηνιαίως. Στα 360 ευρώ θα προστίθεται και η ανταποδοτική σύνταξη με μέσο όρο ετήσιας αναπλήρωσης το 1,2%.

4 Η ηλικία συνταξιοδότησης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα θα αναπροσαρμοσθεί από τα 55 στα 60 για έξοδο με 35ετία. Η αύξηση θα είναι ένα δωδεκάμηνο ανά έτος και θα αρχίσει το 2011. Ετσι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στο 56ο έτος το 2011, στο 57ο έτος το 2012, στο 58ο έτος το 2013, στο 59ο έτος το 2014 και στο 60ό έτος το 2015. Εξάλλου η νέα λίστα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα θα ισχύσει και για τους παλαιούς ασφαλισμένους. Σε όσα επαγγέλματα αποχαρακτηριστούν, η ηλικία συνταξιοδότησης με 15ετία θα πάει από τα 60 στα 65 έτη, με την αύξηση να είναι 12 μήνες ανά έτος. Ποιοι δεν θίγονται. Σημειώνεται ότι δεν θίγονται όσοι θεμελιώνουν ασφαλιστικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010, εφόσον είναι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο και σε ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ) που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ. Με διάταξη που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο, με τα νέα οικονομικά μέτρα ορίζεται ότι τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται τουλάχιστον μέχρι 31-12-2010 δεν θίγονται από την παραμονή των υπαλλήλων στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα σε όσους από τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ έχουν υποβάλει αίτηση παραίτησης από 1-1-2010, να την ανακαλέσουν μέσα σε έναν μήνα από τη δημοσίευση του νόμου. Η αίτηση ανακαλείται ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, ακόμα και αν έχει εκδοθεί διαπιστωτική πράξη λύσης της υπαλληλικής σχέσης.

Τέλος διευκρινίζεται ότι στον δημόσιο τομέα το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση των απαραίτητων ετών ασφάλισης και ασκείται όταν συμπληρωθεί και το προβλεπόμενο όριο ηλικίας. Στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο, ο χρόνος ασφάλισης και το όριο ηλικίας πρέπει να συντρέχουν για τη θεμελίωση του δικαιώματος. Για τις μητέρες ανηλίκων πρέπει να συντρέχει και η ανηλικότητα του παιδιού.

●Σε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ελλάδα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απαιτούμενες κινήσεις θα γίνουν μέσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

tanea

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Η «αρχειοφύλακας» της Siemens...



Της ΜΙΝΑΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑ
Η επί δεκαπέντε χρόνια εξ απορρήτων γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου...
Οταν στα τέλη του 2007 η Αικατερίνη Τσακάλου- έμπιστη γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου- πήρε την απόφαση να λύσει τη σιωπή της και να αποκαλύψει όσα γνώριζε και είχε καταγράψει στις σελίδες
του περίφημου «καυτού» ημερολογίου της, μάλλον δεν φανταζόταν ότι από τον «αμαρτωλό» προθάλαμο του «Μr. Siemens» θα βρισκόταν σήμερα να υπηρετεί στο Τμήμα Διαφάνειας της Εταιρείας! Γεννημένη στον Πειραιά, κράτησε για...


τον εαυτό της τον ρόλο της «μάρτυρος- κλειδί» κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου για τα μαύρα ταμεία της εταιρείας. Η 53χρονη οικονομολόγος ανταμείφθηκε για την επιλογή της να συνδράμει τόσο στις «εσωτερικές ανακρίσεις» που διενεργήθηκαν από την αμερικανική δικηγορική εταιρεία Debevoise and Ρlimton όσο και τις δικαστικές αρχές της χώρα μας. Ετσι, η κ. Τσακάλου όχι μόνο παραμένει στις τάξεις της γερμανικής εταιρείας, αλλά πήρε και προαγωγή...

Η γνωριμία. Σύμφωνα με όσα λένε οι- αρκετοί- δικηγόροι που γνωρίζουν τον φάκελο, οι κ.κ. Χριστοφοράκος και Τσακάλου πρωτοσυναντήθηκαν επαγγελματικά στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Εκείνος ήταν διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Νixdorf. Μετά τη μεταγραφή του στη Siemens τον ακολούθησε και στη νέα του θέση. Εγινε «ο δικός του άνθρωπος», μέχρι τον Δεκέμβριο του 2007, όταν ο Μιχ. Χριστοφοράκος έκλεισε πίσω του την πόρτα της Siemens.

Η πολυετής θητεία της δίπλα στον Μιχάλη Χριστοφοράκο, η θέση της «εξ απορρήτων γραμματέως» του για περισσότερα από 15 χρόνια- που συμπίπτουν με την περίοδο της διακίνησης μαύρου χρήματος- η καταγραφή όλων των ραντεβού του αφεντικού με σημαίνοντα πρόσωπα του πολιτικού και επιχειρηματικού βίου της χώρας και η ελεύθερη πρόσβασή της στο απόρρητο αρχείο του, την καθιστούν ίσως τη μοναδική υπάλληλο της εταιρείας που είναι σε θέση να γνωρίζει καλά το παρασκήνιο της υπόθεσης.

Κάπως έτσι εξηγείται και η αποστροφή της σε μία από τις καταθέσεις που έχει δώσει στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου: «Ο κ. Χριστοφοράκος τον Αύγουστο του 2007 μου ζήτησε να καταστρέψω το αρχείο μέχρι το τέλος του εμπορικού έτους του 2005. Πράγματι εγώ άρχισα να το καταστρέφω, αλλά λόγω φόρτου εργασίας δεν κατάφερα να ολοκληρώσω την καταστροφή του», υποστήριξε.

Η τακτική της. Δικηγόροι που έχουν άμεση πρόσβαση στις χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας εκφράζουν την άποψη πως η κ. Τσακάλου επέλεξε από νωρίς να... χαράξει ρότα συνεργασίας, φοβούμε νη ότι θα μπορούσε να βρεθεί κι εκείνη στη θέση της κατηγορουμένης. Ορισμένοι μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην έχει ανοίξει ακόμη όλα τα χαρτιά της.

Εξάλλου, όπως φημολογείται, μετά την αποχώρηση του κ. Χριστοφοράκου από τη Siemens υπήρξαν πρόσωπα που φέρονται ότι ζήτησαν ανταλλάγματα για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Και αν οι φήμες έχουν δόση αληθείας, δεν αποκλείεται η κ. Τσακάλου να γνωρίζει και αυτή την πτυχή της ιστορίας.

Το όνομά της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2008. Τότε είχε γίνει γνωστό ότι είχε τεθεί σε «πρόγραμμα αμνηστίας» στην εταιρεία. Η μάρτυρας όμως παρέμενε στη σκιά της δημοσιότητας, καθώς όλα τα «ραντεβού» με τον εισαγγελέα και τον ανακριτή γίνονταν - όπως επιτάσσει η δικονομία- κάτω από συνθήκες απόλυτης μυστικότητας.

Τα δεδομένα άλλαξαν μετά την κατάθεσή της στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, όπου δεν κατάφερε να αποφύγει τα φλας των φωτογράφων. Η καλοβαλμένη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών, αποφεύγει τις δηλώσεις μπροστά στις κάμερες, αναθέτοντας αυτόν τον ρόλο στον δικηγόρο κ. Αλέξη Κούγια, στον οποίο μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανέθεσε να την εκπροσωπεί. Οι καταθέσεις. Η ίδια προτιμά ό,τι έχει να πει να το λέει στους εκπροσώπους των αρχών που την καλούν. Και δεν είναι λίγοι... Δύο εισαγγελείς που διενεργούν τις έρευνες για τις συμβάσεις της Siemens με τον ΟΣΕ και για τον αρμενικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών, δύο εφέτες- ανακριτές που ψάχνουν την υπόθεση για τα μαύρα ταμεία, το ΣΔΟΕ που προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει «ύποπτα» παραστατικά και τιμολόγια έχουν... επενδύσει- όπως προκύπτει από τις σχηματισθείσες δικογραφίες- στην κατάθεση της κ. Τσακάλου.

Αν υποτεθεί ότι για όλες αυτές τις δικογραφίες έπειτα από μερικά χρόνια θα διεξαχθούν δίκες, είναι εύκολο να αντιληφθεί οποιοσδήποτε ότι η κ. Τσακάλου για την επόμενη δεκαετία θα χρειαστεί να... εγκατασταθεί στο Εφετείο Αθηνών. Μέχρι τότε πάντως, η ίδια έχει ζητήσει να ληφθούν μέτρα για την προστασία της καταγγέλλοντας δημοσίως στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή της.
NEA

nonews-news


Read more...

Η ζωή μας στην εποχή του φθηνού ευρώ...




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣOΛΩΡΑ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΦΑΝΗΣ
Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτιμά ότι η δημοσιονομική αυστηρότητα στις βιομηχανικές χώρες της ευρωζώνης θα βοηθήσει την ανάπτυξη γιατί θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών
Χαμόγελα ικανοποίησης κρύβονται πίσω από τις εκφράσεις ανησυχίας για
την πτωτική πορεία του ευρώ, σε πολλές χώρες της ευρωζώνης. Ειδικά μάλιστα στην Ελλάδα, η ικανοποίηση είναι πρόδηλη, καθώς το ευρώ προσφέρει επιτέλους στην ελληνική οικονομία το όπλο που χρειαζόταν και της είχε ως τώρα στερήσει: την υποτίμηση!

Η υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ σε σχέση με το δολάριο κατά 21%, έναντι του υψηλού της προηγούμενης χρονιάς, κάνει τα ευρωπαϊκά προϊόντα και τις υπηρεσίες αυτομάτως φθηνότερα κατά το ίδιο ποσοστό για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν δολάρια ή νομίσματα συνδεδεμένα με το δολάριο. Πρόκειται για μια ισχυρή ένεση ανταγωνιστικότητας, την οποία χρειαζόταν όλη η Ευρώπη, αλλά πάνω από όλους η Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο γνωστός οικονομολόγος Ν. Ρουμπινί είπε πως η υποτίμηση αυτή ίσως είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η διάλυση του ευρώ, βοηθώντας την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Αποτρέπει τη διάλυση
Η ειρωνεία είναι πως το ευρώ κατρακύλησε το τελευταίο διάστημα ακριβώς επειδή οι αγορές φοβήθηκαν- υποτίθεται- ότι η ευρωζώνη θα διαλυθεί μετά την αποτυχία της στο μέτωπο της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Τελικά, η κατρακύλα του ευρώ αποτρέπει- αν πιστέψουμε τον Ρουμπινί- τη διάλυση. Ωστόσο, η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Μόλις οι χώρες της ευρωζώνης άρχισαν, η μία μετά την άλλη, να εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα λιτότητας για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, οι αγορές επιτέθηκαν και πάλι στο ευρώ, για άλλο λόγο αυτή τη φορά: γιατί τα μέτρα λιτότητας θα επιδράσουν αρνητικά στην ανάπτυξη και, άρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει σύντομα σε αύξηση των επιτοκίων της.

Στην πραγματικότητα, αυτό που προκαλεί ανησυχία στους ιθύνοντες της ευρωζώνης, όπως υποστηρίζουν, δεν είναι η ισοτιμία του ευρώ αυτή καθεαυτή, αφού παραμένει υψηλότερη από τον μέσο όρο της ισοτιμίας από τη δημιουργία του το 1999, αλλά η ταχύτητα με την οποία υποχωρεί. Και αυτό γιατί υποδηλώνει έλλειψη εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ευρωζώνης και αποσταθεροποίηση του συστήματος.

Το επόμενο διάστημα θα φανεί αν η αποσταθεροποίηση μπορεί να προκαλέσει κινδύνους, αλλά προς το παρόν οι περισσότερες προβλέψεις συγκλίνουν σε ένα «αναπαυτικό» επίπεδο κοντά στα σημερινά. Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Βloomberg μεταξύ 18 αναλυτών, η ισοτιμία θα διαμορφωθεί κοντά στο 1,20 δολ. στα τέλη του χρόνου και στο 1,22 - 1,23 δολ. στα τέλη του 2011.

Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις που επικαλούνται τραπεζικοί κύκλοι στην Αθήνα, το προσεχές διάστημα το επίπεδο ισορροπίας είναι μεταξύ 1,05 και 1,15 δολ., άρα υπάρχει ακόμη δρόμος προς τα κάτω.

Φάρμακο για τη στασιμότητα
«Τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, θεωρώ ότι η υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ είναι πολύ επωφελής» υποστηρίζει ότι κ. Δημήτρης Μαρούλης, διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Αlpha Βank. «Παρά το γεγονός ότι είναι αποτέλεσμα της κρίσης χρέους, είναι ο μόνος μηχανισμός που θα αποτρέψει τη στασιμότητα της οικονομίας».

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα ενισχυθεί κατά 1% φέτος και κατά 1,2% το 2011. Το πρώτο τρίμηνο του έτους η αύξηση των εξαγωγών των «16» της ευρωζώνης επιταχύνθηκε στο 2,5% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2009 όταν είχαν αυξηθεί κατά 1,7%. Ισως αυτό είναι ένα δείγμα των θετικών επιδράσεων της ισοτιμίας του ευρώ.

Πριμ στον τουρισμό
Στην Ελλάδα, όπως λέει ο κ. Μαρούλης, «το όφελος είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις άλλες χώρες». Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη στην Ελλάδα ενισχύεται μέσω της ασθενούς ισοτιμίας του ευρώ με δύο τρόπους:

● Πρώτον, γιατί βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της χώρας, έναντι των χωρών εκτός ευρωζώνης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τουρισμός, τομέας στον οποίο η χώρα αποκαθιστά την ανταγωνιστικότητά της σε σχέση π.χ. με την Τουρκία και την Αίγυπτο, ενώ γίνεται ελκυστικότερη για τους αμερικανούς τουρίστες, όπως και για τους Ρώσους- που κυρίως συναλλάσσονται με δολάρια- και τους Αραβες. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων σε τρίτες χώρες.

● Δεύτερον, γιατί η Ελλάδα επωφελείται και από την ανάπτυξη των άλλων χωρών της ευρωζώνης στις οποίες εξάγει και πωλεί υπηρεσίες.

Ισως πρέπει να περιμένουμε πριν βγάλουμε συμπεράσματα για τις πρακτικές επιδράσεις της υποτίμησης, αλλά ενθαρρυντική ένδειξη ίσως αποτέλεσε η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 4,7% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό
Στον αντίποδα των όχι ασήμαντων αρνητικών παρενεργειών είναι ο πληθωρισμός. Οι τιμές των καασίμων που έχουν πάρει φωτιά με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις φόρων τα τελευταία χρόνια, φουντώνουν ακόμη περισσότερο, αφού τιμολογούνται με το «ακριβό« δολάριο. Και αν η τιμή 1,5 ευρώ το λίτρο της βενζίνης μπορεί να ξεπεραστεί με τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, δεν ισχύει το ίδιο για το πετρέλαιο θέρμανσης. Ο χειμώνας θα είναι οδυνηρά ακριβός εξαιτίας αυτού του λόγου.

Και δεν είναι μόνο τα καύσιμα. Μία σειρά από προϊόντα επηρεάζονται από τις τιμές τόσο του πετρελαίου όσο και άλλων πρώτων υλών που εισάγονται από «χώρες του δολαρίου». Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος σε 4,4% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την Αlpha Βank- πολύ υψηλότερα από την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο υψηλός πληθωρισμός έχει όμως άλλωστε και ένα παράπλευρο όφελος για την οικονομία. Αυξάνει το ονομαστικό ΑΕΠ και, άρα, μειώνει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές συμφωνούν ότι το ισοζύγιο μεταξύ των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων από την υποτίμηση του ευρώ είναι, στην περίπτωση της Ελλάδας, συντριπτικά θετικό καθώς το μείζον αυτή τη στιγμή είναι να μη διολισθήσει η χώρα σε βαθιά ύφεση.

Η υποχώρηση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο κατά 21% έναντι του υψηλού της προηγούμενης χρονιάς είναι μια ισχυρή ένεση ανταγωνιστικότητας, την οποία χρειαζόταν η Ευρώπη αλλά πάνω απ΄ όλους η Ελλάδα


Κέρδη για όσους «ποντάρισαν» στο δολάριο

Η βουτιά του ευρώ έναντι της στερλίνας, αλλά κυρίως έναντι του δολαρίου, έδωσε σημαντικά κέρδη σε όσους είχαν «ποντάρει» σε αυτό ενδεχόμενο. Επενδύσεις απευθείας στο αμερικανικό νόμισμα, σε αμερικανικές μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου αποδείχθηκαν έξυπνες κινήσεις, μια και η ισοτιμία σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί υπέρ του επενδυτή. Ενδεικτικό είναι ότι σε διάστημα μόνο έξι μηνών, η ισοτιμία μεταξύ των δύο κραταιών νομισμάτων έπεσε από το 1,47 στο 1,19, δηλαδή το ευρώ υποτιμήθηκε κατά 23,5% έναντι του δολαρίου. Σε απόλυτους αριθμούς, αν κάποιος επενδυτής τον Δεκέμβριο του 2009 είχε μετατρέψει 30.000 ευρώ θα αποκτούσε 44.100 δολάρια. Σήμερα, το ποσό αυτό μεταφράζεται σε 37.058 ευρώ, δηλαδή το κέρδος από τη συναλλαγή (χωρίς να υπολογίζονται οι όποιες τραπεζικές προμήθειες) ξεπερνά τα 7.000 ευρώ!


Παγώνουν οι πλειστηριασμοί έως το τέλος του χρόνου

Παρατείνεται για ακόμη ένα εξάμηνο, έως τις 31/12/2010, η αναστολή των πλειστηριασμών για απαιτήσεις που αφορούν ποσά κάτω από 200.000 ευρώ, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η παράταση δίνεται προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της κρίσης να ανακάμψουν.


Μεγαλύτερη μηνιαία δόση για δάνειο σε ξένο νόμισμα

Μεγάλοι χαμένοι από την πτώση του ευρώ είναι όσοι πήραν δάνειο σε ξένο νόμισμα, κυρίως σε ελβετικό φράγκο. Τους τελευταίους μήνες, η πτώση του ευρώ έχει ανεβάσει σημαντικά το ύψος των μηνιαίων δόσεών τους, σε ποσοστό μάλιστα που δεν καλύπτεται από τη (μικρή) διαφορά των επιτοκίων ανάμεσα στο ενιαίο νόμισμα και το ελβετικό φράγκο. Ενδεικτικό είναι ότι στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2009 η ισοτιμία ευρώ- φράγκου ήταν στα επίπεδα του 1,51. Σήμερα, η ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων έχει «κατρακυλήσει» στο 1,38. Δηλαδή, το ευρώ έχει χάσει περίπου το 10% της αξίας του έναντι του ελβετικού νομίσματος. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι όσοι είχαν επιλέξει να μετατρέψουν το στεγαστικό τους δάνειο σε ελβετικό φράγκο καλούνται να πληρώσουν αντίστοιχα ακριβότερες δόσεις. Για παράδειγμα, δάνειο 150.000 ευρώ για 20 χρόνια με επιτόκιο 4%, μετά τη μετατροπή σε ελβετικό φράγκο «κόστιζε» τον Δεκέμβριο του 2009 περίπου 910 ευρώ σε μηνιαία βάση. Σήμερα, με τη νέα ισοτιμία, το ίδιο δάνειο «κοστίζει» 995 ευρώ. Δηλαδή, η διαφορά στην ισοτιμία μεταφράζεται σε επιπλέον κόστος 85 ευρώ τον μήνα ή 1.020 ευρώ τον χρόνο για εκείνους που συνεχίζουν να πληρώνουν σε ελβετικό νόμισμα.

Στον αντίποδα όμως, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η τρέχουσα ισοτιμία μπορεί να κρύβει σημαντικές ευκαιρίες για όσους τώρα επιλέξουν να μετατρέψουν τα δάνειά τους στο ελβετικό νόμισμα. Υπό την προϋπόθεση ότι οι δανειολήπτες καταλαβαίνουν τους κινδύνους και το ρίσκο που φέρνει η μετατροπή του χρέους σε ξένο νόμισμα, τα σημερινά επίπεδα θεωρούνται από τους αναλυτές αρκετά δελεαστικά. Εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας στηρίζει ουσιαστικά την ισοτιμία καθώς δεν επιθυμεί την υπερτίμηση του φράγκου έναντι του ενιαίου νομίσματος. Οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν ότι- αν και όταν το κλίμα αυτό αντιστραφεί- όσοι έχουν επιλέξει τη μετατροπή του δανείου τους σε ελβετικό φράγκο ενδέχεται να βρεθούν σημαντικά κερδισμένοι, τόσο επειδή θα πληρώνουν χαμηλότερες δόσεις αλλά και διότι ουσιαστικά θα οφείλουν λιγότερα χρήματα στις τράπεζες.


Ακριβότερα τα ψώνια και τα ταξίδια στο εξωτερικό

Η άνοδος στην ισοτιμία της βρετανικής λίρας αλλά και του δολαρίου έχουν «ψαλιδίσει» σημαντικά τα οφέλη για όσους σχεδίαζαν ταξίδια αναψυχής και αγορών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Αντίστοιχα, μειωμένα είναι τα κέρδη από τις e-αγορές, καθώς προϊόντα που αγοράζονται πλέον από ηλεκτρονικά καταστήματα εκτός ευρωζώνης είναι σαφώς υπερτιμημένα σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Οπως αναφέρουν τουριστικοί πράκτορες, ενώ πριν από ένα ή δύο χρόνια τα ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ή τη Βρετανία με (σχεδόν) αποκλειστικό σκοπό τα ψώνια ήταν «μόδα» στην Ελλάδα, τώρα έχουν μειωθεί σημαντικά.

Ενδεικτικό είναι ότι για παράδειγμα ένα iΡod nano χωρητικότητας 16GΒ κοστίζει στην Ελλάδα 185 ευρώ, ενώ στις ΗΠΑ 179 δολάρια. Με βάση την τρέχουσα ισοτιμία, το κόστος αγοράς στις ΗΠΑ είναι 150,5 δολάρια (πριν από την επιβολή του πολιτειακού φόρου), ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου του 2009 ήταν 121,5 ευρώ. Δηλαδή το κέρδος για τη συγκεκριμένη αγορά «ψαλιδίστηκε» κατά 29 ευρώ. Αν στις σημερινές τιμές προστεθούν τα μεταφορικά, είτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είτε από τη Βρετανία, σε αρκετές περιπτώσεις οι e-αγορές παύουν να είναι συμφέρουσες.


Κρύβει παγίδες η εκτόξευση του χρυσού

Συναφής με την πτώση του ευρώ αλλά και τη γενικότερη ανησυχία αναφορικά με τα δημοσιονομικά της ευρωζώνης και όχι μόνο είναι η αχαλίνωτη άνοδος στην τιμή του χρυσού. Μάλιστα με δεδομένο ότι ο χρυσός αποτιμάται σε δολάρια, η άνοδος είναι διπλή για όσους αποκτήσουν το πολύτιμο μέταλλο πληρώνοντας σε ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι ο χρυσός πριν από περίπου έξι μήνες, στα τέλη Δεκεμβρίου, πωλούνταν έναντι 1.100 δολάρια ανά ουγγιά και πλέον καταγράφει ιστορικά ρεκόρ, φτάνοντας τα 1.250 δολάρια. Με βάση την τότε ισοτιμία, στα τέλη Δεκεμβρίου μια ουγγιά χρυσού κόστιζε περίπου 748, ενώ σήμερα η ίδια ποσότητα από το πολύτιμο μέταλλο κοστίζει 1.050 ευρώ. Δηλαδή, αποτιμημένη σε ευρώ, η άνοδος στην τιμή του χρυσού είναι της τάξης του 40% σε έξι μήνες. Εν τούτοις, αρκετοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για «φούσκα» στις τιμές του πολύτιμου μετάλλου, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον ενδέχεται να είναι συγκυριακό και όταν κοπάσει η αναταραχή στις αγορές, ο χρυσός από «ασφαλές λιμάνι» θα μετατραπεί σε «ύφαλο» για τους επενδυτές.
NEA

nonews-news.


Read more...