Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΟΥΡΛΟΥΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ...


Ρεπορτάζ : Δ. Μπρουσάλη - Π. Μπουλούκος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στέλνει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών. Ειδικότερα το δικαστικό συμβούλιο με το 1693/2010 βούλευμά του...
παραπέμπει σε δίκη για το κακούργημα της απιστίας από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση τον κ. Βουρλούμη και τον τέως γενικό διευθυντή Τεχνολογίας του Οργανισμού Γ. Ιωαννίδη. Η υπόθεση αφορά τις υπερτιμημένες αμοιβές που καταβλήθηκαν από τον ΟΤΕ κατά τη χρονική περίοδο 2003-2007 στις εταιρείες Ιntracom, Siemens και ΑΝΚΟ για την παροχή τεχνικής υποστήριξης στα ψηφιακά κέντρα και τα δίκτυα του ΟΤΕ, που είχαν εγκατασταθεί από αυτές.
Το βούλευμα του συμβουλίου κάνει λόγο για δόλο των δύο κατηγορουμένων αναφέροντας ότι αγνοήθηκε η διαδικασία προμηθειών του ΟΤΕ κατ΄ εξακολούθηση και απορρίφθηκαν αναιτιολόγητα οι σχετικές υπηρεσιακές εισηγήσεις, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία στον ΟΤΕ ύψους 51,7 εκατομμυρίων ευρώ. Χαρακτηριστικά το δικαστικό συμβούλιο επικαλείται μεταξύ των άλλων την εισήγηση της Διεύθυνσης Δικτύου και Συντήρησης για τη χρονική περίοδο 2003-2004, η οποία κοστολογούσε τις οφειλές στα 26,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αμοιβές που δόθηκαν από τον ΟΤΕ στους οίκους που παρείχαν υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης ανήλθαν στα 40,6 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης με το ίδιο βούλευμα το δικαστικό συμβούλιο διατάσσει να μην παραπεμφθούν σε δίκη για την ίδια υπόθεση 11 άτομα, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ που είχαν αρχικά κατηγορηθεί μαζί με τους Π. Βουρλούμη και Γ. Ιωαννίδη.
Παράγοντες του οργανισμού σχολιάζοντας τη δικαστική αυτή εξέλιξη τόνιζαν χθες ότι τα στελέχη του ΟΤΕ προστάτευσαν το συμφέρον της εταιρείας, διαχειριζόμενα με τον καλύτερο τρόπο μια προβληματική κατάσταση την οποία παρέλαβαν.
Η υπόθεση εκτυλίσσεται μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2004 και την τοποθέτηση του κ. Βουρλούμη στην ηγεσία του ΟΤΕ. Οι εταιρείες Ιntracom, Siemens και ΑΝΚΟ διεκδικούν περίπου 200 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση των δικτύων του ΟΤΕ προηγούμενων ετών. Οι υπηρεσίες του οργανισμού όμως με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τις εργασίες που έκαναν οι εταιρείες εισηγούνται να δοθεί περίπου το 1/3 των χρημάτων. Το πρόβλημα αυτό δημιουργήθηκε διότι στα κέντρα του ΟΤΕ όταν έμπαιναν οι εταιρείες να κάνουν προγραμματισμένη ή έκτακτη συντήρηση δεν καταγράφονταν ο αριθμός των συντηρητών που δούλευαν ούτε οι ώρες εργασίας, προκειμένου να υπολογιστεί με ακρίβεια το κόστος των εργασιών. Ετσι ο καθένας ζητούσε ό,τι ήθελε αργότερα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2003 ο τότε γενικός διευθυντής του ΟΤΕ με έγγραφό του προς τη Γενική Διεύθυνση Προμηθειών, τη Διεύθυνση Λογιστικών Θεμάτων και τη Διεύθυνση Συντήρησης τους γνωρίζει ότι οι παρασχεθείσες από τις τρεις εταιρείες υπηρεσίες τεχνικής συντήρησης δεν υπερέβησαν τα 15 εκατ. ευρώ! Την ίδια εποχή ένας άλλος γενικός διευθυντής του ΟΤΕ αποδεχόταν για το 2003 τιμολόγια τεχνικής συντήρησης της Ιntracom ύψους 38 εκατ. ευρώ και υποδείκνυε στις υπηρεσίες πώς θα διακανονίσουν σε δόσεις την εξόφλησή τους.
Προκειμένου να λύσει το πρόβλημα αυτό και με εντολή της τότε κυβέρνησης ο κ. Βουρλούμης διαπραγματεύτηκε με τις εταιρείες για να πάρουν ένα ποσό στα μισά από ό,τι διεκδικούσαν και να κλείσει η υπόθεση.
Ετσι στις 17 Δεκεμβρίου 2004 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε να αναγνωρίσει ότι οφείλει στους προμηθευτές του 40,6 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης που προσέφεραν τη διετία 2003-2004, αν και τα παραστατικά δεν δικαιολογούσαν πληρωμές πάνω από 26,5 εκατ. ευρώ, λόγω της κομπίνας με τις μη εγγραφές των ομάδων συντήρησης και του έργου που διεκπεραίωναν.
Στη συνέχεια βέβαια με την τριετή σύμβαση τεχνικής υποστήριξης που υπογράφτηκε για τα έτη 2005-06-07 συνολικά το ποσόν εκτινάχθηκε στα 130 εκατ. ευρώ, καθώς η καλοπληρωμένη και άνευ παραστατικών διετία (2003-04) ήταν το εφαλτήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: