Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Ρεν: Έχει επιτευχθεί συμφωνία για το Ασφαλιστικό


Έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας πάνω στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. "Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει μαζί μας για το πώς θα προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, στη γραμμή του Μνημονίου" δήλωσε ο Ρεν προσθέτοντας ότι οι τελικές ρυθμίσεις θα προωθηθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Όπως αναφέρει το Reuters, από τα μέχρι στιγμής γνωστά οι εργαζόμενοι θα μπορούν να βγαίνουν στη σύνταξη μετά από 37 χρόνια εργασίας, ωστόσο υπάρχουν κίνητρα για παραμονή μέχρι τα 40 έτη. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, μίλησε για "πολύ θετική εξέλιξη, που αντικατοπτρίζει τα σχέδια και τις προτάσεις μας".
Σε σωστό δρόμο Ελλάδα και Ισπανία

Παράλληλα ο Ρεν δήλωσε ότι Ισπανία και Ελλάδα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, με τα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης και ότι αν παραμείνουν σε σωστή κατεύθυνση, δεν θα τεθεί εν κινδύνω η ανάκαμψη.

"Η οικονομική ανάκαμψη είναι σε εξέλιξη, έστω και αν είναι ακόμη συγκρατημένη και σταδιακή. Από τη μία πλευρά, έχουμε εντονότερη ανάκαμψη στο διεθνές εμπόριο, αλλά από την άλλη έχουμε τις αβεβαιότητες στα δημοσιονομικά" πρόσθεσε. "Αν καταφέρουμε να θέσουμε υπό έλεγχο τα ζητήματα που αφορούν την οικονομική σταθερότητα, μπορούμε να καταστήσουμε ασφαλή την ανάκαμψη", τόνισε.

Ο κ. Ρεν δήλωσε ότι είναι ενθαρρυμένος από τη δράση που αναλαμβάνουν χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης. "Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα κύμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης και δομικών αλλαγών, οι οποίες τίθενται σε εφαρμογή εκεί που πρέπει, δηλαδή από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία", τόνισε. "Δεν λέμε ότι νικήσαμε, αλλά τα πράγματα στην Ελλάδα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση" πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του Ρεν Αμεντέου Αλφατάζ είχε δηλώσει διευκρινιστικά μετά από δημοσιεύματα του Τύπου, πως το Μνημόνιο δεν αναφέρει ότι οι συντάξεις θα πρέπει να κοπούν στο μισό.

"Ένα ποσοστό αναπλήρωσης από 45% έως 48% έχει αναφερθεί από μερίδα του Τύπου. Πρόκειται για παρανόηση. Το ποσοστό αυτό του 48% προκύπτει από τον απλό υπολογισμό του 1,2% (μέσο ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης) επί 40 έτη (περίοδος εισφορών για πλήρη σύνταξη) και ως εκ τούτου αντιπροσωπεύει το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης από το ανταποδοτικό σύστημα (για ένα άτομο που καταβάλλει εισφορές επί 40 έτη)" δήλωσε.

"Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η μη ανταποδοτική βασική σύνταξη την οποία δεν έχουμε αμφισβητήσει. Η σύνταξη αυτή αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης στο 65%-80% για όλους εκτός από τις υψηλότερες εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού" πρόσθεσε.

Τρισέ: Ο προϋπολογισμός δρομολογείται σωστά

Αισιόδοξος εμφανίστηκε παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής του ομιλίας στο συνέδριο του Institute Of International Finance στη Βιέννη, όπου ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού στην Ελλάδα, τους πρώτους πέντε μήνες του 2010, παρά την επώδυνη ύφεση, έχει δρομολογηθεί σωστά.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: