Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ-ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ SIEMENS ΓΙΑ ΤΟ C4I ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΖΑ.
Κάτι ξέρει ο Κυριάκος...
Τρόμο στη Ν.Δ., και ιδιαίτερα στο περιβάλλον του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, προκαλούν οι νέες αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την εμπλοκή πρώην υπουργών στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens. Όσοι έχουν γνώση της δικογραφίας εκφράζουν την άποψη ότι πολύ σύντομα θα...
μπουν για τα καλά στο κάδρο της δικαστικής έρευνας τουλάχιστον τρεις πρώην γαλάζιοι υπουργοί. «Δύσκολα θα τη σκαπουλάρουν», αναφέρει στο «Καρφί» πρόσωπο που είναι σε θέση να γνωρίζει γεγονότα, αλλά κυρίως τα κείμενα της «ύποπτης» αλληλογραφίας.
Κάποιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι εξελίξεις να φέρουν την μπάλα στο γήπεδο του ίδιου του Καραμανλή. Συγκεκριμένα, λέγεται ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ευθέως εμπλοκή πρώην υπουργού στην υπόθεση. Μάλιστα, ένας από τους λόγους που ο τέως πρωθυπουργός είχε σπεύσει πέρυσι τέτοιο καιρό να κλείσει τη Βουλή, συνδέεται με εμπλοκή του εν λόγω προσώπου. Βάζοντας πρόωρα λουκέτο στις εργασίες της Βουλής, αθώωσε (μεταξύ των άλλων) και τον υπουργό που, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, θα πήγαινε χειροπόδαρα μέσα!
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Εξεταστική φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Καραμανλή, αλλά και όλο το νεοδημοκρατικό σύστημα. Και αυτό γιατί, από τη στιγμή που τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens αποφάσισαν να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί, αλλά και να ελεγχθούν τα «πόθεν έσχες» των υπουργών που σύναψαν συμβάσεις με τη γερμανική εταιρεία, εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει το γαϊτανάκι των αποκαλύψεων. «Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι», υποστηρίζει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης, ο οποίος έχει γνώση των εγγράφων που έχουν φτάσει στη Βουλή, όπως και των μέχρι τώρα καταθέσεων.
Κάτι ξέρει ο Κυριάκος
Καθόλου τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται και το γεγονός ότι στην επιστολή που έβγαλε την Τρίτη ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητούσε από τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής να ερευνηθούν τα «πόθεν έσχες», αλλά και οι τραπεζικοί λογαριασμοί των υπουργών που είχαν υπογράψει δουλειές με τη Siemens. Η κίνηση του μικρού Μητσοτάκη μόνο συμπτωματικά δεν θα πρέπει να έγινε. Πέραν του γεγονότος ότι εκδηλώθηκε σε μια προσπάθεια να αμυνθεί, οι γνωρίζοντες τις σχέσεις που είχε η οικογένεια Μητσοτάκη με τον ισχυρό άνδρα της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκο, πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω. Με απλά λόγια, θεωρούν ότι ο Κυριάκος είναι σε θέση να γνωρίζει πως θα βγουν λαβράκια από τη στιγμή που θα ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των πρώην υπουργών.
Η αναφορά στο «μεγάλο άνδρα»
Τα μέλη της Εξεταστικής, αποκωδικοποιώντας το mail, έλεγαν ότι «η ανησυχία του Δήμα είναι εύλογη, αφού το έργο δεν μπορούσε να παραδοθεί αν κάποιοι δεν ελάμβαναν τα απαραίτητα για να… γίνουν πιο ευέλικτοι», όπως σημειώνεται σε άλλο μήνυμα, που εστάλη από τον Δήμα στις 18/10/2006, προς τον Δενδρικό. Εκεί, ο δικηγόρος κάνει λόγο για επαφές με κάποιον «μεγάλο άνδρα», χωρίς ωστόσο να αναφέρει το όνομά του.
Το σχετικό mail του Δήμα προς τον Δενδρινό της Siemens έχει ως εξής. «Γεια σου, Διονύση. Συγγνώμη που δεν επικοινώνησα. Θυμάσαι τη βρετανική εταιρεία και τον Έλληνα που τους πήρε τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Τον τσακίσαμε. Σε ένα μήνα ερευνών και πιεστικών επιθέσεων τον φέραμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σε τρεις ημέρες συμβιβάστηκε για 33 εκατομμύρια. Οι Βρετανοί αναχωρούν αύριο. Έχω πολλά να σου πω. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι είναι πολύ ευχαριστημένη από τις διαπραγματεύσεις τους με τη SAIC. Θα ξέρω πολύ περισσότερα αύριο από τον ίδιο το “μεγάλο άνδρα”».
Η τελευταία παράγραφος του mail που έστειλε ο δικηγόρος της SAIC προς τον Δενδρινό της Siemens, έρχεται να εκθέσει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Καραμανλή, αφού δείχνει ότι υπήρχε ανοικτή γραμμή των ανθρώπων που προμήθευαν το σύστημα ασφαλείας με τα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης. Από τη σχετική αλληλογραφία προκύπτουν διάφορα ερωτήματα. Το βασικό ωστόσο έχει να κάνει με το ποιος είναι ο «μεγάλος άνδρας». Μέχρι στιγμής στην Εξεταστική δεν έχει δοθεί απάντηση. Το γεγονός αυτό έχει σταθεί αφορμή για να οργιάσουν οι φήμες. Κάποιοι μάλιστα λένε, ακόμη και από τη Ν.Δ., ότι με δεδομένο ότι εκείνη την περίοδο ως «μεγάλος άνδρας» της κυβέρνησης, παρουσιαζόταν ο Καραμανλής, ο τέως πρωθυπουργός οφείλει να δώσει μια απάντηση.
Φυσικά, υπάρχουν κι αυτοί που θεωρούν ότι η αναφορά στο «μεγάλο άνδρα» δεν εννοούσε τον Καραμανλή, αλλά υπουργό που χειριζόταν το συγκεκριμένο project. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί η αναφορά Δήμα, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δείχνει να είναι «ενθουσιασμένη από τις διαπραγματεύσεις». Δύο χρόνια πριν, ο τότε υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης έστελνε σημείωμα προς τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη, στο οποίο του έγραφε προειδοποιητικά ότι όσα γίνονται κινούνται στα όρια της νομιμότητας.
Η απόρρητη επιστολή
«...Κινούμεθα πλέον στα όρια της νομιμότητας σε σχέση με το περιεχόμενο της σύμβασης, με κίνδυνο μελλοντικά, παρά τις αγαθές προθέσεις μας, να δημιουργηθεί πρόβλημα. Υπάρχει όμως ορατός ο κίνδυνος, εφόσον δεν βρεθεί λύση, το έργο να σταματήσει».
Αυτό έγραψε σε απόρρητη επιστολή, της 26ης Ιουνίου 2004, που απηύθυνε προς τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη ο αρμόδιος για το C4Ι υφυπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Στην ίδια 4σέλιδη επιστολή ο Μαρκογιαννάκης εισηγήθηκε «να χορηγηθεί στη SAIC βεβαίωση για επιτυχή διεξαγωγή της τρίτης άσκησης (σ.σ. αυτή απέτυχε) για να καταβληθεί το ποσό των 31.000.000 ευρώ σ' αυτήν»!
Οφείλει να δώσει απαντήσεις
Το συγκεκριμένο ποσόν έχει ιδιαίτερη αξία, αφού στην επιστολή του Δήμα της SAIC προς τον Δενδρινό της Siemens αναφέρεται ότι σε τρεις μέρες «καταφέραμε να τον τσακίσουμε». Το τσάκισμα σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει ότι από τα 25 εκατ. ευρώ, τελικά υπήρξε συμβιβασμός στα 33 εκατ. ευρώ. Για όλα αυτά ο Καραμανλής οφείλει να δώσει απαντήσεις, από τη στιγμή μάλιστα που στην Εξεταστική υπάρχει και έγγραφο του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη (Σεπτέμβριος 2007- Ιανουάριος 2009), από το οποίο προκύπτουν σημεία και τέρατα. Ο Χηνοφώτης είχε ρητά διαφωνήσει με την παραλαβή του συστήματος ασφάλειας λιμένων (υποσύστημα 14), κάτι που διατύπωσε και γραπτώς στη σχετική απόφαση «έγκριση οριστικής παραλαβής» που είχε δρομολογηθεί από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.
Οι αιχμές του Βύρωνα
Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Siemens κατέθεσε ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Πολύδωρας, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο Siemens με χρηματισμούς, σημείωσε πως, αν υπάρχει στο σκέλος του C4I, αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί στη φάση της σύναψης της αρχικής σύμβασης.
Υπογράμμισε δε ότι θεωρεί απολύτως έντιμους τους αξιωματικούς των επιτροπών παραλαβής. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, η πέμπτη τροποποιητική σύμβαση που επέφερε στο σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ό,τι το επιβεβλημένο για το Δημόσιο, στη φάση που βρήκε το σύστημα το Φεβρουάριο του 2006 όταν ανέλαβε υπουργός. Επί της ουσίας άφησε αιχμές για τους χειρισμούς που είχαν γίνει από το δίδυμο Βουλγαράκη - Μαρκογιαννάκη. Διαφορετικά, δεν θα υπήρχε λόγος να κάνει τροποποίηση της σύμβασης.
Όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται, με το σκάνδαλο της Siemens το ξετύλιγμα του κουβαριού μόλις τώρα αρχίζει.
ΚΑΡΦΙ
nonews-news
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου