ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΥΡΤΗ
ΛΙΒΥΗ- Το μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης που υπεγράφη πριν λίγες μέρες στην Τρίπολη, δίνει σημαντικές ευκαιρίες στις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και στην ελληνική οικονομία στο σύνολό της, εφόσον το μνημόνιο εφαρμοστεί. Σε παρόμοιες περιπτώσεις, διαχρονικά, το μεγάλο πρόβλημα δεν ήταν τα μνημόνια και οι διμερείς συμφωνίες, αλλά η εφαρμογή τους.
Οι ηγεσίες των δύο χωρών έχοντας υπόψη τους το πρόβλημα, αποφάσισαν να το λύσουν και αυτό μέσω του μνημονίου. Με το άρθρο 10 συστήνεται Επιτροπή Παρακολούθησης η οποία, σε τρεις μήνες, θα κάνει την πρώτη αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής όσων συμφωνήθηκαν. Από Λιβυκής πλευράς, μάλιστα, επιδείχθηκε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, καθώς ο Πρωθυπουργός της χώρας Ελ Μαχμούντι, μεταξύ αστείου και σοβαρού και δείχνοντας με το χέρι τον ημέτερο Χάρη Παμπούκη και τον δικό του υπουργό Οικονομικών και Σχεδιασμού (οι οποίοι υπέγραψαν το μνημόνιο για λογαριασμό των δύο κυβερνήσεων) κατονομάζοντάς τους ως υπεύθυνους για την εφαρμογή και προσθέτοντας ότι αν δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους «θα τους ρίξουμε στη Μεσόγειο να κολυμπήσουν».
Οι Λίβυοι, δια του Πρωθυπουργού τους, έκαναν λόγο για «ιστορική μέρα», ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου, λίγο πιο συγκρατημένος (άγνωστο για ποιους λόγους) μίλησε για την αναβίωση μιας καλής σχέσης. Και οι δύο, πάντως, μίλησαν για συμφωνία «στρατηγικής οικονομικής συνεργασίας».
Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, οι τομείς στους οποίους μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, στο διαμορφωθέν πλαίσιο, είναι η ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, οι αποκρατικοποιήσεις, η ανάπτυξη ακινήτων, ο τουρισμός, οι κατασκευές, τα δομικά υλικά. τα τρόφιμα, τα φάρμακα, η αρχαιολογία, η κατασκευή λιμενικών έργων για σκάφη αναψυχής (μαρίνες), παιδεία, υγεία κλπ.
Ήδη έχει υπογραφεί και τίθεται σε εφαρμογή η τηλεπικοινωνιακή σύνδεση με καλώδιο οπτικών ινών που θα ποντιστεί στο Λιβυκό και Κρητικό Πέλαγος και θα συνδέει τη Λιβύη με την Κρήτη. Το όλο έργο, όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, θα χρηματοδοτηθεί από Λιβυκά κεφάλαια και θα κατασκευαστεί, εξ΄ ολοκλήρου από ελληνικές εταιρίες, όπως δήλωσε ο κ. Μαχμούντι.
Η Λιβύη, κατά τις δηλώσεις Μαχμούντι, έχει διαθέσιμα για επενδύσεις περί τα 200 δις δολάρια, γενικά, από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Στον τομέα της ενέργειας, τα έργα που συζητούνται είναι η κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου στους Έλληνες δημοσιογράφους, ξεκινώντας από τη Λιβύη θα φθάνει στην Ευρώπη μέσω Κρήτης-Πελοποννήσου και Αστακού. Την ίδια διαδρομή μπορεί να ακολουθήσει και ένα καλώδιο διοχέτευσης ηλιακής ενέργειας, από το τεράστιο πάρκο παραγωγής ηλιακής ενέργειας στη Σαχάρα, το οποίο χρηματοδοτείται και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η συμφωνία με τη Λιβύη περιλαμβάνει και ορισμένα ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά την ελληνική οικονομία. Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου μέσω του Λιβυκού ενδιαφέροντος για γεωργικά προϊόντα, «μπορούμε να ξαναδώσουμε ζωή στον αγροτικό τομέα, ακόμα και στο άμεσο μέλλον», ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος από την πλευρά της Λιβύης.
Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι συζητήθηκε η δυνατότητα συνεργασιών σε περιοχές της Ελλάδας με φθίνουσα πορεία, όπως η Δυτική Μακεδονία. Εκεί θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή ή η ενίσχυση μονάδων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων ή μονάδες μεταλλευμάτων.
Η ελληνική πλευρά έθεσε και το θέμα των αποζημιώσεων των ελληνικών επιχειρήσεων στις οποίες η Λιβύη οφείλει μεγάλα ποσά, αν και θέλησε να κρατήσει χαμηλά το θέμα σε επικοινωνιακό επίπεδο. Πάντως, στο μνημόνιο περιλαμβάνεται άρθρο, το άρθρο 5, στο οποίο προβλέπεται ότι θα υπογραφεί σχετική συμφωνία πριν το τέλος Σεπτεμβρίου του 2010.
Σημαντική είδηση υπάρχει και για την Εθνική Τράπεζα, η οποία, εφόσον προχωρήσουν οι Λιβυκές επενδύσεις στην Ελλάδα, θα είναι η Τράπεζα η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση των Λιβυκών κεφαλαίων.
i-reportergr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου