Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Ο βουλγαρικός Τύπος για την εγκατάλειψη του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

nooz.gr
Στην πρόθεση της βουλγαρικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης επικεντρώθηκε ο Τύπος της χώρας.

Στα εκτενή ρεπορτάζ επισημαίνεται η εκτίμηση του πρώην υπουργού Ενέργειας Ρούμεν Οβτσάροφ, ότι παρόμοια κίνηση δεν εξυπηρετεί τα βουλγαρικά αλλά τα αμερικανικά συμφέροντα.

Επίσης, αναφέρονται δηλώσεις, με της οποίες διάφοροι εκπρόσωποι του κεντροδεξιού Γαλάζιου Συνασπισμού εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράσταση τους με τις δηλώσεις περί της αποχώρησης της Βουλγαρίας από το Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, την οποία οι Βούλγαροι «γαλάζιοι» έχουν αναδείξει σε προγραμματικό στόχο της κεντροδεξιάς συμμαχίας τους.

«Ο Μπορίσοφ σταμάτησε ενεργειακά σχέδια», «Ο Μπόικο σταμάτησε τον αγωγό, ο Τράιτσο αρνείται», «Ο αγωγός μέχρι την Ελλάδα παγώνει λόγω του κινδύνου διαρροής», είναι μερικοί από τους τίτλους των δημοσιευμάτων.

«Τι τον θέλουμε πράγματι τον αγωγό αυτό», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Τρουντ, υπό τον οποίο ο σχολιογράφος Πλάμεν Έντσεφ υποστηρίζει, ότι «ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ έχει απόλυτο δίκιο».

«Παράφρονη προσωπική απόφαση, με την οποία ο πρωθυπουργός συνεχίζει την πολιτική του που σπέρνει χάος στη Βουλγαρία» αποκάλεσε από την πλευρά του ο Σεργκεί Στανίσεφ (παρουσία του οποίου υπογράφτηκε η τριμερής συμφωνία κατασκευής του αγωγού στην Αθήνα εδώ και μερικά χρόνια).

Ο αρχηγός της αριστερής αντιπολίτευσης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα 24 Ώρες, κάλεσε τον πρωθυπουργό να αλλάξει γνώμη, επειδή «στην αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει όλη την ευθύνη για την αναπόφευκτη δραστική άνοδο των τιμών των ενεργειακών πόρων και του ρεύματος, τους οποίους η Βουλγαρία θα αναγκαστεί να αγοράζει από τους γείτονες της».

«Αναρωτιέμαι ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο κ. Μπορίσοφ με αυτή την προσωπική απόφαση του», αναφέρει στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός, επισημαίνοντας, ότι παρόμοια μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια αγγίζουν και θέματα εθνικής ασφάλειας και προειδοποίησε ότι πέρα από τις μεγάλες οικονομικές απώλειες, η Σόφια ριψοκινδυνεύει και σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων της με τη Μόσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: