Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Ακόμη και Ειδικό Δικαστήριο για Καραμανλή

“Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου”…


protothema.gr
Κανένας δεν είναι «υπεράνω του νόμου» δήλωσε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής όταν ρωτήθηκε για το εάν θα διερευνηθούν μέχρι τέλους τυχόν πολιτικές ή και ποινικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην υπόθεση με την παραποίηση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Πεταλωτής ξεκαθάρισε ότι αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης να διερευνηθεί η υπόθεση και στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το εάν ο κ. Καραμανλής θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά ως πρώην πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Έδειξε μάλιστα να αδιαφορεί για τη φράση που έχει ειπωθεί παλαιότερα «οι πρώην πρωθυπουργοί δεν πάνε φυλακή».

Σε ερώτηση δε αν πρέπει να περιμένουμε ποινικό δικαστήριο για τον κ. Καραμανλή ο κ. Πεταλωτής απέφυγε να απαντήσει.
Read more...

Γιώργος Παπανδρέου: «Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία»


Στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας σύγχρονης δημόσιας διοίκησησης, η οποία θα εξυπηρετεί καλύτερα τον πολίτη, αλλά θα κοστίζει και λιγότερο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή του στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. «Στόχος μας είναι η ανασυγκρότηση του τόπου και η διαμόρφωση μιας παραγωγικής κοινωνίας, η οποία θα στηρίζεται στη διαφάνεια, την αξιοκρατία και στη διά βίου μάθηση, που θα συντελεί στη συνεχή επιμόρφωση και εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων» δήλωσε.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης ως ένα ζωντανό εργαστήριο που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αναμόρφωση του δημόσιου τομέα και τη διά βίου μάθηση και εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, για να κάνουμε τομές που δεν κάναμε τόσα χρόνια. Παρατήρησε επίσης ότι ένα λειτουργικό κράτος κοστίζει λιγότερο και ότι η σωστή σχέση του δημοσίου υπαλλήλου με τον απλό πολίτη θα συντελέσει αποτελεσματικά και στην αλλαγή του κράτους. Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης καθώς και ο υφυπουργός κ. Γ. Ντόλιος, ενώ τον υποδέχθηκε ο γενικός γραμματέας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης κ. Νικόλαος Γεωργαράκης.

.i-reportergr.com
Read more...

Διαψεύδει ο Α.Λοβέρδος


Κατηγορηματικά διέψευσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας σχετικά με το ότι διαπιστώθηκαν από την Τρόϊκα ταμειακά προβλήματα στα επικουρικά ταμεία. Ο κ. Λοβέρδος διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι υπάρχει πλήρης οικονομική επάρκειά τους για πολλά ακόμα χρόνια και δεν τίθεται θέμα περικοπών επικουρικών συντάξεων, ενώ έκανε λόγο για επαγγελματίες του ψεύδους.

«Κανένα επικουρικό ταμείο από τα τρία που επισκέφθηκαν μέχρι σήμερα οι εκπρόσωποι της Τρόϊκα, δεν έχει ταμειακό πρόβλημα. Διακινείται αναληθέστατα, για να δημιουργηθεί ίσως πολιτικό ζήτημα ότι δήθεν οι εκπρόσωποι της Τρόϊκας επισκεπτόμενοι τα επικουρικά ταμεία διαπίστωσαν οικονομικά προβλήματα που οδηγούν σε περικοπές επικουρικών συντάξεων. Ουδέν αναληθέστατο. Το αντίθετο συνέβη. Από τις επισκέψεις της Τρόϊκα στα τρία ασφαλιστικά Ταμεία ΤΕΑΔΥ ΤΑΗΤΕΚΟ και ΕΤΕΑΜ διαπιστώθηκε ότι έχουνε επάρκεια οικονομική για πολλά πολλά ακόμα χρόνια. Κάποιοι επαγγελματίες του ψεύδους λένε το αντίθετο συνειδητά για να παραχθεί πολιτικό ζήτημα», δήλωσε χαρακτηριστικά στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας με αφορμή την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής του υπό κατάθεση ν/σ για την αναδιαμόρφωση του ΣΕΠΕ.

i-reportergr
Read more...

Μεγάλο «ψαλίδι» για τους ιταλούς βουλευτές

nooz.gr

Πρωτοφανής μείωση και «πάγωμα» στις απολαβές των Ιταλών βουλευτών ανακοίνωσε η προεδρία της ιταλικής Βουλής για την επόμενη τριετία. Όπως έγινε γνωστό θα υποστούν μείωση απολαβών κατά 1.000 ευρώ και τριετές πάγωμα.

Πιο συγκεκριμένα, περικόπτονται πεντακόσια ευρώ από το επίδομα για τα έξοδα διαμονής, και άλλα πεντακόσια, σε μηνιαία, πάντα, βάση, από το κονδύλι που χρησιμοποιείται "για την κάλυψη των εξόδων που απαιτούνται για τη διατήρηση της συνεχούς επαφής με τους ψηφοφόρους". Σε ότι αφορά την επόμενη τριετία, επίσης, δεν πρόκειται να εγκριθούν νέες αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα.

Οι περικοπές, σχετίζονται με τα έκτακτα οικονομικά μέτρα για την περίοδο 2011/ 2013, που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Όπως τονίζουν, όμως, οι σχολιαστές, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μειωθεί το τελικό ποσό της σύνταξης των Ιταλών βουλευτών. Υπενθυμίζεται, ότι συνυπολογίζοντας τα διάφορα επιδόματα και αποζημιώσεις, ο κάθε βουλευτής, λαμβάνει, συνολικά, σχεδόν δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ το μήνα.

Η προεδρία της βουλής αποφάσισε και την περικοπή των μισθών των υπαλλήλων της. Όσοι λαμβάνουν, σε ετήσια βάση, μισθό που δεν ξεπερνά τις εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ, θα "χάσουν" το 5% του εισοδήματος.

Όταν ο μισθός, ξεπερνά το συγκεκριμένο όριο, οι υπάλληλοι θα πρέπει να δεχθούν περικοπή της τάξης του 10%. Συνολικά, με τις μειώσεις αυτές, υπολογίζεται ότι η βουλή της Ρώμης, πρόκειται να εξοικονομήσει εξήντα εκατομμύρια ευρώ, μέχρι και το 2013. Και σε ότι αφορά τη γερουσία, αναμένεται να υιοθετηθούν ανάλογες περικοπές, εντός των επόμενων ημερών.


Read more...

Επίταξη της χρήσης των φορτηγών ΔΧ

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη "αφού ελήφθη υπόψη η επιτακτική ανάγκη αποτροπής των δυσμενών συνεπειών της παρατεινόμενης απεργίας των ιδιοκτητών και οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσης και βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων, που έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η απεργία "ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την έλλειψη επαρκούς εφοδιασμού των πολιτών σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, απειλεί τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και απειλεί επίσης κατ΄ επέκταση τη δημόσια τάξη".

"Με την παραπάνω απόφαση εξουσιοδοτούνται οι Υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών και, κατά το μέρος της αρμοδιότητάς τους, οι οικείοι Νομάρχες να προβούν σε επίταξη των υπηρεσιών και επίταξη της χρήσης των φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων καθώς και να λάβουν κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο για τη διασφάλιση των δημοσίων αγαθών που κινδυνεύουν από την κατά τα άνω διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας" συμπληρώνεται.

Πάντως, αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση, φέρονται οι Ιδιοκτήτες Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, καθώς το απόγευμα στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του κλάδου, αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους, απορρίπτοντας όλες τις προτάσεις που έκανε η κυβέρνηση. Μάλιστα άφησαν να εννοηθεί ότι ακόμη και στο ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. "Δώσαμε μία ευκαιρία στην κυβέρνηση, τώρα ο Θεός να βάλει το χέρι του" δήλωσε στον Φλας 96 ο πρόεδρος των ιδιοκτητών φορτηγών κ. Τσάμος.

"Η πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη, η κοινωνία δεν είναι απροστάτευτη"τόνισε νωρίτερα ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών, Δημήτρης Ρέππας, μετά τη συνάντησή του με την τρόικα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στο σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

"Η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αφήσει να παραλύσει η χώρα", τόνισε και ο γενικός γραμματές του υπουργείου Μεταφορών Χάρης Τσιόκας μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών. Πρόσθεσε επίσης ότι "Η κυβέρνηση οφείλει και θα το κάνει αυτό, να σταθμίσει όλα τα δεδομένα, να λάβει υπόψη όλες τις παραγωγικές δυνάμεις και θα πάρει τις αποφάσεις της".

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος των μεταφορέων Γιώργος Τζωρτζάτος τους ζητήθηκε να λήξουν την απεργία και μετά να συζητήσουν, αλλά αυτοι απάντησαν ότι "δεν γίνεται" ."Θα συνεδριάσουμε αλλά ήδη η απόφαση είναι ομόφωνη. Η απεργία συνεχίζεται", είπε χαρακτηριστικά. "Δεν μπορούμε να λύσουμε την απεργία, χωρίς η κυβέρνηση να μας δώσει τίποτα. Η ευθύνη για την επίταξη είναι δική τους" είπε ο πρόεδρος των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, Γιωργος Τσάμος.

Δηλώσεις Πεταλωτή

"Η κυβέρνηση έδειξε την βούλησή της για επίτευξη συμφωνίας, παρέχοντας μια επιπλέον άδεια για κάθε υφιστάμενη και δίνοντας φορολογικά κίνητρα για κάθε ιδιοκτήτη, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει το δημόσιο συμφέρον το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να υπηρετήσουμε", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για δημόσιο διάλογο και πρόσθεσε ότι "από κει και πέρα αν συνεχίσουν να απορρίπτουν τις προτάσεις της κυβέρνησης, τότε η ίδια, με πράξεις πλέον, θα αναλάβει την ευθύνη που έχει απέναντι στους πολίτες και την κοινωνία".

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη των απεργών ή σε απελευθέρωση της αγοράς, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η απελευθέρωση έχει αποφασιστεί, είναι καθαρή επιλογή της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι "είμαστε σε μια μέρα που γίνονται ακόμα διαπραγματεύσεις".

"Μαρτύριο της σταγόνας"

Την ίδια ώρα η χώρα έχει παραλύσει μετά την τέταρτη ημέρα απεργίας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών δημοσίας χρήσεως, ενώ στο χορό μπήκαν και οι τα οχήματα διεθνών μεταφορών. Ελάχιστα πρατήρια στην Αττική διαθέτουν βενζίνη, ενώ δραματική είναι η κατάσταση σε αρκετούς νομούς της χώρας όπου δεν είναι ανοικτό ούτε ένα πρατήριο! Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο που έρχεται αναμένεται μαζική έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου αλλά και εκδρομέων που θα ταξιδέψουν για το Σαββατοκύριακο.

H κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα

Χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις και με τον εφοδιασμό του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης με καύσιμα, συνεχίζεται στη Βόρεια Ελλάδα η απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών δημόσιας χρήσης.

Από το πρωί, ο εφοδιασμός των πρατηρίων στη Μακεδονία και τη Θράκη εξακολουθεί να γίνεται με το «σταγονόμετρο». Από τα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης επιτρέπεται να φορτώνουν ημερησίως μόνο δύο βυτιοφόρα, 30.000 λίτρων έκαστο, για κάθε εταιρία εμπορίας πετρελαιοειδών. Από αύριο, πάντως, οι απεργοί θα επιτρέψουν τον εφοδιασμό -με 3.000 λίτρα βενζίνης- των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, που μέχρι σήμερα έπαιρναν καύσιμα από τις αποθήκες της ελληνικής αστυνομίας στο Ντεπό.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννης Γιαβρίδης, επεσήμανε ότι, σήμερα τουλάχιστον, επιτρέπεται η ομαλή φόρτωση των βυτιοφόρων, που μεταφέρουν καύσιμα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», ώστε να μην παρακωλύονται οι μετακινήσεις Ελλήνων και ξένων τουριστών.

Εν αναμονή των εξελίξεων, ήδη σημειώνονται οι πρώτες ακυρώσεις κρατήσεων, που είχαν γίνει για το Σαββατοκύριακο, σε ξενοδοχεία της Χαλκιδικής και της Πιερίας, καθώς οι τουρίστες αδυνατούν να μετακινηθούν οδικώς προς τον τόπο των διακοπών τους. Υπενθυμίζεται ότι χθες εκδόθηκε εισαγγελική εντολή για το σχηματισμό δικογραφιών, σε βάρος όσων παρακωλύουν την ελευθερη κίνηση οχημάτων ιδιωτικής χρήσης από και προς τα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης.

Μετρημένα στα δάχτυλα, είναι πλέον τα βενζινάδικα στις Σέρρες που διαθέτουν αποθέματα βενζίνης.Σύμφωνα με τον πρόεδρο βενζινοπωλών Σερρών Δημήτρη Γουργουλίδη, αν συνεχιστεί η απεργία των ιδιοκτήτων φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, μέχρι το βράδυ θα κλείσουν και αυτά.

Στην ουρά για δύο και τρεις ώρες περιμένουν ιδιοκτήτες ΙΧ οχημάτων για να εξασφαλίσουν λίγα λίτρα βενζίνης από πρατήρια στη Λαμία. Κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας από τη Θήβα μέχρι και την Πελασγία όσο και μέσα στην πόλη της Λαμίας από χθες δεν υπάρχουν πλέον καύσιμα.

Σήμερα το μεσημέρι ΙΧ βυτιοφόρο εφοδίασε τρία πρατήρια στη Λαμία με βενζίνη, που γρήγορα εξαφανίστηκε, αφού τα αυτοκίνητα σχημάτισαν αμέσως ουρές που ξεπερνούσαν και τα 500 μέτρα. Οι οδηγοί περίμεναν υπομονετικά στην ουρά να φτάσει η σειρά τους για να πάρουν καύσιμα "με το δελτίο". Οι πρατηριούχοι που μπόρεσαν να εξασφαλίσουν λίγα καύσιμα, δεν έδιδαν παραπάνω από 20 λίτρα σε κάθε ΙΧ αυτοκίνητο. Ωστόσο, και στα συγκεκριμένα πρατήρια εξαντλήθηκαν γρήγορα οι διαθέσιμες ποσότητες βενζίνης.

Στα νησιά είναι αποκλεισμένα φορτηγά που μεταφέρουν νωπά προϊόντα, ενώ ελλείψεις άρχισαν να παρατηρούνται και στα οπωροκηπευτικά προϊόντα. Τουρίστες, διαμαρτύρονται, καθώς τα ενοικιασμένα αυτοκίνητα που έχουν στα χέρια τους, είναι πλέον άχρηστα, αφού στα νησιά δεν υπάρχει βενζίνη για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Οι βενζινοπώλες, αποφάσισαν την Τρίτη, να μην προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποιήσεις, θέλοντας καταρχήν να εξαντλήσουν τη δημόσια διαβούλευση που θα γίνει, για τις ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και αφορά τον κλάδο τους.

Συνεχίζονται από τα ξημερώματα τα σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού των πρατηρίων με καύσιμα

Συνεχίζονται τα σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού των πρατηρίων βενζίνης της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των βυτιοφορέων. Ελάχιστα είναι πλέον τα πρατήρια της πόλης που διαθέτουν τα τελευταία αποθέματα βενζίνης, ενώ ουρές των αυτοκινήτων σχηματίζονται από τα ξημερώματα έξω από τα πρατήρια.

Σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού των πρατηρίων με βενζίνης παρατηρούνται σε ολόκληρη τη Μακεδονία, ενώ η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως σοβαρή στη Χαλκιδική, επηρεάζοντας αρνητικά και άμεσα τη τουριστική διακίνηση, στην κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου.

Αυστηρή δήλωση Δασκαλόπουλου

"Μια κλειστή, ολιγάριθμη συντεχνία χρησιμοποιεί αυτές τις μέρες τα προνόμια που τους παρείχε το πελατειακό κράτος, ως μέσο εκβιασμού του κοινωνικού συνόλου, δίνοντας μάχη οπισθοφυλακής και ιδιοτέλειας, ενάντια στις επιτακτικές ανάγκες και τις προοπτικές της εθνικής οικονομίας", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, αναφορικά με την απεργία των ιδιοκτητών Δ.Χ. φορτηγών.

"Η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει τους εκβιαστές της με τη δέουσα αποφασιστικότητα, στέλνοντας ταυτόχρονα σε όλα τα κλειστά συμφέροντα, το μήνυμα ότι ματαιοπονούν αντιμαχόμενα το μέλλον", αναφέρει ακόμη ο πρόεδρος του ΣΕΒ και καταλήγει: "Η απελευθέρωση της αγοράς οδικών μεταφορών ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Και έχει αποδειχθεί ότι συντελεί στην ανάπτυξη, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη μείωση των τιμών σε όλη την οικονομία. Η Ελλάδα έπρεπε να είχε προσχωρήσει στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα των οδικών μεταφορών εδώ και χρόνια, αντί να αποτελεί μια αναχρονιστική εξαίρεση".

Read more...

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 44 ΔΙΣ.ΕΥΡΩ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΤΟ ΥΠΕΚΑ


Απο Enet.gr
Αναπτυξιακές παρεμβάσεις στον τομέα του περιβάλλοντος με συνολικό προϋπολογισμό 44,44 δισ. ευρώ και ορίζοντα υλοποίησης το 2015 εξήγγειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής...
Εκτίμησε ότι θα οδηγήσουν στη δημιουργία 210.000 νέων θέσεων εργασίας εκ των οποίων οι 27.000 θα είναι μόνιμες. Οι "πράσινες" δημόσιες επενδύσεις υπολογίζονται ότι θα ανέλθουν σε 12,192 δισ. ευρώ και οι επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα στα 32,244 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος αναπτυξιακών παρεμβάσεων είναι:
• Η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στον κλάδο των κατασκευών, των εγκαταστάσεων και παραγωγής εξοπλισμού, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών και μελετών παντός τύπου καθώς και του τομέα της επικοινωνίας και
• Η επίτευξη σημαντικών δημοσιονομικών οφελών μέσω της ανάσχεσης του ρυθμού αύξησης της ανεργίας, της μείωσης των δαπανών σε επιδόματα ανεργίας και κίνητρα απασχόλησης, η αύξηση των εισφορών προς τους ασφαλιστικούς φορείς και η τόνωση της ζήτησης μέσω της δημιουργίας νέων εισοδημάτων.

Βασικοί πυλώνες του προγράμματος αναπτυξιακών παρεμβάσεων είναι οι:
1. Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η μετάβαση σε ανταγωνιστική οικονομία (αναμένονται επενδύσεις 31,819 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσουν 169.116 θέσεις εργασίας) Προβλέπει δράση για την ενεργειακή εξοικονόμηση (επενδύσεις 8,699 δισ. ευρώ), την αύξηση του ενεργειακού δυναμικού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (10,283 δισ. ευρώ), τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού (7,4766 δισ. ευρώ) και την παροχή αξιόπιστων και ισότιμων προϊόντων και υπηρεσιών στον καταναλωτή (1,004 δισ. ευρώ). Οι επενδύσεις του Δημοσίου υπολογίζονται σε 2,438 δισ. ευρώ και του ιδιωτικού τομέα σε 29,381 δισ. ευρώ.
2. Αειφόρος διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων (2,286 δισ. ευρώ / 11.365 θέσεις εργασίας) Προβλέπει την προστασία και ανάδειξη της βιοποικιλότητας και του φυσικού τοπίου (82 εκατ. ευρώ), την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων (901 εκατ. ευρώ), την προστασία και αποτελεσματική διαχείριση των δασών (603 εκατ. ευρώ) και την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση περιβαλλοντικών κρίσεων και κινδύνων (682 εκατ. ευρώ). Οι επενδύσεις του Δημοσίου υπολογίζονται σε 1,843 δισ. ευρώ και του ιδιωτικού τομέα σε 425 εκατ. ευρώ.
3. Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής με σεβασμό στο περιβάλλον (9,503 δισ. ευρώ / 27.312 θέσεις εργασίας) Προβλέπει έργα για την αστική αναγέννηση (5,049 δισ. ευρώ), τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και μείωσης του θορύβου (34 εκατ. ευρώ), την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας (1,070 δισ. ευρώ) και την αποτελεσματική διαχείριση αποβλήτων και την προώθηση της ανακύκλωσης (3,351 δισ. ευρώ). Οι επενδύσεις του Δημοσίου υπολογίζονται σε 7,071 δισ. ευρώ και του ιδιωτικού τομέα σε 2,432 δισ. ευρώ.
4. Ενίσχυση των μηχανισμών και των θεσμών περιβαλλοντικής διακυβέρνησης (847 εκατ. ευρώ / 2.470 θέσεις εργασίας) Προβλέπει τον ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό (420 εκατ. ευρώ), την απλοποίηση και κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την ενίσχυση των μηχανισμών εφαρμογής της (357 εκατ. ευρώ), την προώθηση της περιβαλλοντικής έρευνας καινοτόμες διαδικασίες και την πρόσβαση στην περιβαλλοντική προστασία (60 εκατ. ευρώ) και την ενεργοποίηση της περιβαλλοντικής ευθύνης και του εθελοντισμού (10 εκατ. ευρώ). Οι επενδύσεις του Δημοσίου υπολογίζονται σε 840 εκατ. ευρώ και του ιδιωτικού τομέα σε επτά εκατ. ευρώ.

Read more...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ-ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ


Συνεχίζουν την απεργία οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, καθώς η συνάντηση με τον γγ του υπουργείο ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος του συνδικάτου Χερσαίων Μεταφορών Γιώργος Τζωρτζάτος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε το βασικό τους αίτημα.

Read more...

'NAYAΓΙΟ' ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Χ.ΤΣΙΟΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ


Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση που είχε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, Χάρης Τσιόκας με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης...
Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών, Γ. Τζωρτζάτος τόνισε ότι τους ζητήθηκε να λύσουν πρώτα την απεργία και μετά να γίνει συζήτηση, κάτι που απέρριψαν ευθέως. "Η ευθύνη για ακόμη μια φορά δεν μας βαρύνει.

Η κυβέρνηση πήγε εν κρυπτώ το νομοσχέδιο στη Βουλή. Δείχνει για άλλη μια φορά αδιαλλαξία" επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γ. Τζωρτζάτος. Επίσης, χαρακτήρισε "λάθος το ενδεχόμενο να αναζητήσει η κυβέρνηση ακραίες λύσεις", κάνοντας σαφή αναφορά στο ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης. "Αγωνιζόμαστε στο δρόμο. Το υπουργείο έπρεπε να μας δώσει σήμερα ότι αξίζει στους αγωνιστές" είπε ο Γ. Τζωρτζάτος.

Read more...

ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΚΤΕΟ


Το 1/8 του προστίμου θα πληρώνουν οι παραβάτες του ΚΤΕΟ σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο για την Οδική ασφάλεια. Έτσι, αντί για 400 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα, το πρόστιμο πέφτει στα 50 ευρώ με την προϋπόθεση ότι ο οδηγός θα προσέλθει μέσα σε...

10 μέρες από την ημέρα που πήρε κλήση να προσκομίσει το δελτίο τεχνικού ελέγχου. Επίσης, η ασφάλιση των Ι.Χ θα γίνεται πλέον μόνο με ΚΤΕΟ. Έτσι, όποιο όχημα δεν έχει κάρτα ελέγχου δεν θα του επιτρέπεται να ασφαλίζεται, ενώ τα ανασφάλιστα οχήματα δεν θα μπορούν να προσέρχονται στα ΚΤΕΟ για έλεγχο. Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει έκδοση κάρτας ελέγχου θορύβου για δίκυκλα και τρίκυκλα, όπου ο πρώτος έλεγχος θα είναι δωρεάν. Ωστόσο, αν υπάρχουν υπερβάσεις θα προβλέπεται η καταβολή τέλους για τον επανέλεγχο. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μεταφορών Δ. Ρέππας ανακοίνωσε ότι προωθείται φορέας που θα εποπτεύει τον έλεγχο των Ι.Χ οχημάτων από όλα τα ΚΤΕΟ και αυτό γιατί υπάρχουν ΚΤΕΟ που στο 90% των οχημάτων δεν βρίσκουν κάποιο πρόβλημα. Τέλος, προβλέπεται επίσης η παροχή κινήτρων για τη δημιουργία συνεργείων και πρατηρίων αερίων καυσίμων, προκειμένου να διαδοθεί και στη χώρα μας η υγραεριοκίνηση.
Read more...

ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΤΑΞΗΣ...


Ρεπορτάζ : Λ. Γιάνναρου - Στ. Κουσούνης
(από την Καθημερινή)
Αποφασισμένη να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των ιδιοκτητών και επίταξη φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης είναι η κυβέρνηση. Σε συνάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χάρη Τσιόκα με εκπροσώπους των απεργών που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί, θα προταθεί στους ιδιοκτήτες...
φορτηγών η χορήγηση μιας επιπλέον άδειας. Αυτό εκτιμάται από το κυβερνητικό επιτελείο ότι θα ισοσκελίσει τη «ζημία» από το μηδενισμό της αξίας της άδειας. Αν η πρόταση αυτή δεν γίνει αποδεκτή, έχει δοθεί το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, για επιστράτευση των οδηγών και επίταξη των οχημάτων. Ηδη από χθες, η κυβέρνηση είχε έτοιμο το νομικό οπλοστάσιο για να προχωρήσει άμεσα στις επιτάξεις. Ηδη πάντως χθες είχαμε και την πρώτη εισαγγελική παρέμβαση για την απεργία. Στη Θεσσαλονίκη, ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης κ. Ευ. Μαδεμλής έδωσε εντολή να σχηματιστούν δικογραφίες σε βάρος όσων παρεμποδίζουν τη διέλευση φορτηγών και βυτιοφόρων ιδιωτών, αλλά και βυτιοφόρων εταιρειών καυσίμων από και προς τα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης. Οι ιδιοκτήτες από την πλευρά τους δηλώνουν αμετακίνητοι. «Εάν το υπουργείο αποσύρει το άρθρο 14 για τη μεταβατική περίοδο μετά την απελευθέρωση του κλάδου, η οποία απαξιώνει τις άδειές μας, εμείς την άλλη στιγμή θα είμαστε στη δουλειά μας», λέει στην «Κ» ο γ. γ. του Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών κ. Γ. Κολλιούσης. «Η αδικία είναι κατάφωρη ακόμα και στη φορολογία. Εμείς αν θέλουμε να πουλήσουμε θα το κάνουμε με 3% φόρο, ενώ οι καινούργιοι με 2%». Ο κ. Δ. Κολλιτσάκης, ιδιοκτήτης φορτηγού, λέει: «Να ανοίξει το επάγγελμα, αλλά με μελέτη, όχι έτσι. Εξάλλου, τι είδους κλειστό επάγγελμα ήταν όταν ο καθένας μπορούσε να ανοίξει μια μεταφορική εταιρεία στη Βουλγαρία και χωρίς φόρους, χωρίς τίποτα να παίρνει τις δικές μας δουλειές; Την άδεια εγώ την πήρα 30.000 ευρώ και την πλήρωσα με αίμα. Πώς έρχεται το κράτος και σου λέει ότι δεν αξίζει τίποτα;». Ωστόσο, την ίδια ώρα, σοβαρό πλήγμα καταγράφεται στον τουρισμό. Εχει υπολογιστεί ότι περίπου 100.000 τουρίστες στη Χαλκιδική δεινοπαθούν λόγω της έλλειψης καυσίμων, ενώ το πλήγμα στις εξαγωγές είναι τέτοιο που οι εκπρόσωποι των εξαγωγέων στην Βόρεια Ελλάδα μιλούν για «εθνικό σχέδιο αυτοκαταστροφής» σε μια περίοδο που είχε καταγραφεί αύξηση 2%. Βροχή πέφτουν τα τηλεφωνήματα και τα ηλεκτρονικά μηνύματα από τουριστικά πρακτορεία και μεμονωμένους πελάτες που ζητούν να ενημερωθούν για την κατάσταση στη χώρα, ιδιαίτερα όσοι έχουν κάνει κρατήσεις από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι ζημίες για τον ελληνικό τουρισμό είναι ανυπολόγιστες, με την έλλειψη καυσίμων να οδηγεί ακόμα και σε ματαιώσεις πτήσεων (υπάρχει αδυναμία τροφοδοσίας σε μερικά αεροδρόμια). Τουρίστες από γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, ΠΓΔΜ) αποφεύγουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα με το αυτοκίνητό τους. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι μικρές εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων που γεμίζουν με βενζίνη από τα βενζινάδικα.
Read more...

H ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ "ΣΕΧΤΑΣ"...



Read more...

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Παπαδής
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Εν αμφιβόλω τίθεται η δέσμευση της κυβέρνησης για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων μετά την απαίτηση της τρόικας να περάσει από «κόσκινο» τα οικονομικά στοιχεία των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων. Οι ελεγκτές επιμένουν οι επικουρικές συντάξεις να διαμορφωθούν με βάση τις οικονομικές δυνατότητες των Ταμείων και να αποκλειστεί οποιαδήποτε...
«ανάμειξη» του κρατικού προϋπολογισμού στη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων παροχών. Το γεγονός αυτό, δηλαδή ο προϋπολογισμός να μην εγγυάται τις επικουρικές συντάξεις, είχε καταγραφεί στο αρχικό κείμενο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αλλά εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων απαλείφθηκε και προστέθηκε μια ασαφής και γενική διατύπωση, σύμφωνα με την οποία «το Δημόσιο εγγυάται τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας με σκοπό τη διασφάλιση αξιοπρεπούς σύνταξης για κάθε δικαιούχο». Οπως γίνεται αντιληπτό η ρύθμιση αυτή, που τελικώς ψηφίστηκε από τη Βουλή, απέχει παρασάγγας από μια συγκεκριμένη και σαφή δέσμευση του κράτους απέναντι στο ασφαλιστικό σύστημα. Τα στελέχη της τρόικας με τον τρόπο αυτόν θέλουν να ρίξουν φως στην οικονομική «γκρίζα ζώνη» των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων εν όψει της εφαρμογής της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Οι επιτηρητές της χώρας εκτιμούν ότι η επικουρική ασφάλιση αποτελεί μια «πηγή» παραγωγής ελλειμμάτων για το ασφαλιστικό σύστημα και εφόσον η κατάσταση δεν ελεγχθεί άμεσα και αποτελεσματικά, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκτραπεί η προσπάθεια «συμμαζέματος» των ασφαλιστικών ταμείων. Ετσι, μετ΄ επιτάσεως ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να υπάρξουν συγκεκριμένες συναντήσεις με τους διοικητές των επικουρικών ταμείων προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία και να αποκτήσουν ολοκληρωμένη εικόνα για τα ελλείμματα των Ταμείων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο υποχρεώνει τις διοικήσεις των Ταμείων να διενεργήσουν αναλογιστικές μελέτες εντός του 2011 ώστε να έχουν σαφή εικόνα της οικονομικής θέσης των οργανισμών που διοικούν, αλλά και για το τρέχον και το μελλοντικό έλλειμμα των Ταμείων. Υποχρεώνει μάλιστα τα ελλειμματικά Ταμεία να προσαρμόσουν τις παροχές τους στα πραγματικά οικονομικά δεδομένα τους. Οι ελεγκτές ζήτησαν από την κυβέρνηση και αναμένεται να θέσουν και στις διοικήσεις των επικουρικών ταμείων να έχουν άμεση πρόσβαση στα στοιχεία των αναλογιστικών μελετών, με στόχο να γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια και να προτείνουν ανάλογα μέτρα όπου χρειαστεί. Εν τω μεταξύ, στο πεδίο των δημοσιονομικών εξελίξεων τα στελέχη της τρόικας επιβεβαίωσαν χθες τη διαπίστωση του υπουργείου Οικονομίας ότι «η ύφεση δεν θα είναι τελικά τόσο μεγάλη όσο είχε εκτιμηθεί στο μνημόνιο», δηλαδή -4% για το 2010, ωστόσο εμφανίστηκαν προς το παρόν απρόθυμοι να αναθεωρήσουν επισήμως τις προβλέψεις τους. Παρά ταύτα δέχθηκαν ως έγκυρα τα υποδείγματα που περιλαμβάνει το «stress test» της ελληνικής οικονομίας που σχεδίασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Γ. Ζανιάς. Συγκεκριμένα δέχθηκα ότι ακόμη και αν πραγματοποιηθούν τα δυσμενέστερα δημοσιονομικά σενάρια (η... «τέλεια καταιγίδα») η χώρα μας θα καταφέρει στο τέλος του έτους να μειώσει το έλλειμμα από το 13,6% το 2009 στο 8,1% το 2010. Αχτίδες φωτός προκύπτουν από την ανακοπή του ρυθμού μείωσης της δημιουργίας παγίου κεφαλαίου και του ρυθμού μείωσης των εξαγωγών. «Εχουμε τα πρώτα δειλά σημάδια ότι η δυναμική της ύφεσης ανακόπτεται» ανέφερε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, προσθέτοντας ότι «για πρώτη φορά παρατηρείται μεταστροφή δαπανών από τις καταναλωτικές δαπάνες στις επενδύσεις και στις εξαγωγές, ωστόσο μένει να φανεί αν η τάση αυτή θα είναι διατηρήσιμη». Τέλος, παρατηρείται για πρώτη φορά, σύμφωνα με το ίδιο πρόσωπο, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας βάσει της πραγματικής σταθμισμένης ισοτιμίας του νομίσματος έτσι όπως καταγράφεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Read more...

Την Πέμπτη κατατίθεται η προσφυγή κατά του Μνημονίου


Την Πέμπτη, 29 Ιουλίου κατατίθεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή, κατά του Μνημονίου από τον Δικηγορικό Συλλόγο, την ΑΔΕΔΥ και άλλους φορείς.
Όπως κοινοποιήθηκε από τον Δικηγορικό σύλλογο, το κείμενο της αιτήσεως ακυρώσεως κατά του Μνημονίου και όλων των εκτελεστικών του πράξεων, κατατίθεται την Πέμπτη, 29 Ιουλίου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας και την ίδια μέρα θα δοθεί σχετική συνέντευξη Τύπου.«Για μία ακόμη φορά, τονίζουμε τη θέση του ΔΣΑ, ότι τα κοινωνικά δικαιώματα σε μία ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να τίθενται εν αμφιβόλω εξαιτίας, ή εξ φορμής οικονομικών συγκυριών, όσο δυσχερής κι αν είναι», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου και προστίθεται: «Τη στιγμή, που η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία έχει πλήρως εκχωρηθεί στον υπουργό Οικονομικών και στους διεθνείς δανειστές της τρόικας, ο μοναδικός πυλώνας της δημοκρατίας, που απομένει, είναι η Δικαιοσύνη στην οποία και απευθυνόμαστε» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος.

ethnos.gr


Read more...

Παίρνουν πίσω την γκάφα με τα Ίμια

Μετά το σάλο του ρεπορτάζ στο “Πρώτο Θέμα”…

protothema.gr
Σε άμεσες αλλαγές στην επίμαχη παράγραφο της σελίδας 163 του βιβλίου ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου, που παρουσιάζει τις βραχονησίδες Ίμια … διεκδικούμενο έδαφος από την Ελλάδα, προχωράει το υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Όπως αποκάλυψε την Κυριακή το “Πρώτο Θέμα”, στο βιβλίο «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία», οι συγγραφείς κυρία Λίνα Λούβη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και ο ιστορικός κ. Δημήτρης Ξιφαράς τα Ίμια δεν αποτελούν τμήμα της ελληνικής επικράτειας, αλλά «διεκδικούμενο» έδαφος από Ελλάδα και Τουρκία!

Συγκεκριμένα στη σελίδα 163 του βιβλίου και στην ενότητα «Η Ελλάδα στη μεταψυχροπολεμική εποχή (1998-2001)» αναφέρονται μεταξύ άλλων για την κρίση του 1996 στις βραχονησίδες Ίμια, που είναι δύο και όχι μία όπως αναφέρουν οι συγγραφείς. «Την ίδια εποχή, με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Ίμια, στα Δωδεκάνησα, ξέσπασε κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις (1996)» αναφέρουν συγκεκριμένα στις τρεις γραμμές του κειμένου, χωρίς καμία απολύτως αναφορά στα γεγονότα που οδήγησαν στην «αποκλιμάκωση» της κρίσης, όπως η παρέμβαση των ΗΠΑ. η πτώση του ελικοπτέρου με τους τρεις νεκρούς αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού και βέβαια το δημόσιο «ευχαριστώ» του τότε πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη στην αμερικανική κυβέρνηση για την παρέμβαση της.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, κατόπιν εισήγησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ενέκρινε την ανατύπωση με βελτιώσεις του βιβλίου, στη νέα έκδοση του οποίου, τον Ιανουάριο του 2011 θα υπάρξει διόρθωση στη συγκεκριμένη σελίδα.

Η συγκεκριμένη «γκρίζα» παράγραφος θα αποδοθεί με βάση την επίσημη θέση της χώρας. Συγκεκριμένα : «Την ίδια εποχή, με αφορμή τη διεκδίκηση από την Τουρκία της βραχονησίδας Ίμια, στα Δωδεκάνησα, ξέσπασε κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις (1996)»

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Παιδείας θα αποστείλει συμπληρωματική εγκύκλιο για την ενημέρωση των καθηγητών, ώστε αυτές να περιλαμβάνονται στην προφορική διδασκαλία των μαθητών, μέχρι την έκδοση του νέου βιβλίου.
Read more...

Στο φως η προκήρυξη για την δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια

Μίσος κατά δικαστικών, Αστυνομίας και δημοσιογράφων

protothema.gr
Και επισήμως η Σέχτα Επαναστατών ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, με το protothema gr. να έχει το θλιβερό προνόμιο να μεταδίδει πρώτο την είδηση…

Η προκήρυξη εστάλη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ σε cd που περιείχε 7 σελίδες, μέσω του περιεχομένου των οποίων, οι συντάκτες επιχειρούν να δικαιολογήσουν τους λόγους για τους οποίους δολοφόνησαν τον Σωκράτη.

Με βαριές εκφράσεις καταφέρονται κατά δημοσιογράφων και εκδοτών της νέας γενιάς, απειλούν και πάλι αστυνομικούς, δικαστικούς, σοφρωνιστικούς υπαλλήλους και διευθυντές φυλακών ενώ σε ένα μεγάλο μέρος του κειμένου το μίσος είναι διάχυτο για ένα συγκεκριμένο κομμάτι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Στις δύο και μισή τοι μεσημέρι, ένας άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα Τα Νέα και υπέδειξε ένα σημείο στο οποίο τα μέλη της Σέχτας είχαν αφήσει το cd με την προκήρυξη.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αντιτρομοκρατική όπου παρέλαβε το cd και στη συνέχεια οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ, θα ερμηνεύσουν τα όσα γράφονται έτσι ώστε από τη μία να αυξήσουν τη φρούρηση σε στόχους για το ενδεχόμενο νέου χτυπήματος και από την άλλη να αποκωδικοποιήσουν τον τρόπο που σκέφτονται τα μέλη της οργάνωσης Σέχτα Επαναστατών.

Στο σκοτάδι οι έρευνες

Την ίδια ώρα οι έρευνες βρίσκονται στο σκοτάδι. Νέα στοιχεία δεν έχουν προκύψει, ενώ η χήρα του Σωκράτη Γκιόλια βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

«Δεν είναι σε θέση να μας μιλήσει. Έχει υποστεί ισχυρό σοκ και δεν θέλουμε να την πιέσουμε. Άλλωστε δεν περιμένουμε και πολλά από όσα θα μας πει» αναφέρει αστυνομικός και συμπληρώνει «Αλλά και οι υπόλοιποι από τους μάρτυρες που ήταν στην περιοχή την ημέρα του χτυπήματος ελάχιστα πράγματα κατάφεραν να δουν ή να ακούσουν».

Εκεί που επενδύουν πλέον οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής είναι στη διαφαινόμενη σχέση μελών του αντάρτικού πόλης με ανθρώπους του κοινού ποινικού δικαίου.

Τα όπλα που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη οργάνωση είναι σίγουρο ότι τα προμηθεύτηκε από ποινικούς, όμως από τη στιγμή που έφυγαν από τα χέρια ποινικών για να φθάσουν στα μέλη της οργάνωσης μεσολάβησαν πέντε με έξι άτομα με αποτέλεσμα η αλυσίδα να σπάσει και τα ίχνη να σβήσουν.
Read more...

Ανάσα για στεγαστικά δάνεια και ιδιωτικά χρέη

Νέες ρυθμίσεις από Παπακωνσταντίνου και Κατσέλη

protothema.gr
Με διαδικασίες εξπρές προωθεί για ψήφιση στη Βουλή η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη την πολυαναμενόμενη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Οι αλλαγές που επήλθαν την τελευταία στιγμή και θα παρουσιάσει αναλυτικά το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή η κ.Λούκα Κατσέλη, είναι κατά βάση υπέρ των δανειοληπτών και συνοψίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα εξής:

1. Προστασία κατοικίας: προστατεύεται η κύρια ή η μοναδική κατοικία του οφειλέτη (έστω και αν δεν κατοικεί ο ίδιος εκεί), εφόσον η αξία της δεν ξεπερνά το 150% του αφορολογήτου ορίου (άρα 150.000 ευρώ για άγαμο, 300.000 ευρώ για το ζευγάρι κλπ). Το σχέδιο νόμου στην αρχική του μορφή προέβλεπε όριο το 130% (δηλ. 130.000 ευρώ για άγαμο, 260.000 για το ζευγάρι κλπ).
2. Πληρωμή τρέχουσας δόσης: ο δανειολήπτης δεν χρειάζεται να πληρώσει τις τρέχουσες δόσεις και να είναι "ενήμερο" το δάνειό του, προκειμένου να καταθέσει αίτηση για αναστολή κατασχέσεων κλπ . Το δικαστήριο πάντως μπορεί να το επιβάλει ως όρο, εφόσον αυτό κρίνει πως διαθέτει ικανό εισόδημα, που επαρκεί για την καταβολή των δόσεων.
3. Ελαφρύνσεις από τόκους: από τη στιγμή που θα κατατεθεί αίτηση ρύθμισης, τα χρέη για τα οποία έχει μπει εγγύηση και υπάρχουν εξασφαλίσεις (πχ υποθήκη) εκτοκίζονται με απλό (συμβατικό) τόκο ενήμερης οφειλής και όχι με τόκο υπερημερίας σε καθυστέρηση. Οι υπόλοιπες οφειλές –χωρίς εξασφαλίσεις- δεν παράγουν πλέον κανένα τόκο, θεωρούνται ληξιπρόθεσμες και υπολογίζονται στην αξία που είχαν τη στιγμή της αίτησης.
4. Υποχρεώσεις για τις τράπεζες: προβλέπεται πρόστιμο έως 10.000 ευρώ για μη χορήγηση αναλυτικής κατάστασης οφειλών στον δανειολήπτη.
5. Πιστοποίηση αδυναμίας πληρωμής: διευκρινίζεται πως αρκεί να είναι κάποιος γραμμένος στον ΟΑΕΔ ή έχει κάρτα ανεργίας και να μην έχει αρνηθεί αδικαιολόγητα την προσφορά εργασίας, για να αποδείξει βάσιμα πως δεν μπορεί να εξασφαλίσει χρήματα για αποπληρωμή των χρεών του
6. Φορείς συνδρομής δανειοληπτών: με υπουργική απόφαση θα τίθενται όροι και προδιαγραφές για τους φορείς συνδρομής των οφειλετών που θέλουν να κάνουν χρήση της ρύθμισης. Δηλαδή "ποιοι, πώς και γιατί" θα μεσολαβούν και θα παρεμβαίνουν για τις οφειλές (δικηγορικά γραφεία κλπ).
7. Δόλια πτώχευση –ευθύνη δανειολήπτη: Οι φορείς υποχρεώνονται να ενημερώνουν σφαιρικά τους δανειολήπτες, για τα ευεργετήματα αλλά και για τις συνέπειες της αίτησης υπαγωγής στο νόμο (πχ σε περίπτωση δόλιας πτώχευσης κλπ) και όχι να τους παρασύρουν σε τέτοιες διαδικασίες, αν δεν υπάρχει πραγματικό έδαφος και λόγος.

Έναρξη του νόμου ορίζεται τελικά η 1η Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι 15 Σεπτεμβρίου απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί.

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας


Την ίδια στιγμή, μείωση των απαιτήσεων των πιστωτών και αναστολή εκτέλεσης προβλέπει και ο νέος πτωχευτικός κώδικας, για ιδιωτικά χρέη (σε προμηθευτές κλπ).

Με εγκύκλιό του, το υπουργείο Οικονομικών κοινοποίησε σε όλες τις ΔΟΥ τις νέες διατάξεις του Κώδικα που ενεργοποιήθηκαν από 1ης Ιουλίου 2010 και θα ισχύσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014, ενώ από 1ης Ιανουαρίου 2015 επέρχεται το παλιό καθεστώς.

Με βάση τις νέες διατάξεις, ισχύει ετήσια αναστολή του δικαιώματος των πιστωτών για μέτρα συλλογικής εκτέλεσης.

Αντιθέτως η μείωση των απαιτήσεων των πιστωτών δεν μπορεί να ξεπερνά πλέον το 10% για τους οφειλέτες –ακόμα και όσους χρωστούν στο Δημόσιο.

Συγκεκριμένα:

1. από 1ης Ιουλίου 2010 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 επεκτείνεται σε 4 μήνες η δικαστική προθεσμία για την περάτωση της διαδικασίας συνδιαλλαγής. Από την 1η Ιανουαρίου 2015 επανέρχεται η προθεσμία σε 2 μήνες.

2. Η διάρκεια της συμφωνίας συνδιαλλαγής μπορεί πλέον να ισχύει για χρονικό διάστημα μέχρι και 4 χρόνια, αντί για 2. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 4 χρόνια ο χρόνος αποπληρωμής των συμφωνηθέντων χρεών προς το δημόσιο, αρχής γενομένης από την ημερομηνία επικύρωσης της συμφωνίας συνδιαλλαγής από 1.7.2010 και μέχρι 31.12.2014. Από 1.1.2015 περιορίζεται πάλι στα 2 χρόνια.

3. Σε 1 χρόνο, αντί για 6 μήνες, επεκτείνεται η αναστολή του δικαιώματος των πιστωτών (μεταξύ αυτών και του δημοσίου) να λάβουν μέτρα συλλογικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη (όπως αίτηση για κήρυξη αυτού σε πτώχευση κλπ) εφόσον περιήλθε σε κατάσταση παύσης πληρωμών. Από 1ης Ιανουαρίου 2015 επανέρχεται ο περιορισμός του εξαμήνου.

4. Η προσωρινή δικαστική διαταγή, μετά από αίτηση του οφειλέτη, για απαγόρευση λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης ή ασφαλιστικών μέτρων, παύει να ισχύει μετά την πάροδο 2 μηνών από την έκδοσή της και η ισχύς της δεν μπορεί να παραταθεί.

5. Αποκλείεται η δυνατότητα του δικαστηρίου να διατάξει την αντικατάσταση του μεσολαβητή και το πτωχευτικό δικαστήριο αυτεπαγγέλτως θέτει τέλος στη διαδικασία συνδιαλλαγής σε περίπτωση άρνησης του έργου από τον ορισθέντα μεσολαβητή.

6. Δεν μπορεί μέχρι το 2014 να προταθεί μείωση που να περιορίζει τις απαιτήσεις των πιστωτών σε ποσοστό μικρότερο του 10% και το οποίο πρέπει να εξοφληθεί εντός τριών ετών. Για υπερβάλλον ποσό δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός.

Read more...

Press-gr ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Νέο σκάνδαλο με αμοιβές στη Βουλή...


Θα πάρουν και "έκτακτη αποζημίωση",
με προχθεσινή απόφαση,
644 επιστημονικοί συνεργάτες
βουλευτών και ευρωβουλευτών!!!
Από τον Στάθη Παλαιολόγο
ΜΟΝΟ ΣΤΟ PRESS-GR

Μπορεί για τους εργαζόμενους στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό, πλέον, τομέα να γίνονται συνεχείς περικοπές, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους...
Πού θα μπορούσε να είναι και αυτή τη φορά η εξαίρεση; Μα φυσικά στη Βουλή!!!
Από τα έγγραφα που σας αποκακλύπτω, προκύπτει ότι οι επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών και ευρωβουλευτών θα πάρουν εκτός από τις κανονικές αμοιβές τους (που είναι της τάξης των 2.500-3.000 ευρώ το μήνα) και "έκτακτη αποζημίωση" με βάση απόφαση του Προέδρου της Βουλής που...
υπογράφτηκε στις 23 Ιουλίου, δηλαδή μόλις την περασμένη Παρασκευή!!!
Η έκτακτη αυτή αποζημίωση αφορά το διάστημα από τις 14 Οκτωβρίου 2009 μέχρι τις 16 Ιουλίου 2010. Δηλαδή εννιά μήνες...
Τα ερωτήματά μου είναι:
-Τι έκτακτη αποζημίωση είναι αυτή;
-Σε τι ποσό ανέρχεται για τον καθένα και συνολικά;
-Σε μια περίοδο γενικών περικοπών και με τόση αρνητική δημοσιότητα για τη Βουλή και το καθεστώς που επικρατεί εκεί, είναι πολιτικά σκόπιμο αυτό; Και γιατί δεν έχει ανακοινωθεί;
Σημειώνεται ότι οι επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών δεν είναι υπάλληλοι της Βουλής. Τους έχουν οι βουλευτές στα γραφεία τους για όσο καιρό είναι βουλευτές...
Κάθε βουλευτής μπορεί να έχει μέχρι δύο επιστημονικούς συνεργάτες. Άρα, μαζί με τους 22 ευρωβουλευτές, μιλάμε για μέχρι 644 άτομα που θα πάρουν αυτή την έκτακτη αποζημίωση.
Καλό θα ήταν μάλιστα να δοθεί και μια ονομαστική λίστα για να ξέρουμε ποιοι είναι οι τυχεροί!!!

Read more...

Αποχώρησαν οι βουλευτές της ΝΔ από την Εξεταστική για τα ομόλογα

nooz.gr
Η κατάθεση του διευθυντή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Χρήστου Ντζιούνη στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των ομολόγων, προκάλεσε την έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ, που έκανε λόγο για επικοινωνιακά τεχνάσματα, και τη ΝΔ που κατήγγειλε μεθόδους τρομοκράτησης μαρτύρων και αποχώρησε επιφυλασσόμενη για τη περαιτέρω στάση της.

Αφορμή στάθηκε η αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπαχρήστου που εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επάρκεια γνώσεων του μάρτυρα για τη θέση που κατείχε και ανέφερε ότι θα καταθέσει σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό. Λίγο αργότερα, μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αιτιολόγησε τη στάση του λέγοντας ότι ο κ. Ντζιούνης είτε ξέρει για την υπόθεση των ομολόγων και απέφυγε εντέχνως να απαντήσει, είτε δεν είναι ο καταλληλότερος για να κατέχει ένα τόσο νευραλγικό πόστο.

Η αναφορά αυτή του κ. Παπαχρήστου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ, ενώ τόσο ο Προκόπης Παυλόπουλος όσο και ο Νίκος Νικολόπουλος κατήγγειλαν ότι δεν είναι δυνατό με την ανοχή του προεδρείου να προκαλείται και να μην προστατεύεται ο μάρτυρας και υποστήριξαν ότι αυτό είναι μήνυμα τρομοκράτησης και για άλλους κρίσιμους μάρτυρες στο μέλλον.

Παράλληλα δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται για την περαιτέρω στάση του κόμματός τους. Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας και Μιχάλης Τιμοσίδης κατηγόρησαν τη ΝΔ ότι με επικοινωνιακά τεχνάσματα επιχειρεί να εκτρέψει την έρευνα της Εξεταστικής που ήδη εξελίσσεται δραματικά σε βάρος της.
Read more...

Ανέλαβε (και επίσημα) τη δολοφονία Γκιόλια η "Σέχτα"


ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ - ΠΟΙΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΔΟΤΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ
Προκήρυξη από την Οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών», με την οποία γίνεται η ανάληψη της ευθύνης για τη δολοφονία του Σωκρ. Γκιόλια, έλαβαν τα «ΝΕΑ». Το πλήρες κείμενο της προκήρυξης θα δημοσιευτεί στην αυριανή έκδοση της εφημερίδας. Οι συντάκτες του κειμένου , το οποίο παρέλαβαν «ΤΑ ΝΕΑ» μετά από τηλεφώνημα αγνώστου, επιχειρούν να δικαιολογήσουν το δολοφονικό χτύπημα στον Σωκρ. Γκιόλια, ενώ χρησιμοποιούν βαρείς χαρακτηρισμούς για μία σειρά δημοσιογράφων και εκδοτών , όπως οι κ.κ Π. Κωστόπουλος, Θ. Αναστασιάδης, Μ. Τριανταφυλλόπουλος, Ν. Χατζηνικολάου, Γ. Κουρής, Δ. Κοντομηνάς. Παράλληλα, εκτοξεύουν απειλές κατά αστυνομικών, εισαγγελέων, σωφρονιστικών υπαλλήλων, διευθυντών φυλακών και κοινωνικών λειτουργών που εργάζονται σε φυλακές.

i-reportergr.
Read more...

Παρελθόν - εν μέσω κατακραυγής - ο Γ.Γαμπρίτσος απο την ΕΡΤ


ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΤ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Η επιστολή του αρμόδιου υπουργού Π.Γερουλάνου με την οποία κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Γ.Γαμπρίτσου απο επικεφαλής της ΕΡΤ:

Αγαπητέ Γιώργο,

Η απόφαση σου να παραιτηθείς από τη θέση του Προέδρου- Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ με λυπεί, όμως σέβομαι απόλυτα τους προσωπικούς σου λόγους που σε οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. Θα ήθελα ειλικρινά να σε ευχαριστήσω για τις σημαντικές υπηρεσίες που προσέφερες στην ΕΡΤ στο σύντομο διάστημα που άσκησες τη διοίκησή της. Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας εργάσθηκες σκληρά και κατάφερες σε συνεργασία με το ΔΣ να δώσεις τα πρώτα σημάδια εξορθολογισμού και εξυγίανσης της ΕΡΤ. Ο αναμορφωμένος προϋπολογισμός που εγκρίθηκε στο προηγούμενο ΔΣ, ο οποίος για πρώτη φορά στα χρονικά της ΕΡΤ εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 30 εκ. ευρώ είναι ενδεικτικός της νέας πορείας της ΕΡΤ.

Αλλά κυρίως θέλω να σε ευχαριστήσω για το ήθος, τη συνέπεια και την αφοσίωση που έδειξες. Και θα ήθελα να σου ζητήσω να συνεχίσεις να στηρίζεις τις προσπάθειες για την έξοδο της ΕΡΤ από το αδιέξοδο που κάποιοι την οδήγησαν, να συνεχίσεις να βοηθάς στην προσπάθειά μας για τη δημιουργία μιας πραγματικά δημόσιας τηλεόρασης. Εσύ γνωρίζεις όσο λίγοι πόσο δύσκολο αλλά και επιτακτικό είναι αυτό.

Με εκτίμηση
Παύλος Γερουλάνος

------

Έξηγεί ο Γ.Γαμπρίτσος γιατι παραιτήθηκε

Αθήνα, 27 Ιουλίου, 2010
Αγαπητοί συνεργάτες,

Στις 15 Ιουλίου 2010, υπέβαλα στον εποπτεύοντα υπουργό, κύριο Γερουλάνο, την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου ΔΣ - Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ, με ...
καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 30 Ιουλίου, 2010. Σήμερα την ανακοινώνω στο Διοικητικό Συμβούλιο και στους άμεσους συνεργάτες μου στην ΕΡΤ.

Όπως ανέφερα και στον υπουργό, οι λόγοι της αποχώρησής μου είναι προσωπικοί και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με την εποπτεύουσα αρχή ή με τους συνεργάτες μου. Κρίνω δε, ότι στην παρούσα χρονική στιγμή δε ζημιώνεται η ΕΡΤ, καθώς το ακανθώδες θέμα των συμβασιούχων βαίνει προς διευθέτηση και οι βάσεις για την οικονομική εξυγίανση της ΕΡΤ έχουν τεθεί.

Κατά το διάστημα της σχεδόν 6μηνης θητείας μου στην ΕΡΤ εργάστηκα με ζήλο και επαγγελματισμό και πάντα σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο και τους συνεργάτες μου. Ήταν για μένα μια πολύτιμη εμπειρία. Αποδείξαμε μαζί ότι με ομαδική δουλειά, χρηστή διοίκηση και επαγγελματισμό, ακόμα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, είναι δυνατόν να παραχθεί χειροπιαστό έργο. Ενδεικτικά αναφέρω τα παρακάτω:

· Τέθηκαν οι βάσεις για την οικονομική εξυγίανση της ΕΡΤ: Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2010, η ΕΡΤ για πρώτη φορά αναμένεται να εμφανίσει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα πλέον των 30.000.000 ευρώ. Η επιχειρούμενη οικονομική εξυγίανση σε συνδυασμό με συμπληρωματικές ενέργειες της παρούσας διοίκησης παρέχει στην ΕΡΤ τη δυνατότητα να συντομεύσει τον χρόνο εξόφλησης των προμηθευτών της από 18 μήνες σε 2 με 3 και σίγουρα όχι πάνω από 6, προσφέροντας έτσι στήριγμα στην δοκιμαζόμενη αγορά και επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα καλύτερες τιμές για την ΕΡΤ.

Τα αποτελέσματα της προσπάθειας εξυγίανσης και η αίσθηση του μέτρου που κυριαρχεί πλέον στην ΕΡΤ αναδεικνύονται και μέσα από τα βασικά στατιστικά στοιχεία κόστους και αμοιβών.

· Διαχειριστήκαμε με σύνεση και νηφαλιότητα το ακανθώδες θέμα της αναγκαστικής αποχώρησης 1.047 συμβασιούχων (το 25% του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΤ!), κάτω από ομολογουμένως δύσκολες συνθήκες, ενώ ταυτόχρονα θέσαμε για πρώτη φορά στην ΕΡΤ διαφανείς διαδικασίες για την πρόσληψη συμβασιούχων στο αμέσως προσεχές διάστημα. Η διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΤ κάνει σπουδαία δουλειά σ’ αυτόν τον τομέα.

· Προχωρήσαμε σε σημαντικές διοικητικές αλλαγές αξιοποιώντας στελέχη από το τακτικό προσωπικό της ΕΡΤ σε καίριες διευθυντικές θέσεις στο πρόγραμμα, στην ενημέρωση και στον αθλητικό τομέα.

· Προχωρήσαμε σε καταγραφή του μονίμου και έκτακτου προσωπικού της ΕΡΤ ανά ειδικότητα, τομέα εργασίας και έργου που επιτελεί. Παράλληλα, ολοκληρώνουμε την προμήθεια ειδικού λογισμικού ώστε από 1.1.2011 να αξιολογείται σε μόνιμη πλέον βάση όλο το προσωπικό της ΕΡΤ με κανόνες και διαφάνεια.

· Εισάγαμε νέο ύφος και ήθος στη διοίκηση, επιλέγοντας λιτότητα, συλλογικότητα, χρηστή διαχείριση και σεβασμό στον εργαζόμενο.

· Προετοιμάσαμε σε μεγάλο βαθμό το τηλεοπτικό πρόγραμμα για τη νέα τηλεοπτική σαιζόν των καναλιών ΝΕΤ και ΕΤ-1, με καθαρότητα στη φυσιογνωμία και με νέες, πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και την αποδοχή αυτής της προσπάθειας με μεγάλο ενδιαφέρον.

· Τέθηκαν οι βάσεις για την ουσιαστική ενδυνάμωση του ιντερνετικού πυλώνα της ΕΡΤ. Το ιντερνέτ θα αποτελέσει τον 3ο και πλέον ανερχόμενο πυλώνα της ΕΡΤ, η δε ψηφιακή τεχνολογία θα ενταχθεί σε όλες τις βαθμίδες λειτουργίας της.

· Εντάξαμε τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ στην οργανωτική δομή της εταιρείας και αποφασίσαμε να προχωρήσει η ΕΡΤ στην ψηφιακή εκπομπή με το σύστημα MPEG-4. Παραμένει προς υλοποίηση ο εξορθολογισμός του αριθμού και της φυσιογνωμίας των ψηφιακών καναλιών. Το όραμα του καναλιού από νέους για νέους καθώς και η πιλοτική εκπομπή σε υψηλή ευκρίνεια (HDTV) ευελπιστώ να λάβουν σύντομα σάρκα και οστά.

· Προετοιμάσαμε επενδυτικές προτάσεις για ένταξη στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ώστε μεταξύ άλλων να συνεχίσουμε το έργο του Ψηφιακού Αρχείου και να ενδυναμώσουμε την προσπάθεια της ψηφιοποίησης του πολύτιμου οπτικοακουστικού υλικού της ΕΡΤ.

Θέλω να πιστεύω ότι θέσαμε το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις για να μπορέσει η ΕΡΤ να λειτουργεί ως πρότυπος οργανισμός στον χώρο της. Βεβαίως απομένουν πολλά και δύσκολα για να συνεχίσει στη σωστή κατεύθυνση και να ξανακερδίσει την αναγνώριση και υποστήριξη των συμπολιτών μας που τη χρηματοδοτούν.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον υπουργό κύριο Γερουλάνο για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε επιλέγοντάς με στη θέση του Προέδρου ΔΣ-Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ, καθώς επίσης τους εκλεκτούς συνεργάτες μου και τα μέλη του ΔΣ (ιδιαίτερα τον μελλοντικό πρόεδρο Κο Παπαγεωργίου) για την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι πολλά, εξαίρετα μέλη αυτού του ΔΣ με τις γνώσεις και το κύρος τους βοήθησαν σημαντικά στο έργο μας. Παραμένω δε στο πλευρό της ΕΡΤ, πρόθυμος να συμβάλλω στην ομαλή διαδοχή και στην ενημέρωση του αντικαταστάτη μου.

Γιώργος Γαμπρίτσος

i-reportergr

Read more...

«Ανάκριση» από την τρόικα για την ακρίβεια...


Εξηγήσεις από το υπουργείο Οικονομίας για το γεγονός ότι οι τιμές δεν πέφτουν παρά την ύφεση, ζήτησε το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας.
Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου, η "δυσκαψία" που παρατηρείται αποδόθηκε από τη μία στην αύξηση των φόρων και από την άλλη στις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στο...


μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων, στα υψηλά λειτουργικά κόστη (ενοίκια, ενέργεια, δημοτικά τέλη) και στις ολιγοπωλιακές δομές σε αρκετούς κλάδους. Αναφορικά με τους φόρους, το υπουργείο υποστήριξε ότι αν εξαιρεθεί η επίπτωση από την αύξησή τους, ο πληθωρισμός έπεσε στο 1,19 % τον Ιούνιο, από 1,93 % τον Ιανουάριο.

Σχετικά με την ύφεση, η ίδια πηγή ανέφερε ότι υπήρξε η κοινή διαπίστωση ότι κατά πσα πιθανότητα εφέτος θα είναι μικρότερη από την αρχικά προβλεφθείσα (-4%).

ΕΣΠΑ - Αναπτυξιακός

Αναφορικά με το ΕΣΠΑ το υπουργείο εμφανίστηκε βέβαιο ότι ο στόχος να φθάσει η απορρόφηση κονδυλίων στο 15 % ως το τέλος του χρόνου θα επιτευχθεί (τώρα είναι στο 8,4%). Όπως γνωστοποιήθηκε, έχει υποβληθεί αίτημα στην Ε.Ε. για εκταμίευση 800 εκατ. ευρώ, θα ακολουθήσουν άλλο 1,3 δισ. τον Οκτώβριο και 660 εκατ. ευρώτο Δεκέμβριο.

Πηγή του υπουργείου ανέφερε ότι οι ελεγκτές επεσήμαναν καθυστερήσεις σε Επιχειρησιακά Προγράμματα που αφορούν στο Περιβάλλον, στη διοικητική μεταρρύθμιση και στις Μεταφορές και Υποδομές. Απεδόθησαν από την ελληνική πλευρά στην αλλαγή προτεραιοτήτων και σχεδιασμού και εκτιμήθηκε ότι από τον Οκτώβριο θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί απορρόφησης και σε αυτά.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο την προσεχή Πέμπτη.
enet.gr


Read more...

Άδεια λειτουργίας παίρνουν τριάντα ιδιωτικά κολέγια...


H υπουργός Παιδείας Α.Διαμαντοπούλου και ο υφυπουργός Γ.ΠανάρετοςΤριάντα από τα σαράντα κολέγια που υπέβαλαν φάκελο στο υπουργείο Παιδείας έλαβαν άδεια λειτουργίας και θα μπορούν πλέον να λειτουργούν ως «κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης».
Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, τα δέκα ιδρύματα που δεν πήραν άδεια είχαν προβλήματα είτε με τις εγγυητικές επιστολές, είτε με τα κτίρια, ενώ...
τουλάχιστον δύο δεν είχαν καθόλου ή ελλιπή σύμβαση με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Στα κολέγια που πήραν άδεια θα λειτουργήσουν όσα τμήματά τους έχουν σύμβαση με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού με τα οποία είναι συνδεδεμένα. Το υπουργείο ανέφερε παραδείγματα κέντρων στα οποία λειτουργούσαν δέκα διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, αλλά δεν είχαν και για τα δέκα αντίστοιχη σύμβαση με τα μητρικά τους πανεπιστήμια. Έτσι, πήραν κανονικά την άδεια για αυτά που διέθεταν σύμβαση και για τα υπόλοιπα υπέβαλαν πρόγραμμα σπουδών, το οποίο για άλλα εγκρίθηκε και για άλλα απορρίφθηκε.

Αυτά τα τμήματα για τα οποία δεν ελήφθη άδεια, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον είκοσι κέντρα μεταλυκειακών σπουδών δεν υπέβαλαν καν φάκελο για να πάρουν την άδεια λειτουργίας.

Όπως ανέφερε η Α.Διαμαντοπούλου «μπαίνουν πλέον κανόνες στο τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης, ενώ το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ), που έκανε τους ελέγχους και εισηγήθηκε την αδειοδότηση, θα συνεχίσει να ελέγχει τόσο τα κέντρα που πήραν ήδη την άδεια, αλλά θα διερευνά και πόσα άλλα τυχόν λειτουργούν χωρίς να έχουν πάρει άδεια και τα οποία, θα πρέπει να κλείσουν».

Τέλος, η υπουργός Παιδείας είπε, ότι τον όρο κολέγια μπορούν να τον χρησιμοποιούν, πρέπει όμως απαραιτήτως να αναγράφουν συγχρόνως, ότι είναι κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ετοιμάζεται σχέδιο επιστράτευσης για τα βυτιοφόρα...


nonews-news

Η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο επιστράτευσης των βυτιοφόρων μετά τις 11 το πρωί και...

...είναι αποφασισμένη να βγάλει βυτιοφόρα του στρατού να μπουν στη διαδικασία του εφοδιασμού βενζίνης.

Ακραία λύση που όμως είναι έτοιμη για εφαρμογή...


Read more...

ΤΡΑΜΠΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΠΑΓΚΑΛΟΥ!


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
ΑΡΧΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Η ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΑΣΩΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΣ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι ειλημμένη και θα ανακοινωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στον ανασχηματισμό θα φύγει ο Πάγκαλος και στην θέση του θα έρθει ο Βενιζέλος. Ο σημερινός αντιπρόεδρος θα αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (κάτι το οποίο επιθυμεί διακαώς) και ο...
Ε. Βενιζέλος αναλαμβάνει την θέση του αντιπροέδρου με υψηλή εποπτεία στα θεσμικά υπουργεία. Υπουργείο φαίνεται ότι αλλάζει και ο Α. Λοβέρδος ο οποίος το πιθανότερο είναι να μετακινηθεί στο Μεταφορών για "τρέξει" τις μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ. Στο Οικονομίας και Ναυτιλίας μετακομίζει ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης που θα συνεργαστεί στενά με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο οποίος θα μείνει στο Οικονομικών. Οι κυρίες της κυβέρνησης πάνε στο σπίτι τους. Λούκα Κατσέλη, Κατερίνα Μπατζελή, Τίνα Μπιρμπίλη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου φεύγουν από το κυβερνητικό σχήμα. Η μόνη γυναίκα που διασώζεται είναι η Άννα Διαμαντοπούλου.

Read more...

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


Κοινή διακήρυξη για τη συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας σε ζητήματα φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης υπέγραψαν στη Σόφια ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο ομόλογός του της Βουλγαρίας Συμεών Τζάνκοφ στο πλαίσιο της Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών...
Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η αντιμετώπιση φαινομένων απάτης στον ΦΠΑ και τελωνειακών παραβάσεων στα σύνορα, καθώς και θεμάτων λαθρεμπορίου. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, με την κοινή διακήρυξη πρόκειται να ενισχυθεί η συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση φαινομένων απάτης ΦΠΑ, με βάση τις κοινοτικές Οδηγίες 1798/2003 και 1925/2004.

Επιπλέον αξιοποιείται για την αντιμετώπιση φορολογικών και τελωνειακών παραβάσεων, το Κέντρο Συνεργασίας που λειτουργεί σήμερα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Ακόμη, αξιοποιούνται νέοι τρόποι, για την παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών και εμπορευμάτων, καθώς και η χρήση νέων τεχνολογιών για την ανταλλαγή σχετικών στοιχείων μεταξύ των δύο χωρών. Με την κοινή διακήρυξη αποφασίστηκε η συγκρότηση δύο ομάδων εργασίας, στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, οι οποίες θα συγκροτούνται από εμπειρογνώμονες της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης, προκειμένου να καταλήξουν σε μέτρα και δράσεις που θα ενισχύσουν τη συνεργασία των δύο χωρών στα εν λόγω ζητήματα.

Οι ομάδες εργασίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, θα υπόκεινται στην εποπτεία των κατά τόπους αρμοδίων επικεφαλής της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης. Οι ομάδες θα έχουν και κοινές συναντήσεις για να διαπιστώσουν την πρόοδο των εργασιών τους και να καταλήξουν σε κοινά συμπεράσματα και προτάσεις, τα οποία θα υποβληθούν στους ηγέτες κάθε χώρας προς τελική έγκριση και υπογραφή διμερών συμφωνιών.

Read more...

ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 'ΛΑΘΟΣ' ΕΛΛΕΙΜΑ


Aπο ΤΟ ΒΗΜΑ Οnline
Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία, που αφορά τα παραποιημένα στοιχεία για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τους πρώην υπουργούς της ΝΔ, Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιάννη Παπαθανασίου και Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο...
Η δικαιοσύνη ξεκίνησε να διερευνά την υπόθεση, μετά την κατάθεση, από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, των δύο πορισμάτων για την οικονομία, της ευρωπαϊκής επιτροπής και των ειδικών εμπειρογνωμόνων. Η διευθύνουσα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράντου, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας, έστειλε τη σχετική δικογραφία στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κατσιρώδη.

Ο τελευταίος σε συνεννόηση με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε διαβίβασαν το φάκελο στη Βουλή, η οποία και θα αποφασίσει για τη σύσταση Εξεταστικής ή Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών.

Read more...

ΕΞΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΑΚΗ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ OFF SHORE "ΤΟΡΚΑΣO"...


ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ...
Ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζίβρας, είναι ο ιδρυτής της οφ σορ εταιρίας «Τορκάσο», όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες ενέργειες, Γιώργος Γκρόζος. Υπενθυμίζεται ότι η «Τορκάσο» είναι η οφ σορ εταιρία στην οποία ανήκε στο παρελθόν η οικία του Άκη Τσοχατζόπουλου στη...
Διονυσίου Αεροπαγίτου, ενώ εμφανίζεται να έχει συναλλαγές με τη Μονή Βατοπεδίου. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το μετοχολόγιο του ομίλου MIG, που κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, Αναστάσιος Γαβριηλίδης, η πραγματική δικαιούχος της οφ σορ εταιρίας «Ρασσαντέλ» είναι η Μονή Βατοπεδίου. Επίσης, ο κ. Γαβριηλίδης φέρεται να είπε πως δεν υπήρξε χειραγώγηση ούτε ένδειξη χειραγώγησης των μετοχών ΟΤΕ και MIG, όταν έγινε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.


Read more...