Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

«Ανάκριση» από την τρόικα για την ακρίβεια...


Εξηγήσεις από το υπουργείο Οικονομίας για το γεγονός ότι οι τιμές δεν πέφτουν παρά την ύφεση, ζήτησε το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας.
Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου, η "δυσκαψία" που παρατηρείται αποδόθηκε από τη μία στην αύξηση των φόρων και από την άλλη στις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στο...


μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων, στα υψηλά λειτουργικά κόστη (ενοίκια, ενέργεια, δημοτικά τέλη) και στις ολιγοπωλιακές δομές σε αρκετούς κλάδους. Αναφορικά με τους φόρους, το υπουργείο υποστήριξε ότι αν εξαιρεθεί η επίπτωση από την αύξησή τους, ο πληθωρισμός έπεσε στο 1,19 % τον Ιούνιο, από 1,93 % τον Ιανουάριο.

Σχετικά με την ύφεση, η ίδια πηγή ανέφερε ότι υπήρξε η κοινή διαπίστωση ότι κατά πσα πιθανότητα εφέτος θα είναι μικρότερη από την αρχικά προβλεφθείσα (-4%).

ΕΣΠΑ - Αναπτυξιακός

Αναφορικά με το ΕΣΠΑ το υπουργείο εμφανίστηκε βέβαιο ότι ο στόχος να φθάσει η απορρόφηση κονδυλίων στο 15 % ως το τέλος του χρόνου θα επιτευχθεί (τώρα είναι στο 8,4%). Όπως γνωστοποιήθηκε, έχει υποβληθεί αίτημα στην Ε.Ε. για εκταμίευση 800 εκατ. ευρώ, θα ακολουθήσουν άλλο 1,3 δισ. τον Οκτώβριο και 660 εκατ. ευρώτο Δεκέμβριο.

Πηγή του υπουργείου ανέφερε ότι οι ελεγκτές επεσήμαναν καθυστερήσεις σε Επιχειρησιακά Προγράμματα που αφορούν στο Περιβάλλον, στη διοικητική μεταρρύθμιση και στις Μεταφορές και Υποδομές. Απεδόθησαν από την ελληνική πλευρά στην αλλαγή προτεραιοτήτων και σχεδιασμού και εκτιμήθηκε ότι από τον Οκτώβριο θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί απορρόφησης και σε αυτά.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο την προσεχή Πέμπτη.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: