Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Κίνδυνο παραγραφής εκατοντάδων χιλιάδων υποθέσεων φοροδιαφυγής...



... καταγγέλλει το ΣΔΟΕ...
Με εσωτερικό εμπιστευτικό και εξαιρετικά επείγον σημείωμα, ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2015, που έχει στα χέρια του το ThePressProject ο ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, Παναγιώτης Δάνης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεων φοροδιαφυγής που θα παραγραφούν στο τέλος του έτους... και όχι μόνο.
Στην...
μακροσκελή και πολυσέλιδη επιστολή που απευθύνεται στους κυρίους Τσακαλώτο και Αλεξιάδη και κοινοποιείται στον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον Υπουργό Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς ο κύριος Δάνης σκιαγραφεί πλήρως τα προβλήματα της υπηρεσίας του και παρουσιάζει μια σειρά πολύ ενδιαφερόντων στοιχείων που δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά. Και όλα αυτά την ώρα που όπως διαβάζουμε τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση εντός των επόμενων ημερών περιλαμβάνουν την οριστική διάλυση του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την υπαγωγή του στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ξέρετε... στο γραφείο της ακλόνητης κυρίας Κατερίνας Σαββαΐδου.

Στο ενημερωτικό σημείωμα μαθαίνουμε ότι το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσει στην ταυτοποίηση μερικών εκατομμυρίων ΑΦΜ από μια σειρά υπό έλεγχο λιστών που περιλαμβάνουν:
Δεδομένα από 65 CD (1.364.069 ΑΦΜ) με αναλυτικές κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών από το 2000 μέχρι το 2012 με συναλλαγές ή εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 300.000€ και 100.000€ αντίστοιχα.
Τη λίστα Λαγκάρντ με ταυτοποιημένα 1.727 ΑΦΜ
Τη λίστα εμβασμάτων με 54.246 ΑΦΜ
Τη λίστα Αρχής ν.3691/2008 με 5.157 ΑΦΜ
Τη λίστα Λονδίνου των 306 προσώπων που απέκτησαν ακίνητη περιουσία στο Λονδίνο
Τη λίστα Λουξεμβούργου με τα επιπλέον 38 ονόματα που λείπουν από τη λίστα Λαγκάρντ και
Εισαγγελικές παραγγελίες που αφορά πλήθος φυσικών και νομικών προσώπων για τα οποία γίνονται έλεγχοι βάσει του Πόθεν Έσχες.
Διαβάζουμε επίσης ότι από το 2013, οπότε και το ίδιο το ΣΔΟΕ αποδυναμώθηκε με την μεταφορά πολλών αρμοδιοτήτων του έχει μείνει να επεξεργάζεται χιλιάδες υποθέσεις χωρίς καμία ουσιαστική δυνατότητα να το πράξει. Πιο συγκεκριμένα μαθαίνουμε ότι εκκρεμούν 37.507 υποθέσεις μείζονος σημασίας και 2.539 εισαγγελικές παραγγελίες τις οποίες έχουν αναλάβει 421 ελεγκτές οι οποίοι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν πάνω από 10 υποθέσεις το χρόνο. Όλα αυτά δημιουργούν έντονο κίνδυνο να παραγραφεί μεγάλο μέρος των υποθέσεων αυτών στο τέλος του 2015.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Κώστα Εφήμερου, στο thepressproject, ΕΔΩ...

Read more...

Επιβεβαιώνει το Eurogroup της Παρασκευής ο Ραχόι...



Ο Ισπανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι την Παρασκευή θα υπάρξει σύγκληση του Eurogroup, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές.
Σύμφωνα με...
δηλώσεις του Ραχόι, οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών - μελών της Ευρωζώνης θα συνέλθουν την Παρασκευή σε Eurogroup, ώστε να εγκρίνουν τη νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και διεθνών πιστωτών.

Όπως ενημέρωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, το ισπανικό κοινοβούλιο θα συνέλθει για να ψηφίσει επί της συμφωνίας κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα, με το ύψος της να υπολογίζεται στα 85 δισ. ευρώ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει για ακόμη μία φορά ένα μεγάλο στοίχημα», δήλωσε ο Ραχόι και εξέφρασε την ελπίδα του για «ομαλοποίηση των πραγμάτων μια για πάντα», μέσα από αυτό το στοίχημα.


Read more...

Την Τετάρτη να είστε όλοι εδώ...



SMS, προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ...
Απαντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκαν σήμερα με SMS να φροντίσουν μέχρι αύριο το μεσημέρι να έχουν επιστρέψει στην Αθήνα, σε περίπτωση που έχουν φύγει εκτός. 
Η...
ειδοποίηση προς τους βουλευτές ήρθε λίγες ώρες μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε απαραίτητο να είναι όλοι οι βουλευτές στην Αθήνα καθώς αύριο συνεδριάζουν οι αρμόδιες επιτροπές για το τρίτο μνημόνιο. 

Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει και σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

protothema.gr

Read more...

Kομισιόν: Έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο...



Επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση σε πολιτικό επίπεδο...
Την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Αθήνας και κουαρτέτου ανακοίνωσε και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρντ.
Παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες να διευκρινιστούν, είπε και...
τόνισε ότι θα υπάρξει ολοκλήρωση σήμερα.
Επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση σε πολιτικό επίπεδο, πρόσθεσε...

Read more...

Αυτό είναι ολόκληρο το προσχέδιο του μνημονίου...



Δείτε ολόκληρο το έγγραφο του προσχεδίου του μνημονίου που συμφώνησαν η ελληνική κυβέρνηση με το κουαρτέτο των δανειστών...



Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...


πηγη enikos.gr

Read more...

Μπαλτάς: Τα ολοήμερα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά...


Μπαλτάς: «Τα ολοήμερα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά»
Τη διαβεβαίωση ότι θα λειτουργήσουν κανονικά τα ολοήμερα σχολεία έδωσε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, διαψεύδοντας τη φημολογία των τελευταίων ημερών περί κατάργησής τους.

Όσον αφορά στην αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για την πλήρωση θέσεων από αναπληρωτές, ο υπουργός μιλώντας στο πρωινό του MEGA διευκρίνισε ότι...
κάποια είναι ήδη από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν από πέρυσι για ανάλογες θέσεις, ενώ εφέτος τα αντίστοιχα είναι κάπως λιγότερα.

Παράλληλα, δήλωσε ότι τα κενά στα σχολεία είναι λιγότερα απ' όσα αρχικά υπολογίζονταν, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς άνθρωποι και βιβλία θα είναι στις θέσεις τους, ώστε να υποδεχθούν τα παιδιά.

Read more...

Τι προβλέπει το προσχέδιο του Μνημονίου για τις Τράπεζες...


Τι προβλέπει το προσχέδιο του Μνημονίου για τις ΤράπεζεςΕνα συνολικό σχέδιο για τις τράπεζες που εκτείνεται από την ανακεφαλαιοποίηση μέχρι και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων περιλαμβάνεται στο βαρύ πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων που καλείται να ψηφίσει άμεσα στη Βουλή η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με...
ρεπορτάζ της "Καθημερινής" που παρουσιάζει όλο το προσχέδιο του Μνημονίου,οι δανειστές δεν περιέλαβαν την ύπαρξη μιας «κακής τράπεζας» για το προβληματικό μέρος των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, αλλά ένα σχέδιο διαχωρισμού, με ορίζοντα τον Μάρτιο του 2016, μεταξύ των οφειλετών που μπορούν, αλλά δεν πληρώνουν και αυτών που πραγματικά δεν είναι σε θέση να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το σχέδιο για τις τράπεζες εκτείνεται σε τρεις άξονες:
- Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
- Παρακολούθηση και ενίσχυση της ρευστότητας , ώστε να αρθούν σταδιακά και τα capital controls
- διαχείριση και αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων προβλέπονται τα ακόλουθα βήματα:

1) Το πρώτο βήμα συνίσταται στα εξής:
- παρακολούθηση και αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών
- διαχωρισμό βιώσιμων επιχειρήσεων που θα πρέπει να διασωθούν με πχ αναδιάρθρωση χρέους από τις μη βιώσιμες που θα πρέπει να εκκαθαριστούν
- δημιουργία νέων εταιρειών που θα παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης επισφαλειών
- επιτάχυνση διαδικασιών για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών
- συνεργασία επιμελητηρίων για την πτώχευση επιχειρήσεων με δικαστικές αποφάσεις.

2) Εισαγωγή ενός μηχανισμού προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες των δανειοληπτών, με στόχο να διαχωριστούν όσοι πραγματικά αδυνατούν να αποπληρώσουν το χρέος τους από τους «μπαταχτσήδες». Το «δίχτυ προστασίας» θα περιλαμβάνει και μέτρα για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων, ενώ, στην ουσία θα αποτελεί την προστασία από πλειστηριασμούς ακινήτων. Στις περιπτώσεις των «στρατηγικών μπαταχτσήδων», τα ακίνητά τους θα πλειστηριάζονται ή αν πρόκειται για επιχειρήσεις, θα εκκαθαρίζονται.

3) Από τον Δεκέμβριο του 2015 οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να έχουν εντοπίσει τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου ή των τραπεζών, ώστε να ξεχωρίσουν οι οφειλέτες με δημόσια ή ιδιωτικά χρέη και οι βιώσιμοι από τους μη βιώσιμους. Μέχρι τον Μάρτιο του 2016 θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για τη δυνατότητα άμεσης εκκαθάρισης και πλειστηριασμού όλων των μη βιώσιμων περιπτώσεων. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2016.


Read more...

Βαρύ το κλίμα με την καγκελάριο Επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ και Σουλτς


Επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ και Σουλτς
Ο πρωθυπουργός με την καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο, τον γάλλο πρόεδρο, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάρτιν Σουλτς είχε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Δευτέρας και ενώ ήταν σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των υπουργών με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά τη διάρκεια αυτών των επικοινωνιών, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων χωρίς προσκόμματα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κινούνταν ήδη προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι κυβερνητικές πηγές θεωρούν καθοριστική την παρέμβαση, καθώς οι εξελίξεις που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν τελικά τη βούληση όλων των πλευρών και το πρωί ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις.

Όπως πάντως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, η συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ ήταν «δύσκολη» με το Βερολίνο να επαναφέρει το ζήτημα της συμφωνίας-«γέφυρα». Αντίθετα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο γάλλος πρόεδρος ήταν πιο θετικοί.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ την περασμένη Πέμπτη, στο περιθώριο των εγκαινίων της δεύτερης διώρυγας του Σουέζ.

Στη συνάντηση εκείνη, τόσο ο γάλλος πρόεδρος όσο και ο έλληνας πρωθυπουργός είχαν δηλώσει ότι μπορεί και πρέπει να υπάρξει συμφωνία μετά τις 15 Αυγούστου.

Ήδη από τη Δευτέρα το Βερολίνο εξέφραζε ενστάσεις για την ταχύτητα των εξελίξεων, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει ότι η καταβολή της πρώτης δόσης πρέπει να συνδεθεί με την πρόοδο της Αθήνας.

Νωρίτερα, και ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ είχε δηλώσει πως «μία γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι ευκταία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριών ετών, ένα πρόγραμμα με ένα σημαντικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων και άλλων μέτρων, ένα πρόγραμμα που οφείλει να είναι μια σταθερή και μακροπρόθεσμη βάση για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί».

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γιουργκ Βάισγκερμπερ, δήλωσε πως η συμφωνία μπορεί και να καθυστερήσει καθώς το Βερολίνο που -όπως είπε- δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, δεν έχει λάβει κανένα κείμενο συμφωνίας και μόλις το λάβει θα πρέπει να το εξετάσει λεπτομερώς, πριν τεθεί προς ψήφιση στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Αντίθετα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε ξεκαθαρίσει ότι «εργαζόμαστε νύχτα-μέρα» ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν συμφωνία.

Η ίδια είχε επικαλεστεί και τις πρόσφατες δηλώσεις Γιούνκερ ότι μια συμφωνία είναι εφικτή «κατά προτίμηση πριν τις 20 Αυγούστου».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Οι βασικές παράμετροι Κυβέρνηση: Συμφωνία ήπιας προσαρμογής με χώρο στην ανάπτυξη


Κυβέρνηση: Συμφωνία ήπιας προσαρμογής με χώρο στην ανάπτυξη
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης στο Μέγαρο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Τις βασικές παραμέτρους της συμφωνίας παρουσιάζει η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «ήπια προσαρμογή που αφήνει χώρο στην ανάπτυξη».

Στο σχετικό σημείωμα γίνεται αναφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη ΔΕΗ, τα κόκκινα δάνεια, τα εργασιακά και το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων σε σύγκριση με τα όσα είχε πετύχει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Αναλυτικά, η κυβέρνηση αναφέρει:

«1. Η συμφωνία στα δημοσιονομικά προβλέπει ήπια προσαρμογή, δεν είναι καθόλου ασφυκτική αφήνοντας χώρο στην ανάπτυξη. Προβλέπει:

  • -0,25% πρωτογενές έλλειμμα το 2015 
  • πλεόνασμα +0,50% το 2016
  • πλεόνασμα +1,75% το 2017
  • πλεόνασμα +3,5% το 2018
» Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα 3% για το 2015, 4,5% για το 2016 και 2017 καθώς και 4,2% για το 2018. Πλεονάσματα που δεν άφηναν κανένα περιθώριο για ανάπτυξη.

» Με την παρούσα συμφωνία, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για πλεονάσματα στην 3ετία είναι μειωμένες κατά ποσοστό 11% του ΑΕΠ, δηλαδή αποφεύγονται μέτρα ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ.

» Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με την παρούσα συμφωνία δεν θα υπάρξει καμία νέα δημοσιονομική επιβάρυνση -δηλαδή νέα μέτρα- κατά το προσεχές διάστημα.

» 2. Η συμφωνία διέπεται από το Διεθνές Ευρωπαϊκό Δίκαιο και όχι από το Αγγλικό, όπως είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και δεν προβλέπει κατάργηση της κρατικής ασυλίας, όπως προέβλεπαν οι προηγούμενες συμφωνίες.

» 3. Η συμφωνία προβλέπει όχι μόνο την αναχρηματοδότηση του χρέουςμέχρι το α' εξάμηνο του 2018 αλλά και αρκετά χρήματα προκειμένου να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προκειμένου να υπάρξει 'φρέσκο' χρήμα στην αγορά. Κίνηση που θα αναζωογονήσει τον εμπορικό κόσμο.

» 4. Οι τράπεζες θα ανακεφαλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2015 και άμεσα θα ενισχυθούν τουλάχιστον με 10 δισ. ευρώ. Έτσι δεν υπάρχει, πλέον, κανένας απολύτως κίνδυνος για 'κούρεμα' καταθέσεων, όπως προβλέπει η κοινοτική οδηγία για ανακεφαλοποιήσεις τραπεζών μετά την 1η Ιανουαρίου 2016.

» 5. Η κυβέρνηση δεν δέχθηκε να πωλούνται τα 'κόκκινα δάνεια' σε εταιρίες, ενώ με νομοθεσία έχει προστατεύσει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, έως το τέλος του 2015. Μέσα στο φθινόπωρο θα υπάρξουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες ώστε να τακτοποιηθούν οριστικά, όσο αυτό μπορεί να γίνει σε μια «αγορά» περίπου 95 δισ. ευρώ, όσα και τα 'κόκκινα δάνεια'. Για αυτό το λόγο θα υπάρξει ομάδα διαβούλευσης με τους θεσμούς.

» 6. Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει δημόσιο αγαθό, ενώ δεν υπήρξε καμία αναφορά σε «μικρή ΔΕΗ». Υπάρχει, βέβαια, δέσμευση για απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, που αποτελεί όμως, ούτως ή άλλως, υποχρέωση προσαρμογής στις ευρωπαϊκές οδηγίες.

» 7. Θυμίζουμε ότι η συμφωνία προβλέπει ακόμα αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ, γνωστό και ως 'πακέτο Γιουνκέρ'.

» 8. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μπήκαν τα εργασιακά μετά από πρόταση της κυβέρνησης, στην διαπραγμάτευση αποφασίστηκε οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ωστόσο ότι οι διαβουλεύσεις θα γίνουν σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας-ILO καθώς και με διεθνούς κύρους εμπειρογνώμονες, γεγονός που διασφαλίζει ότι στην Ελλάδα δεν θα υπάρχει εξαίρεση από τα ισχύοντα στην Δυτική Ευρώπη.

» 9. Οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να μην πληρώνουν τα 5 ευρώ για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

» 10. Τα μέτρα τα οποία προβλέπονται στην παρούσα συμφωνία είναι τα ίδια -με αρκετές βελτιώσεις, ωστόσο- τα οποία προβλέπονταν στην συμφωνία της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ η οποία δεν υλοποιήθηκε. Στην συμφωνία εκείνη, η κυβέρνηση είχε υποχρέωση να υλοποιήσει τα μέτρα αυτά προκειμένου να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση και να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 4 δισ. ευρώ.

» Τα ίδια μέτρα, περίπου, επανήλθαν στην πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί στην συνεδρίαση του Eurogroup της 25ης Ιουνίου, συνοδευόμενα από 5 μήνες παράταση του προγράμματος και χρηματοδότηση ύψους 7 δισ. ευρώ.

» Σήμερα, με τα ίδια μέτρα, με σημαντικές όμως βελτιώσεις, μετά την διαπραγμάτευση, η χώρα εξασφαλίζει την κάλυψη των δανειακών της υποχρεώσεων καθώς και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου για την επόμενη τριετία, με χρηματοδότηση περίπου 85 δισ. ευρώ.

» 11. Η συμφωνία προβλέπει το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων μέσα από το οποίο η δημόσια περιουσία δεν πάει προς πώληση, όπως στο ΤΑΙΠΕΔ.»
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις ΕΚΤΑΚΤΟ: Έκλεισε η συμφωνία


«Λευκός καπνός» από τις διαπραγματεύσεις: Μετά από ολονύχτιες διαβουλεύσεις, κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι "μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει λευκός καπνός".
simfonia1
Μετά από ένα ολονύχτιο θρίλερ με εξαντλητικές διαβουλεύσεις που διήρκεσαν περισσότερο από 20 ώρες, οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης κατέληξαν σε συμφωνία με τους δανειστές.
Στις 08:40, με εμφανή τα σημάδια της κούρασης, αλλά και της ικανοποίησης, οι δύο υπουργοί έφυγαν από το Χίλτον, χωρίς να προχωρήσουν σε δηλώσεις. «Απομένουν 1-2 λεπτομέρειες» αρκέστηκαν μόνο να πουν, ενώ σε αναμένεται το επίσημο ανακοινωθέν.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση ξεκίνησε χθες στις 10:00 το πρωί, με μια μικρή διακοπή χθες το απόγευμα, στη διάρκεια της οποίας συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο για την οικονομική πολιτική υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όλη τη νύχτα το «κουαρτέτο» των δανειστών και η ελληνική αντιπροσωπεία «χτένιζαν» το κείμενο και τις πρώτες πρωινές ώρες «κλείδωσε» η συμφωνία.
Κυβερνητική πηγή τόνισε ότι έγιναν κάποιοι συμβιβασμοί. Έκλεισαν τα μεγάλα ανοιχτά θέματα, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια και η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, έχουν μείνει 1-2 μικρά θέματα που αφορούν τα προαπαιτούμενα προς επίλυση, τα οποία θα επεξεργαστούν τώρα σε ομάδες εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση ολόκληρο το βράδυ ήταν σε εξέλιξη πυρετώδεις διαβουλεύσεις συμφωνήθηκε να μην ληφθεί κανένα νέο δημοσιονομικό μέτρο δεν θα ληφθεί το 2015 και το 2016 για να επιτευχθούν οι στόχοι που κλείδωσαν μεταξύ Ελλάδας και δανειστών αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Για τα επόμενα έτη οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις εξελίξεις.Οι στόχοι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι: πρωτογενές έλλειμμα -0,25% του ΑΕΠ το 2015 (έναντι μηδενικού πλεονάσματος που είχε πρωτύτερα τεθεί), 0,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, 1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 (αντί για 1% που είχε αναφερθεί από κυβερνητικές πηγές νωρίτερα) και 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Οι στόχοι που υπήρχαν στο Μνημόνιο είναι 3% το 2015, 4,5% το 2016 και το 2017 και 4,2% του ΑΕΠ το 2018.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Κανένα νέο μέτρο στα δημοσιονομικά – Το προσχέδιο του νέου μνημονίου...



Ολονύχτιο θρίλερ για τη συμφωνία - Κρίσιμες οι επόμενες ώρες...

Κανένα νέο μέτρο δεν θα ληφθεί αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015-2016, συμφώνησε η ελληνική πλευρά με τους θεσμούς, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις...
διαπραγματεύσεις.

Οι στόχοι που συμφωνήθηκαν είναι:...

Πρωτογενές έλλειμμα -0,25% του ΑΕΠ το 2015, +0,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, +1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και +3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Το θρίλερ με στόχο την επίτευξη συμφωνίας συνεχίζεται έως σήμερα Τρίτη το πρωί. Η συνάντηση συμπληρώνει 17 ώρες από την έναρξή της με μια μικρή διακοπή χθες το απόγευμα, στη διάρκεια της οποίας συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο για την οικονομική πολιτική υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι δύο πλευρές προσπαθούν να γεφυρώσουν τις τελευταίες διαφορές σε «κόκκινα» δάνεια, νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, μικρή ΔΕΗ, απελευθέρωση αγοράς φυσικού αερίου και υγεία, καθώς το βασικό κείμενο του νέου μνημονίου είχε «κλειδώσει» σε ένα 27σέλιδο έγγραφο. Η Καθημερινή αποκαλύπτει το προσχέδιο του νέου μνημονίου, το οποίο περιλαμβάνει ένα «βαρύ» πακέτο προαπαιτουμένων που θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα (πιθανότατα την Πέμπτη) και ένα δεύτερο -εξίσου σκληρό- πακέτο μέτρων που θα πρέπει να υιοθετηθεί από τον Οκτώβριο και μετά. Προφανώς, αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, φέρεται να επιθυμεί εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο. Στο νέο μνημόνιο περιγράφεται με πολύ περιεκτικό και σαφή τρόπο ένας τεράστιος αριθμός παρεμβάσεων που ξεκινούν από τον προϋπολογισμό και καταλήγουν μέχρι και το εκπαιδευτικό σύστημα.

Εφόσον σήμερα Τρίτη το πρωί Αθήνα και δανειστές καταλήξουν σε συμφωνία (μετά τα μεσάνυχτα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι αυτός είναι ο μοναδικός στόχος και των δύο πλευρών), τότε πιθανότατα την Τετάρτη η κυβέρνηση θα εισαγάγει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής νομοσχέδιο δύο άρθρων που θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Πέμπτη. Εναλλακτικά, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί την Πέμπτη στην επιτροπή και την Παρασκευή στην Ολομέλεια.

Στο ένα άρθρο του νομοσχεδίου θα υπάρχουν η δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο, ενώ στο δεύτερο (περίπου 60 σελίδων) τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης (επιδιώκεται να είναι 25 δισ. ευρώ).

Ειδικότερα, τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα, όπως αυτά προκύπτουν από το προσχέδιο του νέου μνημονίου, είναι:

• Αυστηροποίηση του ορισμού του αγρότη.

• Αύξηση του φόρου χωρητικότητας στη ναυτιλία.

• Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2015, ώστε να ξεκινήσει η αποστολή των σημειωμάτων τον Σεπτέμβριο.

• Διόρθωση εισπρακτικών μέτρων που υιοθετήθηκαν προσφάτως.

• Επιστροφή του καθεστώτος συνταγογράφησης φαρμάκων.

• Μείωση των τιμών των γενόσημων φαρμάκων.

• Κατάργηση των προνομίων στο αγροτικό πετρέλαιο.

• Καλύτερη στόχευση του πετρελαίου θέρμανσης το 2016.

• Πλήρης αξιολόγηση του συστήματος κοινωνικής προστασίας με στόχο την ετήσια εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ.

• Αναδιάρθρωση δημόσιας διοίκησης.

• Αντιμετώπιση των αστοχιών στην είσπραξη φορολογικών εσόδων.

• Κατάργηση του ανώτατου ορίου του 25% επί των μισθών και των συντάξεων για τις κατασχέσεις.

• Μείωση όλων των ορίων για τις κατασχέσεις στα 1.500 ευρώ.

• Αλλαγή στα επιτόκια της ρύθμισης των 100 δόσεων και εξαίρεση από αυτήν των κακοπληρωτών.

• Μεταφορά των υπηρεσιών και του προσωπικού φορολογικών ελέγχων στο ΣΔΟΕ.

• Δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν άλλες ρυθμίσεις για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές.

• Διευκρίνιση των προϋποθέσεων για την επιλεξιμότητα στην καταβολή της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης μετά τα 67 έτη.

• Εκδοση εγκυκλίων για την πλήρη εφαρμογή του νόμου του 2010 για το ασφαλιστικό.

• Σταδιακή εξάλειψη των εξαιρέσεων στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

• Διευκρίνιση του καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, με τις εκπτώσεις να καταργούνται μέχρι το τέλος του 2016.

• Ολοκληρωμένο σχέδιο για ανακεφαλαιοποίηση, ενίσχυση ρευστότητας τραπεζών και αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

• Κατάργηση του νόμου για τη μετενέργεια στις συμβάσεις εργασίας που ψηφίστηκε στις 2 Ιουλίου του 2015.

• Εφαρμογή όλων των συστάσεων του ΟΟΣΑ που προβλέπονταν από την Εργαλειοθήκη Ι (πλην των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων) και όλων των συστάσεων της Εργαλειοθήκης ΙΙ σχετικά με τα μη αλκοολούχα ποτά και τα πετρελαιοειδή.

• Ανοιγμα επαγγελμάτων, όπως μηχανικοί, συμβολαιογράφοι κ.λπ.

• Περιορισμός των φόρων υπέρ τρίτων.

• Μείωση της γραφειοκρατίας και επιτάχυνση αδειοδοτήσεων για επενδύσεις χαμηλού ρίσκου.

• Μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας και ειδικά του φυσικού αερίου που θα οδηγήσει σε πλήρη απελευθέρωση το 2018.

• Εγκριση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που ήδη έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ.

• Υιοθέτηση των καλύτερων πρακτικών στην Ε.Ε. για το μη μισθολογικό κόστος (επιδόματα, οδοιπορικά κ.λπ.) με εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου 2016.

• Νόμος για την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ.

• Προτάσεις μέτρων για μείωση των καθυστερήσεων στις δικαστικές αποφάσεις.

Πηγή: http://www.skai.gr

Read more...

Επτά ταμειακές μηχανές σε 180 μουσεία και χώρους...


Το σκάνδαλο στην Κνωσό είναι η κορυφή του παγόβουνου... 
Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων του υπουργείου Πολιτισμού διαθέτει επτά ταμειακές μηχανές δηλωμένες στην Εφορία, οι οποίες τοποθετήθηκαν τους τελευταίους μήνες, και μόλις...
τρεις υπαλλήλους για ελέγχους στα 180 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που εποπτεύει.
«Ολος ο μηχανισμός πώλησης γίνεται με μπλοκ θεωρημένα από την Εφορία, τα οποία στέλνει η υπηρεσία στα πωλητήρια», μας είπε η Ασπασία Λούβη. Στις 3 Αυγούστου συμπλήρωσε τέσσερις μήνες στη θέση της προέδρου του Οργανισμού. Ηταν επιλογή του υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη, με πρώτιστο στόχο την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό τού ΤΑΠ, που λειτουργεί με νόμο του 1977.
Οταν ακόμα και οι πάγκοι των λαϊκών αγορών διαθέτουν ταμειακές μηχανές, τα πωλητήρια των μεγαλύτερων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων μας κόβουν αποδείξεις με το χέρι.
Είναι άξιο απορίας, ωστόσο, ποιοι τόσα χρόνια είχαν όφελος και δεν ήθελαν το ΤΑΠ να λειτουργεί με διαφάνεια και ταχύτητα. Τo περιστατικό στο πωλητήριο του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού έσκασε σαν βόμβα. Πίσω του εντούτοις βρίσκεται η παθογένεια πολλών χρόνων, ο ελλιπής και αδύναμος ελεγκτικός μηχανισμός του ΤΑΠ.
Ενός οργανισμού που διαχειρίζεται τα έσοδα από τα εισιτήρια των μουσείων και των πωλητηρίων (διαθέτει στους επισκέπτες από εκμαγεία μέχρι πιστά αντίγραφα κοσμημάτων, εκδόσεις και αντικείμενα για όλα τα βαλάντια) με ετήσιο τζίρο τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ. Κι όμως. Δεν διαθέτει λογιστή, ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, ταμειακές μηχανές και εμπορικό διευθυντή. Το σχέδιο του νέου Οργανισμού θα το παραλάβει ο Νίκος Ξυδάκης από την πρόεδρο του ΤΑΠ Ασπασία Λούβη στις 27 Αυγούστου.
Για τον μήνα Ιούλιο τα έσοδα στο πωλητήριο της Κνωσού ανήλθαν στα 60.000 ευρώ. Ουδείς ωστόσο μπορούσε να μας πει αν είναι υψηλά ή χαμηλά. Ούτε πόσοι επισκέπτες έκοψαν εισιτήριο για τον αρχαιολογικό χώρο τον συγκεκριμένο μήνα, και αυτό γιατί δεν υπάρχει επαρκής, ηλεκτρονικός μηχανισμός ελέγχου.
Και μιλάμε για την Κνωσό, που ανήκει στο top10 των αρχαιολογικών προορισμών της χώρας και μάλιστα την εποχή που η επισκεψιμότητα βρίσκεται στο peak της. «Οταν το Ταμείο λειτουργεί χωρίς λογιστή, αναρωτιόμαστε για το περιστατικό που έσκασε;» σχολίαζαν υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου.
Ελεγχος πριν από... δύο χρόνια
Μόλις έγινε γνωστή η καταγγελία, εστάλη στην Κρήτη κλιμάκιο του ΤΑΠ. Ο προηγούμενος έλεγχος του Ταμείου στην Κνωσό είχε γίνει πριν από δύο χρόνια. Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στο υπουργείο Πολιτισμού και στην πρόεδρο του ΤΑΠ το γραπτό πόρισμα του εσωτερικού έλεγχου, μαζί με τα πορίσματα των ελέγχων που διενήργησαν το ΣΔΟΕ και η ΚΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με προϊσταμένη τη Βασιλική Σηφακάκη - στην αρμοδιότητά της ανήκει η Κνωσός.
Η απόφαση για την επόμενη ημέρα θα παρθεί σε υπουργικό επίπεδο και οι μελλοντικές κινήσεις εξαρτώνται από τα αποτελέσματα των πορισμάτων.
Πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν προκύψει.
■ Ποιος αγόρασε και πήγε την ταμειακή μηχανή στο πωλητήριο της Κνωσού και γιατί;
■ Γινόταν υπεξαίρεση χρημάτων και από ποιους;
■ Τι εννοούσε ο υπάλληλος όταν είπε «εκτελούμε εντολές άνωθεν»;
■ Σε ποιον επιχειρηματία, με έδρα την Ηλιούπολη, ανήκει ο αυτόματος πωλητής αντιγράφων νομισμάτων, έναντι 2 ευρώ, που είχε τοποθετηθεί στον εξωτερικό χώρο, όταν ο μόνος που έχει δικαίωμα εμπορικής εκμετάλλευσης είναι το ΤΑΠ;
■ Γιατί η ΚΓ' ΕΦΑ ή κάποιος υπάλληλος δεν είχαν καταγγείλει το γεγονός του πωλητή στο Ταμείο;
■ Κι ακόμα, πόσα αντικείμενα είχαν φύγει από την κεντρική υπηρεσία για την Κνωσό και επαρκούσαν για τις ανάγκες της ζήτησης;
Πάντως από μια πρώτη επίσημη προφορική ενημέρωση υψηλόβαθμων στελεχών δεν προκύπτουν απολύτως τα ίδια στοιχεία με όσα έχουν ακουστεί και γραφτεί τις προηγούμενες ημέρες.
Για παράδειγμα, ο εσωτερικός έλεγχος λέει ότι αποδείξεις, έστω χειρόγραφες, κόβονταν, ενώ το αντίθετο υποστηρίζουν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ. Επίσης η εικόνα που δίνει το ΤΑΠ είναι ότι στην Κνωσό εργάζονταν οκτώ άτομα, 4 μόνιμοι υπάλληλοι και 4 ωρομίσθιοι, ενώ το ΣΔΟΕ κάνει λόγο για μία μόνιμη υπάλληλο και τέσσερις ωρομίσθιους. Οπότε χρειάζεται έρευνα σε βάθος και με προσοχή «ώστε να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ», όπως μας είπαν.
Να θυμίσουμε ότι οι οικονομικοί ελεγκτές του ΣΔΟΕ έφτασαν στον αρχαιολογικό χώρο την περασμένη Τετάρτη μετά από καταγγελίες και διαπίστωσαν ότι στη διάρκεια μιας ολόκληρης ημέρας δεν είχε κοπεί ούτε μία απόδειξη, ενώ η ταμειακή μηχανή που υπήρχε στο πωλητήριο δεν είχε δηλωθεί ποτέ στην αρμόδια ΔΟΥ. Το εισπρακτικό σύστημα του ΤΑΠ χαρακτηρίζεται από ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες.
Για την πώληση των αναμνηστικών και των εκμαγείων, που προέρχονται από το ίδιο, δεν αποδίδει ΦΠΑ, σε αντίθεση με τα είδη που πουλά και προέρχονται από τρίτους. Η μηχανή-φάντασμα έχει κατασχεθεί ενώ οι ελεγκτές ξεσκονίζουν και το βιβλίο όπου οι υπάλληλοι σημείωναν χειρόγραφα τα ποσά είσπραξης.
«Ολος ο μηχανισμός πώλησης γίνεται με μπλοκ θεωρημένα από την Εφορία. Αυτός είναι ο τρόπος που πουλάει το ΤΑΠ μέχρι να τοποθετηθεί το λογιστικό σύστημα ελέγχου ERP, που θα επιτρέπει να ελέγχουμε όλους τους εισπρακτικούς μηχανισμούς. Ο διαγωνισμός για το σύστημα αναμένεται να προχωρήσει άμεσα με τη βοήθεια χορηγού. Το ξέρω ότι είναι τραγικό, αλλά αυτό παρέλαβα», μας είπε η Ασπασία Λούβη.
Ο διαγωνισμός για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τον έλεγχο που έγινε το περασμένο διάστημα απέβη άγονος, οπότε και ετοιμάζεται το συντομότερο καινούργιος. Παράλληλα, έχει ζητηθεί η αρωγή και άλλων υπουργείων για μετατάξεις, καθώς οι υπάλληλοι δεν επαρκούν, προσλήψεις δεν μπορούν να γίνουν και είναι αναγκαία η στελέχωση του ΤΑΠ με λογιστές και διπλωματούχους της πληροφορικής...
 Βασιλική Τζεβελέκου
efsyn.gr 

Read more...