Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Τι προβλέπει το προσχέδιο του Μνημονίου για τις Τράπεζες...


Τι προβλέπει το προσχέδιο του Μνημονίου για τις ΤράπεζεςΕνα συνολικό σχέδιο για τις τράπεζες που εκτείνεται από την ανακεφαλαιοποίηση μέχρι και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων περιλαμβάνεται στο βαρύ πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων που καλείται να ψηφίσει άμεσα στη Βουλή η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με...
ρεπορτάζ της "Καθημερινής" που παρουσιάζει όλο το προσχέδιο του Μνημονίου,οι δανειστές δεν περιέλαβαν την ύπαρξη μιας «κακής τράπεζας» για το προβληματικό μέρος των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, αλλά ένα σχέδιο διαχωρισμού, με ορίζοντα τον Μάρτιο του 2016, μεταξύ των οφειλετών που μπορούν, αλλά δεν πληρώνουν και αυτών που πραγματικά δεν είναι σε θέση να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το σχέδιο για τις τράπεζες εκτείνεται σε τρεις άξονες:
- Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
- Παρακολούθηση και ενίσχυση της ρευστότητας , ώστε να αρθούν σταδιακά και τα capital controls
- διαχείριση και αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων προβλέπονται τα ακόλουθα βήματα:

1) Το πρώτο βήμα συνίσταται στα εξής:
- παρακολούθηση και αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών
- διαχωρισμό βιώσιμων επιχειρήσεων που θα πρέπει να διασωθούν με πχ αναδιάρθρωση χρέους από τις μη βιώσιμες που θα πρέπει να εκκαθαριστούν
- δημιουργία νέων εταιρειών που θα παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης επισφαλειών
- επιτάχυνση διαδικασιών για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών
- συνεργασία επιμελητηρίων για την πτώχευση επιχειρήσεων με δικαστικές αποφάσεις.

2) Εισαγωγή ενός μηχανισμού προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες των δανειοληπτών, με στόχο να διαχωριστούν όσοι πραγματικά αδυνατούν να αποπληρώσουν το χρέος τους από τους «μπαταχτσήδες». Το «δίχτυ προστασίας» θα περιλαμβάνει και μέτρα για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων, ενώ, στην ουσία θα αποτελεί την προστασία από πλειστηριασμούς ακινήτων. Στις περιπτώσεις των «στρατηγικών μπαταχτσήδων», τα ακίνητά τους θα πλειστηριάζονται ή αν πρόκειται για επιχειρήσεις, θα εκκαθαρίζονται.

3) Από τον Δεκέμβριο του 2015 οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να έχουν εντοπίσει τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου ή των τραπεζών, ώστε να ξεχωρίσουν οι οφειλέτες με δημόσια ή ιδιωτικά χρέη και οι βιώσιμοι από τους μη βιώσιμους. Μέχρι τον Μάρτιο του 2016 θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για τη δυνατότητα άμεσης εκκαθάρισης και πλειστηριασμού όλων των μη βιώσιμων περιπτώσεων. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: