Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Βαρύ το κλίμα με την καγκελάριο Επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ και Σουλτς


Επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ και Σουλτς
Ο πρωθυπουργός με την καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο, τον γάλλο πρόεδρο, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάρτιν Σουλτς είχε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Δευτέρας και ενώ ήταν σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των υπουργών με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά τη διάρκεια αυτών των επικοινωνιών, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων χωρίς προσκόμματα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κινούνταν ήδη προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι κυβερνητικές πηγές θεωρούν καθοριστική την παρέμβαση, καθώς οι εξελίξεις που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν τελικά τη βούληση όλων των πλευρών και το πρωί ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις.

Όπως πάντως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, η συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ ήταν «δύσκολη» με το Βερολίνο να επαναφέρει το ζήτημα της συμφωνίας-«γέφυρα». Αντίθετα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο γάλλος πρόεδρος ήταν πιο θετικοί.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ την περασμένη Πέμπτη, στο περιθώριο των εγκαινίων της δεύτερης διώρυγας του Σουέζ.

Στη συνάντηση εκείνη, τόσο ο γάλλος πρόεδρος όσο και ο έλληνας πρωθυπουργός είχαν δηλώσει ότι μπορεί και πρέπει να υπάρξει συμφωνία μετά τις 15 Αυγούστου.

Ήδη από τη Δευτέρα το Βερολίνο εξέφραζε ενστάσεις για την ταχύτητα των εξελίξεων, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει ότι η καταβολή της πρώτης δόσης πρέπει να συνδεθεί με την πρόοδο της Αθήνας.

Νωρίτερα, και ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ είχε δηλώσει πως «μία γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι ευκταία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριών ετών, ένα πρόγραμμα με ένα σημαντικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων και άλλων μέτρων, ένα πρόγραμμα που οφείλει να είναι μια σταθερή και μακροπρόθεσμη βάση για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί».

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γιουργκ Βάισγκερμπερ, δήλωσε πως η συμφωνία μπορεί και να καθυστερήσει καθώς το Βερολίνο που -όπως είπε- δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, δεν έχει λάβει κανένα κείμενο συμφωνίας και μόλις το λάβει θα πρέπει να το εξετάσει λεπτομερώς, πριν τεθεί προς ψήφιση στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Αντίθετα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε ξεκαθαρίσει ότι «εργαζόμαστε νύχτα-μέρα» ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν συμφωνία.

Η ίδια είχε επικαλεστεί και τις πρόσφατες δηλώσεις Γιούνκερ ότι μια συμφωνία είναι εφικτή «κατά προτίμηση πριν τις 20 Αυγούστου».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: