Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις ΕΚΤΑΚΤΟ: Έκλεισε η συμφωνία


«Λευκός καπνός» από τις διαπραγματεύσεις: Μετά από ολονύχτιες διαβουλεύσεις, κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι "μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει λευκός καπνός".
simfonia1
Μετά από ένα ολονύχτιο θρίλερ με εξαντλητικές διαβουλεύσεις που διήρκεσαν περισσότερο από 20 ώρες, οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης κατέληξαν σε συμφωνία με τους δανειστές.
Στις 08:40, με εμφανή τα σημάδια της κούρασης, αλλά και της ικανοποίησης, οι δύο υπουργοί έφυγαν από το Χίλτον, χωρίς να προχωρήσουν σε δηλώσεις. «Απομένουν 1-2 λεπτομέρειες» αρκέστηκαν μόνο να πουν, ενώ σε αναμένεται το επίσημο ανακοινωθέν.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση ξεκίνησε χθες στις 10:00 το πρωί, με μια μικρή διακοπή χθες το απόγευμα, στη διάρκεια της οποίας συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο για την οικονομική πολιτική υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όλη τη νύχτα το «κουαρτέτο» των δανειστών και η ελληνική αντιπροσωπεία «χτένιζαν» το κείμενο και τις πρώτες πρωινές ώρες «κλείδωσε» η συμφωνία.
Κυβερνητική πηγή τόνισε ότι έγιναν κάποιοι συμβιβασμοί. Έκλεισαν τα μεγάλα ανοιχτά θέματα, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια και η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, έχουν μείνει 1-2 μικρά θέματα που αφορούν τα προαπαιτούμενα προς επίλυση, τα οποία θα επεξεργαστούν τώρα σε ομάδες εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση ολόκληρο το βράδυ ήταν σε εξέλιξη πυρετώδεις διαβουλεύσεις συμφωνήθηκε να μην ληφθεί κανένα νέο δημοσιονομικό μέτρο δεν θα ληφθεί το 2015 και το 2016 για να επιτευχθούν οι στόχοι που κλείδωσαν μεταξύ Ελλάδας και δανειστών αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Για τα επόμενα έτη οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις εξελίξεις.Οι στόχοι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι: πρωτογενές έλλειμμα -0,25% του ΑΕΠ το 2015 (έναντι μηδενικού πλεονάσματος που είχε πρωτύτερα τεθεί), 0,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, 1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 (αντί για 1% που είχε αναφερθεί από κυβερνητικές πηγές νωρίτερα) και 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Οι στόχοι που υπήρχαν στο Μνημόνιο είναι 3% το 2015, 4,5% το 2016 και το 2017 και 4,2% του ΑΕΠ το 2018.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: