Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Στο 33% η ανεργία στη Ροδόπη, δραματική η κατάσταση στη Βιομηχανική Περιοχή...



Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 33% εκτοξεύτηκε η ανεργία στο νομό Ροδόπης, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δραματική στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής, όπου το ποσοστό χαμένων θέσεων εργασίας από το 2002 μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 46,7%.
Από τα 68 εργοστάσια της ΒΙ.ΠΕ. οριστικά έκλεισαν τα... 24. Από τα 44 εναπομείναντα τα 10 λειτουργούν κανονικά, αλλά με καθυστερήσεις δεδουλευμένων να σημειώνονται τουλάχιστον στα μισά. Τα υπόλοιπα 34 υπολειτουργούν με καθυστερήσεις δεδουλευμένων, με διαθεσιμότητες και άνευ αποδοχών άδειες.

Στην Κλωστοϋφαντουργία το 2002 υπήρχαν 1111 θέσεις εργασίας και αυτή την στιγμή υπάρχουν 223 θέσεις εργασίας. Από το 2002 χάθηκαν 888 θέσεις εργασίας, δηλαδή 79,9%.

Στον τομέα της οικοδομής το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 85%. Στα δύο εργοστάσια αλουμινίου που δραστηριοποιούνται στην ΒΙΠΕ χάθηκαν 74 θέσεις εργασίας, ποσοστό 46,4 %.

Στη βιομηχανία πλαστικών με πέντε εργοστάσια στην ΒΙΠΕ, υπήρχαν 242 θέσεις εργασίας, έμειναν 155, χάθηκαν 87 θέσεις, ποσοστό 36% ενώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η ανεργία ανέρχεται στο 27%.
http://fonirodopis.gr



Read more...

Αφίσες με λίστα ονομάτων 45 δημοσιογράφων...



...γέμισαν οι δρόμοι στο Κολωνάκι...

Αλήτες ρουφιάνοι δημοσιογράφοι. Η αφίσα που υπογράφεται από την "συνέλευση αλληλεγγύης" περιλαμβάνει 45 ονόματα. Είναι...σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον πρόλογο πριν από τη λίστα "αυτοί που : προσπαθούν να επιβάλουν την κοινωνική ειρήνη με μια τεράστια προπαγάνδα για την αναγκαιότητα του μνημονίου, των μέτρων της κυβέρνησης και του ΔΝΤ.
Συκοφαντούν τους κοινωνικούς αγώνες.
Στοχοποιούν και διασύρουν αγωνιστές, δημοσιεύοντας φωτογραφίες και διαρρέοντας "πληροφορίες""...
Φωτό από fimotro



Read more...

Στα 335 δισ. € η αξία της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ...



Δημήτρη Tσιούφου

Aλλαγή πορείας στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ζήτησε την Tρίτη ο Aντ. Σαμαράς στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και στην «κορυφή» των προτάσεων της N.Δ. μπαίνει πλέον το θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Στο οικονομικό επιτελείο της Pηγίλλης επεξεργάζονται το τελευταίο δεκαπενταήμερο τρεις λίστες με...Τ ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή της KEΔ, κρατικών νοσοκομείων και ασφαλιστικών φορέων (κυρίως του IKA) συνολικής αντικειμενικής αξίας περίπου 335 δισ. ευρώ, προκειμένου να καταλήξουν σε μια συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίησή τους, η οποία θα έχει ως άξονα την παραχώρηση και εκμετάλλευσή κάποιων μεγάλων εκτάσεων μέσω Συμβάσεων Δημόσιου και Iδιωτικού Tομέα (ΣΔIT), ενώ θα συμπεριλαμβάνει και την πώληση κάποιων αστικών κτηρίων.

Παρουσίαση
Tη «φιλοσοφία» του τρόπου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και μια πρώτη προσέγγιση για το ύψος των αναμενόμενων εσόδων παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στη συνάντηση με τον Nτ. Στρος Kαν, ο σύμβουλος του προέδρου της N.Δ., Xρ. Λαζαρίδης, με τον γενικό διευθυντή του ΔNT να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και να ζητά να ενημερωθεί λεπτομερέστερα όταν αυτή ολοκληρωθεί.

Στην ομάδα που επεξεργάζεται τις σχετικές λίστες εκτιμούν ότι «με ένα συνολικό σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων αυτών μπορεί το ελληνικό δημόσιο, μέσα στην επόμενη τριετία να έχει έσοδα που μπορούν να προσεγγίσουν και τα 200 δισ. ευρώ και να καλύψει ένα σημαντικό κομμάτι του χρέους, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας». H λίστα της KEΔ περιλαμβάνει ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας 272 δισ. ευρώ, αυτή των νοσοκομείων αφορά ακίνητα που υπολογίζονται σε περίπου 51 δισ. ευρώ, ενώ αυτή των ασφαλιστικών ταμείων 12 δισ. ευρώ και σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται το πρώην αεροδρόμιο του Eλληνικού και όσα ολυμπιακά ακίνητα δεν έχουν περιέλθει ακόμη στην κατοχή της KEΔ.

H πρόταση της N.Δ., σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση δημόσιων εκτάσεων μέσω ΣΔIT, θα εδράζεται στην αναγκαία προϋπόθεση να ισχύσει ένα νομικό καθεστώς αντίστοιχο με αυτό που ίσχυσε για την κατασκευή των ολυμπιακών ακινήτων, δηλαδή όχι μόνο να επιταχυνθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες, αλλά και να υπάρξει άρση κάθε νομοθετικού προβλήματος που καθιστά σήμερα απαγορευτική την αξιοποίηση μεγάλου τμήματος της δημόσιας περιουσίας.

Νομικά αξιοποιήσιμες
Πρέπει, τονίζουν, «να γίνουν νομικά αξιοποιήσιμες κάποιες μεγάλες εκτάσεις του Δημοσίου, ώστε σε περιοχές κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος (παραθαλάσσιες ή νησιά) να δοθεί η δυνατότητα σε επενδυτές να αναπτύξουν είτε κάποιο μεγάλο σχέδιο οικιστικής ανάπτυξης, είτε να κατασκευάσουν κάποιο πολυτελές τουριστικό συγκρότημα». Mόνο με την άρση κάθε νομοθετικού κωλύματος, σημειώνουν, «πολλές εκτάσεις του Δημοσίου, που σήμερα είναι μη αξιοποιήσιμες ή χαμηλής ανταποδοτικής αξίας, θα αποκτήσουν πολλαπλάσια αξία και θα αποφέρουν έσοδα ικανά να μειώσουν δραστικά το δημόσιο χρέος της χώρας και δώσουν την απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία».

Oταν δε, ρωτάς τι έχουν στο μυαλό τους όταν μιλούν για άρση των νομοθετικών προβλημάτων, μιλούν για το μέτωπο της παραλιακής ζώνης της Aττικής από το ΣEΦ έως το πρώην αεροδρόμιο του Eλληνικού, κάποιες εκτάσεις σε παραθαλάσσιες περιοχές του Πηλίου, για κάποια μεγάλα ακίνητα του Δημοσίου στον Πλαταμώνα και πολλά μεμονωμένα σε νησιά του Aιγαίου και του Iονίου.

Μέσα σε έξι μήνες
Σε ό,τι αφορά τους χρόνους που θα απαιτηθούν μέχρι να μπουν τα πρώτα χρήματα στα ταμεία του Δημοσίου, τα στελέχη της NΔ υποστηρίζουν ότι αν εφαρμοστούν όσα ίσχυσαν και στους Oλυμπιακούς Aγώνες, μπορεί σε 6 μήνες να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των υπό αξιοποίηση ακινήτων και 3 μήνες μετά να έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες πράξεις Nομοθετικού Περιεχομένου για την άρση των νομικών προβλημάτων. H διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρησή τους μέσω ΣΔIT θα διαρκέσει (με ολυμπιακές προϋποθέσεις) 6-9 μήνες, ώστε το πολύ σε δύο χρόνια να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αξιοποίησή τους.

Oμως, καταλήγουν, εφόσον καταλήξουμε στο «πακέτο» των υπό αξιοποίηση ακινήτων και «καθαρίσουμε» το πλαίσιο της επένδυσης, το ελληνικό δημόσιο θα μπορέσει εύκολα να πάει στις τράπεζες και να πάρει ένα σχετικά μεγάλο δάνειο της τάξεως των 60-80 δισ. ευρώ, βάζοντας ενέχυρο τα ακίνητα αυτά και να αξιοποιήσει τα χρήματα αυτά για τη μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας μας.
imerisia.gr


Read more...

''ΠΙΣΩ'' ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ 34 ΔΙΣ...


Μεγάλες κρατικές εταιρείες, γνωστές εταιρείες και δημόσια πρόσωπα περιλαμβάνονται στις λίστες μεγαλοοφειλετών που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Καταγράφουν ένα μέρος από τα 34 δισ. ευρώ ανείσπρακτών οφειλών προς το Δημόσιο, μεγάλο μέρος εκ των οποίων (23,9 δισ. ευρώ) εκτιμάται από τις εφορίες με βάση στοιχεία έως το τέλος του 2009 ότι δεν είναι δυνατό να εισπραχθούν...

Πληροφορίες αναφέρουν ότι παλαιότερες λίστες φωτογραφίζουν κυρίως τρανταχτές περιπτώσεις εταιρειών που πτώχευσαν (μεγάλη ασφαλιστική και χρηματιστηριακή εταιρεία), αλλά και το ίδιο το Δημόσιο μέσω οφειλών ΔΕΚΟ και οργανισμών. Μέσα στο κομφούζιο αυτό κυκλοφορούν -και βλέπουν το φως της δημοσιότητας- ανεπίκαιρες και αδιασταύρωτες λίστες. Η «Ε», παρότι τις έχει στην κατοχή της, δεν θα δημοσιεύσει ανεύθυνους καταλόγους. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η αρμόδια ομάδα κρούσης ετοιμάζει διαφορετικές λίστες. Κάποιες αφορούν ομάδες εταιρειών και πολιτών με υψηλές οφειλές, που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εισπραχθούν λόγω κατοχής ακινήτων ή ύπαρξης μετρητών.
Πτωχεύσαντες και αποβιώσαντες
Η άλλη κατηγορία αφορά περίπου 10 δισ. ευρώ χρέη εταιρειών που έχουν πτωχεύσει, ακόμη 8 δισ. ευρώ οφειλών φυσικών προσώπων που απεβίωσαν, πτώχευσαν ή δεν μπορούν να εντοπιστούν. Η τρίτη κατηγορία που υπολογίζεται γύρω στα 5 δισ. ευρώ αφορά τις οφειλές των ίδιων των υπηρεσιών του Δημοσίου.
Το οικονομικό επιτελείο δέχθηκε έντονες πιέσεις για την επίσημη δημοσίευση ονομάτων. Στην αρχή η αιτιολογία ήταν ότι η λίστα συντάσσεται, ενώ χθες αρμόδια στελέχη απάντησαν ότι πρέπει να προηγηθεί έγκριση των ονομάτων από την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων.
Το θέμα ανακινήθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου περιέλαβε στο νομοσχέδιο «σκούπα» για τις ΔΕΚΟ και το εργασιακό και διάταξη περί μεθόδου διαγραφής των ανείσπρακτων οφειλών.
Η διάταξη είχε προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις, εγείροντας ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της, ακόμη και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, το υπουργείο οδηγήθηκε στην απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου και στη δέσμευση για νέα ρύθμιση, που θα δίνει την αρμοδιότητα στο Ελεγκτικό Συνέδριο.fimotro.
Read more...

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ Κ.Ο.


Πολλαπλά μηνύματα αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της ΚΟ του κυβερνόντος κόμματος σήμερα στις 4 το απόγευμα. Η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί ως μια εθιμοτυπική διαδικασία , που γίνεται κάθε χρόνο πριν ξεκινήσει...
η συζήτηση για τον προϋπολογισμό , λαμβάνει όμως άλλες διαστάσεις μετά την εκρηκτική κατάσταση στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και την διαγραφή το βράδυ της Τρίτης του βουλευτή Πρέβεζας, Βαγγέλη Παπαχρήστου.

Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου βάρυνε ιδιαίτερα μετά το πρωτοσέλιδο της Real News «"Πυροβολούν" τον Γιώργο 10 βουλευτές» . Στην ηγεσία του κυβερνόντος κόμματος χτύπησε συναγερμός από το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν έγινε γνωστό από το διαδίκτυο το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, που κυκλοφορεί από το πρωί της Παρασκευής και για ένα τριήμερο στα περίπτερα όλης της χώρας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες , όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Το Μέγαρο Μαξίμου ανησυχεί ιδιαιτέρως για την κατάσταση που επικρατεί στην ΚΟ , καθώς υπήρχε η εκτίμηση ότι με τη διαγραφή του κ. Παπαχρήστου το κλίμα ,έστω και επιφανειακά, θα ηρεμούσε, πολύ περισσότερο που η ψήφιση του προϋπολογισμού λειτουργεί συσπειρωτικά για το κάθε κόμμα, ενώ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την εκάστοτε κυβέρνηση.
Read more...

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ


Στην πιο κρίσιμη καμπή μπαίνει το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας, σύμφωνα με την τριμηνιαία αξιολόγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ενέκρινε την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου προς την...
Ελλάδα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ, εκτιμούν ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε καλά και η χώρα βρίσκεται γενικά σε καλό δρόμο, συμφωνούν ότι είναι άνευ προηγουμένου ο περιορισμός του ελλείμματος κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα χρόνο, φοβούνται όμως ότι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα μπορεί να κολλήσουν.

Το Ταμείο βλέπει καθυστερήσεις στη βελτίωση των εισπρακτικών μηχανισμών και την αποτελεσματικότητα του ελέγχου των δαπανών στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ζητά επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως η απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών, για να πάρει και πάλι μπρος η οικονομία. Στο στόχαστρο του ΔΝΤ μπαίνουν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, οικονομικοί ελεγκτές και φαρμακοποιοί.

Παράλληλα, οι ελεγκτές του Ταμείου ζητούν εκσυγχρονισμό του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, ενώ για τον τραπεζικό τομέα συστήσουν τη διάσπαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της Αγροτικής Τράπεζας.

Ακόμη αφήνουν ανοιχτό "παράθυρο" για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας ότι "ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε η ελληνική αγορά εργασίας συνέβαλε την τελευταία δεκαετία στη δυσανάλογη αύξηση μισθών και στην απώλεια της ανταγωνιστικότητας. Για το λόγο αυτό, οι μισθοί πρέπει να ευθυγραμμιστούν περισσότερο με την παραγωγικότητα. Μεσοπρόθεσμα, οι μισθολογικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα διέπονται από βελτιώσεις της παραγωγικότητας".

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει δεκάδες αλλαγές μέχρι το Μάρτιο, προκειμένου να διασφαλισθεί η τέταρτη -και μεγαλύτερη ως τώρα- δόση του δανείου, η οποία ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στην περίοδο αποπληρωμής του δανείου το ΔΝΤ δηλώνει ότι Ντομινίκ Στρος Καν είναι διατεθειμένος να προτείνει παράταση της περιόδου αποπληρωμής από 5 σε 10 χρόνια. Επισημαίνει, όμως, ότι για να είναι κάτι τέτοιο αποτελεσματικό, θα πρέπει οι χώρες-εταίροι της περιοχής του ευρώ να συμφωνήσουν για μια παρόμοια παράταση της περιόδου αποπληρωμής για το δικό τους μερίδιο των δανείων προς την Ελλάδα.

Το ΔΝΤ αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί στο τέλος του 2011. Όπως σημειώνει, η δημοσιονομική κατάσταση θα βελτιωθεί καθώς μειώνεται το έλλειμμα, και τα οφέλη από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα θα γίνουν εμφανή, καθώς θα βελτιώνονται οι υπηρεσίες.
Read more...

ΣΤΗΝ... ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020 Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΕ


Σε συμφωνία για πάγωμα του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον μέχρι το 2020, κατέληξαν η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Όπως ανέφερε ο ίδιος σε δηλώσεις του, μετά την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι χώρες που συμφώνησαν πρόκειται να προχωρήσουν σε κοινή δήλωση το Σάββατο...


"Οι χώρες σε όλη την Ευρώπη σφίγγουν το ζωνάρι για αντιμετωπίσουν τα ελλείμματά τους. Η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη. Πρέπει να δούμε πραγματική δημοσιονομική αυτοσυγκράτηση, αρχής γενομένης από το 2014", τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

"Αύριο, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Νικολά Σαρκοζί κι εγώ, μαζί με κάποιους άλλους εταίρους θα δώσουμε στη δημοσιότητα ένα κείμενο, που θα δίνει το αρχικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Το κείμενο που θα εκδοθεί θα περιλαμβάνει ένα πραγματικό "πάγωμα" για τη συγκεκριμένη περίοδο", πρόσθεσε.

Ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. για το 2011 υπολογίζεται σε 126,5 δισ. ευρώ, με περισσότερο από το 40% να πηγαίνει στη γεωργία και το 1/3 τού στις φτωχότερες περιοχές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, στο προσχέδιο αναφέρεται ότι οι προϋπολογισμοί της Ε.Ε. μετά το 2013 δεν θα αυξάνουν περισσότερο από το ποσοστό του πληθωρισμού. Όπως μεταδίδει το ίδιο πρακτορείο, μεταξύ των χωρών που θα στηρίξουν το "πάγωμα" είναι η Ολλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Αυστρία.

Οι περικοπές στον προϋπολογισμό θα επηρεάσουν κυρίως τις φτωχότερες ευρωπαϊκές χώρες και ιδίως εκείνες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Read more...