Στην πιο κρίσιμη καμπή μπαίνει το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας, σύμφωνα με την τριμηνιαία αξιολόγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ενέκρινε την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου προς την...
Ελλάδα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ, εκτιμούν ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε καλά και η χώρα βρίσκεται γενικά σε καλό δρόμο, συμφωνούν ότι είναι άνευ προηγουμένου ο περιορισμός του ελλείμματος κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα χρόνο, φοβούνται όμως ότι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα μπορεί να κολλήσουν.
Το Ταμείο βλέπει καθυστερήσεις στη βελτίωση των εισπρακτικών μηχανισμών και την αποτελεσματικότητα του ελέγχου των δαπανών στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ζητά επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως η απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών, για να πάρει και πάλι μπρος η οικονομία. Στο στόχαστρο του ΔΝΤ μπαίνουν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, οικονομικοί ελεγκτές και φαρμακοποιοί.
Παράλληλα, οι ελεγκτές του Ταμείου ζητούν εκσυγχρονισμό του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, ενώ για τον τραπεζικό τομέα συστήσουν τη διάσπαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της Αγροτικής Τράπεζας.
Ακόμη αφήνουν ανοιχτό "παράθυρο" για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας ότι "ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε η ελληνική αγορά εργασίας συνέβαλε την τελευταία δεκαετία στη δυσανάλογη αύξηση μισθών και στην απώλεια της ανταγωνιστικότητας. Για το λόγο αυτό, οι μισθοί πρέπει να ευθυγραμμιστούν περισσότερο με την παραγωγικότητα. Μεσοπρόθεσμα, οι μισθολογικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα διέπονται από βελτιώσεις της παραγωγικότητας".
Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει δεκάδες αλλαγές μέχρι το Μάρτιο, προκειμένου να διασφαλισθεί η τέταρτη -και μεγαλύτερη ως τώρα- δόση του δανείου, η οποία ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά στην περίοδο αποπληρωμής του δανείου το ΔΝΤ δηλώνει ότι Ντομινίκ Στρος Καν είναι διατεθειμένος να προτείνει παράταση της περιόδου αποπληρωμής από 5 σε 10 χρόνια. Επισημαίνει, όμως, ότι για να είναι κάτι τέτοιο αποτελεσματικό, θα πρέπει οι χώρες-εταίροι της περιοχής του ευρώ να συμφωνήσουν για μια παρόμοια παράταση της περιόδου αποπληρωμής για το δικό τους μερίδιο των δανείων προς την Ελλάδα.
Το ΔΝΤ αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί στο τέλος του 2011. Όπως σημειώνει, η δημοσιονομική κατάσταση θα βελτιωθεί καθώς μειώνεται το έλλειμμα, και τα οφέλη από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα θα γίνουν εμφανή, καθώς θα βελτιώνονται οι υπηρεσίες.
Read more...