Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Εκδήλωση για τα 90 χρόνια λειτουργίας του Ομιλία Σαμαρά τη Δευτέρα στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο


Ομιλία Σαμαρά τη Δευτέρα στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Αθήνα
Τα 90 χρόνια από την ίδρυση του εορτάζει φέτος το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, προγραμματίζοντας σειρά εκδηλώσεων, με έναρξη το πρωτοχρονιάτικο δείπνο, τη Δευτέρα, με ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Το Επιμελητήριο σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι συγκροτείται σήμερα από 955 μέλη, υποστηρίζει την προοπτική σύναψης περίπου 20.000 εμπορικών συμφωνιών ετησίως, ενώ εκπροσωπεί επίσημα στην Ελλάδα τις εκθέσεις Βερολίνου, Κολωνίας, Αννόβερου, Μονάχου, Νυρεμβέργης και Στουτγκάρδης, που συγκαταλέγονται στις σημαντικότερες διοργανώσεις διεθνώς.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μιχάλης Μαΐλλης, με αφορμή τον εορτασμό των 90 χρόνων από την ίδρυση του φορέα, καλεί όλο τον πολιτικό και οικονομικό κόσμο «να συνενώσουν τις δυνάμεις τους στηρίζοντας τη χώρα σε μια από τις πλέον κρίσιμες χρονιές της πρόσφατης ιστορίας της, αφού μετά από έξι χρόνια ύφεσης, δυσβάστακτων θυσιών από το σύνολο της κοινωνίας και σκληρών οικονομικών μέτρων, δείχνει να έχει τις προϋποθέσεις επιστροφής της στην ανάπτυξη και επανόδου της στις αγορές».

Αναφερόμενος στην πολυετή δράση του Επιμελητηρίου, τονίζει ότι «κατά τη διάρκεια της κρίσης, το Επιμελητήριο, με συντονισμένες δράσεις, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή συμβάλλοντας στη βελτίωση των Ελληνογερμανικών σχέσεων που δοκιμάστηκαν, και ταυτόχρονα προσέφερε βοήθεια ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα της πραγματικής οικονομίας και προβλήματα των επιχειρήσεων».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τι απαντά ο Μ. Ιγνάτιου στον Γ. Παπανδρέου και τους συνεργάτες του

20140119-220310.jpg
«Ο λόγος του κ. Ιγνατίου λοιπόν, απέναντι στην πραγματικότητα», γράφει ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου στο σχόλιο του, που απέστειλε στα ΜΜΕ, μέσω του κ. Γιώργου Ελενόπουλου.
Δυστυχώς για τον κ. Παπανδρέου, «είναι τα έγγραφα του ΔΝΤ που βρίσκονται απέναντί του», ΔΕΝ είμαι εγώ. Και στο Ταμείο πρέπει να στρέψει τα βέλη του, που τον κατηγορεί …αδίκως, ότι απέρριψε την αναδιάρθρωση που του πρότεινε ο Ντομινίκ Στρος Καν.
Ο κ. Παπανδρέου απαντά στο κείμενό μου στο «ΕτΚ», με όρους χαρτοπαικτικής λέσχης. Ανέμενα ότι ο ευγενής πρώην πρωθυπουργός, που γυρίζει ανά τον κόσμο διαλαλώντας το …εμπόρευμα του -«Πως έσωσε την Ελλάδα»- θα απαντούσε ουσιαστικά και δεν θα κατέφευγε σε δηλώσεις άλλων.
Επί της ουσίας:
Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει απολύτως κανένα στοιχείο για να στηρίξει όσα υποστηρίζει. ΚΑΝΕΝΑ. Απέφυγε να απαντήσει στην τεκμηριωμένη ανάλυση μου, που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε απόρρητα αλλά και δημοσιευμένα κείμενα του ΔΝΤ. Καλό θα είναι να απαντήσει σ’ αυτά τα συγκεκριμένα στοιχεία και όχι να υπεκφεύγει με δήθεν τοποθετήσεις του και διεκδικήσεις του, που ακόμα και σήμερα δεν μπορεί να αποδείξει.
Ποιός άραγε λέει αλήθεια; ο κ. Παπανδρέου που ισχυρίζεται ότι έθεσε από την αρχή το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, ή οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου που σε κλειστή απόρρητη συνεδρίαση διαβεβαίωναν τα μέλη του Δ.Σ. που επέκριναν το πρόγραμμα επειδή έλειπε το βασικό στοιχείο του «κουρέματος» και έτσι ήταν προδιαγεγραμμένη η αποτυχία του Προγράμματος, ότι είναι οι ίδιες οι ελληνικές αρχές που απέρριψαν την αναδιάρθρωση του χρέους;
Αραγε γιατί ο κ. Παπανδρέου δεν απάντησε μέχρι σήμερα στα επίσημα έγγραφα του ΔΝΤ και συγκεκριμμένα στις αναφορές των ανεξαρτητων εμπειρογνωμόνων του Ταμείου που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο του 2013 ότι οι ίδιες οι ελληνικές αρχές θεωρούσαν ως κόκκινη γραμμή και πολιτικά ριψοκίνδυνο το κούρεμα του χρέους».
Είναι καιρός να δώσει στοιχεία και να επιτρέψει τη δημοσίευση των πρακτικών του υπουργικού συμβουλίου για να ανατρέψει τις κατηγορίες του ΔΝΤ εναντίον του”.
http://egiakoumis.com/

Read more...

Σχόλιο βασικού συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου στο δημοσιογράφο Μ.Ιγνατίου με πολλές υπονοήσεις

20140119-173935.jpg
Σχόλιο Γιώργου Ελενόπουλου με αφορμή άρθρο του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της Κυριακής:
Ο κ. Ιγνατίου, μιλά στο άρθρο του, για το “χαρτί” της αναδιάρθρωσης που είχε στα χέρια του το 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου και δεν αξιοποίησε και επίσης, υποστηρίζει ότι, ο Γιώργος Παπανδρέου – μέσω δικού μου σχολίου – ψεύδεται που υποστηρίζει ότι είχε θέσει το θέμα προς συζήτηση από την πρώτη στιγμή.
Αφήνω στην άκρη το γεγονός ότι, η τύχη της χώρας και του Ελληνικού λαού, δεν είναι “χαρτί” για να το παίξει κανείς στην πράσινη τσόχα και έρχομαι στο προκείμενο.
Πρώτον. Ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν ψεύδεται. Το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους ετέθη και όπως είναι ευνόητο, δημοσίως ουδεμία συζήτηση έγινε.
Μάλιστα, ο Γιώργος Παπανδρέου το έθεσε συνεπικουρούμενος μεταξύ άλλων και από τον τότε Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ, με τον οποίο είχαν κάνει σχετικές συζητήσεις, αλλά η ΕΕ και η ΕΚΤ ήταν απολύτως αντίθετες. Επίσης, στο προ ημερών σχόλιό μου επί του ζητήματος αυτού υπενθύμισα, ότι και μόνον η δημόσια αναφορά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκτόξευε τα επιτόκια στα ύψη. Αυτό το γνωρίζουν όλοι, ο κ. Ιγνατίου το αντιπαρέρχεται. Αυτή είναι η αλήθεια είτε αρέσει στον κ. Ιγνατίου είτε όχι. Επ’ αυτού ουδέν άλλο.
Δεύτερον. Ο κ. Ιγνατίου υποθέτει ότι, αν ο Γιώργος Παπανδρέου “έπαιζε” με το “χαρτί” της αναδιάρθρωσης, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα υποχωρούσαν έντρομοι!
Η ιστορία απέδειξε ότι ο κ. Ιγνατίου έχει, το λιγότερο, άδικο.
Μόλις προ ολίγου καιρού, στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2013, ο κ. Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι το 2011, επιβεβαιώνει αυτό που όλοι γνωρίζαμε αλλά οι γνωστοί συνομωσιολόγοι παρέκαμπταν – και συνεχίζουν να το πράττουν -, ότι πολλοί στη ΕΕ ήθελαν την Ελλάδα εκτός Ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στις 13 Σεπτεμβρίου 2013 και στις εφημερίδες ΗΜΕΡΗΣΙΑ και ΕΘΝΟΣ, του Ομίλου στον οποίο γράφει ο κ. Ιγνατίου, ο κ. Σμάγκι αποκαλύπτει στο βιβλίο του “Πεθαίνοντας από λιτότητα” ότι:
“Η Kαγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ πίστευε μέχρι και το 2012 ότι η Ελλάδα μπορούσε να βγει από την ευρωζώνη χωρίς μοιραίους κλυδωνισμούς για το κοινό νόμισμα.”
Και προσθέτει ο κ. Σμάγκι: ” Η Άνγκελα Μέρκελ ήταν πεπεισμένη μέχρι και το φθινόπωρο του 2012 ότι οι επιπτώσεις ενός Grexit ήταν διαχειρίσιμες τόσο για τη Γερμανία όσο και για το κοινό νόμισμα και την ΕΚΤ.”
Το γνωρίζει ο κ. Ιγνατίου; Το γνωρίζει.
Όπως γνωρίζει και ότι, την περίοδο στην οποία αναφέρεται, η ΕΕ ήταν απολύτως αρνητική στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους.
Όπως γνωρίζει επίσης ότι, είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις η δήλωση Τρισέ, τότε Πρόεδρου της ΕΚΤ, σύφωνα με την οποία μόνο πάνω από το πτώμα του θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Τη θέση του αυτή επαναλαμβάνει και σήμερα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Τρίτον. Ευρισκόμενος πέραν του Ατλαντικού, ο κ. Ιγνατίου όφειλε να γνωρίζει ότι, άβυσσος χώριζε – και συνεχίζει να χωρίζει – τις αντιλήψεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ σε ό,τι αφορά την διαχείριση του χρέους. Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2013, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στο 2010, αποκαλύπτει: “Έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον Τίμοθι Γκάιτνερ – τότε Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ – ο οποίος μου λέει: Το ξέρεις ότι δεν θα είχαμε πάρει την απόφαση ν’ αφήσουμε τη Lehman Brothers να χρεοκοπήσει αν μας είχαν ρωτήσει 24 ώρες αργότερα, δεν το ξέρεις;»
Μάλιστα, όπως σημείωνε το δημοσίευμα του περιοδικού, “ένα βασικό δίλημμα που κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει ο κ. Σόιμπλε είναι αν η Ελλάδα θα έπρεπε να εξωθηθεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη το 2010. Το ενδεχόμενο είχε συζητηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, αν και αυτές οι συζητήσεις ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκαν.”
Τέταρτον. Ας αποφασίσει ο κ. Ιγνατίου και οι πάσης φύσεως θιασώτες των αποκαλουμένων “εύκολων λύσεων”, ποια είναι τελικώς η άποψή τους περί ΔΝΤ. Είναι θετική ή αρνητική η παρουσία του στην Τρόϊκα. Δεν είναι δυνατόν κάποιες φορές να μιλούν με τον έναν τρόπο και κάποιες με τον άλλον. Για να τον διευκολύνουμε στην απόφασή του, εμείς ούτε ΔΝΤ θέλαμε, ούτε Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε και ΕΚΤ, αλλά η χώρα έπρεπε να σωθεί από μια εθνική καταστροφή, για την οποία άλλοι είναι υπεύθυνοι αλλά για αυτούς δεν τολμά να πει ούτε μια λέξη ο κ. Ιγνατίου. Θα έχει τους λόγους του.
Ο λόγος του κ. Ιγνατίου λοιπόν, απέναντι στην πραγματικότητα.
Α, και για να μην ξεχνιόμαστε. Κύριε Ιγνατίου, πρώτα τα χρήματα πάνω στο τραπέζι και μετά η μπλόφα.
http://egiakoumis.com/

Read more...

Φωτιά στο Κίεβο πολιορκούν τη βουλή

20140119-215709.jpg
Περίπου 200 000 πολίτες πολιορκούν τη βουλή της Ουκρανίας. Φωτιές και διαδηλώσεις στο κέντρο του Κίεβο. Δείτε το βίντεο εδω:

Read more...

Ξεπερνάνε τα 95 εκατ. ευρώ τα χρήματα για υπερωρίες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας



Την περίοδο του μνημονίου εκμεταλλεύτηκαν τελικά κάποιοι κι έτσι μπόρεσαν να λαμβάνουν υπερωρίες ακόμα και εάν ήταν εκτός Ελλάδος. Η συνολική δαπάνη ξεπερνά τα 95 εκατ. ευρώ
Υπερβαίνει τα 95 εκατ. ευρώ η συνολική δαπάνη για υπερωρίες από το 2008 - 20012.
Μάλιστα, εάν προστεθεί και η εκτιμώμενη υπερωριακή αποζημίωση για το 2013, η δαπάνη αγγίζει τα 107 εκατ. ευρώ.
Εκμεταλλευόμενοι το καθεστώς ατιμωρησίας κάποιοι συνέχισαν να καρπώνονται υπερωρίες, ακόμη και για ημέρες που απουσίαζαν λόγω ασθενείας.
Η υπηρεσία με τις περισσότερες υπερωρίες είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που, για άλλη μία φορά, απασχολεί με τις αμφιλεγόμενες τακτικές τακτοποίησης του υπηρετούντος προσωπικού.
Σύμφωνα με την έρευνα από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) για το 2013, επιβεβαιώνει ότι ακόμη κι αν όλη η χώρα υποφέρει, θα υπάρχουν πάντοτε θύλακες προστασίας ολίγων και εκλεκτών.
Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής
http://news247.gr/

Read more...

Ο Ξηρός μπαινόβγαινε στα κελιά των "Πυρήνων": Καρέ καρέ οι κινήσεις του



Στα κελιά των "Πυρήνων" βρισκόταν σχεδόν καθημερινά ο Χριστόδουλος Ξηρός. Τι μαρτυρούν τα ημερολόγια των φυλακών
Σχεδόν καθημερινές επισκέψεις είχε ο Χριστόδουλος Ξηρός στα κελιά των "Πυρήνων". Όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή της Κυριακής, ο "Μανώλης" της 17Ν μπαινόβγαινε στα κελιά των φυλακισμένων μελών των "Πυρήνων".
Η εφημερίδα φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ημερολόγιο εισόδου-εξόδου των φυλακών όπου φαίνεται ξεκάθαρα πως το τελευταίο διάστημα ο Χριστόδουλος Ξηρός βρισκόταν συνεχώς στην Α' Πτέρυγα.
Χαρακτηριστικό είναι πώς μόνο το διάστημα 17 με 31 Δεκεμβρίου επισκέφτηκε τους "Πυρήνες" 10 φορές. Μάλιστα, οι επισκέψεις του κράτησαν συνολικά 21 ώρες και 30 λεπτά!
Οι δέκα υπάλληλοι που με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης τέθηκαν σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων περιγράφουν καρέ καρέ τις ενέργειές τους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τις κινήσεις του Χριστόδουλου Ξηρού, καθώς και τις συνθήκες κράτησης του 56χρονου τρομοκράτη τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο Ξηρός φαίνεται πως το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, στις 18.00, ζήτησε να μετακινηθεί στην Α΄ πτέρυγα, όπως του επιτρεπόταν συνήθως. Όπως γράφει χαρακτηριστικά ένας από τους αναπληρωτές αρχιφύλακες, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο που αντιμετωπίζονταν οι μετακινήσεις του συγκεκριμένου κρατούμενου, το αίτημα έγινε δεκτό.
Άλλωστε, σημειώνει, όσες φορές είχε πάει στην Α΄ πτέρυγα ο Ξηρός –και όπως αναφέρει η εφημερίδα είχε πάει αρκετές– ουδέποτε είχε δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Αυτό, όπως τονίζει άλλος σωφρονιστικός, τελούσε σε απόλυτη γνώση και έγκριση όχι απλώς μερίδας, αλλά του συνόλου των βαθμοφόρων του καταστήματος. Οι επισκέψεις, προσθέτουν, ήταν συχνές και συνέβαιναν σε βάθος χρόνου, που ενδεχομένως ξεπερνάει τα δύο και πλέον έτη.
Ειδικότερα, στις σελίδες από τα ημερολόγια εισόδου - εξόδου των φυλακών φαίνεται καθαρά πως το τελευταίο διάστημα ο Ξηρός κυριολεκτικά μπαινόβγαινε στην Α΄ πτέρυγα – μόνο το διάστημα 17-31 Δεκεμβρίου φαίνεται πως επισκέφθηκε τους "Πυρήνες" τουλάχιστον δέκα φορές.
Οι επισκέψεις κράτησαν συνολικά 21 ώρες και 30 λεπτά! Ενδεικτικά την 31η Δεκεμβρίου πέρα από την απογευματινή επίσκεψη... του ρεβεγιόν, βρέθηκε στους "Πυρήνες" στις 9.40 το πρωί, έμεινε μέχρι τις 11.15 και στη συνέχεια ξαναπήγε στις 12 για πέντε λεπτά! Γύρω στις 8 μ.μ. της Πρωτοχρονιάς, κατά τη διαδικασία της βραδινής αναφοράς, σωφρονιστικός υπάλληλος της ΣΤ΄ πτέρυγας βρήκε το κελί του Ξηρού άδειο. Επικοινωνώντας με το αρχειοφυλακείο, πήρε την εντολή "να τον δώσει" ως "δικαιολογημένο στην Α΄ πτέρυγα".
 Εκεί ο Ξηρός ζητούσε να παραμείνει με την παρέα των "Πυρήνων" για την αλλαγή του χρόνου. Αυτό, όπως φαίνεται από τις απολογίες, ήταν και αίτημα των "Πυρήνων" και όπως γράφει ο αναπληρωτής αρχιφύλακας, ήταν φανερό από τον τρόπο που το υπέβαλαν ότι ήταν ικανοί σε ενδεχόμενη άρνησή του να δημιουργήσουν προβλήματα. Μαζί με συναδέλφους του της βάρδιας (ήταν 13 άτομα για 2.000 κρατούμενους) αξιολόγησαν την κατάσταση και αποφάσισαν πως τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα δημιουργούσαν θα ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν.
Ετσι, λένε, ελήφθη η απόφαση για το παράτυπο ρεβεγιόν.
Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής
http://news247.gr/

Read more...

OI ΛΗΣΤΕΣ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΜΕ ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ...


...ΣΕ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ Η ΕΛ.ΑΣ ...
Με κείμενό τους στον ιστότοπο indymendia, την Κυριακή, οι ληστές του Βελβεντού, αναφέρουν ξεκάθαρα πως κάποιοι ετοιμάζουν επιθέσεις, ενώ δεν διστάζουν...
να τους ευχηθούν καλή τύχη. Την ίδια στιγμή, ο Χριστόδουλος Ξηρός παραμένει άφαντος, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ συχνές επισκέψεις στην πτέρυγα των Πυρήνων, όταν ακόμη βρισκόταν στις φυλακές. Μάλιστα ένα από τα τελευταία βράδια του στη φυλακή το πέρασε στην πτέρυγα των «Πυρήνων της Φωτιάς», όπως άλλωστε και το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Την ίδια ώρα έξω είναι και ο Νίκος Μαζιώτης.

«Δεν συνάντησε τους φυλακισμένους από τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς μία φορά, όπως ξέραμε ως τώρα, αλλά τρεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Όμως μας προβληματίζει ότι είχε ελευθέρας για επαφές και με άλλους κρατουμένους σε όλες τις πτέρυγες των φυλακών Κορυδαλλού», δήλωσε ανώτατο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. στο "ΒΗΜΑ". Επίσης, από τις καταθέσεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τον υπουργό Δικαιοσύνης προκύπτει πως ήταν πολλές οι σχετικές "μετακινήσεις" του Ξηρού τα τελευταία δύο χρόνια περίπου.

Με αυτά τα δεδομένα και μετά τις σφαίρες που εστάλησαν στο δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη και στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, η αντιτρομοκρατική εκτιμά πως θα υπάρξουν διαδοχικές επιθεσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Το κείμενο
"Στις 3 Φεβρουαρίου ξεκινάει μια ακόμα δίκη στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, η οποία εμπεριέχει διάφορες υποθέσεις.
Κάποιοι από εμάς κατηγορούμαστε για την υπόθεση των σπιτιών στο Βόλο και τη Καλλιθέα (Μιχαηλίδης, Ντάλιος, Ρωμανός), για τη συμπλοκή με τα γουρούνια στη Πεύκη (Μιχαηλίδης), ενώ κάποιοι για τις ληστείες της Αγροτικής στο Φιλώτα Φλώρινας (Σαραφούδης, Μιχαηλίδης, Πολίτης, Ντάλιος, Χαρίσης) και της Αγροτικής στο Πυργετό Λάρισας (Σαραφούδης).
Δε θα σχολιάσουμε τίποτα εδώ σχετικά με τις κατηγορίες που μας "βαραίνουν". Ο καθένας από εμάς έχει κάνει τις δικές του επιλογές και χαράξει τη προσωπική του στρατηγική όσον αφορά τη διαχείρηση της δίκης τόσο σε νομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Το είχαμε γράψει κάποιοι από εμάς και για τη δίκη της υπόθεσης του Βελβεντού και το ξαναλέμε: Η ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑ που μας ενώνει δε θα υπονομεύτει από τους διαχωρισμούς που προκύπτουν της νομικής και πολιτικής διαχείρησης της δικής.
Με ή χωρίς δικηγόρους, ανάληψη ευθύνης ή μη ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ να κοιτάμε ΜΑΖΙ τον ουρανό πίσω από τα τείχη και να δίνουμε ΜΑΖΙ τον αγώνα κόντρα στη σαπίλα του εγκλεισμού.
ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ Σ' ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Μιχαηλίδης Γιάννης
Πολίτης Δημήτρης
Σαραφούδης Γρηγόρης
Ντάλιος Αργύρης
Χαρίσης Φοίβος
Ρωμανός Νίκος".
Πηγή : protothema.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2014/01/oi_19.html

Read more...

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΤΟ "ΒΗΜΑ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ


"ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ"
Επιμένει και σήμερα το Βήμα της Κυριακήςγια απομάκρυνση του Γ. Στουρνάρα από τουπ. Οικονομικών. «Η απόφαση για αλλαγές είναι ειλημμένη με το επιχείρημα ότι μετά την ολοκλήρωση των...
διαπραγματεύσεων με την τρόικα τους επόμενους δύο-τρεις μήνες η εποχή αλλά και οι ανάγκες της πολιτικής θα επιβάλουν άλλα πρόσωπα, με καλύτερη αποδοχή από την κοινωνία και τους πολίτες. Ως εκ τούτου, και για την εξυπηρέτηση των πολιτικών αλλά και των εκλογικών αναγκών της κυβέρνησης και της ΝΔ, η αποχώρηση του κ. Στουρνάρα από την καρέκλα του υπουργού Οικονομικών μοιάζει αναπόφευκτη. Και αυτό παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε, βέβαια όχι με ιδιαίτερη ένταση και σε πολύ χαμηλούς τόνους, να κλείσει το θέμα, ενώ είναι ενδεικτικό ότι και από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπήρξε επί μία εβδομάδα ουδεμία επίσημη τοποθέτηση. Απλώς ορισμένοι συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι δεν τίθεται θέμα μετακίνησης του κ. Στουρνάρα και αντικατάστασης του από τον κ. Παπασταύρου και ότι αυτές οι συζητήσεις λειτουργούν υπονομευτικά» αναφέρει χαρακτηριστικά το Βήμα...
http://fimotro.blogspot.gr/2014/01/blog-post_6799.html

Read more...

Εκλογές το 2014 βλέπει ο Κουβέλης...



 

Καμία συνεργασία με την κίνηση των 58...
"Δεν μπορώ να αποκλείσω τις εκλογές μέσα στο 2014. Μπροστά μας είναι πάρα πολλά ζητήματα ανοιχτά, τα οποία καθορίζουν ...
και την εκλογική στάση των πολιτών", ειπε ο πρόεδρος της ΔHMAΡ, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας  στον REAL FM, για τα σενάρια των προώρων εκλογών.
"Δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να πάμε σε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2014, ανεξάρτητα από το εάν θα γίνουν ταυτόχρονά με τις ευρωεκλογές", πρόσθεσε.

«Εγώ επιθυμώ αλλαγή της πολιτικής. Εκείνο που επίσης επιθυμώ αλλά και διεκδικώ, είναι να φύγει η τρόικα να προωθηθεί ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα άμεσα και να υπάρξει επανακαθορισμός της φορολογίας», ειπε.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές αλλά χρειάζεται αλλαγή της πολιτικής. Αυτή η πολιτική θα παραγάγει την ανάγκη προσφυγής στις εκλογές, με δεδομένη την κοινωνική κατάσταση», υποστήριξε και ξεκαθάρισε:

«Στις προσεχείς εκλογές, τόσο στις ευρωεκλογές όσο και σε εθνικές εκλογές, η Δημοκρατική αριστερά, θα έχει την αυτόνομη κάθοδο της, ταυτόχρονα διεκδικώντας μέχρι τη μέρα που θα φτάσουμε εκεί, να έχει εξασφαλίσει την συμπαράταξη για να συγκροτήσουμε τον χώρο του Δημοκρατικού σοσιαλισμού».

«Δεν θα έχουμε συνεργασία με την κίνηση των 58, πολύ δε περισσότερο όταν η πρωτοβουλία αυτή, αναφέρεται σε μια συνεργασία που πρέπει να υπάρξει στις ευρωεκλογές με το ΠΑΣΟΚ που μετέχει στο κυβερνητικό σχήμα. Θα πρόκειται για προσβολή της πολιτικής λογικής», σχολίασε ακόμα.

Read more...

12.000 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΤΑΡ...


Στα τέλη του 2014 με αρχές του 2015 θα απευθύνει η Κοινοπραξία του αγωγού TAP τις προσκλήσεις υποβολής προσφορών προς τις επιχειρήσεις που θα αναλάβουν τις κατασκευαστικές και βοηθητικές εργασίες για την κατασκευή του αγωγού...
Η Κοινοπραξία έχει ανακοινώσει επίσης ότι θα δώσει προβάδισμα σε ελληνικές επιχειρήσεις εφόσον έχουν τα απαιτούμενα προσόντα και καλύπτουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Αυτά αναφέρει η Κοινοπραξία, με αφορμή αναφορές από ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες σύμφωνα με τις οποίες οι προδιαγραφές των διαγωνισμών βγάζουν εκτός τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αναφέρει επίσης ότι σε συνεργασία με εταιρεία συμβούλων έχουν εντοπισθεί εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να υποβάλουν προσφορές για να αναλάβουν την εκτέλεση εργασιών σχετικών με τον αγωγό. Για τις επιχειρήσεις αυτές θα ξεκινήσουν μέσα στο 2014 προγράμματα κατάρτισης προκειμένου να προετοιμάσουν καλύτερα τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς και να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η κατασκευή του αγωγού, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Αλβανίας, θα δημιουργήσει 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Ήδη η Κοινοπραξία συνεργάζεται με 14 ελληνικές επιχειρήσεις.
Πηγή : naftemporiki.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2014/01/12000.html

Read more...

Ανακοινώνει το όνομα και το σύμβολο του κόμματος ο Χατζημαρκάκης...


Την προσεχή Πέμπτη θα ανακοινωθεί το νέο κόμμα μαζί με την Ιδρυτική διακήρυξη που αποτελεί πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη. Ο κ. Χατζημαρκάκης αναμένεται να...
ανακοινώσει επίσης το σύμβολο και το όνομα του κόμματος.

Ο λόγος για τον οποίο άλλαξε η ημερομηνία, είναι το προκαθορισμένο ταξίδι του Ευρωβουλευτή στην Κύπρο για επαγγελματικούς λόγους. Το αρχικό πρόγραμμα του Ευρωβουλευτή περιελάμβανε σειρά επαφών στην Κύπρο την Πέμπτη, μία ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του νέου κόμματος του. Τα σχέδια ωστόσο άλλαξαν σήμερα με αποτέλεσμα να αλλάξει και η ημερομηνία ανακοίνωσης του κόμματος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι την επόμενη Παρασκευή, μία ημέρα ακριβώς μετά από την ανακοίνωση του κόμματος, ο Γιώργος Χατζημαρκάκης πραγματοποιεί παρουσίαση του βιβλίου του "Παράγων Ελλάς" στη Λαμία. Οπότε είναι πολύ πιθανό, οι πρώτες επίσημες πολιτικές ανακοινώσεις μετά την διακήρυξη του κόμματος να πραγματοποιηθούν εκεί...
prismanews.gr

Read more...

Κάλπες στην Χαλκιδική...

...για την ανάδειξη υποψήφιου δημάρχου... Μεγάλη είναι η συμμετοχή στις εκλογές που διενεργούνται στα χωριά της Χαλκιδικής για την ανάδειξη του υποψήφιου δημάρχου που θα ... εκπροσωπήσει το κίνημα ενάντια στο χρυσό στις δημοτικές εκλογές. Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής μέσα από απομεσοδημοκρατικές διαδικασίες που ξεκίνησαν το καλοκαίρι με συνελεύσεις στα χωριά αποφάσισαν να θέσουν ως βασική αιχμή του πολιτικού πλαισίου καθόδου στις εκλογές την αποτροπή της εγκατάστασης και λειτουργίας μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές και την ανατροπή της δημοτικής αρχής που στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τις δραστηριότητες της Eldorado Gold. Το αίτημα αυτό αποτυπώθηκε σε μία προκήρυξη αρχών η οποία υπογράφηκε από χιλιάδες κατοίκους του Δήμου Αριστοτέλη και στην δημιουργία της δημοτικής κίνησης «Ενωτική Πρωτοβουλία» που θα εκπροσωπεί το αντιμεταλλευτικό μπλοκ στις επερχομενες δημοτικές εκλογές. Η επιλογή του υποψηφίου θα γίνει σήμερα μέσα από εκλογές οι οποίες πραγματοποιούνται ταυτόχρονα στα χωριά της Β.Α. Χαλκιδικής Νέα Ρόδα, Αμμουλιανή, Ιερισσός, Ουρανούπολη, Μ. Παναγιά και Αρναία και στις οποίες συμμετέχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι δημότες του Δήμου Αριστοτέλη και όσοι μεταδημότευσαν δείχνοντας την αίτηση της μεταδημότευσής τους. Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής θα επιλέξουν σήμερα μεταξύ τριών υποψηφίων κατοίκων των χωριών της περιοχής που συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού και οι οποίοι εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεισφέρουν από οποιαδήποτε θέση στη διαμόρφωση των προγραμματικών θέσεων και στην εκλογική νίκη του ψηφοδελτίου της ‘Ενωτικής Πρωτοβουλίας. Τα ονόματα των τριών υποψηφίων είναι τα εξής:Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, καθηγητής στην Γεωπονική σχολή του ΑΠΘ, Γιάννη Μίχος, οικονομολόγος και επιχειρηματίας και Χαράλαμπος Λαζαρίδης, καθηγητής στην Γεωπονική σχολή του ΑΠΘ. Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα οπότε και θα ακολουθήσει η διαδικασία της καταμέτρησης... alterthess.gr Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Ο άγνωστος Γιώργος Καμάρης καταθέτει και δίνει νέα τροπή στις έρευνες Multi-μάρτυρας «δένει» τις μίζες στα εξοπλιστικά

Multi-μάρτυρας «δένει» τις μίζες στα εξοπλιστικάΕμπλέκονται μεγάλα πολιτικά και επιχειρηματικά ονόματα - Η AXON του Λιακουνάκου κατέθετε χρήματα στην Clavis των Ακη - Σμπώκου - Ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός έπαιρνε και «επένδυε» στις εταιρείες του χρήματα των Ακη - Σμπώκου και τώρα τα επιστρέφει - Δέκα ακόμα υποθέσεις θα ανοίξουν οι εισαγγελείς Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις στο μεγάλο σκάνδαλο με τις μίζες στα εξοπλιστικά. Γραμμή-γραμμή οι ανακριτές ανακαλύπτουν καλά κρυμμένα μυστικά και ανασυνθέτουν τη διαδρομή του βρόμικου χρήματος που είχαν υπεξαιρέσει με δόλιους τρόπους από τους φορολογούμενους κάποια πρώην κυβερνητικά στελέχη, όπως οι Ακης Τσοχατζόπουλος και Γιάννης Σμπώκος. Το «ΘΕΜΑ» φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας νέα συνταρακτικά στοιχεία. Οπως αποκαλύπτεται, η εταιρεία AXON του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου είχε καταθέσει χρήματα στην Clavis, συμφερόντων του Γιάννη Σμπώκου. Η πληροφορία αυτή ανοίγει τον δρόμο στους ανακριτές για να «δέσουν» μεγάλα ονόματα της επιχειρηματικής και πολιτικής ζωής με τις παράνομες συναλλαγές, τις δωροδοκίες και τις μίζες που αποσπούσαν, μοιράζονταν και διακινούσαν όταν υπέγραφαν αγορές οπλικών συστημάτων. Και ενώ πάνω από το τραπέζι επιχειρηματολογούσαν ότι θωρακίζεται η εθνική άμυνα, κάτω απ’ αυτό πανηγύριζαν επειδή φούσκωναν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Μία νέα παράμετρος της εξίσωσης όπλα + πολιτικές αποφάσεις x επιχειρηματίες = μίζες αφορά την εμπλοκή του Πάνου Γερμανού, ενός εκ των ισχυρότερων εκπροσώπων της ελληνικής επιχειρηματικής τάξης. Ο Π. Γερμανός είχε λάβει στους προσωπικούς του λογαριασμούς ποσά εκατομμυρίων σε ευρώ και αμερικανικά δολάρια και είναι μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση των μιζών που διακινήθηκαν ως «αντίδωρο» για το πρόγραμμα των ρωσικών αντιαεροπορικών TOR-M1. Ο μη εκτελεστικός πρόεδρος της Multirama Το «άγνωστο» πρόσωπο που συνδέει τον Π. Γερμανό με τον Γ. Σμπώκο και τον Θ. Λιακουνάκο είναι ο 81χρονος Γιώργος Καμάρης, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα επέστρεψε στο Ελληνικό Δημόσιο το ιλιγγιώδες ποσό των 7,5 εκατ. ευρώ, που ήταν ένα μέρος από τις μίζες που διακινήθηκαν για μία μόνο από τις υποθέσεις που ερευνώνται. Ο Γ. Καμάρης, επιστήθιος φίλος του Γ. Σμπώκου, κατηγορείται ότι μετέφερε εκατομμύρια ευρώ που προέρχονταν από μίζες των εξοπλιστικών σε προσωπικό λογαριασμό του επιχειρηματία Π. Γερμανού. Μάλιστα, ο Γ. Καμάρης είχε διατελέσει μη εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας του Π. Γερμανού Multirama. Πέντε χρόνια αφού εισέπραξε ποσά 2 εκατ. δολαρίων και 1 εκατ. ευρώ, ο Π. Γερμανός έστειλε έμβασμα 2 εκατ. δολαρίων προς λογαριασμό που διατηρούσε εταιρεία του καταδικασθέντος Γιώργου Σαχπατζίδη στην Ιταλία, χρήματα τα οποία εικάζεται ότι στη συνέχεια διοχετεύθηκαν προς τον Α. Τσοχατζόπουλο. Παράλληλα με την αναζήτηση των χρημάτων που διανεμήθηκαν για τα γερμανικά υποβρύχια και τα ρωσικά όπλα, οι δικαστικές αρχές ανοίγουν και άλλες υποθέσεις εξοπλιστικών - συνολικά 10 νέους φακέλους! Δίνοντας το μέτρο του... κανιβαλισμού του δημοσίου χρήματος που γινόταν στο πεδίο των αμυντικών εξοπλισμών, ανώτατη δικαστικός ρωτήθηκε από τους «New York Times» ποιο είναι το συνολικό ποσό που έχει πάει σε μίζες στα εξοπλιστικά. «Θα πάρω σύνταξη και ακόμα δεν θα έχω μάθει!», απάντησε η δικαστικός, η οποία πάντως δεν κατονομάζεται. Οπως προκύπτει από έγγραφα που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ», τον Ιανουάριο του 2008 το Πρωτοδικείο Αθηνών είχε απαντήσει αρνητικά στο αίτημα της Εισαγγελίας του Μονάχου I για δικαστική συνδρομή προκειμένου να διερευνηθεί αν στο πλαίσιο της προμήθειας των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ, σύμβαση που υπεγράφη το 2003 επί υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου, διαπιστώθηκαν ποινικές πράξεις ή έγιναν παράνομες πληρωμές... Την υπόθεση δημοσίευσε η ιστοσελίδα kentri.gr και σήμερα το «ΘΕΜΑ» δημοσιεύει την απάντηση του Πρωτοδικείου Αθηνών στην Εισαγγελία του Μονάχου I, από 16 Ιανουαρίου του 2008, όπου αναφερόταν: «Σας επιστρέφουμε τα έγγραφά σας, ανεκτέλεστα, προκειμένου να λάβετε γνώση και αν επιθυμείτε να επανέλθετε με περισσότερα στοιχεία». Εξι χρόνια μετά -ίσως λόγω της επιτακτικής ανάγκης που έχει δημιουργηθεί από την οικονομική κατάρρευση να εντοπιστούν οι υπαίτιοι της διασπάθισης δημοσίου χρήματος- οι ανακριτές και οι εισαγγελείς που έχουν επιφορτιστεί με τη διερεύνηση των δύσοσμων υποθέσεων για τα εξοπλιστικά ερευνούν σχολαστικά και αναζητούν όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να τους βοηθήσουν ώστε να αποκαλυφθούν όλες οι παράνομες συναλλαγές που έγιναν στην πλάτη του ελληνικού λαού, τον οποίο φόρτωσαν με δυσβάστακτο χρέος. Κολλητός του Σμπώκου Το νέο πρόσωπο που άθελά του βοηθά τους ανακριτές να σπάσουν την ιδιότυπη ομερτά περί τα εξοπλιστικά και να συνεχίσουν την προσπάθεια να ξηλώσουν το πουλόβερ με τις μίζες, τις παράνομες συναλλαγές και την πραγματική απαλλοτρίωση κρατικού χρήματος με όχημα τους αμυντικούς εξοπλισμούς είναι ο Γιώργος Καμάρης. Ο 81χρονος «δεινός κολυμβητής», όπως τον περιγράφει στο απολογητικό του υπόμνημα ο επιχειρηματίας Π. Γερμανός, ήταν παλιός φίλος του φυλακισμένου Γιάννη Σμπώκου. Ο Γ. Σμπώκος, πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, θεωρείται από τα κεντρικά πρόσωπα του συστήματος που αποσπούσε μίζες για κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα που υπέγραφε. Η αλήθεια είναι ότι επί θητείας του Γ. Σμπώκου το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αγόραζε όπλα λες και προετοιμαζόταν για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο... Η επιμέλειά του στην προετοιμασία της μίζας περιγράφεται με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από τους ανακριτές κυρίους Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλο στο συμβόλαιο αγοράς των 21 ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1. Η σύμβαση υπεγράφη στις 26 Φεβρουαρίου του 1999 από τον Γ. Σμπώκο και τον Μιχαήλ Βορόμπιεφ, εκπρόσωπο της εταιρείας Antey. Ηδη από τον Νοέμβριο του 1997 οι Α. Τσοχατζόπουλος και Γ. Σμπώκος είχαν συμφωνήσει στο ποσό των «ωφελημάτων» που θα εισπράξουν. «Για τον μεν υπουργό τουλάχιστον στο ποσό των 32.404.000 ελβετικών φράγκων, 1.748.000 δολαρίων ΗΠΑ, 98.500.000 δραχμών και 75.285.041 δραχμών, ενώ για τον ίδιο ως άνω υπουργό, από κοινού με τον Ιωάννη Σμπώκο, τουλάχιστον στο ποσό των 12.247.918,73 ευρώ», όπως αναφέρεται στη δικογραφία. Ούτε καν στρογγυλοποίηση δεν είχε γίνει στις μίζες. Το εξωφρενικό είναι ότι τα συγκεκριμένα ποσά ο Α. Τσοχατζόπουλος και ο Γ. Σμπώκος, που την εποχή εκείνη ήταν το alter ego του πρώην υπουργού, τα είχαν απαιτήσει και τελικώς τα εισέπραξαν από ένα και μόνο εξοπλιστικό πρόγραμμα προϋπολογισμού 509,5 εκατ. ευρώ. Αναλογιζόμενοι πόσες είναι οι μίζες απ’ όλα τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν από το 1996, οπότε ο Α. Τσοχατζόπουλος ανέλαβε υπουργός Αμυνας, μέχρι το 2005 που μπήκε φρένο στις μεγάλες αγορές όπλων, οι ανακριτές παθαίνουν ίλιγγο... Το επόμενο και κυριότερο μέλημα των Γ. Σμπώκου και Α. Τσοχατζόπουλου ήταν πώς θα κρύψουν τα ίχνη τους, μεταβιβάζοντας τις μίζες που είχαν εισπράξει από εταιρεία σε εταιρεία και από πρόσωπο σε πρόσωπο ώστε να νομιμοποιήσουν το βρόμικο χρήμα από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Στην προσπάθειά τους αυτή χρησιμοποίησαν μια σειρά από πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο καταδικασθείς Γιώργος Σαχπατζίδης, ο Βλάσιος Καμπούρογλου, που βρέθηκε νεκρός στην Τζακάρτα της Ινδονησίας τον Οκτώβριο του 2012 υπό συνθήκες που ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί, ο επίσης καταδικασθείς Ιωάννης Ζήγρας, αλλά και ο 81χρονος σήμερα Γιώργος Καμάρης, φίλος του Γ. Σμπώκου από τη δεκαετία του 1980. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Γ. Καμάρης, πρώην γενικός διευθυντής της Pirelli Hellas, επέστρεψε στον ειδικό λογαριασμό που έχει ανοιχτεί από το Ελληνικό Δημόσιο για τη συγκέντρωση των «κλεμμένων» το ποσό των 7,5 εκατ. ευρώ. Ο Γ. Καμάρης κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Μέσω της εταιρείας Clavis, την οποία είχε ιδρύσει περί το 1996 έπειτα από παρότρυνση του Γ. Σμπώκου, διακινήθηκαν πολλά εκατομμύρια που κατετίθεντο από εξωχώριες εταιρείες άλλων ενδιάμεσων κρίκων στη διαδικασία «λεύκανσης» των χρημάτων από τις μίζες, αλλά και χρήματα που έστελνε ο Γ. Καμάρης σε άλλους. Μέσω Clavis τα εμβάσματα στον Γερμανό Ο 81χρονος υποστηρίζει ότι κάποια στιγμή η εταιρεία Clavis International Limited Liability Company πέρασε στους αδελφούς Γιώργο και Πιερ Χριστοδουλίδη, asset managers από τη Γενεύη, οι οποίοι ανέλαβαν και τη διαχείρισή της. Μέσω της εταιρείας Clavis, την οποία ο Γ. Καμάρης είχε ιδρύσει αλλά ισχυρίζεται ότι δεν χρησιμοποιούσε, οι αδελφοί Χριστοδουλίδη πέρασαν 2 εκατ. δολ. ΗΠΑ και ακόμη 1 εκατ. ευρώ σε προσωπικό λογαριασμό του ισχυρού επιχειρηματία Π. Γερμανού. Τα χρήματα αυτά στάλθηκαν με έμβασμα τα έτη 2001 και 2002. Η πρώτη δόση προς τον Π. Γερμανό ήταν στις 17 Δεκεμβρίου του 2001 (1 εκατ. δολ.), ακολούθησε ακόμη 1 εκατ. δολ. στις 6/3/2002, ενώ στις 4/7/2002 κατατέθηκε ακόμη 1 εκατ. ευρώ, και πάλι σε προσωπικό λογαριασμό του Π. Γερμανού, στο υποκατάστημα της τράπεζας EFG Eurobank Ergasias στην Πλάκα. Τα χρήματα αυτά προέρχονταν από την εταιρεία Clavis του Γ. Καμάρη, διοχετεύτηκαν όμως στον Π. Γερμανό μέσω των εταιρειών Husky International και Rea International οι οποίες ανήκουν στους αδελφούς Χριστοδουλίδη. Περίπου πέντε χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2007, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Π. Γερμανός, ο διαχειριστής Πιερ Χριστοδουλίδης ζήτησε από τον κορυφαίο επιχειρηματία να του επιστρέψει το ποσό των 2 εκατ. δολαρίων σε ευρώ. Ο Π. Γερμανός επέστρεψε τα χρήματα (το ισόποσο ήταν 1.470.000 ευρώ), και μάλιστα τα κατέθεσε στην άγνωστη -όπως υποστηρίζει- σε αυτόν εταιρεία SDG SRL, ιδιοκτησίας του καταδικασθέντος και ευρισκόμενου στη φυλακή Γ. Σαχπατζίδη, ο οποίος λειτουργούσε ως ενδιάμεσος και ταμίας του Α. Τσοχατζόπουλου. «Εάν γνώριζα ότι τα χρήματα αυτά σχετίζονταν με δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων και έπρεπε να αποδοθούν σε αυτούς, θα έπρεπε να είμαι είτε ανόητος, είτε αυτοκαταστροφικός για να δεχτώ να τα λάβω σε προσωπικό μου λογαριασμό, και δη στην Ελλάδα, και να τους τα εμβάσω επίσης από λογαριασμό μου σε υποδειχθέντα από αυτούς λογαριασμό», επισημαίνει στο απολογητικό του υπόμνημα ο Π. Γερμανός. Ο κορυφαίος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης σήμερα των καταστημάτων Public, που τον περασμένο Ιούνιο βραβεύτηκαν ως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο δίκτυο λιανικής στην Ελλάδα, κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη ότι «απέκρυψε, κατείχε και χρησιμοποίησε περιουσία με σκοπό να συγκαλύψει την αληθινή της προέλευση, γνωρίζοντας ότι αποτελεί προϊόν εγκλήματος από την παθητική δωροδοκία των Ιωάννη Σμπώκου και Ακη Τσοχατζόπουλου». Υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, ο Π. Γερμανός επισημαίνει: «Εάν ήθελα τα 1.470.000 ευρώ να καταλήξουν στα διωκόμενα πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα, θα έπρεπε να είμαι ανόητος να τους τα εμβάσω στην Ιταλία, σε λογαριασμό εταιρείας ιδιοκτησίας αχυράνθρωπου, ο οποίος εν συνεχεία να τα μεταφέρει στην Ελλάδα, να αγοράσει ακίνητα για να τα ξεπλύνει, να πωλήσει τα ακίνητα εν συνεχεία και να λάβει το αντίτιμο, ώστε αυτό να φτάσει στους τελικούς παραλήπτες!». Αντιλαμβανόμενος ωστόσο ότι στον λογαριασμό του είχε λάβει 2 εκατ. δολ. και επιπλέον 1 εκατ. ευρώ από μίζες που είχε εισπράξει ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο κορυφαίος επιχειρηματίας προέβη «αυθορμήτως» σε επιστροφή όλου του ποσού στο Ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα, ο Π. Γερμανός έκανε δωρεά στο Ελληνικό Δημόσιο όλο το ποσό καταβάλλοντας ακόμη και τους τόκους. Ο πρώην ιδιοκτήτης των καταστημάτων «Γερμανός» γνωρίζει ότι δεν αθωώνεται ούτε και σβήνει την εμπλοκή του στην υπόθεση δωρίζοντας τις μίζες που είχαν εισπράξει οι Σμπώκος και Τσοχατζόπουλος, αλλά προφανώς επιδιώκει να ισχυροποιήσει την υπερασπιστική του θέση και να καταδείξει τον ισχυρισμό του ότι ο ίδιος δεν γνώριζε την άνομη προέλευση των χρημάτων. «Δεν είχα λόγο να εμπλακώ σε ξέπλυμα», τονίζει ο Π. Γερμανός, ο οποίος αποκαλύπτει πως την τελευταία 10ετία δήλωσε στο Ελληνικό Δημόσιο φορολογητέα έσοδα συνολικού ύψους 760 εκατ. ευρώ. Ο Γ. Καμάρης θεωρείται από τους ανακριτές ότι είχε «multi» ρόλο στην υπόθεση των μιζών. Ο 81χρονος συνδέει τον Γ. Σμπώκο με τους Θ. Λιακουνάκο και Π. Γερμανό. Ο ανακριτής, κατά τη διάρκεια της απολογίας του Γ. Καμάρη, επισημαίνει στον κατηγορούμενο ότι η εταιρεία του με την επωνυμία Clavis είχε συναλλαγές με διάφορες εταιρείες όπως η AXON, συμφερόντων του Θ. Λιακουνάκου. Με την αποκάλυψη αυτή, ο ανακριτής επισημαίνει ότι από τα τραπεζικά έγγραφα της Clavis προκύπτει ότι η εταιρεία (την οποία επί της ουσίας ήλεγχε ο Γ. Σμπώκος) είχε συναλλαγές με την εταιρεία του Θ. Λιακουνάκου. Από το σημείο αυτό οι ανακριτές επαληθεύουν όσα είχε πει στην απολογία του ο Αντώνης Κάντας. «Τα χρήματα στον Τσοχατζόπουλο θα τα έδιναν οι κατασκευάστριες εταιρείες τις οποίες εκπροσωπούσε ο Λιακουνάκος. Τα χρήματα στον Σμπώκο θα τα έδινε ο κ. Λιακουνάκος», έχει πει ο προφυλακισμένος Α. Κάντας, πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, που έχει καταγγείλει ότι ο ιδιοκτήτης της AXON τού παρέδωσε 600.000 ευρώ σε μετρητά μέσα σε ένα σακ βουαγιάζ. Οι «29» που εμπλέκονται στις μίζες με τα υποβρύχια Το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει τα ονόματα των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214. Τα πρόσωπα αυτά ήταν επικεφαλής των Γενικών Διευθύνσεων Εξοπλισμών επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου στο Πεντάγωνο, μέλη επιτροπών και άλλοι αξιωματικοί, συνδικαλιστές των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αλλά και στελέχη της εταιρείας Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. Μεταξύ των 29 περιλαμβάνεται ο καταδικασθείς Γ. Σμπώκος και οι προφυλακισμένοι Α. Κάντας και Σωτήρης Εμμανουήλ. Οπως αναφέρεται σε βούλευμα του εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, οι 29 βασικοί κατηγορούμενοι της υπόθεσης των εξοπλιστικών είναι οι: Μιχαήλ Ματαντός, Αντώνης Χάγιας, Αλέξανδρος Παπαντωνίου, Αλέξανδρος Αβατάγγελος, Ιωάννης Μπέλτσιος, Μιχαήλ Νομικός, Εμμανουήλ Σαρτζετάκης, Γεώργιος Χατζηγιαννίδης, Δημήτριος Λαδόπουλος, Γεώργιος Χαιρέκακος, Παναγιώτης Στάμου, Σωτήρης Εμμανουήλ, Ιωάννης Μανωλέμης, Ιωάννης Σμπώκος, Σπυρίδων Τραυλός, Ιωάννης Μίχας, Γιώργος Κοντάκης, Σταύρος Μαρκάτος, Γιώργος Κολίρης, Γιώργος Παλαιολογόπουλος, Παναγιώτης Ασπροδίνης, Μανούσος Παραγιουδάκης, Γιώργος Αθανασάκης, Δημήτρης Πουλιέζος, Νίκος Λεονταρίτης, Ζαχαρίας Ανδρουλάκης, Αντώνης Κάντας, Νίκος Παρασκευόπουλος και Δημήτρης Κουτιανούδης. Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις στο μεγάλο σκάνδαλο με τις μίζες στα εξοπλιστικά. Γραμμή-γραμμή οι ανακριτές ανακαλύπτουν καλά κρυμμένα μυστικά και ανασυνθέτουν τη διαδρομή του βρόμικου χρήματος που είχαν υπεξαιρέσει με δόλιους τρόπους από τους φορολογούμενους κάποια πρώην κυβερνητικά στελέχη, όπως οι Ακης Τσοχατζόπουλος και Γιάννης Σμπώκος. Το «ΘΕΜΑ» φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας νέα συνταρακτικά στοιχεία. Οπως αποκαλύπτεται, η εταιρεία AXON του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου είχε καταθέσει χρήματα στην Clavis, συμφερόντων του Γιάννη Σμπώκου. Η πληροφορία αυτή ανοίγει τον δρόμο στους ανακριτές για να «δέσουν» μεγάλα ονόματα της επιχειρηματικής και πολιτικής ζωής με τις παράνομες συναλλαγές, τις δωροδοκίες και τις μίζες που αποσπούσαν, μοιράζονταν και διακινούσαν όταν υπέγραφαν αγορές οπλικών συστημάτων. Και ενώ πάνω από το τραπέζι επιχειρηματολογούσαν ότι θωρακίζεται η εθνική άμυνα, κάτω απ’ αυτό πανηγύριζαν επειδή φούσκωναν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Μία νέα παράμετρος της εξίσωσης όπλα + πολιτικές αποφάσεις x επιχειρηματίες = μίζες αφορά την εμπλοκή του Πάνου Γερμανού, ενός εκ των ισχυρότερων εκπροσώπων της ελληνικής επιχειρηματικής τάξης. Ο Π. Γερμανός είχε λάβει στους προσωπικούς του λογαριασμούς ποσά εκατομμυρίων σε ευρώ και αμερικανικά δολάρια και είναι μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση των μιζών που διακινήθηκαν ως «αντίδωρο» για το πρόγραμμα των ρωσικών αντιαεροπορικών TOR-M1. Στα μαλακά όσοι φέρνουν πίσω τα κλεμμένα Νομοθετικό πλαίσιο προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης με γενναίες εκπτώσεις στις ποινές των καταχραστών δημοσίου χρήματος αν επιστρέψουν τις μίζες Στην ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα προβλέπει την ηπιότερη ποινική μεταχείριση όσων επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο χρήματα που έχουν καταχραστεί, προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Βασική φιλοσοφία της υπό κατάρτιση ρύθμισης είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», η μετατροπή της κατηγορίας για όσους έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα από κακούργημα σε πλημμέλημα, υπό τη προϋπόθεση ότι θα επιστρέψουν πίσω στο Δημόσιο τα χρήματα που έχουν καταχραστεί. Ωστόσο, στο πλαίσιο των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη από τη Δικαιοσύνη και αφορούν στο αδίκημα της διακίνησης μαύρου χρήματος, δικαστές και εισαγγελείς που χειρίζονται τις σχετικές δικογραφίες ήδη έχουν επιδιώξει και έχουν καταφέρει να επιστραφούν στο Ελληνικό Δημόσιο χρήματα. Η αρχή έγινε με τον Αντώνη Κάντα, εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση των εξοπλιστικών, ο οποίος εντοπίστηκε από τις ελληνικές αρχές με 14 εκατ. δολάρια σε λογαριασμούς offshore εταιρειών σε τράπεζα της Σιγκαπούρης. Ο Α. Κάντας, πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, μετά την απολογία του στον ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή κρίθηκε προφυλακιστέος. Πλην όμως είχε δεσμευτεί να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο το μαύρο χρήμα που ενθυλάκωσε, κάτι που τελικώς συνέβη ενώ ο ίδιος πια βρισκόταν στον Κορυδαλλό. Ειδικότερα, σε λογαριασμό που ανοίχτηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος υπέρ του Δημοσίου, σύμφωνα με τους συνηγόρους του κατηγορουμένου κυρίους Ιωάννη Μαντζουράνη και Ηλία Μπίσια, επεστράφησαν ήδη περί τα 9,5 εκατ. ευρώ. Το παράδειγμα του Α. Κάντα ακολούθησε ένας ακόμη κατηγορούμενος για το μεγάλο σκάνδαλο των εξοπλιστικών. Πρόκειται για τον Γιώργο Κάμαρη -κατηγορούμενο για την υπόθεση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1- ο οποίος επέστρεψε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό των 7,5 εκατ. ευρώ. Ανάλογες κινήσεις με επιστροφή χρημάτων από κατηγορημένους για μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς έχουν γίνει και στο πλαίσιο άλλων ερευνών. Οπως μάλιστα έγινε γνωστό από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ήδη στον λογαριασμό που έχει ανοιχθεί υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα άνω των 17,3 εκατ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για την Υγεία και την Παιδεία. Oι έρευνες πάνε στην μετά Ακη εποχή Πρόσωπα που αποτελούν τους βασικούς κρίκους στην αλυσίδα του αποκαλούμενου «συστήματος Τσοχατζόπουλου» παρελαύνουν τα τελευταία 24ωρα ενώπιον των δύο ανακριτών κυρίων Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλου που χειρίζονται την υπόθεση της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων και των αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης TOR-M1. «Τα στόματα έχουν αρχίσει να ανοίγουν», παρατηρούν δικαστικές και εισαγγελικές πηγές που έχουν γνώση των δικογραφιών για τα εξοπλιστικά προγράμματα την τελευταία 15ετία στην Ελλάδα και δεν παραλείπουν να σημειώσουν πως βασικό ζητούμενο για τις ελληνικές δικαστικές αρχές εξακολουθεί να παραμένει η διερεύνηση της μετά Τσοχατζόπουλου εποχής στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας! Η δυναμική που έχουν αποκτήσει οι έρευνες για τα εξοπλιστικά μπορεί να κρύβει νέες εκπλήξεις, σημείωναν οι ίδιες δικαστικές πηγές, παραπέμποντας σε δικογραφίες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα σε εισαγγελικά και ανακριτικά γραφεία, όπως για παράδειγμα αυτή που αφορά στα αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000 της Wegmann, κατασκευάστριας εταιρείας και για τα άρματα μάχης Leopard. Πλέον, στο μικροσκόπιο της ανάκρισης έχουν τεθεί όλα τα στοιχεία που αφορούν στη δράση δύο προσώπων με κομβικό, όπως προκύπτει, ρόλο στη διακίνηση εκατομμυρίων ευρώ από τα εξοπλιστικά. Πρόκειται για τον Σωτήρη Εμμανουήλ, πρώην πρόεδρο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), και τον Γιάννη Μπέλτσιο, άλλοτε συνεργάτη του Ακη Τσοχατζόπουλου, οι οποίοι κατηγορούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκία και συνελήφθησαν κατόπιν έκδοσης ενταλμάτων. Ο δεύτερος κατηγορούμενος έχει χαρακτηριστεί «ταμίας» του καταδικασμένου σε 20ετή κάθειρξη Τσοχατζόπουλου, ρόλο πάντως που ο ίδιος αρνείται. Απολογία δίνει, εκτός απροόπτου, στους ανακριτές την ερχόμενη εβδομάδα και ο Μιχαήλ Ματαντός, εκπρόσωπος της Ferrostaal στην Ελλάδα,. Ο ηλικιωμένος επιχειρηματίας -που κατάγεται από εφοπλιστική οικογένεια της Δωδεκανήσου και διαμένει μόνιμα στο Λονδίνο- επρόκειτο να απολογηθεί την προηγούμενη εβδομάδα αλλά ζήτησε και έλαβε από τους ανακριτές και νέα προθεσμία. Ο Ματαντός θεωρείται πρόσωπο-κλειδί για την ανάκριση και ήδη η επικείμενη απολογία του και το ενδεχόμενο να κατονομάσει όσους δωροδόκησε προκαλούν πανικό σε συγκεκριμένους κύκλους και πρόσωπα που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στη διακίνηση του μαύρου χρήματος! Απαραίτητος ο Εμμανουήλ για τους Γερμανούς Ο ρόλος που διαδραμάτισε ο υπόδικος πλέον Σ. Εμμανουήλ στην προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων αποκαλύπτεται στη δικογραφία που έχει σχηματίσει η Εισαγγελία του Μονάχου για την υπόθεση των δωροδοκιών της εταιρείας Ferrostaal. Δύο στελέχη της εν λόγω εταιρείας, οι Γιόχαν Φρίντριχ Χάουν και Χανς Μόλενμπεκ, είχαν επανειλημμένως τονίσει στους ανωτέρους τους πως για να προχωρήσουν στην υπογραφή της σύμβασης με το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την προμήθεια των υποβρυχίων ήταν απολύτως απαραίτητο να συμμαχήσουν με τον Σ. Εμμανουήλ, διότι διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να προχωρήσουν με τη σύμβαση των υποβρυχίων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη, ο Σ. Εμμανουήλ δέχτηκε περί τα 17 εκατ. ευρώ σε τραπεζικούς του λογαριασμούς. Κατά 7 εκατ. ευρώ περισσότερες, δηλαδή 24 εκατ. ευρώ, είναι οι μίζες σύμφωνα με τη Γερμανική Δικαιοσύνη. Τα χρήματα δίνονταν και για να κρατηθούν εκτός της σύμβασης για τα υποβρύχια οι Γάλλοι βασικοί ανταγωνιστές των Γερμανών. Ο Μπέλτσιος και ο κύκλος της προσευχής Εξίσου όμως κομβικός στο πάρτι του μαύρου χρήματος για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων θεωρείται για την Ελληνική Δικαιοσύνη και ο ρόλος του Γ. Μπέλτσιου, ο οποίος και με δημόσιες δηλώσεις του έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση. Ωστόσο, καταθέτοντας στην Εισαγγελία του Μονάχου, ο Γιόχαν Χάουν είχε αναφέρει για τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Α. Τσοχατζόπουλου: «Ο Α. Τσοχατζόπουλος μας συνέστησε τον Μπέλτσιο ως κάποιον που ξέρει πολύ κόσμο και που ίσως μας φανεί χρήσιμος... Ο Μπέλτσιος άνηκε σε έναν κύκλο προσευχής, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τους συμμετόχους ως “κύκλος προσευχής” και “ομάδα Α”. Ηταν ένα ιδρυτικό μέλος και πρώην στέλεχος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Αυτός ο κύκλος προσώπων διέθετε την απαιτούμενη πρόσβαση στους αρμόδιους για την ανάθεση του έργου υψηλόβαθμους φορείς λήψης αποφάσεων στην Ελλάδα». Τον Γ. Μπέλτσιο έχει κατονομάσει όμως στη δίκη του Α. Τσοχατζόπουλου και ο Νίκος Ζήγρας. Ο εξάδελφος του πρώην υπουργού που έδωσε με τις απολογίες του στη Δικαιοσύνη συγκλονιστικές πληροφορίες για τη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος με φόντο τα εξοπλιστικά, είχε αναφέρει πως ο Γ. Μπέλτσιος μαζί με τον Γιάννη Σμπώκο ήταν αυτοί που μετέφεραν χρήματα, πάντα αργά το βράδυ, στο γραφείο του πρώην υπουργού. «Δεν υπήρξα και δεν είμαι ταμίας οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου ή προσώπου δημοσίου ενδιαφέροντος. Δεν είμαι υπάλληλος ουδενός», είχε αναφέρει πάντως από την πλευρά του ο Γ. Μπέλτσιος κληθείς να καταθέσει στην Εξεταστική στη Βουλή, αρνούμενος κάθε εμπλοκή στην υπόθεση. Δίνει νέα ονόματα ο Ευσταθίου Και ενώ αναμένεται η έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών που μπορεί να τον οδηγήσει στη φυλακή, ο κατηγορούμενος εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας οπλικών συστημάτων Atlas Πάνος Ευσταθίου προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσει νέα στοιχεία για τη διακίνηση μιζών στα εξοπλιστικά στον ανακριτή. Με συμπληρωματικό υπόμνημα αναμένεται να προσκομίσει στον κ. Μαλλή νέα στοιχεία για τον τροφοδότη τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε σε τράπεζα στο Λονδίνο και ο οποίος είχε εντοπιστεί από τις δικαστικές αρχές με καταθέσεις ύψους 18 εκατ. ευρώ. Φέρεται δε διατεθειμένος να αναφερθεί και σε νέα πρόσωπα που έλαβαν μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα, όχι όμως πολιτικά. Ηδη, πάντως, ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει προτείνει προς το Δικαστικό Συμβούλιο την προφυλάκιση του Ευσταθίου όπως είχε ζητήσει μετά την απολογία του ο κ. Μαλλής. Τον τελικό λόγο έχει το Δικαστικό Συμβούλιο που θα αποφανθεί άμεσα με βούλευμά του. protothema.gr

Read more...

Ορατό το ενδεχόμενο μπλόκων Με τρακτέρ στις πλατείες ξεκινούν την Τρίτη κινητοποιήσεις των αγροτών


Με τρακτέρ στις πλατείες ξεκινούν την Τρίτη κινητοποιήσεις των αγροτών
Από κινητοποίηση αγροτών στην Καρδίτσα τον περασμένο Νοέμβριο   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Λάρισα
Νέος κύκλος κινητοποιήσεων από την Τρίτη αποφασίστηκε την Κυριακή σε πανελλαδική σύσκεψη αγροτών που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα.

Από την Τρίτη θα αρχίσουν να βγαίνουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, και από η συμμετοχή σε αυτή την ενέργεια θα καθορίσει την εξέλιξη των κινητοποιήσεων, με ορατή την προοπτική των μπλόκων στα τέλη Ιανουαρίου.

Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της συντονιστικής επιτροπής του «μπλόκου της Νίκαιας», γνωστού από τις περυσινές κινητοποιήσεις, αποφασίστηκαν επίσης παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τις εφορίες την Παρασκευή, ενώ την 1η Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica.

Μεταξύ των βασικών αιτημάτων των αγροτών είναι η κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τους μικρομεσαίους αγρότες, η θεσμοθέτηση αφορολόγητου εισοδήματος 40.000 ευρώ για κάθε αγροτική οικογένεια, συν 5.000 χιλιάδες ευρώ για κάθε παιδί, καθώς και η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Απόφαση - σταθμός ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μνημονιακές περικοπές αποδοχών των ενστόλων


ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μνημονιακές περικοπές αποδοχών των ενστόλων
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, κ.λπ.), που έγιναν σε εφαρμογή του μνημονίου (2012) αντιμετωπίζουν συνταγματικά προβλήματα.

Η απόφαση ενδεχομένως ανοίγει το δρόμο για ακύρωση των περικοπών και προσφυγές για αναδρομικά.

Σύμφωνα με το Mega, το υπουργείο Οικονομικών αποφεύγει -προς το παρόν- να σχολιάσει την απόφαση, αναμένοντας την επίσημη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας της Ολομέλειας, σχεδόν ομόφωνα, διαπίστωσαν τα συνταγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περικοπή των αποδοχών των ενστόλων και αναμένεται ότι θα ακυρώσει τη σχετική υπουργική απόφαση που τις προβλέπει.  

Η έκταση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών θα καθοριστεί με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ  η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Ειδικότερα, Ομοσπονδίες και Ενώσεις από όλες τις κατηγορίες των ένστολων έχουν καταθέσει από τον Ιανουάριο του 2013 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Μνημονίου ΙΙΙ και της αναδρομικής από 1η Αυγούστου 2012, επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων» ποσών-αποδοχών τους.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει: 1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος), 2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, 3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, 4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, 5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, 6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και 7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και 10 λιμενικοί υπάλληλοι.

Οι Ενώσεις, κ.λπ. των ένστολων υποστηρίζουν την αντισυνταγματικότητα του Μνημονίου ΙΙΙ, καθώς και της επίμαχης υπουργικής απόφασης που προβλέπει την τμηματική αναδρομική από την 1η Αυγούστου 2012 επιστροφή μέρους των αποδοχών τους, αλλά και του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος που καθιέρωσε  ο Ν. 4093/2012.

Ακόμη, οι στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι με τις περικοπές των αποδοχών τους παραβιάζεται η συνταγματική αρχή  της αναλογικότητας, καθώς οι περικοπές που επιβλήθηκαν, υπερβαίνουν το όριο πέραν του οποίου είναι συνταγματικά ανεκτές οι περικοπές των αποδοχών.

Οι ένστολοι επισημαίνουν ότι το Μνημόνιο ΙΙΙ ρίχνοντας το βάρος της προσπάθειας της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, μονομερώς στους στρατιωτικούς και στα Σώματα Ασφαλείας, παραβιάζει τη συνταγματική κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, η οποία ερμηνευομένη  υπό το πρίσμα του άρθρου 25 του Συντάγματος το οποίο αξιώνει από όλους ανεξαιρέτως του πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, επιτάσσει την ισομερή κατανομή των βαρών τόσο στους απασχολουμένους στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα.

Ακόμη,  υποστηρίζουν  ότι η μείωση των αποδοχών τους, κ.λπ., είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο δικαίωμα σε δίκαιη αμοιβή που κατοχυρώνεται από το άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και στο Συνταγματικό δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αιχμές κατά της πολιτείας Στ.Αξαρλιάν: Ο γιος μου δεν παίρνει άδεια από εκεί που βρίσκεται


Στ.Αξαρλιάν: Ο γιος μου δεν παίρνει άδεια από εκεί που βρίσκεται
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Αιχμές κατά της πολιτείας άφησε η μητέρα του Θάνου Αξαρλιάν, θύμα της επίθεσης της 17 Νοέμβρη, με αφορμή την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού.

«Νομίζω ότι θα έπρεπε να σκεφτούν ότι ο γιος μου δεν παίρνει άδεια από εκεί που βρίσκεται» είπε η Σταυρούλα Αξαρλιάν, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της τρομοκρατίας που τελέστηκε την Κυριακή.

«Τιμούμε τη μνήμη κάθε ανθρώπου, που έχασε από την τρομοκρατία τη ζωή του στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο ή υπέστη άλλες απώλειες. Εμείς κάναμε και κάνουμε το χρέος μας. Ας το κάνει και η Πολιτεία» πρόσθεσε.

Ο Θάνος Αξαρλιάν σκοτώθηκε το 1992, στην επίθεση με ρουκέτα που εξαπέλυσε η 17 Νοέμβρη στο Σύνταγμα και η οποία είχε στόχο το αυτοκίνητο του τότε υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασσά.

Η ετήσια επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της τρομοκρατίας τελέστηκε στο Παρεκκλήσι της Ιεράς Μητροπόλεως Αθηνών με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αλληλεγγύης για τα θύματα της τρομοκρατίας «Θάνος Αξαρλιάν».

Στην τελετή παραβρέθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο οποίος δήλωσε:

«Σήμερα η καρδιά μας στρέφεται προς τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας και προς τις οικογένειές τους, με την ελπίδα η χώρα, αν θέλετε και η παγκόσμια κοινότητα, να μην θρηνήσει άλλα θύματα.
»Από εκεί και πέρα, θα ήθελα να σας πω ότι επανειλημμένως έχω διατυπώσει την άποψη ότι η πρόκληση της τρομοκρατίας στη χώρα μας είναι υπαρκτή. Έχω επίσης, όμως, πει ξεκάθαρα ότι πιστεύω ακράδαντα πως η ελληνική κοινωνία, ομονοούσα, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς κόμματα, μπορεί να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία. Η κοινωνική ομόνοια απέναντι στο θέμα αυτό είναι το απαραίτητο πλαίσιο, ώστε να μπορέσουν οι διωκτικές αρχές της χώρας μας να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της εγχώριας τρομοκρατίας»

Newsroom ΔΟΛ

Read more...