Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Στα μπλε η Βουλή για την Ημέρα του Διαβήτη



Μπλε "βάφτηκε" η Βουλή, γιορτάζοντας με αυτό τον τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, που είναι την ερχόμενη Πέμπτη. Ακολουθεί το Παναθηναϊκό Στάδιο
Μπλε "βάφτηκε" την Τρίτη (12/11) η Βουλή, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στην εκστρατεία για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, που είναι στις 14 Νοεμβρίου.
Στην ίδια εκστρατεία συμμετέχουν και άλλα ιστορικά μνημεία και κτίρια-ορόσημα σε όλο τον κόσμο, όπως η Όπερα του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, το Άγαλμα της Μικρής Γοργόνας στη Δανία, η Πύλη του Βρανδεμβούργου στη Γερμανία, ο Οβελίσκος του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Επί ελληνικού εδάφους, εκτός από τη Βουλή, στα μπλε θα "βαφτεί" την Τετάρτη (13/11) το Παναθηναϊκό Στάδιο.
Στόχος του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση και η αφύπνιση για τον διαβήτη, μία νόσο που τείνει να λάβει μορφή επιδημίας.

Read more...

Ο Παπανδρέου, στο πάρκο Γκεζί...



Τον τόπο που αποτέλεσε το κέντρο των αιματηρών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το περασμένο καλοκαίρι, το πάρκο Γκεζί, επισκέφθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
 Εκεί, φύτεψε ένα δένδρο συμβολίζοντας...
τη δύναμη των πολιτών ανά τον κόσμο να υψώνουν τη φωνή τους για το μέλλον τους.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, σύμφωνα με τη Hurriyet, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως πρόκειται για μία συμβολική κίνηση για τους πολίτες όλου του κόσμου που έχουν μία φωνή για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον, να αποφασίσουν οι ίδιοι για την τύχη τους. Είναι μία ηθική αρχή που ξεπερνά κάθε έθνος».

Ο κ Παπανδρέου εμφανίστηκε στο πάρκο Γκεζί νωρίς το πρωί της Τρίτης μαζί με τον αντιπρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, Ουμούτ Οράν, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με την υιοθέτηση ψηφισμάτων και ανακοινώσεων σε βασικά ζητήματα.

Όπως είπε ο κ.Παπανδρέου, εργάζεται για μία πιο στενή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ως φίλος της γείτονος χώρας.

«Ημουν πάντα σύμφωνος με την ιδέα ότι μαζί μπορούμε να οραματιστούμε έναν διαφορετικό κόσμο. Μαζί μπορούμε να οραματιστούμε έναν καλύτερο κόσμο. Εχουμε όλοι το δικαίωμα να εκφράζουμε τις ιδέες μας και συλλογικά μπορούμε να φτιάξουμε έναν διαφορετικό κόσμο», τόνισε ο κ.Παπανδρέου.

Σε σχέδιο διακήρυξης για το Γκεζί που αναμένεται να περάσει κατά το συνέδριο, η Σοσιαλιστική Διεθνής εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή της στα πέντε αιτήματα της Αλληλεγγύης Ταξίμ, της ομάδας που είχε ηγετικό ρόλο κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Read more...

Κινητοποιήσεις κατά της διαθεσιμότητας Πανελλαδική στάση εργασίας στο Δημόσιο την Πέμπτη


Πανελλαδική στάση εργασίας στο Δημόσιο την Πέμπτη
Από προηγούμενη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Πανελλαδική στάση εργασίας σε όλο το δημόσιο τομέα την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου, και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13:00 στα Προπύλαια αποφάσισε την Τρίτη η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις κατά της διαθεσιμότητας.

Εκφράζει επίσης την αντίθεσή της με την ενεργοποίηση της τροπολογίας των υπουργών Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την οποία οδηγούνται σε καθεστώς υποχρεωτικής αργίας οι υπάλληλοι των ΑΕΙ και ΤΕΙ με το «σαθρό», σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ επιχείρημα, ότι δεν απογράφησαν καθώς απεργούσαν. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία η κυβέρνηση ουσιαστικά ποινικοποιεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας, επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Χτύπημα του Εγκέλαδου Σεισμός 4,8 βαθμών στην Ιστιαία - Αισθητός και στην Αττική


Σεισμός 4,8 βαθμών στην Ιστιαία - Αισθητός και στην Αττική
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην Ιστιαία, στη βόρεια Εύβοια   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών σημειώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ 7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ιστιαίας, στη βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 10 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Εύβοια και σε πολλές περιοχές της Αττικής.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πρόσκληση ΑΝΕΛ σε ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές...


Πρόσκληση για συγκρότηση "αντιμνημονιακού μετώπου" στις αυτοδιοικητικές εκλογές απηύθυνε την Τρίτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στις ...
δυνάμεις του "πατριωτικού δημοκρατικού τόξου", αναφερόμενος κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε μιλώντας στον Σκάι «θα μπορούσαν να συγκροτηθούν κοινά ψηφοδέλτια με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις του πατριωτικού δημοκρατικού τόξου» σε δήμους ή περιφέρειες. Παράλληλα προανήγγειλε συνάντηση με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο.

Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κεντρική συμφωνία κοινής καθόδου του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ωστόσο όπως σημείωσε δεν καταργείται η αυτονομία των τοπικών κοινωνιών.

"Ποτέ δεν ετέθη θέμα κοινής καθόδου στις βουλευτικές εκλογές", δήλωσε στον Σκάι και συνέχισε: "Οι κύριοι Καμμένος και Τσίπρας δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κεντρική συμφωνία κοινής καθόδου στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε όλη τη χώρα, αυτό είναι αντίθετο στην αντίληψή μας". Πρόσθεσε, πάντως, ότι "δεν μπορούμε να καταργήσουμε την αυτονομία και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών"...
tvxs.gr

Read more...

Ανακοινώθηκε η συμφωνία ΟΛΠ - ΣΕΠ για επένδυση 230 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά



Έκλεισε η συμφωνία για νέες επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά. Ποια έργα περιλαμβάνει
Οριστικοποιήθηκε και ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, η συμφωνία μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ και ΣΕΠ ΑΕ για νέες επενδύσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά. Σημειώνεται ότι την εποπτεία και τον συντονισμό της διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών, μετά την παραίτηση του Στέλιου Σταυρίδη από το ΤΑΙΠΕΔ, είχε αναλάβει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης.
Το Σχέδιο Συμφωνητικού που είχαν προσυπογράψει, με πρακτικό, οι δύο πλευρές τον Ιούνιο και τον Αύγουστο του 2013, για την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης, που ανοίγει τον δρόμο για τη νέα επένδυση της κινεζικής εταιρείας στον Δυτικό Προβλήτα ΙΙΙ, εγκρίθηκε ήδη από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών (ΟΛΠ-ΣΕΠ) και θα αποσταλεί προς στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, ενώ θα γνωστοποιηθεί στην DG Comp (επιτροπή ανταγωνισμού) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη συνέχεια, αφού εγκριθεί από τις γενικές συνελεύσεις των δύο εταιριών, θα αποσταλεί στη Βουλή των Ελλήνων για ψήφιση.
Η συμφωνία, περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και εκμετάλλευση του Δυτικού Προβλήτα III του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ ΑΕ από τη ΣΕΠ ΑΕ, την κατασκευή για λογαριασμό του ΟΛΠ ΑΕ του Προβλήτα Πετρελαιοειδών και την αναβάθμιση με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό των Προβλητών II και Ανατολικού Προβλήτα ΙΙΙ ΣΕΜΠΟ.
Tα ανταλλάγματα στον ΟΛΠ ΑΕ (ενοίκιο) επί του τζίρου της ΣΕΠ παραμένουν αμετάβλητα (21% μέχρι το 2016 και 24,5% από το 2017), ενώ την αναστολή υπό όρους του ελάχιστου εγγυημένου τιμήματος, αντισταθμίζει η αυξημένη, ετήσια, εγγυημένη δυναμικότητα (4.750.000 TEU) των υπό διαχείριση Προβλητών από τη ΣΕΠ ΑΕ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας με τη νέα επένδυση αναμένεται να δημιουργηθούν άμεσα 700 νέες θέσεις εργασίας στον Πειραιά και 1.500 έμμεσα, ενώ θα διασφαλιστεί η αναπτυξιακή προοπτική του λιμανιού του Πειραιά.
«Η επένδυση της COSCO που πολεμήθηκε όσο καμία άλλη στο παρελθόν, θα αποδώσει τεράστια οφέλη για τη χώρα μας, καθώς σήμερα διπλασιάζουμε το ύψος της επένδυσής με ακόμη 230 εκατομμύρια», τόνισε ο Μ. Βαρβιτσιώτης.
Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι «με τη συμφωνία αυτήν, επισφραγίζεται η μετάβαση του λιμανιού του Πειραιά σε μία νέα εποχή καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα της κρίσης».
Σημειώνεται ότι η COSCO είχε δεσμευθεί μέσω του τέως επικεφαλής της, Γουέι Τζιαφού, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τον Ιούλιο στην Ελλάδα, ότι ο κινεζικός κολοσσός ενδιαφέρεται να πάρει μέρος σε διαγωνισμό για το λιμάνι του Πειραιά. Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι στη διαδικασία για εξαγορά του ΟΛΠ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και ο επενδυτικός όμιλος της Νέας Ζηλανδίας Morrison & Co και ICM Limited.
Αν και επισήμως δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό κατά πόσον η στρατηγική αξιοποίησης του ΟΛΠ θα γίνει με πώληση μετοχών ή με παραχώρηση επιμέρους δραστηριοτήτων, πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο «κύβος ερρίφθη» για πλήρη πώληση μετοχών, εντός του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, κάτι που επιθυμούν και οι υποψήφιοι επενδυτές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σαμαράς στους Ευρωπαίους: "Η ελληνική κοινωνία έχει εξαντληθεί"



Διάσκεψη για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στο Παρίσι. Τι είπε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες
Τις βασικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, ανέπτυξε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με παρέμβασή του το απόγευμα της Τρίτης στη διάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι.
Ο κ. Σαμαράς αναγνώρισε κατ’ αρχάς την "εξάντληση" της ελληνικής κοινωνίας από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση που έχει φθάσει την ανεργία των νέων «στα απαράδεκτα επίπεδα του 59%, ενώ η γενική ανεργία βρίσκεται στο 27%».
"Διαφορετικά κράτη-μέλη έχουν διαφορετικά επίπεδα ανεργίας των νέων, για διαφορετικούς λόγους» είπε ο πρωθυπουργός για να τονίσει ότι "χρειαζόμαστε κοινή δράση".
Στη συνέχεια ανέπτυξε τους γενικούς άξονες των νέων πολιτικών που υλοποιεί η κυβέρνηση με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και την εργασία.
Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι "πανέτοιμη" για την ολοκληρωμένη εφαρμογή των δύο βασικών προγραμμάτων για τους νέους που απαιτεί η Ευρώπη και που τιτλοφορούνται "Πρωτοβουλία για τους Νέους" και "Εγγυήσεις για τη Νεολαία".
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα επιτευχθεί η πλήρης εφαρμογής και των δύο προγραμμάτων, από τον Ιανουάριο του 2014.
 
Όσον αφορά το νομοθετικό τομέα, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο θεσμό της "μαθητείας", μέσω του οποίου συνδέεται η υποχρεωτική εκπαίδευση με την αγορά εργασίας. Πρόκειται για ένα δυαδικό σύστημα με το οποίο ενισχύονται οι δεσμοί ανάμεσα στην εκπαίδευση και την επαγγελματική εμπειρία, τόνισε.
Σχετικά με την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, αναφέρθηκε στη συνεργασία με αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών που έχουν αναγνωρισθεί για την επιτυχία τους, όπως της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας.
"Θέτουμε σε εφαρμογή θεσμικά εργαλεία για την έγκαιρη διάγνωση των τάσεων στην αγορά εργασίας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να εκτιμήσουμε μελλοντικά προβλήματα σε πολύ πρώιμο στάδιο", εξήγησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε πρόσφατα την εθνική στρατηγική για "το Επιχειρησιακό Πλάνο Απασχόλησης", που επίσης απαιτεί η Ευρώπη για την αύξηση των θέσεων εργασίας. Με τη συνεργασία δε της Task Force, ξεκίνησε ήδη η υλοποίηση του πλάνου αυτού, ενώ παράλληλα προστέθηκαν και νέα εργαλεία όπως η "Κοινωφελής Εργασία" και τα προγράμματα "Voucher".
"Πέρα όμως και πάνω από τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις και τις αναγκαίες κυκλικές πρωτοβουλίες", είπε ο πρωθυπουργός, "χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να μαλακώσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στους νέους ανθρώπους".
"Αυτό προϋποθέτει ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που θα οδηγήσει την ευρωπαϊκή ήπειρο στις προσεχείς δεκαετίες", τόνισε ο κ. Σαμαράς ενώ κατέληξε με την αισιοδοξία ότι "το 2014 πρέπει να είναι η χρονιά της ανάκαμψης για την ευρωπαϊκή οικονομία που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την ανεργία των νέων οριστικά".
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Read more...

Πολίτες στο σκοτάδι, λόγω κρίσης. Αυξήθηκαν οι διακοπές ηλεκτροδότησης



Ιδιαίτερα σημαντική αύξηση καταγράφεται στις διακοπές ηλεκτροδότησης, τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε νοικοκυριά. Μόνο ένα 60% από όσους διακόπτεται το ρεύμα επανασυνδέονται
Μεγάλη αύξηση στις διακοπές συνδέσεων ηλεκτροδότησης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, την τελευταία διετία.
Αιτία φυσικά είναι η κρίση, ενώ μόνο το 60% των πελατών που μένουν χωρίς ρεύμα επανασυνδέονται. Ταυτόχρονα διαπιστώνεται έξαρση των κρουσμάτων αυθαίρετων επανασυνδέσεων.
Σχετικά στοιχεία παρουσίασε σήμερα σε εκδήλωση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή του Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Γ. Κόλλιας, επισημαίνοντας ότι το πλήθος των αποκοπών φθάνουν τώρα στις 350.000 τον χρόνο, από περίπου 300.000 πριν από δύο χρόνια. Από αυτές το 60% (210.000) επανασυνδέονται ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις που περιλαμβάνουν κλειστά καταστήματα και επιχειρήσεις που έκλεισαν, εξοχικά αλλά και νοικοκυριά το ρεύμα δεν επανέρχεται. Εκτιμάται επίσης το 60% των διακοπών γίνονται σε σπίτια (πρώτη και δεύτερη κατοικία) και το 40% σε επιχειρήσεις.
Οι παράνομες επανασυνδέσεις υπολογίζονται σε περίπου 35.000 ετησίως. Στις περιπτώσεις αυτές ο καταναλωτής δεν χρεώνεται μόνο με την επιπλέον ενέργεια που καταναλώνει αλλά και με τέλος επανασύνδεσης ενώ αντιμετωπίζει και ποινικές κυρώσεις. Ήδη έχουν υποβληθεί 2500 μηνύσεις για τέτοια περιστατικά.
Ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ ανέφερε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, ως το 2020 θα πρέπει να έχουν αντικατασταθεί τουλάχιστον το 80% των μετρητών κατανάλωσης ("ρολόγια") από ευφυή συστήματα μέτρησης τα οποία έχουν τη δυνατότητα τηλεμέτρησης της κατανάλωσης, τηλεχειρισμού, αμφίδρομης επικοινωνίας με τον καταναλωτή και εφαρμογής πολυζωνικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ωρου ώστε πχ η ενέργεια να χρεώνεται ακριβότερα τις ώρες αιχμής και φθηνότερα τις υπόλοιπες ώρες. Ωστόσο το κόστος αντικατάστασης των μετρητών υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ και η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ έχει αναθέσει σε εξωτερικό σύμβουλο να προτείνει τρόπους κάλυψής του, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στο πρόγραμμα.
Ο κ. Κόλλιας έκανε επίσης λόγο για επείγουσα ανάγκη προσλήψεων τεχνικού προσωπικού (μειώνεται κάθε χρόνο κατά 200 άτομα λόγω συνταξιοδοτήσεων) ενώ ζήτησε και αυξήσεις στους μισθούς των στελεχών λέγοντας ότι οι μειώσεις που έγιναν στις κατηγορίες αυτές κυμαίνονται από 50 ως 80%.
Σύμφωνα με άλλα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα:
- Οι διακοπές ρεύματος λόγω βλάβης έχουν μειωθεί την τελευταία 5ετία κατά 50%, από 240 σε 120 λεπτά ετησίως. Στόχος είναι η περαιτέρω μείωσή τους κατά 25% την επόμενη 5ετία.
- Στο δίκτυο διανομής έχουν συνδεθεί 49.000 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, εκ των οποίων οι 36.000 είναι οικιακά φωτοβολταϊκά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Χάσμα χιλιομέτρων και δισεκατομμυρίων μεταξύ Ελλάδας και τρόικας



Θρίλερ στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Αλλεπάλληλα ραντεβού με το οικονομικό επιτελείο. Για "αργή πρόοδο" και "μεγάλη απόσταση", κάνει λόγο Ευρωπαίος αξιωματούχος
Σε εξέλιξη παραμένει η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με εκπροσώπους των δανειστών.
Την απόσταση που χωρίζει την τρόικα και τις ελληνικές Αρχές από την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα του χρηματοδοτικού κενού για το 2014, αλλά και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, υπογράμμισε  από τις Βρυξέλλες ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Όπως δήλωσε, η Ελλάδα σημειώνει "αργή πρόοδο" στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση ποσού ύψους 1 δισ. ευρώ, που υπολείπεται από τη δόση του Ιουλίου.
Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι υπάρχει "χάσμα χιλιομέτρων και δισεκατομμυρίων" ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές Αρχές για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και πρόσθεσε ότι χωρίς συμφωνία οι εταίροι της Ελλάδας δεν μπορούν να γνωρίζουν τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2014.
Συνέχισε λέγοντας ότι μετά την "τεχνική διακοπή" των συνομιλιών ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές Αρχές, είναι σαφές ότι η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup στις 14 Νοεμβρίου, ενδεχομένως ούτε πριν τα Eurogroup, που θα ακολουθήσουν εντός του έτους.
Ούτε τον Δεκέμβριο...
"Είμαστε πολύ μακριά από την επίτευξη συμφωνίας" ανέφερε ο αξιωματούχος, εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για το αν θα υπάρξει συμφωνία ακόμη και τον Δεκέμβριο.
"Στενεύουν τα περιθώρια" δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι όσο η ελληνική πλευρά καθυστερεί δεν θα εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις των δανείων.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε, εξάλλου, την ανάγκη να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα. Όπως είπε, έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν ότι η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι πολύ πιο δύσκολη από τη δημοσιονομική προσαρμογή. «Η βραδεία προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί σημαντική απώλεια για το δυναμισμό του προγράμματος» ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κόστος της αναβολής των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει πραγματική εκτίμηση. Δήλωσε πως εκ πρώτης όψεως η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας δε δημιουργεί ταμειακό πρόβλημα, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι σιγά-σιγά επιτείνονται τα χρηματοδοτικά αδιέξοδα. "Το έχουμε ξαναζήσει αυτό" πρόσθεσε και συνέχισε:
"Είναι πάντα καλό να είναι κανείς εντός χρονικών ορίων, παρά να καθυστερεί. Κάθε καθυστέρηση είναι ένα πρόβλημα. Μικρή καθυστέρηση σημαίνει μικρά προβλήματα και μεγάλη καθυστέρηση σημαίνει μεγάλα προβλήματα".
Τέλος, ερωτηθείς για το αν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στα μέλη της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό του 2014, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όταν υπάρχουν τρεις οικονομολόγοι γύρω από ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, συνήθως διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Read more...

Εναλλακτικό σενάριο διακυβέρνησης βλέπει γερμανική εφημερίδα με ΝΔ ,ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ

20131112-190925.jpg
Ένα πρωτότυπο σενάριο για μια εναλλακτική κυβέρνηση συνεργασίας προτείνει και παρουσιάζει η γερμανική Die Welt, που εξετάζει το σενάριο να προσεγγίσει η Νέα Δημοκρατία τους Ανεξάρτητους Ελληνες, αλλά και την επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, προβλέποντας πως σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε πρόωρες εκλογές. 
Σε δημοσίευμά της, η δημοφιλής εφημερίδα αναφέρεται αρχικά στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως αν και «μονίμως ηθικολογεί», εν τέλει «συμμάχησε στην ψηφοφορία με τους νεοφασίστες και τους κομμουνιστές».
Κατόπιν, αναφέρεται στην κυβερνητική πλειοψηφία η οποία μειώθηκε κατά έναν βουλευτή μετά το «ναι» της Θεοδώρας Τζάκρη και την διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως «με μόλις τέσσερις ψήφους πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο και ενδοκυβερνητικές έριδες, οι προοπτικές για την κυβέρνηση δεν είναι ρόδινες» και αναφέρει πως φημολογείται στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα «ότι ίσως επιχειρηθεί προσέγγιση με το κόμμα «Ανεξάρτητοι Έλληνες» ή η επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση συνασπισμού».
Στον επίλογο, η εφημερίδα αναφέρει πως στην περίπτωση που δεν μπορέσει η κυβέρνηση να συνεργαστεί με την ΔΗΜΑΡ ή τους ΑΝΕΛ, τότε «ίσως αργά ή γρήγορα γίνουν τελικά πρόωρες εκλογές».

Read more...

Οι αποφάσεις του συντονιστικού του ΠΑΣΟΚ για φόρο ακινήτων και για κοινωνική πολιτική

20131112-172913.jpg
Συνεδρίασε σήμερα στη Βουλή το συντονιστικό της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξετάσθηκαν τα παρακάτω θέματα:
1. Ενιαίος φόρος ακινήτων
Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε την απόφασή της για ουσιαστικές αλλαγές στο προσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, ώστε να εξασφαλίζεται η δικαιότερη κατανομή των βαρών και η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας συνολικά, με προοδευτικό τρόπο.
Με αυτό το πλαίσιο αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με τους Γ. Κουτσούκο και Α. Μακρυπίδη συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΝΔ ώστε να αναζητηθεί κοινά αποδεκτή λύση.
Διεξήχθη μια ουσιαστική συζήτηση για το περιεχόμενο των αναγκαίων αλλαγών, η οποία και θα συνεχισθεί.
Το τελικό σχέδιο θα τεθεί υπ’ όψιν της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
2. Πρωτοβουλία για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες
Αποφασίστηκε η ανάληψη πρωτοβουλίας για την ψήφιση διατάξεων Νόμου στην κατεύθυνση της διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, με επίλυση προβλημάτων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού.
Συγκεκριμένα η πρωτοβουλία αφορά:
· την αναμόρφωση του πλαισίου χορήγησης συντάξεων ανασφάλιστων και υπερήλικων, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανασφάλιστων ανέργων.
· Την μη περικοπή του ΕΚΑΣ των αναπήρων.
· Ρύθμιση για το συνταξιοδοτικό των αγροτών(στα 62 με 40 χρόνια δουλειάς).
· Την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτικών) ως στοχευμένο κίνητρο για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Για αυτό θα ζητηθεί ειδική συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτση.

Read more...

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου με βουλευτές ΠΑΣΟΚ και συνεργάτες του Α. Σαμαρά παρουσία του Γ. Στουρνάρα

20131112-171557.jpg
Συναγερμός στα επιτελεία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που φοβούνται ανταρσία βουλευτών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Μπροστά στο φόβο αναταράξεων (ήδη πολλοί βουλευτές έχουν προειδοποιήσει ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο ως έχει), ο Υπουργός Επικράτειας, Χρύσανθος Λαζαρίδης, ανέλαβε πρωτοβουλία μετά από εντολή Σαμαρά και κάλεσε εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. 
Σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση, ο κ. Λαζαρίδης κάλεσε και τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον οποίο άκουσαν από κοινού τις συγκεκριμένες προτάσεις που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Γιάννης Κουτσούκος και Ανδρέας Μακρυπίδης.

Read more...

Δημήτρης Τσουκαλάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χαρίσει τα “κόκκινα” δάνεια [ΒΙΝΤΕΟ]


tsoukalas“Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χαρίσει τα “κόκκινα” δάνεια” δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή Action Day του Action24 o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς. Λόγω της επιδείνωσης των πολιτών και των πλειστηριασμών που έρχονται στο προσκήνιο ο ΣΥΡΙΖΑ θα χαρίσει μία σειρά από δάνεια πολιτών που δεν μπορούν να πληρώσουν οι πολίτες, ξεκαθάρισε.
Δείτε το βίντεο από την εκπομπή

Read more...

Στα 135,5 δισ. ευρώ ο κοινοτικός προϋπολογισμός για το 2014


Euro_cents1Το Συμβούλιο των υπουργών των κρατών μελών της ΕΕ, ύστερα από 16 ώρες συνεχών διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμφώνησε επί του ύψους του κοινοτικού προϋπολογισμού για το 2014.
Οι δαπάνες πληρωμών του ερχομένου έτους θα ανέλθουν στα 135,5 δισ. ευρώ και θα είναι μειωμένες κατά 9,4%, σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2013.
Με την επίτευξη της συμφωνίας ανοίγει πλέον ο δρόμος για την τελική επικύρωσή της, στις 19 και 20 Νοεμβρίου, και για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας επί του πολυετούς πλαισίου των κοινοτικών προϋπολογισμών της περιόδου 2014-2020.
Σε γενικές γραμμές, μετά τις χθεσινές διαβουλεύσεις, παρά την τάση συρρίκνωσης, αναμένεται αύξηση των κοινοτικών δαπανών σε τομείς όπως η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Read more...

Στο αντάρτικο και ο Θάνος Μωραΐτης: Δεν περνάει ο φόρος ακινήτων


mwraitisΤις αντιρρήσεις του επί του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων εξέφρασε ένας ακόμα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, χωρίς καν να έχουν περάσει 48 ώρες από την ψηφοφορία στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, το πρωί της Τρίτης, ο Θάνος Μωραΐτης έκανε λόγο για έναν «άδικο φόρο» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «αν το σχέδιο το οποίο θα έρθει στη Βουλή έχει τα ίδια στοιχεία με το προηγούμενο δεν πρόκειται να περάσει».
Επίσης διατύπωσε ανοιχτά την δυσφορία του για τα «κακά αποτελέσματα» που έχει η κυβέρνηση κατά τη 18μηνη θητεία της, τονίζοντας: «Βρισκόμαστε ανάμεσα από μία κακή κυβέρνηση, που αναγκαζόμαστε να τη στηρίξουμε, και του άλματος στο κενό που προτείνει ο κ. Τσίπρας».
Ο Μωραΐτης είχε δηλώσει την Κυριακή κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής ότι «δίνουμε μια ψήφο επώδυνης ανοχής» και μάλιστα προειδοποίησε: «Ας μην δοκιμάζουν άλλο την αντοχή αυτής της ανοχής».
Ο Μωραΐτης ακολουθεί τις τροχιοδεικτικές βολές του συναδέλφου του από το ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κασσή, ο οποίος ήδη από τη Δευτέρα μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 είχε εκφράσει την αντίθεσή του τόσο για τον ΕΝΦΑ όσο και για τον νόμο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
«Δεν δίνω “λευκή επιταγή” και δεν εξουσιοδοτώ κανέναν να φέρει τον νόμο για τα ακίνητα όπως είναι στο σχέδιο, δεν εξουσιοδοτώ κανέναν να φέρει νόμο για τους πλειστηριασμούς, αλλά και για την καλύτερη λειτουργία του Κοινοβουλίου» είχε πει ο Μιχάλης Κασσής ο οποίος και την Τρίτη, μιλώντας στον ΑΝΤ1 επανέλαβε την πρόθεσή του να καταψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΑ, χαρακτηρίζοντάς το «έκτρωμα», αν δεν υπάρξουν αλλαγές.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Read more...

Ο Π. Φύσσας στην αφίσα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ για το Πολυτεχνείο


afisa_pasokΣτην αφίσα κυριαρχεί φωτογραφία με το σύνθημα «Σήμερα πεθαίνει ο φασισμός», αλλά και το μήνυμα της πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ κατά του νεοναζισμού και της ρατσιστικής κοινωνικής βίας.
Συγκεκριμένα, η αφίσα του ΠΑΣΟΚ για την 40η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου περιλαμβάνει τα λόγια του Ανδρέα Παπανδρέου «Η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Εθνική Υπερηφάνεια δεν είναι ποτέ δώρο. Είναι απόκτημα και αποκτάται με αγώνα κάθε μέρα. Είναι θέμα μόνιμου Αγώνα» και τις φωτογραφίες του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Σωτήρη Πέτρουλα, του Νίκου Τεμπονέρα και του Παύλου Φύσσα..
Στα social media ασκείται ήδη έντονη κριτική στην πολιτική νεολαία επειδή οικειοποιείται έναν νεκρό για την έκδοση μιας αφίσας.
ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

Read more...

Στη «μαύρη λίστα» της Εφορίας επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν αποδίδουν ΦΠΑ


theoxaris_eforiaΣχέδιο για την επιβολή φορολογικού «Τειρεσία» ενεργοποιεί το υπουργείο Οικονομικών και βάζει στο στόχαστρο επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν αποδίδουν ΦΠΑ και όσους εκδίδουν εικονικά τιμολόγια.
Η διαδικασία που θα ακολουθήσει το ΥΠΟΙΚ αφορά την ηλεκτρονική «απενεργοποίηση» του ΑΦΜ της επιχείρησης που δεν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ για δύο συνεχόμενες περιόδους.
Ο Γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης έδωσε ένα παράδειγμα για να εξηγήσει καλύτερα την παραπάνω διαδικασία:
Έστω η εταιρεία «Α» υποβάλει τις συναλλαγές του μηνός Φεβρουαρίου 2014 μέσω της πλατφόρμας του ΥΠΟΙΚ και μέσα στις συναλλαγές αυτές υπάρχει και ο ΑΦΜ της εταιρείας «Β». Η εταιρεία «Β» δεν έχει υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα και μπήκε στην «blacklist» της Γ.Γ.Π.Σ. Την πρώτη φορά που θα στείλει τις καταστάσεις δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θα αποδεχτούμε τις συναλλαγές. Όμως, η επιχείρηση «Α» θα ειδοποιηθεί από την Γ.Γ.Δ.Ε. ότι ο ΑΦΜ της εταιρείας «Β» είναι στην «blacklist» οπότε θα είναι ενήμερη.
Μάλιστα, πρόσθεσε, στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μπορούν μέσα από το λογισμικό που χρησιμοποιούν, να ενημερώνονται κατά την καταχώριση των τιμολογίων (μέσω της σύνδεσης με την Γ.Γ.Δ.Ε.), αν ο συγκεκριμένος ΑΦΜ είναι στην «blacklist».
Σημείωσε δε πως ενεργοποιείται μια σειρά από ηλεκτρονικές εφαρμογές, όπως :
  • η επαναλειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την επαλήθευση στοιχείων των επιτηδευματιών προκειμένου να αποφεύγεται η έκδοση τιμολογίων σε ανύπαρκτους πελάτες
  • η ηλεκτρονική υποβολή από τις επιχειρήσεις των στοιχείων πελατών και προμηθευτών τους προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των εικονικών και πλαστών τιμολογίων (αρχίζει από Γενάρη και θα γίνεται κάθε μήνα)
  • η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη θεώρηση των μισθωτηρίων συμβολαίων που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους
  • η εφαρμογή για την έκδοση παραβόλων κάθε μορφής και για την ηλεκτρονική πληρωμή φόρων.
  • http://egiakoumis.com/

Read more...

Γιώργος Παπανδρέου : Γιατι είμαι σοσιαλιστής


20131112-174605.jpg
Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου,
βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη όπου προεδρεύει στο Συμβούλιο της
Σοσιαλιστικής Διεθνούς (11-12 Νοεμβρίου). Το Συμβούλιο διοργανώθηκε με
την υποστήριξη του Τουρκικού CHP, κόμματος – μέλους της Σοσιαλιστικής
Διεθνούς και συμμετέχουν περισσότεροι από 300 εκπρόσωποι κομμάτων από
όλο τον κόσμο.
Στην έναρξη του Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Έλιο Ντι Ρούπο,
τόνισε τη σημασία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς λέγοντας ότι, αποτελεί
ένα μοναδικό εργαλείο προώθησης των προοδευτικών αξιών σε παγκόσμια
κλίμακα. Είπε επίσης, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μια κοινή αγορά
χωρίς ανθρώπινες αξίες.
Στη συνέχεια έγινε εκτενής παρουσίαση των γεγονότων στο πάρκο Γκεζί
από διανοούμενους, καλλιτέχνες, τον εκπρόσωπο της Διεθνούς Αμνηστίας
και απλούς πολίτες, οι οποίοι συμμετείχαν στις ειρηνικές εκδηλώσεις
διαμαρτυρίας που αντιμετωπίστηκαν με σκληρή καταστολή.
Το επόμενο θέμα συζήτησης ήταν η Συρία, με τη συμμετοχή του Προέδρου
του Συνασπισμού της Συριακής αντιπολίτευσης, Αχμάντ Τζάρμπα,
εκπροσώπου του Αραβικού Συνδέσμου και ηγέτες κομμάτων της ευρύτερης
περιοχής. Στην ανάγκη εξεύρεσης μιας ειρηνικής λύσης στο πρόβλημα της
Συρίας επικέντρωσε την ομιλία του ο Πρόεδρος του CHP, Κεμάλ
Κιλιτσντάρογλου.
Την πρωινή συνεδρίαση έκλεισε με την κεντρική ομιλία του ο Πρόεδρος
της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είπε μεταξύ
άλλων:
“Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι εδώ ως Έλληνας, ως γείτονας.
Πριν από μερικά χρόνια θα έμοιαζε αδύνατο οι δυό χώρες μας να μπορούν
να έχουν οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας. Όμως σήμερα, παρά τα θέματα
που μας χωρίζουν, όπως η Κύπρος, είναι ενθαρρυντικό ότι χιλιάδες
Τούρκοι έρχονται στα νησιά μας ως τουρίστες…
Και με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ, θα ήθελα για άλλη μια φορά
να τιμήσω τη μνήμη του Ισμαήλ Τζέμ, με τον όποιον εργαστήκαμε για την
ελληνοτουρκική προσέγγιση…
Δεν ήταν μόνο η κοινή μας προσήλωση στην ειρήνη που μας ενέπνευσε,
αλλά το γεγονός ότι θα κινούμασταν στο πλαίσιο μιας κοινής
οικογένειας αξιών, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενός
κοινωνικού συμβολαίου που αντιπροσωπεύει η Ευρώπη.
Η ευχή μου είναι, ακριβώς το ίδιο πνεύμα να επικρατήσει στην ταραγμένη
γειτονιά μας…
Αλλά σήμερα, ακόμα και το σχέδιο που ονομάζουμε Ευρωπαϊκή Ένωση,
αντιμετωπίζει κρίση. Και κακώς η κρίση που περνάει σήμερα η Ευρώπη
χαρακτηρίζεται οικονομική. Είναι βαθιά πολιτική. Υπογραμμίζει μια
βαθύτερη πολιτική διαίρεση. Από τη μιά πλευρά, υπάρχει η ανάγκη να
δουλέψουμε με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη και από την άλλη
υπάρχει μια βαθιά καχυποψία και επιστροφή σε εθνικιστικές πολιτικές.”
Πρόσφατα, επισήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου, πραγματοποίησα μια σειρά
διαλέξεων στις ΗΠΑ, όπου πολλές φορές απευθυνόμουν σε περισσότερα από
2500 άτομα. Συχνά με ρωτούσαν γιατί είμαι σοσιαλιστής. Ήταν
εντυπωσιακό πόσο θετικές ήταν οι αντιδράσεις όταν μιλούσα για το
Κίνημα μας και τις τέσσερις βασικές αρχές που εκπροσωπούμε:
Δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα
Κοινωνική Δικαιοσύνη
Βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον
Ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων

Read more...

Οι καθαρίστριες όρμησαν στον Τόμσεν...



BINTEO...
Μετά το τρακάρισμα της τρόικας, έξω από το ΥΠΟΙΚ, σειρά είχαν οι καθαρίστριες που ...
όρμησαν στον Τόμσεν, για να τον αποδοκιμάσουν.
Δειτε το βιντεο:


Read more...

Όλοι στο ΙΚΑ με 360 ευρώ ενιαία εθνική σύνταξη...


Το έλλειμμα 2.6 δισ. ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων οδηγεί τις εξελίξεις...

Ριζικές ανατροπές δρομολογούνται στο ασφαλιστικό σύστημα λόγω των ελλειμμάτων των ταμείων που ανέρχονται στα...
2,6 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2014 και τις απαιτήσεις της τρόικας για περαιτέρω περικοπές και διαρθρωτικές αλλαγές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες συγχωνεύσεις κύριων και επικουρικών ταμείων, μειώσεις συντάξεων, καθώς και τη δημιουργία Εθνικού Φορέα Συντάξεων, με κορμό το ΙΚΑ.

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα στο Ασφαλιστικό είναι η δημιουργία ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Συντάξεων με τους διακριτούς κλάδους για παροχή ενιαίας εθνικής σύνταξης 360 ευρώ προς όλους τους ασφαλισμένους και ανταποδοτικής σύνταξης η οποία αθροίζεται στην ενιαία και θα προκύπτει από τις εισφορές εργοδότη και εργαζομένου για τους μισθωτούς και μόνο από τις εισφορές του αυτοαπασχολούμενου για το σύνολο της ομάδας αυτής...
newsbeast.gr

Read more...

Αναμένεται πολύωρη Σε εξέλιξη η δεύτερη συνάντηση με τρόικα - Διαφωνία για πλειστηριασμούς


Σε εξέλιξη η δεύτερη συνάντηση με τρόικα - Διαφωνία για πλειστηριασμούς
Ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα Ματίας Μόρς φτάνει στο υπουργείο Οικονομικών για τη δεύτερη συνάντηση   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ξεκίνησε η δεύτερη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, στην οποία αναμένεται να τεθεί το θέμα του δημοσιονομικού κενού. Στην πρώτη συνάντηση δεν υπήρξε συμφωνία στο θέμα των πλειστηριασμών. Στόχος, η απόφαση να έχει ληφθεί έως 15 Δεκεμβρίου.

Η δεύτερη σύσκεψη αναμένεται να είναι πολύωρη και με «παρέλαση» πολλών υπουργών.

Και αν για το θέμα των πλειστηριασμών υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή με την τρόικα, οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα των επαγγελματικών μισθώσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών να εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωσή τους (και για τις παλαιές και για τις νέες, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης).

Στις 5:00 θα υπάρξει νέα συνάντηση του Γ.Στουρνάρα με την τρόικα, η οποία πάντως δεν φαίνεται να υποχωρεί από τις θέσεις της, εξανεμίζοντας τις ελπίδες για έγκαιρη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και κυρίως για ανώδυνη για την κυβέρνηση συμφωνία.

Δεν τα βρήκαν για τους πλειστηριασμούς

Ειδικότερα, στη πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι, και στο επίκεντρό της βρέθηκε η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών κατοικιών, μετείχαν, λόγω των συναρμοδιοτήτων για το ζήτημα, οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς και ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Παπαδάκης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που έλαβε μέρος στην συνάντηση, η κυβέρνηση εξέφρασε την πρόθεσή της να προστατέψει τους οικονομικά αδύναμους, εμμένοντας στις θέσεις της για τα αποδεκτά όρια διαβίωσης (να προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς όσοι είναι πραγματικά φτωχοί) και για τον συνεργάσιμο δανειολήπτη, ενώ θα ενεργοποιηθεί και ο θεσμός της διαμεσολάβησης.

Σε ό,τι αφορά την υποδοχή των προτάσεων αυτών από την τρόικα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ανέφερε χαρακτηριστικά «υπάρχει μια κατʼ αρχήν σύμπτωση απόψεων. Δεν υπήρξε ούτε κλίμα έντασης, αλλά ούτε και η αίσθηση ότι τελειώνουμε αύριο. Συζητήσαμε διάφορα μέτρα, που είτε ελήφθησαν είτε θα ληφθούν, για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Θα συνεχιστεί η συζήτηση, σε τεχνικό επίπεδο, και την επόμενη εβδομάδα».

Από την κυβέρνηση εκφράζεται πάντως συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρεθεί η «κοινή συνισταμένη» με τους επικεφαλής της τρόικας και μέχρι τις 10- 15 Δεκεμβρίου θα έχει υπάρξει συμφωνία σχετικά με την άρση του καθεστώτος που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων και το οποίο έχει ισχύ έως την 31η Δεκεμβρίου φέτος.

Η τρόικα δεν φαίνεται να βιάζεται

Το δημοσιονομικό κενό του 2014, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-2016 καθώς και η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τη δόση θα συζητηθούν μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας το απόγευμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη κοντά στην διαδικασία, η στάση των εκπροσώπων των δανειστών δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία ότι η διαπραγμάτευση θα λήξει έγκαιρα και θα έχει αίσιο τέλος για την ελληνική πλευρά, παρά τις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών.

Ο Γ.Στουρνάρας με βασικά όπλα την καλή πορεία των εσόδων και την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 1 δισ. ευρώ το 2013, δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια και επιδιώκει την αρχή ενός συμβιβασμού, ώστε να μην εξανεμιστεί η πιθανότητα να υλοποιηθεί το θετικό σενάριο, το οποίο προβλέπει έγκριση των δόσεων και λύση για το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού του 2014 πριν από τις εορτές.

Ωστόσο, η τρόικα εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Με δεδομένη δε την αναχώρησή της την Πέμπτη, προκειμένου να συμμετέχει στο Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου, το ερώτημα που απασχολεί την ελληνική πλευρά είναι εάν θα επιστρέψει κατόπιν στην Αθήνα για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

Στέλεχος της Κομισιόν σχολίαζε πως αν η τρόικα δεν επιστρέψει στην Ελλάδα μετά την Πέμπτη, υπάρχει φόβος ότι θα ζητήσει δείγματα γραφής για το πώς θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014, με άλλα λόγια θα ζητήσει μέτρα προκειμένου να επιστρέψει.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...