Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Αναμένεται πολύωρη Σε εξέλιξη η δεύτερη συνάντηση με τρόικα - Διαφωνία για πλειστηριασμούς


Σε εξέλιξη η δεύτερη συνάντηση με τρόικα - Διαφωνία για πλειστηριασμούς
Ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα Ματίας Μόρς φτάνει στο υπουργείο Οικονομικών για τη δεύτερη συνάντηση   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ξεκίνησε η δεύτερη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, στην οποία αναμένεται να τεθεί το θέμα του δημοσιονομικού κενού. Στην πρώτη συνάντηση δεν υπήρξε συμφωνία στο θέμα των πλειστηριασμών. Στόχος, η απόφαση να έχει ληφθεί έως 15 Δεκεμβρίου.

Η δεύτερη σύσκεψη αναμένεται να είναι πολύωρη και με «παρέλαση» πολλών υπουργών.

Και αν για το θέμα των πλειστηριασμών υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή με την τρόικα, οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα των επαγγελματικών μισθώσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών να εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωσή τους (και για τις παλαιές και για τις νέες, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης).

Στις 5:00 θα υπάρξει νέα συνάντηση του Γ.Στουρνάρα με την τρόικα, η οποία πάντως δεν φαίνεται να υποχωρεί από τις θέσεις της, εξανεμίζοντας τις ελπίδες για έγκαιρη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και κυρίως για ανώδυνη για την κυβέρνηση συμφωνία.

Δεν τα βρήκαν για τους πλειστηριασμούς

Ειδικότερα, στη πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι, και στο επίκεντρό της βρέθηκε η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών κατοικιών, μετείχαν, λόγω των συναρμοδιοτήτων για το ζήτημα, οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς και ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Παπαδάκης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που έλαβε μέρος στην συνάντηση, η κυβέρνηση εξέφρασε την πρόθεσή της να προστατέψει τους οικονομικά αδύναμους, εμμένοντας στις θέσεις της για τα αποδεκτά όρια διαβίωσης (να προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς όσοι είναι πραγματικά φτωχοί) και για τον συνεργάσιμο δανειολήπτη, ενώ θα ενεργοποιηθεί και ο θεσμός της διαμεσολάβησης.

Σε ό,τι αφορά την υποδοχή των προτάσεων αυτών από την τρόικα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ανέφερε χαρακτηριστικά «υπάρχει μια κατʼ αρχήν σύμπτωση απόψεων. Δεν υπήρξε ούτε κλίμα έντασης, αλλά ούτε και η αίσθηση ότι τελειώνουμε αύριο. Συζητήσαμε διάφορα μέτρα, που είτε ελήφθησαν είτε θα ληφθούν, για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Θα συνεχιστεί η συζήτηση, σε τεχνικό επίπεδο, και την επόμενη εβδομάδα».

Από την κυβέρνηση εκφράζεται πάντως συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρεθεί η «κοινή συνισταμένη» με τους επικεφαλής της τρόικας και μέχρι τις 10- 15 Δεκεμβρίου θα έχει υπάρξει συμφωνία σχετικά με την άρση του καθεστώτος που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων και το οποίο έχει ισχύ έως την 31η Δεκεμβρίου φέτος.

Η τρόικα δεν φαίνεται να βιάζεται

Το δημοσιονομικό κενό του 2014, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-2016 καθώς και η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τη δόση θα συζητηθούν μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας το απόγευμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη κοντά στην διαδικασία, η στάση των εκπροσώπων των δανειστών δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία ότι η διαπραγμάτευση θα λήξει έγκαιρα και θα έχει αίσιο τέλος για την ελληνική πλευρά, παρά τις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών.

Ο Γ.Στουρνάρας με βασικά όπλα την καλή πορεία των εσόδων και την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 1 δισ. ευρώ το 2013, δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια και επιδιώκει την αρχή ενός συμβιβασμού, ώστε να μην εξανεμιστεί η πιθανότητα να υλοποιηθεί το θετικό σενάριο, το οποίο προβλέπει έγκριση των δόσεων και λύση για το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού του 2014 πριν από τις εορτές.

Ωστόσο, η τρόικα εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Με δεδομένη δε την αναχώρησή της την Πέμπτη, προκειμένου να συμμετέχει στο Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου, το ερώτημα που απασχολεί την ελληνική πλευρά είναι εάν θα επιστρέψει κατόπιν στην Αθήνα για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

Στέλεχος της Κομισιόν σχολίαζε πως αν η τρόικα δεν επιστρέψει στην Ελλάδα μετά την Πέμπτη, υπάρχει φόβος ότι θα ζητήσει δείγματα γραφής για το πώς θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014, με άλλα λόγια θα ζητήσει μέτρα προκειμένου να επιστρέψει.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: