Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Για ΜμΕ επιχειρήσεις και νέους επιστήμονες Αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για τις τέσσερις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ


Αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για τις τέσσερις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ
Το παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας δείχνει μία δυναμική που με τα κατάλληλα μέτρα θα οδηγήσει στην ανάκαμψη το β' εξάμηνο του έτους, δηλώνει ο Γ.Σταθάκης   (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα
Αρχίζει αυτήν την εβδομάδα η υποβολή αιτήσεων για τις τέσσερις δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους νέους επιστήμονες του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομίας.

Τις σχετικές πληροφορίες για το θέμα, οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να τις αναζητήσουν στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΣΠΑ.

Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης και ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης, επισκέφτηκαν το Σαββατοκύριακο τους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου. Το Σάββατο ήταν οι κεντρικοί ομιλητές σε ενημερωτική εκδήλωση για τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-20, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων. Το απόγευμα της Κυριακής ακολούθησε αντίστοιχη εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι κομβικό σημείο γιατί θα δημιουργήσει ένα πολύ σταθερότερο μακροοικονομικό περιβάλλον ικανό να δώσει τη μεγάλη ώθηση στην οικονομία».

Επισήμανε, δε, ότι «το παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας, παρά το πιεστικό οικονομικό περιβάλλον, δείχνει μία δυναμική» η οποία, με τα κατάλληλα μέτρα, θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, το β' εξάμηνο του έτους.

Στην κατεύθυνση αυτή κομβικό ρόλο έρχονται να παίξουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-20, στη φιλοσοφία και τους στόχους των οποίων αναφέρθηκε ο κ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι «ο σχεδιασμός τους έγινε ώστε οι πόροι που θα διατεθούν να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία».

Κομβικός ο ρόλος των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στην ανάκαμψη της οικονομίας επισημαίνει ο Γ.Σταθάκης

Τα νέα προγράμματα χαρακτηρίζονται από το τρίπτυχο ανάπτυξη-εργασία-αλληλεγγύη, με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτόμα, τη νεανική και την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, καθώς και την οικολογική διάσταση του όλου σχεδιασμού. Ένα πρώτο στίγμα έδωσαν οι τέσσερις δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους νέους επιστήμονες, για τις οποίες αυτή την εβδομάδα ξεκινά η υποβολή αιτήσεων.

Στον πυρήνα της φιλοσοφίας των νέων προγραμμάτων βρίσκεται η υποστήριξη δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας και νέων καινοτομικών παραγωγικών συστημάτων, όχι αποσπασματικά και μεμονωμένα αλλά ως κρίκους μιας παραγωγικής αλυσίδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κλάδος της αγροδιατροφής, όπου η οικονομία παρουσιάζει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα και ζητούμενο είναι να αναπτυχθούν όλες οι δυνατές συνέργειες από τον παραγωγό μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Ειδική μέριμνα, βέβαια, αποδίδεται στον κλάδο του Τουρισμού, τόσο μέσω της στήριξης επιχειρήσεων, όσο και με την ανάπτυξη υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό έγινε ειδική αναφορά στα έργα που αφορούν τους δύο νομούς.

«Αναφορά έγινε και στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2007-13, οι οποίες επέτρεψαν στη χώρα να επιτύχει το υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων μεταξύ των 28 κρατών-μελών. Εξέλιξη για την οποία πρόσφατα συνεχάρη την κυβέρνηση η αρμόδια Επίτροπος, Κορίνα Κρέτσου» όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους συναρμόδιους φορείς και κυρίως την κοινωνία των πολιτών, ώστε να σχεδιάζουν προγραμματίζουν και εκτελούν τις δράσεις που είναι απαραίτητες για την πολύπλευρη ανάπτυξη του τόπου. Άλλωστε κεντρική θέση στο σχεδιασμό των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ έχει η διαβούλευση με την κοινωνία, όπως ήδη συνέβη με την διαδικασία των προδημοσιεύσεων, που προηγήθηκε της δημοσιοποίησης των προσκλήσεων για τις νέες δράσεις του ΕΣΠΑ και απέφερε ουσιαστικά αποτελέσματα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Βολές στο ΔΝΤ Μηνύματα Τσίπρα για προσφυγικό και αξιολόγηση από το βήμα της ΚΕ


Μηνύματα Τσίπρα για προσφυγικό και αξιολόγηση από το βήμα της ΚΕ
Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του   (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα
Για το προσφυγικό και τις ευθύνες της Ευρώπης μίλησε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η ΚΕ ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για την πολιτική του κόμματος στο προσφυγικό πρόβλημα. Η πολιτική απόφαση θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός της εβδομάδας.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε νευρική κρίση, κυρίως για λόγους πολιτικής αδυναμίας, γιατί οι πολιτικές λιτότητας εξέθρεψαν το τέρας της ακροδεξιάς» σημείωσε.

Ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ θα διαχειριστεί την προσφυγική και οικονομική κρίση θα προσδιορίσει το μέλλον της.

«Κρατά ανοικτά τα σύνορά της στη λιτότητα και κλειστά τα σύνορά της στους κατατρεγμένους» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει «από το υστέρημά της» να σώζει τους πρόσφυγες, αλλά τόνισε ότι το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι ότι ο δρόμος των προσφύγων προς την Ευρώπη δεν είναι μέσω του Αιγαίου, αλλά με την απευθείας μετάβαση από το τουρκικό έδαφος.

Συμπλήρωσε ότι Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών, ανέφερε ότι στη χώρα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 30.000 πρόσφυγες και ότι η κινητοποίηση είναι μεγάλη - ιδίως από τις Ένοπλες Δυνάμεις - για τη στέγαση και τη σίτιση των ανθρώπων.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη της να σηκώσει όλο αυτό το βάρος, ιδίως εντός των σφιχτών δημοσιονομικών συνθηκών.

Σε σχέση με τη Σύνοδο της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός είπε ότι με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη με τα κλειστά σύνορα, αλλά και το γεγονός ότι οι ροές από τα νησιά συνεχίζονται, είναι επείγουσα η μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλες χώρες, αλλά και μια νέα συμφωνία με την Τουρκία για την επαναπροώθηση των μεταναστών.

Συμπλήρωσε ότι στη Σύνοδο η Ελλάδα θα διεκδικήσει όλες οι χώρες της ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Σε αυτή την προσπάθεια απέβλεπε και η πολιτική συνεννόηση, η οποία επιτεύχθηκε την Παρασκευή».

Άσκησε, πάντως, κριτική στη ΝΔ, λέγοντας ότι η ρητορική της είναι ίδια με τη ρητορική της γερμανικής ακροδεξιάς και την κριτική που ασκεί στην καγκελάριο Μέρκελ.

«Τα κέντρα κλειστού τύπου δεν πρέπει να μετατραπούν σε φυλακές» τόνισε παράλληλα, και διευκρίνισε ότι αυτού τους είδους τα κέντρα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με φειδώ.

O πρωθυπουργός επιτέθηκε και στην «πλειοψηφία των ΜΜΕ της διαπλοκής», λέγοντας ότι είχαν βάλει στόχο να ρίξουν την κυβέρνηση στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και τώρα με την αξιολόγηση, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης.

«Απέναντι στο πόλεμο που η κυβέρνηση υφίσταται από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, απαντά με τον δημοκρατικό διάλογο και την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες και την κοινωνία» τόνισε.

«Η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εκκρεμότητα της αξιολόγησης εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα κλείσει σύντομα».

Είπε ότι υπάρχει ουσιαστική «σύγκλιση και όχι μονομερής προσχώρηση στις θέσεις» των δανειστών στην Ευρώπη, ασκώντας και πάλι κριτική στο ΔΝΤ για τις «αυθαίρετες εκτιμήσεις και μη ρεαλιστικές απαιτήσεις του».

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στην τελική διαπραγμάτευση με σταθερή την θέση να μην υπάρξει καμία περικοπή των τρεχουσών συντάξεων.

ΝΔ: Προσπαθεί να κοροϊδέψει και να διχάσει

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε απάντηση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο κ. Τσίπρας ελάχιστες ώρες μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, επιβεβαιώνει ότι το μόνο που ξέρει είναι να διχάζει. Τώρα, κατασκευάζει νέα τεχνητή γραμμή σύγκρουσης.
Ο "ανθρωπισμός" (δικός του) και η "ακροδεξιά" (όλοι οι άλλοι). Προφανώς για τον κ. Τσίπρα ανθρωπισμός είναι οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που περιφέρονται ανά την Ελλάδα πεινασμένοι, διψασμένοι και αβοήθητοι.
Ενώ, κατά τον κ. Τσίπρα, “ακροδεξιά” είναι η αναγκαία φύλαξη των συνόρων της πατρίδας και η αυτονόητη διαμονή των παράτυπων μεταναστών σε κλειστούς χώρους για λόγους δημόσιας ασφάλειας.
Δεν καταλαβαίνει ο κ. Τσίπρας ότι η πολιτική "αφύλακτα σύνορα - ξέφραγο αμπέλι", είναι ακριβώς εκείνη που φτιάχνει τις "Χρυσές Αυγές" της Ελλάδας και της Ευρώπης;
Ανίκανος και αναξιόπιστος, αφού με την ιδεοληψία του μετατρέπει σε απέραντο καταυλισμό την Ελλάδα, προσπαθεί και πάλι να κοροϊδέψει και να διχάσει τους Έλληνες. Μάταια όμως.
Ένα είναι βέβαιο. Η εποχή του πέρασε».
Απάντηση από την κυβέρνηση
«Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ονειρεύεται «άλλες» εποχές και δεν το κρύβει. Προφανώς, ονειρεύεται τις εποχές διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα του. Αυτές ακριβώς που οδήγησαν τον τόπο στην κατάντια που με κόπο ανατρέπει, μέρα με την ημέρα, η κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτές τις εποχές του «παλιού», στις οποίες τρεις φορές γύρισε την πλάτη -μπροστά στην κάλπη- ο ελληνικός λαός τον τελευταίο χρόνο" αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου σε απάντησή του στον Γ.Κουμουτσάκο.
"Δυστυχώς για τον ίδιο," προσθέτει το Μέγαρο Μαξίμου "αντί να απαντήσει επί της ουσίας στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, σήμερα το μεσημέρι, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι η ακροδεξιού χαρακτήρα ρητορική στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει το σύνολο του κόμματος" θέτοντας εν συνεχεία το ερώτημα "άραγε, θα συμφωνήσει με τον εκπρόσωπό του και ο πρόεδρος της ΝΔ, ομολογώντας ότι το ευρωπαϊκό προφίλ που πασχίζει να χτίσει δεν είναι παρά μία βιτρίνα;"
"Ο ελληνικός λαός έχει κάνει τις επιλογές του. Ακόμη και σήμερα, με την πρωτοφανή του ανταπόκριση στο κάλεσμα του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης να συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στο Σύνταγμα, απέρριψε -ξανά- τη λογική της ΝΔ για «κλειστά σύνορα» και κέντρα κλειστού τύπου στη λογική των φυλακών" καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου στην απάντησή του στον εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Έρχονται βροχές και καταιγίδες...



Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από...
χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το μεσημέρι της Δευτέρας στα δυτικά και βόρεια με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Πιο αναλυτικά, αύριο Δευτέρα ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους θα σημειωθούν από τις μεσημβρινές ώρες στο Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική Μακεδονία και αργότερα πιθανόν στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και την Κεντρική Μακεδονία.

Την Τρίτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες είναι πιθανόν να σημειωθούν κατά περιόδους στην Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Read more...

«Η Ελλάδα έχει στην Σερβία μια φίλη»...

«Η Ελλάδα έχει στην Σερβία μια φίλη» δήλωσε ο σέρβος εθνικός συντονιστής για το προσφυγικό

«Η Ελλάδα έχει στην Σερβία μια φίλη» δήλωσε ο υπουργός υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης, Αγωνιστικών και Κοινωνικών θεμάτων της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν, εθνικός συντονιστής αρμόδιος για...
θέματα μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

Ειδικότερα, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα ορισμένων ελληνικών μέσων ενημέρωσης για διάβημα της Αθήνας προς το Βελιγράδι αναφορικά με την προσφυγική κρίση, ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Επίλυση Θεμάτων Μεικτών Μεταναστευτικών Ροών και υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης, Αγωνιστικών και Κοινωνικών θεμάτων της Σερβίας κ.Αλεξάνταρ Βούλιν προέβη στην εξής ανακοίνωση:

"Η Σερβία από την αρχή της προσφυγικής κρίσης ζητά να υπάρξει μια ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση για την επίλυσή της. Σε όλες τις συναντήσεις υπό την διοργάνωση της Σερβίας, εκλήθησαν και εκπρόσωποι της Ελλάδος, καθώς και όλων των υπολοίπων χωρών οι οποίες πλήττονται από την κρίση, προσπαθώντας εργαζόμενοι από κοινού για την εξεύρεση κοινής λύσης. Θεωρούμε ότι μόνο εργαζόμενοι από κοινού και απέχοντας από μονομερείς ενέργειες μπορούμε να διαχειριστούμε τις μεταναστευτικές ροές και να βοηθήσουμε κάθε χώρα που πλήττεται, αλλά και τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Η Ελλάδα έχει στην Σερβία μια φίλη πρόθυμη να συμμετάσχει στην από κοινού εξεύρεση λύσης και από αυτήν την προσπάθεια δεν πρέπει να λείπει καμία από τις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της μεταναστευτικής οδού. Για τον λόγο αυτό η Σερβία ζητά τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προορίζονται ως βοήθεια για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης να διατίθενται και στις χώρες μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες όμως αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα σαν να είναι και οι ίδιες μέλη. Η Ελλάδα και η Σερβία έχουν καλές και φιλικές σχέσεις, οι οποίες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται.Η Σερβία αντιμετωπίζει υπεύθυνα τους πρόσφυγες, τους γείτονές της, αλλά και τους πολίτες της. Η πολιτικής μας είναι σαφής και ξεκάθαρη: όπως συμπεριφέρονται οι άλλες χώρες της μεταναστευτικής οδού και ιδιαίτερα οι χώρες που είναι αποδέκτες προσφύγων, έτσι θα συμπεριφερθεί και η Σερβία".

Read more...

«Aπερρίφθη το κείμενο της τουρκικής αντιπροσωπείας στο NATO»...



Το κείμενο των 17 σημείων που κατέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στο NATO στις 15 Φεβρουαρίου δεν έγινε αντικείμενο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, απαντά το Υπουργείο Εξωτερικών στο...
δημοσίευμα της Καθημερινής. 

Αυτό συνέβη γιατί το κείμενο απερρίφθη στο σύνολό του από την ελληνική αντιπροσωπεία και τους λοιπούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. 

Και προσθέτει: «Διερωτάται, λοιπόν, εύλογα κανείς, για τις πηγές, τους στόχους και τους σκοπούς που εξυπηρετεί η διαρροή τέτοιων εγγράφων στον Τύπο από κύκλους που φιλοδοξούν να δράσουν υπονομευτικά στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, την στιγμή, μάλιστα, που έχουν κερδηθεί σημαντικά σημεία κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης». 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, αν γίνουν δεκτά τα 17 σημεία της τουρκικής πλευράς θα προκληθούν σημαντικές παρενέργειες και ουσιαστικά θα αποδυναμωθει καθοριστικά η συνεισφορά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο προσφυγικό, κυρίως όμως θα επιδεινώσει τις σχέσεις με την Ελλάδα, κλιμακώνοντας την επιθετική πολιτική της στο Αιγαίο.

Μάλιστα, μεταξύ άλλων εκτιμάται ότι «η αμφισβήτηση της ελληνικότητας μικρών νησιών είναι η πιο επιθετική, όσο και παράλογη, από πολιτική και νομική άποψη, κίνηση και επισημοποιείται στο έγγραφο δημιουργώντας νέα δεδομένα. Διευκρινίζεται εξαρχής ότι η Ελλάδα ουδέποτε υποχώρησε στις τουρκικές αξιώσεις, ούτε όμως κατάφερε ποτέ να αντιμετωπίσει τον μακροχρόνιο σχεδιασμό της Aγκυρας, που καθιστά γκρίζο το μέλλον των διμερών σχέσεων».

Read more...

Βγάζουν λάδι τον Χριστοφοράκο...


Ανατροπή στην υπόθεση Χριστοφοράκου
Ανατροπή σημειώνεται στην υπόθεση για τον Μιχάλη Χριστοφοράκου καθώς ο εισαγγελέας Στέλιος Κωσταρέλλος προτείνει απαλλαγή, σύμφωνα με...

δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο κ. Κωσταρέλλος στην πρόταση του προς το Δικαστικό Συμβούλιο προτείνει την απαλλαγή του κ. Χριστοφοράκου όχι μόνο για το αδίκημα της απάτης αλλά και γι αυτό της δωροδοκίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ο κ. Κωσταρέλλος κρίνει στην πρόταση του ότι ο κ. Χριστοφοράκος δεν δωροδόκησε κρατικούς υπαλλήλους, αλλά έδινε «διψήφιο ποσό εκατομμυρίων» (άρα τουλάχιστον 10.000.000 ευρώ) ως «δωρεά»  στους ταμίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για να κλείνει όλες τις μεγάλες δουλειές στη χώρα μας η Siemens.

Για τον λόγο αυτό, στην ίδια πρόταση ζητείται να αρθούν τα δύο εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί σε βάρος του Μ. Χριστοφοράκου όταν δεν εμφανίστηκε να απολογηθεί για την υπόθεση στον τέταρτο ειδικό ανακριτή και διέφυγε στη Γερμανία, όπου από τότε κυκλοφορεί ελεύθερος.

Η εφημερίδα γράφει ότι σε ότι αφορά στη δωροδοκία – δωροληψία κρατικών αξιωματούχων που εμπλέκονταν στην ανάθεση του έργου στην κοινοπραξία SAIC TEAM, αλλά και την χρηματοδότηση των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων, ο εισαγγελέας στην πρόταση του διαπιστώνει:

«Από το αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε και ειδικότερα από τις καταθέσεις μαρτύρων με τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών των αρμοδίων για την παρακολούθηση του έργου και στη συνέχεια των μελών της Επιτροπής Ελέγχου και Παραλαβής Προμήθειας C4I, τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών των στελεχών της ελληνικής εταιρίας Siemens ΑΕ (Μιχάλη Χριστοφοράκου, Διονύσιου Δενδρινού), καθώς και άλλων στελεχών της ίδια υποκατασκευάστριας μέρους του όλου έργου εταιρίας, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο με διακίνηση χρηματικών ποσών προς υπαλλήλους (μέλη των αρμοδίων επιτροπών για την παρακολούθηση του έργου και την παραλαβή αυτού) ή άλλα υπηρεσιακά στελέχη που είχαν καθ οιονδήποτε τρόπο εμπλακεί στην προμήθεια του συστήματος ασφαλείας C4I...Περαιτέρω με διαταγή του Ειρηνοδικείου του Μονάχου επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους στον Μ. Χριστοφοράκο, διότι ως διευθυντής της Siemens στην Ελλάδα προέβη σε δωρεά διψήφιου ποσού εκατομμυρίων ευρώ προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και δη προς τους ταμίες των κομμάτων αυτών, ώστε να επηρεάσουν τους αρμοδίους υπαλλήλους και να επιταχυνθεί η παραλαβή των επιμέρους έργων της προμήθειας, ενεργώντας ενδεχομένως και κατά παράβαση των καθηκόντων τους υπέρ της εταιρίας Siemens. Η συμπεριφορά όμως αυτή (δωρεά χρημάτων σε πολιτικά κόμματα) σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετεί την αντικειμενική υπόσταση των εγκλημάτων της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας».

Επίσης το δημοσίευμα υπογραμμίζει πως ο εισαγγελέας συμπεραίνει ότι «δεν στοιχειοθετείται και η αξιόποινη πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από την εγκληματική αυτή δραστηριότητα, είτε με τη διακίνηση χρηματικών ποσών μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα, είτε με την κτήση περιουσιακών στοιχείων με αυτά και σκοπό να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευση των χρημάτων που προήλθαν από τις άνω αξιόποινες πράξεις».
newsbeast.gr

Read more...

17 σημεία διεκδίκησης στο Αιγαίο Εγγραφο - βόμβα των Τούρκων στο ΝΑΤΟ: Αμφισβητούν τα ελληνικά νησιά και τον ελληνικό εναέριο χώρο!


Εγγραφο – βόμβα της Τουρκίας προς το ΝΑΤΟ αποκαλύπτει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και βάζει φωτιά στην ελληνική διπλωματία. Οι Τούρκοι αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θέτουν μια σειρά από προκλητικά ζητήματα με αφορμή το προσφυγικό και τις περιπολίες της Ατλαντικής Συμμαχίας.
nato
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» το έγγραφο έχει ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου και παρουσιάζει 17 σημεία στα οποία περιλαμβάνεται το σύνολο των διεκδικήσεων της Αγκυρας στο Αιγαίο. Έχουν φτάσει στο σημείο να αμφισβητούν τον εθνικό εναέριο χώρο των δέκα μιλίων, ζητούν να μην κατατίθενται σχέδια πτήσης στο FIR Αθήνας, ζητούν από τα πλοία του ΝΑΤΟ να μην ελλιμενίζονται στα Δωδεκάνησα, που θεωρεούν αποστρατιωτικοποιημένα, ενώ επιμένουν φυσικά στις δικές τους θέσεις για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης διεκδικώντας την ευθύνη στο μισό Αιγαίο.
Πέραν όλων αυτών, η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την ελληνικότητα νησιών, γεγονός που για πρώτη φορά εμπεριέχεται σε επίσημο έγγραφο που κατατίθεται στο ΝΑΤΟ. Οπως προκύπτει από το κείμενο, η Τουρκία, πέραν πάσης λογικής, απαιτεί να μη γίνεται λόγος για εναέριο χώρο του Αιγαίου αλλά «εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ».
Απαιτεί επίσης από τη Συμμαχία να μη χρησιμοποιεί ονόματα, προφανώς νησιών, «με τρόπο ο οποίος θα δημιουργήσει αχρείαστο περισπασμό, μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια ή θα μπορούσε να ληφθεί ως προώθηση των εθνικών συμφερόντων...». Προφανώς αναφέρεται έμμεσα στα 16 μικρά νησιά που οι Τούρκοι θεωρούν ότι δεν ανήκουν στην Ελλάδα, τους έχουν δώσει τουρκικά ονόματα –όπως Ιμια/Καρντάκ– και ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τις συνθήκες θεωρούν ότι ανήκουν στην Τουρκία. Είναι τόσο προκλητική η στάση της Αγκυρας, που φτάνει να ζητάει από τους ιθύνοντες για τον σχεδιασμό της επιχείρησης στο ΝΑΤΟ, αντί για τα ονόματα των νησιών, να χρησιμοποιούνται γράμματα ή και αριθμοί.
Η ελληνική κυβέρνηση κράτησε χαμηλούς τόνους απέναντι στο τουρκικό έγγραφο, καθώς ήθελε να τονίσει τις ευθύνες της Τουρκίας στο προσφυγικό και να σημειώσει πως οι τουρκικές θέσεις δεν έγιναν ποτέ, ούτε γίνονται, δεκτές από την Αθήνα.
Οπως προκύπτει, η Τουρκία δεν δέχεται να εισέρχονται οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε περιοχές έρευνας και διάσωσης που θεωρεί (παράνομα) αρμοδιότητά της, τα εναέρια μέσα της Συμμαχίας να μην υποβάλλουν σχέδια πτήσης και τα πλοία να κινούνται εκτός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας.
Το πλήρες τουρκικό κείμενο με τα 17 σημεία
Το πλήρες κείμενο που κατέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, Ethem Buyukisik (στις παρενθέσεις οι ερμηνείες των όρων), έχει ως εξής:
Αγαπητοί κύριοι,
1. Θα ήθελα να επεκτείνω την εκτίμησή μου εκ μέρους της TMAs (τουρκικές στρατιωτικές αρχές) για τη συνεχή στήριξή σας στο θέμα της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο Πέλαγος και στα τουρκοσυριακά σύνορα. Σας πληροφορώ για το αίτημα των TMAs στις Αρχές της SHAPE (Ανώτατο Συμβούλιο - Αρχηγείο των Συμμαχικών Δυνάμεων) να λάβουν υπόψη τα παρακάτω θέματα κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού σχετικά με την προαναφερθείσα επιχείρηση.
Α. Ζητάμε από τις Αρχές της SHAPE να λάβουν υπόψη την πολιτική καθοδήγηση κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και της εκτέλεσης των φάσεων.
Β. Θα επιστήσω την προσοχή σας στις ενδεχόμενες αμφισβητούμενες πολιτικές περιοχές μεταξύ των συμμαχικών χωρών.
C. Οι θαλάσσιες δραστηριότητες αναμένεται να μεταφερθούν μακριά από τις προβληματικές περιοχές του Αιγαίου, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κρίση ανάμεσα στα συμμαχικά κράτη.
D. Οι τουρκικές στρατιωτικές αρχές θεωρούν αναγκαίο ότι οι υπάρχουσες συμφωνίες ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα θα πρέπει να είναι σεβαστές δεόντως κατά τη διαδικασία του σχεδιασμού. (Σ.σ. πιθανότατα αναφέρονται στο μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ ή και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς άλλες συμφωνίες δεν υπάρχουν.)
E. Οι τουρκικές στρατιωτικές αρχές ισχυρίζονται ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ένα ξεχωριστό πλάνο γι’ αυτή την επιχείρηση. Μέχρι τότε η επιχείρηση αναμένεται να μεταφερθεί στη νομική δομή της Operation Active Endevour (επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο) και η προτεραιότητα θα έπρεπε να δίνεται στις τρέχουσες δραστηριότητες της SNF (μόνιμες ναυτικές δυνάμεις, δηλαδή αυτές που έχει σταθερά το ΝΑΤΟ σε ορισμένες περιοχές, όπως στη Μεσόγειο), με συνεισφορά πλοίων από ορισμένα μέλη για τη στήριξη των Surge Operations. Η συμμετοχή των μονάδων OAE, που βρίσκονται σε ετοιμότητα, μπορεί να ληφθεί ως βάση αυτής της επιχείρησης.
F. Oι τουρκικές στρατιωτικές αρχές πιστεύουν στην ανάγκη να υπάρχει μια δυνατή συνεργασία ανάμεσα σε ΝΑΤΟ - Τουρκία - Ελλάδα και την Ε.Ε. (FRONTEX).Για να ολοκληρωθεί αυτή η συνεργασία, οι αναγκαίοι μηχανισμοί πρέπει να μπουν σε εφαρμογή πριν από την εκτέλεση της επιχείρησης.
G. Οι TMAs αναμένουν η μη πολεμική φύση της επιχείρησης να παραμείνει σε κάθε στάδιο αυτής.
H. Κατά τη διάρκεια της εκτελεστικής φάσης, οι δραστηριότητες του ΝΑΤΟ σε Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα δεν θα πρέπει να επηρεαστούν με κανέναν τρόπο.
I. Οι TMAs θεωρούν ότι μόνο οι ISR (σ.σ. είναι τα αρχικά από Intelligence, Surveillance, Reconnaissance, δηλαδή πληροφορίες - επιτήρηση - αναγνώριση δραστηριοτήτων) επιτρέπονται στη διάρκεια της επιχείρησης που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση στο Αιγαίο.
J. Κατά τη διάρκεια της αποστολής ISR, οι μονάδες του ΝΑΤΟ αναμένεται να μην εμπλακούν στις ασυνήθιστες προσφυγικές δραστηριότητες πέραν των γεγονότων που περιέχονται στη SOLAS (συνθήκη ασφάλειας ζωής στη θάλασσα) και την υποχρέωση διάσωσης ανθρώπων στη θάλασσα. Στην περίπτωση πιθανών ISR δραστηριοτήτων στο Αιγαίο, οι SAR (Search And Rescue - έρευνας και διάσωσης) περιοχές που η Τουρκία έχει δηλώσει στον ΙΜΟ (Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας) θα πρέπει να είναι σεβαστές δεόντως. Οι TMAs δεν θα δεχτούν τους ισχυρισμούς, οι οποίοι σχετίζονται με τους Athens FIR Limitations (την ευθύνη της Ελλάδας στο FIR που δεν αναγνωρίζουν οι Τούρκοι).
Κ. Οι SNMG, HELOS και MPAs (δυνάμεις του ΝΑΤΟ) αναμένεται να λειτουργήσουν σε διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο. Ισχυρισμοί σχετικοί με «δήθεν» εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων δεν θα πρέπει να αναφέρονται στα OPGEN Directives (γενικές επιχειρησιακές οδηγίες). Οι αρχές του σχεδιασμού πτήσεων του ΝΑΤΟ MPAs κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, της εντολής και της σχετικής επικοινωνίας στη γραμμή του Athens FIR θα πρέπει να αποφευχθεί. Η χρήση του ATO/ACO (επιχειρησιακές οδηγίες) σε συμφωνία με τις σίγουρες διαδικασίες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεχιστούν. Επίσης, ο εναέριος χώρος που θα χρησιμοποιηθεί στο Αιγαίο θα πρέπει να αναφέρεται ως εναέριος χώρος του ΝΑΤΟ.
L. Οποιαδήποτε προσπάθεια σχετιζομένη με την επέκταση του TTW (Territorial Waters=χωρικά ύδατα) και του εναέριου χώρου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αναμένεται να αποφευχθεί.
Μ. Οι ΤMAs αναμένουν το ΝΑΤΟ να μη σχεδιάσει και μεταφέρει κάποια ναυτική/στρατιωτική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των ελλιμενισμών στις γεωγραφικές παρατάξεις και του αποστρατιωτικοποιημένου στάτους των νησιών του Αιγαίου, και οποιονδήποτε σχεδιασμό ο οποίος θα οδηγήσει στη φθορά του στάτους αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών.
N. Οποιαδήποτε μορφή ελευθερίας, όπως αθώα μεταφορά, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στην πιο πιθανή της έκταση.
O. Η χρησιμοποίηση οποιωνδήποτε ονομάτων με τρόπο ο οποίος θα δημιουργήσει αχρείαστο περισπασμό, μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια ή θα μπορούσε να εκληφθεί ως προώθηση των εθνικών συμφερόντων, αναμένεται να αποφευχθεί και μια πολύ πιο απλή και επιχειρησιακή λύση θα μπορούσε να βρεθεί, όπως χρησιμοποιώντας γράμματα ή/και αριθμούς.
P. Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι η επιχείρηση αποτελείται από δύο ξεχωριστά μέρη: το ένα να μεταφερθεί στο Αιγαίο Πέλαγος και το άλλο είναι οι ISR δραστηριότητες να μεταφερθούν κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων.
Q. Η στρατηγική διοίκηση αυτής της επιχείρησης θα μπορούσε να σχεδιαστεί και μεταφερθεί με ακρίβεια και προσοχή σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους εκπροσώπους.
2. Από αυτή την άποψη, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά που λαμβάνετε υπόψη τις ανησυχίες μας πάνω στο θέμα. Ο σύνδεσμος είναι ο πλωτάρχης Halil AKSU.
Με σεβασμό,
Ethem Buyukisik»
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Κρίσιμη Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας Επαναπροώθηση μεταναστών σε Τουρκία και «κλείσιμο Βαλκανικού Διαδρόμου»


Επαναπροώθηση μεταναστών σε Τουρκία και «κλείσιμο Βαλκανικού Διαδρόμου»
H συμφωνία για ταχεία επαναπροώθηση οικονομικών μεταναστών από την Ελλάδα πρόκειται, σύμφωνα με τις αναφορές, να υπογραφεί την Τρίτη στη Σμύρνη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Βρυξέλλες
Η Σύνοδος της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό φέρεται, σύμφωνα με διαρροές, να πρόκειται να κινηθεί σε αλλαγή πλεύσης με (τυπικό) κλείσιμο του λεγόμενου Βαλκανικού Διαδρόμου και παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα για περίθαλψη 50.000 προσφύγων. Παράλληλα, Άγκυρα και ΕΕ φέρονται να βρίσκονται στο στάδιο της «οριστικοποίησης των τελευταίων λεπτομερειών» για συμφωνία ταχείας επαναπροώθησης οικονομικών μεταναστών από την Ελλάδα, που -σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Τύπο- πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ Τσίπρα και νταβούτογλου την Τρίτη στη Σμύρνη.

Καθώς κορυφώνονται οι προετοιμασίες πριν την κρίσιμη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, οι διαρροές στον ευρωπαϊκό Τύπο αρχίζουν να σχηματίζουν εικόνα για το τελικό κάδρο - σε συνδυασμό με την πίεση στην Αθήνα για 50.000 προσωρινά καταλύματα προσφύγων, την οποία άσκησε και το Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται την Κυριακή η αυστριακή εφημερίδα Standard, η Σύνοδος πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγή πλεύσης και να ανακηρύξει σε «ύψιστη προτεραιότητα» τον τερματισμό της «ανεξέλεγκτης διέλευσης» μέχρι τη Γερμανία: «Η ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων πάνω στον διάδρομο των δυτικών Βαλκανίων τελειώνει, ο διάδρομος κλείνει» αναφέρει χαρακτηριστικά το προπαρασκευαστικό έγγραφο, γνώση του οποίου επικαλείται η εφημερίδα.

Στο κάδρο των αποφάσεων είναι επίσης η «επιστροφή στην Σένγκεν μέχρι το τέλος του χρόνου», με κατάργηση των ελέγχων στα ενδοευρωπαϊκά σύνορα.

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως τα τελικά σημεία παραμένουν υπό διαμόρφωση, ωστόσο ο πυρήνας των αποφάσεων δεν πρόκειται να αλλάξει. Οι αποφάσεις συναρτώνται άμεσα με την στάση της τουρκικής πλευράς, αναφέρεται, η οποία αναμένεται να κινηθεί στη γραμμή που έχει διαφανεί τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με ξεχωριστές πληροφορίες που επικαλείται από την πλευρά της η γερμανική κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), η τουρκική πλευρά έχει επίσης συμφωνήσει σε ταχύτερη επαναπροώθηση οικονομικών μεταναστών -οι οποίοι, κατά κανόνα, δεν έχουν πιθανότητες για χορήγηση ασύλου- από την Ελλάδα.

Ο φιλόδοξος χρονικός ορίζοντας για τις επαναπροωθήσεις που τίθεται είναι λίγες ημέρες: Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί να υποβάλει αίτημα επαναπροώθησης μέσα σε 48 ώρες για μετανάστη που περισυλλέγεται ή εντοπίζεται, και η Τουρκία θα υποχρεούται να αποφασίσει για το αίτημα μέσα σε δύο ημέρες. Θετικά αιτήματα, αναφέρεται, θα ολοκληρώνονται εντός μίας εβδομάδας.

Η διαφορά με τη μέχρι τώρα υφιστάμενη συμφωνία (που εφαρμόζεται κατ' ελάχιστον) φαίνεται να είναι ο καθορισμένος χρονικός ορίζοντας. Μέχρι τώρα, αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα, μέχρι να διεκπεραιωθούν τα αιτήματα προς Άγκυρα οι πρόσφυγες ή μετανάστες τους οποίους αφορούν έχουν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι προς βορρά (όσο ήταν ανοικτά τα σύνορα με την ΠΓΔΜ).

Η διαδικασία επαναπροώθησης θα γίνεται απευθείας από το hotspot στα νησιά, όπου και η Τουρκία θα έχει (πρώτα στη Λέσβο, αναφέρεται) αξιωματούχους της για επιτάχυνση των διαδικασιών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις διαρροές στην αυστριακή εφημερίδα, προβλέπεται η άμεση κινητοποίηση των ενισχύσεων της Frontex για τις οποίες έχουν δεσμευτεί τα κράτη μέλη για ανάπτυξη στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, αλλά και στην στελέχωση των hotspot.

Αναφέρεται επίσης η δημιουργία θέσεων από την Ελλάδα για 50.000 αιτούντες άσυλο με παροχή κάθε είδους βοήθειας» προς την Αθήνα από την ΕΕ.

Τις αποφάσεις συμπληρώνει η επανεπιβεβαίωση για το πρόγραμμα μεταγκατάστασης 160.000 προσφύγων στις χώρες της ΕΕ -ωστόσο, με «ελαστικό» χρονοδιάγραμμα, δεδομένων των αντιρρήσεων χωρών της κεντρικής Ευρώπης. «Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να μειωθεί το βάρος στην Ελλάδα» αναφέρει η αυστριακή εφημερίδα. 
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σε τρεις φάσεις θα προχωρήσει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση...


Σε τρεις φάσεις θα προχωρήσει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
Σε τρεις φάσεις θα προχωρήσει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου, Αντώνης Λιάκος, στην πρώτη... κοινή συνεδρίαση των υποεπιτροπών, στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που έλαβε χώρα το Σάββατο.

Παρουσία του υπουργού, Νίκου Φίλη, της αναπληρώτριας υπουργού, Σίας Αναγνωστοπούλου, του αναπληρωτή υπουργού, Κώστα Φωτάκη και του γενικού γραμματέα του υπουργείου, Γιάννη Παντή, στο επίκεντρο της συνεδρίασης, βρέθηκαν τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουν προκύψει από τις διαπραγματεύσεις με τον Ο.Ο.Σ.Α και τις διαβουλεύσεις των υποεπιτροπών που συγκροτούν την Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν στις εισαγωγικές ομιλίες τους ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ.Λιάκος, και ο γενικός γραμματέας, κ. Παντής, προκύπτει ότι οι εργασίες που αφορούν το διάλογο μπαίνουν, 3 μήνες μετά την προκήρυξη του διαλόγου, σε μία πιο συγκεκριμένη τροχιά και σε ένα καλύτερα καθορισμένο χρονικό πλαίσιο ως προς τις δράσεις των υποεπιτροπών, ούτως ώστε τον Ιούνιο να υπάρξουν οι πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα εντάσσονται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Εξάλλου, στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο υπουργός, κ. Φίλης, υπογράμμισε ότι ο διάλογος δεν θα πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό, ότι δεν σχεδιάστηκε ως πρόσχημα και για αυτόν το λόγο είναι απαραίτητο να εμπλακεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εκπαιδευτική κοινότητα σε αυτόν. Ακόμη, πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση, για να γίνει πραγματικότητα χρειάζεται βάθος χρόνου. «Μια βαθιά και ουσιαστική μεταρρύθμιση χρειάζεται χρόνο, πόρους και σχεδιασμό, διακομματική συνεννόηση και κοινωνική συναίνεση και να πεισθεί ο εκπαιδευτικός ότι οι νέες κατευθύνσεις δεν χαράζονται ερήμην του», είπε ο κ. Φίλης και υπογράμμισε: «Γι' αυτό η μεταρρύθμιση δε μπορεί να προκύψει σε δυο χρόνια, ούτε καν σε μια τετραετία».

Ειδικότερα, ως προς τον προγραμματισμό των μεταρρυθμίσεων, φαίνεται να εντείνονται οι εργασίες των επιτροπών, με τον κ. Λιάκο να αναφέρει ότι οι υποεπιτροπές θα δουλέψουν σε τρία επίπεδα. Πρώτον, το βραχυπρόθεσμο, που θα αφορά προτάσεις που από το Σεπτέμβριο θα αρχίσουν «να τρέχουν», δεύτερον, το μεσοπρόθεσμο, το οποίο θα είναι το νομοθετικό και τρίτον, το μακροπρόθεσμο, που «θα αλλάξει συνολικά το παράδειγμα της εκπαίδευσης».

«Οι επιτροπές θα πρέπει να καταλήξουν μέχρι τέλος Μαρτίου σε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα τεθούν σε διαβούλευση. Τέλος Μαρτίου θα έχουμε και μια εβδομάδα εκπαίδευσης και στόχος είναι μέχρι το Πάσχα να έχουμε συγγράψει το βασικό κείμενο με τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να δώσουμε στον υπουργό και στα θεσμικά όργανα, για να τις κρίνουν, θα διαβουλευθούν και θα τις μετατρέψουν σε νομοθετικό έργο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάκος.

Από την πλευρά του, ο κ. Παντής ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με τον Ο.Ο.Σ.Α και τόνισε ότι το υπουργείο πια έχει «απελευθερωθεί από την υποχρέωση νομοθετικής ρύθμισης» μέσα στο Μάρτιο. Επανέλαβε το συμπεφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε ότι ο εθνικός διάλογος και οι συζητήσεις με τον Ο.Ο.Σ.Α θα είναι παράλληλες διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε νομοθετικές παρεμβάσεις με ολοκληρωμένες κατευθύνσεις και με συγκεκριμένες στοχεύσεις».

«Πρέπει να υπάρξει συνεργασία. Η μια διαδικασία να επηρεάζει την άλλη με δημιουργικό και θετικό τρόπο, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι μια σύνθεση πραγμάτων. Και όταν θα φτάσουμε τον Ιούνιο σε κάποια αποτελέσματα, για τα 6 σημεία, οι κοινές αποφάσεις που θα υπάρχουν, θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε σε νομοθετικές παρεμβάσεις», είπε ο κ. Παντής.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, κατά το προηγούμενο διάστημα, οι νομοθετικές παρεμβάσεις που θα πρέπει να είναι έτοιμες για τον Ιούνιο, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ο.Ο.Σ.Α, θα αφορούν τα εξής 6 σημεία:

Τον ενιαίο χώρο έρευνας και Ανώτατης Εκπαίδευσης (με κεντρικό στόχο την αναστροφή της διαρροής επιστημόνων στο εξωτερικό).
Το ολοήμερο σχολείο (εισαγωγή βελτιώσεων αναφορικά με τον όγκο των μαθημάτων και τη διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού).
Τα οικονομικά της εκπαίδευσης (διαχείριση προϋπολογισμών με ενιαία καταγραφή δαπανών).
Την αξιολόγηση.
Την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
Την παιδαγωγική αυτοδυναμία των σχολείων.
newsbeast.gr

Read more...

Εναλλακτικά σενάρια για να μη μειωθούν οι συντάξεις...


Νεφελούδης: Εναλλακτικά σενάρια για να μη μειωθούν οι συντάξεις
Τη δέσμευση της κυβέρνησης για μη μείωση των κύριων συντάξεων επανέλαβε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, εξηγώντας ότι υπάρχουν και εναλλακτικά σενάρια που...

εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν ώστε να επιτευχθεί αυτό.

«Θα πάμε στην τελική φάση διαπραγμάτευσης, που νομίζω ότι θα ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα, με τις δεδομένες θέσεις που έχουμε επεξεργαστεί. Έχουμε και εναλλακτικά σενάρια και που ενδεχομένως αυτά θα είναι που θα διατηρήσουν τη βασική μας δέσμευση να μη μειωθεί καμία κύρια σύνταξη και να αγωνιστούμε να μπορέσουμε να μη μειωθεί και καμία επικουρική», ανέφερε χαρακτηριστικά το πρωί στο MEGA.

Όπως διευκρίνισε, τα σενάρια αυτά σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τις επικουρικές και το πώς δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ούτε θα μειωθούν αυτές.

Σε ό,τι αφορά το ανώτατο πλαφόν και το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσής του είπε: «Στην πρόταση που έχουμε καταθέσει έχουμε βάλει ανώτατο πλαφόν, το οποίο το επεξεργαζόμαστε να έχει κάποιες μικρές μειώσεις».

Στην πρόταση της κυβέρνησης, όπως επισήμανε, προβλέπεται ότι «δεν θα υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις, εκτός από τις πάρα πολύ μεγάλες που ήταν πάνω 2.300 και 3.000».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή πριν από τις 25 Μαρτίου.

Read more...