Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Επεισόδια στην πορεία για τον Αλέξη

Απροσπέλαστο το κέντρο της Αθήνας


http://img।protothema.gr/
Σταδίου κατά την πορεία μαθητών-φοιτητών στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, με νεαρούς να πετούν αντικείμενα και να σπάνε αυτοκίνητα, ενώ η αστυνομία έχει προχωρήσει σε χρήση δακρυγόνων και χημικών. Ανθρωποκυνηγητό είναι σε εξέλιξη στα γύρω στενά. Η συμμετοχή μαθητών και φοιτητών στην πορεία είναι μεγάλη και στην πορεία κυριαρχούν συνθήματα για τον χαμό του Αλέξη αλλά και κατά της αστυνομίας.

Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της τρομοκρατίας δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, καθώς σήμερα συμπληρώνονται δυο χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή.


Το κέντρο της Αθήνας αυτή την ώρα είναι κλειστό, ενώ με μεγάλες δυσκολίες θα πραγματοποιείται η κυκλοφορία καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς συνεχώς θα πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις και πορείες.

Εκτός από το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, το απόγευμα θα γίνει συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας του Δικτύου Κοινωνικών Δικαιωμάτων και διαφόρων ανεξάρτητων φορέων, ενώ για το βράδυ έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στα Εξάρχεια, στο σημείο της δολοφονίας του μαθητή. Η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 μετά το μεσημέρι και συλλαλητήριο στα Προπύλαια.


Read more...

Το πόρισμα κόλαφος για την ΕΡΤ


Η σκανδαλώδης σπατάλη του δηµόσιου χρήµατος στην ΕΡΤ είναι χαρακτηρισµός που δεν αρκεί για να περιγράψει το εύρος των αποκαλύψεων του πορίσµατος του Σώµατος Επιθεωρητών - Ελεγκτών ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης (ΣΕΕ∆∆) το οποίο εστάλη ήδη στον εισαγγελέα από τον αρµόδιο υπουργό Παύλο Γερουλάνο.

Το πόρισµα, οι γενικές διαπιστώσεις του οποίου έχουν ήδη δηµοσιοποιηθεί, αφορά έλεγχο που διενεργήθηκε την περίοδο 2006-2010 και τα ευρήµατά του αποτυπώνουν ένα θολό τοπίο κανόνων και µηχανισµών ελέγχου που συντηρούσε νοοτροπία αποµύζησης της δηµόσιας τηλεόρασης,.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα “Τα Νέᔨαυτό που διαπιστώνεται από τη µελέτη του αυθεντικού και πλήρους κειµένου, είναι η ύπαρξη γκρίζων ζωνών µεταξύ των νόµων και του τρόπου εφαρµογής τους σε συγκεκριµένους τοµείς λειτουργίας της ΕΡΤ, όπως για παράδειγµα στις µεικτές παραγωγές, που έδιναν την ευκαιρία σε ορισµένες περιπτώσεις να στήνεται ολόκληρο πανηγύρι σπατάλης και διαφυγόντων κερδών από έµµεσες διαφηµίσεις.

Το σηµαντικότερο στην υπόθεση είναι ότι οι προβληµατικές περιοχές στη λειτουργία της ΕΡΤ είχαν επισηµανθεί ήδη από το 2007 µε ανάλογο πόρισµα από το ΣΕΕ∆∆, οι συστάσεις του οποίου όµως µπήκαν ως φαίνεται στο συρτάρι από τον τότε πρόεδρο της ΕΡΤ Χρήστο Παναγόπουλο, καθώς συνεχίστηκαν να ανανεώνονται οι ίδιες συµβάσεις µεικτών παραγωγών µε τις ίδιες πάντα αµφισβητούµενες διαδικασίες.

Ο κ. Παναγόπουλος σε ανακοίνωσή του για το θέµα απειλεί µε µηνύσεις κατά του υπουργού Παύλου Γερουλάνου και του ειδικού γραµµατέα ΣΕΕ∆∆ Αριστείδη Μπουρδάρα κάνοντας λόγο για «πολιτική δίωξη», αφού, όπως λέει, το πόρισµα επικεντρώνεται µόνο στη δική του θητεία και δεν ελέγχει τις επόµενες, τονίζοντας επιπλέον ότι οι παραγωγές γίνονταν όλες µε βάση τους νόµους και τι προβλέψεις των κανονισµών της ΕΡΤ. Ωστόσο, εκτός από το γεγονός ότι του είχαν επισηµανθεί οι ακριβείς δυσλειτουργίες των εν λόγω κανονισµών, το πόρισµα διαπιστώνει και συγκεκριµένες παραβάσεις νόµων, όπως του νόµου περί διαφηµίσεων, αλλά και του νόµου λειτουργίας της ΕΡΤ, που απαγορεύει για παράδειγµα σε υπαλλήλους της να αµείβονται επιπλέον συµµετέχοντας σε µεικτές παραγωγές. Κι όµως, υπήρξε περίπτωση σε µεικτή παραγωγή που το πόρισµα διαπιστώνει ότι συνέβη και αυτό µε σκηνοθέτη υπάλληλο της ΕΡΤ.

Ακόµη όµως κι αν ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ παραβλέπει το γεγονός ότι είχε προειδοποιηθεί από το πόρισµα του 2007 ότι είχαν κατατεθεί ερωτήσεις στη Βουλή για σπατάλη και διαφυγόντα κέρδη από εκποµπές της δορυφορικής ERT World, στις οποίες είχε απαντήσει από κοινού µε τον τότε υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, και µόνο το γεγονός ότι αναφέρεται στις διαδόχους του διοικήσεις, επιβεβαιώνει ότι έχει επίγνωση των προβληµάτων που άφησε πίσω του. Μια ΕΡΤ ξέφραγο αµπέλι και µε συνθήκες - παγίδα για όποιον αναλάµβανε την διοίκησή της.


Και ποια ήταν η παγίδα; Περιγράφεται µε σαφήνεια στο πόρισµα τόσο του 2007 όσο και στο σηµερινό: Κανένας έλεγχος στις εταιρείες παραγωγής για το αν είχαν ή όχι την χρηµατοπιστωτική ικανότητα να αναλάβουν την παραγωγή έργων, ούτε για το αν ανήκαν σε πρόσωπα που ήδη πληρώνονταν από την ΕΡΤ ενώ ρητώς απαγορεύεται από τον νόµο. Επίσης δεν γινόταν καµιά απολύτως αποτίµηση της συµβολής της ΕΡΤ στις µεικτές παραγωγές, παρόλο που ήταν η µεγαλύτερη και στα πιο ακριβά κοµµάτια (π.χ. στούντιο, κάµερες, αρχισυνταξία κ.λπ.) µε την εταιρεία παραγωγής συχνά να αναλαµβάνει µόνο το µοντάζ. Αντί να ορίζει η ΕΡΤ το κόστος των παραγωγών προσαρµοζόταν η Επιτροπή Κοστολογίου στην πρόταση της εκάστοτε εταιρείας παραγωγής! Εξ ου και ζητούσαν ό,τι ήθελαν.

∆ιπλά οδοιπορικά; Πλήρωνε η ΕΡΤ. Με απλές αποδείξεις µάλιστα, των ίδιων των παραγωγών, που δεν αποδείκνυαν αν είχαν γίνει οι µετακινήσεις. Επιπλέον κοµµώτρια και µακιγιέζ επιθυµούσε η παρουσιάστρια; Πλήρωνε η ΕΡΤ παρ'Α όλο που υπήρχε ξεχωριστό κονδύλι στην παραγωγή. Καλλιτεχνικό συγκρότηµα ήθελε ο παραγωγός; Πλήρωνε η ΕΡΤ και µάλιστα για συµµετοχή σε όλα τα επεισόδια παρ'Α όλο που δεν συνέβαινε αυτό.

Οσο για τα χρονικά περιθώρια παράδοσης των επεισοδίων και τον έλεγχο του περιεχοµένου αν και κατά πόσο είναι αυτό που αναγράφεται στη σύµβαση κανένας περιορισµός, ούτε ρήτρα για καθυστέρηση. Υπήρξε περίπτωση εκποµπής που η παράδοσηδ ύο επεισοδίων είχε απόσταση ενός έτους µεταξύ τους και άλλη που η ΕΡΤ πλήρωσε τις επαναλήψεις της ίδια εκποµπής σαν να ήταν πρωτότυπα επεισόδια.


Τα “Νέα” αναφέρουν ενδεικτικά μερικές από τις 13 µεικτές παραγωγές που διερεύνησαν οι επιθεωρητές-ελεγκτές τις εξής περιπτώσεις:

«Ελληνικό πανόραµα»
Εταιρεία παραγωγής Final Cult ΕΠΕ. Κόστος ανά επεισόδιο (από την πλευρά µόνο της παραγωγού εταιρείας) για το έτος 2006 7.630 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ενώ στα επόµενα χρόνια αλλάζει η παραγωγός εταιρεία, γίνεται Ross Galland ΕΠΕ και το κόστος ανέρχεται για το 2007 σε 9.802 ευρώ πλέον ΦΠΑ και για τα έτη 2008 και 2009 αλλάζει και πάλι η παραγωγός εταιρεία, γίνεται MAX Production, ενώ το κόστος προσδιορίζεται σε 9.631 ευρώ για κάθε επεισόδιο 2ωρης διάρκειας και εβδοµαδιαίας προβολής.

Στο κόστος αυτό δεν υπολογίζονται ούτε ο µισθός της παρουσιάστριας, που πληρώνεται από την ΕΡΤ, ούτε οι υπόλοιπες διευκολύνσεις (στούντιο, κάµερες κ.λπ.), που επίσης προσφέρει η ΕΡΤ. Εδώ οι ελεγκτές διαπιστώνουν από παραστατικά για έξτρα πληρωµές κοµµώσεων και λοιπών καλλωπισµών της παρουσιάστριας πέραν του µόνιµου κονδυλίου ύψους 250 ευρώ ανά επεισόδιο µέχρι κάρτες κινητής τηλεφωνίας, επίσης πέραν του µόνιµου κονδυλίου των 50 ευρώ ανά επεισόδιο, αλλά ακόµη και µικροαγορές καλλυντικών από καταστήµατα του Παρισιού και αναµνηστικά από έργα καλλιτεχνών (Νταλί, Πικάσο, Μονρόε) από καταστήµατα µουσείων (Musee du Luxembourg ). Ολα χρεώθηκαν ξεχωριστά και πληρώθηκαν από την ΕΡΤ, παρόλο που υπήρχε κονδύλι ύψους 840 ευρώ ανά επεισόδιο για διάφορα έξοδα της παραγωγής.

Αλλά η σηµαντικότερη διαπίστωση για την εν λόγω παραγωγή, στης οποίας τη σύµβαση απαγορεύεται ρητώς να περιέχουν οι εκποµπές στοιχεία έµµεσης διαφήµισης, είναι, σύµφωνα µε το πόρισµα, ότι:

α) Παρουσίασε συγκεκριµένα εστιατόρια µε ξενάγηση στους χώρους, περιγραφή των µενού, αναφορά στις συµφέρουσες τιµές τους, παροτρύνοντας µάλιστα να τα επισκεφθούν οι θεατές (σ.σ.: απόδηµοι).

β) Παρουσίασε συγκεκριµένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των τροφίµων, της ένδυσης, της ποτοποιίας, των βιολογικών προϊόντων, στον χώρο παιχνιδιών, αναψυκτικών, καλλυντικών µε ξενάγηση, προβολή του σήµατός τους και υπόδειξη της έδρας τους (αναφέρονται για ορισµένα ρητώς και τα καταστήµατα όπου διατίθενται και απ'Α όπου οι οµογενείς µπορούν να προµηθευτούν τα εν λόγω προϊόντα, ενώ δινόταν έµφαση στην ανωτερότητά τους).

γ) Παρουσίασε συγκεκριµένα φάρµακα (κατά παράβαση του άρθρ. 5 του Π.∆. 100/2000 που το απαγορεύει ρητώς), εκ των οποίων το ένα επεδείχθη στην κάµερα µε αναφορά του σήµατος της παραγωγού εταιρείας και αναφορά πολύ θετική στη συµβολή του νέου αυτού φαρµάκου στην άνοδο της µετοχής της εταιρείας στο χρηµατιστήριο.

Μεταξύ άλλων παρουσίασε µέχρι κρουαζιερόπλοιο και CD συγκεκριµένων καλλιτεχνών και βιβλία τελευταίας κυκλοφορίας, ενώ είναι η συγκεκριµένη παραγωγή που παρέδωσε τρία επεισόδια µε επαναλήψεις από παλαιότερα στιγµιότυπα, τα οποία πληρώθηκε σαν να ήταν κανονικά ελλείψει µηχανισµού ελέγχου.

«Cine Nostalgia»
Μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις µεικτής παραγωγής. Εβδοµαδιαία εκποµπή, διάρκειας 52'Α και κόστους 8.840 ευρώ ανά επεισόδιο. Εταιρεία παραγωγής η PK Productions, όπου η ΕΡΤ συµµετείχε µε την παρουσιάστρια (πλήρωνε την αµοιβή της) και τον διευθυντή παραγωγής. Η ΕΡΤ πλήρωνε οδοιπορικά εντός και εκτός έδρας. ∆ιαπιστώθηκε έλλειψη συµφωνίας και αντιστοίχησης µεταξύ του συνοπτικού και του αναλυτικού κοστολογίου, µε αποτέλεσµα η ΕΡΤ να επιβαρύνεται για κύκλο 30 εκποµπών µε το ποσό των 3.693 ευρώ. Από τη δεύτερη σεζόν της έγκρισής της υφίστανται δύο προβλέψεις στον προϋπολογισµό για την ίδια δαπάνη, ποσό 2.000

ευρώ, αλλά και 350 ευρώ ανά επεισόδιο, και τα δύο για οδοιπορικά, παρόλο που η ΕΡΤ αναλάµβανε ξεχωριστά τα οδοιπορικά της παρουσιάστριας και του διευθυντή παραγωγής. Επιπλέον τα περισσότερα τιµολόγια αφορούσαν το φαγητό του συνεργείου . Ωστόσο υπήρχε επιπλέον ειδικό κονδύλι της παραγωγής που προέβλεπε άλλα 350 ευρώ για «φαγητό προσωπικού», τα οποία εισέπραττε ο παραγωγός χωρίς δικαιολογητικά.

«Εδώ Αθήνα»
Στην ίδια κατηγορία και η εκποµπή αυτή. Παραγωγός εταιρεία η P.K. Production.

Καθηµερινή, ηµίωρη, εκποµπή που κόστιζε στην ΕΡΤ 3.763,14 ευρώ πλέον ΦΠΑ, παρόλο που χρησιµοποιούσε και υλικό από τις ειδήσεις της ΕΡΤ. Στο κοστολόγιο συνυπάρχουν παράλληλα δύο προβλέψεις κονδυλίων που αποσκοπούν στην πλήρη κάλυψη της ίδιας κατηγορίας δαπάνης: α) αποστολές εσωτερικού 235 ευρώ και εξωτερικού 299 ευρώ που χορηγούνται βάσει παραστατικών και β) αµοιβές εκτός έδρας εσωτερικού 90 ευρώ και εξωτερικού 180 ευρώ ανά επεισόδιο χωρίς παραστατικά, διαδικασία που ενέχει τον κίνδυνο να επιβαρύνεται η ΕΡΤ και µε δαπάνες οδοιπορικών που δεν πραγµατοποιούνται, καθώς δεν υπάρχει η υποχρέωση παραστατικών.

Portrait
Παραγωγός εταιρεία ΑΛΦΑ Μι και ΜΙ Τηλεοπτικές Παραγωγές. Εβδοµαδιαία εκποµπή 45λεπτης διάρκειας. Συµβατικό κόστος επεισοδίου 7.022 ευρώ. ∆ιαπιστώθηκε ότι στο κοστολόγιο των παροχών της ΕΡΤ (αρχισυντάκτης-παρουσιαστής, διευθυντής παραγωγής, µεταφραστής-υποτιτλιστής, αρχειακό υλικό ώς 5 λεπτά, µουσική επιµέλεια) δεν αποτιµήθηκε χρηµατικά πλήρως η συµµετοχή της ΕΡΤ Α.Ε., µε αποτέλεσµα να µην µπορεί να υπολογιστεί το πραγµατικό κόστος της παραγωγής. Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία ζήτησε 7.000 για έξοδα κίνησης, µε απόφαση του προέδρου διευθύνοντα συµβούλου εγκρίθηκε το ποσό των 10.000 την πρώτη σεζόν για εκτός έδρας και 12.000 τη δεύτερη σεζόν για οδοιπορικά, παρόλο που δεν γίνεται εισήγηση για τέτοιου είδους ποσά. Επίσης παραδόθηκαν επεισόδια µε best of και κατά τις τρεις σεζόν προβολής της εκποµπής, ενώ πληρώθηκαν για πρωτότυπα.

«Κυριακάτικο τραπέζι»
Εκποµπή για εγχώρια προβολή και όχι για το δορυφορικό πρόγραµµα. Ανήκει και αυτή στο αµαρτωλό καθεστώς των µεικτών παραγωγών. Εβδοµαδιαία, µε κόστος ανά επεισόδιο 12.450 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Εταιρεία παραγωγής ΑΙΧΜΗ Ρ/Τ παραγωγές, η οποία ανήκε στον ίδιο τον παρουσιαστή. Ετσι, όπως διαπιστώνεται στο πόρισµα, ο παρουσιαστής είχε διπλή αµοιβή: και τη µηνιαία από την ΕΡΤ µε σύµβαση, η οποία ανερχόταν στο συνολικό ποσό των 60.030 ευρώ (για την περίοδο από 1-10-2006 µέχρι 3-6-2007) και ως παραγωγός. Με αποτέλεσµα το κόστος της παραγωγής να ανέρχεται στα 578.572 ευρώ ετησίως, χωρίς να συνυπολογίζονται ο διευθυντής παραγωγής, 2 µακιγιέζ, στούντιο µε 6 εικονολήπτες και 7 κάµερες, προγραµµατιστής-χειριστής φωτιστικών εφέ και όλοι όσοι εµπλέκονται στο κοντρόλ και το πλατό, που αποτελούσαν την ανυπολόγιστη συµβολή της ΕΡΤ. Επιπλέον ο παραγωγός (και παρουσιαστής) χρέωνε συµµετοχή καλλιτεχνών σε κάθε επεισόδιο χωρίς να συµβαίνει αυτό, αυξοµείωνε τις αµοιβές συντελεστών αναλόγως µε το τελικό κοστολόγιο που εγκρίθηκε, αλλά δήλωσε εν τω µεταξύ περισσότερες κοµµώτριες και µακιγιέζ από όσες είχαν εγκριθεί, ενώ πρόσθεσε και µερικές ακόµη ειδικότητες που δεν συνηθίζονται (π.χ. κλινική διατροφολόγο). Και όλα αυτά ουδέποτε ελέγχθηκαν, ούτε ζητήθηκε η γνώµη της επιτροπής κοστολογίου.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση χορηγίας αεροπορικής εταιρείας σε αθλητική εκποµπή για την οποία το πόρισµα διαπιστώνει ότι γινόταν επιπλέον διαφήµιση της εταιρείας, πέραν των ορίων της χορηγίας, µε µειωµένη τιµολόγηση, µε αποτέλεσµα να ζηµιωθεί η ΕΡΤ από διαφυγόντα κέρδη. Επίσης η χορηγός εταιρεία είχε αναλάβει την υποχρέωση να παραχωρήσει µηχάνηµα (pierro) µε ενσωµατωµένο το απαιτούµενο λογισµικό για την ανάλυση φάσεων ποδοσφαιρικών αγώνων, του οποίου την άδεια χρήσης θα παραχωρούσε η εταιρεία RED BEE, µε την υποχρέωση να είναι καινούργιο, σε αρίστη κατάσταση, ενώ αναλάµβανε και τον κίνδυνο οποιασδήποτε κακής λειτουργίας. ∆ιαπιστώθηκε ότι το εν λόγω µηχάνηµα περιήλθε στη διεύθυνση αθλητικών προγραµµάτων της ΕΡΤ χωρίς το απαραίτητο δελτίο αποστολής, χωρίς την έκδοση οποιουδήποτε φορολογικού ή άλλου παραστατικού, χωρίς την ύπαρξη απαραίτητης εγγύησης, ενώ διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε ποτέ σύµβαση µεταξύ RED BEE και ΕΡΤ.





Read more...

Γιούνκερ και Τρεμόντι στους «Financial Times» Προτείνουν σχέδιο έκδοσης ευρωομολόγων...



Διαφωνεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε...
Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και Πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας κ. Τζούλιο Τρεμόντι παρουσίασαν σήμερα, με κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα «Financial Times», σχέδιο για τη
δημιουργία άμεσα ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (European Debt Agency) που θα μπορεί να...
εκδίδει ευρωπαϊκά ομόλογα («E-bonds») έως το ποσό που αντιστοιχεί στο 40% του ΑΕΠ της ΕΕ και κάθε χώρας - μέλους της.

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου αποτελεί μία ισχυρή και συστηματική απάντηση στη σημερινή κρίση χρέους της ΕΕ, για να «σταλεί ένα σαφές μήνυμα στις διεθνείς αγορές και στους Ευρωπαίους πολίτες για την πολιτική μας δέσμευση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και στη μη αντιστρεψιμότητα του ευρώ». Η πρόταση υποβλήθηκε, ενώ κορυφώνονται οι συζητήσεις στην Ευρώπη για το νέο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, ο οποίος πρόκειται να συζητηθεί σήμερα και αύριο στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin, ενόψει της απόφασης που θα λάβουν οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η Γερμανία φαίνεται ότι εξακολουθεί να έχει σημαντικές αντιρρήσεις στην έκδοση κοινά εγγυημένων ευρωομολόγων, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών της κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη σημερινή έκδοση των «Financial Times». Ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος ανακηρύχθηκε από τη βρετανική εφημερίδα ως Ευρωπαίος Υπουργός Οικονομικών για το 2010, τόνισε ότι η έκδοση κοινά εγγυημένων ευρωομολόγων απαιτεί θεμελιώδεις αλλαγές στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, ενώ πρόσθεσε ότι «εφόσον η αρμοδιότητα για τη δημοσιονομική πολιτική εναπόκειται σε κάθε χώρα της ΕΕ, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι υπάρχουν τα κίνητρα και οι κυρώσεις των αγορών, ώστε οι Κυβερνήσεις να αποφεύγουν την επανάληψη του εύκολου δανεισμού των προηγούμενων ετών, ο οποίος οδήγησε στην κρίση χρέους».

Απαντώντας στην ερώτηση, αν η Γερμανία θα ήταν πρόθυμη να δεχθεί την εκχώρηση της αρμοδιότητας της δημοσιονομικής πολιτικής, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι σήμερα το γερμανικό κοινοβούλιο θα αποφάσιζε αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αφήνοντας, όμως, ένα παράθυρο συμφωνίας, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «αν μας δοθούν λίγοι μήνες για να δουλέψουμε σε αυτό το ενδεχόμενο και αν υπάρχει η ελπίδα ότι θα συμφωνήσουν και άλλες χώρες, θα έβλεπα μία ευκαιρία».

Το σχέδιο των κ.κ. Γιούνκερ και Τρεμόντι προβλέπει δύο συγκεκριμένα βήματα για τη δημιουργία μίας βαθιάς και ρευστής αγοράς ευρωομολόγων, η οποία θα είναι, όπως υποστηρίζουν, η πιο σημαντική στην Ευρώπη και αντίστοιχη σε ρευστότητα με
την αγορά ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου. Το πρώτο βήμα προβλέπει την έκδοση του 50% των νέων ομολόγων των χωρών-μελών της ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ενώ για τις χώρες με προβλήματα πρόσβασης στις αγορές το ποσοστό μπορεί να φθάσει στο 100%. Το δεύτερο βήμα αφορά στη δυνατότητα μετατροπής υφιστάμενων ομολόγων που έχουν εκδοθεί από τις χώρες της ΕΕ με ευρωομόλογα. Η μετατροπή θα γίνεται στην ονομαστική τιμή τους αλλά με τη δυνατότητα έκπτωσης, η οποία θα είναι μεγαλύτερη για τα κρατικά ομόλογα που οι τιμές τους βρίσκονται υπό πίεση στις αγορές. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Ευρωπαϊκού Χρέους, σύμφωνα με τους δύο πολιτικούς, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ήδη από τον τρέχοντα μήνα, εφόσον υπάρξει σχετική έγκριση από τις χώρες της ΕΕ.

BHMA.


Read more...

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ 36% ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ Β. ΕΛΛΑΔΑ


Η δραματική κατάσταση στην οικονομία φέρνει απολύσεις ακόμα και στην περιφέρεια. Την απαισιοδοξία των επιχειρήσεων της Β. Ελλάδας καταγράφει έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Interview, στην οποία μόλις το 14% των...
ερωτηθέντων εκτιμά πως η κατάσταση θα βελτιωθεί στο ερχόμενο εξάμηνο. Σύμφωνα με το δείκτη Norhern Greece Business Index 500, που έχει δημιουργήσει η εταιρεία, μόλις το 7% των επιχειρήσεων δηλώνει πως θα προχωρήσει σε προσλήψεις, ενώ το 36% εκτιμά πως θα προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού τον Ιανουάριο.
Read more...

ΤΟ ΣΤΕ "ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ" ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ


Η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις- έκρινε το ΣτΕ αμφισβητώντας τις κυβερνητικές ρυθμίσεις με τις οποίες δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν σπεύσει για να “τακτοποιήσουν” πυλωτές και πρόσθετες κατασκευές, καταβάλλοντας...
μεγάλα ποσά. Με την απόφαση (υπ' αριθμ. 3921/2010), η Ολομέλεια έκρινε ότι νομιμοποίηση των αυθαιρέτων έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας, αφού οι νομοταγείς πολίτες τίθενται σε μειονεκτική μοίρα έναντι των ιδιοκτητών αυθαίρετων οικοδομών που εξαιρούνται από την κατεδάφιση.
Ο νόμος Σουφλιά, σύμφωνα με τους δικαστές, παραβιάζει τις αρχές του δικαίου που επιβάλλουν στο κράτος να εγγυάται υπέρ των πολιτών την πιστή εφαρμογή των νόμων.
Το ΣτΕ θεωρεί ότι μετά το 1983 (και το νόμο Τρίτση) εν μπορεί να υπάρξει καμιά συνταγματική ανοχή απέναντι σε οποιαδήποτε αυθαίρετη κατασκευή.
Η υπόθεση που κρίθηκε αφορούσε τριώροφη οικοδομή σε παραδοσιακό οικισμό της Ερμούπολης Σύρου που εξαιρέθηκε από την κατεδάφιση.
Read more...

Συνάντηση Παπανδρέου-Μπαρόζο στις Βρυξέλλες


Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα έχει το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνομιλίες, οι οποίες θεωρούνται «πολύ σημαντικές», θα επικεντρωθούν τόσο στο ζήτημα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, που θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, αλλά και η ελληνική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα, ο κ. Παπανδρέου έχει εκφράσει την αντίθεσή του με την συμμετοχή των ιδιωτών στον μηχανισμό, ζητώντας να επιβληθεί τραπεζικός φόρος για να καλυφθεί το κόστος. Τις διαβουλεύσεις από ελληνικής πλευράς έχει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκάς Παπαδήμος.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία της Ελλάδας, αναμένεται να συζητηθούν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, η παρακολούθησή τους από την τρόικα αλλά και το θέμα της προοπτικής της επιμήκυνσης αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ.

Η συνάντησή τους είναι προγραμματισμένη για τις πέντε το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), ενώ όπως έγινε γνωστό θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στις 18.15 (ώρα Ελλάδας).

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Μπαρόζο αναμένεται να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, τονίζοντας παράλληλα τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Στο μεταξύ, την Τρίτη φθάνει στην Αθήνα ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν και την Πέμπτη αναμένεται ο αρμόδιος για τα οικονομικά ζητήματα επίτροπος Όλι Ρεν.
Read more...

Δύσκολη συγκατοίκηση


Η «πατριωτική» τάση του κινήματος που στήριξε τον Γ. Παπανδρέου στην εσωκομματική αντιπαράθεση, και η «εκσυγχρονιστική» αναζητούν το νέο τους ρόλο στην εποχή του μνημονίου
Σύννεφα εμφυλίου πολέμου σκιάζουν τον ουρανό της κυβέρνησης και του κόμματος. Οι δύο ψυχές του κινήματος, η «εκσυγχρονιστική» και η «πατριωτική», η σύγκρουση των οποίων απείλησε αρκετές φορές τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι βγαίνουν από την κατάσταση ύπνωσης στην οποία είχαν περιέλθει από την επομένη της εκλογικής νίκης του 2009.
Υπάρχει ωστόσο μια σημαντική διαφορά: Σήμερα, σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν βρίσκονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, αλλά είναι σε κόντρα με τις πολιτικές της κυβέρνησης, χωρίς βεβαίως να συμφωνούν ως προς το διά ταύτα.
Το ρεύμα του ιστορικού ΠΑΣΟΚ, τα σημαντικότερα στελέχη του οποίου (Γεννηματικοί, ανδρεοπαπανδρεϊκοί, συνδικαλιστές), στήριξαν με φανατισμό τον Γ. Παπανδρέου στη μάχη για την αρχηγία, αντιμετώπισε έντονο συνειδησιακό πρόβλημα από τη στιγμή που η κυβέρνηση υπέγραψε το μνημόνιο και άρχισε να εφαρμόζει τις πιο επαχθείς πλευρές του (μειώσεις μισθών, κατάργηση επιδομάτων και συλλογικών συμβάσεων).
Αισθάνθηκε προδομένο και δεν άφηνε ευκαιρία να μη δηλώσει την απαρέσκειά του. Στην αρχή περιορίστηκε στην καταγγελία του οικονομικού επιτελείου, το οποίο τάχα παρέσυρε τον Γ. Παπανδρέου σε αντιλαϊκή ρότα. Αλλωστε ήταν προσφιλής στόχος, αφού, τόσο ο Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο Φ. Σαχινίδης, παρά το γεγονός ότι ο «παπανδρεϊσμός» τους δεν αμφισβητείται, θεωρούνται τρόφιμοι του εκσυγχρονισμού, ή, για να το πούμε με παλιομοδίτικους όρους, «σοσιαλφιλελεύθεροι».

Γρήγορα όμως οι αυταπάτες θρυμματίστηκαν. Ο Γ. Παπανδρέου ταυτίστηκε πλήρως με το μνημόνιο, αδειάζοντας τους αιθεροβάμονες συντρόφους του. Τώρα κάποιοι απαιτούν συνέδριο για να αποσαφηνιστεί η ιδεολογική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και υπόσχονται ότι αν δεν προκηρυχθεί μέχρι τον Ιούνιο θα επιχειρήσουν να το επιβάλουν μαζεύοντας υπογραφές. Επίσης ετοιμάζονται για τη μεγάλη σύγκρουση στις ΔΕΚΟ, για να μην περάσουν οι πολιτικές της τρόικας για εξυγίανση των επιχειρήσεων, ή, όπως λένε οι ίδιοι, «για το ξεθεμελίωμα των κατακτήσεων του εργατικού κινήματος».
Εσχάτως όμως παρατηρείται κινητικότητα και στο εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο, στη βενιζελική εκδοχή του, το οποίο μετά την ήττα του το 2007 έδειχνε να έχει συμφιλιωθεί με τη νέα πραγματικότητα. Το πρώτο προειδοποιητικό σήμα προς την κυβέρνηση εστάλη από τους Γ. Φλωρίδη, Κ. Καρτάλη και Ν. Αλευρά, οι οποίοι με το άρθρο τους στην «Κ.Ε.» (21-11-2010) ζητούσαν: «Καθαρότερη προοπτική, να σταματήσουν οι ολιγωρίες και οι φλυαρίες και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους δεν ανταποκρίνονται στον τομέα ευθύνης τους». Η παρέμβαση των «τριών» αιφνιδίασε το μέγαρο Μαξίμου. Δεν ξέρει τα κίνητρά τους, ούτε και το αν έχουν την πρόθεση να λειτουργούν από εδώ και πέρα ως διακριτή ομάδα.
Αποφάσισε πάντως να κρατήσει χαμηλά το θέμα για να μη δημιουργηθούν εντυπώσεις. Γι' αυτό άλλωστε δεν διαφώνησε με την απόφαση των βουλευτών του κοινοβουλευτικού τομέα της οικονομίας να οριστεί κεντρικός εισηγητής του κόμματος για τον προϋπολογισμό ο Ν. Αλευράς, ο ένας από τους τρεις που υπέγραψαν το κείμενο.
Λίγες μέρες αργότερα δημοσιοποιήθηκε το δείπνο 11 βουλευτών στο σπίτι του Δ. Λιντζέρη, βουλευτών που είχαν υποστηρίξει τον Ευ. Βενιζέλο. Η συνάντηση προηγήθηκε χρονικώς του άρθρου και σ' αυτήν είχαν προσκληθεί και άλλοι βουλευτές -ανάμεσά τους και οι «τρεις αρθρογράφοι», όπως και ο Π. Κουκουλόπουλος. Αρνήθηκαν να πάνε, επικαλούμενοι ανειλημμένες υποχρεώσεις, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελαν να συνδεθούν με οποιαδήποτε απόπειρα αναβίωσης των παλιών διαχωριστικών γραμμών.
Στο δείπνο, όμως, ήταν παρόντες ο Ευ. Βενιζέλος και ο Α. Λοβέρδος, οι Διόσκουροι δηλαδή του «ρεύματος του αυτονόητου». Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα ασκούνται πιέσεις από ορισμένους βουλευτές στον υπουργό Αμυνας να ανασυστήσει την ομάδα που τον πλαισίωνε στη μάχη για την αρχηγία. Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος δεν φαίνεται διατεθειμένος να πάρει πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλωστε με τον τρόπο του στηρίζει τον Γ. Παπανδρέου, ενώ δεν έχει μετακινηθεί ούτε πόντο από τη γραμμή του «περί του όλου ΠΑΣΟΚ».
Τις εσωτερικές εξελίξεις θα επηρεάσει ασφαλώς η «μητέρα των μαχών» που θα διεξαχθεί στο γήπεδο των ΔΕΚΟ. Σχεδόν όλοι οι συνδικαλιστές είναι ΠΑΣΟΚ και σχεδόν όλοι παπανδρεϊκοί. Από τις δηλώσεις τους στην «Κ.Ε.» (28-11-2010) συνάγεται ότι δεν πρόκειται να δεχθούν μειώσεις μισθών και αλλαγές στους κανονισμούς εργασίας: «Ούτε θέλουμε ούτε μπορούμε να το κάνουμε, γιατί θα μας πάρουν με τις πέτρες. Η κυβέρνηση μάς ζητά να συνθηκολογήσουμε χωρίς μάχη. Αυτό δεν γίνεται», μας είπε κορυφαίος συνδικαλιστής.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει, αδιαφορώντας για το κόστος. Σύμφωνα με συνομιλητή του πρωθυπουργού, «θα είμαστε ψύχραιμοι, θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια διαλόγου, αλλά στο τέλος θα πάρουμε αποφάσεις». Στο ερώτημα «τι θα κάνετε αν βρεθείτε απέναντι σε γεγονότα όπως το κατέβασμα διακοπτών στη ΔΕΗ, ή ο αποκλεισμός του κέντρου της Αθήνας από τα λεωφορεία;», η απάντηση ήταν κατηγορηματική: «Είμαστε υποχρεωμένοι να κυβερνήσουμε γιατί αυτό ζητά η κοινωνία!»
Η ρευστή κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος υποχρέωσε τον πρωθυπουργό στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου να ζητήσει «ανακωχή», και τον αναγκάζει επίσης να καθυστερήσει όσο μπορεί τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και την εκλογή νέου Πολιτικού Συμβουλίου.
Θεωρεί υψηλού κινδύνου κάθε εσωκομματική συζήτηση αυτή την περίοδο και φοβάται ότι οι ψηφοφορίες ενδεχομένως να βγάλουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
enet

Read more...

ΠΡΟΣ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Ντελέζος
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Προς ολοµέτωπη σύγκρουση οδεύουν κυβέρνηση και εργαζόµενοι στις αστικές συγκοινωνίες, ενώ στο πλατύ απεργιακό µέτωπο που συγκροτείται στα µέσα µεταφοράς της Αττικής...
επανακάµπτουν...
και οι εργαζόµενοι του ΟΣΕ - προαστιακού. Ολοι οιεργαζόµενοιστις αστικές συγκοινωνίεςτης πρωτεύουσας (Μετρό, ηλεκτρικός, αστικά λεωφορεία, τρόλεϊ, τραµ) προχωρούν µεθαύριο Τετάρτη 8 ∆εκεµβρίου σε προειδοποιητική 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στο νοµοσχέδιο για την εξυγίανση του Οργανισµού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ), το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσής του.

Στην 24ωρη απεργία µετέχουν και οι εργαζόµενοι στον ΟΣΕ, οι οποίοι καλούνται από αύριο (Τρίτη) να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων για την υπογραφή νέων συλλογικών συµβάσεων εργασίας. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Μεταφορών αφορούν το 2009, καθώς δεν περιλαµβάνουν τις περικοπές αποδοχών που έχουν ήδη εφαρµοστεί από τις αρχές του έτους. Οι εργαζόµενοι στον ΗΣΑΠ, από την πλευρά τους, κάνουν λόγο για «κατασυκοφάντηση».

Επισηµαίνουν µάλιστα ότι µετά την επιβολή του πλαφόν σε όλο το ∆ηµόσιο, ο υψηλότερος µεικτός µηνιαίος µισθός δεν ξεπερνά πλέον τα 5.856 ευρώ (περίπου 4.300 ευρώ καθαρά), ενώ αυτά τα ποσάπαίρνουν ελάχιστοι (µε 35 χρόνια προϋπηρεσία).

Υπενθυµίζεται ότι το σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τους εργαζόµενους στις αστικές συγκοινωνίες προβλέπει µείωση των δευτερευουσών αποδοχών τους στο 8% - 10% των τακτικών.

Και στη Θεσσαλονίκη
Αυξήσεις έως και 50%στις τιµές των εισιτηρίων των αστικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη προτίθεται να ανακοινώσει η διοίκηση του ΟΑΣΘ, καθώς από τιςµέχρι σήµερα συζητήσεις εκπροσώπων του Οργανισµού µε το υπουργείο Μεταφορών προκύπτει ότι η κρατική επιδότηση για το 2011 θα είναι µειωµένη. Η επιδότηση θα φθάσει φέτος τα 105 εκατ. ευρώ, τη στιγµή που πέρυσι ήταν 132 εκατ. ευρώ. «Από αυτά βέβαια εισπράξαµε τελικά 112 εκατοµµύρια, ενώ οι ετήσιες δαπάνες του Οργανισµού ανέρχονται στα 184 εκατοµµύρια. Εφόσον η επιδότηση µειωθεί, τότε θα προτείνουµε µεταξύ άλλων αύξηση της τιµής των εισιτηρίων», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ κ. Χρήστος Στεφανίδης.

Για σήµερα το πρωίέχει προγραµµατιστεί στη Θεσσαλονίκη συνεδρίαση του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του ΟΑΣΘ και, σύµφωνα µε στελέχη του Οργανισµού, µεταξύ των προτάσεων που θα κατατεθούν είναι η αύξηση του απλού εισιτηρίου – διάρκειας 70 λεπτών της ώρας – από 0,60 ευρώ σε 0,80 ή και 0,90 ευρώ. Αντίστοιχες αυξήσεις πρόκειται να συζητηθούν και για τις υπόλοιπες κατηγορίες εισιτηρίων.

Εκτός πάντως από τη µείωση της κρατικής επιδότησης – φθάνει σχεδόν στο µισό της πραγµατικής τιµής του εισιτηρίου – στελέχη του ΟΑΣΘ υποστηρίζουν ότι οι ιδιαιτερότητες των αστικών µεταφορών της συµπρωτεύουσας καθιστούν σχεδόν αναγκαία την αύξηση των κοµίστρων. «Η µετακίνηση για παράδειγµα στον Λαγκαδά µε αστικό λεωφορείο στοιχίζει 0,60 ευρώ, τη στιγµή που µε το ΚΤΕΛ στοιχίζει 3,4 ευρώ», σηµειώνουν. Τα συνολικά 604 λεωφορεία του ΟΑΣΘ εξυπηρετούν σήµερα 75 γραµµές και µεταφέρουν κάθε χρόνο 180 εκατ. επιβάτες.
Read more...

Κόβονται έως δύο μισθοί τον χρόνο!

Με το -12% στις συμβάσεις


http://img.protothema.gr
Έχουμε μάθει να ζούμε με πολλά δεινά, ελέω κρίσης και Μνημονίου, και τώρα φαίνεται πως πρέπει να αρχίζουμε να συνηθίζουμε και στην ιδέα της “επιχειρησιακής σύμβασης ειδικών συνθηκών”, η οποία συνεπάγεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, περικοπές αποδοχών κατά 12% σε σχέση με τις ισχύουσες.

Τι συνεπάγεται για τους εργαζόμενους η ρύθμιση που αναμένεται να συμπεριληφθεί, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, σε περίπτωση εφαρμογής της επιχειρησιακής σύμβασης ειδικών συνθηκών έναντι των κλαδικών συμβάσεων;

Ουσιαστικά, απώλειες αποδοχών που αντιστοιχούν έως και σε δύο μισθούς τον χρόνο!

Πιο συγκεκριμένα:

- Οι εμποροϋπάλληλοι από τα 903 ευρώ της κλαδικής θα πάρουν 795, δηλαδή θα έχουν μείωση 108 ευρώ το μήνα και 1512 το χρόνο.

- Οι υπάλληλοι ακτοπλοϊκών εταιρειών από τα 1270 ευρώ θα πάρουν 1118 ευρώ το μήνα, ήτοι μείωση 152 ευρώ το μήνα και 2128 το χρόνο.

- Οι τραπεζικοί από τα 1000 ευρώ θα πάρουν 880 ευρώ το μήνα, δηλαδή θα χάσουν 120 ευρώ τον μήνα και ετησίως 1680 ευρώ.


Οι εξελίξεις περί τις επιχειρησιακές συμβάσεις και οι επαφές που είχε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος με τους εργοδότες προκάλεσαν εντάσεις το Σάββατο, στη διάρκεια της συνεδρίασης του προεδρείου της Συνομοσπονδίας, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ Βαγγέλης Μπουζούλας και της Αυτόνομης Παρέμβασης Γιώργος Γαβρίλης.

Ο κ. Παναγόπουλος, πάντως, επανέλαβε τη θέση του ότι δεν έχει προκύψει συμφωνία με τους εργοδότες παρά μόνο για το θέμα της «επέκτασης» των συμβάσεων και στις επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται συνδικαλιστικά.

Οι επιχειρησιακές συμβάσεις, σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, με χαμηλότερες αμοιβές, μπορούν να υπογράφονται μόνο σε περίπτωση που κινδυνεύουν να χαθούν θέσεις εργασίας.

Read more...

Αύξηση ΦΠΑ αλλά και "δωράκια" για ακίνητα και ΙΧ

Κρίσιμες επαφές για Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Κατσέλη και...



http://img.protothema.gr
Στα επιπλέον έσοδα από περαίωση και το άγριο φοροκυνηγητό ποντάρουν στην κυβέρνηση, για να αποφύγουν τα χειρότερα που εγκυμονεί το οικονομικοπολιτικό "γαϊτανάκι" που έχει στηθεί εκτυλίσσεται από σήμερα σε Αθήνα και Βρυξέλλες, γύρω από τα χρέη και τα ελλείμματα της Ελλάδας.

Στο οικονομικό επιτελείο αντιμετωπίζουν πλέον τα έσοδα σαν … αντιπερισπασμό στις πιέσεις που δέχονται στο σκληρό παζάρι με την Τρόικα για την επιμήκυνση και τις επόμενες δόσεις των δανείων, οι Γιώργος Παπανδρέου (συναντά Μπαρόζο και Στρος Καν στις Βρυξέλλες), Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο Εurogroup και Λούκα Κατσέλη (συναντά επίσης στις Βρυξέλλες τον "σκληρό" των ελεγκτών της Τρόικας Σερβάας Ντερόουζε).

“Ντου” για 1,5 δισ. ευρώ μέσα στη χρονιά

Την ίδια ώρα στην Αθήνα θα διεξάγεται ευρεία σύσκεψη επιτελών για τα έσοδα, στο γραφείο του υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά. Στόχος να εισπραχθούν έως και 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον μέσα στον Δεκέμβριο, για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του 2010 και να "παζαρέψει" με καλύτερους όρους τα μέτρα του 2011 η κυβέρνηση.

Πρώτος στόχος η φοροδιαφυγή, αλλά και οι εισπράξεις από την περαίωση αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, "ανοίγει παράθυρο" για μπουν στη ρύθμιση και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εξαιρούνταν ως τώρα.

Στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως κερδίζει έδαφος η ιδέα ότι πρέπει να καταργηθεί η εξαίρεση που ίσχυσε από την περαίωση για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 και υπόκεινται σε ΦΑΠ. Έτσι το Κράτος μπορεί να εισπράξει έως 450 εκατ. ευρώ από 150.000 επιτηδευματίες.

Αντιδράσεις

Η ΠΟΜΙΔΑ και ο εμπορικός κόσμος αντιδρούν έντονα. Με παρεμβάσεις τους, ο πρόεδρος των ιδιοκτητών κύριος Στράτος Παραδιάς χαρακτηρίζει "αντισυνταγματική" την εξαίρεση αφού, όπως τονίζει και ο φοροτεχνικός σύμβουλος της ΕΣΕΕ κ. Δημήτρης Λέντζας "είναι παράλογο να εξισώνεται με τεκμήριο φοροδιαφυγής η κατοχή ενός ή δύο ακινήτων που μπορεί να πληρώνει κάποιος με δάνειο, ενώ την ίδια ώρα κάποιοι με εκατομμύρια σε ΟΕ και ΕΠΕ να μπαίνουν σε ρύθμιση".

Στο τραπέζι μπαίνουν όμως και οι τελικές ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νόμου οι οποίες προβλέπουν:

- Αύξηση του χαμηλού συντελεστή 11% στο 13%, που θα συμπαρασύρει και τον πολύ χαμηλό συντελεστή στο 6,5% από 5,5%. Οι αναπροσαρμογές των συντελεστών θα γίνουν τον Ιανουάριο του 2011. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών των τροφίμων καθώς και των λογαριασμών ρεύματος, ύδρευσης, φυσικού αερίου, σε εισιτήρια πλοίων, αεροπλάνων και τρένων, θεαμάτων και κόμιστρα ταξί. Αντίθετα, μειώνονται οι συντελεστές φορολόγησης των φαρμάκων και στα τουριστικά καταλύματα στο 6,5%.

- Αύξηση των τιμών στα προϊόντα καπνού (στα τσιγάρα κατά 0,10 - 0,20 ευρώ το πακέτο, αλλά και αύξηση του περιθωρίου κέρδους για τους περιπτερούχους). Συγκεκριμένα, προβλέπεται η αύξηση του πάγιου φόρου από 10% σε 20% και η παράλληλη μικρή μείωση του ειδικού φόρου καπνού από 67% σε 65% προς όφελος του περιθωρίου κέρδους των περιπτερούχων.

- Απαλλαγή «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας προκειμένου να τονωθεί ο κατασκευαστικός κλάδος. Αναστέλλεται για 2 χρόνια η εφαρμογή του για αγορά α΄κατοικίας μέχρι 120 τ. μ. και μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ. Ωστόσο με τον τελευταίο φορολογικό νόμο 3842/2010 προβλέπεται ότι από την 1-1-2010 όλες οι δαπάνες των νοικοκυριών για την αποπληρωμή στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας και από τις 23-4-2010 όλα τα έξοδα για την αγορά ή την ανέγερση πρώτης κατοικίας θεωρούνται πλέον τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή λαμβάνονται υπόψη για τον τεκμαρτό προσδιορισμό των εισοδημάτων των φορολογουμένων.

- Μείωση των τελών ταξινόμησης των οχημάτων, μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και μείωση του ΦΠΑ στις τουριστικά καταλύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται προβλέπει τη μείωση των τελών ταξινόμησης κατά 50% για Ι. Χ. έως 1.600 κυβικά εκατοστά.

- Μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ). Ο συντελεστής στα αδιανέμητα κέρδη θα μειωθεί από την 1-1-2001 στο 20% από 24% που είναι σήμερα.

- Αναβάλλεται η αύξηση του φόρου υπεραξίας στο Χρηματιστήριο. Θα επιβάλλεται όπως και σήμερα φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

- Μείωση ή και κατάργηση του φόρου 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Αλλάζει η φορολογία στα μερίσματα


- Μείωση φόρου στα μερίσματα. Αλλάζει η διάταξη για τα διανεμόμενα κέρδη όσον αφορά τουλάχιστον στις θυγατρικές εταιρείες πολυεθνικών εταιρειών, αν και δεν αποκλείεται να ισχύσει και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Δεν θα φορολογούνται πλέον με τον συντελεστή 40%, λόγω του ανταγωνισμού με άλλες χώρες της ΕΕ (Βουλγαρία, Κύπρος κλπ).

- Ταχύτερη παραγραφή υπέρ του Δημοσίου των μη εισπραχθέντων μερισμάτων. Συζητείται να καταλήγουν στο κράτος όσα μερίσματα μένουν δεν ζητούνται από τους δικαιούχους και μένουν ανείσπρακτα για μια τριετία, αντί για πενταετία που ισχύει από την δεκαετία του ’40. Στο οικονομικό επιτελείο προσβλέπουν σε έσοδα τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ το χρόνο. "Ποντάρουν" στο γεγονός ότι ένα μέρος από τα περίπου 1,5 ως 2 δισ. ευρώ που διανέμουν ετησίως οι επιχειρήσεις στους μετόχους τους δεν εισπράττονται καθώς, λόγω κρίσης, πρόκειται για μικροποσά που αφήνουν αδιάφορους ακόμα και τους μικρομετόχους. Παρατηρείται όμως και το αντίστροφο φαινόμενο, εισηγμένες να διανέμουν μεγαλύτερο μέρισμα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές –για να καταστούν ελκυστικότερες σε συνθήκες χρηματιστηριακής καχεξίας και απαξίωσης των μετοχών- αλλά οι μεγαλομέτοχοι να μην … καταδέχονται να εισπράξουν τα μερίσματα (που σε αυτούς φαίνονται …"ψίχουλα").

- Μείωση συντελεστού ή εξαίρεση από τον επαχθή φόρο 15% που επέβαλε η κυβέρνηση στα ακίνητα των offshore, έναντι 3% που ίσχυε ως φέτος. Θα πρόκειται για υπαναχώρηση που υπαγορεύτηκε από τη διαπίστωση ότι πίσω από τις υπεράκτιες εταιρίες δεν κρύβονται μόνο ντόπιοι φοροφυγάδες, αλλά υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις αλλοδαπών ή ελλήνων του εξωτερικού που έχουν επενδύσει τα κεφάλαιά τους σε ακίνητα στη χώρα μας και, λόγω της υψηλής φορολογίας, διαμηνύουν στην κυβέρνηση πως θα πουλήσουν και θα φύγουν, καθώς σε 6-7 χρόνια καλούνται να πληρώσουν σε φόρους περισσότερα και από την συνολική επένδυσή τους!

- Μείωση συντελεστών ή εξαίρεση από τον ειδικό φόρο στα κότερα, για περιπτώσεις όπου τα σκάφη ελλιμενίζονται μόνιμα στη χώρα μας, αλλά οι ιδιοκτήτες τους δεν τα χρησιμοποιούν επειδή πχ ζουν στο εξωτερικό. Συνήθως μάλιστα οι ίδιοι απασχολούν και προσωπικό για τη συντήρηση του σκάφους, με αποτέλεσμα οι υπέρογκες επιβαρύνσεις να τους ωθούν να τα στείλουν ή να τα πουλήσουν εκτός Ελλάδος.

- Κατάργηση 100 εφοριών απ' όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για μικρές εφορίες (ΔΟΥ β΄ τάξης) που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.


Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και ρύθμιση για τον συμψηφισμό των οφειλών επιχειρήσεων που υποχρεώνονται να καταβάλλουν ΦΠΑ, για ποσά που δεν έχουν εισπράξει.

Read more...

Αλέξης, όπως λέμε Πολυτεχνείο...

Κλειστό το κέντρο από τις 10 σήμερα έως τις 7 το πρωί της Τρίτης


http://img.protothema.gr
Οι ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της τρομοκρατίας δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, καθώς σήμερα συμπληρώνονται δυο χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής σε μια συντονισμένη προσπάθεια να αποφευχθούν επεισόδια, βανδαλισμοί και καταστροφές.

Το κέντρο της Αθήνας θα παραμείνει κλειστό από τις 10 το πρωί σήμερα εως τις 7 το πρωί της Τρίτης. Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 12:00, στα Προπύλαια, το απόγευμα θα γίνει συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας του Δικτύου Κοινωνικών Δικαιωμάτων και διαφόρων ανεξάρτητων φορέων, ενώ για το βράδυ έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στα Εξάρχεια, στο σημείο της δολοφονίας του μαθητή. Η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 μετά το μεσημέρι και συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς θα τροποποιούνται, ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων. Η στάση και η στάθμευση των οχημάτων από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας έως τις 07:00 το πρωί της Τρίτης θα απαγορεύεται στους εξής δρόμους:

• Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και τις καθέτους αυτής.

• Σταδίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.

• Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.

• Βασιλίσσης Όλγας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.

• Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.

• Αμαλίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.

• Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.

• Συγγρού, στο τμήμα μεταξύ των οδών Αθ. Διάκου και της Λεωφόρου Βασ. Όλγας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

• Πατησίων, στο τμήμα μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Πανεπιστημίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής.

• Πειραιώς, στο τμήμα της από την Ιερά Οδό έως την πλατεία Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής.

• Βασ. Σοφίας, στο τμήμα μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Κων/νου και Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής.

• Ρηγίλλης, στο τμήμα μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Γεωργίου Β' και Βασ.Σοφίας.

• Υψηλάντου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Μ.Πετράκη και Ηροδότου

• Κόκκαλη, σε όλο το μήκος της.

• Μάρνη, στο τμήμα από την πλατεία Βάθης έως την οδό Πατησίων.

• Στουρνάρη, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ζαΐμη και Γ' Σεπτεμβρίου.

• Μπουμπουλίνας, στο τμήμα μεταξύ των οδών Στουρνάρη και Βασ. Ηρακλείου.

• Γ' Σεπτεμβρίου, στο τμήμα από την οδό Μάρνη έως την πλατεία Ομονοίας, καθώς και στις καθέτους αυτής.

• Οι δρόμοι γύρω από τις πλατείες Ομονοίας, Συντάγματος, Κοτζιά, Κάνιγγος.
πορείες και διαδηλώσεις στη μνήμη του Αλέξη


Μάλιστα το γεγονός ότι το μεσημέρι στα Προπύλαια θα συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός φοιτητών και μαθητών κάνει πιο δύσκολο το έργο των αστυνομικών, καθώς ίσως κάποιοι από τον σκληρό πυρήνα των αντιεξουσιαστών αλλά και συμπαθούντων προς τους χθεσινούς προσαχθέντες, αλλά και προς τα προφυλακισμένα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς αλλά και του Επαναστατικού Αγώνα να προσπαθήσουν να προκαλέσουν επεισόδια.

Τις τελευταίες ημέρες οι αξιωματικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής συσκέπτονταν προκειμένου να διαμορφώσουν «σχέδιο δράσης» που για άλλη μια φορά θα βασίζεται στο δόγμα της μηδενικής ανοχής.

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, από χθες βρίσκονται σε επιφυλακή χιλιάδες αστυνομικοί, ενώ στα μέτρα θα συμμετέχουν σχεδόν το σύνολο των δυνάμεων της Αττικής. «Σε γενικές γραμμές θα ακολουθήσουμε το σχέδιο που εφαρμόσαμε στην επέτειο του Πολυτεχνείου» λέει αξιωματικός της ΓΑΔΑ και προσθέτει: «Οι οδηγίες που έχουν πάρει οι επικεφαλής των δυνάμεων είναι να είναι διακριτικοί και να μην προκαλούν. Βέβαια στην περίπτωση που δημιουργηθούν επεισόδια η αντίδραση των αστυνομικών θα είναι άμεση»

ΔΙ.ΑΣ, ΔΕΛΤΑ και Πυροσβεστική

Έτσι από το πρωί λαμβάνουν μέτρα χιλιάδες ένστολοι. Από αυτούς οι πλειονότητα θα ανήκουν στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων.

Θα είναι δηλαδή διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης), διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης) και της ΟΠΚΕ (Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας). Σημαντικό ρόλο θα έχουν οι εκατοντάδες αστυνομικοί των ομάδων ΔΙ.ΑΣ και ΔΕΛΤΑ, καθώς με αναμμένους τους «φάρους» περιπολούν σε κάθε δρόμο του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας. Άνδρες της Ασφάλειας, της Τροχαίας, των τοπικών αστυνομικών Τμημάτων αλλά και ειδικοί φρουροί ασχολούνται αποκλειστικά με τις εκδηλώσεις και την πορεία που θα πραγματοποιήσουν οι διαδηλωτές.

Τέλος, στο σχέδιο δράσης συμπεριλαμβάνεται και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Οχήματα και άνδρες βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αν και όποτε χρειαστεί, ενώ εισαγγελείς χωρισμένοι σε δύο βάρδιες, βρίσκονται σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο.

Φύλαξη στόχων και δρόμων

Όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις το σχέδιο της αστυνομίας χωρίζεται πολλές φάσεις.

Το πρώτο σκέλος αφορά την φρούρηση με διμοιρίες των ΜΑΤ του Πολυτεχνείου, της Αμερικανικής Πρεσβείας, της Βουλής, κυβερνητικών κτιρίων ακόμη και των φυλακών Κορυδαλλού. Παράλληλα μικρότερες δυνάμεις θα φυλούν εταιρείες – στόχους Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών συμφερόντων.

Στην συνέχεια, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου (με έμφαση γύρω από τα Προπύλαια) θα υπάρχει επόπτευση όλων των δρόμων (Πανεπιστημίου-Ακαδημίας-Πατησίων – Σταδίου –Αμαλίας- Βασιλίσσης Σοφίας). Οι διμοιρίες των ΜΑΤ, θα απομακρύνουν αμέσως και θα συλλαμβάνουν κουκουλοφόρους, άτομα με σακίδια που ενδεχομένως περιέχουν πέτρες και μολότοφ. Στην περίπτωση της δημιουργίας των επεισοδίων, τότε για άλλη μια φορά θα γίνει εκτεταμένη χρήση χημικών…


Read more...