Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Αύξηση ΦΠΑ αλλά και "δωράκια" για ακίνητα και ΙΧ

Κρίσιμες επαφές για Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Κατσέλη και...



http://img.protothema.gr
Στα επιπλέον έσοδα από περαίωση και το άγριο φοροκυνηγητό ποντάρουν στην κυβέρνηση, για να αποφύγουν τα χειρότερα που εγκυμονεί το οικονομικοπολιτικό "γαϊτανάκι" που έχει στηθεί εκτυλίσσεται από σήμερα σε Αθήνα και Βρυξέλλες, γύρω από τα χρέη και τα ελλείμματα της Ελλάδας.

Στο οικονομικό επιτελείο αντιμετωπίζουν πλέον τα έσοδα σαν … αντιπερισπασμό στις πιέσεις που δέχονται στο σκληρό παζάρι με την Τρόικα για την επιμήκυνση και τις επόμενες δόσεις των δανείων, οι Γιώργος Παπανδρέου (συναντά Μπαρόζο και Στρος Καν στις Βρυξέλλες), Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο Εurogroup και Λούκα Κατσέλη (συναντά επίσης στις Βρυξέλλες τον "σκληρό" των ελεγκτών της Τρόικας Σερβάας Ντερόουζε).

“Ντου” για 1,5 δισ. ευρώ μέσα στη χρονιά

Την ίδια ώρα στην Αθήνα θα διεξάγεται ευρεία σύσκεψη επιτελών για τα έσοδα, στο γραφείο του υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά. Στόχος να εισπραχθούν έως και 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον μέσα στον Δεκέμβριο, για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του 2010 και να "παζαρέψει" με καλύτερους όρους τα μέτρα του 2011 η κυβέρνηση.

Πρώτος στόχος η φοροδιαφυγή, αλλά και οι εισπράξεις από την περαίωση αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, "ανοίγει παράθυρο" για μπουν στη ρύθμιση και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εξαιρούνταν ως τώρα.

Στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως κερδίζει έδαφος η ιδέα ότι πρέπει να καταργηθεί η εξαίρεση που ίσχυσε από την περαίωση για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 και υπόκεινται σε ΦΑΠ. Έτσι το Κράτος μπορεί να εισπράξει έως 450 εκατ. ευρώ από 150.000 επιτηδευματίες.

Αντιδράσεις

Η ΠΟΜΙΔΑ και ο εμπορικός κόσμος αντιδρούν έντονα. Με παρεμβάσεις τους, ο πρόεδρος των ιδιοκτητών κύριος Στράτος Παραδιάς χαρακτηρίζει "αντισυνταγματική" την εξαίρεση αφού, όπως τονίζει και ο φοροτεχνικός σύμβουλος της ΕΣΕΕ κ. Δημήτρης Λέντζας "είναι παράλογο να εξισώνεται με τεκμήριο φοροδιαφυγής η κατοχή ενός ή δύο ακινήτων που μπορεί να πληρώνει κάποιος με δάνειο, ενώ την ίδια ώρα κάποιοι με εκατομμύρια σε ΟΕ και ΕΠΕ να μπαίνουν σε ρύθμιση".

Στο τραπέζι μπαίνουν όμως και οι τελικές ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νόμου οι οποίες προβλέπουν:

- Αύξηση του χαμηλού συντελεστή 11% στο 13%, που θα συμπαρασύρει και τον πολύ χαμηλό συντελεστή στο 6,5% από 5,5%. Οι αναπροσαρμογές των συντελεστών θα γίνουν τον Ιανουάριο του 2011. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών των τροφίμων καθώς και των λογαριασμών ρεύματος, ύδρευσης, φυσικού αερίου, σε εισιτήρια πλοίων, αεροπλάνων και τρένων, θεαμάτων και κόμιστρα ταξί. Αντίθετα, μειώνονται οι συντελεστές φορολόγησης των φαρμάκων και στα τουριστικά καταλύματα στο 6,5%.

- Αύξηση των τιμών στα προϊόντα καπνού (στα τσιγάρα κατά 0,10 - 0,20 ευρώ το πακέτο, αλλά και αύξηση του περιθωρίου κέρδους για τους περιπτερούχους). Συγκεκριμένα, προβλέπεται η αύξηση του πάγιου φόρου από 10% σε 20% και η παράλληλη μικρή μείωση του ειδικού φόρου καπνού από 67% σε 65% προς όφελος του περιθωρίου κέρδους των περιπτερούχων.

- Απαλλαγή «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας προκειμένου να τονωθεί ο κατασκευαστικός κλάδος. Αναστέλλεται για 2 χρόνια η εφαρμογή του για αγορά α΄κατοικίας μέχρι 120 τ. μ. και μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ. Ωστόσο με τον τελευταίο φορολογικό νόμο 3842/2010 προβλέπεται ότι από την 1-1-2010 όλες οι δαπάνες των νοικοκυριών για την αποπληρωμή στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας και από τις 23-4-2010 όλα τα έξοδα για την αγορά ή την ανέγερση πρώτης κατοικίας θεωρούνται πλέον τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή λαμβάνονται υπόψη για τον τεκμαρτό προσδιορισμό των εισοδημάτων των φορολογουμένων.

- Μείωση των τελών ταξινόμησης των οχημάτων, μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και μείωση του ΦΠΑ στις τουριστικά καταλύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται προβλέπει τη μείωση των τελών ταξινόμησης κατά 50% για Ι. Χ. έως 1.600 κυβικά εκατοστά.

- Μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ). Ο συντελεστής στα αδιανέμητα κέρδη θα μειωθεί από την 1-1-2001 στο 20% από 24% που είναι σήμερα.

- Αναβάλλεται η αύξηση του φόρου υπεραξίας στο Χρηματιστήριο. Θα επιβάλλεται όπως και σήμερα φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

- Μείωση ή και κατάργηση του φόρου 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Αλλάζει η φορολογία στα μερίσματα


- Μείωση φόρου στα μερίσματα. Αλλάζει η διάταξη για τα διανεμόμενα κέρδη όσον αφορά τουλάχιστον στις θυγατρικές εταιρείες πολυεθνικών εταιρειών, αν και δεν αποκλείεται να ισχύσει και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Δεν θα φορολογούνται πλέον με τον συντελεστή 40%, λόγω του ανταγωνισμού με άλλες χώρες της ΕΕ (Βουλγαρία, Κύπρος κλπ).

- Ταχύτερη παραγραφή υπέρ του Δημοσίου των μη εισπραχθέντων μερισμάτων. Συζητείται να καταλήγουν στο κράτος όσα μερίσματα μένουν δεν ζητούνται από τους δικαιούχους και μένουν ανείσπρακτα για μια τριετία, αντί για πενταετία που ισχύει από την δεκαετία του ’40. Στο οικονομικό επιτελείο προσβλέπουν σε έσοδα τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ το χρόνο. "Ποντάρουν" στο γεγονός ότι ένα μέρος από τα περίπου 1,5 ως 2 δισ. ευρώ που διανέμουν ετησίως οι επιχειρήσεις στους μετόχους τους δεν εισπράττονται καθώς, λόγω κρίσης, πρόκειται για μικροποσά που αφήνουν αδιάφορους ακόμα και τους μικρομετόχους. Παρατηρείται όμως και το αντίστροφο φαινόμενο, εισηγμένες να διανέμουν μεγαλύτερο μέρισμα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές –για να καταστούν ελκυστικότερες σε συνθήκες χρηματιστηριακής καχεξίας και απαξίωσης των μετοχών- αλλά οι μεγαλομέτοχοι να μην … καταδέχονται να εισπράξουν τα μερίσματα (που σε αυτούς φαίνονται …"ψίχουλα").

- Μείωση συντελεστού ή εξαίρεση από τον επαχθή φόρο 15% που επέβαλε η κυβέρνηση στα ακίνητα των offshore, έναντι 3% που ίσχυε ως φέτος. Θα πρόκειται για υπαναχώρηση που υπαγορεύτηκε από τη διαπίστωση ότι πίσω από τις υπεράκτιες εταιρίες δεν κρύβονται μόνο ντόπιοι φοροφυγάδες, αλλά υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις αλλοδαπών ή ελλήνων του εξωτερικού που έχουν επενδύσει τα κεφάλαιά τους σε ακίνητα στη χώρα μας και, λόγω της υψηλής φορολογίας, διαμηνύουν στην κυβέρνηση πως θα πουλήσουν και θα φύγουν, καθώς σε 6-7 χρόνια καλούνται να πληρώσουν σε φόρους περισσότερα και από την συνολική επένδυσή τους!

- Μείωση συντελεστών ή εξαίρεση από τον ειδικό φόρο στα κότερα, για περιπτώσεις όπου τα σκάφη ελλιμενίζονται μόνιμα στη χώρα μας, αλλά οι ιδιοκτήτες τους δεν τα χρησιμοποιούν επειδή πχ ζουν στο εξωτερικό. Συνήθως μάλιστα οι ίδιοι απασχολούν και προσωπικό για τη συντήρηση του σκάφους, με αποτέλεσμα οι υπέρογκες επιβαρύνσεις να τους ωθούν να τα στείλουν ή να τα πουλήσουν εκτός Ελλάδος.

- Κατάργηση 100 εφοριών απ' όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για μικρές εφορίες (ΔΟΥ β΄ τάξης) που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.


Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και ρύθμιση για τον συμψηφισμό των οφειλών επιχειρήσεων που υποχρεώνονται να καταβάλλουν ΦΠΑ, για ποσά που δεν έχουν εισπράξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: