Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Για ποινικές ευθύνες πολιτικών μιλά ο υπ. Επικρατείας

Δήλωση-βόμβα

http://images.inews.gr/180/vomva-tou-ypourgou-epikrateias-gia-poinikes-efthynes-politikon.jpg
Μια δήλωση-βόμβα στην οποία αναφέρεται ευθέως ακόμα και για τυχόν ποινικές ευθύνες όσων οδήγησαν τον τόπο στη σημερινή δεινή κατάσταση μίλησε ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Γιώργος Σταυρόπουλος.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84», ο κύριος Σταυρόπουλος δηλώνει πως κάποιοι σίγουρα φταίνε για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η χώρα και καλεί για απόδοση ευθυνών.

«Θεωρώ ότι οι ευθύνες είναι μοιρασμένες, ο ένας δείχνει τον άλλο και αυτό είναι πολύ κακό... Πάντως η χώρα πρέπει να προχωρήσει, πρέπει να δούμε όλοι τον εαυτό μας στον καθρέφτη, να κοιταχτούμε, να δούμε που κάναμε λάθη και να προχωρήσουμε και βέβαια και οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν εννοεί πολιτικές ευθύνες, ο κ. Σταυρόπουλος απάντησε πως μιλάει κυρίως για το θέμα της πολιτικής απόδοσης. Αλλά συμπλήρωσε πως «εάν υπάρχουν και άλλες ευθύνες, άλλου είδους και αυτές πρέπει να αποδοθούν παντού».

Κληθείς δε να διευκρινίσει κατά πόσον αναφέρεται σε ποινικές ευθύνες απάντησε: «Ποινικές, αστικές, πάσης φύσεως ευθύνες. Κάποιοι είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση που οδηγήθηκε η χώρα».

Στην ίδια συνέντευξη και αναφερόμενος στο χρόνο των εκλογών, ο κ। Σταυρόπουλος υποστήριξε ότι ο ρόλος της κυβέρνησης λήγει «όταν θα ολοκληρωθούν όλες αυτές οι δεσμεύσεις οι οποίες ανέλαβε η κυβέρνηση», εκτιμώντας πάντως ότι ο ίδιος δεν ξέρει «αν οι εκλογές είναι ο καλύτερος δρόμος» τη δεδομένη στιγμή.
protothema.gr

Read more...

Έτσι "δένει" η τρόικα τους αρχηγούς

Στο φως κρίσιμη παράγραφος της νέας δανειακής σύμβασης



http://img.protothema.gr/31F83EC504A5D96983D6FF93D1C6A4FE.jpg
Αντί υπογραφής, η τρόικα επιχειρεί να δεσμεύσει τους πολιτικούς αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ ότι δεν θα παρεκκλίνουν από τους στόχους και τα μέτρα που θα περιγράφονται στη νέα δανειακή σύμβαση με μία παράγραφο που αποτελεί τμήμα της νέας συμφωνίας.


Όπως αποκαλύπτει το protothema.gr, η παράγραφος αυτή αναφέρει: "Αυτό το μνημόνιο και τα προσαρτήματά του έχουν εγκριθεί από τους αρχηγούς των κομμάτων του συνασπισμού που στηρίζουν την κυβέρνηση. Στηρίζουν τους στόχους και τις πολιτικές (που έχουν συμφωνηθεί) και σημειώνουν ότι δεν θα ακολουθήσουν πολιτικές που αντιβαίνουν στους στόχους του μνημονίου".

Με την μεθοδολογία αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποσπούν τη συναίνεση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου ότι δεν θα αποκλίνουν από τα συμφωνηθέντα.

Ακολούθως παρατίθεται το ακριβές κείμενο στην αγγλική :

This letter memorandum and attachments has been reviewed by leaders of the coalition parties supporting the government। They support the objectives and policies and have indicated that they will not pursue policies that are inconsistent with them.
protothema.gr
Read more...

Με το «αριστερό» έκανε ποδαρικό το 2012 στα δημόσια έσοδα τον Ιανουάριο

Ανησυχητική υποχώρηση


Καθρέφτης της ύφεσης η μείωση των δημόσιων εσόδων
Καθρέφτης της ύφεσης η μείωση των δημόσιων εσόδων (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Μειωμένα κατά 6% σε σύγκριση με πέρυσι εμφανίζονται τα δημόσια έσοδα τον Ιανουάριο, βάσει των προσωρινών στοιχείων, με ειδικά τα έσοδα από το ΦΠΑ να έχουν υποχωρήσει σημαντικά εξαιτίας της ύφεσης.

Η εικόνα προκαλεί ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς τον Ιανουάριο συνεχιζόταν η πληρωμή τελών κυκλοφορίας και του «χαρατσιού» μέσω ΔΕΗ.

Ιδιαίτερα ανησυχητική όμως είναι η εικόνα του ΦΠΑ που οι εισπράξεις τον Ιανουάριο εμφανίζονται μειωμένες σε σύγκριση με τον αντίστοιχο - εξίσου κακό εισπρακτικά - πρώτο μήνα του 2011 κατά 18,7%.

Πέραν της φοροδιαφυγής, η υποχώρηση των εσόδων σχετίζεται προφανώς με την ύφεση και το «κύμα» λουκέτων στην αγορά: Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το περασμένο έτος 110.000 επιχειρήσεις προχώρησαν σε διακοπή εργασιών ενώ 75.000 έκαναν έναρξη εργασιών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Προσωρινή δέσμευση του νεοκλασικού του Άκη στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου


http://www.newpost.gr/var/thumbs/neakis_300___.jpg







newpost.grΠροσωρινή δέσμευση του νεοκλασικού σπιτιού του Άκη Τσοχατζόπουλου εξαιτίας ανακριβειών στο πόθεν έσχες του 2009 αποφάσισε ο εφέτης ανακριτής, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, στον οποίο απολογήθηκε νωρίτερα ο πρώην υπουργός.

Στον Άκη Τσοχατζόπουλο επιβλήθηκε επίσης απαγόρευση εξόδου από τη χώρα καθώς και καταβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το πόρισμα που διαβιβάστηκε στην Δικαιοσύνη, ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει συνολικό εισόδημα 250.955,87 ευρώ, εκ των οποίων τα 150.000 αφορούν τη λήψη δύο δανείων.

Για το επίμαχο ακίνητο, ο κ. Τσοχατζόπουλος με δηλώσεις του έχει διευκρινίσει ότι η κατοικία δηλώθηκε στο "πόθεν έσχες" του 2011, καθώς αποκτήθηκε το 2010, και ότι έχει θέσει στην διάθεση της Βουλής όλα τα στοιχεία τα οποία, όπως τονίζει, δικαιολογούν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, το συγκεκριμένο παράπτωμα αποτελεί «παρανυχίδα μποροστά σε αυτά για τα οποία κατηγορείται ο πρώην υπουργός».

Κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει προσφυγή κατά της απόφασης του ανακριτή, καθώς, όπως επιμένουν, με το υπόμνημα που έχει υποβάλει ο κ. Τσοχατζόπουλος δίνει απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που έχουν τεθεί.



Σχετικές φωτογραφίες:



neoklasikodionysioyareopagitoy.jpg

Read more...

Μειώσεις μισθών στην Εμπορική Τράπεζα, με προκήρυξη απεργίας απαντούν οι εργαζόμενοι

Κατάργηση του επιχειρησιακού επιδόματος


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την κατάργηση του επιχειρησιακού επιδόματος που λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι της Εμπορικής Τράπεζας ανακοίνωσε η διοίκησή της την Τετάρτη, όπως είχε προαναγγείλει στο πλαίσιο του διαλόγου με τους εργαζομένους για την νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία δεν κατέληξε σε συμφωνία.

Η κατάργηση αυτή θα οδηγήσει, σύμφωνα με πληροφορίες από πλευράς της τράπεζας, σε μειώσεις μισθών τουλάχιστον κατά 11,7% - όσο ήταν και το σχετικό επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους - ενώ ένας ορισμένος αριθμός υπαλλήλων θα υποστεί περαιτέρω μειώσεις, λόγω της κατάργησης ορισμένων άλλων επιδομάτων που θα επίδραση στις ετήσιες απολαβές τους.

Από πλευράς του Συλλόγου των εργαζομένων επισημαίνεται ότι οι μειώσεις σε ετήσια βάση θα φθάσουν το 18% περίπου, καθώς επιδόματα που επίσης καταργούνται αφορούν το σύνολο των εργαζομένων της τράπεζας.

Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου εργαζομένων στην Εμπορική αποφάσισε την προκήρυξη απεργίας την Παρασκευή και τη Δευτέρα με προοπτική, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στην Εμπορική Γιώργος Κωσνταντινόπουλος, να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες κινητοποιήσεις.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Μείωση κύριων συντάξεων και μισθός πείνας για νέους στο νέο μνημόνιο

Το τέλος των συλλογικών συμβάσεων


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε επίπεδο σκουπίδια (junk) σαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα υποβαθμιστεί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων με τα επώδυνα μέτρα που προβλέπει το νέο μνημόνιο, βάσει του οποίου οι κατώτατοι μισθοί όλων των επιπέδων μειώνονται κατά 22%, ενώ οι νέοι έως 25 ετών, νομιμοποιείται να παίρνουν μισθό κατά 32% χαμηλότερο από το σημερινό κατώτατο.

Στην κλίνη του Προκρούστη μπήκαν και οι κύριες συντάξεις ορισμένων ταμείων (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τραπεζών και ΝΑΤ) αλλά και τα επιδόματα. Ακόμη παγώνουν οι ωριμάνσεις, περιορίζεται σε τρεις μήνες η ισχύς της μετενέργειας των συμβάσεων, ενώ καταργείται η μονιμότητα σε ΔΕΚΟ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και τις συντάξεις, το μνημόνιο που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση επιβάλλει -βάσει κειμένου που διέρρευσε και δημοσιεύεται από το Βήμα- μείωση κατά 15% των συντάξεων κύριας ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών και κατά 7% του ΝΑΤ, με ισχύ από 1/1/2012, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα των επικουρικών συντάξεων.

Ακόμη ζητά μείωση των κατώτατων μισθών όλων των επιπέδων κατά 22% και των νέων κάτω των 25 ετών κατά 32%, και επιβάλλει πάγωμα του κατώτατου σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του προγράμματος (2015).

Η μετενέργεια των συμβάσεων λήγει στους τρεις αντί των έξι μηνών.

Εάν δεν υπάρξει νέα κλαδική σύμβαση εντός τριών μηνών θα λαμβάνεται ως βάση ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με διατήρηση των επιδομάτων θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας. Αυτά διατηρούνται μέχρι τη σύναψη νέας σύμβασης (συλλογικής ή ατομικής).

Όλες οι συμβάσεις που είναι σε ισχύ λήγουν σε ένα έτος μετά την ψήφιση του προγράμματος.

Παγώνουν οι ωριμάνσεις έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω του 10%.

Ακόμη προβλέπεται έως τα τέλη Ιουλίου 2012 να υπάρξει αναθεώρηση της ΕΓΣΣΕ με σκοπό την ευθυγράμμιση αυτής με ανταγωνιστικές χώρες, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποιες θεωρούνται ως τέτοιες (δηλαδή η ευθυγράμμιση θα γίνει με την Ισπανία και την Πορτογαλία ή με τη Βουλγαρία;)

Καταργείται η μονιμότητα σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και προβλέπεται επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων με στόχο εξοικονόμηση ποσού 0,2% του ΑΕΠ (περίπου 440 εκατ. ευρώ) σε ετήσια βάση.

Επαναβεβαιώνεται ο στόχος για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015. Ζητείται μείωση των συμβασιούχων, διατήρηση της αναλογίας των προσλήψεων προς τις αποχωρήσεις στο 1:5 και επανέρχεται το καθεστώς μιας μορφής εργασιακής εφεδρείας για τους 15.000 υπαλλήλους που πρέπει να αποχωρήσουν μέσα στο 2012.

Ακόμη προβλέπεται περιορισμός εισαγωγών σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και γενικά σε σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο Δημόσιο.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Μαχαίρι» 15% και στις κύριες συντάξεις ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών- Kαταργούνται Εργατική Εστία και Κατοικία









«Μαχαίρι» 15% και στις κύριες συντάξεις ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών- Kαταργούνται Εργατική Εστία και Κατοικία

Τις 50 σελίδες της πρότασης της Τρόικας (32 σελίδες βασικό κείμενο και το υπόλοιπο διευκρινιστικές λεπτομέρειες) μελετούν από νωρίς το πρωί που ο φάκελος έφτασε τελικώς στα κόμματα οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Με βάση τις πρώτες, μη διασταυρωμένες όμως, πληροφορίες που προκύπτουν από τους επιτελείς του Προέδρου της ΝΔ, στην πρόταση που κατέθεσε η Τρόικα προβλέπεται μείωση κατά 22% στον κατώτατο μισθό. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν αυτό το μέτρο αφορά στους νεοεισερχόμενους μόνο ή και τους νεοπροσλαμβανόμενους. Ούτε όμως και αν η μείωση αυτή ενδέχεται να συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα κλιμάκια.

Καταργείται η μονιμότητα στις ΔΕΚΟ, απόφαση που αφορά 68.000 υπαλλήλους ενώ το κείμενο αναφέρει ρητά την εντολή για αποχώρηση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Ταυτόχρονα, το νέο Μνημόνιο δίνει εντολή για μετενέργεια στους τρεις μήνες και όχι στο εξάμηνο, η οποία θα αφορά τους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα.

Ζητείται ακόμη να καταργηθούν πολυτεκνικά επιδόματα ώστε να κλείσει «μαύρη τρύπα» ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ. Εν τούτοις, φαίνεται ότι για την Συγγρού, αυτό το μέτρο θεωρείται μαχητό καθώς το ποσό που ζητείται να εξασφαλιστεί είναι σχετικά μικρό και ως εκ τούτου είναι πιθανό να αντιπροταθεί ισοδύναμο μέτρο ώστε να διασωθούν τα επιδόματα.

Σχετικά με το αμφιλεγόμενο θέμα των συντάξεων, στο κείμενο προβλέπεται μείωση 15% στις κύριες συντάξεις των τραπεζών, της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, 7% μείωση στις κύριες συντάξεις του ΝΑΤ και 15% μείωση στις επικουρικές συντάξεις χωρίς πλαφόν.

Επιπλέον, μεταξύ των οργανισμών που καταργούνται είναι αυτοί της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ασαφείς αναφορές σε μέτρα για την διευκόλυνση των επενδύσεων και τη δημιουργία μηχανισμού ελέγχου των τιμών των προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τον Ιουνίου καταργούνται οι φοροαπαλλαγές και τα ειδικά καθεστώτα.
Read more...

Από την πίσω πόρτα φυγάδευσαν τον Παπακωνσταντίνου...



Πρωτοφανείς στιγμές εξελίχθησαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση φυγάδευσης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Στελέχη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κατέλαβαν το υπουργείο και χρειάστηκε η επέμβαση τριών διμοιριών ΜΑΤ που συγκρούστηκαν με τους καταληψίες μέσα στους διαδρόμους του υπουργείου.

Ο...

Γιώργος Παπακωνσταντίνουαναγκάστηκε να διαφύγει από το γκαράζ και υπό την προστασία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Νωρίτερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο Γιάννης Μανιάτης συναντήθηκα με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, που ζητά μεταξύ άλλων την απόσυρση της διάταξης που περιλαμβάνεται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού.

«Δεν νομοθετούμε κάτω από απειλές και καταλήψεις»

«Η Κυβέρνηση συνολικά και ο συγκεκριμένος υπουργός δεν νομοθετούν κάτω από απειλές και καταλήψεις» τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Παπακωνσταντίνου, καλώντας τη ΓΕΝΟΠ «να αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα στιγμές».

Επίσης, ο υπουργός υπεραμύνθηκε της επίμαχης διάταξης, που προβλέπει τη δυνατότητα πώλησης μεριδίου στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού, καθώς όπως είπε, αποφασίστηκε κατόπιν συνεννόησης με την Κομισιόν.

«Παρά το γεγονός ότι επανέλαβα την πρόθεση της Κυβέρνησης να διατηρήσει δημόσιο έλεγχο των δικτύων ηλεκτρισμού σε όποια διαδικασία αποκρατικοποίησης, η κατάληψη συνεχίζεται», συμπλήρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου έχει ήδη δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως και αναμένεται να κυρωθεί αύριο από τη Βουλή.

«Ξεπούλημα»

Από την πλευρά της, η ΓΕΝΟΠ καταγγέλλει «ξεπούλημα του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ)» καθώς και «εν κρυπτώ και παραβύστω» κατάργηση της διάταξης που προέβλεπε την διατήρηση του άμεσου ή εμμέσου σου έλεγχου του Δημοσίου στην ΑΔΜΗΕ, όπως και το δικαίωμα του Δημοσίου να διορίζει τα μέλη της Διοίκησης της Εταιρίας...

newsbomb.gr



Read more...

Ένταση στο υπουργείο Περιβάλλοντος με συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Επενέβη η αστυνομία


Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου (Φωτογραφία: ICON )


Αθήνα
Ένταση επικράτησε το απόγευμα της Τετάρτης στον έκτο όροφο του υπουργείου Περιβάλλοντος, όταν συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που πραγματοποιούν από το πρωί συμβολική κατάληψη στο κτίριο, επιχείρησαν να εισβάλλουν στο γραφείο του υπουργού, Γ.Παπακωνσταντίνου.

Στις 12 το μεσημέρι, πέντε συνδικαλιστές υπό τον πρόεδρό τους Ν.Φωτόπουλο συναντήθηκαν με τον υπουργό και του ζήτησαν να αποσυρθεί η κυβερνητική διάταξη από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, το Δεκέμβριο του 2011, και έρχεται προς κύρωση στη Βουλή αύριο, Πέμπτη.

Η διάταξη αφορά στη δυνατότητα του Δημοσίου να πουλήσει μερίδιο στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού και εντάχθηκε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μετά από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένου ότι κρίθηκε πως προηγούμενη διατύπωση ήταν αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο κ.Παπακωνστανίνου επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει δημόσιο έλεγχο των δικτύων ηλεκτρισμού σε όποια διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ.Φωτόπουλος μετέβη στο χώρο, όπου βρίσκονται οι ανελκυστήρες, στον έκτο όροφο του κτιρίου και ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους συναδέλφους του.

Εν τω μεταξύ η ενδιάμεση πόρτα που οδηγεί προς τους χώρους των γραφείων του υπουργού είχε «σφραγιστεί» για λόγους ασφαλείας και δεν μπορούσε να μπει κανένας.

Αυτό φαίνεται πως πυροδότησε την οργή ορισμένων συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ οι οποίοι, σύμφωνα με καταγγελίες στελεχών του υπουργείου, επιχείρησαν να παραβιάσουν την πόρτα προκαλώντας ζημιές.

Αμέσως ενημερώθηκε η Αστυνομία για το περιστατικό και όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι μια από τις διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν σε επιφυλακή έξω από το κτίριο ανέβηκε στον έκτο όροφο και τους απώθησε.

Ο υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έφυγε από το κτίριο, συνοδεία αστυνομικών.

«Η κυβέρνηση συνολικά και ο συγκεκριμένος υπουργός δεν νομοθετούν κάτω από απειλές και καταλήψεις», αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καλώντας τη ΓΕΝΟΠ «να αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα στιγμές».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σε εξέλιξη κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου

Ώρα μηδέν για τα νέα σκληρά μέτρα


Στιγμιότυπο από την άφιξη των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου
Στιγμιότυπο από την άφιξη των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Ξεκίνησε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, που καλούνται να δώσουν το πράσινο φως στο νέο μνημόνιο, το οποίο θα φέρει σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και μεγάλες περικοπές στα εισοδήματα. Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται ήδη όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς και ο υπουργός Επικρατείας Γ.Σταυρόπουλος.

Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνάντηση, πληροφορίες ήθελαν τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να μην συμμετέχει στη συνάντηση πριν διαβάσει το επίσημα μεταφρασμένο κείμενο της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ, το μεταφρασμένο στα ελληνικά κείμενο της συμφωνίας έφτασε στα γραφεία των πολιτικών αρχηγών γύρω στις 12 το μεσημέρι, ωστόσο περιλάμβανε εκ παραδρομής και το μέτρο της κατάργησης του 13ου-14ου μισθού.

Το διορθωμένο κείμενο έφτασε στα γραφεία των αρχηγών αργότερα.

Πριν αναχωρήσει από τα γραφεία του κόμματός του στο Νέο Κόσμο προς το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Τα στενά περιθώρια είναι σαν τα στενά παπούτσια. Βιάζεσαι να απαλλαγείς όσο πιο γρήγορα από αυτά.

Ακολούθως, προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε: «Ο χρόνος ως σημείο εκβιασμού από τους δανειστές μας με προβληματίζει για τις βαθειές προθέσεις τους».

Τα επιτελεία των τριών κομμάτων είχαν πυρετώδεις συσκέψεις τις τελευταίες ώρες, προκειμένου να μελετήσουν το κείμενο και να αποφασίσουν τις τελικές θέσεις τους.

Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων βρίσκονται σε αναταραχή, καθώς ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα έρθουν τα νέα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή. Πολλά είναι τα στελέχη των κομμάτων που αντιδρούν στο «ναι» σε νέα σκληρά μέτρα, που έρχονται να προστεθούν σε μια διετή σκληρή λιτότητα.

Μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας.

Ανοιχτό είναι, επίσης, το ενδεχόμενο, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, να συγκαλέσει Υπουργικό Συμβούλιο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Καζάνι που βράζει» η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ

«Δυσβάσταχτα τα νέα μέτρα, αλλά αναγκαίο το πακέτο» λέει η Ιπποκράτους




Σε συνεχείς συσκέψεις κομματικών και κυβερνητικών στελεχών, είτε με την παρουσία είτε με την υψηλή εποπτεία του Γιώργου Παπανδρέου, επιχειρεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να ελέγξει την κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, προκειμένου να περάσει από τη Βουλή το νέο μνημόνιο, εφόσον βέβαια υπάρξει τελική συμφωνία επ’ αυτού από τις δυνάμεις, που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Σε σύσκεψη, που έγινε το πρωί της Τετάρτης και την οποία συμμετείχαν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, ο εκπρόσωπος τύπου Πάνος Μπεγλίτης και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Νίκος Αθανασάκης υπήρξε η διαπίστωση ότι το νέο μνημόνιο είναι δυσβάσταχτο και τα μέτρα πιο επώδυνα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ωστόσο εκτιμήθηκε ότι το πακέτο της βοήθειας, που θα λάβει η Ελλάδα, είναι αναγκαίο για την επίλυση του οικονομικού προβλήματος.

Το μεγάλο ζήτημα είναι το πώς θα πειστούν οι βουλευτές να ψηφίσουν τα νέα μέτρα. Αυτή την ώρα η Ιπποκράτους θεωρεί «επικίνδυνη» μία ομάδα περί τους 15 βουλευτές, που εμφανίζονται σχεδόν αποφασισμένοι να μην δώσουν θετική ψήφο. Άλλοι υπολογισμοί ανεβάζουν τον αριθμό των προβληματισμένων και επιφυλακτικών βουλευτών στους 50, ίσως και παραπάνω.

Η ηγεσία εκτιμά ότι εάν αφεθούν, έστω οι 15, να μην ψηφίσουν, τότε η στάση τους μπορεί να είναι «μεταδοτική» και να προκληθεί κομφούζιο και τελικά ρεύμα άρνησης στη Βουλή κατά την κρίσιμη ψηφοφορία, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Για το λόγο αυτό και παρότι ο κ. Μπεγλίτης διευκρίνισε ότι δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, η Ιπποκράτους επανεξετάζει το θέμα και δεν αποκλείεται τελικά, είτε να επιβληθεί κομματική πειθαρχία είτε να προειδοποιηθούν όσοι βουλευτές θέλουν να καταψηφίσουν, ότι αυτή η στάση τους θα τους κοστίσει τη μη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εθνικές εκλογές.
Read more...

Ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου

Ώρα μηδέν για τα νέα σκληρά μέτρα




Αθήνα
2Ξεκίνησε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, που καλούνται να δώσουν το πράσινο φως στο νέο μνημόνιο, το οποίο θα φέρει σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και μεγάλες περικοπές στα εισοδήματα. Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται ήδη όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς και ο υπουργός Επικρατείας Γ.Σταυρόπουλος.

Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνάντηση, πληροφορίες ήθελαν τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να μην συμμετέχει στη συνάντηση πριν διαβάσει το επίσημα μεταφρασμένο κείμενο της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ, το μεταφρασμένο στα ελληνικά κείμενο της συμφωνίας έφτασε στα γραφεία των πολιτικών αρχηγών γύρω στις 12 το μεσημέρι, ωστόσο περιλάμβανε εκ παραδρομής και το μέτρο της κατάργησης του 13ου-14ου μισθού.

Το διορθωμένο κείμενο έφτασε στα γραφεία των αρχηγών αργότερα.

Πριν αναχωρήσει από τα γραφεία του κόμματός του στο Νέο Κόσμο προς το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Τα στενά περιθώρια είναι σαν τα στενά παπούτσια. Βιάζεσαι να απαλλαγείς όσο πιο γρήγορα από αυτά.

Ακολούθως, προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε: «Ο χρόνος ως σημείο εκβιασμού από τους δανειστές μας με προβληματίζει για τις βαθειές προθέσεις τους».

Τα επιτελεία των τριών κομμάτων είχαν πυρετώδεις συσκέψεις τις τελευταίες ώρες, προκειμένου να μελετήσουν το κείμενο και να αποφασίσουν τις τελικές θέσεις τους.

Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων βρίσκονται σε αναταραχή, καθώς ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα έρθουν τα νέα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή. Πολλά είναι τα στελέχη των κομμάτων που αντιδρούν στο «ναι» σε νέα σκληρά μέτρα, που έρχονται να προστεθούν σε μια διετή σκληρή λιτότητα.

Στις 8 το βράδυ αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στα όρια της φτώχειας το 27,7% των Ελλήνων, σύμφωνα με την Eurostat

Κοινωνικό κραχ


Περίπου 3 εκατομμύρια άνρθωποι ζουν στα όρια της φτώχειας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία
Περίπου 3 εκατομμύρια άνρθωποι ζουν στα όρια της φτώχειας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (Φωτογραφία: ICON )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Στο 27,7% του πληθυσμού ή 3,031 εκατομμύρια άτομα αυξήθηκε το 2010 το ποσοστό των Ελλήνων που ζουν στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκελισμού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Eurostat που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Στην ΕΕ, το 23,4% του πληθυσμού (ή 115 εκατ. άτομα) ζει κοντά στο όριο της φτώχειας.

Τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας καταγράφονται στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία (41%), στη Λετονία (38%), στη Λιθουανία (33%), στην Ουγγαρία (30%), στην Πολωνία (27,8%) και στην Ελλάδα (27,7%).

Ειδικότερα, στην Ελλάδα ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας το 28,7% των παιδιών ως 17 ετών, το 27,7% του πληθυσμού ηλικίας από 18 ως 64 ετών και το 26,7% των Ελλήνων άνω των 65 ετών.

Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ είναι 27%, 23,3% και 19,8%.

Τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας στα παιδιά κάτω των 18 ετών, καταγράφονται σε Ρουμανία (48,7%), Βουλγαρία (44,6%), Λετονία (42%), Ουγγαρία (38,7%), Λιθουανία (34,3%), Πολωνία (30,8%), Ισπανία (29,8%), Βρετανία (29,7%), Ιταλία (28,9%) και στην Ελλάδα και την Πορτογαλία (28,7%).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...