Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

«Καζάνι που βράζει» η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ

«Δυσβάσταχτα τα νέα μέτρα, αλλά αναγκαίο το πακέτο» λέει η Ιπποκράτους




Σε συνεχείς συσκέψεις κομματικών και κυβερνητικών στελεχών, είτε με την παρουσία είτε με την υψηλή εποπτεία του Γιώργου Παπανδρέου, επιχειρεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να ελέγξει την κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, προκειμένου να περάσει από τη Βουλή το νέο μνημόνιο, εφόσον βέβαια υπάρξει τελική συμφωνία επ’ αυτού από τις δυνάμεις, που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Σε σύσκεψη, που έγινε το πρωί της Τετάρτης και την οποία συμμετείχαν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, ο εκπρόσωπος τύπου Πάνος Μπεγλίτης και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Νίκος Αθανασάκης υπήρξε η διαπίστωση ότι το νέο μνημόνιο είναι δυσβάσταχτο και τα μέτρα πιο επώδυνα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ωστόσο εκτιμήθηκε ότι το πακέτο της βοήθειας, που θα λάβει η Ελλάδα, είναι αναγκαίο για την επίλυση του οικονομικού προβλήματος.

Το μεγάλο ζήτημα είναι το πώς θα πειστούν οι βουλευτές να ψηφίσουν τα νέα μέτρα. Αυτή την ώρα η Ιπποκράτους θεωρεί «επικίνδυνη» μία ομάδα περί τους 15 βουλευτές, που εμφανίζονται σχεδόν αποφασισμένοι να μην δώσουν θετική ψήφο. Άλλοι υπολογισμοί ανεβάζουν τον αριθμό των προβληματισμένων και επιφυλακτικών βουλευτών στους 50, ίσως και παραπάνω.

Η ηγεσία εκτιμά ότι εάν αφεθούν, έστω οι 15, να μην ψηφίσουν, τότε η στάση τους μπορεί να είναι «μεταδοτική» και να προκληθεί κομφούζιο και τελικά ρεύμα άρνησης στη Βουλή κατά την κρίσιμη ψηφοφορία, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Για το λόγο αυτό και παρότι ο κ. Μπεγλίτης διευκρίνισε ότι δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, η Ιπποκράτους επανεξετάζει το θέμα και δεν αποκλείεται τελικά, είτε να επιβληθεί κομματική πειθαρχία είτε να προειδοποιηθούν όσοι βουλευτές θέλουν να καταψηφίσουν, ότι αυτή η στάση τους θα τους κοστίσει τη μη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: