Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

«Μαχαίρι» 15% και στις κύριες συντάξεις ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών- Kαταργούνται Εργατική Εστία και Κατοικία









«Μαχαίρι» 15% και στις κύριες συντάξεις ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών- Kαταργούνται Εργατική Εστία και Κατοικία

Τις 50 σελίδες της πρότασης της Τρόικας (32 σελίδες βασικό κείμενο και το υπόλοιπο διευκρινιστικές λεπτομέρειες) μελετούν από νωρίς το πρωί που ο φάκελος έφτασε τελικώς στα κόμματα οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Με βάση τις πρώτες, μη διασταυρωμένες όμως, πληροφορίες που προκύπτουν από τους επιτελείς του Προέδρου της ΝΔ, στην πρόταση που κατέθεσε η Τρόικα προβλέπεται μείωση κατά 22% στον κατώτατο μισθό. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν αυτό το μέτρο αφορά στους νεοεισερχόμενους μόνο ή και τους νεοπροσλαμβανόμενους. Ούτε όμως και αν η μείωση αυτή ενδέχεται να συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα κλιμάκια.

Καταργείται η μονιμότητα στις ΔΕΚΟ, απόφαση που αφορά 68.000 υπαλλήλους ενώ το κείμενο αναφέρει ρητά την εντολή για αποχώρηση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Ταυτόχρονα, το νέο Μνημόνιο δίνει εντολή για μετενέργεια στους τρεις μήνες και όχι στο εξάμηνο, η οποία θα αφορά τους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα.

Ζητείται ακόμη να καταργηθούν πολυτεκνικά επιδόματα ώστε να κλείσει «μαύρη τρύπα» ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ. Εν τούτοις, φαίνεται ότι για την Συγγρού, αυτό το μέτρο θεωρείται μαχητό καθώς το ποσό που ζητείται να εξασφαλιστεί είναι σχετικά μικρό και ως εκ τούτου είναι πιθανό να αντιπροταθεί ισοδύναμο μέτρο ώστε να διασωθούν τα επιδόματα.

Σχετικά με το αμφιλεγόμενο θέμα των συντάξεων, στο κείμενο προβλέπεται μείωση 15% στις κύριες συντάξεις των τραπεζών, της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, 7% μείωση στις κύριες συντάξεις του ΝΑΤ και 15% μείωση στις επικουρικές συντάξεις χωρίς πλαφόν.

Επιπλέον, μεταξύ των οργανισμών που καταργούνται είναι αυτοί της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ασαφείς αναφορές σε μέτρα για την διευκόλυνση των επενδύσεων και τη δημιουργία μηχανισμού ελέγχου των τιμών των προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τον Ιουνίου καταργούνται οι φοροαπαλλαγές και τα ειδικά καθεστώτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: