Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Ο Λάμπης Ταγματάρχης νέος διευθύνων σύμβουλος στην ΕΡΤ...


Τη σύνθεση του νέου ΔΣ της ΕΡΤ ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Νέος διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο Λάμπης Ταγματάρχης.
Αναλυτικά το ΔΣ συγκροτείται ως εξής:
Θανάσης Παπαγεωργίου, Δικηγόρος (Πρόεδρος)
Χαράλαμπος Ταγματάρχης, Δημοσιογράφος (Διευθύνων Σύμβουλος)
Χρήστος Αβραάμ, Εμπειρογνώμων Α΄ στο Υπουργείο Εξωτερικών
Λένα Διβάνη, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Αθηνών, Συγγραφέας
Γεωργανδρέας Ζάννος, Δικηγόρος
Λυδία Κονιόρδου, Ηθοποιός
Ηλίας Μοσχονάς, Σύμβουλος...
Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων
Πάνος Σαμούρης, Πολιτικός Επιστήμων, Διεθνολόγος
Στέλιος Στεφάνου, Οικονομολόγος
Τα νέα μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ τις προσεχείς ημέρες θα περάσουν από ακρόαση από το ΕΣΡ ενώ στη συνέχεια ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος θα περάσουν από ακρόαση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Read more...

Σκληρά διλήµµατα µέχρι το τέλος...



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Ο Γιώργος ζήτησε «µήνυµα συνέχειας και σταθερότητας στην πορεία αναµόρφωσης της χώρας»...
Θερµή υποδοχή από τον κόσµο κατά την άφιξη του Πρωθυπουργού στην εντυπωσιακή συγκέντρωση στην Πάτρα για τη στήριξη των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ
Ολα θα κριθούν το βράδυ των εκλογών της Κυριακής, σχετικά µε το αν θα οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεµβρίου. Αυτό
αποφασίστηκε χθες σε κλειστή σύσκεψη κορυφαίων στελεχών που πραγµατοποιήθηκε στο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή, έπειτα από επισταµένη εξέταση όλων των πιθανών σεναρίων σχετικά µε το εκλογικό αποτέλεσµα της 7ης Νοεµβρίου.

Παρά το γεγονός ότι καταβλήθηκε προσπάθεια να κρατηθεί µυστική η υπό τον Γιώργο Παπανδρέου σύσκεψη, όπως και το περιεχόµενό της, έγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκειά της κατέστη σαφές πως η χώρα είναι ένα βήµα πριν από τις πρόωρες εκλογές. Με τη συναίνεση και τη σύµφωνη γνώµη των περισσοτέρων που παραβρέθηκαν σε αυτήν (µετείχαν µεταξύ των άλλων οι Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Γερουλάνος, Φ. Πετσάλνικος, Δ. Δρούτσας, Τ. Χυτήρης, Γ. Πεταλωτής, Ν. Αθανασάκης, Ρ. Βάρτζελη), ο κ. Παπανδρέου φέρεται να υποστήριξε ότι η κρισιµότητα των επιλογών που πρέπει να γίνουν τον επόµενο χρόνο επιβάλλουν να έχει λυµένα χέρια και ελευθερία κινήσεων, και όχι µια µετωπική αντιπολίτευση η οποία σε κάθε ευκαιρία θα υπονοµεύει την προσπάθεια που γίνεται. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να προκηρύξει εκλογές τόσο σύντοµα, όµως δεν άφησε κανένα περιθώριο για παρερµηνείες στους συνεργάτες του. «Αν το εκλογικό αποτέλεσµα της Κυριακής καταγράφει µια οπισθοχώρηση των δυνάµεων της προόδου, προσωπικά δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τον λαό να κρίνει πλέον εκείνος αν επιθυµεί τη συνέχιση της προσπάθειας που κάνουµε για τη διάσωση της χώρας ή την επιστροφή στην καταστροφική περίοδο των προηγούµενων χρόνων», φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός αναπτύσσοντας το σκεπτικό του για την πιθανότητα εκλογών.

Κυβερνητικό στέλεχος που µετείχε στη σύσκεψη, και ζητήθηκε η άποψή του για το πόσο κοντά είναι οι εκλογές, δήλωσε αργότερα στα «ΝΕΑ» ότι κατά την εκτίµησή του «είναι πιο πιθανό να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές από το να µην πραγµατοποιηθούν». Κατά το ίδιο στέλεχος, ο Πρωθυπουργός «δεν πρόκειται να αφήσει καµιά εκκρεµότητα», ούτε – όπως είπε – «να σέρνεται το θέµα για εβδοµάδες». Θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του, το βράδυ της Κυριακής, όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσµα.

Ο πρόεδρος της Βουλής
εκλογών για τις 12 Δεκεµβρίου. Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Πετσάλνικο να απορρίπτει κατηγορηµατικά την πιθανότητα διπλής κάλπης στις 12 Δεκεµβρίου, µε ταυτόχρονη αναβολή του β’ γύρου των δηµοτικών και περιφερειακών εκλογών που είναι προγραµµατισµένες να γίνουν στις 14 Νοεµβρίου. «Πρόκειται για ακραία διαχείριση των θεσµών» φέρεται να υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής που λέγεται ότι επικαλέστηκε προς τούτο γνωµατεύσεις συνταγµατολόγων οι οποίοι απορρίπτουν κάθε τέτοια πιθανότητα.

Κατά τις γνωµατεύσεις αυτές, η αναβολή του β’ γύρου θα πρέπει να γίνει µε νόµο της Βουλής, αλλά κάτι τέτοιο δεν µπορεί να υλοποιηθεί αφού λογικά η Βουλή θα διαλυθεί το βράδυ της Κυριακής.

Για τα νοµοσχέδια
Πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι στη χθεσινή σύσκεψη, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος απάντησε σε όλα τα διαδικαστικά θέµατα που τέθηκαν αναφορικά µε την πιθανή προκήρυξη των Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση διέψευσε ότι ζητήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο να προωθήσει επείγοντα προς ψήφιση νοµοσχέδια, και ο ίδιος ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου που ρωτήθηκε από «ΤΑ ΝΕΑ» δήλωσε ότι «πρόκειται για µυθεύµατα, καµιά τέτοια πρωτοβουλία δεν ανέλαβα». Ωστόσο καλά πληροφορηµένες πηγές έλεγαν στα «ΝΕΑ» ότι ο κ. Πετσάλνικος έφτασε την νύχτα της Τετάρτης στο γραφείο του στη Βουλή όπου µαζί µε τους συνεργάτες του µελετούσε τις νοµοθετικές εκκρεµότητες της κυβέρνησης ώς τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

δεν θα αφήσει να σέρνεται το θέµα, αλλά θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του Κυριακή βράδυ, όταν υπάρξει σαφής εικόνα»


«Δεν υπάρχουν ούτε προειληµµένες αποφάσεις ούτε µπλόφες»

«ΟΥΤΕ προειληµµένες αποφάσεις υπάρχουν ούτε µπλόφες» ξεκαθάρισε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου επιχειρώντας αφενός να βάλει φρένο στη φηµολογία που εµφανίζει ως δεδοµένη την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και αφετέρου να πείσει πως το δίληµµα των εκλογών της Κυριακής είναι υπαρκτό και καθοριστικής σηµασίας για τις εξελίξεις. Είναι µάλιστα η πρώτη φορά µετά τη διακαναλική συνέντευξη που ο Πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να επεξηγήσει πως η κυβέρνηση δεν έχει λάβει καµία οριστική απόφαση για την προοπτική να στηθούν κάλπες – εκτός αν υπάρξουν αρνητικά αποτελέσµατα – κι αυτό διότι τις τελευταίες ηµέρες αναπτύχθηκαν σενάρια που υποστήριζαν ότι έχουν «κλειδώσει» οι εθνικές εκλογές, αποδυναµώνοντας µε αυτόν τον τρόπο το πολιτικό δίληµµα που ανέπτυξε ο ίδιος για την κρισιµότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Από την Πάτρα, όπου µίλησε σε µία εντυπωσιακή συγκέντρωση που έγινε για τη στήριξη των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους ψηφοφόρους να στείλουν «µήνυµα συνέχειας και σταθερότητας στην πορεία αναµόρφωσης της Ελλάδας» όπως είπε και παράλληλα να στείλουν µήνυµα σε «όσους επιχειρούν να σταµατήσουν µε νύχια και µε δόντια τις µεγάλες τοµές και αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα».

Με σαφή τρόπο επανέλαβε ότι «δεν έχω και δεν είχα καµία πρόθεση να πάµε σε εθνικές εκλογές», ωστόσο ακόµη µία φορά είπε ότι προϋπόθεση γι’ αυτό «είναι η ενότητα, η αφοσίωση και η ανάγκη να συνταχθούµε όλοι µαζί µπροστά στον µεγάλο στόχο».
Πονοκέφαλος για να µην παραγραφούν τα σκάνδαλα

ΕΝΑ ΘΕΜΑ που τέθηκε κατά τη χθεσινή κλειστή σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή και φαίνεται να απασχολεί έντονα την κυβέρνηση είναι το τι θα συµβεί µε τις παραγραφές των διερευνούµενων από τις Εξεταστικές Επιτροπές σκανδάλων και ειδικά εκείνου της Μονής Βατοπεδίου. Η διάλυση της Βουλής επιφέρει αυτόµατα την παραγραφή και αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτηµα το οποίο θα συνεκτιµηθεί το βράδυ της Κυριακής. Υπενθυµίζεται ότι η ψηφοφορία για την παραποµπή των υπεύθυνων πολιτικών προσώπων για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου έχει προσδιοριστεί για τις 16 Νοεµβρίου, δηλαδή δύο ηµέρες µετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο πονοκέφαλος σε σχέση µε το τι θα γίνει µε το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου – που τυχόν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες οδηγεί σε παραγραφή του – έθεσε σε κυκλοφορία ένα νέο σενάριο σε σχέση µε την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Σύµφωνα µε το σενάριο αυτό, ο Πρωθυπουργός το βράδυ της Κυριακής θα αφήσει σαφείς υπόνοιες για τις προθέσεις του αλλά την προκήρυξη των εκλογών (υπό τις προϋποθέσεις που έχουν προαναφερθεί) θα την κάνει στις 17 Νοεµβρίου.
ΝΕΑ


Read more...

Aποφασίζει ο λαός για εκλογές ...



Γιάννης Αντύπας , Φώφη Γιωτάκη
«Για τις εκλογές θα αποφασίσει ο λαός». Με αυτή τη φράση απάντησε χθες ο Γ. Παπανδρέου, στη σύσκεψη των επιτελών του, όταν ρωτήθηκε από συνεργάτη του ποια είναι η δική του επιλογή. Αν προτιμά τη νίκη στις δημοτικές και περιφερειακές ή αν θεωρεί πως είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης οι πρόωρες εθνικές εκλογές.Ο...
πρωθυπουργός εξήγησε σε όσους βρίσκονταν γύρω από το τραπέζι των συσκέψεων, στο γραφείο του στη Βουλή, ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να έχει τη δύναμη να συνεχίσει την πορεία «χωρίς να μπορεί η αντιπολίτευση να ισχυριστεί πως δεν διαθέτει τη λαϊκή νομιμοποίηση».

Στο πλαίσιο αυτό, είπε πως δεν θέλει να πάει σε εκλογές «σώνει και καλά όπως με εμφανίζουν κάποιοι, ούτε και να τις αποφύγω αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό, γιατί δεν μπλοφάρω». Το σίγουρο είναι πως για να συνεχίσει η κυβέρνηση την πορεία της, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ο νικητής στην κάλπη της 7ης Νοεμβρίου.

«Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε μπροστά μας τρία χρόνια χωρίς καμία εκλογική αναμέτρηση, θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας και να πάμε σε εκλογές, έχοντας βάλει τη χώρα σε πορεία ανάπτυξης» σημείωσε στο «Εθνος» εις εκ των επιτελών του. Και αν, όμως, τα πράγματα στις δημοτικές και περιφερειακές δεν πάνε καλά, ο πρωθυπουργός πιστεύει ακράδαντα πως θα βγει νικητής από τις πρόωρες, καθώς δεν αισθάνεται να υπάρχει αντίπαλο δέος στο πολιτικό σύστημα αυτή τη στιγμή.

Προβλέψεις
Σύμφωνα με τις προβλέψεις εκλογικών αποτελεσμάτων που έχουν κάνει οι εκλογολόγοι της Ιπποκράτους, «το πιθανότερο είναι να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ με τους ίδιους βουλευτές και να μην μπουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά στη Βουλή». Αντίθετα, οι δημοσκόποι αφήνουν περιθώρια να κερδίσει την είσοδό του στη Βουλή το κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη, γεγονός που θα τριχοτομήσει τη συντηρητική παράταξη.

Αν και η πρόθεση ψήφου μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αυτή την περίοδο «είναι χαοτική», οι επιτελείς του πρωθυπουργού γνωρίζουν και έχουν αποδεχτεί το γεγονός ότι «οι πρόωρες έχουν και αντενδείξεις»: «και οικονομική αναταραχή θα επιφέρουν και αντιδράσεις από το εξωτερικό θα έχουμε και κάποιοι ψηφοφόροι του Κινήματος θα νιώσουν να εκβιάζονται». Προβλέπουν, έτσι, πως «οι αντισυσπειρώσεις που θα προκληθούν θα κλείσουν την ψαλίδα, αλλά και πάλι το ΠΑΣΟΚ θα βγει από τις κάλπες πρώτο και αυτοδύναμο».

Η ανανέωση του πολιτικού χρόνου θα δώσει στον Γ. Παπανδρέου την κρίσιμη τετραετία που έχει μπροστά της η χώρα, μέχρι το 2014, ελεύθερη εκλογικών αναμετρήσεων. Ταυτόχρονα, θα έχει αποτελέσει τη θρυαλλίδα ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα θα υποχρεώσει όλους τους πολιτικούς χώρους να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους. Ειδικά στην περίπτωση που ο λαός θα διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις και τις εκτιμήσεις και θα υποχρεώσει τις πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν για να μην υπάρξει πολιτικό αδιέξοδο.

Την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές υπογράμμισε χθες ο Κ. Σκανδαλίδης: «Δεν είμαι από αυτούς που ακούν σενάρια. Είμαι αντίθετα, από αυτούς που πιστεύουν ότι ο κύριος Παπανδρέου κρατάει αυτή τη στάση με απόλυτη συνέπεια και χωρίς να μπλοφάρει. Με ένα τρόπο συνεπή σε αυτά που λέει και δεν θέτει το δίλημμα απλά για να το θέσει. Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να πάει η χώρα σε εκλογές».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Αποστολάκη: «Ο συναγερμός δεν έχει σταματήσει. Υπάρχει πάντοτε το κόκκινο λαμπάκι του συναγερμού. Υπάρχει, λοιπόν, ταυτόχρονα η αίσθηση στους πολίτες - μια αίσθηση που την έδωσε και ο πρωθυπουργός μέσα από τη διακαναλική του συνέντευξη- ότι μια πιθανή αποσταθεροποίηση των πολιτικών συσχετισμών δεν θα είναι ένα πολιτικό γεγονός που θα μπορεί να εξαντληθεί στο περίφημο μήνυμα».

Γ. Παπανδρέου από την Πάτρα
Ούτε προειλημμένες αποφάσεις υπάρχουν, ούτε μπλόφες

«Στις 7 Νοεμβρίου, εσείς παίρνετε την τύχη σας στα χέρια σας. Είναι στο χέρι σας. Τώρα εσείς έχετε τον λόγο» διεμήνυσε στους πολίτες, από την Πάτρα στην οποία βρέθηκε, χθες, ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός απάντησε και στην κριτική του Α. Σαμαρά: «Ακόμη, μας λένε ότι έχουμε κρυφή ατζέντα, ότι ετοιμαζόμαστε να δραπετεύσουμε, όπως έκαναν βέβαια οι προηγούμενοι. Απαντώ: κρυφή ατζέντα είχαν εκείνοι, που λιποτάκτησαν. Δεν είμαστε ίδιοι. Ποτέ δεν ήμασταν».

Και έκανε ένα ακόμη βήμα, πετώντας το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Δεν έχει καν το θάρρος να πει, αν έτσι πιστεύουν, φύγετε, φύγετε γιατί καταστρέφετε τη χώρα» επισήμανε. «Δεν έχω και δεν είχα καμία πρόθεση να πάμε σε εθνικές εκλογές» επανέλαβε «πρόθεσή μου είναι να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε με το ίδιο πάθος και την ίδια αφοσίωση». «Ούτε προειλημμένες αποφάσεις υπάρχουν, ούτε μπλόφες» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, επιτέθηκε και σε ένα «μεγάλο μέρος της άλλης Αριστεράς, που έχει βολευτεί με το να κρύβεται πίσω από τα αθέμιτα προνόμια μικρών μειοψηφιών και κάποιων συντεχνιών, που επιλέγει την... επαναστατική ακινησία»! Η τυπική προεκλογική εκστρατεία θα κλείσει σήμερα με ομιλία του πρωθυπουργού στο γήπεδο μπάσκετ του Σπόρτινγκ στα Πατήσια, αλλά ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει και το Σάββατο για να επισκεφθεί το Ηράκλειο Κρήτης. Σήμερα το μεσημέρι, θα λάβει χώρα και η πρώτη διαδικτυακή συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου, σε νέους μέσω Facebook και Twitter, με την όλη διαδικασία να μεταδίδεται ζωντανά από την πλατφόρμα government.gov.gr/live.

ΕΘΝΟΣ.


Read more...

ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ


Ρεπορτάζ : Ηλίας Νικολακόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Η Περιφέρεια Αττικής, όπου στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν 2 εκατ. πολίτες (δηλαδή περίπου το 30% του συνολικού εκλογικού σώµατος), αποτελεί αναµφίβολα τον κρισιµότερο χώρο του εκλογικού ανταγωνισµού _ εκεί όπου θα κριθεί η µάχη των πολιτικών εντυπώσεων, αλλά...
σε σηµαντικό βαθµό και το πανεθνικό ποσοστό των δύο µεγάλων κοµµάτων. Αλλωστε, µε βάση την τριανταπεντάχρονη µεταπολιτευτική παράδοση, η Αττική αποτελεί το βαρόµετρο των εκλογικών ρευµάτων, αφού πάντα το κόµµα που επικρατεί εδώ αποτελεί και τον τελικό νικητή των βουλευτικών εκλογών. Αλλά και για τα µικρότερα κόµµατα η Αττική αποτελεί προνοµιακό χώρο αναφοράς, µε τα ποσοστά τους σταθερά ανώτερα από τον αντίστοιχο εθνικό µέσο όρο, ενώ (και λόγω πληθυσµιακού µεγέθους) εδώ αναδεικνύεται ο βασικός κορµός της κοινοβουλευτικής τους εκπροσώπησης. Το ιδιαίτερο αυτό βάρος της Αττικής _ σε πραγµατικό και συµβολικό επίπεδο _ οδήγησε και τα επτά σήµερα κοινοβουλευτικά κόµµατα να επιλέξουν την αυτόνοµη κάθοδο, ως καταµέτρηση της απήχησής τους και ως πρόκριµα για τους µελλοντικούς σχεδιασµούς τους. Στο φάσµα αυτό ήρθαν όµως να προστεθούν ακόµη τρεις υποψηφιότητες που θα µπορούσαν να εκληφθούν ως δοκιµαστικές προσπάθειες διαµόρφωσης νέων πολιτικών µορφωµάτων _ ανάλογα µε την επιτυχή ή ανεπιτυχή καταγραφή τους. Γι’ αυτό και το βράδυ της Κυριακής όλοι θα αποκρυπτογραφούν το, πιθανώς δυσανάγνωστο, µήνυµα της κάλπης. Είναι εξάλλου γνωστό και από το παρελθόν ότι οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, οι οποίες κατά κανόνα αρχίζουν ως µάλλον αδιάφορη διαδικασία, ορισµένες φορές εξελίσσονται σε προάγγελο πολιτικών ανακατατάξεων, µη ορατών στην αρχή της προεκλογικής περιόδου. Τέσσερα είναι τα κρίσιµα ζητήµατα από τα οποία θα εξαρτηθεί η έκβαση της αναµέτρησης και, το κυριότερο, το πολιτικό µήνυµα που µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα απευθύνει το εκλογικό σώµα στα κόµµατα. 1Το πρώτο αφορά το µέγεθος της συµµετοχής (ή αντίστροφα της αποχής) για το οποίο οι προεκλογικές έρευνες δεν έχουν προσφέρει αξιόπιστες ενδείξεις. Είναι όµως γνωστό ότι από το 2004 και µετά όλο και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν την «έξοδο» από το εκλογικό σώµα. Ετσι, π.χ., στις εκλογές του 2007 ψήφισαν περίπου 200.000 λιγότεροι σε σύγκριση µε το 2004. Και βέβαια, ακολούθησε η εµπειρία των περασµένων ευρωεκλογών όταν 650.000 ψηφοφόροι του 2007 απείχαν από τις κάλπες. Από αυτούς, βέβαια, οι περισσότεροι επέστρεψαν στις κάλπες µετά από τέσσερις µήνες, αλλά περίπου 100.000 παρέµειναν στην επιλογή της αποχής και στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Το ερώτηµα εποµένως είναι αν αυτή η τάση, που πάντα είναι ισχυρότερη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα λάβει σηµαντικές διαστάσεις στις 7 Νοεµβρίου, ως µια σχετικώς ήπια αλλά πάντως ευανάγνωστη µορφή αποδοκιµασίας για το σύνολο του πολιτικού συστήµατος. Αν, π.χ., ο αριθµός όσων προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή στην Αττική είναι µικρότερος από 1,8 εκατοµµύρια, τότε δεν θα πρόκειται για απλή προέκταση της υπάρχουσας τάσης, αλλά για κρίσιµη ένδειξη πολιτικής αποστασιοποίησης. 2Το δεύτερο ζήτηµα αφορά το αθροιστικό ποσοστό του δικοµµατισµού, το οποίο στην Αττική έχει εντυπωσιακά υποχωρήσει από το επίπεδο του 80% που κατέγραφε την περίοδο 2000-2004. Σηµειώνοντας απότοµη πτώση περίπου 10 ποσοστιαίων µονάδων το 2007 (από 79,9% το 2004 σε 70,8%), δεν ανέκαµψε καθόλου τον Οκτώβριο του 2009. Αντίθετα, πρώτη φορά έπειτα από τρεις δεκαετίες βρέθηκε κάτω από το συµβολικό όριο του 70%. Οι δηµοσκοπικές ενδείξεις, τουλάχιστον µέχρι την ηµέρα της απαγόρευσης, άφηναν την αίσθηση ότι οι επίσηµοι υποψήφιοι των δύο µεγάλων κοµµάτων δύσκολα θα µπορούσαν να υπερβούν (αθροιστικά) το όριο του 50%. Αν οι ενδείξεις αυτές επαληθευτούν, θα σηµάνουν µια ριζική και πρωτόγνωρη αµφισβήτηση από εξαιρετικά µεγάλο τµήµα του εκλογικού σώµατος. 3Αµεσα συναρτηµένη µε τα προηγούµενα, τρίτον, είναι η εκτίµηση για το επίπεδο στο οποίο θα βρεθεί η υποψηφιότητα Δηµαρά, η οποία _ πάντα µε βάση τις προ δεκαπενθηµέρου δηµοσκοπικές ενδείξεις _ έτεινε να αποτελέσει την έκπληξη των εκλογών, εισπράττοντας τη διπλή αµφισβήτηση (αλλά και διαµαρτυρία) ψηφοφόρων τόσο του ΠΑΣΟΚ (κυρίως) όσο και της Ν.Δ. 4Το τέταρτο, τέλος, ζήτηµα αφορά τους συσχετισµούς στον µεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ χώρο, που τον διεκδικούν τέσσερις συνδυασµοί, από τους οποίους οι τρεις έχουν ως βασικό κορµό στελέχη που πριν από ένα χρόνο ανήκαν στο ίδιο κοµµατικό φορέα. Τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν ενδέχεται να αποτελέσουν κρίσιµο κριτήριο για την πορεία τους και να δροµολογήσουν αναδιατάξεις στον πολιτικό χώρο που γνώρισε τις πιο ραγδαίες εξελίξεις και µια βαθύτατη κρίση τον τελευταίο χρόνο.

Read more...

ΤΑ ΛΑΘΗ "ΠΕΡΑΙΩΣΑΝ" ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΩΣΗ


Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Υπό την «πίεση» των εκλογών και τις αντιδράσεις χιλιάδων πολιτών για παραλαβή λανθασμένων εκκαθαριστικών σημειωμάτων περαίωσης, το υπουργείο Οικονομικών επανήλθε χθες με νέα ανακοίνωση, με την οποία στέλνει το μήνυμα στους φορολογούμενους ότι...
όσοι δεν ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία για το κλείσιμο των ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων δεν κινδυνεύουν με κυρώσεις τονίζοντας ότι η ένταξη στην περαίωση είναι προαιρετική. Στις προηγούμενες περαιώσεις που είχαν εφαρμοστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ, οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών έστελναν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι όσοι δεν ακολουθούσαν την περαίωση αμέσως μόλις έληγε η προθεσμία ένταξης σε αυτή θα βρίσκονταν στο στόχαστρο των φοροελεγκτών με κίνδυνο να τους επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα. Τώρα, δύο ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να ρίξει τους τόνους και το κυριότερο να μην «τρομάξει» τους φορολογούμενους που έχουν λάβει εκκαθαριστικά περαίωσης και δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτή. Αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ότι «οποιοσδήποτε φορολογούμενος παραλαμβάνει εκκαθαριστικό σημείωμααλλά δεν επιθυμεί να υπαχθεί στη ρύθμιση μπορεί να το αγνοήσει χωρίς καμία επίπτωση». Επίσης, διευκρινίζει ότι «η επιλογή του φορολογούμενου να μην υπαχθεί στην περαίωσηδεν επιφέρει καμία ειδική δυσμενή συνέπεια και δεν αποτελεί κριτήριο για τη στόχευση μελλοντικών ελέγχων» . Οι δύο αυτές προτάσεις, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς, αποδυναμώνουν την περαίωση καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η επιτυχία του μέτρου αυτού βασίζεται στην «πίεση» που ασκείται από τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις ότι όσοι δεν ενταχθούν στην περαίωση θα περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο και θα τους επιβληθούν υπέρογκα πρόστιμα. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «η υπαγωγή στις ρυθμίσεις για την εκούσια κατάργηση φορολογικών διαφορών (σ.σ.:περαίωση) είναι απολύτως προαιρετική και παρέχεται ως δυνητική επιλογή σε οποιονδήποτε επιθυμεί να την αξιοποιήσει για το κλείσιμο ανέλεγκτων χρήσεων». Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών τα εκκαθαριστικά σημειώματα αποστέλλονται σε όλους τους φορολογούμενους εφόσον στο μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται να έχουν ανέλεγκτες χρήσεις την περίοδο 2000-2009 κατά τη διάρκεια των οποίων για τις φορολογικές αρχές θεωρούνταν οικονομικά ενεργοί. Η υπαγωγή του φορολογούμενου στις ρυθμίσεις εκούσιας κατάργησης φορολογικών διαφορών σημαίνει φορολογικό κλείσιμο των χρήσεων που θα επιλέξει να περαιώσει, για τις οποίες δεν χρειάζεται να ελεγχθεί στο μέλλον. Οποιοσδήποτε φορολογούμενος δεν συμφωνεί με τα δεδομένα του εκκαθαριστικού σημειώματος που θα παραλάβει ή διαπιστώνει λάθη, μπορεί να απευθυνθεί στην αρμόδια ΔΟΥ για επανέλεγχο των στοιχείων πριν από την πραγματοποίηση οποιασδήποτε καταβολής. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι που παραλαμβάνουν εκκαθαριστικό που θεωρούν ότι με κανέναν τρόπο δεν θα έπρεπε να απευθύνεται σε αυτούς- π.χ. δεν είχαν ασκήσει ποτέ ελεύθερο επάγγελμα, επιτήδευμα ή επιχειρηματική δραστηριότητα- μπορούν να το αγνοήσουν. Η υπαγωγή στη ρύθμιση ξεκινάει αυτόματα εφόσον ο φορολογούμενος αποδεχτεί τα ποσά που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό- ή όπως αυτά τροποποιηθούν από την αρμόδια ΔΟΥ εφόσον ο ίδιος ο φορολογούμενος έχει απευθυνθεί έχοντας εντοπίσει λάθη- και ξεκινήσει τη διαδικασία εξόφλησης. Οπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, «εφόσον όλοι οι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και ασκoύντες επιχειρηματική δραστηριότητα θα παραλάβουν εκκαθαριστικά σημειώματα δεν στοιχειοθετείται η πληροφορία ότι όσοι δεν υπαχθούν θα έχουν άμεσες επιπτώσεις ή θα δεχτούν άμεσα ελέγχους...Η συμμετοχή ή μη στην περαίωση δεν αλλάζει την αντικειμενικότητα των ελέγχων. Είναι επίσης προφανές ότι όσοι έχουν κλείσει ανέλεγκτες χρήσεις στο πλαίσιο της εκούσιας κατάργησης φορολογικών διαφορών δεν ξαναελέγχονται ». Ηλεκτρονική διόρθωση από τις 10 Νοεμβρίου Η δη στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταγραφεί ειδικές περιπτώσεις όπου οι φορολογούμενοι δηλώνουν άγνοια περί της ύπαρξης φορολογικών εκκρεμοτήτων και κατ΄ επέκταση αμφισβητούν την ορθότητα του εκκαθαριστικού. Συνήθεις είναι οι περιπτώσεις θανάτου που δεν έχουν δηλωθεί από τους συγγενείς καθώς και θανάτου που έχει δηλωθεί αλλά δεν έχει γίνει αποποίηση από τους κληρονόμους. Διευκρινίζεται ότι το μηχανογραφικό σύστημα έχει ήδη εξαιρέσει 1.697 φορολογουμένους που αντιστοιχούν σε 2.798 χρήσεις, λόγω απενεργοποιημένου ΑΦΜ ή αποβιωσάντων χωρίς κληρονόμο. Επίσης συνήθεις είναι και οι περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες δεν λειτουργούν αλλά ουδέποτε έγινε διακοπή εργασιών και κλείσιμο βιβλίων στη ΔΟΥ καθώς και επιχειρήσεων που, παρ΄ ότι έκαναν διακοπή εργασιών, δεν έχουν ελεγχθεί από την Εφορία και το δικαίωμα δεν έχει παραγραφεί. Ολες αυτές οι περιπτώσεις θεωρούνται φορολογικά ενεργείς και το μηχανογραφικό σύστημα εκδίδει εκκαθαριστικό σημείωμα για όσες από τις υπαγόμενες στην περαίωση χρήσεις είναι ανέλεγκτες. Κάθε ένσταση ή αμφισβήτηση μπορεί να διευθετηθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ με την προσκόμιση των αναγκαίων αποδεικτικών. Το υπουργείο Οικονομικών δικαιολογεί την ύπαρξη των λαθών στο γεγονός ότι πρώτη φορά η ολοκλήρωση της διαδικασίας της περαίωσης γίνεται με τρόπο αυτοματοποιημένο μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων. Για τον λόγο αυτόν η ΓΓΠΣ θα αποστείλει ειδικό λογισμικό στις εφορίες, παρέχοντας τη δυνατότητα άμεσης ηλεκτρονικής διόρθωσης τυχόν λαθών και έκδοσης νέων εκκαθαριστικών, από την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες που θέλουν να υπαχθούν στην περαίωση μπορούν να απευθύνονται στις ΔΟΥ για οποιαδήποτε ένσταση και επίλυση των θεμάτων που ανακύπτουν. Οι φορολογούμενοι που είναι πιστοποιημένοι χρήστες του ΤΑΧΙS, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, θα έχουν τη δυνατότητα να «κατεβάσουν» το σημείωμα της περαίωσής τους στη διεύθυνση: https://www.gsis.gr/taxisnet/per2010/index.jsp.
Read more...

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ : "ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ"!


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Χαροντάκης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
«Oταν μια χώρα βρίσκεται εκτός των αγορών, δεν έχει άλλη λύση». Με αυτές τις λίγες, κοφτές, λέξεις ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής μίλησε για πρώτη φορά ανοιχτά για την οικονομία στη συνδικαλιστική ηγεσία του εμπορικού κόσμου περιγράφοντας επί της ουσίας...
ως «αναγκαίο κακό» το μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κ. Β. Κορκίδης και οι κκ. Π. Καρέλας και Γ. Καρανίκας , αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας αντιστοίχως της Συνομοσπονδίας, επισκέφθηκαν στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης τον κ. Καραμανλή στο γραφείο του στην πλατεία Μαβίλη για να του επιδώσουν την πρόσκληση να παραβρεθεί στην εκδήλωση της Ημέρας του Ελληνικού Εμπορίου, αφού ο θεσμός καθιερώθηκε επί πρωθυπουργίας του. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν παρών την πρώτη χρονιά. Αν και ο κ. Καραμανλής αρνήθηκε λέγοντας ότι «δεν είναι σωστό να μιλήσει αποσπασματικά» και προσθέτοντας πως «όταν κρίνει σκόπιμο θα μιλήσει συνολικά», γιατί, όπως είπε, δεν θέλει «να κάνει ζημιά στη χώρα», στην επί μιάμιση ώρα συνάντηση που είχε μαζί τους φρόντισε να τους γνωστοποιήσει τις απόψεις του «επί παντός επιστητού», απαντώντας στις περισσότερες ερωτήσεις τους, και να αναφερθεί αναλυτικά στην οικονομία που είναι και το «καυτό» ζήτημα. Δεν απέφυγε ακόμη και τα πειράγματα με τον κ. Κορκίδη για το αποτέλεσμα του αγώνα Παναθηναϊκού- Ολυμπιακού του περασμένου Σαββάτου ( «σας κερδίσαμε» του είπε, «μέχρι το επόμενο ντέρμπι» του απάντησε ο πειραιώτης έμπορος). Αν και ο κ. Καραμανλής συναντάται και συζητεί με αρκετούς πολιτικούς φίλους του, είναι η πρώτη φορά που διατυπώνει ευθέως τις απόψεις του για κρίσιμα θέματα σε συνομιλητές που γνωρίζει ότι θα τις μεταδώσουν. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι θέσεις του για την οικονομία, καθώς- όπως είπαν μιλώντας προς «Το Βήμα» έγκυρες πηγέςήταν αρκετά «μαγκωμένος» όταν αναφερόταν «σε θέματα που αφορούσαν τους Σαμαρά και Παπανδρέου» και κυρίως στο επίδικο ζήτημα του μνημονίου. Στην προκειμένη περίπτωση είναι εμφανής η διαφοροποίησή του με την επίσημη θέση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, παρ΄ ότι και ο ίδιος ακολουθώντας την κομματική γραμμή ψήφισε κατά του μνημονίου. Οπως είπε, «όταν μια χώρα βρίσκεται εκτός των αγορών,δεν έχει άλλη λύση», προσθέτοντας ότι θεωρεί το μνημόνιο «αναγκαίο κακό». Προϊούσης της συζήτησης δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και κυρίως για το γεγονός ότι η ελληνική παραγωγή είναι εξαιρετικά περιορισμένη και η κυβερνητική οικονομική πολιτική δεν έχει αναπτυξιακή λογική. Αναφερόμενος στην τουριστική βιομηχανία και στις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει, τόνισε ότι προσκρούουν σε περιβαλλοντικά θέματα και ότι αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα. Στην παρατήρηση των συνομιλητών του ότι είναι νέος για να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική ο κ. Καραμανλής είπε χαρακτηριστικά πως «αυτό το βιβλίο έχει κλείσει για μένα» και συμπλήρωσε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πρόεδρο και ότι είναι αισιόδοξος « για την τύχη του κόμματος». «Επρεπε να δανειστούμε όταν μπορούσαμε» Γ ια το φλέγον θέμα της οικονομίας ο κ. Κ. Καραμανλής είπε κατ΄ αρχήν στους συνομιλητές του ότι «πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας», προτού προχωρήσει σε κριτική των πεπραγμένων της σημερινής κυβέρνησης. Και εξήγησε αμέσως μετά πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ευθύνη για το γεγονός ότι δεν προχώρησε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο αξιολογώντας την πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου επεσήμανε ότι έγιναν λάθη στη διαπραγμάτευση για τον δανεισμό της χώρας και ήταν λάθος που η χώρα μας δεν δανείστηκε τα κεφάλαια που χρειαζόταν για ολόκληρο το 2010 από τις αρχές του χρόνου, όταν κατά την εκτίμησή του υπήρχε τέτοια δυνατότητα. Επεσήμανε στους συνομιλητές του πως όταν αποχώρησε η κυβέρνησή του άφησε στα ταμεία 35 δισ. ευρώ και ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου έκανε λανθασμένες εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα- ενώ την ίδια περίοδο και άλλες χώρες αντιμετώπιζαν παρόμοια, σοβαρά προβλήματα- να δεχθούμε την ανηλεή επίθεση των κερδοσκόπων επειδή είμαστε αδύναμη οικονομία. Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε την πρακτική της δικής του κυβέρνησης, η οποία το 2009 δανείστηκε στους πρώτους μήνες για τις ανάγκες όλου του έτους.
Read more...

ΣΥΣΤΑΘΗΚΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ


Το Ταμείο Χαρτοφυλακίου (Κεφαλαίου) συστάθηκε με την επωνυμία «Ταμείο Επιχειρηματικότητας» ως χωριστή λογιστικά χρηματοδοτική μονάδα στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ) για την υλοποίηση των στόχων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων. Η σχετική απόφαση, που υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών...
Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συνεισφορά από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα στο Ταμείο. Συγκεκριμένα, το Ταμείο μπορεί να επενδύει σε περισσότερα από ένα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής, όπως ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων, ταμεία εγγυήσεων και ταμεία δανειοδοτήσεων και για τη σύσταση του θα καταβληθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς την ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ ως άμεση χρηματοδοτική συνεισφορά μέσω δωρεάς, κατά τα προβλεπόμενα στο όρθρο 44 παρ. 2β του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006, πόροι ύψους 460.000.000 ευρώ. Το ποσό αυτό, που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, καταβάλλεται με μεταφορά πιστώσεων του Π.Ε από τη ΣΑΕ 027/8 σε έντοκο τραπεζικό λογαριασμό επ` ονόματι της ΤΕΜΠΜΕ. Σκοπός της σύστασης του Ταμείου είναι η βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, καθώς και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και της ανάπτυξης των μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Για την εκπλήρωση του σκοπού, το Ταμείο, διαμέσου της ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε., θα σχεδιάσει τα αναγκαία χρηματοοικονομικά προϊόντα μέσω των οποίων θα επενδύσει σε περισσότερα από ένα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής, όπως ταμεία δανειοδοτήσεων, επιχειρηματικών κεφαλαίων, ή άλλων συστημάτων κινήτρων για τη χορήγηση δανείων. Για την αποτελεσματική υλοποίηση των δράσεων θα καταβληθεί στην ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ κόστος διαχείρισης το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά μέσο όρο για κάθε ημερολογιακό έτος το 1% των κεφαλαίων του Ταμείου Χαρτοφυλακίου μέχρι ποσού 200 εκατ. ευρώ και 0,5% για ποσά άνω των 200 εκατ. ευρώ για τη διάρκεια της συνδρομής. Για την αποτελεσματικότερη κινητοποίηση πόρων και δραστηριοποίηση στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποφασίζεται η συγχρηματοδότηση κατ' ανώτατο όριο από τα αντίστοιχα Επιχειρησιακά Προγράμματα των παρακάτω πράξεων με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό για τη συνεισφορά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης: - Η πράξη με τίτλο: "Σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου Επιχειρηματικότητας" δημόσιας δαπάνης 76.876.813 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Μακεδονίας - Θράκης άξονας προτεραιότητας "Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα Κεντρικής Μακεδονίας". - Η πράξη με τίτλο: "Σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου Επιχειρηματικότητας" δημόσιας δαπάνης 11.659.897 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Μακεδονίας - Θράκης άξονας προτεραιότητας "Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα Δυτικής Μακεδονίας". - Η πράξη με τίτλο: "Σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου Επιχειρηματικότητας" δημόσιας δαπάνης 18.011.449 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου, άξονας προτεραιότητας "Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα Στερεάς Ελλάδας ". - Η πράξη με τίτλο: "Σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου Επιχειρηματικότητας" δημόσιας δαπάνης 191.933.682 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Αττικής άξονας προτεραιότητας "Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας της Καινοτομίας και της Ψηφιακής Σύγκλισης". - Η πράξη με τίτλο: "Σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου Επιχειρηματικότητας" δημόσιας δαπάνης 11.359.538 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου άξονας προτεραιότητας "Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα Νοτίου Αιγαίου". - Η πράξη με τίτλο: "Σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου Επιχειρηματικότητας" δημόσιας δαπάνης 150.158.621 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το ΕΠ "Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα" άξονας προτεραιότητας 3 "Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος". Για τον καθορισμό της επενδυτικής στρατηγικής και τον συντονισμό της εφαρμογής των δράσεων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, συνιστάται Επενδυτική Επιτροπή. Η Επενδυτική Επιτροπή αποτελείται από επτά τακτικά μέλη, εκ των οποίων: - O γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, κ. Αλ. Φούρλας που ασκεί καθήκοντα προέδρου - Ο ειδικός γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα κ. Εμμ. Πατεράκης, εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα, που ασκεί καθήκοντα αντιπροέδρου, - Ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. Γ. Πετράκος, εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ως ειδικός εμπειρογνώμονας, ο Γεώργιος Κολυβάς, με την αρμοδιότητά του ως σύμβουλος του υπουργού Ανάπτυξης, - ένας εκπρόσωπος της (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., - ένας εκπρόσωπος της Ε.Σ.Ε.Ε., - ένας εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Στην Επενδυτική Επιτροπή συμμετέχουν επιπλέον δύο εμπειρογνώμονες χωρίς δικαίωμα ψήφου, οι οποίοι ορίζονται από τον υπουργό Ανάπτυξης και κατά περίπτωση ο εκάστοτε καθ' ύλην αρμόδιος γενικός γραμματέας, από τη Γενική Γραμματεία του οποίου διατίθενται πόροι στο Ταμείο. Η θητεία των μελών του Επενδυτικού Συμβουλίου είναι διετής, με δυνατότητα επαναδιορισμού τους. Στις συνεδριάσεις της Επενδυτικής Επιτροπής δύνανται να παρίστανται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους εκπρόσωποι της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ, της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και της ΕΥΔΕΠΑΕ ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου, μετά από έγκριση του προέδρου της Επιτροπής. Οι εκπρόσωποι λαμβάνουν γνώση των αποφάσεων και λοιπών θεμάτων της Επενδυτικής Επιτροπής και ενημερώνουν αυτή για τα ζητήματα που άπτονται του έργου της. Η Επενδυτική Επιτροπή εγκρίνει την εφαρμογή ή τροποποιήσεις της εφαρμοζόμενης Επενδυτικής Στρατηγικής και του Σχεδιασμού, καθώς και τα προϊόντα του Ταμείου, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί κατόπιν πρότασης της ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε., ή της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας ή κατά περίπτωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου ή της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού σε συνεργασία και σε συμφωνία με την ΤΕΜΠΜΕ Εγκρίνει τα Μέσα Χρηματοοικονομικής Τεχνικής, εγκρίνει, κατόπιν εισήγησης της ΤΕΜΠΜΕ, τα αποτελέσματα επιλογής των Μέσων Χρηματοοικονομικής Τεχνικής (ΜΧΤ), καθώς και το σχέδιο Συμφωνίας Χρηματοδότησης και συν-επένδυσης μεταξύ των ΜΧΤ και της ΤΕΜΠΜΕ. Οι τόκοι από πληρωμές Επιχειρησιακών Προγραμμάτων στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ή σε Μέσα Χρηματοοικονομικής Τεχνικής και οι πόροι που επιστρέφονται στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας μετά την αρχική επένδυση τους από μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής σε επιχειρήσεις, θα χρησιμοποιηθούν από την ΤΕΜΠΜΕ για την εκ νέου χρηματοδότηση μέσων χρηματοοικονομικής τεχνικής προς όφελος μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το σύνολο των πόρων, εισπράξεων και τόκων που θα επιστραφούν στην ΤΕΜΠΜΕ μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω επενδύσεων θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τους καταστατικούς σκοπούς και τις διαδικασίες της, όπως θα ισχύουν, για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της ανάπτυξης των επιχειρήσεων.

Read more...