Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Aποφασίζει ο λαός για εκλογές ...



Γιάννης Αντύπας , Φώφη Γιωτάκη
«Για τις εκλογές θα αποφασίσει ο λαός». Με αυτή τη φράση απάντησε χθες ο Γ. Παπανδρέου, στη σύσκεψη των επιτελών του, όταν ρωτήθηκε από συνεργάτη του ποια είναι η δική του επιλογή. Αν προτιμά τη νίκη στις δημοτικές και περιφερειακές ή αν θεωρεί πως είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης οι πρόωρες εθνικές εκλογές.Ο...
πρωθυπουργός εξήγησε σε όσους βρίσκονταν γύρω από το τραπέζι των συσκέψεων, στο γραφείο του στη Βουλή, ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να έχει τη δύναμη να συνεχίσει την πορεία «χωρίς να μπορεί η αντιπολίτευση να ισχυριστεί πως δεν διαθέτει τη λαϊκή νομιμοποίηση».

Στο πλαίσιο αυτό, είπε πως δεν θέλει να πάει σε εκλογές «σώνει και καλά όπως με εμφανίζουν κάποιοι, ούτε και να τις αποφύγω αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό, γιατί δεν μπλοφάρω». Το σίγουρο είναι πως για να συνεχίσει η κυβέρνηση την πορεία της, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ο νικητής στην κάλπη της 7ης Νοεμβρίου.

«Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε μπροστά μας τρία χρόνια χωρίς καμία εκλογική αναμέτρηση, θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας και να πάμε σε εκλογές, έχοντας βάλει τη χώρα σε πορεία ανάπτυξης» σημείωσε στο «Εθνος» εις εκ των επιτελών του. Και αν, όμως, τα πράγματα στις δημοτικές και περιφερειακές δεν πάνε καλά, ο πρωθυπουργός πιστεύει ακράδαντα πως θα βγει νικητής από τις πρόωρες, καθώς δεν αισθάνεται να υπάρχει αντίπαλο δέος στο πολιτικό σύστημα αυτή τη στιγμή.

Προβλέψεις
Σύμφωνα με τις προβλέψεις εκλογικών αποτελεσμάτων που έχουν κάνει οι εκλογολόγοι της Ιπποκράτους, «το πιθανότερο είναι να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ με τους ίδιους βουλευτές και να μην μπουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά στη Βουλή». Αντίθετα, οι δημοσκόποι αφήνουν περιθώρια να κερδίσει την είσοδό του στη Βουλή το κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη, γεγονός που θα τριχοτομήσει τη συντηρητική παράταξη.

Αν και η πρόθεση ψήφου μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αυτή την περίοδο «είναι χαοτική», οι επιτελείς του πρωθυπουργού γνωρίζουν και έχουν αποδεχτεί το γεγονός ότι «οι πρόωρες έχουν και αντενδείξεις»: «και οικονομική αναταραχή θα επιφέρουν και αντιδράσεις από το εξωτερικό θα έχουμε και κάποιοι ψηφοφόροι του Κινήματος θα νιώσουν να εκβιάζονται». Προβλέπουν, έτσι, πως «οι αντισυσπειρώσεις που θα προκληθούν θα κλείσουν την ψαλίδα, αλλά και πάλι το ΠΑΣΟΚ θα βγει από τις κάλπες πρώτο και αυτοδύναμο».

Η ανανέωση του πολιτικού χρόνου θα δώσει στον Γ. Παπανδρέου την κρίσιμη τετραετία που έχει μπροστά της η χώρα, μέχρι το 2014, ελεύθερη εκλογικών αναμετρήσεων. Ταυτόχρονα, θα έχει αποτελέσει τη θρυαλλίδα ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα θα υποχρεώσει όλους τους πολιτικούς χώρους να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους. Ειδικά στην περίπτωση που ο λαός θα διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις και τις εκτιμήσεις και θα υποχρεώσει τις πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν για να μην υπάρξει πολιτικό αδιέξοδο.

Την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές υπογράμμισε χθες ο Κ. Σκανδαλίδης: «Δεν είμαι από αυτούς που ακούν σενάρια. Είμαι αντίθετα, από αυτούς που πιστεύουν ότι ο κύριος Παπανδρέου κρατάει αυτή τη στάση με απόλυτη συνέπεια και χωρίς να μπλοφάρει. Με ένα τρόπο συνεπή σε αυτά που λέει και δεν θέτει το δίλημμα απλά για να το θέσει. Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να πάει η χώρα σε εκλογές».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Αποστολάκη: «Ο συναγερμός δεν έχει σταματήσει. Υπάρχει πάντοτε το κόκκινο λαμπάκι του συναγερμού. Υπάρχει, λοιπόν, ταυτόχρονα η αίσθηση στους πολίτες - μια αίσθηση που την έδωσε και ο πρωθυπουργός μέσα από τη διακαναλική του συνέντευξη- ότι μια πιθανή αποσταθεροποίηση των πολιτικών συσχετισμών δεν θα είναι ένα πολιτικό γεγονός που θα μπορεί να εξαντληθεί στο περίφημο μήνυμα».

Γ. Παπανδρέου από την Πάτρα
Ούτε προειλημμένες αποφάσεις υπάρχουν, ούτε μπλόφες

«Στις 7 Νοεμβρίου, εσείς παίρνετε την τύχη σας στα χέρια σας. Είναι στο χέρι σας. Τώρα εσείς έχετε τον λόγο» διεμήνυσε στους πολίτες, από την Πάτρα στην οποία βρέθηκε, χθες, ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός απάντησε και στην κριτική του Α. Σαμαρά: «Ακόμη, μας λένε ότι έχουμε κρυφή ατζέντα, ότι ετοιμαζόμαστε να δραπετεύσουμε, όπως έκαναν βέβαια οι προηγούμενοι. Απαντώ: κρυφή ατζέντα είχαν εκείνοι, που λιποτάκτησαν. Δεν είμαστε ίδιοι. Ποτέ δεν ήμασταν».

Και έκανε ένα ακόμη βήμα, πετώντας το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Δεν έχει καν το θάρρος να πει, αν έτσι πιστεύουν, φύγετε, φύγετε γιατί καταστρέφετε τη χώρα» επισήμανε. «Δεν έχω και δεν είχα καμία πρόθεση να πάμε σε εθνικές εκλογές» επανέλαβε «πρόθεσή μου είναι να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε με το ίδιο πάθος και την ίδια αφοσίωση». «Ούτε προειλημμένες αποφάσεις υπάρχουν, ούτε μπλόφες» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, επιτέθηκε και σε ένα «μεγάλο μέρος της άλλης Αριστεράς, που έχει βολευτεί με το να κρύβεται πίσω από τα αθέμιτα προνόμια μικρών μειοψηφιών και κάποιων συντεχνιών, που επιλέγει την... επαναστατική ακινησία»! Η τυπική προεκλογική εκστρατεία θα κλείσει σήμερα με ομιλία του πρωθυπουργού στο γήπεδο μπάσκετ του Σπόρτινγκ στα Πατήσια, αλλά ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει και το Σάββατο για να επισκεφθεί το Ηράκλειο Κρήτης. Σήμερα το μεσημέρι, θα λάβει χώρα και η πρώτη διαδικτυακή συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου, σε νέους μέσω Facebook και Twitter, με την όλη διαδικασία να μεταδίδεται ζωντανά από την πλατφόρμα government.gov.gr/live.

ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: