Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Προς νέα ολονυχτία Σε εξέλιξη η νέα συνάντηση με το κουαρτέτο, στενεύουν τα περιθώρια


Σε εξέλιξη η νέα συνάντηση με το κουαρτέτο, στενεύουν τα περιθώρια
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Με καθυστέρηση αρκετών ωρών, σε σχέση με ό,τι είχε προγραμματιστεί αρχικά, ξεκίνησε στις 19:30 περίπου η νέα συνάντηση του κουαρτέτου με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών.

Η καθυστέρηση οφείλεται σε τεχνικούς λόγους και όχι σε εμπλοκή ξεκαθάρισαν κυβερνητικές πηγές, καθησυχάζοντας μια και η κόντρα ελληνικής κυβέρνησης με ΔΝΤ τουλάχιστον σε ανώτατο επίπεδο (πρωθυπουργός Λαγκάρντ) καλά κρατεί.

Τα αγκάθια παραμένουν σε δημοσιονομικό, Ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια, ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, με την κυβέρνηση να έχει πει πολλές φορές ότι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι αύριο, Τρίτη, οπότε οι αναχωρούν οι επικεφαλής των θεσμών για τις ΗΠΑ και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Απώτερος στόχος να έχουν συνταχθεί τα δύο κείμενα συμφωνίας, ένα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ένα με το ΔΝΤ, τα οποία η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει και ως «όπλο» ώστε να πιέσει για ουσιαστική συζήτηση για το χρέος, η οποία αναμένεται να ανοίξει στην Ουάσινγκτον κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και να δοθούν οι πολιτικές κατευθύνσεις, με ορίζοντα το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Με αυτά τα δεδομένα μάλλον οδεύουν προς νέα ολονυκτία συζητήσεων, με υπουργούς να περνούν την πόρτα του Hilton τις πρώτες πρωινές ώρες. Για νυχτερινή επίσκεψη ετοιμάζεται για παράδειγμα ο υπουργός Εργασίας, Γ.Κατρούγκαλος, αφού στο θέμα των επικουρικών φαίνεται ότι ακόμη χωρίζει χάος τις θέσεις των δανειστών με αυτές της Αθήνας. «Όλο το πακέτο των επικουρικών παραμένει ανοιχτό, γιατί μας ζητούν πολύ μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε» είχε πει χαρακτηριστικά ο υπουργός μετά την συνάντηση του Σαββάτου.

Άλλωστε το ίδιο συνέβη και το Σαββατοκύριακο. Οι διαπραγματεύσεις της Κυριακής διήρκεσαν μέχρι τις 7:00 το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση έχει σημειωθεί πρόοδος σε όλα τα ανοικτά ζητήματα, με τη μεγαλύτερη απόσταση να παρατηρείται ακόμη στο θέμα των κόκκινων δανείων, για το οποίο άλλωστε επιστρατεύτηκε μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ.Στουρνάρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις σχετικές συζητήσεις. «Έχουμε φθάσει κοντά» ανέφερε ο Γ.Στουρνάρας για να συμπληρώσει ο υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης ότι «έχει γίνει σημαντική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία για τα "κόκκινα" δάνεια, αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία».

Αντίθετα, για το φορολογικό η κυβέρνηση μιλά για ένα βήμα πριν τη συμφωνία. «Είμαστε πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της λίστας των φορολογικών μέτρων. Μένουν ορισμένες λεπτομέρειες. Το αφορολόγητο των 9.100 ευρώ δεν το συζητάμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ωστόσο οι πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών δεν είναι το ίδιο αισιόδοξες, ούτε συμφωνούν ότι το ύψος του αφορολόγητου έχει βγει από το τραπέζι των συζητήσεων.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους...




Πάνω από 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους θα καλύψουν οι προβλέψεις της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που τέθηκε σε εφαρμογή στις 4 Απριλίου.

Σύμφωνα...
με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό «επιλύεται μία θεσμική και λειτουργική εκκρεμότητα και καλύπτονται, πλέον, υγιεινομικά οι ανασφάλιστοι, καθώς και οι πρόσφυγες και μετανάστες».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις θα καλύπτονται από το Δημόσιο οι εξετάσεις, εργαστηριακές και άλλες, καθώς και η νοσηλεία αυτών των ανθρώπων, αποκλειστικά από δομές του ΠΕΔΥ και τα νοσοκομεία, σε πρώτη φάση, καθώς έγινε ξεκάθαρο ότι προς το παρόν δεν θα μπορούν να πηγαίνουν σε συμβεβλημένους γιατρούς.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη που υπάρχει στη νέα ΚΥΑ, θα παρακάμπτονται οι τριμερείς επιτροπές, ενώ οι έχοντες ανάγκη θα παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ακόμη κι αν το βιβλιάριο πρόνοιας που έχουν έχει λήξει.

Όσον αφορά εκείνους που δεν έχουν ΑΜΚΑ, δηλαδή πρόσφυγες και μετανάστες, θα λαμβάνουν μία κάρτα εξάμηνης διάρκειας από τα νοσοκομεία και με αυτή θα έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη. Σε αυτές τις κατηγορίες ανήκουν οι ευάλωτες ομάδες των προσφύγων και μεταναστών, όπως είναι παιδιά, ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες και άλλοι.

Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, ήδη, το ΠΕΔΥ καλύπτει εργαστηριακά μόνο το 10% των ασφαλισμένων και απαιτείται ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμισή του για να καλύψει όλο και περισσότερους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Εκτιμάται ότι σήμερα στη χώρα μας 300.000 άνθρωποι έχουν βιβλιάριο απορίας και το κόστος τους για τον προϋπολογισμό είναι 30 εκατ. ευρώ.

Τα κριτήρια

Οι ανασφάλιστοι που «μπαίνουν» κάτω από το δίχτυ προστασίας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα, το οποίο δεν ξεπερνά τα 2.400 ευρώ, ενώ όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου «τουλάχιστον 170.000 οικογένειες, δηλαδή 400.000 άνθρωποι, εμπίπτουν στις προϋποθέσεις που τίθενται για όσους εντάσσονται στο πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης».

Όπως εξήγησε η κ. Φωτίου, από την 1η Ιανουαρίου 2017, στόχος είναι να μπουν 700.000 άνθρωποι στο πρόγραμμα με το ελάχιστο εισόδημα αλληλεγγύης, η δαπάνη του οποίου ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ και θα εφαρμοστεί αρχικά σε 30 δήμους της χώρας.

Κονδύλι 100 εκατ. μέσω ΕΟΠΥΥ

Ερωτηθείς ο υπουργός Υγείας για τη χρηματοδότηση του προγράμματος που αφορά τους ανασφάλιστους, απάντησε ότι, ήδη, έχει διασφαλιστεί ένα κονδύλι επιπλέον 100 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδότηση μέσω του ΕΟΠΥΥ, ενώ για το 2016 υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση της χρηματοδότησης και στα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, τόνισε ότι αυξάνεται η ροή χρημάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ και εξήγησε ότι αποδόθηκαν στον ΕΟΠΥΥ τα τελευταία χρόνια 3,5 δισ. ευρώ και φέτος αυτή η χρηματοδότηση αυξήθηκε κατά 500 εκατ. ευρώ.

Στέλνοντας μήνυμα προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, ο κ. Ξανθός εξήγησε ότι για να περιοριστεί η σπατάλη στη νοσοκομειακή και φαρμακευτική δαπάνη θα υπάρξει επιτήρηση και παρακολούθηση αυτής της δαπάνης ηλεκτρονικά, ενώ παραδέχθηκε ότι σε ένα μέρος από το clow back (επιστροφές) θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η έκπτωση που δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στα νοσοκομεία.

Αναφερόμενος στις οφειλές και τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, σημείωσε ότι για το 2016 υπάρχει αύξηση στην πρόβλεψη για τις δαπάνες, καθώς το 2015 αυτή ήταν στο 1 δισ. 388 εκατ. ευρώ. Το 2016 υπολογίζεται ότι θα είναι 1 δισ. 634 εκατ. ευρώ.

Όπως εξήγησε, μετά την αξιολόγηση, προτεραιότητα για το σύστημα υγείας είναι να αποπληρώσει τα χρήματα που οφείλει σε τρίτους. Αυτές οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων προς προμηθευτές αγγίζουν σήμερα τα 3 δισ. ευρώ.

naftemporiki

Read more...

Οι 25 αλλαγές στη φορολογία...


Οι 25 αλλαγές στη φορολογία που φέρνει η αξιολόγηση
...που φέρνει η αξιολόγηση...

Μια νέα προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή αλλά και μια νέα γερή δόση...
"διεύρυνσης της φορολογικής βάσης", μέσω αύξησης φόρων και συντελεστών φορολόγησης έχουν βάλει στο τραπέζι κυβέρνηση και επικεφαλής των θεσμών στην προσπάθειά τους να οριστικοποιηθεί το κείμενο της συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση.
Εκτός από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την αύξηση των φορολογικών συντελεστών στο τραπέζι βρίσκονται και δεκάδες παρεμβάσεις για την ευκολότερη και ταχύτερη είσπραξη φόρων από την εφορία μέσω της αυστηροποίησης των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης.
Ας δούμε αναλυτικά τις κυριότερες παρεμβάσεις στον τομέα της φορολογίας που περιλαμβάνει η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού μνημονίου:
-μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 9.550 ευρώ που είναι σήμερα στα 9.090 που θέλει η κυβέρνηση ή τα 8.182 ευρώ που θέλουν οι θεσμοί. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου γίνεται μέσω της μείωσης της έκπτωσης φόρου που χορηγείται στον φόρο της κλίμακας από τα 2.100 ευρώ που είναι σήμερα στα 2.000 ευρώ που θέλει η κυβέρνηση ή τα 1.800 ευρώ που θέλουν οι θεσμοί.
-νέες φορολογικές κλίμακας για κάθε πηγή εισοδήματος που οδηγούν σε αύξηση των φορολογικών εσόδων την επόμενη τριετία έως και 1,8 δισ. ευρώ
-επανεξέταση των φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις και κατάργηση όσων κριθούν ότι δεν είναι αποτελεσματικές ή άδικες
-επανεξέτασης του φορολογικού καθεστώτος της ναυτιλίας και χρονική επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας 
-απλοποίηση της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ με κλείσιμο των παραθύρων που επιτρέπουν τη μη καταβολή του καθώς και σύντμηση του χρόνου απόδοσής του στο δημόσιο.
-μετάταξη του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού ύδρευσης από τον μειωμένο συντελεστή 13% στον κανονικό συντελεστή 23%. Η ελληνική πλευρά αρνείται το συγκεκριμένο μέτρο και προτείνει ως αντιστάθμισμα αυξήσεις σε άλλους έμμεσους φόρους (π.χ. καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, συνδρομητική τηλεόραση)
-αλλαγές στη φορολογία των "οχημάτων συλλογικών επενδύσεων" (collective investment vehicles)
-επανεξέταση της παρακράτησης φόρου την παροχή τεχνικών υπηρεσιών
-μείωση των προστίμων για όσους βρίσκονται σε φάση φορολογικού ελέγχου και επιθυμούν να συνεργαστούν με τις αρχές για την αποκάλυψη των εισοδημάτων τους
-εξέταση της δυνατότητας να επεκταθεί χρονικά ο θεσμός του φορολογικού πιστοποιητικού
-αλλαγές τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων για να είναι ευκολότερες και ταχύτερες οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο
-υποβολή πρότασης για την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα με τις εμπορικές τιμές
-διασταυρώσεις της δήλωσης ακινήτων Ε9 με το κτηματολόγιο προκειμένου να εντοπισθεί η πραγματική ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων 
-δέσμευση για μη θεσμοθέτηση νέας ρύθμισης για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ή για περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων
-δημιουργία ανεξάρτητης φορολογικής διοίκησης με αυτοτέλεια ανθρώπινων και οικονομικών πόρων
-μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης μετρητών και την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών
-μέτρα για τον περιορισμό της απάτης με τον ΦΠΑ
-μελέτη των επιπτώσεων της αύξησης του ορίου ακαθάριστων εσόδων για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ (σήμερα είναι 10.000 ευρώ)
-λήψη στοιχείων για αδήλωτες τραπεζικές κατασχέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό
-θέσπιση ρύθμισης για τη νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων με την παροχή κινήτρων αλλά "χωρίς αμνηστία"
-αίτημα προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραδώσουν στην Ελλάδα στοιχεία για αγορές περιουσιακών στοιχείων από Έλληνες στο εξωτερικό
-δημιουργία εντός "μητρώου πλούτου" (wealth registry) προκειμένου να παρακολουθείται καλύτερα η φορολόγηση των εύπορων
-μέτρα για την συλλογή φορολογικών εσόδων από εισόδημα που δημιουργείται σε offshore εταιρείες
-μέτρα για την αύξηση των εσόδων από τους μεγάλους οφειλέτες του δημοσίου, όπως δημοσιοποίηση των στοιχείων τους, περαιτέρω αυτοματοποίηση των κατασχέσεων τραπεζικών υπολοίπων και εισοδημάτων στα χέρια τρίτων
-μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου
-έκδοσης εντολών φορολογικού ελέγχου και εισαγγελικών παραγγελιών φορολογικών ελέγχων με βάση κριτήρια για τη σοβαρότητα κάθε υπόθεσης.

capital.gr

Read more...

Πανελλαδικές 2016: Τα ποσοστά των θέσεων στα ΑΕΙ...


Πανελλαδικές 2016: Τα ποσοστά των θέσεων στα ΑΕΙ για τους υποψηφίους
...για υποψηφίους με το παλαιό και το νέο σύστημα...

Το 4% των θέσεων των ΑΕΙ, που προβλέπονται για τους υποψηφίους των ΓΕΛ με νέα εξέταση, θα διεκδικήσουν οι απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων που θα συμμετάσχουν με το παλαιό σύστημα...
των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Από την άλλη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, αυξημένο θα είναι το ποσοστό των αποφοίτων των ΕΠΑΛ με το παλαιό σύστημα, συγκριτικά με τους αποφοίτους των ΓΕΛ, καθώς γι αυτούς διαμορφώνεται στο 13,8% των θέσεων που προβλέπονται για την εισαγωγή στα ΤΕΙ.
Σημειώνουμε ότι οι απόφοιτοι των ΓΕΛ που επέλεξαν το παλαιό σύστημα ανέρχονταν μόλις σε 3.395 και αποτελούσαν το 4% των υποψηφίων των ημερήσιων ΓΕΛ. Όσον αφορά τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων ο αριθμός όσων επέλεξε το παλαιό σύστημα με την Ομάδα Α (υποψήφιοι για ΤΕΙ- με 4 μαθήματα εξέταση) ήταν 2457, αποτελώντας το 13.8% συνολικά των συμμετεχόντων των Ημερησίων ΕΠΑΛ.

Πιο αναλυτικά ο αριθμός των εισακτέων των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2016-7, ο οποίος έχει ήδη δημοσιευθεί, θα κατανεμηθεί ως εξής:

Α) Απόφοιτοι/ες των δύο προηγούμενων ετών που θα καταθέσουν νέο μηχανογραφικό με την παλιά τους βαθμολογία

1) Το 10% του συνολικού αριθμού εισακτέων στις Σχολές, τα Τμήματα και τις εισαγωγικές κατευθύνσεις των Τμημάτων των ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ μπορεί να διεκδικηθεί από απόφοιτους/ες ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Ομάδα Β΄ των δύο προηγούμενων σχολικών ετών, οι οποίοι/ες έχουν επιλέξει να καταθέσουν νέο μηχανογραφικό με την παλιά τους βαθμολογία. Αυτό το ποσοστό κατανέμεται σε επιμέρους ποσοστά και πιο συγκεκριμένα 60% για όσους/ες συμμετείχαν τελευταία φορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις το 2015 και 40% για όσους/ες συμμετείχαν τελευταία φορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις το 2014.

2) Το 10% του συνολικού αριθμού εισακτέων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των ΑΣΤΕ, διεκδικείται από αποφοίτους ημερήσιων Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄ ή ημερήσιων ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄ των δύο προηγούμενων ετών και κατανέμεται σε επιμέρους ποσοστά 60% και 40%, τα οποία αντιστοιχούν σε όσους/ες συμμετείχαν τελευταία φορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ετών 2015 και 2014 αντίστοιχα.

Β) Φετινοί τελειόφοιτοι/ες μαθητές/τριες και απόφοιτοι/ες προηγούμενων ετών που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2016

Το υπόλοιπο 90% του συνολικού αριθμού εισακτέων, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνισθούν με το νέο σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2014-15, ώστε να τους αποδοθεί ποσοστό θέσεων κατά προσέγγιση ανάλογο με το ποσοστό τους σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων του σχολικού έτους 2015-16, κατανέμεται ως εξής:

1) Το 20% του συνολικού αριθμού εισακτέων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των ΑΣΤΕ αποδίδεται στους/στις υποψηφίους/ες που θα συμμετάσχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΕΠΑΛ. Από το παραπάνω ποσοστό οι υποψήφιοι/ες του παλαιού συστήματος εισαγωγής (ημερήσιο ΕΠΑΛ–Ομάδα Α΄) θα διεκδικήσουν το 13,8% και το υπόλοιπο αυτού θα το διεκδικήσουν οι υποψήφιοι/ες του νέου συστήματος ΕΠΑΛ.

2) Το 1% του συνολικού αριθμού εισακτέων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των ΑΣΤΕ αποδίδεται στους/στις υποψηφίους/ες που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των εσπερινών ΕΠΑΛ-Ομάδα Α΄. Διευκρινίζεται ότι η Δ΄ τάξη Εσπερινού ΕΠΑΛ φέτος ακολουθεί ακόμα το παλαιό σύστημα, συνεπώς το ποσοστό αυτό δεν επιμερίζεται σε παλαιό και νέο σύστημα.

3) Οι υποψήφιοι/ες του παλαιού συστήματος ημερησίου ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Ομάδα Β΄ θα διεκδικήσουν το 4% των θέσεων που αντιστοιχούν στις θέσεις των συμμετεχόντων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων Γενικών Λυκείων έτους 2016. Το υπόλοιπο αυτού θα το διεκδικήσουν οι υποψήφιοι του νέου συστήματος ημερησίου ΓΕΛ.

4) Οι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των εσπερινών Γενικών Λυκείων με το παλαιό και με το νέο σύστημα θα διεκδικήσουν ποσοστό θέσεων 1% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων. Από το ανωτέρω ποσοστό οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος (εσπερινό ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Ομάδα Β΄) θα διεκδικήσουν το 0,3% και το υπόλοιπο αυτού θα το διεκδικήσουν οι υποψήφιοι του νέου συστήματος ΓΕΛ.

Read more...

Η κοινή διακήρυξη Τσίπρα – Κόστα...


Κοινή διακήρυξη Ελλάδας και Πορτογαλίας για την λιτότητα και την ειρήνη στην Ευρώπη - Τι περιλαμβάνει
Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, ταυτίζονται στην ανάγκη να αλλάξει πορεία η Ευρώπη και στο πλαίσιο αυτό αποφάσισαν να ενισχύσουν...
τη μεταξύ τους συνεργασία.

Αυτό υπογραμμίζεται στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν σήμερα οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Αντόνιο Κόστα, με τίτλο: «Ενάντια στη λιτότητα για μια δημοκρατική και προοδευτική Ευρώπη, με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή».

Μανιφέστο κατά της λιτότητας

Στη διακήρυξη επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει κοινή διακήρυξη χωρών του Νότου, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, τη συνεργασία στην ΕΕ και τα πολυμερή fora για τις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, την οικονομική κρίση, κρίση ασφάλειας και το μεταναστευτικό.

Για το προσφυγικό, ειδικότερα, οι δύο κυβερνήσεις τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία για την ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό στη βάση της αλληλεγγύης, τάσσονται κατά των μονομερών ενεργειών και των κλειστών συνόρων, και υπέρ της αναθεώρησης του Δουβλίνου, ώστε το βάρος να μοιραστεί δίκαια.

«Οικονομική και νομισματική πολιτική στην Ευρώπη»

Οι δύο κυβερνήσεις δεσμεύονται για μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη και επισημαίνουν ότι η κρίση στην Ευρωζώνη είναι αποτέλεσμα της ασύμμετρης διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της απουσίας αποτελεσματικών εργαλείων για την αντιμετώπιση της. 

Επίσης, οι δύο κυβερνήσεις συμφωνούν ότι η πολιτική που βασίζεται αποκλειστικά στη λιτότητα είναι λανθασμένη και αναποτελεσματική και ότι η λιτότητα εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη και διαιρεί την κοινωνία. Προκαλεί ανεργία, φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό και οικονομική στασιμότητα.

Ο δρόμος από εδώ και εμπρός πρέπει να είναι η στενότερη πολιτική δημοσιονομική και κοινωνική ολοκλήρωση και όχι ο κατακερματισμός, αναφέρεται στη Διακήρυξη και σημειώνεται η ανάγκη για ένα νέο ευρωπαϊκό κοινωνικό συμβόλαιο και όχι επιστροφή σε πολιτικές που ενισχύουν τον εθνικισμό, την ξενοφοβία, τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό.

Ακόμη, τάσσονται υπέρ της οικονομικής σταθερότητας σε μια ολοκληρωμένη οικονομική αγορά, μέσα από ένα ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων και τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξουν «κοινοί κανόνες και κοινοί στόχοι με σεβασμό στο δημοκρατικό δικαίωμα των εκλεγμένων κυβερνήσεων να εξειδικεύσουν την πολιτική προς τους στόχους αυτούς».

«Ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή»

Οι δύο κυβερνήσεις συμφωνούν στην ανάγκη να συνεργαστούν πιο στενά, ώστε η ΕΕ να ενισχύσει τις διπλωματικές προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή (Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα) και παράλληλα στηρίζουν μια συνεκτική, ολοκληρωτική και στοχευμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Επίσης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στηρίζουν τις προσπάθειες για ειρήνευση στη Συρία και τη Λιβύη και υποστηρίζουν τη λύση των δύο κρατών στο παλαιστινιακό.

Για το Κυπριακό, η Διακήρυξη αναφέρει ότι οι δύο κυβερνήσεις στηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ και υπογραμμίζουν ότι η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια πολυμέτωπη κρίση»

Την πολύ κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία λαμβάνει χώρα η συνάντησή τους, επισήμανε νωρίτερα ο Ελληνας πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τον Πορτογάλο ομόλογό του, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια πολυμέτωπη κρίση, στην οικονομία, την ασφάλεια και φυσικά το μεταναστευτικό», ανέφερε ο κ. Τσίπρας για να σημειώσει: 

«Οπότε πιστεύω ότι όλες αυτές οι δυσκολίες μάς υποχρεώνουν να προχωρήσουμε μπροστά, με σκοπό να προωθήσουμε μια εναλλακτική ατζέντα».

«Και τώρα» υπογράμμισε ο ίδιος, «είναι πιο σημαντικό, από ποτέ, να προωθήσουμε μια ατζέντα αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής και δημοκρατίας».

Read more...

Τόσκας: Έως το Πάσχα θα λυθεί το πρόβλημα...


...σε Ειδομένη και Πειραιά...

Έως το Πάσχα θα έχει λυθεί το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος στην Ειδομένη και στον Πειραιά δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας...
στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας πως υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.
Αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη ο κ. Τόσκας έκανε λόγο για υπέρεμετρη βία από τους Σκοπιανούς. «Οι χθεσινοί δαρμένοι θα είναι οι αυριανοί τζιχαντιστές... Εμείς ως χώρα κάνουμε τις σωστές κινήσεις, είπε.
Σε ό,τι αφορά τους «αλληλέγγυους» που είτε δρουν παράνομα, είτε προτρέπουν πρόσφυγες να κάνουν παράνομες πράξεις, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «έχουν γνώση οι φύλακες» και πως οι δικαστικές αρχές έχουν ήδη επιληφθεί για όσους είχαν εμπλακεί στην υπόθεση της παράνομης εισόδου στην ΠΓΔΜ, περνώντας το ποτάμι.
Για τα επεισόδια στον Πειραιά ανέφερε πως έγιναν χθες συλλήψεις και πως έχει αναγνωριστεί ο δράστης της επίθεσης με σιδηρόβεργα εναντίον εικονολήπτη.
Ο κ. Τόσκας αναγνώρισε ότι έχουν γίνει κάποια λάθη, σημειώνοντας, όμως, πως πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση και κάλεσε όλους να βλέπουν το δάσος και τι γίνεται σε ολόκληρη τη χώρα και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις.
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την στάση της Αστυνομίας είπε ότι γίνεται έρευνα για αμέλεια και ολιγωρία.

Read more...

"Μέσα στην εβδομάδα η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες"...




«Η Ελληνική πλευρά με τους δανειστές βρίσκεται σε σύγκλιση όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού», υπογράμμισε...
στο Κόκκινο και στον Κώστα Αρβανίτη, ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, εκτιμώντας ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί σύντομα. Ο κ. Παππάς ανακοίνωσε ότι μέσα στην εβδομάδα θα γίνει η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις επεσήμανε, επιπλέον, τα εμπόδια που εγείρουν στις διαπραγματεύσεις ακραίες απόψεις, σημειώνοντας παράλληλα ότι στις τάξεις των δανειστών υπάρχουν διαφορετικές θέσεις, με το ΔΝΤ να ακολουθεί ιδιαίτερα σκληρή στάση.

«Όλοι όμως, έχουν αντιληφθεί την αποφασιστικότητα της Ελληνικής κυβέρνησης και εκτιμώ ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα», είπε ο κ. Παππάς. «Το ΔΝΤ κάνει απαισιόδοξες προβλέψεις για την Ελληνική Οικονομία τώρα που εξετάζεται εκ νέου η συμμετοχή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα. Με αυτό τον τρόπο δεν αναδεικνύεται μόνο η αφερεγγυότητα του ΔΝΤ αλλά και διαφορές πολιτικής οικονομίας», εκτίμησε ο κ. Παππάς.

«Για την εξοικονόμηση των 2 δις ευρώ του δημοσιονομικού κενού, εμείς προτείνουμε μικρή αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ η ΝΔ, όπως υποστήριξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην βουλή θα περιέκοβε αυτά τα χρήματα από τις επικουρικές συντάξεις, χωρίς δεύτερη σκέψη». «Αυτή είναι μια πολύ σημαντική διαφορά. Θα μπορούσαμε να έχουμε μια συμφωνία με άγριες περικοπές συντάξεων, χωρίς προστασία πρώτης κατοικίας, χωρίς τις 100 δόσεις για διευκόλυνση των πολιτών και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Το ότι δεν είναι στο τραπέζι αυτά είναι επιτυχία της παρούσας κυβέρνησης και της διαπραγματευτικής ομάδας», υποστήριξε ο Υπουργός Επικρατείας.

Για τις τηλεοπτικές άδειες

«Σήμερα δημοσιεύεται και η (τρίτη) τελευταία Υπουργική απόφαση, που «ξεκλειδώνει» την προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες μέσα στην εβδομάδα. Θα ακολουθήσει μια εβδομάδα διαβούλευσης και έπειτα ένας μήνας για την καταβολή των φακέλων. Προβλέπονται κάποιες μέρες για τυχόν ενστάσεις και προχωράμε στις άδειες για ελεύθερο το σήμα που μεταφέρεται μέσω κεραιών σε πανελλαδική εμβέλεια», ανακοίνωσε ο κ. Παππάς.

«Δεν θα πρέπει να συγχέουμε τις άδειες με την μετοχική σύνθεση της DIGEA, καλό όμως θα είναι τα τηλεοπτικά κανάλια να διαχωρίζονται από τον πάροχο, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη», εκτίμησε. «Υπάρχει μια γενική αίσθηση αδιαφάνειας και θα πρέπει η πολιτεία να εξετάσει μια ρύθμιση που θα διαχωρίζει, επίσης, τις εταιρίες μέτρησης, τα media - shop και το τηλεοπτικό δίκτυο», κατέληξε.

Πηγή: stokokkino.gr

Read more...

Μια βδομάδα προθεσμία...


To Hot Doc αποκαλύπτει την offshore του Ψυχάρη

...για τον Ψυχάρη, από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες...

Προθεσμία ακόμη μίας εβδομάδας δίνει στον εκδότη Σταύρο Ψυχάρη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου των πόθεν έσχες, προκειμένου να καταθέσει τα παραστατικά που του έχουν ζητηθεί.

Το...
σχετικό αίτημα για παράταση υποβλήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον εκδότη, ο οποίος είχε ήδη λάβει προθεσμία 15 εργάσιμων ημερών. Η προθεσμία έληξε άπρακτη.

Στην συνεδρίαση της Επιτροπής ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης φέρεται να έθεσε θέμα για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με βάση τις καταγγελίες των εντύπων του ΔΟΛ για την εταιρεία του.

Η Επιτροπή αποφάσισε να μην το συζητήσει, ενώ ορκωτή λογιστής εκτίμησε ότι ο Πρωθυπουργός δεν όφειλε να συμπεριλάβει την εταιρεία στις δηλώσεις του.

naftemporiki.gr


Read more...