Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Μετά την Ξάνθη, στην Κοζάνη Νέα προσωρινή διαταγή για «πάγωμα» της διαθεσιμότητας δημοτικών υπαλλήλων


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Προσωρινή διαταγή προκειμένου να μην μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 17 εργαζόμενοι του δήμου Κοζάνης εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είχαν καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας την εξαίρεσή τους από την εφαρμογή του σχετικού καθεστώτος.

Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων ορίστηκε για τις 27 Φεβρουαρίου 2013. Μέχρι τότε, οι προσφεύγοντες θα συνεχίσουν να εργάζονται και να αμείβονται κανονικά χωρίς καμία μεταβολή, εργασιακή και οικονομική.

Αντίστοιχη διαταγή εξέδωσε πριν λίγες μέρες το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης για 14 δημοτικούς υπαλλήλους.

Η απόφαση του δικαστηρίου ανέφερε ότι «προσωρινά διατάσσει το Δήμο Ξάνθης να απασχολεί προσωρινά και σύμφωνα με τους όρους της εργασιακής τους σχέσης, τους αιτούντες και να αποδεχθεί προσωρινά την εργασία τους με όρους πλήρους απασχόλησης και στην ίδια θέση εργασίας με το ίδιο αντικείμενο απασχόλησης».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΗΔΟΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ;


ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ...
Προβληματισμός επικρατεί στην Ιπποκράτους μετά την παρουσία του Χρήστου Αηδόνη στην εκδήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου στην Καλαμάτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος...
του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δέχεται εισηγήσεις να διαγράψει τον Χρήστο Αηδόνη, ωστόσο δεν έχει ακόμα ληφθεί οριστική απόφαση.
Κύκλοι της Ιπποκράτους, λένε χαρακτηριστικά '' Να μας πει ο κ. Αηδόνης που ανήκει '', πετώντας το μπαλάκι στον ίδιο.
Σημειώνεται πάντως ότι στην Ιπποκράτους δεν αναμένουν να πάρει ''μετεγγραφή '' για την πολιτική κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. 

Read more...

ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΕΤΑΛΩΤΗ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ...


ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ '' ΔΙΔΑΣΚΕΙ ''...
'' Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ σε αγαστή συνεργασία με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής οργάνωναν αντεκδήλωση στην κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στην Αργυρούπολη, προφανώς δεν φανταζόταν ότι σε λίγο διάστημα τη βία ...
που εξέθρεψε και ο ίδιος θα την υποστεί από τους πρώην συγκατοίκους του στην πλατεία Συντάγματος '', αναφέρει σε ανάρτηση του στο προφίλ του στο Facebook ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σχολιάζοντας τη  επίθεση που δέχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης.
'' Αν έγιναν τα πράγματα όπως τα ισχυρίζεται ο κ. Στρατούλης, τότε ίσως οι νεοναζιστές που τον χτύπησαν, ήταν κάποιοι από αυτούς που χειριζόταν με χειρουργική ακρίβεια τα λέιζερ προς το πρόσωπο μου τότε. Και σίγουρα πολλοί από αυτούς που οδύρονται σήμερα ήταν σύντροφοι του στα πεζοδρόμια της Αργυρούπολης, που απαιτούσαν με τον πιο πλέον βίαιο και οργανωμένο τρόπο το κρέμασμα των προδοτών, γράφει ο κ. Πεταλωτής αναφερόμενος στην επίθεση που είχε ο ίδιος δεχθεί στο 1ο ΚΑΠΗ Αργυρούπολης, τον Ιούνιο του 2011 ''.
'' Χαρακτηριστική  η τότε ανακοίνωση του ΣΥΝ που μιλάει για κλίμα δυσφήμισης σε βάρος των αυθόρμητων κινητοποιήσεων των αγανακτισμένων πολιτών. Όλως τυχαίως με τον ίδιο τρόπο η νεοναζιστική οργάνωση σήμερα μιλάει για συκοφαντική δυσφήμιση της.
Η βία θα είναι πάντοτε βία και πάντα καταδικαστέα με πράξεις από τη δημοκρατική κοινωνία. Αυτοί που αρνούνταν να την καταδικάσουν έστω και λεκτικά επί τρία χρόνια, γιατί απλούστατα τη υπέθαλπταν και πολλές φορές την οργάνωναν, είναι συνυπεύθυνοι για τη σημερινή της έξαρση, αλλά και δυστυχώς για όλους μας και για την αυξανόμενη μελλοντική.
Έστω και τώρα, ας τη σταματήσουμε '', καταλήγει ο Γιώργος Πεταλωτής.

Read more...

..KAI ENA MΑΡΚΟ ΝΑ ΗΤΑΝ '' ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ...


Το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου, για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με τον τίτλο '' Και ένα μάρκο  να ήταν ...'' (Εκδόσεις Λιβάνη), παρουσιάστηκε απόψε στη ασφυκτικά κατάμεστη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου...

Ένα βιβλίο εργαλείο και οδηγός, με επιχειρήματα και τεκμηρίωση, όπως χαρακτηρίστηκε από όλους τους ομιλητές, βουλευτές όλων των κομμάτων, (εκτός από το ΚΚΕ), που τόνισαν την ανάγκη αποκατάστασης της αδικίας και για λόγους ηθικούς, όχι μόνο οικονομικούς, εις βάρος της Ελλάδας και κατέθεσαν προτάσεις για το άνοιγμα ενός δρόμου προς τη δικαίωση.
Βασικότερη πρόταση ήταν η σύσταση μιας  διακομματικής επιτροπής στη Βουλή η οποία θα εξετάσει και θα προωθήσει το θέμα αυτό. Μιας επιτροπής που, όπως είπε και ο Μανώλης Γλέζος, θα μπορούσαν να συστήσουν και οι '' εκπρόσωποι '' των κομμάτων, ένα ''προζύμι '' , όπως το χαρακτήρισε, που ο ίδιος επέλεξε να μιλήσουν απόψε στην παρουσίαση.'' Γιατί η δικαίωση των αγώνων μου είναι να αποκατασταθεί η αδικία '', είπε ο ίδιος.

Read more...

Έπονται κι άλλες φούσκες...




"Δεν πρέπει να εκπλήσσει κανένα η βαναυσότητα της εσωτερικής σύγκρουσης. Αυτός ήταν πάντα ο τρόπος με τον οποίο εκφραζόταν και δρούσε η ΝΔ"...
Ξέραμε για τη φούσκα στις μετοχές και τα ακίνητα. Την περασμένη βδομάδα έσκασε η πρώτη κομματική φούσκα, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Μερικοί αντιμετώπισαν το...
φαινόμενο με θυμηδία παρακολουθώντας το δημόσιο «ξεκατίνιασμα», γράφει, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της ΔHMAΡ, Νίκος Μπίστης, στο σημερινό ΕΘΝΟΣ. 


Διαβάστε ένα απόσπασμα: 


Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είναι κόμμα που προέκυψε από το κατακάθι της ΝΔ, όταν η τελευταία συμμετείχε στον διαγωνισμό αντιμνημονιακής ρητορικής. Δεν πρέπει να εκπλήσσει κανένα η βαναυσότητα της εσωτερικής σύγκρουσης. Αυτός ήταν πάντα ο τρόπος με τον οποίο εκφραζόταν και δρούσε αυτό το κόμμα.

Με πρακτικές υποκόσμου (non paper), με ορολογία που πολλές φορές τη ζήλευε και η Χρυσή Αυγή, με γραφικές και ασυνάρτητες συμπεριφορές, αιωρούμενοι από τη δραχμή στο δολάριο, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες ήταν ό,τι ακριβώς καταγγέλλουν με μεγάλη καθυστέρηση -και αφού έδωσαν επανειλημμένα πολιτική κάλυψη στον Καμμένο- όσοι σήμερα αποχωρούν καταγγέλλοντας και καταγγελλόμενοι».


Read more...

Αποτυχία φέρνει νέα μέτρα Η Ελλάδα κάλυψε χαμένο έδαφος αλλά παραμένουν μεγάλοι κίνδυνοι, λέει η Κομισιόν


  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η εύθραυστη κυβερνητική συνοχή, η πολιτική αντίσταση σε προωθούμενες αλλαγές, αλλά και η αμφισβήτηση βασικών μέτρων στις δικαστικές αίθουσες αποτελούν τα μεγάλα ρίσκα για την εφαρμογή του μνημονίου, βάσει της έκθεσης της Κομισιόν για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Η Επιτροπή διατυπώνει την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση κάλυψε σε μεγάλο βαθμό το χαμένο έδαφος τους τελευταίους μήνες, ωστόσο επισημαίνει ότι παραμένουν ακόμη βασικές προκλήσεις που μπορούν να προκαλέσουν εκτροχιασμό του προγράμματος.

Επιμένει στην πλήρη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ιδιαίτερα στον τομέα του φορολογικού και της φοροδιαφυγής, οι οποίες αποτελούν άλλωστε -όπως υπογραμμίζει- προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση, 14,8 δισ. ευρώ, στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Όπως τόνιζαν αρμόδιοι παράγοντες από τις Βρυξέλλες, η Κομισιόν επιμένει ιδιαίτερα στη ανάγκη πλήρους εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί και οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Καλεί μάλιστα την κυβέρνηση σε σύγκρουση με οργανωμένα συμφέροντα που εγείρουν ενστάσεις.

Η Επιτροπή στην έκθεση της αφού επισημαίνει ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις προϋποθέσεις για να πάρει τη βοήθεια των 52,4 δισ. ευρώ, υπολογίζει στα 3,8 δισ. ευρώ τα μέτρα που θα απαιτηθούν την περίοδο 2015- 2016, ενώ επισημαίνει ότι το μνημόνιο ορίζει ρητά ότι θα έρθουν νέες περικοπές δαπανών τον Μάρτιο αν δεν επιτευχθούν φορολογικοί και άλλοι στόχοι.

Όπως εκτιμάται, μάλιστα, στην έκθεση προόδου που δόθηκε στη δημοσιότητα, αν δημοσιονομικά μέτρα κριθούν αρνητικά στα δικαστήρια, τότε η ανάγκη αναπλήρωσης των προβλεπόμενων εσόδων με νέα μέτρα θα είναι επιτακτική. Η επισήμανση αυτή γίνεται τη στιγμή που η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, κρίνεται στο Δικαστήριο.

«Σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα είναι πιθανόν να κριθούν στα δικαστήρια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη κάλυψης του δημοσιονομικού κενού» επισημαίνει η Κομισιόν.

Καλύπτοντας δε τα νώτα της -αυτή τη φορά- παραδέχεται ότι η ύφεση ξέφυγε, κάτι που μπορεί να συμβεί και με το νέο μνημόνιο.

Ειδικότερα, η έκθεση προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή το 2013 των νέων περικοπών σε μια ήδη αδύναμη οικονομία μπορεί να είναι πιο καταστροφικές από το αναμενόμενο. Εκτιμά ωστόσο ότι οι συνέπειες αυτές μπορούν να μετριαστούν αν το Δημόσιο ξεπληρώσει τις οφειλές του στους ιδιώτες.

Σύμφωνα με την εκτίμηση που διατυπώνεται, η σταθεροποίηση της οικονομίας και η ανάκαμψη αναμένεται τους επόμενους 12-18 μήνες. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η οικονομία θα συρρικνωθεί 6% το 2012 και 4,25% το 2013 πριν αρχίσει να ανακάμπτει (σε τετραμηνιαία βάση) στα τέλη του 2013 - αρχές 2014». Το 2014 αναμένεται ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ.

Έκτη χρονιά συνεχόμενης ύφεσης

Αναλυτικότερα, στην έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, υπογραμμίζεται ότι η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από την αποκατάσταση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και των επενδύσεων και από το θετικό αντίκτυπο της εφαρμογής των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι η νέα κυβέρνηση εντόπισε και έλαβε έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα για την κάλυψη των καθυστερήσεων σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος, με εντατική εργασία στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι για μακρά χρονική περίοδο η εφαρμογή του προγράμματος ήταν «μερική», λόγω της συσσώρευσης των καθυστερήσεων από τις διπλές εκλογικές αναμετρήσεις.

Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι το 2013 η ελληνική οικονομία θα χαρακτηριστεί από ύφεση για έκτη συνεχόμενη χρονιά (κατά 4,2%) ενώ η σταδιακή ανάκαμψη θα επανέλθει στα τέλη της επόμενης χρονιάς. Οριακή ανάπτυξη (0,6%) θα παρατηρηθεί το 2014, η οποία θα ενισχυθεί το 2015 και το 2016 (3,7%).

Επισημαίνεται πάντως ότι αν οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών δεν επιταχυνθούν τότε η επιστροφή της ανάπτυξης το 2014 θα σημειώσει περαιτέρω καθυστέρηση.

Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο 2013 - 2016 αναθεωρήθηκαν λόγω της χειρότερης από ό,τι αρχικά αναμενόταν ύφεσης.

Επισημαίνει δε ότι τα μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014 θα πρέπει να συμπληρωθούν από πρόσθετα μέτρα 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 - 16.

Προαπαιτούμενο η φορολογική μεταρρύθμιση

Σε ό,τι αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι στόχος της είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η απλούστευση του συστήματος που θα αποφέρει έσοδα 1 δισ. ευρώ στην επόμενη διετία. Υπογραμμίζει ακόμη ότι η ολοκλήρωσή της αποτελεί την προϋπόθεση για την καταβολή της δόσης των 14,8 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Κάτω από τη βάση στις αποκρατικοποιήσεις

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις επισημαίνεται ότι τα έσοδα από την εν λόγω διαδικασία υπήρξαν έως τώρα «απογοητευτικά» αλλά ότι έχει δοθεί δυναμική από το Σεπτέμβριο.
Αναλυτικότερα, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι από το 2011 οι αποκρατικοποιήσεις έχουν αποφέρει έσοδα μόλις 1,6 δισ. ευρώ στα οποία αναμένεται να προστεθούν εντός του Δεκεμβρίου άλλα 100 εκατ. ευρώ. Για το 2013 η Επιτροπή αναμένει έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις 2,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα φτάσουν τα 8,5 δισ. ευρώ έως το 2016.
Παράλληλα, η Επιτροπή αναγνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, οι οποίες τονίζει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν.
Εύθραυστος ο τραπεζικός τομέας
Η κατάσταση του τραπεζικού τομέα παραμένει εύθραυστη εκτιμά η Κομισιόν.
Σε ό,τι αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η πώλησή του μεταφέρεται για τον Ιανουάριο του 2013 (Δεκέμβριος ήταν η αρχική προθεσμία). Όπως αναφέρεται στη λίστα με τα διαρθρωτικά ορόσημα προκειμένου να καταβληθούν οι δόσεις του 2013 θα πρέπει να ακολουθηθεί η διάσπαση του σε «καλή» και σε «κακή» τράπεζα.

Επίσης, για το Φεβρουάριο στην ίδια λίστα «προαπαιτούμενων» καταγράφεται και η δέσμευση της κυβέρνησης να ανακοινώσει «τριμηνιαίους στόχους για υποχρεωτικές εξόδους από το Δημόσιο (απολύσεις) έως και το τέλος του 2014».

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής ήταν γνωστό ότι η κυβέρνηση είχε συναινέσει πέραν των 2000 διαθεσιμοτήτων άλλες 25.000 το 2013.
Χρηματοδοτική «τρύπα» 1,1 δισ. ευρώ

«Στο τέλος του 2014 θα αντιμετωπισθεί χρηματοδοτικό κενό» ύψους 1,1 δισ. ευρώ επισήμανε κοινοτικό στέλεχος κατά την παρουσίαση της Έκθεσης.

Σε πίνακα που συνοδεύει το κείμενο διευκρινίζεται ότι το ποσό αυτό θα προκύψει την 2ετία 2013 - 2014 κυρίως λόγω της αλλαγής προγραμματισμού στις δόσεις του ΔΝΤ.

Στον ίδιο πίνακα υπολογίζεται και το όφελος από πιθανές νέες παρεμβάσεις στο χρέος: 1,4% του ΑΕΠ στο ύψος του χρέους το 2020 και 1,4% το 2030.

Γίνεται σαφές ότι οι αποφάσεις για νέες παρεμβάσεις θα ληφθούν εφ όσον η Ελλάδα επιτύχει τον πρωτογενή στόχο (πλεονάσματος) του 2013.
«Συγκρουστείτε με τα συμφέροντα»
Η Επιτροπή καθιστά σαφές ότι η επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν η μεταρρυθμιστική ατζέντα εφαρμοστεί πλήρως και ταχέως.

Αυτό, όπως τονίζει η Επιτροπή, θα απαιτήσει να τερματιστούν οι αντιστάσεις από συγκεκριμένα συμφέροντα και να αλλάξει η νοοτροπία που διακατέχει ισχυρές ομάδες πίεσης.

Για την Επιτροπή, καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος θα διαδραματίσουν το τέλος της αβεβαιότητας για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων που συνδέεται με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, την αύξηση των επενδύσεων και την πλήρη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Τέλος θετικό χαρακτήρα στην όλη προσπάθεια θα έχουν ο υποστηρικτικός ρόλος των τραπεζών για την οικονομία μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαίωσής τους η οποία θα συμπληρωθεί από επιστροφή των ξένων κεφαλαίων καθώς έχει εκλείψει ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ REUTERS Το σκοτεινό παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον των ΜΜΕ στην Ελλάδα



to-skoteino-parelthon-kai-to-avevaio-mellon-ton-mme-stin-ellada 
«Αν και ένα ψυχρό βράδυ του Οκτωβρίου του 2004, ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κήρυξε τον πόλεμο προς τους ''νταβατζήδες'' της ελληνικής κοινωνίας, έκτοτε, καμία σημαντική απόπειρα δεν έχει καταγραφεί σχετικά με την αντιμετώπιση των διαπλεκόμενων συμφερόντων στην Ελλάδα», τονίζει το πρακτορείο Reuters, σε σημερινό, ιδιαίτερα εκτενές, ειδικό θεματικό, δημοσίευμά του ως προς το «ελληνικό τρίγωνο εξουσίας».

Ο... πόλεμος των ΜΜΕ
Ένα πλέγμα πολιτικής, ιδιωτικών συμφερόντων και ΜΜΕ βρίσκεται «πίσω» από την ελληνική κρίση,σημειώνει το πρακτορείο, επικαλούμενο κριτικές αναγνώσεις του ελληνικού φαινομένου (ΕΔΩ).

Κάνοντας αναφορά στον «Μπαϊρακτάρη» και την πρωτοβουλία του Κώστα Καραμανλή για την καταπολέμηση της διαπλοκής, το Reuters «θυμάται» τις κατά μέτωπο επιθέσεις των ελληνικών ΜΜΕ στη νομοθετική ρύθμιση για την ιδιοκτησία στα Μέσα Ενημέρωσης (βλ. «βασικό μέτοχο»), αλλά και την ανατροπή των σχετικών κυβερνητικών προθέσεων το 2005 από τη στάση που διατήρησε ηΕυρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Reuters, επικαλούμενο πρώην υπουργό, του οποίου όμως η ανωνυμία διατηρείται, αναφέρεται στον... πόλεμο που δέχεται ένα πολιτικό πρόσωπο όταν αρνείται να διαμεσολαβήσει σε«εκκρεμότητες» ιδιωτικών συμφερόντων με το Δημόσιο.
Μάλιστα, γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε ιδιοκτήτη ΜΜΕ με... ανοιχτά ζητήματα με τη Δικαιοσύνη,αλλά και σε εκδότη εφημερίδας που χρωστούσε περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ σε κρατική εταιρεία. Αμφότεροι επεδίωξαν την πολιτική διαμεσολάβηση. Όταν αυτή δεν ήρθε, αμέσως ξεκίνησαν τα αρνητικά δημοσιεύματα για τον εν λόγο πολιτικό «πρώτης γραμμής».

Ο... θεσμισμένος εξαιρετισμός των ισχυρών
Υπογραμμίζοντας το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, το πρακτορείο αναφέρεται στις καταγγελίες τουεπικεφαλής της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκου Φωτόπουλου, σύμφωνα με τον οποίο, μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα δεν αποπληρώνουν το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

«Ήταν ένα δώρο στα πραγματικά αφεντικά, στους πραγματικούς ιδιοκτήτες της χώρας... Οι πλούσιοι δεν πληρώνουν, ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες», τονίζει ο κ. Φωτόπουλος, για να επισημάνει το Reuters πως ο ελληνικός Τύπος ελάχιστα ανέδειξε το θέμα αυτό, εξηγώντας αυτό ως απόρροια της «τριγωνικής διαπλοκής» στην Ελλάδα, η οποία αποτρέπει, από κοινού με άλλους παράγοντες, την ανάκαμψη της χώρας, αφού τα εμφωλευμένα συμφέροντα δεν επιτρέπουν το... άνοιγμα του ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με το Reuters, πολλοί ιδιοκτήτες ΜΜΕ αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες ή δεν απάντησαν καν σε σχετικό ερωτηματολόγιο που τους απεστάλη από το πρακτορείο, με θέμα το ρόλο των media στην Ελλάδα.

ΜΜΕ ως πολιτικοί πολιορκητικοί κριοί
Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνεται, το 2009, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνταν δυσανάλογα πολλά ΜΜΕ (με βάση υπολογισμού τον πληθυσμό) σε σύγκριση με κάθε άλλο Κράτος-Μέλος της ΕΕ. Χαρακτηριστικά, οι εφημερίδες που κυκλοφορούσαν στη χώρα, ήταν περισσότερες από τις αντίστοιχες στη Γερμανία ή και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επικαλούμενο τις -μέσω Wikileaks- δημοσιευμένες εκθέσεις της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα το 2006, το Reuters σημειώνει ότι «είναι αδύνατο να συντηρηθούν οικονομικά τόσα ΜΜΕ στην Ελλάδα... Οπότε χρηματοδοτούνται από τους ιδιοκτήτες τους ώστε αυτοί να τα χρησιμοποιούν για ενισχύουν την πολιτική και οικονομική εξουσία τους».

«Οι περισσότερες εταιρείες στην Ελλάδα ουσιαστικά περιμένουν χρήματα από το κράτος... Η Ελλάδα τυπικά είναι καπιταλιστική, πρακτικά όμως, σοσιαλιστική», επισημαίνει ο πρώην υπουργόςΘεόδωρος Ρουσόπουλος.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Αλαφούζος, δηλώνει στο Reuters πως κάποια ΜΜΕ στη χώρα είναι «γραφεία Τύπου επιχειρηματικών ομίλων». «Είναι οικοδομημένα σ' ένα εντελώς μη υγιές περιβάλλον. Τα ΜΜΕ σε μεγάλο βαθμό έχουν εξυπηρετήσει τους ιδιοτελείς σκοπούς των ιδιοκτητών τους».

Για τρίγωνο πολιτικής, οικονομικής και μιντιακής διαπλοκής κάνει λόγο και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ,Δημήτρης Τρίμης, ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνει ότι η αληθινή εξουσία στην Ελλάδα εκπηγάζει από την ισχύ των τραπεζιτών, τα μέλη του διεφθαρμένου πολιτικού κατεστημένου και των εξίσου διεφθαρμένων ΜΜΕ, δηλαδή από το «αληθινό τρίγωνο της αμαρτίας», καταγράφει το Reuters, το οποίο αναφέρεται σε σχετικές απόψεις που διατηρεί και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Κανάλια, εφημερίδες και κρατικά συμβόλαια
Το δημοσίευμα του πρακτορείου κάνει εκτενή αναφορά και στους ιδιοκτήτες του τηλεοπτικού σταθμούMEGA, τον οποίο κατέχουν «επιχειρηματίες που διακρίνονται ή έχουν ισχυρούς δεσμούς με άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας».

Το Reuters αναφέρεται στις δραστηριότητες της οικογένειας Μπόμπολα και συγκεκριμένα στην εφημερίδα «Έθνος», στην εταιρεία «Τηλέτυπος» του Φώτη Μπόμπολα και στην κατασκευαστική«Ελλάκτωρ» του Λεωνίδα Μπόμπολα «που έχει συνάψει συμφωνίες πολλών δισ. με το ελληνικό Δημόσιο».

Το δημοσίευμα εξιστορεί την «κόντρα» με την οικογένεια Μπόμπολα, με αφορμή την αποστολή ερωτηματολογίου του πρακτορείου στην εφημερίδα σχετικά με τη σχέση ελληνικών ΜΜΕ-διαπλοκής (βλ. πιο πάνω) και τη σκληρή απάντηση του Γιώργου Μπόμπολα κατά του Reuters «περί στόχευσης της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας». Ο Φώτης Μπόμπολας, μάλιστα, δηλώνει προς το πρακτορείο ότι ουδέποτε έχει χρησιμοποιήσει «τα ΜΜΕ για την προώθηση συμφερόντων της κατασκευαστικής εταιρείας της οικογένειας».

Παράλληλα, επισημαίνεται και η παρουσία της οικογένειας του Βαρδή Βαρδινογιάννη και του Σταύρου Ψυχάρη στην ηγεσία του τηλεοπτικού σταθμού. Ως προς τον ιδιοκτήτη της Μotor Oil καταγράφεται και η ιδιοκτησία του Star Channel, ενώ για την πετρελαϊκή εταιρεία επισυνάπτονται οι δηλώσεις εκπροσώπου της οικογένειας, η οποία τόνισε ότι «οι δραστηριότητες της εταιρείας βρίσκονται κυρίως στο εξωτερικό και δεν σχετίζονται με κυβερνητικά συμβόλαια ή συμφωνίες».

Για τον Σταύρο Ψυχάρη το πρακτορείο υπογραμμίζει ότι εκδίδει κορυφαίες εφημερίδες και «έκανε συμβόλαια με το κράτος στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού κα ιτου ταξιδιού», ενώ κάνει λόγο και για την εμπλοκή του στην για τη συμφωνία των Eurofighters. Στο δημοσίευμα γίνεται μνεία και στην κόντρα του με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Απόστολο Κακλαμάνη, έπειτα από τη ρήση του τελευταίου περί... παρέλευσης της εποχής που το «Συγκρότημα» εξέλεγε πρόεδρο του Κινήματος, αλλά και τις διαδοχικές έντυπες «ριπές» που ακολούθησαν από τον ισχυρό άνδρα της ενημέρωσης.

Το αβέβαιο μέλλον 
Με τα ισχυρά και διαπλεκόμενα, συχνά, ιδιωτικά συμφέροντα να... φυγοπονούν από την εθνική προσπάθεια ανάκαμψης, όπως σημείωνει το Reuters, το μέλλον των ΜΜΕ είναι εξαιρετικά αβέβαιο, αφού η κατάρρευση της διαφήμισης και τα μεγάλα χρέη προς τα πιστωτικά ιδρύματα καθιστούναμφίβολη τη βιωσιμότητα σε μία περίοδο εξαιρετικής ύφεσης και δρακόντειων ελέγων και περιορισμών της τρόικας σε σχέση με όλες τις δραστηριότητες του Δημοσίου και των τραπεζών.
http://newpost.gr/

Read more...

Ποινική δίωξη σε ΜΚΟ

Η ποινική δίωξη που άσκησε η Εισαγγελέας αφορά τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου κατ´ εξακολούθηση και από κοινού σε βαθμό κακουργήματος, απάτης κατ´ επάγγελμα, από κοινού και κατ´ εξακολούθηση σε βάρος ιδιωτών και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και στρέφεται κατά περίπου 10 προσώπων που διατέλεσαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κύκλος της Πάτμου», την περίοδο από το 2000 ως το 2010.
Μετά από εισαγγελική έρευνα εντοπίστηκαν ατασθαλίες στη διαχείριση των οικονομικών της οργάνωσης και συγκεκριμένα στην διάθεση κονδυλίων που εισέπραττε είτε ως κρατικές επιχορηγήσεις, είτε ως χορηγίες ιδιωτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εισαγγελέως, το επίμαχο ποσό που η διάθεσή του δεν έχει αποτυπωθεί στα βιβλία της οργάνωσης, κυμαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 4 - 5 εκατ. ευρώ. Μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών φέρεται να εντοπίστηκε σε μη δηλωμένο στα βιβλία της Οργάνωσης τραπεζικό λογαριασμό στο Λονδίνο.
Η υπόθεση ανατέθηκε στην 5η Ειδική Ανακρίτρια η οποία θα μελετήσει στοιχεία που περιλαμβάνονται στην δικογραφία για έξοδα που δεν δικαιολογούνται και έχουν περαστεί στα βιβλία της Οργάνωσης, όπως για ενοίκια, αγορές τροφίμων αλλά και για ακυρωθέντα ταξίδια.
Η δίωξη ασκήθηκε στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας της Εισαγγελίας που συνεχίζεται για την οικονομική διαχείριση πολλών ακόμα ΜΚΟ.

Read more...

Παραδίδεται ο δρόμος της Τσακώνας

Μετά την έγκριση της συμπληρωματικής σύμβασης για τα έργα που κατασκευάζονται εκεί, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το υπουργείο Υποδομών έδωσε το τμήμα αυτό των 11 χιλιομέτρων στην κυκλοφορία, προκειμέμου να διευκολυνθούν οι εκδρομείς των Χριστουγέννων. Θα υπάρχει μόνο μία μικρή παράκαμψη στο σημείο κατασκευής της μεγάλης γέφυρας, όπου βυθιζόταν ο δρόμος.
Έτσι, τερματίζεται η ταλαιπωρία των οδηγών που μετακινούνταν από και προς την Καλαμάτα μέσω Παραδεισίων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Read more...

Η ΟΛΜΕ αντιδρά στο "10"


Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι 4 μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους και τα εκπαιδευτικά κενά ανέρχονται σε περίπου 2.000. Μάλιστα, έδωσαν στη δημοσιότητα αναλυτικούς πίνακες με τους εκπαιδευτικούς που λείπουν σε κάθε περιοχή. Οι καθηγητές επεσήμαναν ότι δεν υπάρχουν προοπτικές κάλυψης των κενών, καθώς οι πιστώσεις που υπάρχουν δεν ξεπερνούν τις 120, ως εκ τούτου δεν θα καλυφθούν τα κενά. Μάλιστα, κατήγγειλαν ότι σε πολλά σχολεία παρατηρούνται συμπτύξεις και συγχωνεύσεις τάξεων για να «εξοικονομηθούν» εκπαιδευτικοί.
Συγχρόνως, κατήγγειλαν την έλλειψη διοικητικού προσωπικού και τη μείωση των δαπανών για τα σχολεία κατά 32%.
Ιδιαίτερα ανέπτυξαν το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών των εκπαιδευτικών, λέγοντας ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί είναι από τους πιο κακοπληρωμένους στην Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται μόλις μία θέση πάνω από τη Σλοβενία και την Εσθονία που προσφέρουν χαμηλότερες αποδοχές στους εκπαιδευτικούς τους. Αντίθετα, σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, είπαν, οι μηνιαίες αποδοχές των εκπαιδευτικών παρέμειναν σταθερές την τελευταία διετία και σε 16 έγιναν αυξήσεις διάφορων μορφών και τρόπων.
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ αναφέρθηκε στα φαινόμενα σχολικής βίας τονίζοντας ότι τον τελευταίο καιρό αυτά έχουν ενταθεί, ανακοίνωσε ότι η ΟΛΜΕ θα πάρει πρωτοβουλίες αντιμετώπισης και παρέμβασης, ενώ θα καταγράψει πρώτα τα φαινόμενα.
Τέλος, οι εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν στην απεργία της 19ης Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Read more...

Σε τράπεζες και ΕΛΤΑ θα εξοφλούνται οι βεβαιωμένες οφειλές προς τις ΔΟΥ από την 1η Ιουνίου 2013...



Στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ θα εξοφλούν οι φορολογούμενοι τις βεβαιωμένες οφειλές τους προς τις ΔΟΥ υποχρεωτικά από 1ης Ιουνίου 2013. Μέχρι τότε...
η καταβολή των φόρων και άλλων οφειλών θα γίνεται εναλλακτικά στις ΔΟΥ ή στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ. Αυτό προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, προκειμένου να αποσυμφορηθουν οι Εφορίες από την πληρωμή των φόρων, να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στις συναλλαγές τους και να περιοριστεί η γραφειοκρατία.

 Η απόφαση αυτή, όπως ορίζεται, ισχύει από την ημέρα δημοσίευσής της στο ΦΕΚ....
in.gr


Read more...

Επίθεση του ΠΑΣΟΚ στην ΧΑ

«Η Παγκόσμια ημέρα για την Μετανάστευση έχει ιδιαίτερο και διττό νόημα σήμερα στην Ελλάδα, εξαιτίας αφενός της ανόδου τους νεοναζιστικού κόμματος και της ρατσιστικής βίας που αποτελεί ντροπή για την πατρίδα μας και την ιστορία της, και αφετέρου εξαιτίας της αύξησης των τάσεων μετανάστευσης Ελλήνων προς χώρες του εξωτερικού, και κυρίως νέων ανθρώπων.
 Η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο των μεταναστευτικών ροών, με συνέπειες στην καθημερινότητα των κατοίκων της χώρας, ντόπιων και μεταναστών.
Η μέρα αυτή δεν επιδέχεται τυπικά λόγια, αλλά δεσμεύσεις και έργα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το πρώτο και το τελευταίο προπύργιο της δυτικής δημοκρατίας μας και δεν χωρούν αμφισβητήσεις ή αστερίσκοι.
Η δημοκρατία μας δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική περίοδο και χρέος όλων μας είναι να την προστατεύσουμε από τους νοσταλγούς της χούντας και του ναζισμού, από τη ρατσιστική και κοινωνική βία, από τις ξενοφοβικές προκαταλήψεις. Καθήκον μας επίσης είναι να δώσουμε κίνητρα σε νέους ανθρώπους ώστε να μην  αναζητούν μια καλύτερη τύχη σε άλλες χώρες. Καθήκον μας είναι να προστατεύσουμε τα παιδιά της δεύτερης γενιάς μεταναστών που δοκιμάζονται τώρα με την αμφισβήτηση της συνταγματικότητας  του νόμου για την Ιθαγένεια από το ΣτΕ. Τα παιδιά των μεταναστών είναι τα δικά μας παιδιά και η ιθαγένεια είναι το ελάχιστο που πρέπει να έχουν.  
Από την άλλη, για να μπορεί η Ελλάδα να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην κλείνει τα μάτια στα προβλήματα που δεν είναι εθνικά αλλά ευρωπαϊκά ή και παγκόσμια, και να στηρίξει  την μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για την έξοδο από την κρίση.
Τέλος, θα πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί ο νόμος 3907/2011 και το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών ώστε να μπορούν να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων». 

Read more...

Αίτηση επανεγγραφής στο ΠΑΣΟΚ από τον Κουτσούκο...




Ο κ. Κουτσούκος ενημέρωσε ότι παρέδωσε ήδη στον Γραμματέα της ΤΟ Αμαλιάδας, όπου και είναι μέλος, την «προβλεπόμενη από τη σχετική εγκύκλιο αίτηση επανεγγραφής - επιβεβαίωσης στοιχείων».
Αίτηση επανεγγραφής του στο ΠΑΣΟΚ υπέβαλε ο...
ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος είχε τεθεί εκτός ΚΟ και εκτός κόμματος, καθώς είχε ψηφίσει «παρών» στην ψηφοφορία της 7ης Νοεμβρίου για τα νέα μέτρα.

Με επιστολή του προς το Γραμματέα ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ν. Ηλείας και τα μέλη της ΝΟΕΣ Ν. Ηλείας, ο κ. Κουτσούκος ενημέρωσε ότι παρέδωσε ήδη στον Γραμματέα της ΤΟ Αμαλιάδας, όπου και είναι μέλος, την «προβλεπόμενη από τη σχετική εγκύκλιο αίτηση επανεγγραφής - επιβεβαίωσης στοιχείων».

Επιπλέον, με την επιστολή του, εύχεται «καλή δύναμη στον κοινό μας αγώνα για την ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ και την επιτυχία του συνεδρίου μας», για το οποίο αναφέρει ότι «είναι ίσως η τελευταία μας ευκαιρία για να ανασυγκροτήσουμε το κίνημά μας και σ' αυτήν την κατεύθυνση χρειάζεται να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις».

Συνεχίζοντας, εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι «παρά τη θέλησή μου, δεν βρίσκομαι σήμερα μαζί σας ώστε να καταθέσω τις σκέψεις μου και τους προβληματισμούς μου προκειμένου να συμβάλλω στην επίτευξη των στόχων μας» και σημειώνει ότι, όμως, θα το πράξει «συμμετέχοντας στις διαδικασίες της Τ.Ο. Αμαλιάδας όπου είμαι μέλος»...
voria.gr


Read more...

Στον «πάγο» μέχρι την Τρίτη Απορρίφθηκε το αίτημα Στουρνάρα κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου για το χαράτσι



  (Φωτογραφία:  Icon Photopress )

Αθήνα
Προσωρινά η ΔΕΗ δεν μπορεί να εισπράττει μαζί με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος το τέλος ακινήτων, αν και το όλο ζήτημα θα κριθεί εκ νέου την Τρίτη.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος υπηρεσίας του Αρείου Πάγου, αρεοπαγίτης Γεράσιμος Φουρλάνος, απέρριψε το αίτημα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να εκδώσει προσωρινή διαταγή για να «παγώσει» η υπ' αριθμ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών), μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Αύριο θα συζητηθεί στον Άρειο Πάγο η αίτηση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία ζητάει να ανασταλεί προσωρινά η επίμαχη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Σχολιάζοντας την προσφυγή της κυβέρνησης στον Αρειο Πάγο, το ΚΚΕτόνισε: «Η κυβέρνηση προκαλεί κάθε μέρα και περισσότερο τα λαϊκά στρώματα, επιχειρώντας με κάθε τρόπο να εμφανίσει ως νόμιμο το χαράτσι που στέλνει μέσω της ΔΕΗ. Ό,τι και αν κάνει για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, το χαράτσι είναι παράνομο, γιατί είναι άδικο και εκβιαστικό και πρέπει να καταργηθεί εδώ και τώρα και από τους λογαριασμούς και από την εφορία.»
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ
Ε

Read more...

Εκδίδεται στην Ελλάδα η φυγόδικη πρώην δικαστής Αντωνία Ηλία...

«Ναι» είπε η βρετανική Δικαιοσύνη στο αίτημα των ελληνικών αρχών για έκδοση στην Ελλάδα της πρώην ανακρίτριας Αντωνίας Ηλία, εις βάρος της οποίας εκκρεμούν πέντε ευρωπαϊκά εντάλματα. Την απόφαση έλαβε το... τοπικό δικαστήριο της περιοχής Γουέστμινστερ του Λονδίνου. Η Αντωνία Ηλία κατηγορήθηκε ως η «ιέρεια» παραδικαστικών κυκλωμάτων, που «αμαύρωσαν» την ελληνική Δικαιοσύνη. Τον Ιούλιο του 2005 και ενώ είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος της, διέφυγε εκτός Ελλάδας. Συνελήφθη, έξι χρόνια αργότερα στο Λονδίνο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει παραδοθεί στις ελληνικές αρχές. Το αποτέλεσμα; Τουλάχιστον ένα από τα δυο σοβαρότερα κακουργήματα που αντιμετωπίζει, αυτό της απάτης, να έχει πλέον υποπέσει σε παραγραφή, καθώς έχει μετατραπεί από κακούργημα σε πλημμέλημα μετά την ψήφιση του νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, που είχε καταρτίσει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Αυτό σημαίνει πως η πρώην δικαστής, όταν εκδοθεί στην Ελλάδα και δικαστεί για τις πράξεις της, δεν θα της επιβληθεί ποινή για την κατηγορία της απάτης. Πλέον, το μόνο «βαρύ» αδίκημα που αντιμετωπίζει είναι αυτό του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, το οποίο δεν έχει ακόμη παραγραφεί. Η Αντωνία Ηλία αρνήθηκε την έκδοσή της στην Ελλάδα και έχει αφήσει κατ' επανάληψη αιχμές ότι δέχεται απειλές για τη ζωή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω του Βρετανού συνηγόρου της, η ίδια διαμηνύει ότι έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης για έκδοσή της στην Ελλάδα. Πάντως, πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης διαβεβαιώνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση της πρώην ανακρίτριας έχει αρχίσει. Οι ελληνικές αρχές ζητούν την έκδοση της 54χρονης σήμερα Αντωνίας Ηλία στην Ελλάδα προκειμένου να εκτελεστούν σε βάρος της ποινές φυλάκισης 80 μηνών για τα αδικήματα της «παράβασης καθήκοντος» και της «αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης», καθώς και πέντε ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για σειρά κακουργηματικών πράξεων όπως απάτη, δωροδοκία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σύσταση συμμορίας, κ.ά. Ως προς τα κακουργήματα που της καταλογίζονται η διαδικασία έχει ανασταλεί, προκειμένου να μην τρέχει ο χρόνος παραγραφής, πλην όμως με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου η απάτη έχει παραγραφεί ήδη αφού πλέον είναι πλημμέλημα και έχουν περάσει από την τέλεση της πέντε έτη. Ως προς το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που η πρώην ανακρίτρια αντιμετωπίζει το Πενταμελές Εφετείο έχει απαλλάξει βασικούς συγκατηγορούμενούς της, γεγονός που η ίδια επικαλείται προς ενίσχυση τω νομικών επιχειρημάτων που προβάλλει για να μην εκδοθεί στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το Εφετείο αθώωσε ομόφωνα τον ποινικολόγο Σάκη Κεχαγιόγλου από την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα χρήματος), για την οποία είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη έξι ετών. Είχε προηγηθεί ανάκληση των καταθέσεων βασικών μαρτύρων, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει, ότι έδωσαν χρήματα στον κ. Κεχαγιόγλου, προκειμένου να δωροδοκήσει την Αντωνία Ηλία σε υπόθεση ναρκωτικών. Ακόμη, το Εφετείο, ερμηνεύοντας τον νόμο Παπαϊωάννου μετέτρεψε, υποχρεωτικά, σε πλημμέλημα την κακουργηματική απάτη και το ξέπλυμα χρήματος για τα οποία ο Ιάκωβος Γιοσάκης είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως, με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί η παραγραφή τους. Έτσι, από την πρωτόδικη ποινή των 9 ετών και 11 μηνών, στον Ι. Γιοσάκη επιβλήθηκε σε δεύτερο βαθμό ποινή φυλάκισης 14 μηνών για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος. Η σύλληψη Η σύλληψη της Αντωνίας Ηλία έγινε το Μάιο του 2011. Η πρώην πρωτοδίκης, που είχε καταδικαστεί δυο ημέρες μετά την φυγή της από την Ελλάδα (και) σε φυλάκιση τριών ετών, επειδή δεν υπέβαλε δήλωση «πόθεν έσχες» επί τέσσερα χρόνια, εμφανίζεται σε μαγνητοφωνημένες συνομιλίες να ζητά δυσθεώρητα ποσά, ακόμη και 2 εκατ. ευρώ (!), προκειμένου να ανοίξουν οι πύλες των φυλακών για εμπόρους ναρκωτικών! Πάντως, εκείνη από την πλευρά της αρνείται όσα της καταλογίζουν και αποδίδει την εμπλοκή της στην όλη υπόθεση και σε πολιτικές σκοπιμότητες της εποχής. Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Παράταση της αναστολής πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία έως τα τέλη του 2013


  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα δημοσιευτεί σήμερα, Δευτέρα, μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης, αναστέλλονται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία και οι εξώσεις στις εμπορικές μισθώσεις.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Το περίγραμμα μιας αναπτυξιακής πρότασης για τη Θράκη

Άρθρο του Αναστάσιου Λαυρέντζου, Στελέχους Διαχείρισης Τραπεζικών Κινδύνων Η Θράκη καταλαμβάνει το 6,5% της ελληνικής επικράτειας, ενώ ο πληθυσμός της (362 χιλιάδες κάτοικοι, Απογραφή 2001) αντιστοιχεί στο 3,3% του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού. Η ευρύτερη περιφέρεια Αν.Μακεδονίας-Θράκης είναι η πιο φτωχή περιοχή της Ελλάδας (σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ) ενώ ειδικά η Θράκη είναι η πιο αραιοκατοικημένη περιφέρεια με μόνο 39 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (Πηγές: Ελληνική Στατ. Υπηρεσία, Μελέτη της Ακαδημίας Αθηνών για τη Θράκη). Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα της Θράκης είναι πρωτίστως πρόβλημα οικονομικής ανάπτυξης. Η κατάσταση αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό συνέπεια των μεταπολεμικών-μετεμφυλιακών επιλογών του ελληνικού κράτους το οποίο επικέντρωσε την αναπτυξιακή προσπάθεια στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, αφήνοντας στην πράξη σημαντικές περιοχές της χώρας στο περιθώριο. Η Θράκη πλήρωσε ακριβά αυτή την περιθωριοποίηση (μαζί με μεγάλες περιοχές της Μακεδονίας) ήδη από την δεκαετία του 1960, όταν κατά δεκάδες χιλιάδες νεαροί Θρακιώτες, κυρίως από τον ακριτικό νομό Έβρου, εγκατέλειψαν τις πόλεις και τα χωριά τους για να γίνουν γκασταρμπάιτερ («φιλοξενούμενοι εργάτες») στην τότε Δυτική Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Έκτοτε ο πληθυσμός της Θράκης στερημένος από ένα πολύτιμο και δυσαναπλήρωτο τμήμα του παραγωγικού του δυναμικού υπέπεσε σε δημογραφικό μαρασμό ο οποίος μαζί με την οικονομική υπανάπτυξη συγκροτούν ένα αλληλοτροφοδοτούμενο δίπολο. Στη δεκαετία του 1990 το ελληνικό κράτος προσπάθησε να ασκήσει μια πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης για τη Θράκη. Στο πλαίσιο αυτό κατήργησε (ορθώς) ένα αναχρονιστικό νομικό πλαίσιο που ίσχυε για τη μουσουλμανική μειονότητα και παράλληλα προσπάθησε κυρίως μέσω μιας σειράς κινήτρων να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθυσμό της περιοχής (πρόγραμμα εγκατάστασης παλιννοστούντων Ποντίων). Δυστυχώς τα μέτρα αυτά, αποσπασματικά στη φύση τους και χωρίς κεντρικό σχεδιασμό δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Τελικά η αναπτυξιακή προσπάθεια για τη Θράκη περιορίστηκε στη συμμετοχή σε ορισμένα ευρωπαϊκά προγράμματα με κύρια επιδίωξη την ανάπτυξη του δικτύου μεταφορών (Εγνατία Οδός και κάθετοι άξονες προς Βουλγαρία). Παρά τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, η Θράκη έχει τις προϋποθέσεις για την οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη. Διαθέτει εκτεταμένες πεδιάδες, κατάλληλες κτηνοτροφικές εκτάσεις και επάρκεια υδάτων. Δηλαδή έχει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για την ανάπτυξη του πολλά υποσχόμενου κλάδου παραγωγής τροφίμων, αλλά και μιας βιομηχανικής-μεταποιητικής παραγωγής, η οποία σε πρώτη φάση θα στηρίζεται στην επεξεργασία και τυποποίηση των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Η Θράκη έχει επίσης ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία σημαντικού ενδιαφέροντος σε συνδυασμό με περιοχές φυσικού κάλλους (από την εν πολλοίς αναξιοποίητη παράλια ζώνη έως περιοχές διεθνώς αναγνωρισμένες όπως το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο). Όλα αυτά και πολλά που ακόμη δεν έχουν αναδειχτεί, της δίνουν ένα ισχυρό τουριστικό δυναμικό το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί με κεντρικό σχεδιασμό και καθοδήγηση που θα εξασφαλίζει συνέργειες. Τρίτο προς αξιοποίηση στοιχείο είναι ο ορυκτός πλούτος της περιοχής ο οποίος από πολλές πλευρές εικάζεται ως αξιόλογος. Τέλος, σημαντική είναι και η γεωγραφική θέση της Θράκης, η οποία παρέχει άμεση πρόσβαση στη βαλκανική ενδοχώρα και στην παρευξείνια ζώνη. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των νέων ευρωπαϊκών οδικών δικτύων, αυξάνει κατακόρυφα τη σημασία της Αλεξανδρούπολης ως βασικού λιμανιού για την νοτιοανατολική Ευρώπη και ως αφετηρίας μιας παρακαμπτήριας διαδρομής των ήδη κορεσμένων στενών του Βοσπόρου (ενδεικτικά αναφέρεται ότι η απόσταση Αθήνας-Αλεξανδρούπολης είναι όση και η απόσταση Αλεξανδρούπολης-Βουκουρεστίου). Στις τρέχουσες συνθήκες η ανάπτυξη της Θράκης αποκτά όχι μόνο πρόσθετη, αλλά και άμεση προτεραιότητα, διότι το σημερινό οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι και πρόβλημα περιφερειακής ανάπτυξης. Δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να προσδοκά ανάπτυξη από τα κορεσμένα αστικά κέντρα και να αφήνει αναξιοποίητο τον πλούτο των περιφερειών της χώρας (σ.σ. προφανώς η παρατήρηση αυτή αφορά και πολλές άλλες ελληνικές περιφέρειες). Ειδικά όσον αφορά τη Θράκη, θα πρέπει να εκπονηθεί ένα δομημένο σχέδιο ανάπτυξης που θα είναι διαρθρωμένο σε χρονικές φάσεις και θα εξασφαλίζει τις μέγιστες δυνατές συνέργειες. Είναι όχι μόνο επικίνδυνο, αλλά και αστείο να «προετοιμάζουμε» την ανάπτυξη μέσω Ειδικών Οικονομικών Ζωνών και να προσπαθούμε να συμπιέσουμε την αξία των συντελεστών παραγωγής μήπως και «ευαρεστηθούν» οι διεθνείς επενδυτές να δραστηριοποιηθούν. Βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη μιας περιφέρειας ήταν και παραμένει το κράτος, διότι μόνο αυτό μπορεί μέσω κεντρικού σχεδιασμού να υλοποιήσει επενδύσεις υποδομής, να δομήσει την αλληλουχία των ενεργειών και να εποπτεύσει την εκτέλεσή τους. Όταν όλα αυτά αποδώσουν, τότε και η τοπική οικονομία θα τονωθεί και τότε ίσως και οι διεθνείς επενδυτές θα διαγκωνίζονται για να εισέλθουν σε αυτή. Τρεις είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχή υλοποίηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου για τη Θράκη: (α) Η δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού που θα αναλάβει τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την εποπτεία εκτέλεσης του αναπτυξιακού σχεδίου. Το παρόν ελληνικό κράτος προφανώς δεν μπορεί από μόνο του να ανταποκριθεί σε έναν τέτοιο ρόλο και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να σχεδιαστεί και να ιδρυθεί μια ανεξάρτητη διοικητική δομή η οποία θα έχει την κατάλληλη στελέχωση και την απαραίτητη πολιτική εντολή για την εκπλήρωση της παραπάνω αποστολής. (β) Η εξεύρεση της απαραίτητης χρηματοδότησης. Δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση και η Θράκη είναι ίσως η πιο φτωχή περιφέρεια της ευρωζώνης, θα ήταν εύλογο να τεθεί από ελληνικής πλευράς αίτημα προς την ΕΕ για τη χρηματοδότηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου για την περιοχή. Για να ευοδωθεί ένα τέτοιο αίτημα θα πρέπει το εν λόγω σχέδιο να είναι συγκεκριμένο, λεπτομερές και δομημένο, ώστε να πείθει ότι πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια οικονομικής ανάταξης μιας παραμελημένης περιφέρειας. (γ) Ανάπτυξη της Θράκης χωρίς αποκλεισμούς. Ένα από τα προβλήματα της Θράκης και ενδεικτικό της καχυποψίας που συχνά υπάρχει, είναι ότι στην περιοχή πρακτικά λειτουργούν δύο ξεχωριστές τοπικές οικονομίες που από μόνες τους δεν μπορούν να επιτύχουν τις συνέργειες και τα πλεονεκτήματα κλίμακας που θα τους έδινε το άθροισμά τους. Είναι απαραίτητο ένας αναπτυξιακός σχεδιασμός να σπάσει αυτά τα στεγανά και να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης για όλους τους Θρακιώτες. Με τα παραπάνω προσπαθήσαμε απλώς να δώσουμε το περίγραμμα μιας αναπτυξιακής πρότασης για τη Θράκη. Ας ελπίσουμε ότι θα ξεκινήσει μια συζήτηση που θα οδηγήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.enikos.gr

Read more...

Ναι του ΣΕΤΕ στις Κυριακές

"Ιδιαίτερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου η οικονομική ζωή τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί σοβαρότατα πλήγματα, μια τέτοια εξέλιξη θα υποστηρίξει σε σημαντικό βαθμό την αύξηση των τουριστικών εσόδων, κυρίως από την ανάπτυξη των city breaks, αλλά και την επάνοδο του συνεδριακού τουρισμού" δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Read more...

Σαμαράς: Πιο εντατική συνεργασία με Βουλγαρία


Τον χαρακτήρισε φίλο, είπε ότι θα ανταποδώσει την επίσκεψη στη Σόφια τον Φεβρουάριο και τόνισε ότι και οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν την θέλησή τους για ακόμα πιο εντατική συνεργασία, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.



Read more...

«Η Ελλάδα πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο»

Συνέντευξη στον Γιώργο Δημητρίου Σε συνέντευξή του ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, Rahman Mustafayev τονίζει ότι: «Η χώρα σας μπορεί να καταστεί το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ μέσω του οποίου το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν θα εισρεύσει στην Ευρώπη. Θα αποκτήσει νέες θέσεις εργασίας, μεγάλες επενδύσεις, θα ενισχύσει τον ρόλο της στον ενεργειακό χάρτη». Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Rahman Mustafayev. 1. Κ. Πρέσβη, αυτή η χρονιά σηματοδοτεί την 20η επέτειο σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών μας. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την τρέχουσα κατάσταση των διμερών σχέσεων; Οι δυο μας χώρες δεν έχουν κοινά σύνορα, αλλά πάντα θεωρούσαμε την Ελλάδα ως μια γειτονική και φιλική χώρα. Και τα τελευταία χρόνια αυτή οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας έχουν ενισχυθεί πολύ. Πολιτικές και οικονομικές σχέσεις αναπτύσσονται, επενδυτικά σχέδια εξετάζονται. Και το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν πυκνώσει επαφές μεταξύ των επιχειρηματιών, φοιτητών, επιστημόνων και ανθρώπων του πολιτισμού. Αναπτύχτηκαν σε άμεσες σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των οργανώσεων και ιδρυμάτων νεολαίας των δύο χωρών, πανεπιστήμιων και εθνικών βιβλιοθηκών, καθώς και μεταξύ των πόλεων . Όλα αυτά μαρτυρούν το αυξανόμενο αμοιβαίο ενδιαφέρον των πολιτών των δυο χωρών μας για συνεργασία και μελέτη του πολιτισμού και της ιστορίας της κάθε χώρας. 2. Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας έχουν μακρά ιστορία ... Ναι, βεβαίως. Η ιστορία της σχέσης μας πηγαίνει πίσω στο μύθο του Προμηθέα ο οποίος ήταν αλυσοδεμένος στα βουνά του Ναχιτσιβάνι (Nakhichevan) – μία από τις περιοχές του Αζερμπαϊτζάν. Επιπλέον, το Αζερμπαϊτζάν - που σήμερα είναι μουσουλμανική χώρα - ήταν μία από τις πρώτες περιοχές εξάπλωσης του Χριστιανισμού στον Καύκασο. Το χτίσιμο των εκκλησιών ξεκίνησε εδώ τον 1-2 αιώνα μ.Χ. την περίοδο της Αλβανίας του Καυκάσου (Caucasian Albania) – κράτους που υπήρχε στο έδαφος του σύγχρονου Αζερμπαϊτζάν. Τα χριστιανικά μνημεία που είναι χτισμένα στο έδαφός του – εκκλησίες, βασιλικές, ναοί – αποτελούν όχι μόνο ένα σημαντικό μέρος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Αζερμπαϊτζάν, αλλά ένα σύμβολο των ισχυρών πολιτιστικών και θρησκευτικών δεσμών του αρχαίου Αζερμπαϊτζάν με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Οι ιστορικοί μας θεωρούν πως η λεγόμενη «Ελληνόφιλη περίοδος» είναι μία από τις πιο σημαντικές περιόδους στην ιστορία της ανάπτυξης του Χριστιανισμού στο Αζερμπαϊτζάν. Παρεμπιπτόντως, το χριστιανικό Αζερμπαϊτζάν του II-VII αιώνα. π.χ. διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη στρατηγική της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας - ήταν σύμμαχος της Κωνσταντινούπολης στην αντιπαράθεση του με την αυτοκρατορία των Σασσανιδών. Αλλά το πιο χαρακτηριστικό πολιτιστικό σύμβολο εγγύτητας του Αζερμπαϊτζάν και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας είναι το ποίημα του εξέχοντα ποιητή και φιλόσοφου του Αζερμπαϊτζάν Nizami Ganjavi το Ισκεντερναμέ («Iskendername»), που γράφτηκε το 1201 και είναι αφιερωμένο στον Μέγα Αλέξανδρο. Αποτελεί το πρώτο ποίημα στην ανατολική λογοτεχνία που είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον μεγάλο στρατηγό και τον παρουσιάζει όχι μόνο ως ιδανικό και σοφό ηγέτη, αλλά ως Έλληνα βασιλιά. Λίγοι γνωρίζουν ότι πριν από τον Nizami, στην ανατολίτικη και ειδικά περσική ποίηση ο Μεγάλος Αλέξανδρος παρουσιαζόταν ως Πέρσης βασιλιάς. Παρεμπιπτόντως, φέτος γιορτάζεται η 870η επέτειος από την γέννηση του μεγάλου ποιητή και στις εορταστικές εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη Gandja – από την οποία προέρχεται – πήραν μέρος καλεσμένοι από την Ελλάδα. 3. Ποιες είναι οι προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του Αζερμπαϊτζάν και ποια είναι η θέση της Ελλάδας σ` αυτήν; Οι προτεραιότητες αυτές καθορίζονται από την θέση της χώρας στην γεωπολιτικά σημαντική και πολύπλοκη περιοχή – στη διασταύρωση των συμφερόντων Ανατολής - Δύσης και Βορά - Νότου. Ως εκ τούτου, το Αζερμπαϊτζάν επιδιώκει μια ισορροπημένη πολιτική με κορυφαίους διεθνείς και περιφερειακούς φορείς, επιδιώκει να συνδυάσει τα συμφέροντά τους μέσω της συμμετοχής τους στην υλοποίηση των μεγάλων ενεργειακών και μεταφορικών έργων, συμμετέχει ενεργά στις διεθνείς προσπάθειες για την εξασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας, διαδραματίζει ενεργό ρόλο στους Διεθνείς Οργανισμούς. Ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας πολιτικής στις εκλογές που έλαβαν χώρα στις 24 Οκτωβρίου του 2011 των μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το Αζερμπαϊτζάν για πρώτη φορά στην ιστορία του εκλέχθηκε μη μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ για την περίοδο 2012—2013, έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη εκ μέρους 155 χωρών-μελών του Οργανισμού. Η ψηφοφορία αυτή - στην οποία βρεθήκαμε μπροστά από την Αρμενία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία – αποδεικνύει το αυξανόμενο βάρος και το ρόλο του Αζερμπαϊτζάν στην παγκόσμια κλίμακα. Όσο για την Ελλάδα, η θέση της στην πολιτική μας καθορίζεται από το γεγονός ότι ως κορυφαία χώρα των Βαλκανίων, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της οικονομικής και πολιτικής θέσης του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή. 4. Πως αναπτύσσεται η σχέση του Αζερμπαϊτζάν με ΝΑΤΟ και ΕΕ. Δεν θέτουμε ως στόχο την ένταξή μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ωστόσο η συνεργασία μ’ αυτούς τους Οργανισμούς έχει μεγάλη σημασία για το Αζερμπαϊτζάν από την άποψη του εκσυγχρονισμού του κράτους και της κοινωνίας, της αύξησης της ποιότητας ζωής τον πολιτών μας, της βελτίωσης των πρότυπων της οικονομικής ανάπτυξης και της νομοθεσίας, της πραγματοποίησης κοινωνικών, πολιτικών και στρατιωτικών μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με τα καλύτερα πρότυπα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως η συνεργασία αυτή έχει αμοιβαίο χαρακτήρα - το Αζερμπαϊτζάν έχει εξίσου μεγάλη σημασία για την ΕΕ ως «πύλη» στην Κεντρική Ασία, ως αξιόπιστη εναλλακτική πηγή ενέργειας και ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στη Μέση και Εγγύς Ανατολή. Επίσης, υπενθυμίζω πως το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί για το ΝΑΤΟ το κύριο σημείο διέλευσης φορτίων προς το Αφγανιστάν. Όσον αφορά τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας σημαντικός εταίρος για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία στον τομέα της εξασφάλισης ασφάλειας στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, το Αζερμπαϊτζάν παρέχει στις Διεθνούς Δύναμης για την προαγωγή της ασφάλειας στο Αφγανιστάν την πρόσβαση στην κύρια διαμετακομιστική διαδρομή διελεύσεων μεταφοράς εμπορευμάτων, παίζει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση των μη στρατιωτικών υποδομών της χώρας μετά τον πόλεμο και την κατάρτιση πολιτικών και στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων. Επιπλέον, εκτιμούμε την σταθερή θέση του ΝΑΤΟ σε ότι αφορά την υποστήριξη της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν. 5. Με φόντο την κρίση στην ελληνική οικονομία, θα μας ενδιέφερε να μάθουμε πως πάει η οικονομία του Αζερμπαϊτζάν; Τα τελευταία 10 χρόνια το Αζερμπαϊτζάν είχε μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμο. Ο μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για τα 2000-2010 έφθασε στα επίπεδα του 5-10%. Κατά την περίοδο 2005-2007 έχει υπερβεί ακόμα και το 25%. Ως αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 ετών (2005-2011), το ΑΕΠ της χώρας τετραπλασιάστηκε και έφτασε τα $ 64 δισ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός της ανάπτυξης ήταν πιο συγκρατημένος - τους πρώτους 9 μήνες του 2012 διαμορφώθηκε στο 1,1%. Ως αποτέλεσμα σήμερα το Αζερμπαϊτζάν είναι ο αδιαμφισβήτητος οικονομικός ηγέτης της περιοχής – ο όγκος της οικονομίας του ανέρχεται σε σχεδόν 80% του όγκου του ΑΕΠ ολόκληρου του Νοτίου Καυκάσου. Τα τελευταία χρόνια το Αζερμπαϊτζάν περνάει σταδιακά από την προσέλκυση των πιστώσεων και ξένων επενδύσεων στην ανάπτυξη της οικονομίας του χάρη στα ίδια κεφαλαία. Τους πρώτους 9 μήνες του 2012 οι επενδύσεις στην οικονομία της χώρας ανήλθαν σε 16 δις. δολάρια, από τα οποία 70% αποτελούν ίδιες επενδύσεις. Ως αποτέλεσμα, τους πρώτους 9 μήνες του 2012 έχουν δημιουργηθεί 300 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και 94.000 νέες θέσεις εργασίας στο Αζερμπαϊτζάν. Άλλη μια προτεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν είναι η ανάπτυξη του μη-πετρελαϊκού τομέα. Η αύξηση του ΑΕΠ στο μη-πετρελαϊκό τομέα ξεπερνά την αύξηση του ΑΕΠ σε όλη την οικονομία – τους πρώτους 9 μήνες του 2012 έφτασε στα 10,7%. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο του μη-πετρελαϊκού τομέα φτάνει έως και 50% του ΑΕΠ, γεγονός που καθιστά την οικονομία της χώρας ελάχιστα εξαρτημένη από την κρίση της παγκόσμιας αγοράς. Επιπλέον, τα στρατηγικά αποθέματα συναλλάγματος στα τέλη του 2012 θα φτάσουν σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Και έτσι θα υπερβούν πάνω από 10 φορές το εξωτερικό μας χρέος. Σ’ αυτά τα πλαίσια, στην πολιτική μας προέκυψε άλλη μια προτεραιότητα - πρόσβαση στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, επενδύσεις στο εξωτερικό, προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών. 6. Σήμερα γράφονται και λέγονται πολλά για το ρόλο του Αζερμπαϊτζάν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης... Ναι, βεβαίως. Η μελλοντική παροχή του αζερμπαϊτζανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη από το κοίτασμα φυσικού αερίου Shah-Deniz-2 – περίπου 10 δις. κυβικά μέτρα ετησίως – θα αποτελέσει έναν σημαντικότατο παράγοντα ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας των Ευρωπαϊκών χωρών. Η γεωπολιτική και οικονομική σημασία του έργου για τις Ευρωπαϊκές χώρες είναι τεράστια. Για πρώτη φορά στην ιστορία του 20ού-21ου αι. θα αποκτήσουν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση σ’ ό, τι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου από την πλούσια σε φυσικούς πόρους περιοχής της Κασπίας. 7. Μια διαδρομή του αγωγού μπορεί να περάσει μέσα από το έδαφός μας. Τι κερδίζει η Ελλάδα; Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο – να καταστεί το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ μέσω του οποίου το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν θα εισρεύσει στην Ευρώπη. Εάν ο αγωγός διασχίσει την Ελλάδα η χώρα σας θα αποκτήσει νέες θέσεις εργασίας, μεγάλες επενδύσεις, θα ενισχύσει τον ρόλο της στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και πάνω από όλα θα ενισχύσει την πιστωτική εικόνα της χώρας. Όμως κατά τη γνώμη μου το συγκεκριμένο έργο δεν είναι σημαντικό μόνο από ενεργειακή του πλευρά. Η δημιουργία της διαδρομής Αζερμπαϊτζάν – Τουρκία – Ελλάδα – Αλβανία– Ιταλία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των σχέσεων συνεργασίας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης και Βαλκανίων. 8. Είναι γνωστό ότι η σύγκρουση του Ναγκόρνο – Καραμπάχ εμποδίζει την ανάπτυξη του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας και όλης της ευρύτερης περιοχής. Σωστά. Η συγκεκριμένη σύγκρουση εμποδίζει την ανάπτυξη όχι μόνο του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιθετικότητας της Αρμενίας –οι οποία διαρκεί πάνω από 20 χρόνια - οι ένοπλες δυνάμεις της κατέλαβαν περίπου το 20% της έκτασης του Αζερμπαϊτζάν, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες. Μόνο από το Ναγκόρνο Καραμπάχ εκδιώχτηκαν περίπου 65000 Αζέρμπαϊτζανοί. Τεράστια ζημιά προκλήθηκε στην οικονομία, το περιβάλλον και την πολιτιστική εικόνα των κατεχόμενων εδαφών. Πολλά μνημεία του αρχαίου πολιτισμού του Αζερμπαϊτζάν καταστράφηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις τις Αρμενίας. Ειδικότερα, οι κατακτητές ισοπέδωσαν το μοναδικό μνημείο της εποχής του Χαλκού – μια έκταση 50 εκταρίων με αρχαία ταφικά μνημείο της περιοχής Χοτζαλί, η οποία έχει την ίδια αξία για το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και για την παγκόσμια ιστορία, όση έχουν οι αρχαίοι Βασιλικοί Τάφοι της Βεργίνας της εποχής του Μακεδονικού βασιλείου για τους Έλληνες. Μουσουλμανικά μνημεία - τζαμιά, κάστρα και μαυσωλεία - καταστράφηκαν, και χριστιανικές εκκλησίες, βασιλικές, ναοί και μοναστήρια του Αζερμπαϊτζάν παρουσιάζονται ως Αρμενικά. Και δεν αναφέρω καν εκατοντάδες μοναδικά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που βρισκόταν στα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν και απλά εξαφανίστηκαν από το πρόσωπο της γης. Στην πραγματικότητα, στις κατεχόμενες περιοχές όχι μόνο έχει γίνει εθνοκάθαρση και εγκλήματα κατά του άμαχου πληθυσμού, αλλά συνεχίζεται η πολιτική της καταστροφής όλων των συμβόλων και σημείων της πολιτιστικής και ιστορικής υπαγωγής αυτών των εδαφών στο Αζερμπαϊτζάν. Έτσι η Αρμενία αντιλαμβάνεται το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση. 9. Ποια είναι η θέση του Μπακού σχετικά με την διευθέτηση της συγκεκριμένης σύγκρουσης; Κατά την γνώμη σας τι πρέπει να γίνει για την επιτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών; Η θέση του Μπακού βασίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το θέμα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στα τέσσερα ψηφίσματά του που υιοθετήθηκαν το 1993 καλεί σε άμεση, πλήρη και ανεπιφύλακτη απομάκρυνση των αρμένικων δυνάμεων κατοχής από τα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν. Επιπλέον, στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2009 κατά την διάρκεια της Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ οι μεσολαβητές - ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία – παρέδωσαν στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν τις προτάσεις τους που έχουν γίνει δεκτές από εμάς ως βάση για την περαιτέρω διαπραγμάτευση. Στο επίκεντρο των προτάσεων αυτών βρίσκονται: • σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, • άμεση, πλήρης και άνευ όρων αποχώρηση όλων των δυνάμεων της Αρμενίας από όλα τα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, • αποκατάσταση των υποδομών, • επιστροφή στα σπίτια του πληθυσμού που εκδιώχθηκε από τα κατεχόμενα εδάφη, • διεθνείς εγγυήσεις ασφάλειας • δημιουργία κανονικών, ασφαλών και ίσων συνθηκών ζωής για τις Αρμενικές και Αζερμπαϊτζανικές κοινότητες στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν. Μετά την υλοποίηση των προτάσεων αυτών είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις για τον τελικό ορισμό του καθεστώτος της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ εντός του Αζερμπαϊτζάν. Δυστυχώς, η Αρμενία, εκμεταλλευόμενη το κλίμα ατιμωρησίας, αγνόησε τις προτάσεις των μεσολαβητών, επιδιώκοντας να κατοχυρώσει τα αποτελέσματα της επιθετικότητας της. Εν προκειμένω, πιστεύω πως μόνο μετά την άσκηση ισχυρής διπλωματικής πίεσης στην Αρμενία από τις Μεγάλες Δυνάμεις, ειδικά την ΕΕ, σε συνδυασμό με την απειλή των κυρώσεων μπορεί να πειστεί η Αρμενία να σεβαστεί τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου, τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς και τα ειρηνευτικά σχέδια των μεσολαβητών. Εναλλακτικές των εν λόγω θεμελιωδών Αρχών του Διεθνούς Δικαίου, δεν υπάρχουν. Μόνο στα πλαίσια αυτών των αρχών είναι δυνατή η ειρήνη και η συνεργασία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, η ασφάλεια και η ανάπτυξη όλου του Νοτίου Καυκάσου. Πηγή: real.gr enikos.gr

Read more...