Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Η επιστροφή των αναστενάρηδων...


Το σενάριο για κάλπες τον Γενάρη... 

Το τανγκό στο Παρίσι με την τρόικα φέρνει πλήρη ανατροπή στους επικοινωνιακούς και πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αφού πλέον ο Σαμαράς τρέχει για να μην...
παραταθεί το υπάρχον μνημόνιο και καταρρεύσει η κυβέρνηση.

Από χθες ο Χαρδούβελης μαζί με τους Λαζαρίδη, Παπασταύρου, Βρούτση, Μητσοτάκη και τον Πρωτόπαπα από το ΠΑΣΟΚ αναζη­τεί ένα πλαίσιο προσυμφώνου με την τρόικα, ώστε αυτή να επιστρέψει στην Αθήνα. Αν οι δανειστές επ ι μείνο υν στις σκληρές θέσεις τους, τότε ακόμη και η προσφυγή στις κάλπες, χωρίς συμ­φωνία, τον Ιανουάριο είναι πιθανή.

Εκτός του ΔΝΤ, σκληρή γραμμή τη­ρεί ο Σόιμπλε, ο οποίος λόγω προεδρι­κής εκλογής πιέζει για εξάμηνη παρά­ταση του υφιστάμενου προγράμμα­τος ώστε να έχει στο χέρι τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις σκληρές συνεχείς προειδο­ποιήσεις του Τσίπρα και τις παρασκηνιακές απαντήσεις του Μαξίμου ότι η κυβέρνηση δεν προσυπογράφει πα­ράταση του μνημονίου
.
Όμως, φαίνεται ότι τελικά η κυβέρ­νηση ενέδωσε στις πιέσεις και το ΔΝΤ θα είναι... συνοδηγός στο πρόγραμμα, αφού όλες οι πληροφορίες συγκλί­νουν στο ότι η χρηματοδότησή του την επόμενη διετία θα ενταχθεί στο πλαίσιο της προληπτικής γραμμής στήριξης. Σε αυτό το πλαίσιο ο Σαμα­ράς, αφού τηλεφώνησε στους Ευρω­παίους προστάτες του, ζήτησε να γί­νει η νέα συνάντηση στο Παρίσι για να αρχίσει από νέα βάση η διαπραγμά­τευση, ώστε να μην διαταραχθεί ο πο­λιτικός σχεδιασμός εν όψει πρόωρων εκλογών...

topontiki.gr

Read more...

Μύλος…


Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει η κυβέρνηση μετά την αδιέξοδη συνάντηση στο Παρίσι, ενώ τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου οργιάζουν.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε οτι...
δεν συζητήθηκε με τους εκπροσώπους της Τρόικας θέμα παράτασης του Μνημονίου.

Νωρίτερα το Bloomberg είχε μεταδώσει δήλωση έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μακρά παράταση του προγράμματος διάσωσης. 

Άλλη πηγή από το υπ. Οικονομικών δήλωσε ότι τα σενάρια του Bloomberg αφορούν ενδεχομένως παράταση του προγράμματος διάσωσης για λίγες μόνο ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών της ΕΕ αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.


Ενδεικτικό της κρισιμότητας των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα είναι και το γεγονός ότι για το πρωί της Πέμπτης ανακοινώθηκε έκτακτη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου όπου θα τεθούν επί τάπητος όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Στην Αθήνα, πάντως, το Μαξίμου συνεχίζει το παραμύθι ότι δεν κάνει πίσω παρά το γεγονός ότι η Τρόικα εμφανίζεται ανυποχώρητη σχεδόν σε όλα τα ζητήματα που είναι ανοιχτά...


Read more...

Το Reuters επικαλείται ελληνική πηγή...


Το Reuters επικαλείται ελληνική πηγή για την ατυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης
... για την "ατυχή" έκβαση της διαπραγμάτευσης...

"Οι συζητήσεις στο Παρίσι, ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα, απέτυχαν να...
επιλύσουν τις διαφορές για το δημοσιονομικό κενό του 2015", ανέφερε έλληνας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι "δεν έγινε καμία συζήτηση για την παράταση του προγράμματος, μετά το τέλος του έτους".

"Δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα η ημερομηνία επιστροφής των επιθεωρητών της τρόικας. Το υπ΄αριθμόν ένα θέμα είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015", τόνισε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters...

Read more...

Απανωτοί μικροσεισμοί στην Αττική...


Απανωτοί μικροσεισμοί στην Αττική Σεισμική δόνηση μεγέθους 2,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις...
16.39 το απόγευμα ανατολικά της Αττικής.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 2,7 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 2 χιλιομέτρων και σε απόσταση 3 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Χαλανδρίου.
Ακολούθησαν άλλοι δύο μικροσεισμοί μεγέθους 2,3 και 2,2 Ρίχτερ, στην Αθήνα με διαφορά μερικών λεπτών, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο...
ethnos.gr

Read more...

Βαγγέλης Βενιζέλος...


Greece Financial Crisis
Στις αρχές του 2008 ο Βαγγέλης Βενιζέλος, έχοντας ηττηθεί κατά κράτος από τον Γ. Παπανδρέου,μελετούσε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ επικεφαλής μιας ομάδας βουλευτών.
Στον αριθμό αυτής της ομάδας κρίθηκε η...
απόφαση. Στις συγκεντρώσεις τους στο σπίτι της Ελένης Κούρκουλα, στον περιφερειακό του Λυκαβηττού, για να συζητήσουν το θέμα της αποχώρησης, ξεκίνησαν από 25 και μέρα με τη μέρα μειώνονταν, για να καταλήξουν λιγότεροι από δέκα και το σχέδιο εξόδου να ακυρωθεί.
Λογικό. Τι να την κάνει την αποχώρηση όταν δεν τον ακολουθούσε π.χ. ο Αλέκος Παπαδόπουλος; Ή δεν συμφωνούσαν όλοι από όσους τον είχαν στηρίξει την αναμέτρηση με τον Παπανδρέου. Έτσι παρέμεινε στο ΠΑΣΟΚ με τη γνωστή συνέχεια.
Δεν έφυγε από το ΠΑΣΟΚ τότε που δεν είχε κανένα ρόλο, κινδυνεύει να φύγει σήμερα που είναι… πρόεδρος. Τα παράδοξα της πολιτικής. Οι επιλογές του μετά την κίνηση Παπανδρέου να ζητήσει ευθέως την αντικατάστασή του στενεύουν.
Στην πραγματικότητα έχει δυο δρόμους. Είτεεγκαταλείπει το ΠΑΣΟΚ και ηγείται νέου σχήματος, αφήνοντας στον Παπανδρέου το λογότυπο, τους οπαδούς του και τα χρέη του! Είτε οχυρώνεται στο ΠΑΣΟΚ και εγκαταλείπει το σχέδιο απορρόφησης του στη «Δημοκρατική Παράταξη» – οπότε το πρόβλημα το έχει ο Παπανδρέου.
Δυο δρόμους έχουν και οι υπόλοιποι στο ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα στελέχη πρέπει να επιλέξουν πλέον με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν. Αυτό είναι πρόβλημα για τους πιο φιλόδοξους. Γιατί στη δική τους ατολμία οφείλεται ότι δεν υπάρχει λύση ανάμεσα στον Παπανδρέου και τον Βενιζέλο σήμερα.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ... 

Read more...

«Εξαντλητική» συζήτηση στο Παρίσι Μέτρο-μέτρο η διαπραγμάτευση με την τρόικα


Μέτρο-μέτρο η διαπραγμάτευση με την τρόικα
O υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εισερχόμενος στη «Βίλα Σαίντ», στο Παρίσι, για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
 Τα δημοσιονομικά θέματα, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, αλλά και η διοικητική μεταρρύθμιση βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής  κυβερνητικής αποστολής στο Παρίσι με τους επικεφαλής της τρόικας.
Μετά τις πολύωρες  διαπραγματεύσεις που ξεπέρασαν τις 12 ώρες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως «η ελληνική πλευρά, σε όλα τα θέματα, υποστήριξε τις θέσεις της και κατέθεσε πλήρη, τεκμηριωμένα επιχειρήματα σε μία επίμονη και σκληρή διαπραγμάτευση. «Υπήρξε προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών σε αρκετές πτυχές της διαπραγμάτευσης αλλά και απόσταση σε άλλες. Η συζήτηση συνεχίζεται και ολοκληρώνεται την Τετάρτη», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων η ελληνική πλευρά παρουσίασε τις προτάσεις της για τη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015 και συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα που στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν στη βελτίωση των μηχανισμών για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, στην ενίσχυση των εσόδων από την τακτοποίηση αυθαιρέτων, καθώς και στην δέσμευση καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων όσων δικάζονται για φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία. Από τα εν λόγω μέτρα η ελληνική πλευρά θεωρεί πως μπορούν να εξασφαλισθούν τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας μέρος του δημοσιονομικού κενού που βλέπει η τρόικα.
Πάντως, ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ζητούν μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα επικεντρώνοντας στις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου. Άλλωστε για τα δύο αυτά θέματα τόσο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης όσο και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασαν αναλυτικά τις θέσεις τους την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων και αναμένεται να το πράξουν και τη δεύτερη ημέρα των συζητήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο ασφαλιστικό η τρόικα ζητεί παρεμβάσεις 1 δισ. ευρώ, που σχετίζονται με το πάγωμα των συντάξεων έως και το 2017, την αύξηση από 4.500 σήμερα σε 6.500 από το 2015 των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για την λήψη της κατώτατης σύνταξης, την μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ με αντίστοιχη μείωση των συντάξεων, αλλά και τον περιορισμό της συνολικής δαπάνης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αποτελείται από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Τάσο Αναστασάτο και τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Μανώλη Μαματζάκη. Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπεί ο Χρήστος Πρωτόπαπας.
To Euroworking Group
Κρίσιμο θεωρείται το Euroworking Group της Πέμπτης στο οποίο η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Τάσο Αναστασάτο, καθώς θα κριθεί το τι θα ισχύσει για το ελληνική πρόγραμμα από την 1η Ιανουαρίου 2015 και τι θα γίνει με το θέμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Κανονικά βάσει των συμβατικών κειμένων που έχει υπογράψει η Ελλάδα  τα ομόλογα αξίας 13,2 δισ. ευρώ που έχει εκδώσει το EFSF για την Ελλάδα και παραμένουν αδιάθετα (τα 1,8 δισ. ευρώ αφορούν στην εκκρεμούσα δόση του Σεπτεμβρίου και τα 11,4 δισ. ευρώ στο αδιάθετο αποθεματικό του ΤΧΣ) θα πρέπει να ακυρωθούν στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Πάντως, εάν πρόκειται να υπάρξει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος αυτή θα απαιτήσει εγκρίσεις από κάποια Κοινοβούλια της ζώνης του ευρώ οι οποίες θα πρέπει να αρχίσουν να δίνονται από την επόμενη εβδομάδα και το αργότερο έως τις 19 Δεκεμβρίου.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Άνοιξε η εφαρμογή στο Taxis Βήμα - βήμα η υποβολή αίτησης ρύθμισης οφειλών σε έως και 100 δόσεις


Βήμα - βήμα η υποβολή αίτησης ρύθμισης οφειλών σε έως και 100 δόσεις
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Αιτήσεις ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 μηνιαίες δόσεις άρχισε να δέχεται  η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η διαδικασία είναι απλή.
 
Ο φορολογούμενος μπαίνει με τους προσωπικούς του κωδικούς στον λογαριασμό του στο Τaxis, μέσω της ιστοσελίδας της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr).
Στην ενότητα «εφαρμογές Taxisnet» του εμφανίζονται οι εξής επιλογές:
Ρ1 - Αίτηση ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων.
Ρ2 - Αίτηση Πάγιας ρύθμισης.
Ρ3 - Αίτηση ρύθμισης οφειλών με απαλλαγή προσαυξήσεων 2014.
Ρ4 - Αίτηση για διατήρηση ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων του Ν.4152/2013.
Ακολούθως ο φορολογούμενος προχωρεί στην επιλογή «Αίτηση ρύθμισης οφειλών με απαλλαγή προσαυξήσεων 2014».
Αυτόματα εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή η «Υποβολή Αίτησης» και κάνοντας κλικ στην επιλογή «Υποβολή Νέας» εμφανίζεται η καρτέλα με τις βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες εντάσσονται υποχρεωτικά στη ρύθμιση.
Αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες δεν εντάσσονται στη ρύθμιση το σύστημα δεν επιτρέπει στο φορολογούμενο να προχωρήσει στην υποβολή αίτησης πριν ρυθμίσει μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων ή εξοφλήσει τις εκτός ρύθμισης ληξιπρόθεσμες οφειλές του.
Σε αυτή την περίπτωση εμφανίζεται το μήνυμα «έχετε ληξιπρόθεσμες ατομικές οφειλές οι οποίες δεν εντάσσονται στην παρούσα ρύθμιση. Προκειμένου να τηρηθεί η ρύθμιση την οποία αιτείστε θα πρέπει να τακτοποιήσετε αυτές τις εκκρεμότητές σας».
Αν δεν υπάρχουν εκκρεμότητες η ρύθμιση ολοκληρώνεται σε δύο ακόμα βήματα. Συγκεκριμένα, γίνεται επιλογή των δόσεων της ρύθμισης και ακολούθως υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση περί υποβολής όλων των προβλεπόμενων φορολογικών δηλώσεων.
Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων παρέσχε τις εξής οδηγίες σχετικά με την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση :
Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για ρύθμιση οφειλών

1. Με ποια σειρά να κάνω τις αιτήσεις ρύθμισης διαφορετικού τύπου;

Πρώτα επιλέγετε τη ρύθμιση Ρ3(στη ρύθμιση Ρ3 εμφανίζονται μόνο οι οφειλές βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως 01/10/2014).

Υποβάλλετε την αίτηση στο TaxisNet και πληρώνετε την πρώτη δόση με την ΤΡΟ στην τράπεζα. Όταν η κατάσταση της ρύθμισης Ρ3 γίνει «Επικυρωμένη» και εφόσον υπάρχουν κι άλλες οφειλές επιλέγετε τη ρύθμιση Ρ2.

Στη Ρ2 υπάρχει η λίστα «Επιλογή Ρύθμισης» α) Έως 24 δόσεις και β) Έως 12 δόσεις. Επιλέγοντας πρόγραμμα ρύθμισης Έως 24 δόσεις μπορείτε να ρυθμίσετε οφειλές που προέρχονται μόνο από έκτακτη αιτία. Υποβάλλετε την αίτηση στο TaxisNet και πληρώνετε την πρώτη δόση με την ΤΡΟ στην τράπεζα. Όταν η κατάσταση της «Ρ2 – 24 δόσεις» γίνει «Επικυρωμένη» και εφόσον υπάρχουν κι άλλες οφειλές που δεν εντάσσονται στην παραπάνω περίπτωση, επιλέγετε τη ρύθμιση «Ρ2 – 12 δόσεις» και υποβάλλετε την αίτηση για αυτές. (στη ρύθμιση «Ρ2 – 12 δόσεις» εμφανίζονται όλες οι οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί με τις προηγούμενες ρυθμίσεις).

Σε περίπτωση που έχετε υπαχθεί και τηρείτε τη ρύθμιση με απαλλαγή προσαυξήσεων τύπου Ρ1 (Άρθρ. 1 Παρ. Α1 του Ν.4152/2013) έχετε τις εξής εναλλακτικές δυνατότητες έως και την 31/03/2015:

α) επιλέγοντας τύπο ρύθμισης Ρ3, να διακόψετε τη υπάρχουσα ρύθμισή σας και να υπαχθείτε στη ρύθμιση με απαλλαγή προσαυξήσεων 2014 του Ν.4305/2014 ή

β) επιλέγοντας τύπο ρύθμισης P4, να συνεχίσετε τη ρύθμισή σας με μειωμένα ποσά για τις υπόλοιπες ανεξόφλητες δόσεις συμπληρώνοντας την «Αίτησης για διατήρηση ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων του Ν.4152/2013».

2. Πού πληρώνω τη δόση της ρύθμισής μου;


Η πρώτη δόση πληρώνεται στην Τράπεζα, εντός 3 εργάσιμων ημερών, με την Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ). Οι επόμενες δόσεις πληρώνονται με τον ίδιο τρόπο ή δίνοντας πάγια εντολή στην Τράπεζα. Η πάγια εντολή δε δίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησής σας.

3. Πού μπορώ να βρω την ΤΡΟ (Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής);
Από το μενού: Ρυθμίσεις -> 2. Προβολή Αίτησης επιλέγουμε «Προβολή Αίτησης». Στα «στοιχεία ρύθμισης» εμφανίζεται η ΤΡΟ.

4. Έχω οφειλές σε περισσότερες από μία ΔΟΥ. Πώς θα ρυθμίσω τα χρέη μου;
Για κάθε Δ.Ο.Υ. πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστή αίτηση επιλέγοντας τη Δ.Ο.Υ. από τη λίστα «Επιλογή Δ.Ο.Υ. οφειλής». Σε περίπτωση συγχωνευμένων Δ.Ο.Υ., η Δ.Ο.Υ. οφειλής μπορεί να διαφέρει από εκείνη στην οποία απευθύνεται η Υπεύθυνη Δήλωση.

Στη ρύθμιση Ρ1 και στη ρύθμιση «Ρ2-24 δόσεις» εμφανίζονται μόνο οι Δ.Ο.Υ. που υπάρχουν οφειλές που μπορούν να ρυθμιστούν σε 48 ή σε 24 δόσεις αντίστοιχα.

Στη ρύθμιση «Ρ2-12 δόσεις» ανοίγοντας τη λίστα «Επιλογή Δ.Ο.Υ. οφειλής» εμφανίζει όλες τις Δ.Ο.Υ. με τις αντίστοιχες οφειλές.

5. Υπέβαλα την αίτηση και δεν πλήρωσα εντός 3 εργάσιμων ημερών. Τι να κάνω;
Αν δεν γίνει η πληρωμή εντός 3 εργάσιμων ημερών τότε υποβάλλετε νέα αίτηση και πληρώνετε με τη νέα ΤΡΟ εντός 3 εργάσιμων ημερών στην τράπεζα.

6. Ενώ έχω υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) των τελευταίων 5 ετών και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ των τελευταίων 5 ετών καθώς και τις περιοδικές του τρέχοντος έτους μου εμφανίζει σχετικό μήνυμα και δεν μπορώ να προχωρήσω στη ρύθμιση.

Σε αυτήν την περίπτωση εκτυπώστε το μήνυμα του TaxisNet και απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔΟΥ.

7. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;

Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή: Ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.
Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm

Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet οι φορολογουμενοι μπορούν να απευθυνονται αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 15515 (με αστική χρέωση).
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στα χέρια της Αστυνομίας ο δράστης Συνελήφθη ο πιστολέρο του Μικρολίμανου


Συνελήφθη ο πιστολέρο του Μικρολίμανου
Συνελήφθη σε αστυνομική επιχείρηση ο δράστης που είχε πυροβολήσει με καλάσνικοφ εναντίον πελατών μέσα σε νυχτερινό κέντρο στο Μικρολίμανο, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 15 άτομα. Το όπλο της επίθεσης ψάχνει το Λιμενικό στην παραλία του Μικρολίμανου.

Ο 31χρονος Αρμπέρ (ή Αλμπερτ) Μπάκο, αλβανός υπήκοος, συνελήφθη σε ισόγειο διαμέρισμα στου Ζωγράφου, στα όρια με του Γουδή. Μαζί του συνελήφθη και 23χρονος ομοεθνής του, στο σπίτι του οποίου κρυβόταν.
Για την υπόθεση των πυροβολισμών – τραυματισμών στον Πειραιά έχει σχηματιστεί σε βάρος του 31χρονου συλληφθέντα ποινική δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση, κατά συρροή, διακεκριμένη περίπτωση οπλοφορίας και οπλοχρησία. Σε βάρος του φερόμενου συνεργού του σχηματίστηκε επίσης δικογραφία για υπόθαλψη εγκληματία.
Η κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων ήταν έντονη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, και είχε εστιαστεί στην περιοχή της Κυψέλης.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ισχυρές δυνάμεις των ΕΚΑΜ, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και δεκάδες άλλοι αστυνομικοί.
Ανδρες του Λιμενικού Σώματος έψαξαν στην παραλία του Μικρολίμανου, από την πλευρά του Ναυτικού Ομίλου, για το «καλάσνικοφ» το οποίο ο δράστης χρησιμοποίησε στην επίθεση και εκτιμάται ότι πέταξε στο σημείο εκείνο. Οι έρευνες συνεχίστηκαν μέχρι τη δύση του Ηλίου, χωρίς να βρεθεί το όπλο, και θα συνεχιστούν το πρωί της Πέμπτης
Ο δράστης μεταφέρθηκε στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για την ανεύρεση άλλων δύο ατόμων, αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι τον κάλυπταν.
Με σχετική εισαγγελική διάταξη η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας και τη φωτογραφία (αριστερά) του κατηγορούμενου.


Read more...

Πανελλαδική απεργία Λουκέτο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα


Λουκέτο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Παραλύει την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου δημόσιος και ιδιωτικός τομέας λόγω της 24ης απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στον προϋπολογισμό του 2015.
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί της Πέμπτης στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Σε προσυγκέντρωση στα Χαυτεία, στις 10:30 το πρωί, καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στις 11 το πρωί στην Ομόνοια.
Τα μέσα ενημέρωσης απήργησαν την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου και την Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ώς τις 2 το μεσημέρι.
Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ καταγγέλλει «τη δογματική εμμονή κυβέρνησης και τρόικας στις πολιτικές λιτότητας και φοροεπιδρομών που συνεχίζονται μέσα και από τον νέο προϋπολογισμό».
«Απεργούμε και αγωνιζόμαστε κατά των κυβερνητικών μέτρων που συντηρούν τον εργασιακό μεσαίωνα, με την ανεργία να παραμένει σε εφιαλτικά επίπεδα, μετατρέπουν το κοινωνικό κράτος σε φιλανθρωπικό, που καθιστούν τους εργαζόμενους τα μόνιμα υποζύγια της κρίσης και των ελλειμμάτων.
» Αντιδρούμε σε κάθε μνημονιακό μέτρο που υποτιμά τη ζωή μας.
» Είμαστε απέναντι σ' αυτές τις πολιτικές, οι οποίες ανακυκλώνουν την ύφεση, αυξάνουν την ανεργία και μετατρέπουν την οικονομική κρίση σε ανθρωπιστική.
» Αντιδρούμε σε κάθε σκέψη και στόχευση για κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών με σκοπό την κάμψη της αντίστασης και της αντίδρασης των εργαζομένων, για κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης και ασφάλειας.
» Η μαζική και ενωτική συμμετοχή στην απεργία και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων την Πέμπτη στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος θα είναι η απάντησή μας στις αδιέξοδες και καταστροφικές πολιτικές που έχουν ξεζουμίσει τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, έχουν εξαθλιώσει την ελληνική κοινωνία και βυθίζουν την οικονομία στην ύφεση και στην αποεπένδυση».
Η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για «ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης εναντίον των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων και ιδιαίτερα των νέων» και προσθέτει ότι η απεργία της Πέμπτης θα πρέπει να αποτελέσει απάντηση:
» 1. Στο νέο σχέδιο απολύσεων και διαθεσιμοτήτων στο Δημόσιο Τομέα, στην πολιτική πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της κατάργησης κάθε έννοιας εργατικού δικαίου. Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει την τελευταία τετραετία το Δημόσιο, ωθούμενοι σε συνταξιοδότηση, χιλιάδες απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει δεσμευτεί σε άλλες 5.500 απολύσεις, αναζητώντας νέες δεξαμενές για ανθρωποθυσίες μέσω του προσχηματικού επανελέγχου της διαδικασίας μονιμοποίησης υπαλλήλων. Ζητάμε την άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και ευρισκομένων σε διαθεσιμότητα και επανατοποθέτηση τους στις θέσεις τους.
» 2. Στη νέα απομείωση των μισθών των Δημοσίων Υπαλλήλων που η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει με την ψήφιση του νέου μισθολογίου που επιχειρείται να συνδεθεί είτε με το πρόσχημα της εξίσωσης των μισθών σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα, είτε με το τέχνασμα της αξιολόγησης.
» 3. Αυτό που γίνεται σαφές από το ΥΔΜΗΔ είναι ότι οι μειώσεις των αποδοχών θα αφορούν όλες τις κατηγορίες και κλάδους, αφού θα μειωθεί ο κατώτερος βασικός μισθός που αποτελεί τη βάση κάθε μισθολογίου. Η κυβερνητική προπαγάνδα, για δήθεν βελτίωση των αποδοχών κάποιων κλάδων εργαζομένων στο Δημόσιο, δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει κανέναν.
» 4. Στο Νομοσχέδιο επιλογής Προϊσταμένων στο Δημόσιο, με το οποίο επιχειρείται νέα έφοδος στις θέσεις ευθύνης προκειμένου να υπάρξει πλήρης έλεγχος στη διοικητική ιεραρχία και να επιβληθεί πλήρης συμμόρφωση στους μνημονιακούς σχεδιασμούς με ταυτόχρονη διεύρυνση του ασφυκτικού κομματικού ελέγχου και τη διαιώνιση των πελατειακών σχέσεων.
» 5. Στην εκχώρηση των νευραλγικής σημασίας τομέων του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας περιουσίας (υγεία, παιδεία, δομές αυτοδιοίκησης, ενέργεια, νερό, λιμάνια, παραλίες κλπ) στο ιδιωτικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο.
» 6. Στη νέα επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ασφαλιστικό και θα συνοδεύεται από νέες ισοπεδωτικές μειώσεις συντάξεων, με νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης μέσω της απαρέγκλιτης τήρησης ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων. Οι δανειστές βάζουν κυριολεκτικά «φωτιά» στο Ασφαλιστικό με την απαίτησή τους να αλλάξει άμεσα ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για να καλυφθεί με αυτό τον τρόπο το δημοσιονομικό κενό της επόμενης τριετίας 2015 - 2017. Μια τέτοια εξέλιξη δεν ακυρώνει απλώς τον πρώτο μνημονιακό ασφαλιστικό νόμο των Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, αλλά τον τροποποιεί σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση, καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα οι κύριες συντάξεις να μειωθούν άμεσα από 10% έως 30%. Ταυτόχρονα, μέσω της επίκλησης των αναλογιστικών μελετών οι επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε εξαφάνιση καθώς προαναγγέλλεται πως θα περικοπούν μέχρι και 80%.
» 7. Στην επιδίωξη για δραματική συρρίκνωση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση την ώρα που υποτίθεται πως ανθίσταται στις απαιτήσεις της τρόικα για πλήρη και με νόμο, απελευθέρωση των απολύσεων στον Ιδιωτικό Τομέα, έχει αποδεχθεί πλήρως το σχέδιο περιορισμού των συνδικάτων και κατάργησης της απεργίας. Αυτό επιβεβαιώνουν οι παρατεταμένες συζητήσεις που προβλέπουν αυξημένη πλειοψηφία (50% +1) και αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης, αλλά και η επαναφορά του εργοδοτικού λοκ άουτ».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...