Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Πανελλαδική απεργία Λουκέτο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα


Λουκέτο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Παραλύει την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου δημόσιος και ιδιωτικός τομέας λόγω της 24ης απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στον προϋπολογισμό του 2015.
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί της Πέμπτης στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Σε προσυγκέντρωση στα Χαυτεία, στις 10:30 το πρωί, καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στις 11 το πρωί στην Ομόνοια.
Τα μέσα ενημέρωσης απήργησαν την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου και την Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ώς τις 2 το μεσημέρι.
Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ καταγγέλλει «τη δογματική εμμονή κυβέρνησης και τρόικας στις πολιτικές λιτότητας και φοροεπιδρομών που συνεχίζονται μέσα και από τον νέο προϋπολογισμό».
«Απεργούμε και αγωνιζόμαστε κατά των κυβερνητικών μέτρων που συντηρούν τον εργασιακό μεσαίωνα, με την ανεργία να παραμένει σε εφιαλτικά επίπεδα, μετατρέπουν το κοινωνικό κράτος σε φιλανθρωπικό, που καθιστούν τους εργαζόμενους τα μόνιμα υποζύγια της κρίσης και των ελλειμμάτων.
» Αντιδρούμε σε κάθε μνημονιακό μέτρο που υποτιμά τη ζωή μας.
» Είμαστε απέναντι σ' αυτές τις πολιτικές, οι οποίες ανακυκλώνουν την ύφεση, αυξάνουν την ανεργία και μετατρέπουν την οικονομική κρίση σε ανθρωπιστική.
» Αντιδρούμε σε κάθε σκέψη και στόχευση για κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών με σκοπό την κάμψη της αντίστασης και της αντίδρασης των εργαζομένων, για κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης και ασφάλειας.
» Η μαζική και ενωτική συμμετοχή στην απεργία και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων την Πέμπτη στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος θα είναι η απάντησή μας στις αδιέξοδες και καταστροφικές πολιτικές που έχουν ξεζουμίσει τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, έχουν εξαθλιώσει την ελληνική κοινωνία και βυθίζουν την οικονομία στην ύφεση και στην αποεπένδυση».
Η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για «ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης εναντίον των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων και ιδιαίτερα των νέων» και προσθέτει ότι η απεργία της Πέμπτης θα πρέπει να αποτελέσει απάντηση:
» 1. Στο νέο σχέδιο απολύσεων και διαθεσιμοτήτων στο Δημόσιο Τομέα, στην πολιτική πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της κατάργησης κάθε έννοιας εργατικού δικαίου. Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει την τελευταία τετραετία το Δημόσιο, ωθούμενοι σε συνταξιοδότηση, χιλιάδες απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει δεσμευτεί σε άλλες 5.500 απολύσεις, αναζητώντας νέες δεξαμενές για ανθρωποθυσίες μέσω του προσχηματικού επανελέγχου της διαδικασίας μονιμοποίησης υπαλλήλων. Ζητάμε την άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και ευρισκομένων σε διαθεσιμότητα και επανατοποθέτηση τους στις θέσεις τους.
» 2. Στη νέα απομείωση των μισθών των Δημοσίων Υπαλλήλων που η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει με την ψήφιση του νέου μισθολογίου που επιχειρείται να συνδεθεί είτε με το πρόσχημα της εξίσωσης των μισθών σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα, είτε με το τέχνασμα της αξιολόγησης.
» 3. Αυτό που γίνεται σαφές από το ΥΔΜΗΔ είναι ότι οι μειώσεις των αποδοχών θα αφορούν όλες τις κατηγορίες και κλάδους, αφού θα μειωθεί ο κατώτερος βασικός μισθός που αποτελεί τη βάση κάθε μισθολογίου. Η κυβερνητική προπαγάνδα, για δήθεν βελτίωση των αποδοχών κάποιων κλάδων εργαζομένων στο Δημόσιο, δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει κανέναν.
» 4. Στο Νομοσχέδιο επιλογής Προϊσταμένων στο Δημόσιο, με το οποίο επιχειρείται νέα έφοδος στις θέσεις ευθύνης προκειμένου να υπάρξει πλήρης έλεγχος στη διοικητική ιεραρχία και να επιβληθεί πλήρης συμμόρφωση στους μνημονιακούς σχεδιασμούς με ταυτόχρονη διεύρυνση του ασφυκτικού κομματικού ελέγχου και τη διαιώνιση των πελατειακών σχέσεων.
» 5. Στην εκχώρηση των νευραλγικής σημασίας τομέων του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας περιουσίας (υγεία, παιδεία, δομές αυτοδιοίκησης, ενέργεια, νερό, λιμάνια, παραλίες κλπ) στο ιδιωτικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο.
» 6. Στη νέα επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ασφαλιστικό και θα συνοδεύεται από νέες ισοπεδωτικές μειώσεις συντάξεων, με νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης μέσω της απαρέγκλιτης τήρησης ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων. Οι δανειστές βάζουν κυριολεκτικά «φωτιά» στο Ασφαλιστικό με την απαίτησή τους να αλλάξει άμεσα ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για να καλυφθεί με αυτό τον τρόπο το δημοσιονομικό κενό της επόμενης τριετίας 2015 - 2017. Μια τέτοια εξέλιξη δεν ακυρώνει απλώς τον πρώτο μνημονιακό ασφαλιστικό νόμο των Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, αλλά τον τροποποιεί σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση, καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα οι κύριες συντάξεις να μειωθούν άμεσα από 10% έως 30%. Ταυτόχρονα, μέσω της επίκλησης των αναλογιστικών μελετών οι επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε εξαφάνιση καθώς προαναγγέλλεται πως θα περικοπούν μέχρι και 80%.
» 7. Στην επιδίωξη για δραματική συρρίκνωση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση την ώρα που υποτίθεται πως ανθίσταται στις απαιτήσεις της τρόικα για πλήρη και με νόμο, απελευθέρωση των απολύσεων στον Ιδιωτικό Τομέα, έχει αποδεχθεί πλήρως το σχέδιο περιορισμού των συνδικάτων και κατάργησης της απεργίας. Αυτό επιβεβαιώνουν οι παρατεταμένες συζητήσεις που προβλέπουν αυξημένη πλειοψηφία (50% +1) και αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης, αλλά και η επαναφορά του εργοδοτικού λοκ άουτ».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: