Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010

Γιούχα σε Ξυνίδη, σκληρή κριτική σε Λοβέρδο

Χαμός στο ΠΑΣΟΚ για τα εργασιακά

.protothema.gr
Ο φόβος των αντιδράσεων από βουλευτές περιόρισε χρονικά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας του ΠΑΣΟΚ το απόγευμα της Τρίτης.

Στη συνεδρίαση προσήλθε και ενημέρωσε για τις αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακό ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, όμως το λόγο έλαβαν μόλις τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής.

Παρά ταύτα τουλάχιστον τρεις από τους ομιλητές, η Κατερίνα Περλεπέ, ο Γιάννης Κουτσούκος και ο Γιώργος Φλωρίδης άσκησαν σκληρή κριτική για τις ρυθμίσεις, ενώ ο Δημήτρης Κουσελάς ήταν πιο ήπιος, καταθέτοντας σειρά προτάσεων για τη βελτίωση των ρυθμίσεων – στο σημείο αυτό μάλιστα δέχθηκε την παρατήρηση του Χρήστου Πρωτόπαπας, ο οποίος του επισήμανε ότι ουσιαστικά εκμεταλλεύτηκε ιδέες και σκέψεις που του είχε εκμυστηρευτεί και τελικά τις παρουσίασε ως δικές του.

Η κυρία Περλεπέ ξεκαθάρισε ότι δεν αντιλαμβάνεται την αξία μέτρων, που πάνε την ελληνική κοινωνία εκατό χρόνια πίσω και δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό όφελος.

Ο κ. Φλωρίδης ζήτησε με νόημα να μάθει πόσες επιχειρήσεις ευνοούνται και πόσους εργαζόμενους αφορούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, υπονοώντας ότι ουσιαστικά ευνοούνται οι πολυεθνικές εταιρίες.

Ο κ. Κουτσούκος αντέδρασε έντονα στον δηκτικό τρόπο με τον οποίο σχολίασε ο κ. Λοβέρδος τις αντιδράσεις βουλευτών τις τελευταίες ημέρες. Ο βουλευτής Ηλείας σημείωσε με δυσφορία ότι οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους και δεν είναι μαθητές, που τους μαλώνει ο δάσκαλος.

Τελικά, επειδή δε μίλησαν πολλοί βουλευτές η συνεδρίαση θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη.

Ένταση στην Ιπποκράτους


Σκηνές απείρου κάλους, τώρα, διαδραματίστηκαν στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ το απόγευμα της Τετάρτης όταν και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, για να συζητηθούν οι προωθούμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στο ασφαλιστικό και το εργασιακό.

Ο γραμματέας του Κινήματος Σωκράτης Ξυνίδης βρέθηκε αντιμέτωπος με τις έντονες αποδοκιμασίες δεκάδων συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που έφτασαν μέχρι τα γιουχαΐσματα.

Μάλιστα η κατάσταση ξέφυγε κάποια στιγμή τόσο πολύ, που ανέβηκαν στον πέμπτο όροφο, όπου γίνονταν η
συνεδρίαση, ακόμη και οι αστυνομικοί, της φρουράς του κτηρίου, σε μια προσπάθεια να μην οδηγηθούν τα πράγματα σε χειροδικίες.

Αποτέλεσμα του εκρηκτικού κλίματος, που διαμορφώθηκε στη σύσκεψη ήταν να αποχωρήσει σχεδόν εκδιωκόμενος ο κ. Ξυνίδης από τη σύσκεψη και υπό τις φωνές στελεχών, που ζητούσαν να αλλάξει άρδην η κυβερνητική πολιτική.

Τα πνεύματα αγρίεψαν όταν στο βήμα ανέβηκε ο γραμματέας του κόμματος κ. Ξυνίδης. Κάποιος του φώναξε «τι ήρθες εδώ με τη γραβάτα;». Εκείνος απάντησε «έχεις κανένα πρόβλημα με τη γραβάτα;», για να γίνει ο εξής διάλογος: «Ναι έχω», «τότε να τη βγάλω», «να τη βγάλεις αμέσως».

Όταν προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει υπέρ των μέτρων, ζητώντας τη στήριξη των κομματικών στελεχών, βρέθηκε προομαδικής αποδοκιμασίας, ειδικά με την αποστροφή του ότι «τα αριστερά κόμματα ξεχωρίζουν από τα δεξιά στην οικονομικής τους πολιτική». «Μα τότε το ΠΑΣΟΚ είναι ακροδεξιό κόμμα» φώναξαν αρκετοί από τους συνδικαλιστές.

Όταν ανέπτυσσε την άποψή του περί των κινδύνων, που είχε να αντιμετωπίσει η χώρα και εκ των οποίων η κυβέρνηση αποφάσισε τις συγκεκριμένες πολιτικές η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει. Μία αποστροφή του ότι ο πρωθυπουργός του ζήτησε να κινητοποιηθεί το κόμμα έκανε έξαλλους δεκάδες συνδικαλιστές, που άρχισαν να
φωνάζουν «ντροπή» και «μας κοροϊδεύετε».

«Ο πρόεδρος από την αρχή μου είπε Σωκράτη θέλω να λειτουργεί το κόμμα και όλα τα στελέχη επέμεινε ο κ. Ξυνίδη,
για να αντιμετωπίσει τη θυμηδία των παρισταμένων, οι οποίοι αντέδρασαν με ένα νευρικό γέλιο!

Ο κ. Ξυνίδης αναγκάστηκε ουσιαστικά να διακόψει την παρέμβασή του και να αποχωρήσει κακήν κακώς.

Νωρίτερα αλλά και αμέσως μετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον συνδικαλιστικό χώρο, όπως ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Νίκος Φωτόπουλος και ο Χρήστος Σουλελές εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους με την κυβερνητική πολιτική την οποία χαρακτήρισαν εκτός ιδεολογικού και κοινωνικού χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ και ζήτησαν να αποσυρθούν αμέσως οι ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και το εργασιακό.

Σημειωτέον ότι παρών στη σύσκεψη ήταν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.

Read more...

Συνέντευξη Παπανδρέου στο αμερικανικό FOX

nooz.gr
Συνέντευξη στο δίκτυο FOX έδωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας εκ νέου ότι η Ελλάδα θα σταθεί ικανή να αποπληρώσει το χρέος της και περιγράφοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης για σταθεροποίηση της οικονομίας. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε επίσης ότι ο αμερικανός πρόεδρος προσέφερε υποστήριξη στην Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στην δημοσιογράφο Νικόλ Πεταλλίδη, αναφέρθηκε καταρχήν στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος, σημειώνοντας ότι "κατά το τελευταίο εξάμηνο, το έλλειμμα μειώθηκε κατά 40%".

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: "Θα τιμήσουμε απαρέγκλιτα την υπογραφή μας. Αναλάβαμε την εξουσία με ένα μήνυμα αλλαγής και μεταστροφής της χώρας μας. Βεβαίως, ένα από τα μεγάλα μας προβλήματα είναι το χρέος, όπως και η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και της οικονομίας μας, με στόχο να γίνει πιο ανταγωνιστική. Η συμφωνία αυτή έχει δύο όψεις. Από τη μία, δίνεται το χρονικό περιθώριο στην Ελλάδα, μαζί με δάνεια, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει, καθώς προβαίνει σε αλλαγές. Από την άλλη, όμως, υποχρεούμαστε να υλοποιήσουμε αυτές τις αλλαγές. Μάλιστα, κατά το τελευταίο εξάμηνο, το έλλειμμα μειώθηκε κατά 40%."

Στην ερώτηση "πώς το πετύχατε αυτό;" ο πρωθυπουργός είπε: "Αυξάνοντας κάποιους φορολογικούς συντελεστές, πατάσσοντας τη φοροδιαφυγή και περικόπτοντας δημόσιες δαπάνες. Χρειάστηκε να επιβάλουμε κάποια ιδιαιτέρως σκληρά μέτρα, να περικοπούν οι μισθοί στο Δημόσιο κατά 20% και οι συντάξεις κατά 10%. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της αποφασιστικότητάς μας να επανέλθουμε στη σωστή τροχιά. Και όντως επανήλθαμε. Αυτό ακριβώς δήλωσαν και οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ελλάδα."

Ερωτηθείς για το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, ο πρωθυπουργός σημείωσε:"Εφαρμόζουμε ένα ευρύ φάσμα μέτρων υπέρ της διαφάνειας. Επιπροσθέτως, όμως, δημιουργούμε μια νέα κουλτούρα και κίνητρα, ώστε ο κόσμος να ανταποκριθεί αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του, ξεκινώντας από το γεγονός ότι αυτό αποτελεί καθήκον προς την πατρίδα. Δεν πρόκειται απλώς για απλή υποχρέωση, αφού εάν δεν θέλουμε να διαρκέσει η κρίση, οφείλουμε να ανταποκριθούμε, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που μας αναλογούν.".

Απαντώντας στην ερώτηση για το σημερινό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα (μετά από το θάνατο τριών ατόμων σε διαδηλώσεις) και "αν κόσμος είναι ανάστατος ή τάσσεται υπέρ της προσπάθειάς σας;", ο Πρωθυπουργός τόνισε: "Πράγματι, μεσολάβησαν κάποια ατυχή περιστατικά, η συντριπτική πλειοψηφία όμως του Ελληνικού λαού, παρότι τα μέτρα είναι σκληρά, λέει ότι "εντάξει, αυτή είναι και μία ευκαιρία για να αλλάξουμε τη χώρα. Θέλουμε η κρίση να αποτελέσει ευκαιρία. Θα δώσουμε στην κυβέρνηση κάθε δυνατότητα, ώστε να προχωρήσει σε αλλαγές. Καταβάλουμε το αντίστοιχο τίμημα και ας μη μας αρέσει, είμαστε υποχρεωμένοι όμως, αφού πρόκειται για την Ελλάδα. Αφορά τη χώρα, τις οικογένειες και το μέλλον μας".

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε: "Η Ελλάδα διαθέτει τεράστιες δυνατότητες, τις οποίες δεν έχουμε ακόμη αξιοποιήσει. Διαθέτει τουριστική βιομηχανία, η οποία είναι σε θέση να ανθήσει και να καταστεί ακόμη πιο θελκτική. Στρεφόμαστε πλέον στον τουρισμό υψηλής ποιότητας. Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα. Είναι όμορφη και φιλόξενη, κάτι που θα ήθελα να δηλώσω και μέσω του Fox News".

"Να προσθέσω ότι αποτελούμε τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη του πλανήτη. Ακόμη και αν το σύνολο του στόλου μας δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, επειδή είναι μία ιδιαιτέρως παγκοσμιοποιημένη βιομηχανία, χώρες όπως η Κίνα, για παράδειγμα, τώρα, ενώ ναυπηγούν πλοία σε κινεζικά λιμάνια, επιδιώκουν να αναδειχθεί ο Πειραιάς σε κόμβο για την Ευρώπη, για το σύνολο των εμπορικών τους δραστηριοτήτων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι αυτό το πακέτο Ε.Ε. - ΔΝΤ προσδίδει μια ουσιαστική αίσθηση ασφάλειας και, ας μου επιτραπεί, λειτουργεί ως διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι εγγυημένες."

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τη γνωριμία του με τον αμερικανό ηγέτη. "Ο πρόεδρος Ομπάμα μας παρείχε σημαντική υποστήριξη. Υποστήριξε την προσπάθεια αλλαγής της Ελλάδας, αλλά και την άποψη, σύμφωνα με την οποία, οφείλουμε να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το χρηματοοικονομικό-χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εξάλλου, ο πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να μεταβεί εντός των επομένων ημερών στο Τορόντο, για τη Σύνοδο του G20. Ελπίζουμε ότι εκεί πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη δημιουργία ενός πλαισίου ίσων ευκαιριών και κανόνων για όλους, για ένα σύστημα χρηματοοικονομικής-χρηματοπιστωτικής διαφάνειας, το οποίο θα αποβεί σε όφελος της παγκόσμιας οικονομίας, όχι μόνο των ΗΠΑ ή μόνο της Ελλάδας" υποστήριξε.
Read more...

Κομπίνα τουλάχιστον 411.000 ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ

.nooz.gr
Απάτη σε βάρος του ΙΚΑ πολλών χιλιάδων ευρώ εξιχνιάστηκε απο το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, μετά απο καταγγελία του Ασφαλιστικού Οργανισμού.

Από τους αστυνομικούς σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τριών λογιστών ηλικίας 47,44 και 33 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη κατ' επάγγελμα και κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό, οι κατηγορούμενοι "έστηναν" εταιρείες τις οποίες πτώχευαν στη συνέχεια, αλλά μέσω αυτών ασφάλιζαν εργαζομένους άλλων επιχειρήσεων, χωρίς να καταβάλουν εισφορές.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε απο τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διαπιστώθηκε η ύπαρξη κατασκευαστικής εταιρείας, η οποία είχε κηρύξει πτώχευση, με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, από την 30-1-2006, αλλά συνέχισε να υποβάλλει μέσω διαδικτύου, έως και την 12-11-2009, Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις για 197 άτομα, που υποτίθεται ότι εργάζονταν σ' αυτήν, χωρίς όμως να πληρώνει τις αντίστοιχες εισφορές, ως όφειλε, στο ΙΚΑ.

Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν ψηφιακή ανάλυση και διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το σύνολο των 197 υπαλλήλων, σε όλη τη διάρκεια στο επίμαχο χρονικό διάστημα εργάζονταν σε διάφορες άλλες εμπορικές εταιρείες.

Στην πορεία της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις από την εταιρεία που πτώχευσε απεστάλησαν ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, προς το ΙΚΑ, ενώ κατά την ψηφιακή ανάλυση, προέκυψαν έντεκα 11 ηλεκτρονικά ίχνη, τα οποία αντιστοιχούν στα λογιστικά γραφεία των τριών κατηγορουμένων.

Σε νόμιμη έρευνα στα λογιστικά γραφεία, κατασχέθηκαν δέκα 10 σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς και έντυπο υλικό που αποδεικνύει την παράνομη δράση των κατηγορουμένων.

Η οικονομική ζημία που διαπιστωμένα έχει υποστεί το ΙΚΑ μόνο για χρονικό διάστημα 12 μηνών, ανέρχεται σε τετρακόσιες έντεκα χιλιάδες (411.000) ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται οι αποδοχές, λόγω της πλασματικής ασφάλισης των υπαλλήλων.

Σε εξέλιξη είναι, από αρμόδιους υπαλλήλους του ΙΚΑ, η πλήρης διερεύνηση και καταγραφή της συνολικής ζημιάς, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση διαβιβάστηκε στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
Read more...

Από 1η Ιουλίου η απογραφή των δημόσιων υπαλλήλων

nooz.gr
Από την 1η Ιουλίου και με πιλοτικό τρόπο ξεκινά η διαδικασία απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 23 του ίδιου μήνα.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα μίας ηλεκτρονικής σελίδας απογραφής, όπου περιέχονται προσωπικά στοιχεία, στοιχεία υπηρεσιακής καταστάσεως και τίτλοι σπουδών.

Οι πρώτοι που καλούνται να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους είναι οι εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοικήσεως και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΕΣ, όπως και οι εργαζόμενοι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία της απογραφής δίνονται στο δικτυακό τόπο http://apografi.gov.gr/ όπου υπάρχουν οι οδηγίες συμπλήρωσης, το έντυπο προετοιμασίας καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Όταν επιλυθούν τα πιθανά διαδικαστικά προβλήματα, θα ξεκινήσει στις 12 Ιουλίου η απογραφή του προσωπικού του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των ΟΤΑ, η οποία θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουλίου.

Στην πρώτη φάση δεν θα απογραφούν οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και σε άλλα πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημοσίου φορέα, τα οποία δεν θα μισθοδοτούνται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Τα δεδομένα θα συγκεντρώνονται στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ενώ η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνει και με τους ασφαλιστικούς φορείς, για λόγους αξιοπιστίας της ταυτοποιήσεως.

Όσοι υπάλληλοι δεν καταγραφούν στην ενιαία λίστα, από την 1η Νοεμβρίου 2010 θα παύσουν να πληρώνονται μέχρι να απογραφούν ή να διορθωθούν τα στοιχεία τους.

Read more...

Ποινικές διώξεις σε 7 πρώην στελέχη της ΕΡΤ

nooz.gr
Ποινική δίωξη για δύο αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και τρία αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου σε βάρος επτά στελεχών της προηγούμενης διοίκησης της ΕΡΤ.

Οι κατηγορίες αφορούν τα αδικήματα της απιστίας σχετικής με την υπηρεσία, της άμεσης συνέργειας σε αυτήν σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, της παράβασης καθήκοντος και της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

Η δίωξη αφορά υποθέσεις των δύο- τριών τελευταίων ετών για μικτές παραγωγές της ΕΡΤ, καθώς και για μια εξωτερική παραγωγή της ΕΡΤ. Η υπόθεση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, ενώ για δύο άλλα πρόσωπα συνεχίζεται η έρευνα.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει τον περασμένο Νοέμβριο ύστερα από καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες στην κρατική τηλεόραση. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, η κ. Φάκου συγκέντρωσε στοιχεία και για άλλες υποθέσεις που αφορούν ατασθαλίες στην ΕΡΤ, για τις οποίες έχει σχηματιστεί άλλη δικογραφία που ερευνάται από τη δικαιοσύνη.
Read more...

Διορθώσεις Λοβέρδου στα εργασιακά

nooz.gr
Σε διορθωτικές παρεμβάσεις στην επίμαχη ρύθμιση για τα εργασιακά προχώρησε το βράδυ της Τρίτης ο Ανδρέας Λοβέρδος, μετά τη θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Οι διορθώσεις

Αυξάνεται έως 6 μήνες ο χρόνος προειδοποίησης ώστε να καταβάλλεται μισή αποζημίωση στην περίπτωση απόλυσης και συγκεκριμένα:

- Έως 2 χρόνια εργασίας 1 μήνας προειδοποίηση
- Έως 5 χρόνια εργασίας 2 μήνες προειδοποίηση
- Έως 10 χρόνια εργασίας 3 μήνες προειδοποίηση
- Έως 15 χρόνια εργασίας 4 μήνες προειδοποίηση
- Έως 20 χρόνια εργασίας 5 μήνες προειδοποίηση
- Πάνω από 20 χρόνια εργασίας 6 μήνες προειδοποίηση

-Επίσης κατεβαίνει από τα 57 στα 55 έτη το όριο για το δικαίωμα αυτασφάλισης με τους εργοδότες να καταβάλουν το 50% των εισφορών στην περίπτωση απόλυσης

-Για τη διαιτησία, ο υπουργός προτείνει να ισχύει μόνο όταν υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών

-Η απώλεια της αμοιβής για τους νεοπροσλαμβανόμενους έως 25 ετών θα αναπληρώνεται απο τον ΟΑΕΔ με κοινοτικά κονδύλια.

Ενημέρωση των βουλευτών


Τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ενημέρωσε νωρίτερα για τις αλλαγές στο εργασιακό - προσλήψεις, απολύσεις - ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Λοβέρδος δέχτηκε σφοδρή κριτική από τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος τόνισε ότι "η χώρα ζει τη χειρότερη στιγμή της μετά τον Εμφύλιο" και ότι αυτή τη στιγμή το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι να εφαρμοστούν οι νόμοι που ψηφίστηκαν."Είναι εύκολο να λες ότι δεν θέλω το ένα ή το άλλο, αλλά δύσκολο να παίρνεις αποφάσεις διακυβεύοντας την πολιτική σου υπόσταση" πρόσθεσε σημειώνοντας ότι οι αλλαγές στο εργασιακό εμπεριέχονταν στο Μνημόνιο που ψηφίστηκε.

Ο κ. Λοβέρδος κατήγγειλε δε τη στάση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις εκκλήσεις τους στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην επικυρώσει το Προεδρικό Διάταγμα.

Νωρίτερα, ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε και τους βουλευτές του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ παρουσία και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

Οι βουλευτές διατύπωσαν προτάσεις σε ότι αφορά το νομοσχέδιο, όπως το ποσοστό των απολύσεων μηνιαίως να γίνει από 5% σε 4% και ο χρόνος προειδοποίησης των εργαζομένων να γίνει έξι μήνες από τέσσερις και δύο από έναν ανάλογα με τα χρόνια απασχόλησης.

Επίσης προτάθηκε ότι προβλέπεται για τους εργαζόμενους από 57 ετών να ισχύσει από τα 55 τους, ενώ διατυπώθηκε και η πρόταση για υποχρεωτική επιδότηση του μισθού των νεοπροσληφθέντων από τον ΟΑΕΔ, στην οποία πρόταση ο αντίλογος ήταν πως η χώρα δεν θα μπορέσει να πάρει το κονδύλι των 200 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ σε περίπτωση που η επιδότηση γίνει υποχρεωτική.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός ερωτήθη ποιο ποσοστό επιχειρήσεων και εργαζομένων αφορούν τα μέτρα και απάντησε το 5% καθώς το 95% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα απασχολεί προσωπικό κάτω των 20 ατόμων.

Άλλες προτάσεις που διατυπώθηκαν αφορούσαν την "ανακύκλωση" και προτάθηκε οι επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέους να μην μπορούν να απολύσουν αντίστοιχο αριθμό παλαιών εργαζομένων πριν την παρέλευση εξαμήνου. Επίσης προτάθηκε να υπάρξει ενιαίος κατάλογος κοινής αποδοχής για τη διαιτησία, με τον υπουργό να φέρεται να έχει ζητήσει κατάλογο μεσολαβητών από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Από διάφορους βουλευτές αναφέρθηκε στη συνεδρίαση ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στήριξε και στηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα γιατί ήταν αναγκαία για να μην πτωχεύσει η χώρα, θα στηρίξει το ασφαλιστικό αλλά "δεν μπορούμε να καταργούμε κατακτήσεις εργαζομένων χωρίς να λύνουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και να ωφελούνται πέντε έως δέκα "μεγαλοκαρχαρίες". Πριν τη συνεδρίαση του ΚΤΕ ο κ. Λοβέρδος συμμετείχε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αντιδράσεις εκ μέρους συνδικαλιστών που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ άκουσε ο Γραμματέας του κόμματος κ. Ξυνίδης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στα γραφεία της Ιπποκράτους. Τα περίπου 500 στελέχη συνδικαλιστικών φορέων εξέφρασαν ενστάσεις και αντιρρήσεις για τα προωθούμενα μέτρα.

Σημειώνεται ότι αργά το βράδυ της Δευτέρας και με πρωθυπουργική απόφαση, καθορίστηκε ότι οι αλλαγές στα εργασιακά δεν θα ισχύσουν μέσω Προεδρικού Διατάγματος αλλά θα περάσουν από τη Βουλή μαζί με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Read more...

Ο Λοβέρδος ενημερώνει τους βουλευτές για τα εργασιακά

nooz.gr
Μαζί με το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο και όχι με Προεδρικό Διάταγμα θα κατατεθούν και θα τεθούν σε ψηφοφορία οι αλλαγές στα Εργασιακά, έπειτα από απόφαση του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου. Το δρόμο της Βουλής είχε ζητήσει ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας: "Εγώ τρώω ξύλο για όλους. Δεν δέχομαι δημοκρατικές μομφές, να πάνε όλα στη Βουλή".

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θέτει στην ουσία προ των ευθυνών τους όσους προβάλλουν αντιρρήσεις. Ταυτόχρονα, όμως, το υπουργείο Εργασίας προχωρεί σε διορθωτικές παρεμβάσεις, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος ενημερώνει τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Αναμένεται να παρουσιάσει τις τελικές του προτάσεις για το ύψος των αποζημιώσεων απόλυσης και το χρόνο προειδοποίησης.

Χρονική μετάθεση

Η κατάθεση του Ασφαλιστικού στη Βουλή μετατίθεται χρονικά, τη Δευτέρα, καθώς- σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας- υπάρχουν θέματα τα οποία δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη, όπως ορισμένα που έθεσε η τρόικα.

Ως παράδειγμα αναφέρεται το θέμα με τα όρια ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχουν διευθετηθεί αυτές οι εκκρεμότητες, γι' αυτό το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να φτάσει στο κοινοβούλιο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Σαφές μήνυμα Πεταλωτή

Στην προσπάθεια να αμβλύνει τις εσωκομματικές αντιδράσεις ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε την τρίτη κατά σειρά συνάντηση με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αυτή την φορά παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος επέλεξε να στείλει σαφές μήνυμα στους αντιρρησίες. Ερωτηθείς μετά το τέλος της συνάντησης για το θέμα της κομματικής πειθαρχίας τόνισε: "πιστεύουμε στην κοινοβουλευτική αυτονομία όμως ξέρουμε και τι διακυβεύεται".

Ο κ. Πεταλωτής διέψευσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, σε περίπτωση έντονων αντιδράσεων βουλευτών του κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι "στόχος των ρυθμίσεων είναι η προστασία των θέσεων εργασίας και των εργασιακών σχέσεων χωρίς ακρότητες".
Read more...

"Μάχη" με το πορτοφόλι δίνουν οι Έλληνες

nooz.gr
Το 43,9% των Ελλήνων (15,1% στην ΕΕ) δηλώνει ότι δίνει συνεχώς αγώνα για να πληρώσει τους λογαριασμούς του νοικοκυριού του και το 93,7% των συμπολιτών μας (74,7% στην ΕΕ) πιστεύει ότι η φτώχεια έχει παρουσιάσει αύξηση στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου για τον κοινωνικό αντίκτυπο της κρίσης στις χώρες-μέλη της ΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα και από το οποίο, το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται, είναι πως οι Ελληνες εμφανίζονται να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση μεταξύ των πολιτών στους "27" για το πόσο άσχημα θεωρούν ότι έχουν πληγεί από την κρίση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το Μάιο στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 73,2% των Ρουμάνων και το 69,3% των Ελλήνων -πρόκειται για τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ με μέσο κοινοτικό όρο 28,4%- θεωρούν ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες θα υπάρξει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών τους.

Εξάλλου, στην ερώτηση για το μέγεθος της φτώχειας στη χώρα τους, το 50,3% των Ελλήνων απαντά ότι η φτώχεια πλήττει το 30% του πληθυσμού (29,5% στην ΕΕ), τo 32,6% θεωρεί ότι η φτώχεια αφορά το 20% του πληθυσμού (31,1% στην ΕΕ), το 10,9% εκτιμά ότι φτωχοί είναι το 10% του πληθυσμού (22,6% στην ΕΕ), το 3,5% εκτιμά ότι 5% των Ελλήνων είναι φτωχοί (8,3% στην ΕΕ) και μόνο το 1,7% των συμπολιτών μας απαντά ότι η φτώχεια στην Ελλάδα είναι κάτω από 5% (3,7% στην ΕΕ).

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης στις συντάξεις, από το ευρωβαρόμετρο προκύπτει ότι το 51% των Ελλήνων (πρώτοι στην ΕΕ με μέσο κοινοτικό όρο 27,1%) αναμένει ότι θα λάβει μειωμένη σύνταξη από την προσδοκώμενη, ενώ το 17% (20,3% στην ΕΕ) θεωρούν ότι θα υποχρεωθούν να συνταξιοδοτηθούν αργότερα από ό,τι είχαν αρχικά σχεδιάσει.

Εξάλλου το 30,2% των Ρουμάνων, το 28,8% των Λετονών και το 28,3% των Ελλήνων (14,6% στην ΕΕ) δηλώνουν ότι ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο στα γηρατειά τους το εισόδημά τους να μην επαρκεί για να τους εξασφαλίσει να ζουν αξιοπρεπώς.

Ακόμη, το 28,8% των Ελλήνων (16,9% στην ΕΕ) δηλώνει ότι στη διάρκεια των δώδεκα τελευταίων μηνών υπήρξε στιγμή κατά την οποία δεν είχε χρήματα να εξοφλήσει πάγιους λογαριασμούς, να αγοράσει τρόφιμα ή άλλα καταναλωτικά αγαθά. Παράλληλα, το 30,2% των Ελλήνων (17% στην ΕΕ) εκφράζουν φόβους ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες υπάρχει κίνδυνος να μην είναι σε θέση να πληρώσουν έγκαιρα το ενοίκιο του σπιτιού τους ή κάποιο δάνειο.

Επίσης, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 34,9% των Ελλήνων (18% στην ΕΕ) που απασχολούνται δηλώνουν ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες δεν είναι καθόλου σίγουροι πως θα διατηρήσουν τη σημερινή θέση εργασίας τους και το 73% (49% στην ΕΕ) πιστεύουν ότι είναι "απίθανο ή μάλλον απίθανο" να βρουν δουλειά σε περίπτωση που απολυθούν.

Read more...

Η Siemens καλεί την εξεταστική στο Μόναχο

Υπόθεση Siemens

protothema.gr
Την έκπληξη της εκφράζει η μητρική Siemens, αναφορικά με το περιεχόμενο της επιστολής Παμπούκη. Συγκεκριμένα η επιστολή-απάντηση, που υπογράφει ο κ. Πίτερ Σόλμσεν, αντιπρόεδρος του ΔΣ της Siemens αναφέρει:

«Εξεπλάγην διαβάζοντας και ακούγοντας την κριτική που δέχτηκε η Siemens Ελλάδος ότι δεν υποστηρίζει τη συνεχιζόμενη έρευνα. Γνωρίζω ότι αυτό δεν είναι αλήθεια», ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει άλλο σχετικό ερευνητικό υλικό που να αφορά την Ελλάδα, το οποίο θα μπορούσαν να παράσχουν. Παράλληλα ο κ Σόλμσεν, καταθέτει τρεις προτάσεις προς τα μέλη της επιτροπής:


1. Η μητρική Siemens να επικοινωνήσει με τους κυρίους Χριστοφοράκο, Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ, για να προσπαθήσει να οργανώσει συναντήσεις με μέλη της επιτροπής στο Μόναχο. «Σε περίπτωση που αρνηθούν, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο νομικό μέσο».

2. Η Siemens προτρέπει στα μέλη της επιτροπής να επικοινωνήσουν με της διωκτικές αρχές της Γερμανίας και των ΗΠΑ, και να ζητήσουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους.

3. Η Siemens προτίθεται να οργανώσει συνάντηση μεταξύ μελών της επιτροπής και της Debevoise.

Τέλος η Siemens, σημειώνει πως για την ίδια η αγορά, της Ελλάδας είναι πολύ σημαντική, για αυτό και προσπαθεί να ανταποκριθεί με κάθε τρόπο.
Read more...

Ποινικές διώξεις για κακουργήματα στην ΕΡΤ

Οι διώξεις στρέφονται κατά επτά προσώπων

protothema.gr
Κακουργηματικές ποινικές διώξεις και μάλιστα κατά συγκεκριμένων προσώπων, ασκήθηκαν από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας που διενήργησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Παναγιώτα Φάκου.

Οι διώξεις αφορούν σε δυο κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα και στρέφονται κατά επτά προσώπων, που «πέρασαν» από επιτελικές θέσεις της δημόσιας τηλεόραση τα τελευταία χρόνια.

Τα αδικήματα για τα οποία ασκήθηκαν οι διώξεις είναι: απιστία στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, άμεση συνέργεια στην απιστία (κακουργήματα για ποσά άνω των 73.000 ευρώ), άμεση συνεργεία σε απιστία για ένα άτομο, παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και άμεση συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος (πλημμελήματα). Τα αδικήματα αφορούν οικονομικές ατασθαλίες που έλαβαν χώρα στην ΕΡΤ τόσο σε μικτές όσο και εξωτερικές παραγωγές.

Η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται για δυο ακόμη πρόσωπα, ενώ η υπόλοιπη δικογραφία διαβιβάστηκε σε ανακριτή ο οποίος και θα διενεργήσει τακτική ανάκριση.
Read more...

Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη στην ΚλαυθμώνοςΣυλλαλητήριο ενάντια στις ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικό διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 23 Ιουνίου, στις 19:00, στην πλατεία Κλαυθμώνος...Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Ομόνοια καλεί αύριο τους εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Προσυγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στη πλατεία Κλαυθμώνος, καθώς και στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως


Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Αποφασίζει η Βουλή για Εξεταστική στην υπόθεση των ομολόγωνΣυζητείται σήμερα στη Βουλή η πρόταση που κατέθεσαν 128 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με την πλήρη...διερεύνηση της υπόθεσης των ομολόγων.


Read more...

Πως θα πάει ο Τουρισμός

Λιγότερο απαισιόδοξες σε σχέση με τον περασμένο μήνα, ο οποίος σημαδεύτηκε από τις διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας, είναι οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο. «Δεν θα πω ότι θα είναι καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά ελπίζουμε να ανακτήσουμε πολλές από τις απώλειες», δήλωσε ο υπουργός στο Reuters κατά τη διάρκεια παρουσίασης καμπάνιας για την Ελλάδα. Πολλοί ξένοι τουρίστες ακύρωσαν τις κρατήσεις τους μετά τις βίαιες διαδηλώσεις κατά των οικονομικών μέτρων τον περασμένο μήνα, κατά τις οποίες τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στο αποκορύφωμα της κρίσης, ο κ. Γερουλάνος ανέφερε ότι η Αθήνα φοβόταν πως η ποσοστιαία πτώση των εσόδων από τον τουρισμό – που αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο του ΑΕΠ – θα μπορούσε να είναι «διψήφια» το 2010 συγκριτικά με το 2009.

«Τώρα ελπίζουμε να το κρατήσουμε σε χαμηλό μονοψήφιο (ποσοστό)», δήλωσε στο Reuters. «Είμαι επιφυλακτικός στο να αναφέρω νούμερα, επειδή η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή». Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, η Αθήνα ήταν ο προορισμός που επλήγη περισσότερο από τις ακυρώσεις, ενώ κάποια νησιά επηρεάστηκαν ελάχιστα. Όπως ανέφερε, ως κίνητρο, η χώρα θα εγγυάται την κάλυψη εξόδων διαμονής για τουρίστες που αναγκάζονται να παραμείνουν στη χώρα λόγω απεργιών ή λόγω ακύρωσης πτήσεων εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας.

Εν τω μεταξύ, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάρτηση από τους Ευρωπαίους, ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες από χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία, οι οποίοι, όπως είπε, «μπορεί να είναι πολύ σημαντικοί» μακροπρόθεσμα. Οι επισκέπτες από αυτές της χώρες δεν συμπίπτουν με τους τουρίστες που είναι λάτρεις του ήλιου και της θάλασσας, ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν έχουν προτίμηση σε συγκεκριμένη εποχή... δεν τους αρέσει η υπερβολική ζέστη και προτιμούν περιόδους κατά τις οποίες μπορούν να πάνε και να επισκεφθούν μνημεία και χώρους πολιτισμού.»

Σημειώνεται ότι οι Γερμανοί και οι Βρετανοί αντιστοιχούν γύρω στο ένα τρίτο των περίπου 15 εκατ. επισκεπτών ετησίως, ωστόσο, ήταν από αυτούς που έκαναν τις περισσότερες ακυρώσεις. Ο Γερουλάνος πρόκειται να μεταβεί αυτή την εβδομάδα στην Κίνα σε μια προσπάθεια προώθησης του ελληνικού τουρισμού.

Πηγή: Reuters/naftemporiki

i-reportergr
Read more...

Οι εργαζόμενοι ξανά στους δρόμους....η βουλή σε πολιορκία


Αύριο το ΚΚΕ(ΠΑΜΕ) καλεί τους εργαζόμενους σε 24ωρη απεργία (και συγκέντρωση το πρωι στην Ομόνοια - για όσους οδηγούς πάνε στο κέντρο) και την επόμενη Τρίτη απεργούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Στόχος να ΜΗΝ ψηφιστεί το Προεδρικό Διάταγμα Λοβέρδου απο τη βουλή (αφού τελικά ο πρωθυπουργός αποφάσισε να...ψηφιστεί, άσχετα απο τις απειλές...διαγραφών η ανεξαρτητοποίησεων - και απείλησε ευθέως με πτώση της κυβέρνησης και εκλογές, σε περίπτωση...ανταρσίας). «Κλειστό» θα μείνει και το λιμάνι του Πειραιά, για όσους έχουν "πάρε-δώσε" με το λιμάνι.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, αναφερόμενος στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, έκανε λόγο για ωμή παραβίαση του Συντάγματος, που καταργεί κάθε κανόνα εργατικού δικαίου και ανατρέπει κάθε μέτρο προστασίας για τους ανθρώπους του μόχθου. Η Συνομοσπονδία πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ανατρέψει αυτό το σχέδιο.

Στη συμβολική κατάληψη του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (Σταδίου 31), που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και ώρα 7.30 το πρωί, καλεί η ΑΔΕΔΥ τα συνδικαλιστικά στελέχη στο πλαίσιο της στήριξής της στις κινητοποιήσεις, που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, "οι κινητοποιήσεις στοχεύουν στην ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, στο οποίο εκκρεμούν οι αιτήσεις για χορήγηση του εφάπαξ σε πάνω από 20.000 συναδέλφων".

"Καλούμε, επίσης, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις - μέλη μας να ενημερώσουν και να καλέσουν τους συνδικάλιστές τους να παραβρεθούν και να υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σε γενική απεργία αύριο Τετάρτη ενάντια «στις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αλλά και γενικότερα στην πολιτική του μετώπου κυβέρνησης - εργοδοτών - τρόικας» καλεί το ΠΑΜΕ, τονίζοντας την αναγκαιότητα μαζικότητας στη συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, της Πανελλήνιας Ένωσης Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής και της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ να προκηρύξουν 24ωρη απεργία.

Τα σωματεία, που αντιδρούν στην άρση του καμποτάζ, στο νέο Ασφαλιστικό και στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, θα πραγματοποιήσουν απεργιακή συγκέντρωση αύριο στις 11:00 στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά.

Στάσεις εργασίας στον ΟΣΕ

Κανονικά θα λειτουργήσει όλο το πλέγμα των δρομολογίων του ΟΣΕ, παρά τις επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, με την επισήμανση ότι το επιβατικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις και αναμονές, ή ακόμη και ακυρώσεις δρομολογίων, εξαιτίας της πιθανής συμμετοχής των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις της ΠΟΣ.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενόψει της εξαγγελίας, ίσως και εντός της εβδομάδος, του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα, του σχεδίου αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του Οργανισμού, τα ελλείμματα του οποίου πλησιάζουν τα 10 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από τις 7 έως τις 9 το πρωί, από τις 3 έως τις 5 το απόγευμα και από τις 10 έως τα μεσάνυχτα, από σήμερα έως και την Πέμπτη. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα με δύο 24ωρες απεργίες στις 29 και 30 Ιουνίου.

Αποχή των διορθωτών

Η ΟΛΜΕ συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να αποφασίσει εάν οι καθηγητές θα συνεχίσουν την αποχή από την διόρθωση των γραπτών, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στην περικοπή των αποζημιώσεών τους.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτρης Πεπές τόνισε ότι υπάρχει οργή και αγανάκτηση στον κλάδο και κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην αποχή. Ανέφερε ότι ο συνδικαλισμός, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην επικαιρότητα, δεν είναι κατευθυνόμενος. Πρόσθεσε ότι η αποχή δεν στοχοποιεί τη βαθμολόγηση, αλλά πρέπει να υπάρξει δίκαιη αντιμετώπιση των οικονομικών αιτημάτων του κλάδου.

Αποχή των δικηγόρων

Την αποχή των δικηγόρων από κάθε διαδικασία από 23.6.2010 έως και 7.7.2010 αποφάσισε ομόφωνα -σύμφωνα με ανακοίνωση- και με την καθολική συμμετοχή, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος.

.i-reportergr
Read more...

Τη Δευτέρα στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

nooz.gr
Μετατίθεται πιθανότατα για τη Δευτέρα η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η μετάθεση οφείλεται σε θέματα τα οποία δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη, όπως ορισμένα που έθεσε η τρόικα. Ως παράδειγμα αναφέρεται το θέμα με τα όρια ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων.

Στις 5 το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Εργασίας θα ενημερώσει την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχουν διευθετηθεί αυτές οι εκκρεμότητες, γι' αυτό το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να φτάσει στο κοινοβούλιο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Read more...

"Δεν υπάρχει μυστική διπλωματία στο Σκοπιανό"

nooz.gr
Το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και άλλα διεθνή προβλήματα συζήτησαν στη χθεσινοβραδινή συνάντησή τους στην έδρα του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν.

"Είχα μια εξαιρετική συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, με τον οποίο συζητήσαμε σειρά ζητημάτων", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι "πρώτα απ’ όλα συζητήσαμε διεθνή θέματα που έχουν σχέση με τους Στόχους της Χιλιετίας, με τη συνάντηση των G20 στο Τορόντο, καθώς και με την ανάγκη να υπάρχουν ρυθμίσεις στη διεθνή αγορά".

Στη συνέχεια, είπε ότι "είχαμε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οπωσδήποτε συζητήσαμε το μεγάλο ζήτημα του Κυπριακού, όπου τονίσαμε την προσήλωσή μας στην προσπάθεια για λύση, στην προσπάθεια που γίνεται και εκ μέρους του Προέδρου κ. Χριστόφια, την οποία στηρίζουμε".

Πρόσθεσε ότι "παράλληλα, είχα την ευκαιρία να επαναλάβω τη βούλησή μας, να συμβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Μια λύση, βεβαίως, όπου θα υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός για όλες τις χρήσεις του ονόματος της γείτονος χώρας".

Σε ερώτηση, τι είπε στον γγ του ΟΗΕ, ο οποίος στην τελευταία έκθεσή του κάνει λόγο για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του 2010, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "το έχουμε δει και στο παρελθόν, τα τεχνητά χρονοδιαγράμματα δεν συμβάλλουν στην επίλυση του Κυπριακού. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει η ουσιαστική βούληση και ο απαραίτητος χρόνος. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θέλουμε να συζητείται εσαεί το Κυπριακό. Αντιθέτως! Χρειάζεται η βούληση και βούληση βεβαίως από την τουρκική πλευρά, ώστε επιτέλους το Κυπριακό να λυθεί μέσα στα γνωστά πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου".

Τέλος, απαντώντας την ερώτηση αν ενημέρωσε τον γγ του ΟΗΕ για τις επαφές που έχει κάνει με τη σκοπιανή πλευρά και ποια είναι η τοποθέτησή του για το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς τον κατηγόρησε για "μυστική διπλωματία", ανέφερε: "Όπως σας είπα, η θέση μας παραμένει η ίδια για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Αυτό ακριβώς μετέφερα και στον κ. Μπαν Κι-Μουν, λέγοντας, βεβαίως, ότι εμείς είμαστε έτοιμοι και ότι παίρνουμε πρωτοβουλίες για να λυθεί το ζήτημα. Και αυτές δεν είναι μυστικές πρωτοβουλίες, είναι ανοικτές, δημόσιες πρωτοβουλίες, με στόχο να βρούμε τη λύση μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια".

Συναντήσεις Παπανδρέου


Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου της Σ.Δ., ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας Εντι Ράμα, με τον οποίο συζήτησαν την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία και θέματα Σοσιαλιστικής Διεθνούς, καθώς και με τον νεοεκλεγέντα ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος της Ρουμανίας, Βίκτωρ Πόντα, με τον οποίο συζήτησαν θέματα συνεργασίας στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία της Φατάχ και εκπροσώπους του κόμματος Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας. Επίσης, συναντήθηκε με τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, με την οποία συζήτησε ζητήματα της Σ.Δ., τοπικής αυτοδιοίκησης, ενέργειας και πράσινης ανάπτυξης.

Read more...

Συνάντηση Παπανδρέου με τον Γ.Γ του ΟΗΕ

nooz.gr
Το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και άλλα διεθνή προβλήματα συζήτησαν στη χθεσινοβραδινή συνάντησή τους στην έδρα του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

"Είχα μια εξαιρετική συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, με τον οποίο συζητήσαμε σειρά ζητημάτων", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι "πρώτα απ’ όλα συζητήσαμε διεθνή θέματα που έχουν σχέση με τους Στόχους της Χιλιετίας, με τη συνάντηση των G20 στο Τορόντο, καθώς και με την ανάγκη να υπάρχουν ρυθμίσεις στη διεθνή αγορά, και την ανάγκη ακόμη να υπάρξουν πόροι στις συναλλαγές που θα μπορούσαν να διατεθούν για την στήριξη της ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο και στην επένδυση για τη νέα τεχνολογία της πράσινης ανάπτυξης. Και τέλος, να συμβάλλει στους στόχους του ΟΗΕ, που είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και η βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες."

Στη συνέχεια, είπε ότι "είχαμε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οπωσδήποτε συζητήσαμε το μεγάλο ζήτημα του Κυπριακού, όπου τονίσαμε την προσήλωσή μας στην προσπάθεια για λύση, στην προσπάθεια που γίνεται και εκ μέρους του Προέδρου κ. Χριστόφια, την οποία στηρίζουμε. Μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, να βρεθεί λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις και τεχνητά χρονοδιαγράμματα".

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι "παράλληλα, είχα την ευκαιρία να επαναλάβω τη βούλησή μας, να συμβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Μια λύση, βεβαίως, όπου θα υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός για όλες τις χρήσεις του ονόματος της γείτονος χώρας".

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι "ήταν μια θετική και εποικοδομητική συνάντηση και συμβάλλαμε στην προώθηση σημαντικών συμφερόντων στην περιοχή μας".

Σε ερώτηση, τι είπε στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος στην τελευταία έκθεσή του κάνει λόγο για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του 2010, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "το έχουμε δει και στο παρελθόν, τα τεχνητά χρονοδιαγράμματα δεν συμβάλλουν στην επίλυση του Κυπριακού. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει η ουσιαστική βούληση και ο απαραίτητος χρόνος. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θέλουμε να συζητείται εσαεί το Κυπριακό. Αντιθέτως! Χρειάζεται η βούληση και βούληση βεβαίως από την τουρκική πλευρά, ώστε επιτέλους το Κυπριακό να λυθεί μέσα στα γνωστά πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου".

Τέλος, απαντώντας την ερώτηση αν ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ για τις επαφές που έχει κάνει με την σκοπιανή πλευρά και ποια είναι η τοποθέτησή του για το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς τον κατηγόρησε για "μυστική διπλωματία", ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: "Όπως σας είπα, η θέση μας παραμένει η ίδια για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Αυτό ακριβώς μετέφερα και στον ΓΓ του Οργανισμού, Μπαν Κι-μουν, λέγοντας, βεβαίως, ότι εμείς είμαστε έτοιμοι και ότι παίρνουμε πρωτοβουλίες για να λυθεί το ζήτημα. Και αυτές δεν είναι μυστικές πρωτοβουλίες, είναι ανοικτές, δημόσιες πρωτοβουλίες, με στόχο να βρούμε τη λύση μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια".

Στη συνάντηση Παπανδρέου - Μπαν Κι-μουν, από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβυς Αναστάσης Μητσιάλης, ενώ από τον ΟΗΕ ήταν ο βοηθός γγ, υπεύθυνος για Πολιτικές Υποθέσεις, Λιν Πάσκο και άλλοι αξιωματούχοι.-

Συναντήσεις Παπανδρέου


Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου της Σ.Δ., ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας Εντι Ράμα, με τον οποίο συζήτησαν την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία και θέματα Σοσιαλιστικής Διεθνούς, καθώς και με τον νεοεκλεγέντα ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος της Ρουμανίας, Βίκτωρ Πόντα, με τον οποίο συζήτησαν θέματα συνεργασίας στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία της Φατάχ και εκπροσώπους του κόμματος Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας. Επίσης, συναντήθηκε με τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, με την οποία συζήτησε ζητήματα της Σ.Δ., τοπικής αυτοδιοίκησης, ενέργειας και πράσινης ανάπτυξης.

Χθες το μεσημέρι (τοπική ώρα), ο κ. Παπανδρέου γευμάτισε με τους Ελληνοαμερικανούς οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν σημαντικές προσβάσεις τόσο στο Δημοκρατικό κόμμα όσο και στο Ρεπουμπλικανικό: Πίτερ Πέτερσον, Τζέιμς Τσέϊνο, Τζιμ Χάνο, Τζορτζ Τσούνη, Τζορτζ Στάμα, Τζον Νεγκρεπόντε και Τζορτζ Λογοθέτη.

"Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της χώρας και τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την Διασπορά", δήλωσε ο Πρωθυπουργός μετά το γεύμα, επισημαίνοντας ότι "οι Έλληνες της Διασποράς είναι ένα κεφάλαιο που δεν έχουμε αξιοποιήσει, με τεράστιες δυνατότητες". Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι "τώρα, μέσα στην κρίση, είναι μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε αυτό το κεφάλαιο, με τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε στη χώρα μας". Απευθυνόμενος προς τους ομογενείς επιχειρηματίες, τόνισε ότι "το κλίμα για επενδύσεις στην Ελλάδα βελτιώθηκε", υπογραμμίζοντας ότι "θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο".

Στο γεύμα παρακάθησαν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος συμμετείχε και στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο υπεύθυνος για θέματα Τύπου του Πρωθυπουργού Νίκος Ζιώγας και άλλοι στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός της χώρας μας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την Ομογένεια και την Ελλάδα, καθώς και για τη Σύνοδο Ορθοδόξων Επισκόπων, που έγινε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, υπό την προεδρία του Προκαθημένου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας. Ο κ. Δημήτριος εξέφρασε προς τον κ. Παπανδρέου τη συμπαράστασή του και τη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.
Read more...

Μπλόκο από την τρόικαΜπλόκο στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο (σ.σ. είχε προγραμματιστεί για αύριο) που έχει καταρτίσει το υπουργείο Εργασίας (αφορά όλους τους ασφαλισμένους πλην Δημοσίου) επέβαλε η τρόικα απαιτώντας δυσμενέστερες αλλαγές!...
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τρόικα ζητεί η εφαρμογή των δυσμενών αλλαγών στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ (όρια ηλικίας, τρόπος υπολογισμού συντάξεων) να γίνει από το 2011 έως το 2013, και όχι μέχρι το 2015 όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Παράλληλα, ζητεί να υπάρξουν αυστηρότερες διατάξεις για τη σύνταξη ορισμένων κατηγοριών (π.χ. χηρείας, αναπηρικές). Η παρέμβαση αυτή της τρόικας στο παρά πέντε αναγκάζει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να μεταθέσει τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή για την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως (με βάση τα ισχύοντα), το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο αφορά όλους τους ασφαλισμένους (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ κ.ά.) πλην Δημοσίου επιφέρει μεγάλες ανατροπές - με μείωση από το 2011 όλων των νέων συντάξεων (θα υπολογίζονται με νέους χαμηλότερους συντελεστές) και αύξηση από 1/1/2011 όλων των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ετσι: Μείωση συντελεστών
1 Καθιερώνεται ο υπολογισμός από το 2011 των νέων συντάξεων με χαμηλότερους συντελεστές. Για όσους είναι ασφαλισμένοι σε Ταμεία όπου ο συντελεστής είναι πάνω από 2% (π.χ. πρώην ΤΕΒΕ), η μείωση θα αφορά τον χρόνο ασφάλισης από το 2011 και μετά ενώ η σύνταξη από το 2015 και μετά θα υπολογίζεται από την 1/1/2011 με τους νέους χαμηλούς συντελεστές, δηλαδή με 1,2% μέσο ετήσιο όρο στην 40ετία. Επίσης θα προβλέπεται η καθιέρωση από το 2015 του νέου συστήματος των συντάξεων, της αναλογικής και της βασικής, που θα δίνουν στα 40 χρόνια (αντί των 35 ετών σήμερα) μικρότερες κατά 7%-17% συντάξεις (ποσοστό αναπλήρωσης περί το 63% αντί του 70% και 80%, που είναι σήμερα ανάλογα με το Ταμείο).

Με 60 και 40
2 Καθιερώνεται το 65ο έτος ως κανονική ηλικία συνταξιοδότησης στο Δημόσιο (έως τα τέλη του 2013) και στον ιδιωτικό τομέα (σταδιακά έως το 2015). Το 60ό έτος ως ελάχιστη ηλικία για την καταβολή σύνταξης με 40 χρόνια ασφάλισης. Στην 40ετία θα συνυπολογίζονται εκτός από τον Στρατό τα έτη σπουδών, κύησης και λοχείας, επιδοτούμενης ανεργίας και ενδεχομένως ημερών απεργίας- συνολικά περί τα 5 έτη.

3 Αύξηση για τους ασφαλισμένους από 1/1/83 και μετά της 35ετίας (από τα 58 στα 60) και της 37ετίας (χωρίς όριο σήμερα) στα 40 έτη μέχρι το 2015. Για το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ προβλέπεται εξαίρεση για ασφαλισμένους πριν από το 1983 οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας.

4 Προβλέπεται η επιβολή από 1/8/2010 στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ μηνιαίας παρακράτησης τύπου ΛΑΦΚΑ με 10 κλίμακες (3% από 1.400- 1.700 ευρώ, 4% από 1.701 - 2.000 ευρώ, 5% από 2001- 2.300 ευρώ, 6% από 2.301- 2.600 ευρώ, 7% από 2.601- 2.900 ευρώ 8% από 2.901-3.200 ευρώ, 9% από 3.201- 3.500 ευρώ και 10% για σύνταξη πάνω από 3.500 ευρώ).

Οι ποινές
5 Θα υπάρξει περιορισμός από το 2011 όλων των συνταξιοδοτήσεων πριν από το 60ό μέσω της ποινής - μείωσης κατά 6% ετησίως για κάθε χρόνο που υπολείπεται έως το 65ο (30% στην πενταετία). Το μέτρο θα αφορά όσους θα έχουν λιγότερα από 40 χρόνια ασφάλισης.

6 Οι επικουρικές συντάξεις θα επανακαθοριστούν μέσα στο 2011, σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες των Ταμείων.

Σημειώνεται ότι δεν θίγονται όσοι θεμελιώνουν ασφαλιστικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 εφόσον είναι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο και σε ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ) που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ.

tanea


Read more...

ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ...


Με εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στις 29 Ιουνίου απαντούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στα μέτρα για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Σε συμβολική κατάληψη του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (Σταδίου 31) το πρωί έχει καλέσει η ΑΔΕΔΥ τα συνδικαλιστικά στελέχη στο...
πλαίσιο της στήριξής της στις κινητοποιήσεις, που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «οι κινητοποιήσεις στοχεύουν στην ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, στο οποίο εκκρεμούν οι αιτήσεις για χορήγηση του εφάπαξ σε πάνω από 20.000 συναδέλφων». Εν τω μεταξύ, σε γενική απεργία την Τετάρτη 23 Ιουνίου ενάντια «στις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αλλά και γενικότερα στην πολιτική του μετώπου κυβέρνησης - εργοδοτών - τρόικας» καλεί το ΠΑΜΕ, τονίζοντας την αναγκαιότητα μαζικότητας στη συμμετοχή στην κινητοποίηση.
Read more...

ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ...


Στην κατάθεση των προωθούμενων αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις ως νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή μαζί με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο κατέληξε το ιδιότυπο πινγκ πονγκ, που εξελίχθηκε τις τελευταίες ημέρες μεταξύ κυβέρνησης και Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Τη σχετική απόφαση έλαβε χθες από τη Νέα Υόρκη, όπου...
εξακολουθεί να βρίσκεται, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και αφού είχε προηγηθεί σειρά διαβουλεύσεων στο Μέγαρο Μαξίμου και στο γραφείο του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, αλλά και νέος γύρος αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα. Με την κίνησή του αυτή το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι θα εκτονωθεί το εκρηκτικό κλίμα που έχει προκληθεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς «εξουδετερώνεται» η βασική ένσταση πολλών βουλευτών, ότι τόσο σοβαρές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν μέσω προεδρικών διαταγμάτων, χωρίς να τεθούν στη δοκιμασία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Στην περαιτέρω εκτόνωση εκτιμάται ότι θα συμβάλουν οι «βελτιώσεις» των αρχικών προτάσεων, που επεξεργάζεται ο κ. Λοβέρδος. Η ψηφοφορία, πάντως, επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και των αλλαγών στο εργασιακό, που τοποθετείται χρονικώς στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θεωρείται κρίσιμο τεστ για τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε χθες μήνυμα στήριξης του υπουργού Εργασίας.
Read more...

ΔΙΑΡΡΟΗ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΣΕ...


Ρεπορτάζ : Αριστέα Μπουγάτσου
(από την Ελευθεροτυπία)
Ενα ακόμα σκάνδαλο προστίθεται στον βαρύ φάκελο της εργολαβίας του προαστιακού σιδηροδρόμου και ειδικότερα στη σύμβαση των 160 εκατ. ευρώ που ο ΟΤΕ υπέγραψε το 2005 με Siemens AG - ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ και ερευνάται από την εξεταστική επιτροπή. Αυτό έχει να κάνει με την...
«τεχνική έκθεση πραγματογνωμοσύνης» που ζήτησε ο 2ος ειδικός ανακριτής Δ. Οικονόμου για να διαπιστώσει αν ο ΟΣΕ υπέστη βλάβη απ' αυτή την «ολυμπιακή» απευθείας ανάθεση. Από μόνη της αυτή συνιστά σκάνδαλο, καθώς μετατρέπεται σε πλυντήριο ανομημάτων και φροντίζει να μείνει ανέπαφη με την πραγματικότητα. Η τελευταία σελίδα της έκθεσης με τις υπογραφές των μηχανικών και την αυτόματη σήμανση του fax από το DIMAKIS LAW OFFICES στην τελευταία σειρά (το έγγραφο παρουσιάζεται ανεστραμμένο για να είναι αναγνώσιμο) Η «Ε» σήμερα αποκαλύπτει ότι η πραγματογνωμοσύνη που πήρε στα χέρια του ο ανακριτής Δ. Οικονόμου στις 5 Μαΐου 2009 για το στοιχειωμένο έργο του προαστιακού, αυθημερόν διαβιβάστηκε στον ΟΣΕ! Πώς; Με fax εστάλη στις 5 Μαΐου 2009, ώρα 15.25 στους εμπλεκομένους με το έργο του προαστιακού από το Νομικό Γραφείο Δημάκη! Αυτό το πιστοποιεί η καθαρή εκτύπωση συνολικά σε 35 σελίδες της έκθεσης και των επισυναπτόμενων σ' αυτή σελίδων στην οποία αναγράφεται ότι αποστολέας είναι το DIMAKIS LAW OFFICES από το fax 3638181 που αντιστοιχεί στο νομικό αυτό γραφείο. Τα ερωτήματα λοιπόν που τίθενται είναι πώς, από ποιους και γιατί η δικαστική πραγματογνωμοσύνη βρέθηκε αυθημερόν στον ΟΣΕ, και μάλιστα στα χέρια εκείνων που μέχρι σήμερα έχουν δώσει έντεκα παρατάσεις χρόνου στην κοινοπραξία, η οποία είχε συμβατική υποχρέωση να παραδώσει το έργο στις 26 Δεκεμβρίου 2005! Την πραγματογνωμοσύνη στις 5 Μαΐου 2009 την είχαν οι τρεις συντάκτες (Θ. Κάκος, Ν. Ρόης και Ι. Γαλάτης) και ο 2ος ειδικός ανακριτής Δ. Οικονόμου. Ο τελευταίος δεν κάλεσε στην ανάκριση τον (τότε) κατηγορούμενο για απιστία Κ. Γιαννακό που ως διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ είχε υπογράψει τη σύμβαση και είχε λάβει γνώση της διάταξης για τον ορισμό πραγματογνωμόνων. Παρά ταύτα, ο νομικός συμπαραστάτης του Κ. Γιαννακού εμφανίζεται αυθημερόν με τον ανακριτή να έχει στα χέρια του το μαγικό πακέτο και να το στέλνει και στον ΟΣΕ, προφανώς για να ανακουφιστούν και όσοι -μετά τον κ. Γιαννακό- διαχειρίζονται αυτή τη σκανδαλώδη εργολαβία. Η εξεταστική επιτροπή ίσως μπορέσει να διερευνήσει το παράξενο αυτό σουλάτσο της πραγματογνωμοσύνης-πλυντήριο, που ήταν η βάση για το θάψιμο της δίωξης και κυρίως για τη συγκάλυψη ενός διαχρονικού σκανδαλού. Ηδη τα μέλη της επιτροπής εμβόντητα έχουν πληροφορηθεί ότι ο ΟΣΕ καλύπτει τις νομικές δαπάνες υπεράσπισης του Κ. Γιαννακού, ενώ ο ίδιος ο ανακριτής στις δύο καταθέσεις του έδωσε την εντύπωση ότι από την αρχή ήθελε να βάλει στο αρχείο την υπόθεση. Ως προς την πραγματογνωμοσύνη οι τρεις εμπειρογνώμονες: 1 Περιγράφουν στην έκθεσή τους το φυσικό αντικείμενο που αναφέρει η διακήρυξη, τις εργασίες που έχουν εκτελεστεί και το ανεκτέλεστο τμήμα τους. Δεν διαπιστώνουν ότι εκτελείται νέο έργο, ούτε ότι η ανάδοχος αξιώνει πανωπροίκια. 2 Υιοθετούν τις αποφάσεις για παράταση του έργου, όπως τις διατυπώνει η προϊσταμένη αρχή και 3 Υποστηρίζουν ότι οι δαπάνες αναθεώρησης των συμβατικών τιμών δεν αποτελούν αύξηση του προϋπολογισμού του έργου! Αυτό συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι και στον πίνακα που παραθέτουν καταγράφουν μέχρι τον Μάρτιο του 2009 «καπέλο» 16,3 εκατ. ευρώ λόγω αναθεώρησης των δαπανών! «Καπέλο» που στην 11η παράταση που δόθηκε στον εργολάβο έχει ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ.

Read more...

Ανατροπές - εξπρές...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης
Μέχρι το 2013 θα προστεθούν 15 χρόνια στα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο...
Εκ βάθρων ανατροπές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των εργαζομένων στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ επιφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατίθεται στη Βουλή.
Oπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, από το 2015 και μετά θα εφαρμόζεται και στο Δημόσιο ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης που ...
επιφέρει μείωση έως 30%, ενώ μέσα σε μια τριετία (2011-2013) αυξάνονται μέχρι και 15 έτη τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης! Ειδικότερα:

1 Επιβάλλεται αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο ακόμη και κατά 15 χρόνια μέσα σε μόλις 3 έτη προσαρμογής (2011-2013). Μετά το 2013, κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα μπορεί να πάρει πλήρη σύνταξη αν δεν έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του. Επίσης, δεν θα μπορεί να πάρει μειωμένη σύνταξη αν είναι μικρότερος από 60 ετών. Πέντε χρόνια επιπλέον εργασίας θα απαιτούνται και για όσους θέλουν να πάρουν μειωμένη σύνταξη.

2 Καθιερώνεται από 1-1-2015 και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου βασική και αναλογική σύνταξη, οι οποίες χορηγούνται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους ασφαλισμένους στους άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό σημαίνει- σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ- μείωση συντάξεων 15%-30%.

3 Αλλάζει και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου ο υπολογισμός της διαδοχικής σύνταξης.

4 Αυξάνεται από 2 σε 5 έτη ο χρόνος διάρκειας του έγγαμου βίου προκειμένου να πάρει σύνταξη χηρείας ο επιζών σύζυγος αποβιώσαντος συνταξιούχου. Η εργασία συνταξιούχων
5 Επεκτείνονται στους συνταξιούχους του Δημοσίου, αλλά και στους επιζώντες συζύγους με σύνταξη χηρείας, οι οποίοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολούνται, οι περιορισμοί που ισχύουν στη σύνταξη, όπως και στους ασφαλισμένους άλλων Ταμείων. Παράδειγμα: Θα κόβεται η σύνταξη αν εργάζονται κάτω των 55 ετών ή θα υπάρχουν αυξημένες κρατήσεις και μεγάλη περικοπή στη σύνταξη.

6 Καταργείται το δικαίωμα συνταξιοδότησης των άγαμων ενήλικων θυγατέρων με εξαίρεση τις ανίκανες και όσες σπουδάζουν, καθώς και το δικαίωμα συνταξιοδότησης των διαζευγμένων θυγατέρων. Επιπλέον μπαίνουν και εισοδηματικά κριτήρια για περιορισμό του ποσού της σύνταξής τους.

Και ΛΑΦΚΑ από τον Αύγουστο
7 Από 1-8-2010 θεσπίζεται και στο Δημόσιο Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (νέος ΛΑΦΚΑ), η οποία παρακρατείται από τις συντάξεις που υπερβαίνουν το ποσό των 1.400 ευρώ, με κλιμακούμενο συντελεστή από 3% έως 9%.

8 Στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) θα υπάγονται από 1-1-2011 και οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, ενώ καταργούνται όλες οι Επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούν στις νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (ΑΣΥΕ), Ναυτικού (ΑΝΥΕ), Αεροπορίας (ΑΑΥΕ) καθώς και την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΜΕΙΟΝ 30% ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Με τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης και στο Δημόσιο από το 2015, προβλέπεται πως η μείωση του ποσού θα φθάσει το 30%!


Εξομοίωση και στους στρατιωτικούς

Αναλυτικά, όσον αφορά την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το ενημερωτικό σημείωμα που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών προβλέπει ότι άνδρες και γυναίκες με ανήλικα παιδιά, οι οποίοι μέχρι 31-12-2010 έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, οι μεν άνδρες το 65ο έτος, οι δε γυναίκες το 50ο, εξισώνονται σταδιακά από 1-1-2011 εντός μεταβατικής περιόδου 3 ετών. Πώς θα εξισωθούν
Η σταδιακή εξίσωση αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς και τον χρόνο υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ανδρών και γυναικών. Ειδικότερα προβλέπονται τα ακόλουθα:

1 Εξομοιώνονται ως προς τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος (25 έτη) άνδρες και γυναίκες υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί μέχρι 31-12-1982. Η εξίσωση αυτή θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, σε μία τριετία. Δηλαδή η ισχύουσα σήμερα υπηρεσία 17 1/2 ετών για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος των γυναικών που είναι παντρεμένες με παιδιά κ.λ.π. αυξάνεται στα 20 έτη για όσες συμπληρώνουν τα 17 1/2 έτη το 2011, σε 22 1/2 για όσες τα συμπληρώνουν το 2012 και σε 25 για όσες τα συμπληρώνουν το 2013.

2 Αυξάνονται από 1-1-2011 και μετά, σταδιακά, από 20 σε 25 τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες που έχουν τρία παιδιά και άνω και καταργείται, στην περίπτωση αυτή, η πρόσθετη προϋπόθεση που ίσχυε για τους άνδρες, δηλαδή να έχουν την επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση ή να είναι χήροι.

Στους στρατιωτικούς
3 Επέρχεται εξομοίωση ανδρών και γυναικών στρατιωτικών ως προς τα έτη θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος (25 έτη), σύμφωνα με όσα ορίζονται ανωτέρω.

4 Θεσπίζονται σταδιακά τα ακόλουθα όρια ηλικίας για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου 1998 και μετά, ή προσλήφθηκαν πρώτη φορά στο Δημόσιο από 1ης Ιανουαρίου 1983 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992: Α. Το 65ο έτος της ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανήλικο παιδί κατά τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας. Η εξίσωση αυτή θα γίνει σταδιακά εντός τριετίας. Δηλαδή για όσες γυναίκες συμπληρώσουν την 25ετία από 1-1-2011, το όριο ηλικίας των 50 ετών, που ισχύει σήμερα, αυξάνεται στο 55ό έτος της ηλικίας. Για όσες συμπληρώσουν την 25ετία το έτος 2012, το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 60ό και για όσες συμπληρώνουν την 25ετία το έτος 2013 και μετά το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 65ο έτος.

Ανίκανα παιδιά
Β. Το 53ο έτος της ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανίκανα παιδιά ή ανίκανο σύζυγο και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης (25ετία) το έτος 2011, το 56ο έτος για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το 2012 και το 60ό έτος για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από το έτος 2013 και μετά.

Γ. Το 65ο έτος για άνδρες και γυναίκες που δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες και θεμελιώνουν δικαίωμα για σύνταξη από 1-1-1998 και μετά ή έχουν διοριστεί από 1-1-1983 και μετά. Η εξίσωση αυτή θα γίνει σταδιακά σε βάθος τριετίας. Δηλαδή για όσες γυναίκες θεμελιώνουν δικαίωμα για σύνταξη μέχρι την 31-12-2010 ισχύει το όριο ηλικίας των 60 ετών, το οποίο αυξάνεται στο 61ο έτος για όσες θεμελιώνουν δικαίωμα το έτος 2011, στο 63ο έτος για όσες θεμελιώνουν δικαίωμα το έτος 2012 και στο 65ο έτος για όσες θεμελιώνουν δικαίωμα το έτος 2013.

Μειωμένη σύνταξη
Δ. Εξομοιώνεται σταδιακά εντός τριετίας το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου που μπορούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του ισχύοντος ορίου ηλικίας και να λάβουν μειωμένη σύνταξη. Δηλαδή, το ισχύον μέχρι 31-12-2010 όριο ηλικίας των γυναικών της περίπτωσης αυτής αυξάνεται στο 56ο έτος το 2011, στο 58ο το 2012 και στο 60ό έτος το 2013. Επίσης, καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν ότι όσοι υπάλληλοι έχουν τρία και άνω παιδιά συνταξιοδοτούνται, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Τέλος, ορίζεται ότι όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31- 12-2010 δεν θίγονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού. Για τα πρόσωπα αυτά, θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού διατάξεις, που αφορούν τόσο τη θεμελίωση δικαιώματος για σύνταξη όσο και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
ΝΕΑ


Read more...