Συνέντευξη στο δίκτυο FOX έδωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας εκ νέου ότι η Ελλάδα θα σταθεί ικανή να αποπληρώσει το χρέος της και περιγράφοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης για σταθεροποίηση της οικονομίας. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε επίσης ότι ο αμερικανός πρόεδρος προσέφερε υποστήριξη στην Ελλάδα.
Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στην δημοσιογράφο Νικόλ Πεταλλίδη, αναφέρθηκε καταρχήν στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος, σημειώνοντας ότι "κατά το τελευταίο εξάμηνο, το έλλειμμα μειώθηκε κατά 40%".
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: "Θα τιμήσουμε απαρέγκλιτα την υπογραφή μας. Αναλάβαμε την εξουσία με ένα μήνυμα αλλαγής και μεταστροφής της χώρας μας. Βεβαίως, ένα από τα μεγάλα μας προβλήματα είναι το χρέος, όπως και η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και της οικονομίας μας, με στόχο να γίνει πιο ανταγωνιστική. Η συμφωνία αυτή έχει δύο όψεις. Από τη μία, δίνεται το χρονικό περιθώριο στην Ελλάδα, μαζί με δάνεια, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει, καθώς προβαίνει σε αλλαγές. Από την άλλη, όμως, υποχρεούμαστε να υλοποιήσουμε αυτές τις αλλαγές. Μάλιστα, κατά το τελευταίο εξάμηνο, το έλλειμμα μειώθηκε κατά 40%."
Στην ερώτηση "πώς το πετύχατε αυτό;" ο πρωθυπουργός είπε: "Αυξάνοντας κάποιους φορολογικούς συντελεστές, πατάσσοντας τη φοροδιαφυγή και περικόπτοντας δημόσιες δαπάνες. Χρειάστηκε να επιβάλουμε κάποια ιδιαιτέρως σκληρά μέτρα, να περικοπούν οι μισθοί στο Δημόσιο κατά 20% και οι συντάξεις κατά 10%. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της αποφασιστικότητάς μας να επανέλθουμε στη σωστή τροχιά. Και όντως επανήλθαμε. Αυτό ακριβώς δήλωσαν και οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ελλάδα."
Ερωτηθείς για το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, ο πρωθυπουργός σημείωσε:"Εφαρμόζουμε ένα ευρύ φάσμα μέτρων υπέρ της διαφάνειας. Επιπροσθέτως, όμως, δημιουργούμε μια νέα κουλτούρα και κίνητρα, ώστε ο κόσμος να ανταποκριθεί αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του, ξεκινώντας από το γεγονός ότι αυτό αποτελεί καθήκον προς την πατρίδα. Δεν πρόκειται απλώς για απλή υποχρέωση, αφού εάν δεν θέλουμε να διαρκέσει η κρίση, οφείλουμε να ανταποκριθούμε, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που μας αναλογούν.".
Απαντώντας στην ερώτηση για το σημερινό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα (μετά από το θάνατο τριών ατόμων σε διαδηλώσεις) και "αν κόσμος είναι ανάστατος ή τάσσεται υπέρ της προσπάθειάς σας;", ο Πρωθυπουργός τόνισε: "Πράγματι, μεσολάβησαν κάποια ατυχή περιστατικά, η συντριπτική πλειοψηφία όμως του Ελληνικού λαού, παρότι τα μέτρα είναι σκληρά, λέει ότι "εντάξει, αυτή είναι και μία ευκαιρία για να αλλάξουμε τη χώρα. Θέλουμε η κρίση να αποτελέσει ευκαιρία. Θα δώσουμε στην κυβέρνηση κάθε δυνατότητα, ώστε να προχωρήσει σε αλλαγές. Καταβάλουμε το αντίστοιχο τίμημα και ας μη μας αρέσει, είμαστε υποχρεωμένοι όμως, αφού πρόκειται για την Ελλάδα. Αφορά τη χώρα, τις οικογένειες και το μέλλον μας".
Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε: "Η Ελλάδα διαθέτει τεράστιες δυνατότητες, τις οποίες δεν έχουμε ακόμη αξιοποιήσει. Διαθέτει τουριστική βιομηχανία, η οποία είναι σε θέση να ανθήσει και να καταστεί ακόμη πιο θελκτική. Στρεφόμαστε πλέον στον τουρισμό υψηλής ποιότητας. Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα. Είναι όμορφη και φιλόξενη, κάτι που θα ήθελα να δηλώσω και μέσω του Fox News".
"Να προσθέσω ότι αποτελούμε τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη του πλανήτη. Ακόμη και αν το σύνολο του στόλου μας δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, επειδή είναι μία ιδιαιτέρως παγκοσμιοποιημένη βιομηχανία, χώρες όπως η Κίνα, για παράδειγμα, τώρα, ενώ ναυπηγούν πλοία σε κινεζικά λιμάνια, επιδιώκουν να αναδειχθεί ο Πειραιάς σε κόμβο για την Ευρώπη, για το σύνολο των εμπορικών τους δραστηριοτήτων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι αυτό το πακέτο Ε.Ε. - ΔΝΤ προσδίδει μια ουσιαστική αίσθηση ασφάλειας και, ας μου επιτραπεί, λειτουργεί ως διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι εγγυημένες."
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τη γνωριμία του με τον αμερικανό ηγέτη. "Ο πρόεδρος Ομπάμα μας παρείχε σημαντική υποστήριξη. Υποστήριξε την προσπάθεια αλλαγής της Ελλάδας, αλλά και την άποψη, σύμφωνα με την οποία, οφείλουμε να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το χρηματοοικονομικό-χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εξάλλου, ο πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να μεταβεί εντός των επομένων ημερών στο Τορόντο, για τη Σύνοδο του G20. Ελπίζουμε ότι εκεί πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη δημιουργία ενός πλαισίου ίσων ευκαιριών και κανόνων για όλους, για ένα σύστημα χρηματοοικονομικής-χρηματοπιστωτικής διαφάνειας, το οποίο θα αποβεί σε όφελος της παγκόσμιας οικονομίας, όχι μόνο των ΗΠΑ ή μόνο της Ελλάδας" υποστήριξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου