Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Διορθώσεις Λοβέρδου στα εργασιακά

nooz.gr
Σε διορθωτικές παρεμβάσεις στην επίμαχη ρύθμιση για τα εργασιακά προχώρησε το βράδυ της Τρίτης ο Ανδρέας Λοβέρδος, μετά τη θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Οι διορθώσεις

Αυξάνεται έως 6 μήνες ο χρόνος προειδοποίησης ώστε να καταβάλλεται μισή αποζημίωση στην περίπτωση απόλυσης και συγκεκριμένα:

- Έως 2 χρόνια εργασίας 1 μήνας προειδοποίηση
- Έως 5 χρόνια εργασίας 2 μήνες προειδοποίηση
- Έως 10 χρόνια εργασίας 3 μήνες προειδοποίηση
- Έως 15 χρόνια εργασίας 4 μήνες προειδοποίηση
- Έως 20 χρόνια εργασίας 5 μήνες προειδοποίηση
- Πάνω από 20 χρόνια εργασίας 6 μήνες προειδοποίηση

-Επίσης κατεβαίνει από τα 57 στα 55 έτη το όριο για το δικαίωμα αυτασφάλισης με τους εργοδότες να καταβάλουν το 50% των εισφορών στην περίπτωση απόλυσης

-Για τη διαιτησία, ο υπουργός προτείνει να ισχύει μόνο όταν υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών

-Η απώλεια της αμοιβής για τους νεοπροσλαμβανόμενους έως 25 ετών θα αναπληρώνεται απο τον ΟΑΕΔ με κοινοτικά κονδύλια.

Ενημέρωση των βουλευτών


Τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ενημέρωσε νωρίτερα για τις αλλαγές στο εργασιακό - προσλήψεις, απολύσεις - ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Λοβέρδος δέχτηκε σφοδρή κριτική από τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος τόνισε ότι "η χώρα ζει τη χειρότερη στιγμή της μετά τον Εμφύλιο" και ότι αυτή τη στιγμή το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι να εφαρμοστούν οι νόμοι που ψηφίστηκαν."Είναι εύκολο να λες ότι δεν θέλω το ένα ή το άλλο, αλλά δύσκολο να παίρνεις αποφάσεις διακυβεύοντας την πολιτική σου υπόσταση" πρόσθεσε σημειώνοντας ότι οι αλλαγές στο εργασιακό εμπεριέχονταν στο Μνημόνιο που ψηφίστηκε.

Ο κ. Λοβέρδος κατήγγειλε δε τη στάση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις εκκλήσεις τους στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην επικυρώσει το Προεδρικό Διάταγμα.

Νωρίτερα, ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε και τους βουλευτές του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ παρουσία και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

Οι βουλευτές διατύπωσαν προτάσεις σε ότι αφορά το νομοσχέδιο, όπως το ποσοστό των απολύσεων μηνιαίως να γίνει από 5% σε 4% και ο χρόνος προειδοποίησης των εργαζομένων να γίνει έξι μήνες από τέσσερις και δύο από έναν ανάλογα με τα χρόνια απασχόλησης.

Επίσης προτάθηκε ότι προβλέπεται για τους εργαζόμενους από 57 ετών να ισχύσει από τα 55 τους, ενώ διατυπώθηκε και η πρόταση για υποχρεωτική επιδότηση του μισθού των νεοπροσληφθέντων από τον ΟΑΕΔ, στην οποία πρόταση ο αντίλογος ήταν πως η χώρα δεν θα μπορέσει να πάρει το κονδύλι των 200 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ σε περίπτωση που η επιδότηση γίνει υποχρεωτική.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός ερωτήθη ποιο ποσοστό επιχειρήσεων και εργαζομένων αφορούν τα μέτρα και απάντησε το 5% καθώς το 95% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα απασχολεί προσωπικό κάτω των 20 ατόμων.

Άλλες προτάσεις που διατυπώθηκαν αφορούσαν την "ανακύκλωση" και προτάθηκε οι επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέους να μην μπορούν να απολύσουν αντίστοιχο αριθμό παλαιών εργαζομένων πριν την παρέλευση εξαμήνου. Επίσης προτάθηκε να υπάρξει ενιαίος κατάλογος κοινής αποδοχής για τη διαιτησία, με τον υπουργό να φέρεται να έχει ζητήσει κατάλογο μεσολαβητών από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Από διάφορους βουλευτές αναφέρθηκε στη συνεδρίαση ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στήριξε και στηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα γιατί ήταν αναγκαία για να μην πτωχεύσει η χώρα, θα στηρίξει το ασφαλιστικό αλλά "δεν μπορούμε να καταργούμε κατακτήσεις εργαζομένων χωρίς να λύνουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και να ωφελούνται πέντε έως δέκα "μεγαλοκαρχαρίες". Πριν τη συνεδρίαση του ΚΤΕ ο κ. Λοβέρδος συμμετείχε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αντιδράσεις εκ μέρους συνδικαλιστών που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ άκουσε ο Γραμματέας του κόμματος κ. Ξυνίδης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στα γραφεία της Ιπποκράτους. Τα περίπου 500 στελέχη συνδικαλιστικών φορέων εξέφρασαν ενστάσεις και αντιρρήσεις για τα προωθούμενα μέτρα.

Σημειώνεται ότι αργά το βράδυ της Δευτέρας και με πρωθυπουργική απόφαση, καθορίστηκε ότι οι αλλαγές στα εργασιακά δεν θα ισχύσουν μέσω Προεδρικού Διατάγματος αλλά θα περάσουν από τη Βουλή μαζί με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: