Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

"Δεν υπάρχει μυστική διπλωματία στο Σκοπιανό"

nooz.gr
Το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και άλλα διεθνή προβλήματα συζήτησαν στη χθεσινοβραδινή συνάντησή τους στην έδρα του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν.

"Είχα μια εξαιρετική συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, με τον οποίο συζητήσαμε σειρά ζητημάτων", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι "πρώτα απ’ όλα συζητήσαμε διεθνή θέματα που έχουν σχέση με τους Στόχους της Χιλιετίας, με τη συνάντηση των G20 στο Τορόντο, καθώς και με την ανάγκη να υπάρχουν ρυθμίσεις στη διεθνή αγορά".

Στη συνέχεια, είπε ότι "είχαμε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οπωσδήποτε συζητήσαμε το μεγάλο ζήτημα του Κυπριακού, όπου τονίσαμε την προσήλωσή μας στην προσπάθεια για λύση, στην προσπάθεια που γίνεται και εκ μέρους του Προέδρου κ. Χριστόφια, την οποία στηρίζουμε".

Πρόσθεσε ότι "παράλληλα, είχα την ευκαιρία να επαναλάβω τη βούλησή μας, να συμβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Μια λύση, βεβαίως, όπου θα υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός για όλες τις χρήσεις του ονόματος της γείτονος χώρας".

Σε ερώτηση, τι είπε στον γγ του ΟΗΕ, ο οποίος στην τελευταία έκθεσή του κάνει λόγο για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του 2010, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "το έχουμε δει και στο παρελθόν, τα τεχνητά χρονοδιαγράμματα δεν συμβάλλουν στην επίλυση του Κυπριακού. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει η ουσιαστική βούληση και ο απαραίτητος χρόνος. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θέλουμε να συζητείται εσαεί το Κυπριακό. Αντιθέτως! Χρειάζεται η βούληση και βούληση βεβαίως από την τουρκική πλευρά, ώστε επιτέλους το Κυπριακό να λυθεί μέσα στα γνωστά πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου".

Τέλος, απαντώντας την ερώτηση αν ενημέρωσε τον γγ του ΟΗΕ για τις επαφές που έχει κάνει με τη σκοπιανή πλευρά και ποια είναι η τοποθέτησή του για το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς τον κατηγόρησε για "μυστική διπλωματία", ανέφερε: "Όπως σας είπα, η θέση μας παραμένει η ίδια για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Αυτό ακριβώς μετέφερα και στον κ. Μπαν Κι-Μουν, λέγοντας, βεβαίως, ότι εμείς είμαστε έτοιμοι και ότι παίρνουμε πρωτοβουλίες για να λυθεί το ζήτημα. Και αυτές δεν είναι μυστικές πρωτοβουλίες, είναι ανοικτές, δημόσιες πρωτοβουλίες, με στόχο να βρούμε τη λύση μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια".

Συναντήσεις Παπανδρέου


Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου της Σ.Δ., ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας Εντι Ράμα, με τον οποίο συζήτησαν την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία και θέματα Σοσιαλιστικής Διεθνούς, καθώς και με τον νεοεκλεγέντα ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος της Ρουμανίας, Βίκτωρ Πόντα, με τον οποίο συζήτησαν θέματα συνεργασίας στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία της Φατάχ και εκπροσώπους του κόμματος Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας. Επίσης, συναντήθηκε με τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, με την οποία συζήτησε ζητήματα της Σ.Δ., τοπικής αυτοδιοίκησης, ενέργειας και πράσινης ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: