Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Συνάντηση Παπανδρέου με τον Γ.Γ του ΟΗΕ

nooz.gr
Το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και άλλα διεθνή προβλήματα συζήτησαν στη χθεσινοβραδινή συνάντησή τους στην έδρα του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

"Είχα μια εξαιρετική συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, με τον οποίο συζητήσαμε σειρά ζητημάτων", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι "πρώτα απ’ όλα συζητήσαμε διεθνή θέματα που έχουν σχέση με τους Στόχους της Χιλιετίας, με τη συνάντηση των G20 στο Τορόντο, καθώς και με την ανάγκη να υπάρχουν ρυθμίσεις στη διεθνή αγορά, και την ανάγκη ακόμη να υπάρξουν πόροι στις συναλλαγές που θα μπορούσαν να διατεθούν για την στήριξη της ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο και στην επένδυση για τη νέα τεχνολογία της πράσινης ανάπτυξης. Και τέλος, να συμβάλλει στους στόχους του ΟΗΕ, που είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και η βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες."

Στη συνέχεια, είπε ότι "είχαμε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οπωσδήποτε συζητήσαμε το μεγάλο ζήτημα του Κυπριακού, όπου τονίσαμε την προσήλωσή μας στην προσπάθεια για λύση, στην προσπάθεια που γίνεται και εκ μέρους του Προέδρου κ. Χριστόφια, την οποία στηρίζουμε. Μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, να βρεθεί λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις και τεχνητά χρονοδιαγράμματα".

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι "παράλληλα, είχα την ευκαιρία να επαναλάβω τη βούλησή μας, να συμβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Μια λύση, βεβαίως, όπου θα υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός για όλες τις χρήσεις του ονόματος της γείτονος χώρας".

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι "ήταν μια θετική και εποικοδομητική συνάντηση και συμβάλλαμε στην προώθηση σημαντικών συμφερόντων στην περιοχή μας".

Σε ερώτηση, τι είπε στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος στην τελευταία έκθεσή του κάνει λόγο για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του 2010, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "το έχουμε δει και στο παρελθόν, τα τεχνητά χρονοδιαγράμματα δεν συμβάλλουν στην επίλυση του Κυπριακού. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει η ουσιαστική βούληση και ο απαραίτητος χρόνος. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θέλουμε να συζητείται εσαεί το Κυπριακό. Αντιθέτως! Χρειάζεται η βούληση και βούληση βεβαίως από την τουρκική πλευρά, ώστε επιτέλους το Κυπριακό να λυθεί μέσα στα γνωστά πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου".

Τέλος, απαντώντας την ερώτηση αν ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ για τις επαφές που έχει κάνει με την σκοπιανή πλευρά και ποια είναι η τοποθέτησή του για το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς τον κατηγόρησε για "μυστική διπλωματία", ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: "Όπως σας είπα, η θέση μας παραμένει η ίδια για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Αυτό ακριβώς μετέφερα και στον ΓΓ του Οργανισμού, Μπαν Κι-μουν, λέγοντας, βεβαίως, ότι εμείς είμαστε έτοιμοι και ότι παίρνουμε πρωτοβουλίες για να λυθεί το ζήτημα. Και αυτές δεν είναι μυστικές πρωτοβουλίες, είναι ανοικτές, δημόσιες πρωτοβουλίες, με στόχο να βρούμε τη λύση μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια".

Στη συνάντηση Παπανδρέου - Μπαν Κι-μουν, από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβυς Αναστάσης Μητσιάλης, ενώ από τον ΟΗΕ ήταν ο βοηθός γγ, υπεύθυνος για Πολιτικές Υποθέσεις, Λιν Πάσκο και άλλοι αξιωματούχοι.-

Συναντήσεις Παπανδρέου


Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου της Σ.Δ., ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας Εντι Ράμα, με τον οποίο συζήτησαν την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία και θέματα Σοσιαλιστικής Διεθνούς, καθώς και με τον νεοεκλεγέντα ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος της Ρουμανίας, Βίκτωρ Πόντα, με τον οποίο συζήτησαν θέματα συνεργασίας στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία της Φατάχ και εκπροσώπους του κόμματος Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας. Επίσης, συναντήθηκε με τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, με την οποία συζήτησε ζητήματα της Σ.Δ., τοπικής αυτοδιοίκησης, ενέργειας και πράσινης ανάπτυξης.

Χθες το μεσημέρι (τοπική ώρα), ο κ. Παπανδρέου γευμάτισε με τους Ελληνοαμερικανούς οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν σημαντικές προσβάσεις τόσο στο Δημοκρατικό κόμμα όσο και στο Ρεπουμπλικανικό: Πίτερ Πέτερσον, Τζέιμς Τσέϊνο, Τζιμ Χάνο, Τζορτζ Τσούνη, Τζορτζ Στάμα, Τζον Νεγκρεπόντε και Τζορτζ Λογοθέτη.

"Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της χώρας και τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την Διασπορά", δήλωσε ο Πρωθυπουργός μετά το γεύμα, επισημαίνοντας ότι "οι Έλληνες της Διασποράς είναι ένα κεφάλαιο που δεν έχουμε αξιοποιήσει, με τεράστιες δυνατότητες". Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι "τώρα, μέσα στην κρίση, είναι μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε αυτό το κεφάλαιο, με τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε στη χώρα μας". Απευθυνόμενος προς τους ομογενείς επιχειρηματίες, τόνισε ότι "το κλίμα για επενδύσεις στην Ελλάδα βελτιώθηκε", υπογραμμίζοντας ότι "θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο".

Στο γεύμα παρακάθησαν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος συμμετείχε και στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο υπεύθυνος για θέματα Τύπου του Πρωθυπουργού Νίκος Ζιώγας και άλλοι στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός της χώρας μας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την Ομογένεια και την Ελλάδα, καθώς και για τη Σύνοδο Ορθοδόξων Επισκόπων, που έγινε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, υπό την προεδρία του Προκαθημένου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας. Ο κ. Δημήτριος εξέφρασε προς τον κ. Παπανδρέου τη συμπαράστασή του και τη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: