Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2010

Προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις


"Απογοητευτικά χαρακτηρίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το ΚΕΜΕ - ΕΒΕΑ μέσω της ιστοσελίδας του επιμελητηρίου στο διαδίκτυο σχετικά με την κατάσταση ρευστότητας στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις - μέλη του.

Στην έρευνα συμμετείχαν 523 επιχειρήσεις που στην συντριπτική τους πλειονότητα δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Συγκεκριμένα:

Το 86% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.

Το 89% ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση.

Το 82% ότι διαπιστώνουν δυσκολίες ή καθυστερήσεις στην ένταξη των επιχειρήσεων τους σε κοινοτικά ή ειδικά προγράμματα.

Το 93% ότι έχουν πτώση κύκλου εργασιών στις επιχειρήσεις της λόγω οικονομικής κρίσης.

Το 91% ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή οφειλών πελατών τους προς την επιχείρησή τους.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος δήλωσε:

«Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται στην συντριπτική πλειοψηφία οι επιχειρήσεις. Σ’ αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα βέβαια εκτός της ύφεσης που πλήττει την αγορά, σημαντικό ρόλο παίζει και η αδυναμία των επιχειρήσεων να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες, αλλά και να επωφεληθούν από τα κοινοτικά προγράμματα.

Δυστυχώς το τραπεζικό μας σύστημα είναι αποκλεισμένο από τις διεθνείς αγορές χρήματος και εκ του λόγου αυτού αδυνατεί σήμερα να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεχίζει να κινείται προς λάθος κατεύθυνση, καθώς η πολιτική που εφαρμόζει περιορίζεται μόνο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών μας αγνοώντας τα μεγάλα προβλήματα της αγοράς αλλά και γενικότερα της κοινωνίας»."

i-reportergr
Read more...

Aegean: Ζημίες 32,6 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο...


Ζημίες ύψους 32,6 εκατομμυρίων ευρώ, σε σύγκριση με κέρδη ύψους 13,4 εκατομμυρίων ευρώ το 2009 ανακοίνωσε η Aegean Airlines [AGNr.AT] το...

πρώτο εξάμηνο του 2010.

Σημειώνεται πως το καθαρό αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου έχει επιβαρυνθεί από φόρους ύψους €6,6 εκατ. που σχετίζονται με την έκτακτη εφάπαξ εισφορά κοινωνικής ευθύνης.

Πιο αναλυτικά, οι πωλήσεις διαμορφώθηκα σε 267,4 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 3%.

Η επιβατική κίνηση παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος, με την εταιρία να μεταφέρει συνολικά 2,9 εκατομμύρια επιβάτες. Στο δίκτυο εσωτερικού μετέφερε 1,5 εκατομμύρια επιβάτες, σημειώνοντας μείωση 11% σε σχέση με το 2009, ενώ στο δίκτυο εξωτερικού μεταφέρθηκαν 1,4 εκατομμύρια επιβάτες, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση ύψους 18%, κυρίως λόγω της προσθήκης νέων δρομολογίων από τα τέλη του 2009.

Όπως αναφέρει η εταιρεία στη σχετική της ανακοίνωση, παρά το γεγονός ότι η επιβατική κίνηση παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος καθώς και την αύξηση της συμμετοχής του δικτύου εξωτερικού, οι

πωλήσεις παρουσίασαν κάμψη, απόρροια των σημαντικών πιέσεων στο μέσο έσοδο ανά πτήση που ασκούνται λόγω της οικονομικής κρίσης, κυρίως σε ό,τι αφορά τη ζήτηση από την Ελλάδα.

Επισημαίνεται επίσης ως σημαντικό το γεγονός ότι «παρουσιάζονται

συνθήκες πλεονάζουσας χωρητικότητας σε αρκετά δρομολόγια όπου

δραστηριοποιείται η εταιρεία, που εν μέσω ενός περιβάλλοντος ύφεσης, επηρεάζουν ακόμα περισσότερο τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας. Επιπρόσθετα, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, εξωγενείς παράγοντες όπως η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου είχαν αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα της εταιρείας.

Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, ανέφερε σχετικά:

«Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου έχουν εμφανώς επηρεαστεί από την

πρωτοφανή αρνητική οικονομική συγκυρία της χώρας μας. Προχωρούμε άμεσα στις προσαρμογές δικτύου και κόστους που είναι αναγκαίες για την ενίσχυση των αντοχών της εταιρίας απέναντι στην κρίση. Παράλληλα, δουλεύουμε για την αξιοποίηση και ολοκλήρωση των στρατηγικών επιλογών που έχουν γίνει και που διασφαλίζουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της εταιρίας, όπως η ένταξή μας στη Star Alliance και η συμφωνία με την Marfin Investment Group/OA».

Στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ενεργειών, η εταιρία ήδη προχώρησε μέσα στο

πρώτο εξάμηνο του 2010 στη μείωση του στόλου της κατά 3 αεροσκάφη. Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2010 επέστρεψε δύο αεροσκάφη RJ AVRO 100 ενώ η επιστροφή δύο αεροσκαφών ATR 72 προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο του 2010.

Η Aegean γνωστοποιεί ακόμη πως ως αποτέλεσμα της μείωσης του στόλου αλλά και της ανάγκης ενίσχυσης της απόδοσης του δικτύου στο εξαιρετικά ασθενές οικονομικό περιβάλλον, επιβάλλεται η διακοπή στο αμέσως επόμενο διάστημα και ως το χειμερινό πρόγραμμα της εταιρίας των δρομολογίων προς δύο προορισμούς εσωτερικού (Ιωάννινα, Καβάλα) και τρεις προορισμούς εξωτερικού (Τίρανα, Βελιγράδι, Βιέννη) που παρουσιάζουν ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα.

Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης ανέφερε σχετικά: «Επιβάλλεται η εστίαση σε

προορισμούς όπου διαθέτουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είτε λόγω του νέου

στόλου μας αεροσκαφών Airbus Α320 είτε λόγω της εισόδου μας στην Star Alliance. Ελπίζουμε ότι η κατά το δυνατόν ταχύτερη έγκριση της συμφωνίας με την OA από την EE, θα μας επιτρέψει να παρουσιάσουμε έγκαιρα για το καλοκαίρι του 2011 αυξημένη εξωστρέφεια που είναι αναγκαία και για την εταιρεία μας αλλά και για την Ελλάδα».
Ναυτεμπορική


Read more...

Διεθνής σύνοδος για την απασχόληση

Με την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού

protothema.gr

Το ΔΝΤ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας συγκαλούν στις 13 Σεπτεμβρίου στο Όσλο σύνοδο με αντικείμενο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Η σύνοδος, υπό την προεδρία των διοικητών του ΔΝΤ, Ντομνίκ Στρος-Καν και του ΟΙΤ, Χουάν Σομάβια, θα εστιασθεί «στις προκλήσεις στην ανάπτυξη, στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική συνοχή».

Οι δύο οργανισμοί ανακοίνωσαν την παρουσία στη σύνοδο των πρωθυπουργών της Ελλάδος, Γιώργου Παπανδρέου, της Ισπανίας, Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο, της Γαλλίδας υπουργού Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, του Βρετανού υπουργού Εργασίας, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ και της Λιβεριανής προέδρου, Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ.

Σύμφωνα με τον ΟΙΤ, οι άνεργοι ανά τον κόσμο ανέρχονται σε 210 εκατ., κατά 34 εκατ. περισσότεροι μετά την έναρξη της χρηματοοικονομικής κρίσης το 2007.


Read more...

«Πέταξαν» 30 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες

Εξαιτίας κρίσης, μείωσης μισθών και ανεργίας

protothema.gr
Πάνω από 29,5 δισ. ευρώ φαίνεται ότι «αποσύρθηκαν» από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τον τελευταίο χρόνο.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος, από 275 δισ. ευρώ που ήταν οι συνολικές καταθέσεις των τραπεζών ήδη το ποσό αυτό έχει μειωθεί στα 245 δισ. ευρω . Μάλιστα εκτιμάται ότι μόνο τον Ιούλιο η μείωση των καταθέσεων ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ.

Η μείωση των καταθέσεων δεν οφείλεται μόνο στον πανικό που δημιουργήθηκε στις αρχές του έτους σχετικά με την φημολογία περί πτώχευσης της Ελλάδος. Τότε περί τα 10 δισ ευρω είχαν αποσυρθεί από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και είχαν κατατεθεί σε τράπεζες του εξωτερικού μεταξύ αυτών της Κύπρου , της Μ.Βρετανίας, της Ελβετίας κ.λπ.

Η μεγάλη πτώση των καταθέσεων οφείλεται ακόμα στο γεγονός ότι με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των φορολογουμένων (περικοπές των αποδοχών δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, αύξηση της φορολογίας, έκτακτες εισφορές) οι Ελληνες πλέον δαπανούν από τα έτοιμα προκειμένου να συντηρήσουν το επίπεδο ζωής που είχαν πριν ή εναλλακτικά για να αποπληρώσουν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.

Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ακόμα ότι σε πολλές περιπτώσεις πολίτες οι οποίοι έμειναν άνεργοι δαπανούν από τα έτοιμα έως ότου βρουν μια άλλη δουλειά. Τα ίδια στελέχη εξηγούν ακόμα και κάποιοι επιχειρηματίες εξαιτίας της μείωσης του τζίρου τους αναγκάζονται να χρηματοδοτήσουν με ίδια κεφάλαια την επιχείρηση τους.

Επίσης ένα μέρος των αποταμιεύσεων, το οποίο δεν μπορεί να υπολογιστεί, εκτιμάται ότι κατευθύνθηκε στο Χρηματιστήριο μετά και την ανοδική τάση που πυροδότησε η φημολογία για νέες κινήσεις και συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο. Σημειώνεται ότι η άνοδος του Γενικού Δείκτη τον Ιούλιο άγγιξε το 16%, για να ανακοπεί τον Αύγουστο, μήνα κατά τον οποίο ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει μέχρι στιγμής κατά 9,5%.

Read more...

"Κλείδωσε" η υποψηφιότητα Καπράλου με τη ΝΔ στον Πειραιά...


"Κλείδωσε", σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μου, η υποψηφιότητα του Σπύρου Καπράλου με τη ΝΔ για τον δήμο Πειραιά την οποία αποκάλυψε πρώτο το Press-gr (διαβάστε εδώ).
Απομένει μόνο η επίσημη ανακοίνωση. Ενημερώθηκαν και όλα τα τοπικά κορυφαία κομματικά στελέχη.
Επίσης η Ρηγίλλης αναμένεται να ρίξει μεγάλο βάρος και να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο (και φυσικά γενναία χρηματοδότηση) την...
υποψηφιότητα του κ. Καπράλου.
Ο Αυτοδιοικητικός

Read more...

Θα προσληφθούν (προεκλογικά!) συμβασιούχοι


Χωρίς τους γνωστούς μέχρι σήμερα περιορισμούς προσλήψεων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, θα διεξαχθεί η προεκλογική περίοδος για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, στους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα. Υπενθυμίζεται ότι η προεκλογική περίοδος αρχίζεις στις 7 Σεπτεμβρίου και η σχετική ρύθμιση εντάσσεται στις διατάξεις του νέου νόμου για τις εκλογικές δαπάνες υποψηφίων και συνδυασμών. Θα ισχύσει μόνο για τη συγκεκριμένη προεκλογική περίοδο και αποτελούσε αίτημα δημάρχων, οι οποίοι θεωρούσαν απαραίτητη την εξέλιξη αυτή, ώστε να προχωρήσουν χωρίς προβλήματα οι διαδικασίες συγκρότησης των «Καλλικρατικών» Δήμων. Με τις ίδιες ρυθμίσεις προωθούνται μετατάξεις με στόχο την κάλυψη κενών.

.i-reportergr
Read more...

Δεκαετία ξηρασίας


Δραματική είναι η κατάσταση, για τρίτη εβδομάδα, στην Πορτογαλία, με μεγάλες φωτιές να έχουν κατακαύσει ως τώρα, εξακόσιες χιλιάδες στρέμματα πρασίνου. Χωριά ολόκληρα έχουν περικυκλωθεί από τις φλόγες, ενώ, σοβαρό κίνδυνο, διατρέχει το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της χώρας. Οι επιστήμονες προειδοποιούν, ότι την επόμενη δεκαετία, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, λόγω της ερημοποίησης που θα προκαλέσει η παρατεταμένη ξηρασία, σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Εκατοντάδες στρέμματα παρθένου δάσους στο εθνικό πάρκο της Σέρα Εστρέλα έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν, όταν η πυρκαγιά περικύκλωσε τέσσερα γειτονικά χωριά. Ευτυχώς οι κάτοικοι πρόλαβαν να τα εγκαταλείψουν. Η περιβαλλοντική καταστροφή στην Πορτογαλία είναι ανυπολόγιστη, καθώς μέσα σε ένα μήνα έχουν γίνει στάχτη 600.000 στρέμματα πευκόφυτης γης. Είναι η τρίτη χώρα που βιώνει τον πύρινο εφιάλτη αυτό το καλοκαίρι, μετά την Ρωσία και την Ισπανία.

Οι επιστήμονες των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν ότι η ερημοποίηση απειλεί πλέον τις ζωές 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων. Κάθε χρόνο μία έκταση ίση με την Ελλάδα μετατρέπεται σε έρημο και οι κάτοικοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, για να διασφαλίσουν την καθημερινή τους τροφή και επιβίωση.

Χλωρίδα και πανίδα είναι αλληλένδετες στο ευαίσθητο οικοσύστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πεταλούδα μονάρχης που μεταναστεύει καθε φθινόπωρο από τις ΗΠΑ και το Καναδά στο θερμότερο δυτικό Μεξικό. Μόνο μία στις τέσσερις πεταλούδες θα ακολουθήσει φέτος αυτό το δρόμο, εξαιτίας των δραματικών ρυθμών αποψίλωσης των δασών.

.i-reportergr
Read more...

Ο πρώτος ΧΥΤΥ στην Αττική

Μέχρι το τέλος του 2011, αναμένεται να λειτουργήσει, ο πρώτος Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, στην Αττική. Κατασκευάζεται στο Γραμματικό, και εκεί θα καταλήγουν, μετά από επεξεργασία, απορρίμματα από την βορειοανατολική Αττική. Με παρόμοια έργα σ' όλη την τη χώρα, επιδιώκεται να μπει τέρμα στις παράνομες χωματερές. Στην Ελλάδα, εξακολουθούν να λειτουργούν περισσότερες από 250, για τις οποίες, θα κληθούμε να πληρώσουμε αυστηρά πρόστιμα.

Σε μια από τις κοιλότητες των ορεινών όγκων του Γραμματικού, στη θέση Μαύρο Βουνό που βρίσκεται περίπου 4,5 με 5 χιλιόμετρα μακριά από τις κατοικημένες περιοχές κατασκευάζεται σε μια έκταση περίπου 500 στρεμμάτων ο πρώτος χώρος ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.

Η κατασκευή του είχε αποφασιστεί πριν από χρόνια , όταν η χωματερή των Άνω Λιοσίων και της Φυλής εξάντλησε τα όρια αντοχής της και οι ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι ξεφύτρωναν ο ένας μετά τον άλλο στην Αττική. Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων θα δέχεται για επεξεργασία 127,5 τόνους απορριμμάτων κάθε χρόνο. Θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2011 και θα λειτουργεί μέχρι το 2030.

Το ''αγκάθι'' όμως των ανεξέλεγκτων χωματερών εξακολουθεί να υπάρχει, αν και ο αριθμός έχει περιοριστεί στις 250 με 270. Κι ανά πάσα στιγμή μπορεί η χώρα μας να πληρώσει υψηλότατα πρόστιμα. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος εγκρίθηκε η διάθεση 15 εκατομμυρίων ευρώ για να αποκατασταθούν το συντομότερο οι πιο επικίνδυνες για πυρκαγιές απ αυτές που έκλεισαν.

i-reportergr
Read more...

Στα 64 τα κρούσματα από τον ιό του Δ. Νείλου

nooz.gr
Τέσσερα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου διαγνώστηκαν ανεβάζοντας τον αριθμό των προσβληθέντων στους 64.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι σήμερα το πρωί, 28 από τους νοσηλευόμενους ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου είχαν λάβει εξιτήριο και 31 νοσηλεύονται ακόμη. Από τους ασθενείς που νοσηλεύονται οι 8 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ένας από τους ασθενείς δεν έχει νοσηλευθεί σε νοσοκομείο.

Στο μεταξύ από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοινώθηκε ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις αίματος, λόγω της αναστολής των αιμοληψιών στις περιοχές όπου εμφανίστηκαν κρούσματα των λοιμώξεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Το πρόβλημα της έλλειψης αίματος στις περιοχές αυτές αντιμετωπίζεται άμεσα με τη μεταφορά μονάδων αίματος από άλλες περιοχές.

Την προσεχή Δευτέρα 23 Αυγούστου, θα ξεκινήσει ο έλεγχος των μονάδων αίματος που είχαν τεθεί σε καραντίνα και είχαν ληφθεί από τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των περιοχών αυτών.

Το υπουργείο Υγείας έχει δώσει εντολή για εντατικοποίηση των προσπαθειών τόσο από τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας όσο και τους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών προκειμένου να αυξηθεί το εθελοντικά προσφερόμενο αίμα.

Read more...

Φοβάται οργανωμένο σχέδιο εξέγερσης στις φυλακές...


Με αφορμή τις ομαδικές απόπειρες απόδρασης...
Πέντε απόπειρες απόδρασης έγιναν μέσα σε λίγες μέρες από τις φυλακές Λάρισας, Μαλανδρίνου και Κορυδαλλού. "Κάποιοι δοκιμάζουν τις αντοχές του...

...σωφρονιστικού συστήματος, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης και εξέφρασε την υπόνοια του για την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου εξέγερσης στις φυλακές.

Μακριά το πάει...


Read more...

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΣΕ 90 ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ 35,9 ΕΚ. ΕΥΡΩ!


Προθεσμία μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε 90 πολίτες για τους οποίους, όπως προκύπτει από επεξεργασία των στοιχείων τους, έχουν συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 35,9 εκατ. ευρώ. Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, κατέχουν συνολικά...
917 ακίνητα, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται σε 176,5 εκατ. Το υπουργείο προειδοποιεί πως εάν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν εξοφλήσουν τις οφειλές τους ως τις 10 Σεπτεμβρίου, θα κινήσει κατά προτεραιότητα διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης, συμπεριλαμβανομένων και πλειστηριασμών ακινήτων.
fimotro

Read more...

ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ Η ΑΝΕΡΓΙΑ


Στα 569.742 άτομα φθάνουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Ιούλιο. Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει μικρή αύξηση κατά 0,52% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα...


Οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανέρχονται σε 184.709 άτομα και εμφανίζονται αυξημένοι κατά 4,09% (7.266 άτομα) σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010. Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 92.996 και είναι μειωμένες κατά 20,91% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 27.003, οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 35.517 και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 29.417.

Ωστόσο μεγαλύτερη μείωση κατά 26,06% παρουσιάζει το άθροισμα των απολύσεων (καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου), των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και των οικειοθελών αποχωρήσεων. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, το ισοζύγιο των καθαρών ροών (προσλήψεις μείον απολύσεις και λήξεις και αποχωρήσεις) στην αγορά εργασίας είναι θετικό με 1.059 επιπλέον θέσεις εργασίας το μήνα Ιούλιο, ενώ επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο ισοζύγιο παραμένει θετικό για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

Το ίδιο μέγεθος τον Ιούλιο του 2009 ήταν αρνητικό με απώλεια 2.757 θέσεων εργασίας. Αντιστοίχως οι προσλήψεις τον Ιούλιο του 2010 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2009 εμφανίζουν μείωση κατά 1,95%, οι απολύσεις και λήξεις συμβάσεων καταγράφουν αύξηση κατά 0,87% και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις μείωση κατά 17,42%.

Read more...

ΝΕΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΑΡΚΑΔΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ...


Νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν τα ξημερώματα στη θέση Ελαία του δήμου Τροπαίων στην Αρκαδία και στην περιοχή Βρύσες Κυπαρισσίας. Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στα Κύθηρα, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί από αργά χθες...
το βράδυ. Σε εξέλιξη βρίσκονται, επίσης, και οι πυρκαγιές στα Σιμωτάτα Κεφαλλονιάς και στη Λιθακιά Ζακύνθου, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία. Στα Σιμωτάτα Κεφαλονιάς επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 9 οχήματα και 37 πεζοπόρα τμήματα. Στην Καρυά Λευκάδος επιχειρεί πυροσβεστική δύναμη αποτελούμενη από 45 πυροσβέστες με 18 οχήματα και 48 πεζοπόρα τμήματα. Υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στην περιοχή Μαψός του νομού Κορινθίας, στην περιοχή Γαλατάς στην Τροιζηνία, στο Ζηλευτό Λειανοκλαδίου και στον Παλαμπά Θεσπρωτίας.
fimotro

Read more...

ΚΡΗΤΙΚΗ ΒΕΝΤΕΤΑ ΝΤΟΡΑΣ-ΣΑΜΑΡΑ


Ρεπορτάζ : Άγγελος Αθανασόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Η ανακωχή του Δεκαπενταύγουστου ανάμεσα στον κ. Αντ. Σαμαρά και στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη με φόντο τις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έλαβε χθες τέλος. Αφορμή για «να βγουν τα μαχαίρια» ήταν η χθεσινή επίσημη ανακοίνωση της Ρηγίλλης ότι θα στηρίξει πολιτικά για τη θέση του Περιφερειάρχη Κρήτης τον βουλευτή Λασιθίου κ. Ι. Πλακιωτάκη. Ωστόσο ο...
«εκλεκτός της Ρηγίλλης» δεν θα έχει την υποστήριξη της πρώην υπουργού Εξωτερικών όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες της. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο κ. Πλακιωτάκης είχε στηρίξει την κυρία Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Η ανεξάρτητη βουλευτής, η οποία βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία για τη δημιουργία του κόμματός της, πιθανότατα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θεωρεί ότι η υποψηφιότητα Πλακιωτάκη έχει ως μοναδικό σκοπό να πολιτικοποιήσει την αναμέτρηση και να βγει με αυτόν τον τρόπο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην Κρήτη. «Η υποψηφιότητά μου είναι πέρα και πάνω από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες» είπε σε δήλωσή του ο κ. Πλακιωτάκης ύστερα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δίνω», προσέθεσε, «το χέρι σε όλους τους Κρητικούς- ανεξαρτήτως κόμματος- για να στηρίξουμε την υποψηφιότητα αυτή. Αυτή την προσπάθεια, καλώ ενωτικά όλους τους Κρητικούς, να τη στηρίξουν». Μάλιστα ο κ. Πλακιωτάκης τηλεφώνησε μετά την ανακοίνωση της στήριξης της υποψηφιότητάς του από τη ΝΔ στην κυρία Μπακογιάννη ζητώντας και τη δική της. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον της πρώην υπουργού Εξωτερικών όμως, εκείνη τού είπε ότι δεν μπορεί να το κάνει καθώς η υποψηφιότητά του έχει καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά και όχι αυτοδιοικητικά όπως αυτή θα επιθυμούσε. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυρία Μπακογιάννη θα υποστηρίξει κάποιον ανεξάρτητο υποψήφιο- με τα ονόματα των κκ. Χρ. Μαρκογιαννάκη και Λ. Αυγενάκη να ακούγονται στο παρασκήνιο. Στη Ρηγίλλης πάντως συνεχίζονται οι συσκέψεις για να κλείσουν οι «τρύπες» στα ψηφοδέλτια. Αύριο Πέμπτη αναμένεται σύμφωνα με πηγές να λάβει χώρα κρίσιμη συνάντηση για την Περιφέρεια Αττικής- αν και κατά άλλους ο κ. Σαμαράς έχει σχεδόν καταλήξει στις αποφάσεις του. Σε άλλες περιοχές όμως, όπως στη Δυτική Ελλάδα όπου έχει βολιδοσκοπηθεί ο κ. Γ. Κοντογιάννης για τη θέση του περιφερειάρ- χη, υπάρχει δυστοκία και καθυστερήσεις στις τελικές ανακοινώσεις. Την ίδια στιγμή στο ΛΑΟΣ όλοι περιμένουν την επόμενη εβδομάδα όταν θα συνεδριάσει η επιτροπή για τις επιλογές των υποψηφίων που θα υποστηρίξει το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη . Η τελική επιλογή των υποψηφίων είναι προνόμιο του προέδρου επιμένουν κορυφαία στελέχη του κόμματος, αν και έχει εκφραστεί από ορισμένα εξ αυτών, όπως τους κκ. Μ. Βορίδη, Α.Πλεύρη και Α.Γεωργιάδη , η άποψη ότι ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις και σε ορισμένες κρίσιμες περιφέρειες ο ΛΑΟΣ θα πρέπει να κατέλθει αυτόνομα ώστε να καταγράψει ευκρινώς την πολιτική του δύναμη. Ηδη άλλωστε έχει εκφραστεί αντίθεση στην επιλογή στήριξης του κ. Ν. Κακλαμάνη για τον Δήμο Αθηναίων. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο ΛΑΟΣ προσανατολίζεται να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Π. Τατούλη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Read more...

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Η εξεύρεση ικανού αριθμού γυναικών υποψηφίων περιφερειαρχών και η τελική απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου για τα πρόσωπα που θα στηρίξει το ΠαΣοΚ στις περιφερειακές εκλογές σε Αττική και Πελοπόννησο θα καθορίσουν την πορεία των διαδικασιών για την επιλογή των προσώπων που θα δώσουν τη μάχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οπως διαβεβαιώνουν συνομιλητές του...
Πρωθυπουργού, κατά το διάστημα των τελευταίων εβδομάδων τα δύο αυτά ζητήματα και οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση εν γένει απασχόλησαν τον κ. Παπανδρέου κατά κόρονπερισσότε- ρο και από τη φημολογία περί ανασχηματισμού. Αλλωστε το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου διαμηνύει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο τις τελευταίες ημέρες ότι δεν πρέπει να νοείται αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα προτού κλείσει το θέμα των υποψηφίων περιφερειαρχών. Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές του Νοεμβρίου, από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας ξεκινούν με εντατικούς ρυθμούς δημοσκοπήσεις για τα κατάλληλα πρόσωπα σε όλες τις περιφέρειες και σε πολλούς δήμους της χώρας. Επίσης, στις 23 Αυγούστου, την επόμενη Δευτέρα, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης Υποψηφιοτήτων υπό τον κ. Αθ. Τσούρα, οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξει μια σειρά ανακοινώσεων για υποψηφιότητες δημάρχων εντός της επόμενης εβδομάδας. Για την Ιπποκράτους και το Μαξίμου οι «μητέρες των μαχών» εντοπίζονται στις περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου. Στη μεν πρώτη περίπτωση η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς τη νίκη για πολλούς λόγους. Κατ΄ αρχάς, επειδή ο περιφερειάρχης Αττικής θα είναι, θεωρητικώς τουλάχιστον- και πάντως από την άποψη εκλογικής νομιμοποίησης-, το δεύτερο ισχυρότερο πρόσωπο στην πολιτική ζωή της χώρας έπειτα από τον Πρωθυπουργό. Το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Αττικής θα εκλέγεται περίπου από 4 εκατ. πολίτες μοιραία κάνει τα στελέχη της Ιπποκράτους να αντιμετωπίζουν την εκλογική μάχη ως δημοψήφισμα, έστω κι αν για προφανείς λόγους σκοπιμότητας στην κυβέρνηση αποφεύγουν να παραδεχθούν κάτι τέτοιο. Με αυτά τα δεδομένα, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα εντατικοποιηθούν οι επαφές του Πρωθυπουργού με στελέχη εν όψει της λήψης των τελικών αποφάσεών του. Η ενδεχόμενη υποψηφιότητα της κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη δεν διαψεύδεται, όμως στις απόψεις που διατυπώνονται προς τον κ. Παπανδρέου περιλαμβάνεται και η παράμετρος ότι η υποψηφιότητα στην Αττική θα πρέπει να εμπεριέχει το μικρότερο δυνατό ρίσκο και να θεωρείται κατά γενική ομολογία «γερό χαρτί». Από όσους γνωρίζουν τις διαθέσεις του Πρωθυπουργού πάντως, και χωρίς τίποτε να θεωρείται βέβαιο αυτή τη στιγμή, επισημαίνεται ότι μια υποψηφιότητα με τα χαρακτηριστικά της κυρίας Μπιρμπίλη βρίσκεται πολύ κοντά στη φιλοσοφία του κ. Παπανδρέου: νέα, χωρίς παλαιοκομματικά «βαρίδια» και με εναλλακτική προσέγγιση στην πολιτική. Το ότι στις μετρήσεις περιλαμβάνονται τα ονόματα και άλλων υπουργών, όπως της κυρίας Λούκας Κατσέλη, είναι γεγονός, όμως αυτό συμβαίνει σχεδόν με όλα τα κυβερνητικά στελέχη που εκλέγονται στην Αττική. Ωστόσο, δεν αποκλείουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού και το ενδεχόμενο στις τελικές αποφάσεις- ακόμη και για την Αττική- να κυριαρχή- σουν επιλογές με καθαρά αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, όπως π.χ. ο κ. Ι. Μίχας , σε περίπτωση που ο κ. Π. Φασούλας επιλεγεί εν τέλει ως υποψήφιος εκ νέου για τη δημαρχία Πειραιά. Η μάχη της Πελοποννήσου είναι επίσης αρκετά δύσκολη για το ΠαΣοΚ, για τουλάχιστον δύο λόγους: πρώτον, υπάρχει γενική αντίδραση για το γεγονός ότι μετά και τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν συμπίπτει με τα γεωγραφικά της όρια, αφού οι Νομοί Αχαΐας και Ηλείας ανήκουν στη Δυτική Ελλάδα. Τέτοιες αντιδράσεις εκφράζονται ακόμη και από βουλευτές της συμπολίτευσης, οι οποίοι αντιδρούν και στο ενδεχόμενο να στηρίξει το ΠαΣοΚ την υποψηφιότητα του κ. Π.Τατούλη. Η τελική απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί και τα πάντα περιπλέκονται από το γεγονός ότι τον ανεξάρτητο υποψήφιο έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει και ο ΛΑΟΣ. Στελέχη της Ιπποκράτους δεν αποκλείουν πάντως ακόμη το γεγονός να «κατεβάσει» το ΠαΣοΚ δικό του υποψήφιο, αφού θα κριθεί επαρκώς ικανοποιητικό αποτέλεσμα να μην κερδίσει η ΝΔ σε μία περιφέρεια όπου σήμερα ελέγχει τους επικεφαλής όλων των νομαρχιών. Από υπουργοί, υποψήφιες σε περιφέρειες Το θηλυκό στοιχείο προξενεί και πολιτικούς πονοκεφάλους σε κυβέρνηση και κόμμα, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμία του κ. Γ. Παπανδρέου είναι τουλάχιστον τέσσερις- πέντε υποψηφιότητες περιφερειαρχών να είναι γυναικείες. Σε αυτή τη λογική εντάσσεται η φημολογία γύρω από το όνομα της κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς και η συζήτηση για ενδεχόμενη υποψηφιότητα της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κυρίας Κατερίνας Μπατζελή, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Δεν αποκλείεται να προκριθεί γυναίκα ως επιλογή για την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου- εδώ και μήνες συζητείται το όνομα της κυρίας Ελπίδας Τσουρή, ενώ παρά τη βεβαιότητα που επικρατεί για την υποψηφιότητα του κ. Στ. Αρναουτάκη δεν έχει κλείσει οριστικά τίποτε σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα της σημερινής νομάρχου Ηρακλείου, κυρίας Βαγγελιώς Σχοιναράκη.
Read more...

EIΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΥΚΟΝΟΥ...


Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για οικονομικές ατασθαλίες στον Δήμο Μυκόνου διέταξε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σύρου Έφη Σαλμά, μετά τις καταγγελίες ότι στελέχη του δήμου κάλυπταν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νησιού ώστε να μην πληρώνουν φόρους. Επίσης, ερευνάται και η...
υπόθεση υπαλλήλων που κατηγορούνται ότι εισέπρατταν για λογαριασμό τους τούς φόρους που κατέβαλαν επιχειρηματίες του νησιού. Σύμφωνα με την Καθημερινή, στο έγγραφο που έστειλε η εισαγγελέας στον ανακριτή αναφέρεται πως στελέχη του δήμου «κάλυπταν» τους εκάστοτε οφειλέτες, συντηρώντας σκοπίμως ένα χάος στις υπηρεσίες του δήμου. Επίσης, επέτρεπαν στους οφειλέτες να συνεχίζουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους, παρότι υπήρχαν σε βάρος τους βεβαιωμένες οφειλές προς τον Δήμο Μυκόνου. Τα διαφυγόντα έσοδα για τον Δήμο υπολογίζονται μέχρι στιγμής στα 3 εκατ. ευρώ. Ερευνάται, επίσης, η υπόθεση υπαλλήλων που κατηγορούνται ότι εισέπρατταν για λογαριασμό τους τα τέλη που πλήρωναν επιχειρηματίες του νησιού. Σύμφωνα με το πόρισμα της επιθεωρήτριας του υπουργείου Οικονομικών, οι υπάλληλοι εξέδιδαν πλαστές αποδείξεις και είχαν υπεξαιρέσει περίπου 880.000 ευρώ. Η εισαγγελέας άσκησε διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος τριών υπαλλήλων και δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος ακόμη ενός ατόμου.
fimotro

Read more...