Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Aegean: Ζημίες 32,6 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο...


Ζημίες ύψους 32,6 εκατομμυρίων ευρώ, σε σύγκριση με κέρδη ύψους 13,4 εκατομμυρίων ευρώ το 2009 ανακοίνωσε η Aegean Airlines [AGNr.AT] το...

πρώτο εξάμηνο του 2010.

Σημειώνεται πως το καθαρό αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου έχει επιβαρυνθεί από φόρους ύψους €6,6 εκατ. που σχετίζονται με την έκτακτη εφάπαξ εισφορά κοινωνικής ευθύνης.

Πιο αναλυτικά, οι πωλήσεις διαμορφώθηκα σε 267,4 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 3%.

Η επιβατική κίνηση παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος, με την εταιρία να μεταφέρει συνολικά 2,9 εκατομμύρια επιβάτες. Στο δίκτυο εσωτερικού μετέφερε 1,5 εκατομμύρια επιβάτες, σημειώνοντας μείωση 11% σε σχέση με το 2009, ενώ στο δίκτυο εξωτερικού μεταφέρθηκαν 1,4 εκατομμύρια επιβάτες, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση ύψους 18%, κυρίως λόγω της προσθήκης νέων δρομολογίων από τα τέλη του 2009.

Όπως αναφέρει η εταιρεία στη σχετική της ανακοίνωση, παρά το γεγονός ότι η επιβατική κίνηση παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος καθώς και την αύξηση της συμμετοχής του δικτύου εξωτερικού, οι

πωλήσεις παρουσίασαν κάμψη, απόρροια των σημαντικών πιέσεων στο μέσο έσοδο ανά πτήση που ασκούνται λόγω της οικονομικής κρίσης, κυρίως σε ό,τι αφορά τη ζήτηση από την Ελλάδα.

Επισημαίνεται επίσης ως σημαντικό το γεγονός ότι «παρουσιάζονται

συνθήκες πλεονάζουσας χωρητικότητας σε αρκετά δρομολόγια όπου

δραστηριοποιείται η εταιρεία, που εν μέσω ενός περιβάλλοντος ύφεσης, επηρεάζουν ακόμα περισσότερο τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας. Επιπρόσθετα, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, εξωγενείς παράγοντες όπως η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου είχαν αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα της εταιρείας.

Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, ανέφερε σχετικά:

«Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου έχουν εμφανώς επηρεαστεί από την

πρωτοφανή αρνητική οικονομική συγκυρία της χώρας μας. Προχωρούμε άμεσα στις προσαρμογές δικτύου και κόστους που είναι αναγκαίες για την ενίσχυση των αντοχών της εταιρίας απέναντι στην κρίση. Παράλληλα, δουλεύουμε για την αξιοποίηση και ολοκλήρωση των στρατηγικών επιλογών που έχουν γίνει και που διασφαλίζουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της εταιρίας, όπως η ένταξή μας στη Star Alliance και η συμφωνία με την Marfin Investment Group/OA».

Στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ενεργειών, η εταιρία ήδη προχώρησε μέσα στο

πρώτο εξάμηνο του 2010 στη μείωση του στόλου της κατά 3 αεροσκάφη. Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2010 επέστρεψε δύο αεροσκάφη RJ AVRO 100 ενώ η επιστροφή δύο αεροσκαφών ATR 72 προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο του 2010.

Η Aegean γνωστοποιεί ακόμη πως ως αποτέλεσμα της μείωσης του στόλου αλλά και της ανάγκης ενίσχυσης της απόδοσης του δικτύου στο εξαιρετικά ασθενές οικονομικό περιβάλλον, επιβάλλεται η διακοπή στο αμέσως επόμενο διάστημα και ως το χειμερινό πρόγραμμα της εταιρίας των δρομολογίων προς δύο προορισμούς εσωτερικού (Ιωάννινα, Καβάλα) και τρεις προορισμούς εξωτερικού (Τίρανα, Βελιγράδι, Βιέννη) που παρουσιάζουν ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα.

Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης ανέφερε σχετικά: «Επιβάλλεται η εστίαση σε

προορισμούς όπου διαθέτουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είτε λόγω του νέου

στόλου μας αεροσκαφών Airbus Α320 είτε λόγω της εισόδου μας στην Star Alliance. Ελπίζουμε ότι η κατά το δυνατόν ταχύτερη έγκριση της συμφωνίας με την OA από την EE, θα μας επιτρέψει να παρουσιάσουμε έγκαιρα για το καλοκαίρι του 2011 αυξημένη εξωστρέφεια που είναι αναγκαία και για την εταιρεία μας αλλά και για την Ελλάδα».
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: