Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Δεκαετία ξηρασίας


Δραματική είναι η κατάσταση, για τρίτη εβδομάδα, στην Πορτογαλία, με μεγάλες φωτιές να έχουν κατακαύσει ως τώρα, εξακόσιες χιλιάδες στρέμματα πρασίνου. Χωριά ολόκληρα έχουν περικυκλωθεί από τις φλόγες, ενώ, σοβαρό κίνδυνο, διατρέχει το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της χώρας. Οι επιστήμονες προειδοποιούν, ότι την επόμενη δεκαετία, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, λόγω της ερημοποίησης που θα προκαλέσει η παρατεταμένη ξηρασία, σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Εκατοντάδες στρέμματα παρθένου δάσους στο εθνικό πάρκο της Σέρα Εστρέλα έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν, όταν η πυρκαγιά περικύκλωσε τέσσερα γειτονικά χωριά. Ευτυχώς οι κάτοικοι πρόλαβαν να τα εγκαταλείψουν. Η περιβαλλοντική καταστροφή στην Πορτογαλία είναι ανυπολόγιστη, καθώς μέσα σε ένα μήνα έχουν γίνει στάχτη 600.000 στρέμματα πευκόφυτης γης. Είναι η τρίτη χώρα που βιώνει τον πύρινο εφιάλτη αυτό το καλοκαίρι, μετά την Ρωσία και την Ισπανία.

Οι επιστήμονες των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν ότι η ερημοποίηση απειλεί πλέον τις ζωές 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων. Κάθε χρόνο μία έκταση ίση με την Ελλάδα μετατρέπεται σε έρημο και οι κάτοικοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, για να διασφαλίσουν την καθημερινή τους τροφή και επιβίωση.

Χλωρίδα και πανίδα είναι αλληλένδετες στο ευαίσθητο οικοσύστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πεταλούδα μονάρχης που μεταναστεύει καθε φθινόπωρο από τις ΗΠΑ και το Καναδά στο θερμότερο δυτικό Μεξικό. Μόνο μία στις τέσσερις πεταλούδες θα ακολουθήσει φέτος αυτό το δρόμο, εξαιτίας των δραματικών ρυθμών αποψίλωσης των δασών.

.i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: