Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

RTR: Πως η Μέρκελ «έσωσε» την παρτίδα για την Ελλάδα


germania-kato-bouli-agkela-merkel
Στο συμπέρασμα ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατάφερε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να αποτρέψει οριακά μία πολύ μεγαλύτερη «ανταρσία» τον προηγούμενο μήνα, καταλήγει δημοσίευμα τους Reuters.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην ψηφοφορία για την παράταση της διάσωσης της Ελλάδας μεταξύ των συντηρητικών βουλευτών της Μέρκελ και τονίζει ότι πολλοί περισσότεροι θα είχαν ψηφίσει… «Nein» αν δεν διέθετε τέτοια δύναμη πειθούς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται ότι το Κοινοβούλιο της Γερμανίας ψήφισε στις 27 του Φλεβάρη να επεκτείνει το πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα κατά τέσσερις μήνες, ωστόσο ένας αριθμός των συντηρητικών διαφωνούσε με την παράταση, καθώς οι βουλευτές δεν ήταν πεπεισμένοι ότι η Αθήνα θα συμμορφωθεί με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.
Ανώτερο συντηρητικό στέλεχος δήλωσε στο πρακτορείο, ότι οι Βαυαροί σύμμαχοι της Μέρκελ, το CSU, θα είχε ψηφίσει ομόφωνα «όχι» εάν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είχε κερδίσει την υποστήριξή τους κατά την προσωπική του εμφάνιση δύο ημέρες πριν την ψηφοφορία.
Άλλο κορυφαίο συντηρητικό στέλεχος δήλωσε ότι η συνάντηση του Schaeuble με τους Χριστιανοδημοκράτες της Merkel (CDU), ήταν εξίσου σημαντική για να διασφαλίσει την υποστήριξή τους σε μία στιγμή που η εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση είχε… τελειώσει.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Τήρηση υποχρεώσεων από όλους Τσίπρας: Η επίκληση της ηθικής δεν μπορεί να είναι α λα καρτ


Τσίπρας: Η επίκληση της ηθικής δεν μπορεί να είναι α λα καρτ
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρέωσεις της, το ίδιο όμως πρέπει να να πράξουν και οι εταίροι της διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της συζήτησης περί σύστασης επίτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις. «Η επίκληση της ηθικής δεν μπορεί να είναι α λα καρτ» τόνισε.

«Θέλω σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα, ώστε με ισότιμους όρους, μέσα από το διάλογο στο πλαίσιο μιας έντιμης διαπραγμάτευσης, να συνδράμει ώστε να βρεθεί λύση στα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

»Θα εργαστεί ώστε να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Αλλά ταυτόχρονα θα εργαστεί ώστε να τηρηθούν όλες οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό. Και όπως εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές. Γιατί η ηθική δεν μπορεί να είναι αλα καρτ. Δε μπορεί να είναι κατά περίσταση» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έλαβε το λόγο για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους, για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και σε όσους υπέφεραν από τη ναζιστική θηριωδία για να έχουμε μία πατρίδα ελεύθερη και κυρίαρχη.

Οι μνήμες αυτές, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, πρέπει να διατηρηθούν όχι για να καλλιεργούν την καχυποψία και το μίσος μεταξύ των λαών, αλλά για να θυμόμαστε τι σημαίνει ναζισμός, τι σημαίνει φασισμός.

«Για να θυμόμαστε ότι όταν τη θέση της αλληλεγγύης, της φιλίας, της συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ των λαών, παίρνει η αίσθηση της υπεροχής και του ιστορικού πεπρωμένου» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο «επικράτησε η λογική του εξευτελισμού και της εξαθλίωσης ενός ολόκληρου λαού για την ήττα του» γεγονός που το πλήρωσαν οι λαοί της Ευρώπης, της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης.

«Οι λαοί της Ευρώπης και οι ηγεσίες τους, οφείλουν να θυμούνται και αντλούν συμπεράσματα από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία. Γιατί η Ευρώπη δεν πρέπει, δεν της επιτρέπεται να κάνει σήμερα τα ίδια λάθη» δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε επίσης ότι μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία ωφελήθηκε -ορθώς - από σειρά παρεμβάσεων με κυριότερες την διαγραφή του χρέους της από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την Σύμβαση του Λονδίνου το 1953 και φυσικά «με τα τεράστια ποσά που εκταμιεύτηκαν από τους Συμμάχους για την ανοικοδόμηση της».

«Η Σύμβαση όμως του Λονδίνου αναγνωρίζει ταυτόχρονα ότι απομένουν οι τελικές Γερμανικές Αποζημιώσεις για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίες θα έπρεπε να διευθετηθούν με την τελική συνθήκη ειρήνης που δεν υπογράφτηκε μέχρι το 1990, εξαιτίας της διχοτόμησης της Γερμανίας.

»Η επανένωση των δύο Γερμανιών δημιούργησε τις αναγκαίες νομικές και πολιτικές προϋποθέσεις για την επίλυση του ζητήματος, αλλά οι γερμανικές κυβερνήσεις από τότε και στο εξής επέλεξαν τη σιωπή, τα νομικά τεχνάσματα, την αναβολή και την παρέλκυση» τόνισε ο κ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε: «Είναι άραγε ηθική αυτή η στάση;»

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η διμερής συμφωνία του 1960 «δεν αφορούσε αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστη η χώρα αλλά αποζημιώσεις για τα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα. Και φυσικά, σε καμία περίπτωση, δεν αφορούσε ούτε το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο αλλά ούτε και αξιώσεις για αποζημίωση εξαιτίας εγκλημάτων πολέμου, εξαιτίας της σχεδόν ολικής καταστροφής των υποδομών της χώρας αλλά και της διάλυσης της οικονομίας της κατά τη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής».

«Όλα αυτά, γνωρίζω, ότι είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά τεχνικά αλλά και εξαιρετικά ευαίσθητα ζητήματα και ίσως δεν είναι αυτός ο χώρος και ο χρόνος για να επεκταθώ. Οι αναγκαίες διευκρινίσεις και η τεχνική επεξεργασία δεν θα γίνει από εμένα αλλά από τους ειδικούς. Νομικούς και ιστορικούς.

»Αυτό που θέλω εγώ να διαβεβαιώσω, τόσο τον Ελληνικό όσο και τον Γερμανικό λαό, είναι ότι θα προσεγγίσουμε το θέμα με την αναγκαία ακριβώς ευαισθησία, με αίσθημα ευθύνης και ειλικρίνειας, με διάθεση συνεννόησης και διαλόγου. Το ίδιο, όμως, περιμένουμε και από τη Γερμανική Κυβέρνηση. Για λόγους πολιτικούς, ιστορικούς, συμβολικούς αλλά και ηθικούς» συμπλήρωσε.

«Απέναντι σε έναν ηθικολογικό τόνο που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στη δημόσια συζήτηση στην Ευρώπη, εμείς δεν επιλέγουμε ούτε τη θέση του μαθητή που σκύβει το κεφάλι και χαμηλώνει τα μάτια απέναντι στην αφ’ υψηλού ηθική διδασκαλία, αλλά ούτε διεκδικούμε τη θέση του ηθικοδιδάσκαλου που κουνά επιτιμητικά το δάχτυλο, απέναντι στον υποτιθέμενο αμαρτωλό, ζητώντας του να πληρώσει για τις αμαρτίες του. Αντίθετα επιλέγουμε το δρόμο της διαπραγμάτευσης και του διαλόγου, της αλληλοκατανόησης και της δικαιοσύνης» τόνισε ο Αλ.Τσίπρας. 
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ειδικό δικαστήριο: Δεύτερο «όχι» στο εισαγγελικό αίτημα για κλήση Ευ. Βενιζέλου


euaggelos-benizelos
Απορρίφθηκε για δεύτερη φορά από το Ειδικό Δικαστήριο το αίτημα της Εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου να κληθεί να καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ακροαματική διαδικασία.
Όπως είπε η εισαγγελική λειτουργός, ο κ. Βενιζέλος είναι σπουδαίος μάρτυρας και για το λόγο αυτό αντιτάχθηκε στην ανάγνωση της κατάθεσης που είχε δώσει στην προδικασία.
Το Ειδικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα και αρκέστηκε στην ανάγνωση της κατάθεσής του.
Κατά τη διαδικασία η Εισαγγελέας προσκόμισε έγγραφα των οικονομικών εισαγγελέων τόσο για τη λίστα Λαγκάρντ όσο και για άλλες λίστες.
Στο έγγραφο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι από τη λίστα Λαγκάρντ ταυτοποιήθηκαν συνολικά 1.727 φυσικά πρόσωπα, από τα οποία προέκυψαν 478 εντολές ελέγχου. Συνολικά 163 έχουν σταλεί για έρευνα στο ΚΕΦΟΜΕΠ, εκ των οποίων 38 υποθέσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
Επίσης, η εισαγγελική λειτουργός προσκόμισε και έγγραφο που φέρει την υπογραφή του κατηγορούμενου Γιώργου Παπακωνσταντίνου και αφορά τη λίστα Λιχτενστάιν.
«Θα δείτε με ποια επίσημη διαδικασία τη ζήτησε από τις αρμόδιες γερμανικές αρχές» είπε χαρακτηριστικά η Εισαγγελέας.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Oι Βρυξέλλες επιμένουν πως αύριο θα ξεκινήσουν κανονικά οι διαπραγματεύσεις


ba8fe__45eb3239117bacef5de8cceeb012f1b8_M
Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα το Μέγαρο Μαξίμου διακινεί σενάρια εμπλοκής, πηγές από τις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της Ελλάδας και των Θεσμών ξεκινούν αύριο Τετάρτη κανονικά.
Επικεφαλής της ελληνικής πλευράς θα είναι ο κύριος Θεοχαράκης και η κυρία Παναρίτη, σύμβουλοι του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Από τις Βρυξέλλες τονίζεται πάντως ότι εκ παραλλήλου με τις κύριες διαδικασίες διαπραγματεύσεων που θα διεξάγονται στην βελγική πρωτεύουσα, θα υπάρξουν και επισκέψεις των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα σε συγκεκριμένο χρόνο και για συγκεκριμένο λόγο.
Επιπλέον αξιωματούχοι των Βρυξελλών, επισημαίνουν ότι ο χρόνος πιέζει, ιδίως την ελληνική πλευρά.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ: Κλιμάκια στην Αθήνα ή τέλος οι διαπραγματεύσεις


dai
«Σκληραίνουν» τη στάση τους οι Ευρωπαίοι στέλνοντας σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση.
Μετά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ξεκαθάρισε πως τα τεχνικά κλιμάκια θα πρέπει να βρεθούν στην Αθήνα.
Μιλώντας μετά από τη συνεδρίαση του ECOFIN, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει χρήματα αν δεν κάνει προσπάθειες και τόνισε ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν μόνο εφόσον οι «άνθρωποί μας θα είναι ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα».
«Οι διαβουλεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς πρέπει να ξεκινήσουν αύριο, Τετάρτη, και στην Αθήνα διαφορετικά χάνουμε την αξιοπιστία και τη σοβαρότητά μας» πρόσθεσε με νόημα.
«Αν δεν μεταβούν στην Αθήνα, τότε δεν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις» τόνισε με νόημα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ, προειδοποίησε ότι αν δεν προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σε μεταρρυθμίσεις οι αγορές θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους.
«Μπάχαλο» με τα τεχνικά κλιμάκια
Για ακόιμη μία φορά η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να φέρει το πλήρες «μπάχαλο» στις διαπραγματεύσεις αλλά και τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στο χείλος της καταστροφής.
Τη στιγμή που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται σίγουροι πως η διαπραγμάτευση θα γίνει σε Βρυξέλλες και Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει… διαφορετική άποψη.
Ήδη από χθες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανακοίνωσε ότι, εκτός από τη δουλειά των θεσμών στις Βρυξέλλες, τεχνικά κλιμάκια θα μεταβούν και στην Αθήνα, ωστόσο, η κυβέρνηση διαψεύδει πως θα συμβεί κάτι τέτοιο.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Δείτε τα αποτελέσματα του ΑΣΕΠ για τη ΔΕΔΔΗΕ


Εκδόθηκαν σήμερα από το ΑΣΕΠ, τα προσωρινά αποτελέσματα της Προκήρυξης 3Κ/2014, που αφορούν στην πλήρωση, με σειρά προτεραιότητας, 160 θέσεων προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στην Ανώνυμη Εταιρεία Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ).
asep
Όπως σημειώνεται, οι οριστικοί πίνακες διοριστέων, θα προκύψουν μετά την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων, η προθεσμία υποβολής των οποίων ορίζεται από 11 Μαρτίου έως την πάροδο της 20ης Μαρτίου 2015.
Σύμφωνα με την υπ' αριθ. 62/2004 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, οι απορριπτέοι υποψήφιοι εμφανίζονται με το δωδεκαψήφιο γραμμωτό κώδικα οπτικής αναγνώσεως (barcode) σε συνδυασμό με τον αριθμό ταυτότητας.
Οι υποψήφιοι που απέστειλαν έντυπες αιτήσεις χωρίς να έχουν υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση αποκλείονται της διαδικασίας και εμφανίζονται σε ξεχωριστό πίνακα μόνο με τον αριθμό ταυτότητας.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Στο απυρόβλητο της εξεταστικής ο Καραμανλής


Ο ΝΕΟ σας τα είχε προλάβει, ήδη από τις πρώτες νύξεις της νέας κυβέρνησης σχετικά με την εξεταστική για το μνημόνιο. Ότι, δηλαδή, αυτή θα αφορά τους πάντες, πλην Κώστα Καραμανλή.
karamanlis
Όπως επιβεβαιώθηκε και χθες, μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, η εξεταστική θα έχει ως αφετηρία τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 και ως τέρμα της έρευνάς της τις... εκλογές του Ιανουαρίου. Έτσι, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ βάζουν απέναντί τους όχι μόνον τον... «τρισκατάρατο» Παπανδρέου, αλλά και τους Λουκά Παπαδήμο και Αντώνη Σαμαρά.
Επιβεβαιώνοντας, δε, την πολιτική συμφωνία που, εμφανώς, έχει συνομολογηθεί μεταξύ του Πρωθυπουργού Τσίπρα και του πρώην Καραμανλή, το Μαξίμου σχολίαζε χθες ότι δεν υπάρχει λόγος να η επιτροπή να επεκταθεί και στα πεπραγμένα των γαλάζιων κυβερνήσεων της «χαλαρής» περιόδου 2004 – 2009. Πρόκειται μόνον για πολιτικές ευθύνες, τις οποίες απέδωσε ο λαός στις κάλπες του 2009, λένε.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Τα ψέματα των Βαρουφάκη- Σακελλαρίδη


varoufakis_Sakelaridis
«Έρχονται τα ίδια τεχνικά κλιμάκια, οι ίδιοι άνθρωποι, της ίδιας τρόικας, να συζητήσουν με τα ίδια υπουργεία, για να εφαρμόσουν το ίδιο μνημόνιο», τόνισε χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης και .
κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να βρει «καινούρια ψέματα», σημειώνοντας ότι «τα ίδια δεν περνάνε πια». 
o_kostas_karagkoynis_neos_ekprosopos_typoy_tis_nd
Το πρωί πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης επέμεινε στη γραμμή της κυβέρνησης ότι «η τρόικα είναι παρελθόν με τον τρόπο που τη γνωρίσαμε».
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι είναι παρελθόν και η πρακτική να έρχονται στην Αθήνα εξουσιοδοτημένα στελέχη της τρόικας εξουσιοδοτημένα και να μιλούν με τα υπουργεία.
Όπως εξήγησε, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα μιλά με τους θεσμούς, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο και οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων θα γίνονται στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη, τα νομοσχέδια που θα συζητιούνται με τους θεσμούς είναι αυτά που αφορούν τα δημοσιονομικά.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Telegraph: Η θηλιά της Ευρώπης στενεύει γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ


thilia
Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Telegraph: «Η θηλιά της Ευρώπης στενεύει γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είτε θα δει τη γυμνή αλήθεια, είτε θα χρεοκοπήσει».
Σχολιάζοντας το αποτελέσμα του Eurogroup, αναφέρει πως: «Το χάσμα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της μεγάλωσε τη Δευτέρα καθώς η χώρα δέχθηκε προειδοποίηση πως πρέπει να επιταχύνει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ξεκλειδωθούν τα ζωτικά κεφάλαια που θα την κρατήσουν ζωντανή».
Αυτή ήταν η λογική των δηλώσεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι τώρα πλέον το λόγο έχουν τα τεχνικά κλιμάκια που θα πρέπει να αναλύσουν όλα τα δεδομένα και τις αριθμητικές παραμέτρους των μέτρων και αναλόγως να αποφανθούν.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Ταμίες εκμεταλλεύτηκαν ληστεία και απέσπασαν χρήματα από κατάστημα της ΕΥΔΑΠ


ktirio-eydap
Ταμίες του υποκαταστήματος της ΕΥΔΑΠ στο Μαρούσι συνελήφθησαν κατηγορούμενοι ότι αφαίρεσαν από το χρηματοκιβώτιο και ιδιοποιήθηκαν παράνομα χρηματικό ποσό, μετά από ένοπλη ληστεία που πραγματοποίησαν άγνωστοι δράστες στο υποκατάστημα, στις 2 Μαρτίου.
Πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας 46 και 48 ετών και μία 60χρονη γυναίκα σε βάρος των οποίων έχει σχηματιστεί ποινική δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της ψευδορκίας και της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης.
Συγκεκριμένα, στις 2 Μαρτίου το μεσημέρι, άγνωστοι δράστες με την απειλή όπλων λήστεψαν το υποκατάστημα της ΕΥΔΑΠ. Όμως, από την αστυνομική έρευνα και από την ανάλυση του βιντεοληπτικού υλικού του καταστήματος διαπιστώθηκε ότι ο 46χρονος και η 60χρονη ταμίες αφαίρεσαν από το χρηματοκιβώτιο και ιδιοποιήθηκαν παράνομα χρηματικό ποσό, μέρος του οποίου φέρεται να έδωσαν την επομένη στον τρίτο κατηγορούμενο, τον 48χρονο, που κατά τη διάρκεια της ληστείας απουσίαζε με ολιγόωρη άδεια.
Ο 46χρονος και η 60χρονη, κατά τη διάρκεια της εξέτασής τους για τη ληστεία, κατέθεσαν ψευδώς ότι το αφαιρεθέν από τους ίδιους χρηματικό ποσό είχε αφαιρεθεί από τους άγνωστους δράστες της ληστείας.
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες τους βρέθηκε και κατασχέθηκε συνολικά το χρηματικό ποσό των 15.000 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Άσχημα μαντάτα: Πρώτες ελλείψεις σε εισαγόμενα προϊόντα και πρώτες ύλες


ADEIA RAFIA
Γεγονός αποτελούν οι πρώτες ελλείψεις σε εισαγόμενα προϊόντα και πρώτες ύλες ως αποτέλεσμα της αδυναμίας ελληνικών επιχειρήσεων να προπληρώσουν και μάλιστα τοις μετρητοίς το συνολικό τίμημα των παραγγελιών τους.
Η απαίτηση αυτή των ξένων προμηθευτών η οποία ως πρακτική επανεμφανίστηκε από τα μέσα του Δεκεμβρίου 2014, όταν διεφάνη, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά πλέον έχει ενταθεί όσο εκκρεμεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και κυρίως όσο «στεγνώνει» η ελληνική οικονομία από ρευστό. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η κατάσταση πλέον είναι χειρότερη ακόμη και σε σύγκριση με το 2012.
Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, μιλώντας στην «Κ», ήδη παρουσιάζονται προβλήματα σε μηχανολογικό εξοπλισμό και ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ σε ό,τι αφορά τον κλάδο των τροφίμων και ποτών ελλείψεις αρχίζουν να εμφανίζονται σε ορισμένα premium προϊόντα, όπως για παράδειγμα σε κάποιες γνωστές βελγικές μπίρες.
Δυσκολίες έχουν επίσης παρουσιασθεί στις εισαγωγές χημικών προϊόντων, τόσο τελικών προϊόντων όσο και υπό τη μορφή των πρώτων υλών, κάτι που δυσχεραίνει την παραγωγή λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
Οι ξένοι προμηθευτές δεν κάνουν «ευκολίες πληρωμής» ούτε καν στους θεωρούμενους καλούς πελάτες, ενώ το φαινόμενο αυτό προκαλεί αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες και σε άλλους κλάδους. «Πολλές τουριστικές μονάδες οι οποίες ήθελαν να ανανεώσουν τον εξοπλισμό τους, κυρίως μηχανολογικό, εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα», επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» ο κ. Ιωάννης Παπαγεωργάκης πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων Αθηνών (ΣΕΑΔΑ).
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) κ. Βασίλη Κορκίδη η απαίτηση προπληρωμής του συνόλου της παραγγελίας δεν αποτελεί «ιδιοτροπία» προμηθευτών από κάποια συγκεκριμένη χώρα.
Ωστόσο, οι περισσότερες δυσκολίες συναντώνται στις συναλλαγές με επιχειρήσεις από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Δανία και την Ελβετία, αλλά πλέον ακόμη και από τις ΗΠΑ. Το παρήγορο είναι ότι οι Κινέζοι προμηθευτές δεν ασκούν ιδιαίτερες πιέσεις – για την ώρα τουλάχιστον.
Προβλήματα για τις ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις υπάρχουν ακόμη και στην περίπτωση που οι ξένοι προμηθευτές τους δέχονται εγγυητικές επιστολές. Κι αυτό διότι λόγω της μείωσης των καταθέσεων των επιχειρήσεων και της άσχημης οικονομικής κατάστασης πολλών εξ αυτών -κυρίως μικρομεσαίων- οι τράπεζες έχουν υποχρεωθεί να μειώσουν τα όρια των εγγυητικών επιστολών σε ποσοστό που κατά μέσο όρο διαμορφώνεται σε 30%-40%. Επιπλέον, υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις που οι ξένοι προμηθευτές δέχονται εγγυητικές επιστολές μόνο από ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ο κ. Κορκίδης εκτιμά ότι με τη διακοπή των πιστώσεων θα απαιτηθούν περί τα 4-5 δισεκατομμύρια ρευστό, ενώ εάν συνεχισθεί για ένα ακόμη τετράμηνο αυτή η κατάσταση, τότε αναμένονται ανατιμήσεις σε βιομηχανικά προϊόντα, καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα. Οχι μόνο λόγω της μειωμένης προσφοράς, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η αδυναμία έκδοσης εγγυητικών επιστολών και η μείωση των ορίων ασφάλισης των πιστώσεων θα αναγκάσει τις ελληνικές εταιρείες να «σπάσουν» τις παραγγελίες τους σε μικρότερης αξίας, με συνέπεια την αύξηση των εξόδων για τη μεταφορά των εμπορευμάτων.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί συν τοις άλλοις μία άνιση μάχη μεταξύ ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, καθώς οι δεύτερες έχουν την πολυτέλεια της χρηματοδότησης από τις μητρικές εταιρείες.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://lykavitos.gr/

Read more...

Δίκη Παπακωνσταντίνου: Κατέθεσε η συνεργάτις του Ι. Διώτη...


Ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου κατέθεσε η πρώην συνεργάτις του Ιωάννη Διώτη, Γαλάτεια Μανέ η οποία...
είχε αντιγράψει το στικάκι που είχε δοθεί στον Ιωάννη Διώτη, όταν ήταν επικεφαλής στο ΣΔΟΕ σε ένα άλλο κατ΄εντολή του - Προβλήθηκε η λίστα Λαγκάρντ στο Ειδικό Δικαστήριο.

Απόσπασμα από την κατάθεση:

Πρόεδρος: Τί έγινε με το περίφημο usb;

Μάρτυρας: Λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, μου ζήτησε ο κ. Διώτης, αν μπορώ να αντιγράψω ένα usb σε ένα άλλο. Πράγματι πήρα ένα καινούργιο στικάκι και σε έναν υπολογιστή πάνω στο γραφείο του Ιωάννη Διώτη έκανα την αντιγραφή. Του έδωσα και τα δύο στικάκια.

Πρόεδρος: Σας είπε τότε ή  αργότερα, τι περιείχε αυτό το usb;

Μάρτυρας: Ποτέ.

Πρόεδρος: Γιατί σας ζήτησε να κάνετε εσείς την αντιγραφή;

Μάρτυρας: Κατάλαβα ότι δεν γνώριζε ό ίδιος να κάνει την αντιγραφή.

Πρόεδρος: Είδατε τι περιείχε το στικάκι;

Μάρτυρας:  Οχι δεν είδα. Δεν έχω καν εικόνα. Ούτε μου είπε ποτέ να καταστρέψω το πρώτο στικάκι. Έκτοτε δεν έχω καμία επαφή με τον κ. Διώτη.

Η κ.  Γαλάτεια Μανέ, ανέφερε στην κατάθεσή της ότι όσο ήταν στο ΣΔΟΕ δεν είχε γίνει ποτέ συζήτηση για τη λίστα Λαγκάρντ.

Σε ερωτήσεις του συνηγόρου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου,  Τάκη Βασιλακόπουλου, η μάρτυρας επισήμανε ότι αφού παρέδωσε στα χέρια του Ιωάννη Διώτη  τα δυο USB έφυγε από το γραφείο του και δεν θυμάται αν τον ξαναείδε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Υποστήριξε ακόμα ότι δεν γνωρίζει αν ο υπολογιστής είχε κωδικό πρόσβασης καθώς, όπως είπε, την ώρα που έκανε την αντιγραφή ο υπολογιστής ήταν ήδη ανοιχτός.

Η κ. Μανέ αναφερόμενη στις γνώσεις του κ. Διώτη σχετικά με υπολογιστές, επισήμανε ότι ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ έμπαινε στο διαδίκτυο και ενημερωνόταν για τον ελληνικό τύπο, διάβαζε και έγραφε μόνος του τα mail του. Σε μια περίπτωση είπε τον βοήθησε να επισυνάψει σε mail ενα αρχείο,  συνάγοντας το συμπέρασμα ότι δεν γνώριζε πώς να το κάνει.

Ο συνήγορος του Γ. Παπακωνσταντίνου Βασίλης Δημακόπουλος διάβασε απόσπασμα από το υπόμνημα του Ιωάννη Διώτη στο οποίο ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ ισχυρίζεται ότι ρώτησε την κ. Μανέ πώς γίνεται η οριστική διαγραφή του USB. Η μάρτυρας απάντησε ότι «ούτε με ρώτησε, ούτε μου ανακοίνωσε ότι θα διαγράψει».

Προβλήθηκε η λίστα Λαγκάρντ στο Ειδικό Δικαστήριο

Με τη βοήθεια του πραγματογνώμονα Απόστολου Δελτσίδη προβλήθηκαν τα αρχεία της παλιάς σε αντίγραφο και της νέας λίστας Λαγκάρντ στο Ειδικό Δικαστήριο, έτσι ώστε οι δικαστές να έχουν πλήρη εικόνα.

«Ούτε στις ΗΠΑ δεν γίνονται τέτοια πράγματα», σχολίασε με χιούμορ ο Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Νικόλαος Πάσσος.

Κατά την προβολή, οι δικαστές είδαν ότι τα αρχεία στην νέα λίστα που εστάλη από τη Γαλλία ήταν 2062, ενώ αντιθέτως στην παλιά ήταν 2059. Δηλαδή, έλειπαν τρία αρχεία με τα συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών...
πηγή naftemporiki.gr

Read more...

Έκτακτες κρίσεις συνταγματαρχών όπλων 2015...


Έκτακτες κρίσεις συνταγματαρχών όπλων 2015
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού, κατόπιν απόφασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, ανακοινώνει τους...
πίνακες έκτακτων κρίσεων Αξιωματικών Όπλων Στρατού Ξηράς έτους 2015

α. Προακτέων κατ' εκλογή στο βαθμό του Ταξιάρχου των παρακάτω Συνταγματαρχών Όπλων:

(1) Πυροβολικού Βαζάκα Ιωάννη του Αθανασίου

(2) Μηχανικού Κακαβά Λεωνίδα του Νικολάου

(3) Πεζικού Φλάρη Νικολάου του Πελοπίδα

(4) Πεζικού Κοτανίδη Κωνσταντίνου του Στυλιανού

(5) Πεζικού Αλεξίου Αλεξάνδρου-Δημητρίου του Λυκούργου

(6) Διαβιβάσεων Σαπλαούρα Θεοδώρου του Λάμπρου

(7) Διαβιβάσεων Αθανασιάδη Χρήστου του Χαραλάμπους

(8) Πεζικού Χαροκόπου Ευθυμίου του Ευαγγέλου

(9) Μηχανικού Βλαχούλη Βασιλείου του Αθανασίου

(10) Πυροβολικού Γρυμπίρη Θεμιστοκλή του Ευαγγέλου

(11) Πεζικού Κολυβά Ιωάννη του Ευσταθίου

(12) Πεζικού Τσιτσικώστα Γεωργίου του Αλεξάνδρου

(13) Πεζικού Παπαδημητρίου Κωνσταντίνου του Γεωργίου

(14) Πεζικού Ελαφράς Υπηρεσίας Ραχμανίδη Γεωργίου του Πέτρου

(15) Πυροβολικού Ρουμάνη Γρηγορίου του Γεωργίου

(16) Πυροβολικού Μαντωνανάκη Εμμανουήλ του Στυλιανού

(17) Πεζικού Ευγένιου Κωνσταντίνου του Γεωργίου

(18) Πεζικού Χουδελούδη Άγγελου του Δημητρίου

(19) Ιππικού Τεθωρακισμένων Χατζηγεωργίου Αντωνίου του Γεωργίου

β. Διατηρητέων στον αυτό βαθμό Συνταγματαρχών Όπλων:

(1) Ιππικού Τεθωρακισμένων Δρίτσα Ευαγγέλου του Ανδριανού

(2) Πυροβολικού Μπάμπου Ευθυμίου του Φωτίου

(3) Πεζικού Ναλμπάντη Αθανασίου του Παναγιώτη

(4) Πυροβολικού Τρυφωνόπουλου Δημητρίου του Αθανασίου

(5) Ιππικού Τεθωρακισμένων Σπανού Κωνσταντίνου

του Χαραλάμπους

(6) Πυροβολικού Ελαφράς Υπηρεσίας Φαρμάκη Γεωργίου

του Αλκιβιάδη

(7) Πεζικού Ελαφράς Υπηρεσίας Καδδά Κωνσταντίνου του Παναγιώτη

(8) Αεροπορίας Στρατού Σαπουντζή Γεωργίου του Ευαγγέλου

(9) Πεζικού Πουλικάκου Πουλίκου του Γεωργίου

(10) Πεζικού Ανδρούτσου Αλεξάνδρου του Παναγιώτη

(11) Πεζικού Κουράση Αθανασίου του Κωνσταντίνου

(12) Μηχανικού Πάγκαλου Αθανασίου του Μιχαήλ

(13) Πυροβολικού Οικονομόπουλου Παναγιώτη του Χρήστου

γ. Ευδοκίμως τερματισάντων τη σταδιοδρομία τους των παρακάτω Συνταγματαρχών Όπλων:

(1) Πεζικού Ελαφράς Υπηρεσίας Αναστόπουλου Παναγιώτη

του Σταύρου

(2) Πεζικού Χούσου Κωνσταντίνου του Ανδρέα

(3) Μηχανικού Δαλδά Κλεάνθη του Ιωάννη

(4) Πεζικού Τουγιαννίδη Ιωάννη του Χαραλάμπους

(5) Πεζικού Ταουξή Αχιλλέα του Ιωσήφ

(6) Πυροβολικού Βερυκάκη Αντωνίου του Εμμανουήλ

(7) Πυροβολικού Τσαντήλα Νικολάου του Ευθυμίου

- See more at: http://left.gr/news/ektaktes-kriseis-syntagmatarhon-oplon-2015#sthash.2MXdoJoA.dpuf

Read more...

Τροπολογία για υγειονομική κάλυψη ...




...των  εργαζομένων στη ΝΖΠ...
Πριν από το Πάσχα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την επαναφορά της σύνταξης των 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και ηλικιωμένους του ΟΓΑ, η καταβολή της οποίας είχε ...
διακοπεί το 2013. 


Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία συνεχίζεται σήμερα, με τις τοποθετήσεις αρμόδιων συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων.


Παράλληλα, κατέθεσε τροπολογία με την οποία:

-Θα έχουν για ένα έτος υγειονομικές παροχές γιατροί και δικηγόροι, οι οποίοι είχαν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στον ασφαλιστικό τους φορέα.

-Παρατείνεται για έναν ακόμη χρόνο και χωρίς προϋποθέσεις η παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος καθώς και στα μέλη της οικογένειας τους.

Ακόμη, ο κ. Στρατούλης, επανέλαβε τη δέσμευση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου ότι η κυβέρνηση θα κάνει δεκτό το αίτημα των Ατόμων με Αναπηρία να μην συνυπολογίζονται τα επιδόματα αναπηρίας που λαμβάνουν, στα κριτήρια των δικαιούχων για δωρεάν σίτιση, στέγη και ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς αυτό τους αποκλείει από τις παροχές αυτές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας τα δάνεια στην Ελλάδα»...



Σάλος στη Γερμανία για τη δήλωση Βαρουφάκη (BINTEO)...
Σάλο έχουν προκαλέσει στη Γερμανία οι δηλώσεις που ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έκανε κατά τη διάρκεια ενός ντοκιμαντέρ, το οποίο προβλήθηκε από τη...
γερμανική τηλεόραση.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε την Ελλάδα ως την πιο χρεοκοπημένη χώρα στον κόσμο, ενώ είπε ακόμη πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνώριζαν καλά από την αρχή πως η Αθήνα δεν θα μπορούσε ποτέ να αποπληρώσει τα δάνειά της.

Τα παραπάνω σχόλια προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία με τα ΜΜΕ της χώρας να κάνουν συνεχείς αναφορές στις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΟΙΚ στο ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε χθες, την ίδια ημέρα όπου το ελληνικό ζήτημα βρέθηκε στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Eurogroup, στις Βρυξέλλες.

«Εξυπνοι άνθρωποι σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Βερολίνο γνώριζαν ήδη από το Μάιο του 2010 ότι η Ελλάδα δεν θα εξοφλούσε ποτέ τα χρέη της. Ωστόσο, ενήργησαν σαν να μην ήταν η Ελλάδα μια χρεοκοπημένη χώρα, αλλά σαν να είχε απλά ένα πρόβλημα ρευστότητας», ανέφερε  ο Βαρουφάκης στο ντοκιμαντέρ.

«Σε αυτή την κατάσταση, το να δώσεις στο πιο χρεοκοπημένο κράτος την μεγαλύτερη πίστωση στην ιστορία, όπως οι τριτοκλασσάτοι διεφθαρμένοι τραπεζικοί, ήταν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είπε ακόμη ο Έλληνας υπουργός σύμφωνα με την γερμανική μετάφραση των σχολίων του.
Οι αντιδράσεις για τα σχόλια Βαρουφάκη στη Γερμανία ήταν έντονες με την εφημερίδα «Bild» να σχολιάζει πως «Ο Βαρουφάκης είναι ανυπόφορος».

Ο συντάκτης της γερμανικής εφημερίδας παραθέτει τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και τονίζει: «Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε, ωστόσο, δεν έχει επαρκές ρευστό. Αυτό το ήξερε ο Γ. Βαρουφάκης , αυτή ήταν και η λογική της εφημερίδας μας».

Μάλιστα, καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να μη δώσουν άλλα χρήματα στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση «συμπεριφέρεται σαν όλοι να πρέπει να χορέψουν στο ρυθμό της» και υπογραμμίζοντας πως πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την «τρέλα» και πως η Ευρώπη «πρέπει να πάψει να μοιάζει τόσο χαζή».

Σημειώνεται, πάντως, πως το Reuters διευκρινίζει ότι δεν είναι σαφές το πότε μαγνητοσκοπήθηκε η εκπομπή.


protothema.gr

Read more...

Οι «θεσμοί» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους...



Συνεδρίαση υπό τον Δραγασάκη...
Στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έχουν την Τετάρτη τεχνικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Αθήνα, με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών και τις...
χρηματοδοτικές ανάγκες να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Το κλιμάκιο (Fiscal Team) των θεσμών που θα βρεθεί στην Αθήνα φέρεται να αποτελείται από τρία στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, τα οποία θα εγκατασταθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στόχος της εγκατάστασης φέρεται να είναι η επιβεβαίωση των στοιχείων που θα παρουσιάσει η Αθήνα στις Βρυξέλλες, αλλά και η διαβεβαίωση ότι η τεκμηρίωση του δημοσιονομικού κόστους των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες προτείνει η κυβέρνηση είναι επαρκής.


Συνεδρίαση υπό τον Δραγασάκη

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επιστρέφει το βράδυ της Τρίτης από τις Βρυξέλλες και αναμένεται από την Αθήνα να συντονίσει τόσο τη διαδικασία ανταλλαγής στοιχείων όσο και την κατάρτιση των νέων μεταρρυθμιστικών προτάσεων που θα αποσταλούν στους θεσμούς.

Για το θέμα δεν αποκλείεται να υπάρξει εντός της εβδομάδας νέα συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Γιάννη Δραγασάκη.
thepressproject.gr

Read more...

Σκουρλέτης: Άμεσα η αποκατάσταση...



... της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας...
Τον οδικό χάρτη για την άμεση αποκατάσταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τη σταδιακή αύξηση στον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο και την...

επανεξέταση εκ του μηδενός του νομοθετικού πλαισίου για τις ευέλικτες μορφές εργασίας, περιγράφει έγγραφο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνου Σκουρλέτη που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Το υπουργείο Εργασίας θα αποκαταστήσει άμεσα την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το πεδίο εφαρμογής της το οποίο αποδυναμώθηκε με τις διατάξεις του Ν. 4093.2012, αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης. Όπως σπεύδει να επισημάνει, οι όροι της, μισθολογικοί και μη, θα εφαρμόζονται πλέον επί όλων των εργαζομένων της Χώρας, ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού τους ως «θεσμικοί» και «μισθολογικοί», όπως δηλαδή ίσχυε με το Ν. 1876/1990.

Η διάκριση αυτή όχι μόνο δημιούργησε ερμηνευτικές δυσχέρειες και ανασφάλεια δικαίου, αλλά είναι και αντίθετη σε βασικές συστημικές παραμέτρους του συνταγματικά κατοχυρωμένου πλαισίου της συλλογικής αυτονομίας, στον βαθμό που αποδίδεται διαφορετική κανονιστική ισχύς σε κάθε κατηγορία όρων υπό το καθεστώς του Ν. 4093/2012, αναφέρει ο υπουργός Εργασίας.

«Πέραν αυτού και μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της συλλογικής αυτονομίας, που επλήγη βαρύτατα από αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις των τελευταίων ετών, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο θα αυξηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2016, οπότε και θα επανέλθουν στα επίπεδα που ίσχυαν πριν την έκδοση της ΠΥΣ/2012 αρχικά και εν συνεχεία του Ν. 4093/2012. Η αντισυνταγματική και αντίθετη στο ευρωπαϊκό δίκαιο διάκριση σε εργαζόμενους άνω και κάτω των 25 ετών θα καταργηθεί, ενώ θα υπάρξει και εξομοίωση μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών όσον αφορά τις κατώτατες αποδοχές» ενημερώνει ο κ. Σκουρλέτης και εξηγεί: 

«Αυτό σημαίνει ότι οι Κοινωνικοί εταίροι θα δύνανται να συμφωνήσουν με την Εθνική Γενική ΣΣΕ μόνο σε ευνοϊκότερες συλλογικές ρυθμίσεις για τους εργαζομένους της Χώρας, σύμφωνα άλλωστε με τη θεμελιώδη αρχή της εύνοιας που διέπει το εργατικό δίκαιο».
Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει ο υπουργός Εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού σταδιακά θα πραγματωθεί σε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας και παραγωγικής ανασυγκρότησής της, καθώς εγκαταλείπονται οι καταστροφικές πολιτικές των τελευταίων ετών σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Ο κ. Σκουρλέτης προαναγγέλλει, επίσης, ότι το νομοθετικό πλαίσιο των ευέλικτων μορφών εργασίας, όπως η εργασία εκ περιτροπής και η μερική απασχόληση θα επανεξεταστούν εκ του μηδενός προκειμένου να αποφευχθούν οι διαπιστωθείσες καταχρήσεις και καταστρατηγήσεις. «Σκοπός μας είναι να αναβαθμιστεί ο ρόλος των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους μέσω διαδικασιών διαβούλευσης όπως αυτές προβλέπονται στο ΠΔ 240/2006, ενώ θα ενισχυθούν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΕΠΕ» αναφέρει ο υπουργός και ενημερώνει ότι αποδίδεται μεγάλη σημασία στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο εργαλείο στα χέρια των αρμοδίων αρχών τόσο ως προς την ενημέρωση για τη διαμόρφωση της αγοράς εργασίας όσο και ως προς τον έλεγχο των παραβάσεων της ισχύουσας νομοθεσίας. 

«Στόχος μας είναι να αντιστραφεί σταδιακά η εκπαραθύρωση της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου από ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι οποίες έχουν αυξηθεί δραματικά στην αγορά εργασίας» αναφέρει ο κ. Σκουρλέτης. Σε ό,τι αφορά τον ΟΑΕΔ, επισημαίνει ότι αποτελεί το κύριο όργανο της κυβερνητικής πολιτικής για την ενίσχυση της απασχόλησης και της αντιμετώπισης της ανεργίας σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο συνιστά, ως δίκτυο δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης, τη βασική δομή για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την απασχόληση 2020 αλλά και την προώθηση δράσεων κοινωνικής προστασίας που σχετίζονται με το ανθρώπινο δυναμικό. Ως προς την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης που πραγματοποιεί ο Οργανισμός για τους ανέργους, όπως αναφέρει ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι τα προγράμματα ενεργητικών πολιτικών είναι κατά μείζονα λόγο στοχευμένα ως προς την ηλικιακή ομάδα, το εκπαιδευτικό επίπεδο, τις ανάγκες των ανέργων ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έμφαση δίνεται στην τομεακή και γεωγραφική στόχευση.

Το έγγραφο του υπουργού Εργασίας διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί με ποιο τρόπο η Κυβέρνηση θα πετύχει την αύξηση του βασικού μισθού λαμβανομένης υπόψη της ρήτρας διαπραγμάτευσης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο βουλευτής ζητούσε επίσης ενημέρωση για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για τους μακροχρόνια άνεργους και την απασχόληση των νέων.

Ο κ. Σκουρλέτης παραθέτει πάντως στην απάντησή του όλα τα προγράμματα με τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν οι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι.

  ΑΜΠΕ


Read more...

H διάταξη και τα καθήκοντα...


kinima giorgos
 ...των στελεχών του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών...
Αυτή είναι η κεντρική διάταξη των στελεχών του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, που αποφάσισε ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου και η οποία ανακοινώθηκε μέσω της ιστοσελίδας του πολιτικού σχηματισμού.
 Στη συγκρότηση υπάρχουν...
αρκετές καινοτομίες, καθώς έχουν δημιουργηθεί Κύκλοι Πολιτικής, Παρατηρητήρια και Εργαστήρια, τα οποία είναι όλα, ανοιχτά σε όλα τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος.

Επίσης, για τον Τομέα Αυτοοργάνωσης, Δικτύων, Κινημάτων, Εθελοντών και Κινητοποιήσεων, θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες τα μέλη που θα συμβάλουν στην οργανωτική συγκρότηση του Κινήματος, στους μαζικούς χώρους και στον Ελληνισμό της Διασποράς.
Δείτε τη διάταξη των στελεχών του Κινήματος εδώ.

matrix24.gr

Read more...

Συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη για τον ELA στις ελληνικές τράπεζες


image
Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προκειμένου να επανεξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου που επικαλείται, χωρίς να κατονομάζει το Reuters.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο με αντάλλαγμα την παροχή ρευστότητας μετακυλίοντας το βάρος της χρηματοδότησης μέσω του μηχανισμού ELA στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Κατά την πάγια τακτική και με ελάχιστες εξαιρέσεις μέχρι σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανανέωνε κάθε δύο εβδομάδες στη διάρκεια των προγραμματισμένων συνεδριάσεων, την έκτακτη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες.
Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είχε εγκρίνει να χορηγηθεί πρόσθετη ρευστότητα ύψους 500 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA.
Συνολικά η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού αυτού έχει φτάσει τα 68,8 δισ. ευρω.
Σύμφωνα με το στέλεχος της ΕΚΤ, η απόφαση να γίνει επαναξιολόγηση μέσα σε μία εβδομάδα αντί του δεκαπενθημέρου αντανακλά τη βούληση της ΕΚΤ να υπάρξει μία πιο στενή παρακολούθηση των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.
Διευκρινίζεται ότι ακόμη δεν είναι γνωστό αν στη διάρκεια της επαναξιολόγησης αυτής η Τράπεζα της Ελλάδος θα αιτηθεί να αυξηθεί περαιτέρω η χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες.
http://lykavitos.gr/

Read more...