Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στη Μόσχα και πρόγραμμα επαφών



Τη Δευτέρα ξεκινά η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στη Μόσχα έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Πούτιν. Η επίσκεψη αναμένεται να καλύψει όλη τη γκάμα των ελληνορωσικών σχέσεων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Αναμένεται ότι κατά τις συνομιλίες των επικεφαλής των κυβερνήσεων των δύο χωρών, που έχουν προγραμματιστεί για τις 16 Φεβρουαρίου, θα θιγεί ευρύ φάσμα θεμάτων της ρωσοελληνικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της οικονομίας, της ενέργειας και της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το έως τώρα γνωστό πρόγραμμα των συναντήσεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί διαδοχικά με τους προέδρους των δύο σωμάτων της ρωσικής Βουλής, της Κρατικής Δούμας, Μπαρίς Γκριζλόφ, και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Σεργκέι Μιρόνοφ, τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, τον πρωθυπουργό, Βλαντίμιρ Πούτιν, και τον Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλο.

i-reportergr



Read more...

«ΖΕΥΓΟΣ ΑΓΙΟΛΕΚΤΟΝ» ΑΚΥΛΑΣ ΚΑΙ ΠΡΙΣΚΙΛΛΑ


(13 Φεβρουαρίου)

Πρωτ. π. Γεωργίου Παπαβαρνάβα

Οι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα ήσαν ένα ευλογημένο ανδρόγυνο. Κατάγονταν από τον Πόντο και κατοικούσαν στην Κόρινθο. Ήσαν και οι δύο σκηνοποιοί στο επάγγελμα και είχαν την μεγάλη ευλογία στην ζωή τους να γνωριστούν με τον Απόστολο Παύλο, όταν εκείνος πήγε στην Κόρινθο. Τον φιλοξένησαν στο σπίτι τους και εργάζονταν μαζί, αφού ήσαν ομότεχνοι. Όπως είναι γνωστόν ο Απόστολος των Εθνών για να εξασφαλίζη τα καθημερινά έξοδά του και να μην επιβαρύνη κανέναν, ασκούσε το επάγγελμα του σκηνοποιού. Οι άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα συνδέθηκαν μαζί του και έγιναν έμπιστοι φίλοι και συνεργάτες του. Ήταν γι’ αυτούς απλανής διδάσκαλος και φωτισμένος πνευματικός Πατέρας. Το ότι δεν είχαν σαρκικά παιδιά τούς διευκόλυνε, σίγουρα, στις μετακινήσεις τους και τούς έδωσε την δυνατότητα να τον ακολουθήσουν σε διάφορες περιοδείες του. Τον διακονούσαν και συγχρόνως τρέφονταν με τα ζωήρρυτα νάματα της θεόπνευστης διδασκαλίας του. Σε μερικές επιστολές του, όπως στην Α' προς Κορινθίους και στην Β' προς Τιμόθεον, τούς στέλλει χαιρετισμούς. Στην προς Ρωμαίους επιστολή του τούς επαινεί και τούς ευχαριστεί ο ίδιος προσωπικά, αλλά και εκ μέρους των κατά τόπους Εκκλησιών, για την αυταπάρνηση και την ανιδοτελή τους αγάπη. «Χαιρετήστε την Πρίσκιλλαν και τον Ακύλαν, τούς συνεργάτας μου εν Χριστώ Ιησού, οι οποίοι χάριν της ζωής μου εκινδύνευσαν να αποκεφαλισθούν και τούς οποίους όχι μόνον εγώ ευχαριστώ, αλλά και όλαι αι Εκκλησίαι των εθνών» (κεφ. ιστ', 3-4).

Μελετώντας τις Πράξεις των Αποστόλων, που συνέγραψε ο Ευαγγελιστής Λουκάς, τούς βλέπουμε μαζί με τον Απόστολο Παύλο στην Συρία και κατόπιν στην Έφεσο. Μάλιστα στην Έφεσο συναντήθηκαν με τον Απολλώ, τον οποίον επήραν κοντά τους και του ανέπτυξαν ακριβέστερα την «οδόν του Θεού». Ο Απολλώ ήταν φλογερός κήρυκας του Ευαγγελίου, αλλά δεν γνώριζε τα περί της ελεύσεως του Αγίου Πνεύματατος, «δι’ επιθέσεως των χειρών των Αποστόλων», στους βαπτιζομένους. Αυτός εγνώριζε μόνον το βάπτισμα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, το οποίο όμως ήταν βάπτισμα μετανοίας.

Λαμβάνοντας αφορμή από τον βίο και την πολιτεία του αγίου αυτού ανδρογύνου πολλά μπορούμε να αναπτύξουμε. Περιοριζόμαστε όμως στα παρακάτω:

Πρώτον, το γεγονός ότι δεν είχαν αποκτήσει παιδιά δεν έπαιξε αρνητικό ρόλο στην ζωή τους και δεν στάθηκε ικανό να παγώση την αγάπη τους και να ψυχράνη τις μεταξύ τους σχέσεις, όπως συμβαίνει, δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις. Και τούτο γιατί η ποιότητα της αγάπης τους ήταν τέτοια, που δεν ήταν δυνατόν να επηρεασθή από αυτό το γεγονός. Ήταν αληθινή αγάπη, ανιδιοτελής και όχι σαρκική και εμπαθής. Αγαπούσαν και οι δύο τον Θεό και αυτή η αγάπη τούς ένωνε και μεταξύ τους. Το γεγονός ότι δεν τεκνοποίησαν το είδαν σαν θέλημα του Θεού και έκαναν υπακοή, διατηρούντες έτσι την εσωτερική ειρήνη και την ενότητα μεταξύ τους.

Βέβαια, τα παιδιά είναι καρπός της συζυγίας και η απουσία τους δημιουργεί ίσως κάποια προβλήματα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η παρουσία των παιδιών στον γάμο είναι χωρίς προβλήματα. Πρέπει να συνειδητοποιηθή από τούς συζύγους ότι τα παιδιά είναι καρπός και όχι σκοπός του γάμου. Γιατί σκοπός του κατά Χριστόν γάμου, όπως και της κατά Χριστόν παρθενίας, είναι η θέωση, η σωτηρία της ψυχής. Ο γάμος, όπως και η παρθενία είναι δύο δρόμοι που οδηγούν στο ίδιο τέλος. Όταν τίθεται η τεκνοποι|α ως ο σκοπός του γάμου, τότε είναι φυσικόν στην αντίθετη περίπτωση να υπάρχη απογοήτευση με όλα τα επακόλουθα. Εάν θεωρείται πρόβλημα και δοκιμασία η απουσία των παιδιών στον γάμο, η παρουσία και η ανατροφή τους είναι στην πραγματικότητα γολγοθάς και σταυρός. Η αποδοχή του θελήματος του Θεού, σε κάθε περίπτωση, διασφαλίζει την εσωτερική ειρήνη και την ενότητα μεταξύ των συζύγων. Η ανιδιοτελής προσφορά και η διακονία προς τούς «ελαχίστους αδελφούς του Χριστού», συμβάλλει τα μέγιστα στην απόκτηση εσωτερικής πληρότητος.

Δεύτερον, το ότι δέχονταν την καθοδήγηση και τις συμβουλές του Αποστόλου Παύλου στα διάφορα προβλήματα που αναφύονταν στις μεταξύ τους σχέσεις, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να διασφαλίζεται η μεταξύ τους ενότητα και να αυξάνη η αγάπη. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, το να μη φθίνη, δηλαδή, και να ξεθωριάζη η αγάπη με το πέρασμα του χρόνου, αλλά αντίθετα να αυξάνεται και να δυναμώνη. Τό να έχουν οι σύζυγοι πνευματικό Πατέρα και να τον συμβουλεύονται, αυτό δεν δεσμεύει την ελευθερία τους. Αντίθετα, μάλιστα, την διασφαλίζει και τούς βοηθά να αποφεύγουν τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα λάθη και να φθάνουν στην, κατά το δυνατόν, ορθότερη λύση των διαφόρων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν, κατά καιρούς, στην ζωή τους. Ο πνευματικός Πατέρας έχει την δυνατότητα να βοηθά ουσιαστικά, επειδή το κάνει με τον φωτισμό του Θεού, αλλά και επειδή είναι έξω από το πρόβλημα και γι’ αυτό έχει την δυνατότητα να βλέπη τα πράγματα καθαρότερα και να τα αντιμετωπίζη με νηφαλιότητα και ψυχραιμία.

Κατά την διάρκεια του μυστηρίου του γάμου, όταν ψάλλεται ο «χορός του Ησαΐα», ο Ιερεύς προπορεύεται των Νεονύμφων κρατώντας στα χέρια του το Ευαγγέλιο. Αυτό σημαίνει ότι ο Ιερεύς, ως πνευματικός Πατέρας, πρέπει να προπορεύεται και οι νεόνυμφοι να τον ακολουθούν, δηλαδή να τον συμβουλεύονται και να τον υπακούουν. Και, βέβαια, αυτός θα πρέπη να τούς καθοδηγή όχι βάσει δικών του σκέψεων και στοχασμών, αλλά σύμφωνα με το πνεύμα του ιερού Ευαγγελίου.

Τα λόγια του Αποστόλου Παύλου για τούς αγίους Ακύλα και Πρίσκιλλα: «χάριν της ζωής μου εκινδύνευσαν να αποκεφαλισθούν», φανερώνουν το μεγαλείο της ψυχής των Αγίων, τον τρόπο της ζωής τους και την ποιότητα της αγάπης τους, που δοκιμάστηκε και άντεξε στις πιο αντίξοες συνθήκες και που με το πέρασμα του χρόνου αυξανόταν συνεχώς και δυνάμωνε.




Read more...

Σουβλίζουν το δώρο του Πάσχα




Τι συζητήθηκε σε μυστική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. 800.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, απειλούνται με νέα μείωση του εισοδήματός τους.
troktiko

Read more...

Ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα για όλους



Όλα τα νέα τεκμήρια, θα λειτουργούν αθροιστικά-Πόσο θα μας χρεώνει η εφορία. Ακόμη στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, γκάλοπ της ALCO...


κατά το οποίο το 61% στηρίζει τον Παπανδρέου.

troktiko

Read more...

"Άγρια επίθεση Παπανδρέου στην Ε.Ε."

Financial Times:

Στη συνηθισμένή της θέση, σαν πρώτη είδηση δηλαδή, φιλοξενείται για μια ακόμη φορά η χώρα μας από τους financial times. Ειδικότερα, με την «άγρια επίθεση» - όπως την χαρακτηρίζουν - Παπανδρέου κατά της Κομισιόν ασχολούνται στη σημερινή τους ηλεκτρονική έκδοση οι Financial Times, τοποθετώντας εκ νέου την Ελλάδα στο βασικό άρθρο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «ο Γιώργος Παπανδρέου έχει εξαγριωθεί με την Ε.Ε. εξαιτίας των μεικτών «εννοεί μη ξεκάθαρων» μηνυμάτων που στέλνει για τη χώρα μας στις αγορές». Η έγκυρη βρετανική οικονομική έκδοση στο άνοιγμα της ιστοσελίδας της αναφέρεται στις σκληρές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού εχθές, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι ασκούμενες κερδοσκοπικές πιέσεις λογικά θα συνεχισθούν. Παράλληλα, υπογραμμίζεται και «το τεστ στο οποίο το Ευρώ υπόκειται λόγω του ελληνικού ζητήματος» ενώ δεν υπάρχουν αναφορές από τη δριμεία αντιπαράθεση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Εμανουέλ Μπαρόζο.

protothema.gr

Read more...

Ιστορική ευθύνη του ΠΑΣΟΚ η έξοδος από την κρίση

"Το φλουρί έχει πέσει στο ΠΑΣΟΚ", είπε πριν ακόμα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του κόμματος ο Γιώργος Παπανδρέου σε σχετική εκδήλωση σήμερα στα γραφεία του κόμματος, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

"Και αυτό όχι απλά για την καλή τύχη, αλλά κυρίως για το βάρος των ευθυνών, που για άλλη μια φορά, και αυτή τη φορά με τη μεγαλύτερη κρίση που περνάει η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, αναλαμβάνει το Κίνημά μας. Αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη να βγάλει τη χώρα από ένα πραγματικό αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται και διεθνώς, αλλά και να προστατέψει τον Έλληνα πολίτη, την ελληνική οικογένεια, τον εργαζόμενο, τον μισθωτό, τον αδύναμο", είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για έναν αγώνα που δίνεται καθημερινά, προκειμένου να μπει η χώρα σε μία νέα πορεία ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Παρότι το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι δεν πρόκειται για 'κυβερνητικό', αλλά για ένα 'κίνημα του λαού'. "Το Κίνημά μας έχει μεγάλο και ουσιαστικό ρόλο πια στην παρουσία, στην κινητοποίηση, στη συμμετοχή, στην ενημέρωση, στην διάδραση, στη διαβούλευση με τον Ελληνικό λαό, για να μπορέσουμε να κάνουμε τις αλλαγές πραγματικότητα", είπε, στέλνοντας ένα μήνυμα στα στελέχη του για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν στη διάδοση των κυβερνητικών επιλογών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για 'ιστορικές αλλαγές', που δεν έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια, και οι οποίες πρέπει να γίνουν στο συντομότερο δυνατό χρόνο. "Είναι μεγάλο το έργο μας", είπε, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για την επιτυχή έκβασή του και ευχόμενος σε όλους 'καλή χρονιά'.

newstime.gr


Read more...

Προτεραιότητα της κυβέρνησης η ανάπτυξη

«Η Ελλάδα έχει μοναδικά στρατηγικά πλεονεκτήματα και δεν έχει πάψει να προσελκύει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Κάθε μέρα, μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου, προσπαθούμε να άρουμε εμπλοκές, ώστε να υλοποιηθούν από ξένους επενδυτές σχέδια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του Τουρισμού και Πολιτισμού, της Βιοτεχνολογίας και της Πληροφορικής», δηλώνει η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη στην Ισοτιμία.

Στη συνέντευξή της στην εφημερίδα, τονίζει ότι το ΕΣΠΑ, ο Αναπτυξιακός Νόμος, οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και το Εθνικό Πρόγραμμα Επενδύσεων «θα αξιοποιηθούν στο έπακρο και θα αποτελέσουν τον καταλύτη για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας».

Ακόμη, η κ. Κατσέλη αναφέρει ότι στον προϋπολογισμό του 2010 έχει ενσωματωθεί ένα αυξημένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ.

«Ενεργοποιούμε σύντομα το νέο ΤΕΜΠΜΕ, αλλά και το Hellenic Development Fund, το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, για την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών πρωτοβουλιών. Για να πραγματοποιηθούν και να μην χάνονται στη γραφειοκρατία με νόμο την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και αδειοδότησης επιχειρήσεων», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι η προώθηση των επενδύσεων στη χώρα».

Η υπουργός Οικονομίας τονίζει επίσης ότι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ «δεν πάγωσαν ποτέ». «Κάθε μήνα εκταμιεύουμε περίπου 700-800 εκατ. ευρώ για επενδύσεις και πληρωμές», σημειώνει.
nooz.gr

Read more...

Γίναμε πειραματόζωα της ΕΕ...


«Ζητάμε ανάσα ζωής», ήταν η χαρακτηριστική φράση του πρωθυπουργού κατά την εισαγωγική του δήλωση στο Υπουργικό Συμβούλιο, περιγράφοντας τον αγώνα της κυβέρνησης να ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας.
"Είμαστε μέλος της Ευρωζώνης και ήταν αναγκαίο να αποφασίσει η Ευρώπη τι θέλει. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν χθες ήταν σημαντική απόφαση για την ΕΕ, η μάχη όμως δεν τέλειωσε.
Σήμερα δοκιμάζεται η αξιοπιστία της ΕΕ, να επανορθώσει πιθανά λάθη της και για αυτόν τον λόγο θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρή. Εύκολα θα εννοηθεί ότι η Ελλάδα είναι πηγή όλων των δεινών. Χρειάζεται να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη που μας δείχνει η ΕΕ.Οι...
"Μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο για την ευρωζώνη φαινόμενο, γίναμε πειραματόζωο. Αυτή η μάχη δεν τέλειωσε, μόλις ξεκίνησε με σημαντική απόφαση της ΕΕ να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας και την Ευρωζώνη" τόνισε χαρακτηριστικά.



ευεργετικές συνέπειες των μεγάλων αλλαγών θα φαίνονται καθώς εμπεδώνονται. Θα πάρουν όμως το χρόνο τους. Αυτό σημαίνει να συνεχίζουμε και να προωθούμε τις μεγαλύτερες αλλαγές γιατί χρειάζονται χρόνο ωρίμανσης, για να φανούν τα απ΄ τα αποτελέσματα για τον πολίτη και την κοινωνία.

Χρειάζεται να ξεφύγουμε και από την άμεση κρίση. Είναι σημαντικό να δοθεί στην Ελλάδα ανάσα ζωής για να έχει το χρόνο και τη δύναμη να ανορθώσει την οικονομία και τους θεσμούς της

Αγώνας να δοθεί απαραίτητη πίστωση εμπιστοσύνης. Λόγω της εκγληματικής πολιτικής του πρόσφατου παρελθόντος βρεθήκαμε ξεκρέμαστοι μπροστά στις διεθνείς αγορές. Η ΕΕ έδωσε την πολιτική και θεσμική της στήριξή. Στη μάχη απέναντι στην ψυχολογία της αγοράς υπήρξε το λιγότερο άτολμη.

Εικασίες διεθνώς δημιουργησαν ψυχολογία επικείμενης κατάρρευσης, υπήρξε έλλειψη συντονισμού των οργάνων της ΕΕ. Υπήρξαν πολλαπλοί γιατροί με διαφορετική συνταγογράφηση πάνω από τον ασθενή που λέγεται Ελλάδα. Υπήρξε προσπάθεια να κρύψουν ευθύνες τους πίσω από την Ελλάδα.
Υπήρξε σκόπιμη παραποίηση των δεδομένων από τη ΝΔ.

Κάποιοι απομύζησαν μέχρι εκεί που δεν πάει το κράτος, και σηκώθηκαν και έφυγαν δίχως ίχνος ντροπής. Ευθύνες έχουν όσοι από μικροκομματική βλέψη τόσα χρόνια χάιδεψαν αυτήν την αντίληψη εξουσίας.

Όσα πέρασε και περνάει η χώρα μας είναι μάθημα ζωής για όλους. Ένα μάθημα για το μέλλον για να μη φτάσουμε ποτέ ξανά σε αυτό το σημείο. Μόνο με επιμονή θα πιάσουν τόπο οι προσπάθειες. Όλοι θα έχουν τα μάτια τους στραμμένα πάνω μας θα επιτηρούν κάθε μας επιλογή.

Ζητώ από όλους συστηματική και επίμονη δουλειά. Μαζί με τους πολίτες που στηρίζουν την αλλαγή πορείας στη χώρα, θα τα καταφέρουμε, δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε. Δεν υπάρχει ατολμία, θα φύγουμε μπροστά να ανοίξουμε ένα νέο αισιόδοξο κεφάλαιο στην ιστορία μας. Θα κάνουμε τα πάντα για να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε".
ΕΘΝΟΣ

nonews-news


Read more...

Επόμενο θύμα ο 14ος μισθός...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
Υποδείξεις για πρόσθετα μέτρα άγριας λιτότητας...
αν-Κλοντ Τρισέ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν βλέπει με καλό μάτι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και ζητάει και άλλα
Με υποδείξεις για πρόσθετα μέτρα, ενδεχομένως άμεσα και σίγουρα σκληρά, θα κλιμακώσει το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη την πίεση στην Ελλάδα για εφαρμογή πολιτικής άγριας λιτότητας έναντι της πολιτικής στήριξης που της έδωσαν οι εταίροι της την Πέμπτη.
Την προοπτική νέων μέτρων φέρνει...


Ζ άλλωστε πιο κοντά η πολύ μεγάλη υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης που ανακοινώθηκε χθες, καθώς θα οδηγήσει μοιραία σε μείωση των προβλεπόμενων εσόδων.

Για τις συντάξεις. Οι υπουργοί Οικονομικών θα εγκρίνουν την Τρίτη το κείμενο των συστάσεων προς την Ελλάδα, το οποίο- στην καλύτερη περίπτωση για μας- θα υιοθετεί την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μειώσεις των μέσων μισθών στο Δημόσιο, πάγωμα προσλήψεων, αλλαγές στο Ασφαλιστικό με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση- ουσιαστικά- του ύψους των συντάξεων, καθώς και για αυξήσεις φόρων. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, πρόκειται για συστάσεις, οι οποίες, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, δεν ικανοποιούνται πλήρως από τα μέτρα που αυτή έχει ήδη ανακοινώσει, επομένως οι Βρυξέλλες περιμένουν περισσότερα, άμεσα ή σε έναν μήνα, στις 15 Μαρτίου.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, ανέφεραν οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, γινόταν σκληρή διαπραγμάτευση πάνω σε τρεις εναλλακτικές λύσεις: η πιο ήπια ήταν να να υιοθετηθεί το κείμενο της Κομισιόν ως έχει, με τις υποδείξεις του για πρόσθετα μέτρα, όχι όμως άμεσα. Η πιο μέτρια ήταν να γίνει πιο σκληρό το ύφος των συστάσεων της Κομισιόν. Η πιο σκληρή προέβλεπε να ζητηθούν άμεσα πρόσθετα μέτρα.

Το ερώτημα ποια θα είναι τα πρόσθετα μέτρα που θα ζητηθούν βρίσκεται βεβαίως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Στις Βρυξέλλες όμως έχουν τη λύση έτοιμη: επαναφέρουν σταθερά την πρόταση, που έχουν κάνει από τον περασμένο χρόνο στην Ελλάδα, να κόψει τον 14ο μισθό των υπαλλήλων. Μάλιστα, μιλούν όχι μόνο για τον δημόσιο τομέα, αλλά και για τον ιδιωτικό, καθώς υποστηρίζουν ότι αυτό είναι απαραίτητο για τον περιορισμό του παραγωγικού κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Και για τον 13ο μισθό. Ορισμένες πηγές εξάλλου αναφέρονται ακόμη και στην περικοπή του 13ου μισθού, αφού ούτε αυτός υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους ότι σε αυτές οι μισθοί είναι πολύ υψηλότεροι!

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των εσόδων, μια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα ήταν σκόπιμη, υποστηρίζουν ορισμένες πηγές. Η βοήθεια. Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, σε συνεργασία με Βερολίνο και Παρίσι, θα επεξεργασθούν, κατά τις πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες πιθανές μορφές που μπορεί να πάρει η βοήθεια προς την Ελλάδα, σε περίπτωση που χρειαστεί να δοθεί. Όμως, όπως έλεγε η ίδια κοινοτική πηγή, «η ελπίδα μας είναι να ομαλοποιηθούν οι αγορές με την πολιτική στήριξη που έδωσαν οι 27 ηγέτες και με την πρόσθετη προσαρμογή που θα κάνει η Ελλάδα και να μη χρειασθεί να δοθεί βοήθεια».
Βουτιά ανάπτυξης

Κατά 2,6% υποχώρησε το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2009, με αποτέλεσμα στο σύνολο του προηγούμενου έτους ο ρυθμός ανάπτυξης να εμφανίζεται μειωμένος κατά 2% και όχι κατά 1,2% που εκτιμούσε η κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Έτσι, η προοπτική νέων μέτρων δείχνει αναπόφευκτη, καθώς η βαθιά ύφεση στην οποία φαίνεται ότι μπήκε τελικά η ελληνική οικονομία θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μείωση εσόδων και άρα στην ανάγκη για αναπλήρωσή τους. Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, η πολιτική λιτότητας εντείνει την ύφεση και προκαλεί φαύλο κύκλο, αλλά το πρόβλημα αυτό δεν είναι στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτήν τη στιγμή που πλήττεται το ευρώ.
ΝΕΑ

nonews-news


Read more...